Κιργιστάν Περιπέτειες στην Κεντρική Ασία (Κιργιστάν)

underwater

Member
Μηνύματα
2.710
Likes
11.219
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Περί διαμονής-φαγητού-ποτού

Διαμονή
Όπως ανέφερα και στα εισαγωγικά κεφάλαια, καλύτερα να μην περιμένετε πολυτέλειες στο Κιργιστάν διότι θα απογοητευτείτε. Τα ξενοδοχεία είναι λίγα και στην πλειοψηφία τους έχουν τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην χαμηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η χώρα δεν έχει μακρά τουριστική παράδοση και συνείδηση και αυτό αντανακλάται γενικώς στον ερασιτεχνικό τρόπο που αντιμετωπίζεται ο τουρισμός, μολονότι φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες. Σε ορισμένα μέρη, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, αν κάποιος θέλει να μείνει οπωσδήποτε σε ξενοδοχείο, εννοείται ότι μπορεί. Αλλά στις περισσότερες περιοχές απλά δεν υπάρχει αυτή η εναλλακτική.

Έτσι, έχετε υπόψη ότι θα μείνετε κυρίως σε ξενώνες και homestays, με δικό σας δωμάτιο μεν, αλλά (στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων) κοινές τουαλέτες. Ορισμένες φορές οι τουαλέτες είναι οθωμανικές. Το internet (με την εξαίρεση του Μπισκέκ) είναι συνήθως πολύ αργό, ενίοτε ανύπαρκτο. Στα yurt camps πάλι δεν υπάρχει ούτε καν ηλεκτρισμός. Γενικώς πρόκειται για έναν "off the beaten track" προορισμό, με τις επακόλουθες συνέπειες. Προετοιμαστείτε για πιο "σπαρτιάτικες" φάσεις, μακριά από τις ανέσεις που άλλες χώρες προσφέρουν.

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο κεφάλαιο, εμείς κατά βάση χρησιμοποιήσαμε τις υπηρεσίες των CBT της χώρας για να κλείνουμε διαμονή, κάτι που σε γενικές γραμμές μας βόλεψε. Απλά φτάναμε πριν το απόγευμα στον χ προορισμό, πηγαίναμε στο γραφείο της περιοχής και με την βοήθεια των υπαλλήλων κανονίζαμε πού θα μέναμε και για πόσες μέρες. Οι τιμές στα περισσότερα καταλύματα κυμαίνονταν μεταξύ 1000-1600 som/δίκλινο, δηλ. χοντρικά 14-23 euro (με πρωινό). Λίγο ακριβότερα ήταν στο Μπισκέκ (πάντα μιλώντας για ξενώνα ή hostel). Ορισμένα καταλύματα πάλι συνεργάζονται μεν με τα CBT, αλλά μπορεί κανείς να κλείσει και αυτόνομα.

Οι δικές μας επιλογές:

Στο Bishkek (όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλείσεις μέσω CBT) μείναμε στο Interhouse City Centre Hostel. Πρόκειται για κατάλυμα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, πολύ καθαρό για δεδομένα hostel, σε κεντρικό και ασφαλές σημείο, με πολύ ευγενικό προσωπικό. Μείναμε αν θυμάμαι καλά συνολικά 5 βράδια, όλα σε δίκλινο δωμάτιο. Μας έκανε πολύ καλή εντύπωση ότι μας επέτρεψαν να κάνουμε (πολύ) early check-in, κατά τις 6 το πρωί. Καθώς έχει δύο όλα κι όλα δίκλινα (ένα με διπλό και ένα με δύο μονά κρεβάτια) καλό είναι να κάνετε έγκαιρα κράτηση.

Στο Καρακόλ μείναμε στο Teskey Guesthouse, το οποίο είναι μάλλον το δημοφιλέστερο της πόλης. Έχει δύο κτίρια, ένα παλιό και παραδοσιακό και ένα καινούριο και πιο μοντέρνο. Μείναμε και στα δύο. Απλά δωμάτια και κοινές τουαλέτες. Στο "παλιό" κτίριο η διακόσμηση είναι πιο παραδοσιακή, αλλά οι τουαλέτες οθωμανικές. Επομένως προτείνω το καινούριο, αν και ακριβότερο. Όλα πολύ καθαρά. Η οικογένεια που το έχει υπέροχη και ο ιδιοκτήτης/γιος πάντα πρόθυμος να δώσει πληροφορίες για το καθετί. Το κατάλυμα έχει έναν υπέροχο κήπο με πολλά λουλούδια και φυτά, ενώ μπουγάδα βάζετε μόνοι σας με old-fashioned στυλ (λεκάνη, νερό ζεσταμένο στον ήλιο, σαπούνι!).

Για τη λίμνη Son Kul και τη γιούρτα σας παραπέμπω στο αντίστοιχο κεφάλαιο. :)

Στο Naryn μείναμε σε homestay μέσω CBT. Ένα απλό, αξιοπρεπές διαμέρισμα, όπου μοιραζόμασταν το μπάνιο με ένα άλλο ζευγάρι. Το location άθλιο, internet δεν υπήρχε, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος συνεργαζόμενος ξενώνας.

Για το CBT του Jalal-Abad και την τρώγλη όπου δεν μείναμε σας μίλησα σε άλλο κεφάλαιο. Τι να πω; Μακριά!

Στο CBT του Osh πάλι, οι άνθρωποι ήταν εξαιρετικοί. Ειδικά ο νεαρός Μοχάμεντ, που έκανε εκεί την πρακτική του, μας σκλάβωσε. Μας βοήθησε στο καθετί, έκανε βόλτες μαζί μας, βγήκαμε όλοι μαζί για φαγητό, μας εξυπηρέτησε με το αμάξι του, δεν ξέρω τι να πρωτοπώ γι' αυτό το παιδί! Μείναμε συνολικά 4 ημέρες, σε δύο διαφορετικά καταλύματα. Το πρώτο ήταν ένας υπέροχος, καθαρός, όμορφος ξενώνας σε καλή (αν και λίγο σκοτείνή το βράδυ) τοποθεσία. Στον όροφό μας είχαμε ένα μοντέρνο μπάνιο που μοιραζόμασταν με ένα άλλο ζευγάρι. Το έχει μια Ρωσίδα κυρία παντρεμένη με Κιργίσιο, πολύ φιλόξενη. Σας κάνει υπέροχη μπουγάδα με πολύ μικρό αντίτιμο. Ήταν το μέρος που αισθανθήκαμε άνθρωποι μετά από μέρες ταλαιπωρίας! Δεν είχε όνομα δυστυχώς ο ξενώνας, όμως είναι νομίζω ο βασικός που συνεργάζεται το CBT της πόλης. Τις επόμενες δύο μέρες μείναμε σε άλλο κατάλυμα επειδή εκείνο ήταν κλεισμένο. Λεγόταν Biy Ordo, ήταν το μόνο όπου είχαμε το δικό μας μπάνιο, αλλά δεν μας πολυάρεσε. Πολύ χύμα μέρος, πολύ χύμα κόσμος (κατά βάση δυτικοί backpackers, αλλά υπερβολικά "χίπηδες" για τα γούστα μου), εξαφανισμένο προσωπικό, κακό πρωινό, ανύπαρκτο internet. Η γειτονιά συμπαθής, αλλά απομακρυσμένη από το κέντρο. Παρ' όλα αυτά είναι πολύ δημοφιλής ξενώνας και πιθανώς απλά να μην μας έκατσε εμάς καλά.

Φαγητό-Ποτό

Τα έχω ξαναπεί, να μην επαναληφθώ. Το φαγητό σε γενικές γραμμές δεν είναι καλό, εκτός κι αν είσαι φαν του προβάτου. Μερικές συμβουλές:
  • Τσεκάρετε μέρη που προτείνουν οι οδηγοί. Δεν είναι ότι θα τρελαθείτε οπωσδήποτε, αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες να βρείτε κάτι αξιοπρεπές και με καλή υγιεινή. Σε γενικές γραμμές τα εστιατόρια ειναι πολυ φτηνά, ένα ζευγάρι τρώει και πίνει πάνω-κάτω με 15 euro σύνολο.
  • Τα ρώσικα είναι μια safe επιλογή! Αν μη τι άλλο μια σαλάτα Ολιβιέ θα βρείτε για να ξεφύγετε από την προβατίνα.
  • Μακριά από το kumis με το γάλα αλόγου, εκτός κι αν θέλετε να ψάχνετε απεγνωσμένα για τουαλέτα! Από την άλλη τι να πω, καθένας με τις αντοχές του.
  • Αν μάθετε ότι σερβίρουν κάπου Dungan κουζίνα τολμήστε το! Πιο νόστιμη, με κινέζικες επιρροές, σαφώς ανώτερη από τα κλασικά κιργίσια πιάτα.
  • Σε αντίθεση με τα γεύματα, τα πρωινά είναι αρκετά καλά. Χυλοί στυλ porridge, φρέσκα ψωμιά, νόστιμες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Και άφθονο τσάι. Αξίζουν!
  • Οι τιμές ευνοούν την απενοχοποιημένη κατανάλωση βότκας και μπύρας! :p
 
Last edited:

underwater

Member
Μηνύματα
2.710
Likes
11.219
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Σκέψεις

Το Κιργιστάν αποτέλεσε πρωτιά για μένα από πολλές απόψεις-πρώτη φορά Ασία, πρώτη φορά hardcore ταξίδι με ελάχιστα υπάρχοντα για πολλές μέρες, πρώτη φορά περιδιάβαση από πόλη σε πόλη χωρίς κράτηση καταλύματος, ένα γενικότερο χυμαδιό. Κι όμως, ήταν πολύ απλούστερο από ό, τι περίμενα! Οι αντικειμενικές δυσκολίες ελάχιστες. Η ταλαιπωρία γλυκιά. Και για πρώτη φορά αισθάνθηκα τόση ελευθερία σαν ταξιδιώτισσα!

Νομίζω ότι αυτό που θα μου μείνει περισσότερο από το συγκεκριμένο ταξίδι δεν είναι τόσο η ίδια η χώρα, αλλά κάτι βαθύτερο. Για να μην παρεξηγηθώ, την χώρα την αγάπησα! Νομίζω φαίνεται και από τη διήγησή μου. Αυθεντική, άγρια και φιλική μαζί, με υπέροχη φύση, ιδιαίτερο πολιτισμό και καλούς ανθρώπους. Παρ' όλα αυτά, το βασικό είναι ότι με βοήθησε να απομυθοποιήσω τελείως την έννοια του "εναλλακτικού" ταξιδιού, σε "δύσκολους", μη τουριστικοποημένους προορισμούς.

Από μικρή διάβαζα ταξιδιωτικά περιοδικά, έβλεπα ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ και αναρωτιόμουν "πώς τα βγάζουν αυτοί οι άνθρωποι πέρα στη μέση του πουθενά"; Όντας παιδάκι καθόμουν με τις ώρες πάνω από τον Άτλαντά μου και κοιτούσα τους μακρινούς τόπους της Γης ονειροπολώντας. Το μεγαλύτερο κόλλημά μου ήταν η Κασπία Θάλασσα. Δεν ξέρω το λόγο, αλλά κάτι με μάγευε από τότε σε αυτή την τεράστια δεξαμενή υδάτων. Περιττό να πω ότι το βράδυ που πετούσαμε από την Κων/πολη για Κιργιστάν, η συγκίνησή μου όταν περάσαμε την Κασπία ήταν μεγάλη. Οι ακτίνες του φεγγαριού ακτινοβολούσαν πάνω στα νερά της κι εγώ είχα χαθεί στη στιγμή μαγεμένη, χαζεύοντας έξω από το παράθυρο του αεροπλάνου.

Δεν ήταν το πρώτο μου ταξίδι εκτός Ευρώπης. Είχαν προηγηθεί αρκετά άλλα. Πάντα όμως μέσα από ένα προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας-εκδρομές με το πανεπιστήμιο, με τους γονείς μου, με γκρουπ, ή απλά φιλοξενία σε φίλους. Επομένως, το να κάνω το πρώτο μου ταξίδι στην Ασία ανεξάρτητα, με τον αγαπημένο μου και ένα σακίδιο σε έναν τέτοιο "ψιλοάσχετο" προορισμό ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Και εν τέλει ΠΟΛΥ εύκολο.

Μετά το Κιργιστάν έχει χαθεί κάθε έννοια δέους όταν διαβάζω γραπτά ανθρώπων που έχουν κάνει μεγάλα και "δύσκολα" ταξίδια. Εξαιρούνται μόνο οι άνθρωποι που βάζουν σε ρίσκο τη ζωή τους, συνήθως πηγαίνοντας σε εμπόλεμες ζώνες για επαγγελματικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους. Εκεί ναι, υπάρχει δέος και θαυμασμός. Οτιδήποτε άλλο λειτουργεί μεν σαν ταξιδιωτική έμπνευση, αλλά ως εκεί. Έχω κατανοήσει ότι στην εποχή που ζούμε οι περισσότεροι "δύσκολοι" προορισμοί μπορεί να είναι πολύ ευκολότερα πραγματοποιήσιμοι από ό, τι νομίζουμε.

Τα αμέσως επόμενα ταξίδια μου ήταν κι αυτά εκτός Ευρώπης και ανεξάρτητα: Λίβανος και Μαρόκο, μου φάνηκαν παιδική χαρά. Μου έλειψε λίγη πρόκληση! :p

Ο λόγος που τα γράφω όλα αυτά, πέρα από το να βάλω σε τάξη πράγματα που σκέφτομαι εδώ και καιρό, είναι για να δώσω ενδεχομένως μια κινητοποίηση και σε άλλους φίλους που θέλουν να "ξεφύγουν" από τους "κλασικούς" προορισμούς, αλλά φοβούνται την απόσταση, την έλλειψη υποδομών, τις συνθήκες υγιεινής και τις ευθύνες που ενέχει το ανεξάρτητο μακρινό ταξίδι. Αυτό που έχω να πω είναι "τολμήστε το". Λίγος προγραμματισμός χρειάζεται, χρόνος και μια σχετική αποταμίευση (ανάλογα με το στόχο του καθένα φυσικά). Κατά τα άλλα η όλη διαδικασία είναι πραγματικά ιδιαίτερα εύκολη! Προσωπικά είμαι σίγουρη ότι προορισμοί που έχω βάλει στο μάτι όπως Σρι-Λάνκα, Ινδοκίνα και Ινδία θα είναι μάλλον piece of cake μετά την καλτίλα του Κιργιστάν! :p

Εδώ θα ολοκληρώσω την ιστορία μου (αρκετά την κούρασα τόσους μήνες). Για όποια απορία μπορείτε να με ρωτήσετε! :) Όμορφα ταξίδια σε όλους μας εύχομαι!

ΤΕΛΟΣ
 
Last edited:

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Το Κιργισταν για τα γουστα μου είναι υπέροχο. Οπως ακριβως και η ιστορια της underwater.
Τωρα εδέησα να την αποτελειώσω και την βρήκα άψογη.
Μπραβο. Και πάλι μπράβο. Τίποτε άλλο.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.710
Likes
11.219
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Το Κιργισταν για τα γουστα μου είναι υπέροχο. Οπως ακριβως και η ιστορια της underwater.
Τωρα εδέησα να την αποτελειώσω και την βρήκα άψογη.
Μπραβο. Και πάλι μπράβο. Τίποτε άλλο.
Σε ευχαριστω πολυ βρε dim! Μου ξύπνησες θύμησες ένα χρόνο μετά απο αυτο το υπέροχο ταξίδι! :)
Χαιρετίσματα απο Μαυροβούνιο (πολυ πιο "μπανάλ" το φετινό μου καλοκαιρινό ταξίδι)! :p
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.878
Likes
14.388
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Αγαπημένη μου φίλη ξαναδιάβασα για Τρίτη φορά την ιστορία σου και αυτή τη φορά η καρδιά μου σκιρτησε!
Και για μένα η Κασπία ήταν ένα απίστευτο όνειρο που έκανα με τα μάτια της ψυχής μου όταν ήμουν παιδί, πάνω από άτλαντες και χάρτες .
Ήρθε η ώρα όμως το όνειρο αυτό να γίνει επιτέλους πραγματικότητα . Με καλεί η κεντρική Ασία ❤
Αν έχουμε updated information καλοδεχούμενες!
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.710
Likes
11.219
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Αγαπημένη μου φίλη ξαναδιάβασα για Τρίτη φορά την ιστορία σου και αυτή τη φορά η καρδιά μου σκιρτησε!
Και για μένα η Κασπία ήταν ένα απίστευτο όνειρο που έκανα με τα μάτια της ψυχής μου όταν ήμουν παιδί, πάνω από άτλαντες και χάρτες .
Ήρθε η ώρα όμως το όνειρο αυτό να γίνει επιτέλους πραγματικότητα . Με καλεί η κεντρική Ασία ❤
Αν έχουμε updated information καλοδεχούμενες!
:):)
Εύχομαι φέτος να ακολουθήσεις το κάλεσμα και να δεις αυτόν τον άγριο τόπο από κοντά!
Αγαπημένη Κεντρική Ασία!
 

mpampis1979

Member
Μηνύματα
490
Likes
1.683
Επόμενο Ταξίδι
ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
εγινε! ΙΝΔΙΑ 2018
πολυ ωραια ιστορια,θα μας χρειαστει για το προσεχες ταξιδι μας στο Κιργισταν.Πανεμορφες εικονες,ευτυχως μου αρεσει η προβατινα!!! χαχαχα:clap:
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.710
Likes
11.219
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
πολυ ωραια ιστορια,θα μας χρειαστει για το προσεχες ταξιδι μας στο Κιργισταν.Πανεμορφες εικονες,ευτυχως μου αρεσει η προβατινα!!! χαχαχα:clap:
Εγώ πάλι επειδή στα 5 χρόνια που πέρασαν από εκείνο το ταξίδι μου έγινα ψαρο-χορτοφάγος, η αλήθεια είναι ότι ανατριχιάζω και μόνο που σκέφτομαι κάποια από τα πράγματα που είχα δοκιμάσει τότε. :(
Επίσης, δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το άρθρο της Φένιας που πήγε πέρυσι, αν όχι κάντο επειδή είναι πιο updated. Έχουν αλλάξει πολλά θεωρώ από το 2014 (φαντάσουν τότε δεν έβρισκα καλά-καλά wifi, ενώ τώρα μπορείς να προμηθευτείς sim και να έχεις παντού δεδομένα-απλοϊκό παράδειγμα).
Όπως και να 'χει σε ευχαριστώ για τα λόγια σου και εύχομαι να περάσετε τέλεια στην υπέροχη αυτή χώρα! :)
 

mpampis1979

Member
Μηνύματα
490
Likes
1.683
Επόμενο Ταξίδι
ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
εγινε! ΙΝΔΙΑ 2018
Εγώ πάλι επειδή στα 5 χρόνια που πέρασαν από εκείνο το ταξίδι μου έγινα ψαρο-χορτοφάγος, η αλήθεια είναι ότι ανατριχιάζω και μόνο που σκέφτομαι κάποια από τα πράγματα που είχα δοκιμάσει τότε. :(
Επίσης, δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το άρθρο της Φένιας που πήγε πέρυσι, αν όχι κάντο επειδή είναι πιο updated. Έχουν αλλάξει πολλά θεωρώ από το 2014 (φαντάσουν τότε δεν έβρισκα καλά-καλά wifi, ενώ τώρα μπορείς να προμηθευτείς sim και να έχεις παντού δεδομένα-απλοϊκό παράδειγμα).
Όπως και να 'χει σε ευχαριστώ για τα λόγια σου και εύχομαι να περάσετε τέλεια στην υπέροχη αυτή χώρα! :)
μολις επιστρεψαμε απο Μαλαισια κ ολοκληρωσα την ιστορια μου,θελω λιγο χρονο να συνελθω κ θα αρχισω να διαβαζω ολες τις σχετικες ιστοριες.Γενικα στα ταξιδια μου αρεσει να δοκιμαζω νεες γευσεις κ μου εχει κεντρισει το ενδιαφερον η ιστορια σου!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.803
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom