Γερμανία Παραδοσιακή Νότια Βαυαρία

Μηνύματα
15
Likes
85
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
20221031_072317.jpg
Υπάρχουν μέρη στην Ευρώπη που φαίνονται τόσο ξένα ή τόσο διαφορετικά αλλά καταφέρνουν να τραβούν με ένα περίεργο τρόπο το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη. Ένα από αυτά είναι και η ευρύτερη ιστορική περιοχή της Νότιας Βαυαρίας στην Γερμανία.
Θα ξεκινήσω από Μόναχο αρχές Νοεμβρίου με τρένο (DB) προς Βαυαρικές Άλπεις και το χωριό Oberammergau, μία διαδρομή περίπου 90 χλμ. και κόστος εισιτηρίου 25€. Η διαδρομή χωρίς ιδιαιτερότητες στην αρχή αλλά πιο ενδιαφέρουσα όσο πιο Νότια κινούμαστε και πληθαίνουν τα πανέμορφα Αλπικά τοπία. Έπειτα από μία μετεπιβίβαση στο Murnau σε λεωφορείο για τα τελευταία 20 χλμ λόγω έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, θα φτάσω στον πρώτο μου προορισμό. Από τον σταθμό τρένων - λεωφορείων θα περπατήσω περίπου 10 λεπτά μέχρι το κέντρο.
collage bavaria 2.jpg

Το Oberammergau είναι ένα παραδοσιακό μικρό χωριό, ουσιαστικά είναι Δήμος και εδώ αναφέρομαι στο ομώνυμο και πιο βασικό χωριό. Θα μείνω στο πιο κεντρικό ξενοδοχείο το οποίο αποτελεί και αξιοθέατο από μόνο του. Αυτό που πρόσεξα πρώτο περπατώντας προς το ξενοδοχείο είναι η μοναδικότητα των μεσαιωνικών ζωγραφισμένων και ανθοστολισμένων σπιτιών. Εντυπωσιακές ζωγραφιές σε κάθε τοίχο αναπαριστώντας κυρίως χριστιανικά θρησκευτικά δρώμενα, εικόνες αλλά και ιστορίες παραμυθιών. Αποτελεί παράδοση να διακοσμούν τα σπίτια και τα κτίριά τους με ζωγραφιές τέτοιου τύπου καθώς και με διάφορα φυτά και λουλούδια σε έντονα χρώματα, κυρίως "κρεμαστά" στα παράθυρα. Εδώ πραγματικά ταιριάζει ο ταξιδιωτικός χαρακτηρισμός, παραμυθένιο μέρος! Επίσης λόγω του καλού καιρού είχε αρκετό κόσμο και οι καφετέριες και τα εστιατόρια που είχαν καθίσματα έξω ήταν γεμάτα κόσμο. Ημερήσιοι εκδρομείς!
collage bavaria 3.jpg

Ένα ακόμα το οποίο μου έκανε εντύπωση είναι τα πολλά καταστήματα με έργα ξυλογλυπτικής. Η περιοχή φημίζεται για τους ξυλογλύπτες της και αξίζει μία βόλτα στις εκθέσεις τους και τις εντυπωσιακές βιτρίνες. Τα θέματα είναι και εδώ κυρίως χριστιανικά και φυσικά εμπνευσμένα από την πανίδα και τα αξιοθέατα της περιοχής.
collage bavaria 5.jpg
collage bavaria 4.jpg

Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο παντού με αποκορύφωμα την αναπαράσταση των Παθών του Χριστού. Πρόκειται για ένα τεράστιο θεατρικό έργο που αποτελεί παράδοση 400 ετών καθώς το 1634 το Ομπεραμεργκάου χτυπήθηκε από τη βουβωνική πανούκλα που οδήγησε τους κατοίκους να υποσχεθούν ότι θα αναπαριστούν τα Πάθη του Χριστού κάθε δέκα χρόνια σε περίπτωση που λάβει τέλος η επιδημία, όπως και έγινε, με τελευταία αναπαράσταση το 2022. Το έργο απασχολεί σχεδόν το σύνολο της περιοχής, υπάρχει κλειστό αμφιθέατρο γι' αυτό το σκοπό, όλοι φορούν παραδοσιακά κοστούμια, ενώ εκείνη τη περίοδο ο τουρισμός εκτοξεύεται.
collage bavaria 6.jpg

Οι διαδρομές - περίπατοι στη φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την καθημερινότητα των ντόπιων καθώς υπάρχουν σηματοδοτημένες διαδρομές για πεζούς και ποδήλατα. Επίσης η διαμονή ενδείκνυται και για βάση χειμερινών σπορ καθώς υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο. Συμβουλή από ντόπιους, μεγάλη προσοχή στους περιπάτους ψηλά στα βουνά καθώς ο καιρός είναι πολύ ευμετάβολος και υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού ή απροσανατολισμού!
collage bavaria 7.jpg

Εγώ θα μείνω σε πιο πεδινά επίπεδα και θα ακολουθήσω τον ποταμό Ammer - ο οποίος και διαρρέει το χωριό - έως το κοντινό Ettal για να δω από κοντά το ομώνυμο φημισμένο Αββαείο. Εντυπωσιακή μπαρόκ εκκλησία του 14ου αιώνα με έναν τεράστιο τρούλο να δεσπόζει από απόσταση. Το εσωτερικό εξίσου εντυπωσιακό ενώ λειτουργεί καφέ με τοπικά γλυκίσματα, βιβλιοπωλείο και αποστακτήριο λικέρ, νομίζω και μπύρας!! Τα τοπικά λεωφορεία έχουν συχνές διαδρομές από και προς Oberammergau - Ettal και λόγω της μικρής απόστασης σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη στο Αββαείο.
collage bavaria 8.jpg

collage bavaria 9.jpg

Πίσω πάλι από την κοιλάδα και με οδηγό το ποτάμι ξανά στο ξενοδοχείο. Πλέον έχει βραδιάσει, το κρύο είναι αρκετό και η εικόνα έχει αλλάξει καθώς το χωριό έχει σχεδόν ερημώσει!! Κόσμος υπάρχει μόνο στους εσωτερικούς χώρους των ξενοδοχείων-εστιατορίων και σε ελάχιστα μαγαζιά που παραμένουν ανοιχτά. Εντύπωση μου έκανε ότι σε ένα τόσο μικρό μέρος υπάρχουν δύο παρακαλώ ελληνικά εστιατόρια! Επίσης περίπου μετά τις 19:00 δεν υπάρχουν συγκοινωνίες ούτε ταξί. Για φαγητό θα προτιμήσω βιετναμικό εστιατόριο λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο μου (Dumpling & Sushi), όπου και θα μείνω αρκετά ικανοποιημένος από ότι έφαγα.
collage bavaria 10.jpg

collage bavaria 11.jpg

Την επόμενη μέρα και ενώ τα πρώτα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα βουνά, θα επιβιβαστώ στην ίδια γραμμή λεωφορείου (9606) που κατευθύνεται νότια στο Ettal και κατά την επιστροφή του προς τα δυτικά περνάει από ένα ακόμα εντυπωσιακό αξιοθέατο, το Ανάκτορο Linderhof. Υπόψιν πολλά ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνουν στην τιμή του δωματίου μία κάρτα που προσφέρει κάποιες δωρεάν διαδρομές για τις μετακινήσεις των πελατών τους στα τοπικά αξιοθέατα.
Πρόκειται για ένα πανέμορφο Ανάκτορο του 19ου αιώνα του ιδιότροπου βασιλιά Λουδοβίκου Β΄ ο οποίος είχε εμμονή με τα υπερβολικής χλιδής ανάκτορα και θαύμαζε απεριόριστα τον Λουδοβίκο ΙΔ (τον Βασιλιά Ήλιο) της Γαλλίας (Βερσαλλίες), τον συνθέτη Βάγκνερ καθώς και κάθετί αρχαιοελληνικό. Επίσης λέγεται ότι ήταν επίσημα ψυχικά ασθενής ενώ με τον καιρό απομακρύνθηκε από όλους και προτίμησε την απομόνωση στα παλάτια που κατασκεύασε. Το τέλος του τραγικό καθώς πνίγηκε σε μία λίμνη, παρόλο βέβαια που υπήρξε δεινός κολυμβητής. Χαρακτηριστικότερο όλων το Κάστρο Neuschwanstein (αυτό στο logo της Disney) το οποίο βρίσκεται ανατολικότερα του Linderhof σε απόσταση περίπου 50 χλμ.
Το λεωφορείο για το Linderhof σταματάει χαμηλά σε χώρο στάθμευσης και περπατώντας ανηφορικά φτάνω στο σημείο έκδοσης εισιτηρίων. Η υπάλληλος ευγενική και εξυπηρετική, το εισιτήριο κόστισε 10€, ενώ θα βρείτε WC και κατάστημα αναμνηστικών και καφέ - μίνι μάρκετ. Θα ακολουθήσω μία διαδρομή μέσα σε δάσος από σηματοδοτημένα μονοπάτια για να φτάσω στο Παλάτι. Η επίσκεψη γίνεται αυστηρά μόνο σε γκρουπ με ξεναγό.
collage bavaria 12.jpg

collage bavaria 13.jpg

Το Παλάτι μικρό, τοποθετημένο αρμονικά μέσα στο φυσικό τοπίο δημιουργεί φανταστικές εικόνες αν και λόγω της εποχής τα αγάλματα ήταν σκεπασμένα για προστασία από το ψύχος και το χιόνι. Η αλήθεια είναι ότι τα χρυσά αγάλματα και το σιντριβάνι που λειτουργεί την θερινή περίοδο προσδίδουν ακόμα περισσότερη ομορφιά στο μέρος.
Αφού μας οργάνωσαν σε ένα μικρό γκρουπ, η ξεναγός μας οδήγησε στην είσοδο του Παλατιού. Δυστυχώς εκεί μας ενημέρωσε ότι απαγορεύεται αυστηρά η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση εντός. Πολύ κρίμα διότι αυτό που ακολούθησε ήταν πραγματικά μοναδικό. Μικρά θεματικά δωμάτια απίστευτης χλιδής και πολυτέλειας διαδέχονται το ένα το άλλο. Δωμάτια με αρχαιοελληνικές τοιχογραφίες, χρυσά δωμάτια, με χίλια κεριά και καθρέφτες, με έπιπλα από υλικά από όλο τον κόσμο, πίνακες, πανάκριβα υφάσματα και πολλά ακόμα. Ιδιαίτερο σημείο το τραπέζι που έτρωγε ο βασιλιάς το οποίο αναδύεται με τροχαλίες από το πάτωμα έτοιμο σερβιρισμένο έτσι ώστε να μην έρχεται σε καμία επαφή με τους υπηρέτες! Στο χώρο του Παλατιού ο Βασιλιάς κατασκεύασε μέχρι και τεχνητή σπηλιά (η σπηλιά της Αφροδίτης) με νερό για να χαλαρώνει κάνοντας βαρκάδα! Το συγκεκριμένο Παλάτι αν και μικρό έχει το πιο εντυπωσιακό εσωτερικό που έχω επισκεφτεί.
Επιστροφή στο Oberammergau για έναν ατμοσφαιρικό βραδινό περίπατο σε απόλυτη ησυχία και μπόλικο κρύο. Για φαγητό θα επιλέξω το εστιατόριο του ξενοδοχείου για παραδοσιακό γερμανικό σνίτσελ. Γενικά οι μερίδες εδώ κυμαίνονται στα 16-18 ευρώ, η ποσότητα επαρκής, ενώ σχεδόν κάθε μπύρα που δοκίμασα ήταν εξαιρετική.
collage bavaria 14.jpg

Επόμενος προορισμός η μεγαλύτερη και πιο διάσημη πόλη της περιοχής το Γκάρμις-Παρτενκίρχεν (Garmisch-Partenkirchen). Από το Oberammergau ξεκινούν λεωφορεία κάθε δύο ώρες, η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται στα 15€.
Το Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, μία ανάσα από τα σύνορα με την Αυστρία, αποτελεί κατεξοχήν χειμερινό τουριστικό προορισμό καθώς φημίζεται για τα χιονοδρομικά του κέντρα και την παράδοσή του στο σκι. Άλλωστε έχει φιλοξενήσει και τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που περιλάμβαναν αλπικό σκι, το 1935. Επίσης σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το ψηλότερο βουνό της Γερμανίας, το Zugspitze, σε υψόμετρο 2.962 μέτρων καθώς και ένα εντυπωσιακό υδάτινο φαράγγι το Partnach Gorge.
collage bavaria 15.jpg

collage bavaria 16.jpg

Η βόλτα μου θα ξεκινήσει στην κεντρικότατη πλατεία Richard Strauss με το σιντριβάνι του χορού της Σαλώμης, της Ηλέκτρας και της Δάφνης, εμπνευσμένο από τις ομώνυμες όπερες του Βαυαρού ρομαντικού συνθέτη ο οποίος διατηρούσε κατοικία εδώ αλλά και άφησε και την τελευταία του πνοή το 1949. Θα κινηθώ δυτικά σε παραδοσιακούς πεζοδρομημένους οδούς όπου βρίσκουμε τα γνωστά πλέον παραδοσιακά ζωγραφιστά κτίρια, πολλά μαγαζιά με σουβενίρ, ωραία καφέ και εστιατόρια αλλά και απλά καταστήματα κάθε λογής. Θα επισκεφτώ την πολύ όμορφη καθολική εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, ενώ το σκηνικό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα ρυάκια με πάπιες και τα ποτάμια που διαρρέουν την πόλη σε συνδυασμό με το φόντο των χιονισμένων Αλπικών ορεινών όγκων με κάνουν να απολαμβάνω το τοπίο∙ ακόμα δε περισσότερο όταν άρχισε να χιονίζει ελαφρώς.
collage bavaria 17.jpg

collage bavaria 18.jpg

Συνέχεια στην παλιά περιοχή της πόλης ανατολικά της πλατείας και προς το βουνό Wank. Εκεί θα σταματήσω στο παρεκκλήσι του 17ου αιώνα Sebastianskircherl ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει πάρκο - παλιό κοιμητήριο με διαφόρων μεγεθών ιστορικές καμπάνες ως εκθέματα. Λίγες ανάσες και συνεχίζω ανηφορικά στον ιστορικό δρόμο Ludwigstraße. Εδώ η αρχιτεκτονική εντυπωσιάζει και η ρετρό ατμόσφαιρα με μικρά παραδοσιακά καφέ με τοπικά γλυκίσματα και ξενώνες τύπου πανδοχείου σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή. Κεντρικά δεσπόζει η καθολική εκκλησία του 14ου αιώνα της Κοίμησης της Θεοτόκου.
collage bavaria 19.jpg

collage bavaria 20.jpg

Ανεβαίνοντας λίγο ακόμα υψομετρικά θα συναντήσω σχεδόν στις παρυφές του δάσους του βουνού ωραίες μικρές πλατείες, παραδοσιακά ξύλινα κτίσματα ενώ γίνεται σαφές ότι όλοι εδώ ασχολούνται με τα χειμερινά αθλήματα.
Ώρα για επιστροφή κατηφορίζοντας αντίστροφα την διαδρομή προς τον σιδηροδρομικό - λεωφορειακό σταθμό. με σκοπό να επιβιβαστώ σε λεωφορείο της εταιρίας Flixbus η οποία εξυπηρετεί τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες με προορισμό το Innsbruck της Αυστρίας.
Δυστυχώς δεν κατάφερα να επισκεφθώ όλες τις τοποθεσίες που θα ήθελα στη περιοχή, επιφυλάσσομαι όμως να τα καταφέρω σε δεύτερη επίσκεψη και να σας τα παρουσιάσω. Συμπερασματικά τα μέρη που βρέθηκα αποτελούν παραδοσιακά δείγματα Αλπικής ομορφιάς, με τον πρώτο λόγο να τον έχει η ίδια η φύση. Μπορεί κάποιος που δεν είναι λάτρης των χειμερινών σπορ (όπως εγώ) να μην βρίσκει ιδιαίτερο λόγο να βρεθεί σε αυτά τα μέρη, θα διαψευστεί όμως ευχάριστα εάν επιλέξει να περιηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή! Απολαύστε λοιπόν παραμυθένια κυριολεκτικά κάστρα, υπέροχη φύση, οργανωμένα χιονοδρομικά, μουσική ιστορία, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ξυλογλυπτική στα χνάρια ενός ημίτρελου Βασιλιά στο νοτιότερο άκρο της Γερμανίας!!
 
Last edited:
Μηνύματα
15
Likes
85
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
Πολύ όμορφη περιγραφή για μία περιοχή της Γερμανίας που θέλω πάρα πολύ να πάω!!!
Στο εύχομαι ολόψυχα, η περιοχή είναι μοναδικής ομορφιάς πραγματικά.
 

arabickostas

Member
Μηνύματα
469
Likes
1.537
Υπάρχουν μέρη στην Ευρώπη που φαίνονται τόσο ξένα ή τόσο διαφορετικά αλλά καταφέρνουν να τραβούν με ένα περίεργο τρόπο το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη. Ένα από αυτά είναι και η ευρύτερη ιστορική περιοχή της Νότιας Βαυαρίας στην Γερμανία.
Θα ξεκινήσω από Μόναχο αρχές Νοεμβρίου με τρένο (DB) προς Βαυαρικές Άλπεις και το χωριό Oberammergau, μία διαδρομή περίπου 90 χλμ. και κόστος εισιτηρίου 25€. Η διαδρομή χωρίς ιδιαιτερότητες στην αρχή αλλά πιο ενδιαφέρουσα όσο πιο Νότια κινούμαστε και πληθαίνουν τα πανέμορφα Αλπικά τοπία. Έπειτα από μία μετεπιβίβαση στο Murnau σε λεωφορείο για τα τελευταία 20 χλμ λόγω έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, θα φτάσω στον πρώτο μου προορισμό. Από τον σταθμό τρένων - λεωφορείων θα περπατήσω περίπου 10 λεπτά μέχρι το κέντρο.
View attachment 457444
Το Oberammergau είναι ένα παραδοσιακό μικρό χωριό, ουσιαστικά είναι Δήμος και εδώ αναφέρομαι στο ομώνυμο και πιο βασικό χωριό. Θα μείνω στο πιο κεντρικό ξενοδοχείο το οποίο αποτελεί και αξιοθέατο από μόνο του. Αυτό που πρόσεξα πρώτο περπατώντας προς το ξενοδοχείο είναι η μοναδικότητα των μεσαιωνικών ζωγραφισμένων και ανθοστολισμένων σπιτιών. Εντυπωσιακές ζωγραφιές σε κάθε τοίχο αναπαριστώντας κυρίως χριστιανικά θρησκευτικά δρώμενα, εικόνες αλλά και ιστορίες παραμυθιών. Αποτελεί παράδοση να διακοσμούν τα σπίτια και τα κτίριά τους με ζωγραφιές τέτοιου τύπου καθώς και με διάφορα φυτά και λουλούδια σε έντονα χρώματα, κυρίως "κρεμαστά" στα παράθυρα. Εδώ πραγματικά ταιριάζει ο ταξιδιωτικός χαρακτηρισμός, παραμυθένιο μέρος! Επίσης λόγω του καλού καιρού είχε αρκετό κόσμο και οι καφετέριες και τα εστιατόρια που είχαν καθίσματα έξω ήταν γεμάτα κόσμο. Ημερήσιοι εκδρομείς!
View attachment 457445
Ένα ακόμα το οποίο μου έκανε εντύπωση είναι τα πολλά καταστήματα με έργα ξυλογλυπτικής. Η περιοχή φημίζεται για τους ξυλογλύπτες της και αξίζει μία βόλτα στις εκθέσεις τους και τις εντυπωσιακές βιτρίνες. Τα θέματα είναι και εδώ κυρίως χριστιανικά και φυσικά εμπνευσμένα από την πανίδα και τα αξιοθέατα της περιοχής.
View attachment 457447 View attachment 457446
Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο παντού με αποκορύφωμα την αναπαράσταση των Παθών του Χριστού. Πρόκειται για ένα τεράστιο θεατρικό έργο που αποτελεί παράδοση 400 ετών καθώς το 1634 το Ομπεραμεργκάου χτυπήθηκε από τη βουβωνική πανούκλα που οδήγησε τους κατοίκους να υποσχεθούν ότι θα αναπαριστούν τα Πάθη του Χριστού κάθε δέκα χρόνια σε περίπτωση που λάβει τέλος η επιδημία, όπως και έγινε, με τελευταία αναπαράσταση το 2022. Το έργο απασχολεί σχεδόν το σύνολο της περιοχής, υπάρχει κλειστό αμφιθέατρο γι' αυτό το σκοπό, όλοι φορούν παραδοσιακά κοστούμια, ενώ εκείνη τη περίοδο ο τουρισμός εκτοξεύεται.
View attachment 457449
Οι διαδρομές - περίπατοι στη φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την καθημερινότητα των ντόπιων καθώς υπάρχουν σηματοδοτημένες διαδρομές για πεζούς και ποδήλατα. Επίσης η διαμονή ενδείκνυται και για βάση χειμερινών σπορ καθώς υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο. Συμβουλή από ντόπιους, μεγάλη προσοχή στους περιπάτους ψηλά στα βουνά καθώς ο καιρός είναι πολύ ευμετάβολος και υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού ή απροσανατολισμού!
View attachment 457450
Εγώ θα μείνω σε πιο πεδινά επίπεδα και θα ακολουθήσω τον ποταμό Ammer - ο οποίος και διαρρέει το χωριό - έως το κοντινό Ettal για να δω από κοντά το ομώνυμο φημισμένο Αββαείο. Εντυπωσιακή μπαρόκ εκκλησία του 14ου αιώνα με έναν τεράστιο τρούλο να δεσπόζει από απόσταση. Το εσωτερικό εξίσου εντυπωσιακό ενώ λειτουργεί καφέ με τοπικά γλυκίσματα, βιβλιοπωλείο και αποστακτήριο λικέρ, νομίζω και μπύρας!! Τα τοπικά λεωφορεία έχουν συχνές διαδρομές από και προς Oberammergau - Ettal και λόγω της μικρής απόστασης σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη στο Αββαείο.

View attachment 457451
View attachment 457452













Πίσω πάλι από την κοιλάδα και με οδηγό το ποτάμι ξανά στο ξενοδοχείο. Πλέον έχει βραδιάσει, το κρύο είναι αρκετό και η εικόνα έχει αλλάξει καθώς το χωριό έχει σχεδόν ερημώσει!! Κόσμος υπάρχει μόνο στους εσωτερικούς χώρους των ξενοδοχείων-εστιατορίων και σε ελάχιστα μαγαζιά που παραμένουν ανοιχτά. Εντύπωση μου έκανε ότι σε ένα τόσο μικρό μέρος υπάρχουν δύο παρακαλώ ελληνικά εστιατόρια! Επίσης περίπου μετά τις 19:00 δεν υπάρχουν συγκοινωνίες ούτε ταξί. Για φαγητό θα προτιμήσω βιετναμικό εστιατόριο λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο μου (Dumpling & Sushi), όπου και θα μείνω αρκετά ικανοποιημένος από ότι έφαγα.
View attachment 457465
View attachment 457466













Την επόμενη μέρα και ενώ τα πρώτα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα βουνά, θα επιβιβαστώ στην ίδια γραμμή λεωφορείου (9606) που κατευθύνεται νότια στο Ettal και κατά την επιστροφή του προς τα δυτικά περνάει από ένα ακόμα εντυπωσιακό αξιοθέατο, το Ανάκτορο Linderhof. Υπόψιν πολλά ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνουν στην τιμή του δωματίου μία κάρτα που προσφέρει κάποιες δωρεάν διαδρομές για τις μετακινήσεις των πελατών τους στα τοπικά αξιοθέατα.
Πρόκειται για ένα πανέμορφο Ανάκτορο του 19ου αιώνα του ιδιότροπου βασιλιά Λουδοβίκου Β΄ ο οποίος είχε εμμονή με τα υπερβολικής χλιδής ανάκτορα και θαύμαζε απεριόριστα τον Λουδοβίκο ΙΔ (τον Βασιλιά Ήλιο) της Γαλλίας (Βερσαλλίες), τον συνθέτη Βάγκνερ καθώς και κάθετί αρχαιοελληνικό. Επίσης λέγεται ότι ήταν επίσημα ψυχικά ασθενής ενώ με τον καιρό απομακρύνθηκε από όλους και προτίμησε την απομόνωση στα παλάτια που κατασκεύασε. Το τέλος του τραγικό καθώς πνίγηκε σε μία λίμνη, παρόλο βέβαια που υπήρξε δεινός κολυμβητής. Χαρακτηριστικότερο όλων το Κάστρο Neuschwanstein (αυτό στο logo της Disney) το οποίο βρίσκεται ανατολικότερα του Linderhof σε απόσταση περίπου 50 χλμ.
Το λεωφορείο για το Linderhof σταματάει χαμηλά σε χώρο στάθμευσης και περπατώντας ανηφορικά φτάνω στο σημείο έκδοσης εισιτηρίων. Η υπάλληλος ευγενική και εξυπηρετική, το εισιτήριο κόστισε 10€, ενώ θα βρείτε WC και κατάστημα αναμνηστικών και καφέ - μίνι μάρκετ. Θα ακολουθήσω μία διαδρομή μέσα σε δάσος από σηματοδοτημένα μονοπάτια για να φτάσω στο Παλάτι. Η επίσκεψη γίνεται αυστηρά μόνο σε γκρουπ με ξεναγό.
View attachment 457574
View attachment 457575















Το Παλάτι μικρό, τοποθετημένο αρμονικά μέσα στο φυσικό τοπίο δημιουργεί φανταστικές εικόνες αν και λόγω της εποχής τα αγάλματα ήταν σκεπασμένα για προστασία από το ψύχος και το χιόνι. Η αλήθεια είναι ότι τα χρυσά αγάλματα και το σιντριβάνι που λειτουργεί την θερινή περίοδο προσδίδουν ακόμα περισσότερη ομορφιά στο μέρος.
Αφού μας οργάνωσαν σε ένα μικρό γκρουπ, η ξεναγός μας οδήγησε στην είσοδο του Παλατιού. Δυστυχώς εκεί μας ενημέρωσε ότι απαγορεύεται αυστηρά η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση εντός. Πολύ κρίμα διότι αυτό που ακολούθησε ήταν πραγματικά μοναδικό. Μικρά θεματικά δωμάτια απίστευτης χλιδής και πολυτέλειας διαδέχονται το ένα το άλλο. Δωμάτια με αρχαιοελληνικές τοιχογραφίες, χρυσά δωμάτια, με χίλια κεριά και καθρέφτες, με έπιπλα από υλικά από όλο τον κόσμο, πίνακες, πανάκριβα υφάσματα και πολλά ακόμα. Ιδιαίτερο σημείο το τραπέζι που έτρωγε ο βασιλιάς το οποίο αναδύεται με τροχαλίες από το πάτωμα έτοιμο σερβιρισμένο έτσι ώστε να μην έρχεται σε καμία επαφή με τους υπηρέτες! Στο χώρο του Παλατιού ο Βασιλιάς κατασκεύασε μέχρι και τεχνητή σπηλιά (η σπηλιά της Αφροδίτης) με νερό για να χαλαρώνει κάνοντας βαρκάδα! Το συγκεκριμένο Παλάτι αν και μικρό έχει το πιο εντυπωσιακό εσωτερικό που έχω επισκεφτεί.
Επιστροφή στο Oberammergau για έναν ατμοσφαιρικό βραδινό περίπατο σε απόλυτη ησυχία και μπόλικο κρύο. Για φαγητό θα επιλέξω το εστιατόριο του ξενοδοχείου για παραδοσιακό γερμανικό σνίτσελ. Γενικά οι μερίδες εδώ κυμαίνονται στα 16-18 ευρώ, η ποσότητα επαρκής, ενώ σχεδόν κάθε μπύρα που δοκίμασα ήταν εξαιρετική.
View attachment 457576
Επόμενος προορισμός η μεγαλύτερη και πιο διάσημη πόλη της περιοχής το Γκάρμις-Παρτενκίρχεν (Garmisch-Partenkirchen). Από το Oberammergau ξεκινούν λεωφορεία κάθε δύο ώρες, η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται στα 15€.
Το Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, μία ανάσα από τα σύνορα με την Αυστρία, αποτελεί κατεξοχήν χειμερινό τουριστικό προορισμό καθώς φημίζεται για τα χιονοδρομικά του κέντρα και την παράδοσή του στο σκι. Άλλωστε έχει φιλοξενήσει και τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που περιλάμβαναν αλπικό σκι, το 1935. Επίσης σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το ψηλότερο βουνό της Γερμανίας, το Zugspitze, σε υψόμετρο 2.962 μέτρων καθώς και ένα εντυπωσιακό υδάτινο φαράγγι το Partnach Gorge.
View attachment 457577
View attachment 457578
















Η βόλτα μου θα ξεκινήσει στην κεντρικότατη πλατεία Richard Strauss με το σιντριβάνι του χορού της Σαλώμης, της Ηλέκτρας και της Δάφνης, εμπνευσμένο από τις ομώνυμες όπερες του Βαυαρού ρομαντικού συνθέτη ο οποίος διατηρούσε κατοικία εδώ αλλά και άφησε και την τελευταία του πνοή το 1949. Θα κινηθώ δυτικά σε παραδοσιακούς πεζοδρομημένους οδούς όπου βρίσκουμε τα γνωστά πλέον παραδοσιακά ζωγραφιστά κτίρια, πολλά μαγαζιά με σουβενίρ, ωραία καφέ και εστιατόρια αλλά και απλά καταστήματα κάθε λογής. Θα επισκεφτώ την πολύ όμορφη καθολική εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, ενώ το σκηνικό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα ρυάκια με πάπιες και τα ποτάμια που διαρρέουν την πόλη σε συνδυασμό με το φόντο των χιονισμένων Αλπικών ορεινών όγκων με κάνουν να απολαμβάνω το τοπίο∙ ακόμα δε περισσότερο όταν άρχισε να χιονίζει ελαφρώς.
View attachment 457579
View attachment 457580















Συνέχεια στην παλιά περιοχή της πόλης ανατολικά της πλατείας και προς το βουνό Wank. Εκεί θα σταματήσω στο παρεκκλήσι του 17ου αιώνα Sebastianskircherl ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει πάρκο - παλιό κοιμητήριο με διαφόρων μεγεθών ιστορικές καμπάνες ως εκθέματα. Λίγες ανάσες και συνεχίζω ανηφορικά στον ιστορικό δρόμο Ludwigstraße. Εδώ η αρχιτεκτονική εντυπωσιάζει και η ρετρό ατμόσφαιρα με μικρά παραδοσιακά καφέ με τοπικά γλυκίσματα και ξενώνες τύπου πανδοχείου σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή. Κεντρικά δεσπόζει η καθολική εκκλησία του 14ου αιώνα της Κοίμησης της Θεοτόκου.
View attachment 457581
View attachment 457582

















Ανεβαίνοντας λίγο ακόμα υψομετρικά θα συναντήσω σχεδόν στις παρυφές του δάσους του βουνού ωραίες μικρές πλατείες, παραδοσιακά ξύλινα κτίσματα ενώ γίνεται σαφές ότι όλοι εδώ ασχολούνται με τα χειμερινά αθλήματα.
Ώρα για επιστροφή κατηφορίζοντας αντίστροφα την διαδρομή προς τον σιδηροδρομικό - λεωφορειακό σταθμό. με σκοπό να επιβιβαστώ σε λεωφορείο της εταιρίας Flixbus η οποία εξυπηρετεί τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες με προορισμό το Innsbruck της Αυστρίας.
Δυστυχώς δεν κατάφερα να επισκεφθώ όλες τις τοποθεσίες που θα ήθελα στη περιοχή, επιφυλάσσομαι όμως να τα καταφέρω σε δεύτερη επίσκεψη και να σας τα παρουσιάσω. Συμπερασματικά τα μέρη που βρέθηκα αποτελούν παραδοσιακά δείγματα Αλπικής ομορφιάς, με τον πρώτο λόγο να τον έχει η ίδια η φύση. Μπορεί κάποιος που δεν είναι λάτρης των χειμερινών σπορ (όπως εγώ) να μην βρίσκει ιδιαίτερο λόγο να βρεθεί σε αυτά τα μέρη, θα διαψευστεί όμως ευχάριστα εάν επιλέξει να περιηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή! Απολαύστε λοιπόν παραμυθένια κυριολεκτικά κάστρα, υπέροχη φύση, οργανωμένα χιονοδρομικά, μουσική ιστορία, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ξυλογλυπτική στα χνάρια ενός ημίτρελου Βασιλιά στο νοτιότερο άκρο της Γερμανίας!!
Ειχα την τυχη να μεινω 2 εβδομαδες στο Oberammergau λογω δουλειας στις αρχες Μαρτιου 2015. Επισκεφτηκαμε το Ινσμπρουκ και φυσικα το Garmisch. Τα τοπια, χιονισμενα ακομα τοτε, ειναι απλα ασυλληπτα!!
 
Μηνύματα
15
Likes
85
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
Πραγματικά φαντάζομαι πως θα ήταν με χιόνια και ειδικά για αυτούς που ασχολούνται με χειμερινά σπορ θα είναι παράδεισος!
 

gioannis13

Member
Μηνύματα
1.274
Likes
7.935
Επόμενο Ταξίδι
Όπου πετάει αεροπλάνο...
Ταξίδι-Όνειρο
Χωρίς ρολόι στο χέρι !!!
Ειχα την τυχη να μεινω 2 εβδομαδες στο Oberammergau λογω δουλειας στις αρχες Μαρτιου 2015. Επισκεφτηκαμε το Ινσμπρουκ και φυσικα το Garmisch. Τα τοπια, χιονισμενα ακομα τοτε, ειναι απλα ασυλληπτα!!
..... Garmisch απίθανο, ανέβηκες Zugspitze ? πάντως και η άλλη πλευρά προς Chiemsee είναι απίθανη και με εύκολη πρόσβαση από και προς Σάλτσμπουργκ !
 
Μηνύματα
15
Likes
85
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
..... Garmisch απίθανο, ανέβηκες Zugspitze ? πάντως και η άλλη πλευρά προς Chiemsee είναι απίθανη και με εύκολη πρόσβαση από και προς Σάλτσμπουργκ !
Καλημέρα φίλε μου δυστυχώς δεν ανέβηκα διότι δεν μου έφτανε ο χρόνος, όμως επειδή θα ξαναπάω θα το συνδυάσω και με Zalsburg όπως ακριβώς μου γράφεις!!!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.192
Μηνύματα
883.477
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom