Πελοπόννησος vs Κρήτη

Πελοπόννησος vs Κρήτη


  • Total voters
    138

Lacedaemonian

Member
Μηνύματα
17
Likes
91
😁 Τα ξέχασα τα Ζωνιανά :p. Να τον αφήσει και να πάρει ένα τίμιο παλικάρι θα σκεφτόμουν 😉.

Η προηγούμενη δημοσίευσή μου είχε έναν χιουμοριστικό τόνο που μάλλον παραήταν διακριτικός. Θα προσπαθήσω να είμαι πιο κραυγαλέα, Κρητικιά και διακριτική δεν πάει.
Τώρα πώς και γιατί βγήκε αυτή η φήμη για την Ηλεία δεν ξέρω. Όλα αυτά έχουν μείνει περισσότερο σαν ανέκδοτο αλλά έναν συνειρμό τον κάνεις 🤭.
Το καταλαβα οτι ηταν χιουμοριστικο.Αλλοιμονο!
Η φημη για τους Πυργιωτες η τους Καλαματιανους η τους κατοικους των Ζωνιανων για διαφορα "περιεργα χορτα" μαλλον βγηκε επειδη-δυστυχως- απλα ...αληθευει :haha:


Και για να ερθουν πιο κοντα Πελοποννησος κ Κρητη ενα βιντεο απ την κορυφη του Ταυγετου με τα περηφανα βουνα της Λεβεντογεννας στο βαθος.Επισης σε καποιο σημειο(3΄50) φαινεται κ το φαινομενο της Πυραμιδας.
 

Attachments

ludovica

Member
Μηνύματα
215
Likes
1.743
Εσύ το κατάλαβες, μάλλον όχι όλοι όμως... Πολύ όμορφη η Πελοπόννησος. Έχω πάει και Βυτίνα και Σπήλαιο του Διρού... Πριν πολλά χρόνια όμως. Αν όμως λέμε καλά ο ένας για τον άλλον τι σόι war θα κάνουμε; Σαν το τέλος της ταινίας η Νεράιδα και το παλικάρι; "Παρακαλώ περάστε συμπέθερε-όχι παρακαλώ πρώτοι εσείς";
 

Viaggi

Member
Μηνύματα
1.248
Likes
7.002
Μην αρχίζουμε τις φιλοφρονήσεις τώρα. Είπαμε ωραία η Κρήτη αλλά σαν την Πελοπόννησο δεν είναι. Άσε που αν φας στακοβούτηρο από τη Κρήτη ακούς τις αρτηρίες σου μία μία να φράζουν. Ενώ το σιγκλινο... νέκταρ!
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Αν όμως λέμε καλά ο ένας για τον άλλον τι σόι war θα κάνουμε; Σαν το τέλος της ταινίας η Νεράιδα και το παλικάρι; "Παρακαλώ περάστε συμπέθερε-όχι παρακαλώ πρώτοι εσείς";
Πολιτισμένα πράγματα. :innocent:

Πάντως εμένα πιο πολύ με ενδιαφέρουν και με κεντρίζουν να κάνω τις δικές μου συγκρίσεις επιχειρήματα ανθρώπων που αναφέρουν τα πλεονεκτήματα της τοπικής κουζίνας, την ομορφιά των κάστρων, των φαραγγιών, τα πεζοπορικά μονοπάτια, τις παραλίες κλπ. της μίας ή της άλλης, παρά φράσεις του τύπου "Πατος οι παραλίες, χάλια το φαγητό, αδιάφορα τα τοπία της Κρήτης/ της Πελοποννήσου".

Αφού αν έχεις πάει και στα 2, ξέρεις πως είναι τοπ και δύσκολο να διαλέξεις. Αν μου πει κάποιος πως είναι χάλια η Πελοπόννησος ή η Κρήτη, θα γελάω.
 

Lacedaemonian

Member
Μηνύματα
17
Likes
91
Ε, της Καλαμάτας με διαφορά!
Ταυγετος γαρ! Με απειρα αρωματικα κ "αρωματικα" φυτα...:)
Το ξερεις οτι εχουμε μεχρι κ κροκο εδω;
Καλα για λαδι δεν το συζητω ...Θα ηταν,φανταζομαι, θεμα για WAR απο μονο του οχι μονο με την Κρητη αλλα κ για ...εμφυλιο μεταξυ Λακωνιας κ Μεσσηνιας !!!
 

Viaggi

Member
Μηνύματα
1.248
Likes
7.002
Το ξερεις οτι εχουμε μεχρι κ κροκο εδω;
Νομίζω είναι άγριος κρόκος που τον συναντάς μόνο στη Μάνη και στη χερσόνησο του Μαλέα. Κάποιοι λένε πως είναι ομορφότερος από τον διάσημο κρόκο Κοζάνης.
Καλα για λαδι δεν το συζητω ...Θα ηταν,φανταζομαι, θεμα για WAR απο μονο του οχι μονο με την Κρητη αλλα κ για ...εμφυλιο μεταξυ Λακωνιας κ Μεσσηνιας !!!
Νομίζω δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο λάδι Λακωνίας - Μεσσηνίας με τη Κρήτη να ακολουθεί. Για την ιστορία πάντως λακωνικό λάδι έχει αναδειχθεί κορυφαίο στο κόσμο, πρώτη φορά ελληνικό λάδι κερδίζει τέτοια διάκριση.
Ταυγετος γαρ! Με απειρα αρωματικα κ "αρωματικα" φυτα...
Αν πιάσουν φωτιά τίποτα χαράδρες του Ταϋγέτου, θα χαζογελάνε όλοι οι κάτοικοι Λακωνίας και Μεσσηνίας! ;)
 

Lacedaemonian

Member
Μηνύματα
17
Likes
91
Νομίζω είναι άγριος κρόκος που τον συναντάς μόνο στη Μάνη και στη χερσόνησο του Μαλέα. Κάποιοι λένε πως είναι ομορφότερος από τον διάσημο κρόκο Κοζάνης.

Νομίζω δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο λάδι Λακωνίας - Μεσσηνίας με τη Κρήτη να ακολουθεί. Για την ιστορία πάντως λακωνικό λάδι έχει αναδειχθεί κορυφαίο στο κόσμο, πρώτη φορά ελληνικό λάδι κερδίζει τέτοια διάκριση.

Αν πιάσουν φωτιά τίποτα χαράδρες του Ταϋγέτου, θα χαζογελάνε όλοι οι κάτοικοι Λακωνίας και Μεσσηνίας! ;)
Ο Ταυγετος ειναι το πιο σημαντικο βουνο της Ελλαδας οσο αφορα την χλωριδα(κ το πιο ομορφο φυσικα;)).
Ολη η περιοχη απο Μαυροβουνι μεχρι Κοτρωνα ξερω οτι ειναι γεματη με αγριο κροκο.Στο χωριαφι μου γινεται χαμος.Προφανως κ σε αλλες περιοχες του Ταυγετου/Μανης αλλα κ προς τον Καβομαλια....
Το λαδι της Λακωνιας ειναι οντως το ανωτερο.Το αποδεικνυουν κ οι τιμες αφου ειναι διαχρονικα το ακριβοτερο κ αυτο που ψαχνουν περισσοτερο οι Ιταλοι-Ισπανοι εμποροι για να βελτιωσουν τα δικα τους.Ειδικα η ποικιλια Αθηνολια της Λακωνιας θεωρειται οτι βγαζει το καλυτερο λαδι του κοσμου.Ο δε Γιωργος Σακελλαρτοπουλος εχει κυριολεκτικα σαρωσει τα παγκοσμια μεταλλια με πανω απο 100 αν δεν κανω λαθος.....
Μην μου μιλας για τις φωτιες γιατι φετος στο τσακ τα γλυτωσαμε τα σπιτια στο χωριο στη Μανη ενω τα κτηματα καηκαν ολα 😭
 

Extra muros

Member
Μηνύματα
146
Likes
942
Ας αναθερμάνω το εξαιρετικά ιντριγκαδόρικο war, διευκρινίζοντας εξαρχής ότι την Κρήτη την γνώρισα αρκετά καλά (αλλά εννοείται θα ήθελα και περισσότερο), ως κάτοικος Ηρακλείου για αρκετά χρόνια, αλλά κυρίως λόγω δουλειάς στον τουριστικό τομέα, ενώ από την Πελοπόννησο έχω μια καλή πρώτη γεύση (όλες τις πρωτεύουσες, κάποιες κωμοπόλεις, τα περισσότερα μουσεία και αρχαιολογικούς-ιστορικούς χώρους, λίγα πράγματα ωστόσο από χωριά και παραλίες), σε επιφανειακό ωστόσο συγκριτικά επίπεδο. Η ψήφος μου στην Κρήτη δεν είναι μόνο φόρος τιμής σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής μου, αλλά και βασισμένη στο κριτήριο της "μοναδικότητας". Τι δηλαδή βρίσκει κανείς στην Κρήτη που δύσκολα ή καθόλου θα δει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ξεκινάω ως σεσημασμένη κοιλιόδουλη από το φαι. Καμία σύγκριση, σαν να βάζεις δίπλα αλπική λίμνη με το φράγμα του Μαραθώνα. Η Κρήτη πρέπει να είναι το μόνο μέρος της χώρας που μπορείς να πας σε ράντομ πεταμένη τουριστοταβέρνα στα Μάλια και να φας καλύτερα από ό,τι στο 30% των ταβερνομεζεδοπωλείων στην Αθήνα, για Πελοπόννησο δε μιλάμε. Στα τουριστικά μαγαζιά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και τα μόνα που υπάρχουν, δηλ. σε κάτι Μυκήνες, αρχαία Κόρινθο, Λυγουριό, αρχαία Ολυμπία κλπ - και δυστυχώς δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα να τα αποφύγεις-, αυτά που σερβίρουν θα έπρεπε να αποτελούν λόγω στέρησης ιθαγένειας και άδειας λειτουργίας, είναι προσβολή για τη χώρα συνολικά. Φυσικά υπάρχει και καταπληκτικό φαγητό στην Πελοπόννησο, αλλά είναι κάποιες καλές εξαιρέσεις σε έναν κανόνα μετριότητας με πινελιές αθλιότητας όπως προανέφερα. Πολύ ευχαριστημένη ήμουν γαστρονομικά στην Καλαμάτα, ωραία πράγματα αλλά με ψάξιμο βρήκα και σε ευρύτερη περιοχή Λουτρακίου-Περαχώρας.

Σε φύση και σε γραφικά χωριά με βεβαιότητα η Πελοπόννησος υπερτερεί, αλλά και πάλι μοναδικά μέρη σαν το φαράγγι της Σαμαριάς δεν έχει. Κι επειδή και οι παραλίες στις φυσικές ομορφιές εντάσσονται, πού αλλού έχει Μπάλο και Ελαφονήσι, Μάιο-αρχές Ιούνη και Οκτώβρη βέβαια μόνο πλέον, δεν παλεύεται η κατάσταση στη φουλ σίζον- για να μην μπω για ακόμα σχετικά άγνωστες λόγω απομόνωσης παραλίες-φαράγγια, όπως ο Τράφουλας στο νότιο Ηράκλειο. Τι να πει μια συμπαθής Ελαφόνησος μπροστά στη Γαύδο, τη Χρυσή (πάλι εκτός high season εννοείται), το απαράμιλλο Κουφονήσι που ευτυχώς λόγω σχετικής δυσκολίας προσβασιμότητας παραμένει συγκριτικά παρθένο;

Σε ιστορικά και αρχαιολογικά μέρη αριθμητικά και από άποψη χρονολογικού εύρους δεν τίθεται σύγκριση φυσικά υπέρ της Πελοποννήσου, αλλά μινωικά μνημεία έχει μόνο η Κρήτη (οκ ας βάλουμε εν μέρη και τη Σαντορίνη), οπότε πάλι μιλάμε για κάτι ουσιαστικά μοναδικό, όχι απλά σε πανελλαδικό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Βεβαίως δεν μπορώ να μην κάνω μνεία σε δυο πραγματικά ανεπανάληπτους πελοποννησιακούς προορισμούς, όπως η Μονεμβασία και η Καστροπολιτεία του Μυστρά, και πάλι όμως δε μιλάμε για τον πρώτο αστικό πολιτισμό της ευρωπαϊκής ηπείρου οπότε στα σημεία θα κερδίσει πάλι η Κρήτη.

Όσο για τις πόλεις, ακόμα και το μικρούλι και γλυκούλι Ναύπλιο οριακά στέκεται δίπλα σε παλιές πόλεις Χανίων - Ρεθύμνου (οι νέες είναι κλασικές νεοελληνικές τσιμεντοζούγκλες), ενώ καμία δεν έχει λιμνοθάλασσα σαν τον Άγιο Νικόλαο ή αστική παραλία να πιες στον ποτήρι σαν τη Σητεία, ακόμα και η πολυδιαφημισμένη παραλία της - κατά τα άλλα συμπαθητικής - Καλαμάτας. Μέχρι και το άσχημο γενικά Ηράκλειο έχει τρία- τέσσερα σημεία (εννοώ πλην Κνωσσού) πραγματικά φωτογενή, δηλαδή τουλάχιστον διπλάσια από τις περισσότερες πελοποννησιακές πόλεις. Δυσκολεύομαι να αποφασίσω αν ασχημότερη μου φάνηκε η Τρίπολη ή το Άργος, μάλλον η πρώτη γιατί η δεύτερη έχει και το εξής ένα μέρος ενδιαφέροντος, δηλαδή την κεντρική πλατεία. Δε θέλω να πιάσω και τις κωμοπόλεις, ομολογώ ότι κάτι Μοίρες και Τυμπάκια είναι για να θες να βγάλεις τα μάτια σου με τανάλια, αλλά πιο θλιβερό μέρος από τη Μεγαλόπολη δεν ξέρω αν υπάρχει νοτίως των Τεμπών τουλάχιστον, κι όχι, δεν είναι δικαιολογία για όλα το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Ακόμα και τα βουνά να πιάσεις, οκ ωραίος ο Ταϋγετος, αλλά την επιβλητικότητα του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων δεν την έχει.

Για τους ανθρώπους πάντως, θέλω να είμαι πολύ δίκαιη. Ναι, σίγουρα για έναν τουρίστα ή περαστικό είναι πιο ευχάριστη η υποδοχή από τους Κρητικούς, από την άλλη έχοντας ζήσει εκεί θα πω ότι πολλά πράγματα στην νοοτροπία δε μου ταίριαξαν - σε βαθμό πολιτισμικού σοκ στην αρχή, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για τους - ενίοτε πράγματι ιδιότροπους - Πελοποννήσιους, ακόμα και στις πιο "κακόφημες" περιοχές του "πολυτραγουδισμένου" νομού απέναντι από τη Ζάκυνθο. Γενικά η αίσθησή μου από τους Κρητικούς είναι ότι θα βρεις κυρίως είτε απίστευτα καλούς και φιλότιμους ανθρώπους είτε απίστευτα επηρμένα γαϊδούρια, η ενδιάμεση κατάσταση που χαρακτηρίζει την "πάνω Ελλάδα" όπως τη λένε εκεί, είναι μάλλον η εξαίρεση.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.674
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom