Παραλία όπως λέμε "λίμνη".....

arabickostas

Member
Μηνύματα
465
Likes
1.516
Καλησπέρα. Πρόσφατα, αν και το θέμα καθυστέρησε λίγο, ξεκίνησα τις εξορμήσεις στις "παραλίες" της λίμνης Μίσιγκαν. Όταν βρέθηκα στο Σικάγο σαν επισκέπτης έκανα μια διέλευση από την παραλιακή λεωφόρο κοντά στο κέντρο σχετικά και είχα μείνει άναυδος με το θέαμα. Παραλία με λεπτή άμμο, αρκετό κόσμο και γενικά όλο το παραλιακό κομμάτι έδινε την εντύπωση ότι είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και φυσικά οργανωμένο. Η φώτο είναι απο την παραλία North Avenue beach λίγο βόρεια απο το κέντρο.
Chicago-Beach-Sunbathers-3.jpg


Όταν επέστρεψα στα Χανιά, διηγώντας τις εικόνες από την παραλία της λίμνης, οι περισσότεροι ακούγοντας λίμνη θεωρούσαν ότι μιλάμε για μικρή ακτή, συνήθως σκούρου χρώματος, με καφέ νερά. Ίσως και γω αν δεν είχα δει αυτές τις εικόνες το ίδιο θα έκανα.

Πριν περίπου λίγο καιρό, όπως προείπα, αποφάσισα να ξεκινήσω εξορμήσεις στις παραλίες , οχι του κέντρου αλλά βόρεια της πόλης, μιας και το πέρας της εργασίας μου είναι σχετικά νωρίς οπότε υπάρχει χρόνος και τις καθημερινές. Τα Σαββκα προσφέρονται για εκπληκτικές εκδρομές στα προάστια σε επίσης οργανωμένες παραλίες άλλες πολύ κοντά σαν τοπία στα δικά μας δεδομένα και άλλές σε διαφορετικό πράσινο από τη φύση περιβάλλον. Οι περισσότερες είναι χωρίς χρέωση (συμπεριλαμβανομένων όλων της πόλης) ενώ άλλες έχουν καποια χρέωση σαν είσοδο 5-8$. Φυσικά ως γέννημα θρέμα νησιώτης, δεν διανοούμαι ότι πρέπει να πληρώσω για να πάω στη θάλασσα. :p . Ειδικά όταν οι περισσότερες παραλίες ειναι πολύ όμορφες για τα εδώ δεδομένα. Είναι αυτό που συμβαίνει γενικά με τους Αμερικάνους. Αν μένουν στο Έβανστον θα πληρώνουν καθημερινά. Δεν υπάρχει η λογική πάω αλλού, εχώ και άλλη επιλογή κτλ ακόμα και αν αυτό μεταφράζεται μόνο σε 15 λεπτά δρόμο.
Η παραλία του Rosewood park την οποία ανακάλυψα (μου το σφύριξαν εννοείται :p ) , και επισκέπτομαι τα Σαββκα, είναι ένα υπέροχο μέρος:
IMG_1021.JPG
IMG_1023.JPG
IMG_1016.JPG


Η τελευταία φωτογραφία είναι το σημείο εισόδου της παραλίας, ένα καταπράσινο πάρκο. Το τοπίο είναι υπέροχο, η άμμος ψιλή και η αίσθηση σε καμία περίπτωση δε θυμίζει λίμνη μιας και απέναντι το μάτι δεν μπορεί να διακρίνει το τέλος της αχανούς λίμνης Μίσιγκαν. Να επισημάνω ότι η άμμος και η διαμόρφωση της μέσα στο νερό έχουν γίνει με τεχνητό τρόπο, δεν είναι όπως οι δικές μας φυσικά κατασκευάσματα...

Το νερό την πρώτη φορά που πήγα ήταν τόσο παγωμένο όσο το νερό που βγάζουμε από το ψυγείο για να πιούμε :eek: . Τις επόμενες φορές θα έλεγα χωρίς να είμαι φαν του παγωμένου ότι υποφερόταν. Για όσους γνωρίζουν είναι το ίδιο σε θερμοκρασία με τα πρωινά νερά της Νότιας Κρήτης. Για την καθαρότητα του νερού γίνονται μετρήσεις σε κάθε παραλία και εφόσον δεν υπερβαίνουν το όριο σε βακτηρίδια, το νερό είναι κατάλληλο για να μπορεί ο κόσμος να μπαίνει μέσα. Διαφορετικά η παραλία κλείνει. Τώρα αν εμπιστευομαι τις μετρήσεις αυτές είναι σαν να ρωτάω κάποιον αν τα λαχανικά απο το σούπερ μάρκετ τα εμπιστεύεται. Σαν εμφάνιση το νερό δείχνει, έτσι φαίνεται τουλάχιστον, καθαρό και γαλάζιο όπως οι δικές μας θάλασες.

Η παραλίες είναι οργανωμένες σε βαθμό που "μυρίζει" ΗΠΑ. Καντίνες παντού με νορμάλ τιμές για δεδομένα κόστους ζωής εδώ, βρύσες με πόσιμο νερό, γήπεδα beach volley, αποδυτήρια, τουαλέτες , ναυαγοσώστες, θαλάσσια σπόρτς κτλ. (Δοκίμασα να πάρω ένα κανό και καταχωρήθηκα σε τρείς λίστες, με παράδοση ταυτότητας, σωσίβιο και 1-2 λεπτά συννενόησης με ασύρματο ότι κάποιος έρχεται να βγεί για κανό, με εκ νέου επαλήθεσυση ονόματος προφορικά :p ). Μιας και είπα ναυαγοσώστες η δουλειά τους δεν είναι και τόσο τρομακτική όσο στην Ελλάδα αφού από ένα βάθος και έπειτα οι λίμνη έχει όρια που απαγορέυεται στους κολυμβητές να περάσουν (όποιος θέλει το πράττει πρωινές ώρες που δεν έχει ανόιξει ακόμα η παραλία). Όπως βρισκόμουν στην παραλία διαπίστωσα ότι ο/η ναυαγοσώστης εκτός του ότι ήταν όλων των ηλικιών (από 15 μέχρι 70 ίσως !!!) άλλαζε κάθε μισή ώρα. Μάλιστα ενώ υπήρχαν 2-3 τμήματα παραλίας προς επιτήρηση σχεδόν κάθε μισή ώρα επί 3-4 ώρες ερχόταν και ενα νέο πρόσωπο. Σε ερώτηση μου (σιγά που δε θα το σκάλιζα :p ) μαθαίνω ότι οι ναυαγοσώστες είναι εθελοντές και ο σκοπός που αλλάζουν κάθε μισή ώρα είναι για να μη τους χτυπήσει ο ήλιος και ζαλιστούν (παρότι σε σκιά με ομπρέλα) ή τους πάρει ο ύπνος και κινδυνέψουν οι , όχι οι πολλοι η αλήθεια, λουόμενοι. Να αναφέρω ότι στο μυαλό μου ήρθε η παραλία Σταλός - Αγια Μαρίνα στα Χανιά, με μόλις 3 πύργους κατα μήκος της όλους κ όλους από Ιούνη μέχρι τέλη Αυγούστου αυστηρά, ακόμα και αν 30 Μαίου έχει 40 βαθμούς και 1000 άτομα στη θάλασσα και με χιλιάδες κολυμβητών να χοροπηδάνε στα κύματα από τα μελτέμια όλο το καλοκαίρι ακόμα και υπό τα σφυρίγματα του ναυαγωσώστη για να βγουν έξω παρότι υπάρχουν κόκκινες σημαίες παντού....

Σε γενικές γραμμές οι παραλίες θα έλεγα ότι καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά που προσωπικά αναζητώ. Τώρα πόσο πιστευτός θα γίνω δηλώνοντας ότι όλα τα ανωτέρω βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα του Σικάγο αυτό είναι άλλο θέμα ....
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.722
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom