Πασχα στην Ισπανια

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.666
Likes
50.508
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Το καλύτερο Πάσχα που έχω κάνει ήταν στην Ισπανία, στην Εξτρεμαδούρα, σε κάτι απίθανα χωρια. Σε ένα από αυτά οι ντόπιοι κουβαλάνε κάτι τεράστιους σταυρούς ("εμπαλαδος" λέγεται αν θυμάμαι καλά και το χωριο teleiownei σε "δε la Vera")για ώρες ολόκληρες, υπάρχουν ολόκληρες τελετές για το πως τους φορτώνουν με απίστευτο βάρος και περιφέρονται σε ένα χωριο που στο φως του φεγγαριού ήταν το κάτι άλλο. Ο πόνος των συμμετεχόντων είναι εμφανής και συγκινητικός, ακόμη κι αν κάποιος δεν είναι χριστιανός. Επίσης, στο Toledo οι τελετές είναι "εκλπηκτικες", όπως και η έλλειψη τουριστών, εντυπωσιακή αν σκεφτεί κανεις το ποσο γραφικά είναι τα πάντα εκεί τα βραδια της μεγάλης εβδομάδας, με τύπους που ψέλνουν στην ομίχλη ντυμένοι σα μέλη της Κυ Klux Klan.
Κάτι μου λέει πως σύντομα θα έχουμε αναφορά από Galicia, σωστά?
 

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ταξίδι-Όνειρο
japan me cherry blossom
για να πω την αληθεια δεν ηξερα οτι ισπανοι γιορταζουν με αυτον τον τροπο το πασχα τους ,προσφατα το πληροφορηθηκα απο μελος του travelstories που ειχε παει στη σεβιλλη,και τωρα μου το επιβεβαιωσατε ολοι οι υπολοιποι.πιστευω οτι ειναι κατι το διαφορετικο απο το δικο μας κ θεωρω οτι ειναι πολυ καλη αφορμη για ταξιδι!
 

taxidakia

Member
Μηνύματα
285
Likes
51
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Άνδεις ξανά
Εδώ και χρόνια έχω σκεφτεί να πάω στην Ισπανία για Πάσχα, αλλά ήθελα να πάω σε κάποια όχι και τόσο τουριστική περιοχή, γιατί φοβάμαι ότι με τόσο κόσμο που έχει εκείνες τις ημέρες στις πιο γνωστές για τις procesiones τους πόλεις, δε θα το χαρώ και τόσο. Διάβασα σε αυτό το θέμα για τις εμπειρίες του Vito και του Γιώργου από Πάσχα στην Εξτρεμαδούρα, στην οποία δεν έχω πάει και ήταν έτσι κι αλλιώς στα υπ' όψιν και ενθουσιάστηκα!

Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω για φέτος, γιατί τώρα που το θυμήθηκα δε βρίσκω εισιτήριο για βολικές ημερομηνίες (μια και συμπίπτει φέτος το Καθολικό με το Ορθόδοξο), αλλά αν μπορείτε να μου πείτε 1-2 πράγματα παραπάνω για την περιοχή και τις εκδηλώσεις, θα ήμουν ευγνώμων, είτε για να πάω φέτος είτε του χρόνου!
 

muya

Member
Μηνύματα
207
Likes
71
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή
Και στην Αραγον γινονται ενα σωρο τετοιες περιφορες που αναφερθηκαν παραπανω και ειναι ντυμενοι ολοι σαν ΚουΚλουξΚλαν! Αλλα το καθε γκρουπ με διαφορετικα χρωματα γιατι το καθε χρωμα συμβολιζει και κατι αλλο. Συγκεριμενα στην επαρχια της Κατω Αραγον υπαρχει "ο δρομος των τυμπανων" στον οποιο συμμετεχουν τα χωρια της περιοχης. Απο την Μεγαλη Πεμπτη και μετα υπαρχει καποια συγκεκριμενη ωρα (οχι απαραιτητα η ιδια για καθε χωριο) που ειναι ολοι εξω στη πλατεια με τα τυμπανα (ολοι ομως, μεγαλοι, μωρα, ολοι) και οταν ειναι η στιγμη δινεται το συνθημα και ολοι μαζι αρχιζουν να χτυπανε τα τυμπανα. Ειναι εντυπωσιακο! Λεγεται romper la hora δηλαδη κατι σαν το σπασιμο της ωρας! Σε αυτο το εθιμο συμετειχε και ο σκηνοθετης Luis Bunuel που γεννηθηκε σε ενα απο αυτα τα χωρια (Calanda) και ηταν περηφανος για το φασιαριοζικο τροπο που γιορταζουν οι συγχωριανοι του το πενθος της Μεγαλης Εβδομαδας. Με ολα αυτα τα εθιμα φαινεται η διαφορετικη αντιμετωπιση του πενθους. Η ορθοδοξη εκκλησια ας πουμε τηρει σιωπη και χρησιμοποιει σκουρα χρωματα και λιγοστο φως (μεχρι την Ανασταση) ενω η Καθολικη (και ειδικα στην περιοχη για την οποια μιλαω) πιστευουν οτι το πενθος πρεπει να απεικονιστει με ενταση και θορυβο, οπως αυτο που γινονταν οταν σταυρωθηκε ο Χριστος (απο σεισμους κλπ) Δεν χρειαζεται να ειναι κανεις θρησκευομενος για να συμμετεχει σε αυτες τις τελετες, στις οποιες ξαναλεω συμμετεχει ολοκληρη η οικογενεια απο το πιο μικρο μεχρι το πιο μεγαλο μελος της με ειδικη στολη.

(Ακολουθει videaki απο Calanda)
 
Last edited by a moderator:

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Κι εγώ θα ήθελα να βρεθώ κάποια στιγμή στην Ισπανία το Πάσχα, και ιδιαίτερα στη Σεβίλλη, για να δω από κοντά τους τεραστίων διαστάσεων "Επιτάφιους" με τις αναπαραστάσεις του Θείου Δράματος, οι οποίοι είναι πραγματικά έργα τέχνης. Οι περίπου 70 αδελφότητες, συνεχίζοντας μια παράδοση που χρονολογείται από το 14ο αιώνα, αρχίζουν να προετοιμάζονται για τις λιτανείες της Μεγάλης Εβδομάδας πολύ καιρό πριν. Σε αυτές τις λιτανείες οι «Ναζωραίοι» (Nazarenos) συμμετέχουν φορώντας τη στολή της αδελφότητας στην οποία ανήκουν, κρατώντας κεριά, σταυρούς και άλλα θρησκευτικά σύμβολα, χαρακτηριστικά της αδελφότητας. Τους τεράστιους "Επιτάφιους" (το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα και το πλάτος τους τα 3) τους σηκώνουν στους ώμους τους περίπου 30-40 costaleros, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της περιφοράς αντικαθίστανται από άλλους. Θεωρείται δε, μεγάλη τιμή να είσαι costalero και συχνά υπάρχει λίστα αναμονής. Οι λιτανείες που γίνονται το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης κρατάνε 12 ώρες και τόσο το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει η κάθε πομπή όσο και η σειρά με την οποία θα συνοδέψουν τον κάθε "Επιτάφιο" οι αδελφότητες είναι αυστηρά προκαθορισμένα.

Κατά τη διάρκεια της λιτανείας της Μ. Πέμπτης υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των συνοικιών της Macarena και της Triana για το ποια από τις δύο Παναγίες είναι πιο όμορφη τη νύχτα αυτή.

(Σεβίλλη 2007, Μ. Πέμπτη, Macarena)
 
Last edited by a moderator:

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Κι επειδή με "αγγίζει" πολύ η μουσική παράδοση της Ισπανίας, και ιδιαίτερα της Ανδαλουσίας, και τι δε θα 'δινα για να είμαι τη Μ. Εβδομάδα στη Σεβίλλη και να απολαμβάνω saetas (θρησκευτικά τραγούδια αφιερωμένα στον Χριστό ή στην Παναγία) κατά τη διάρκεια των λιτανειών.

 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.358
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom