Πολωνία Πολωνία: Κρακοβία

mikro2gr

New Member
Μηνύματα
2
Likes
1
Σε ευχαριστουμε πολύ!
Καλησπέρα! Είναι Ελλάδα οπότε δεν μπορεί να σας βοηθήσει!
Βρήκα από κάποιο πρακτορείο που έχουν Έλληνες ξεναγούς είναι πολύ συνεργάσιμοι το email τους είναι αυτό
[email protected]
 
Last edited by a moderator:

kalotinaaa

Member
Μηνύματα
7
Likes
1
Ημέρα 2ηΤην μέρα αυτή ξυπνήσαμε με αρκετό ενδιαφέρον, μιας και είχαμε να πάμε στα αλατωρυχεία. Όπως είχαμε αναφέρει στην 1η μέρα είχαμε κανονίσει ξενάγηση στα ελληνικά, και το ραντεβού μας με τον Πέτρο ήταν στην Κεντρική Πλατεία της Παλιάς Πόλης. Το κρύο ήταν τόσο πολύ που πραγματικά όλο το σώμα ότι και να φοράγαμε πόναγε. Αν και είχε ήλιο δεν βοήθησε καθόλου. Μετά από την γνωριμία μας και από κοντά πλέων με τον Πέτρο, αρχίσαμε να πηγαίνουμε προς τον σταθμό Krakow Glowny για να πάρουμε το λεωφορείο, που ειλικρινά δεν θυμόμαστε καν ποιο είναι διότι όλα ήταν κανονισμένα από τον ξεναγό.Μέτα από μια διαδρομή περίπου μισή ώρας, κατεβήκαμε ακριβώς έξω από το Αλατωρυχείο.
Φτάνοντας στο χώρο της υποδοχής πήραμε τα εισιτήρια που είχε αγοράσει ο Πέτρος μέσω internet, και δώσαμε και 2 zlt παραπάνω για να μπορούμε να κάνουμε χρήση της φωτογραφικής μηχανής.

Στη συνέχεια ενώ προηγήθηκε ένα group κάποιας άλλης γλώσσας, έφτασε και η σειρά μας. Ένας κύριος μοίραζε κασετόφωνα με ακουστικά αλλά εμάς μας ήταν άχρηστο, διότι ο Πέτρος από τα Πολωνικά μας τα μετέφραζε στα Ελληνικά. Πράγματι στης 9:30 ώρα άνοιξε η πόρτα της εισόδου και για εμάς, και σιγά σιγά ξεκινήσαμε να κατεβαίνουμε τα εκατοντάδες σκαλιά, που ούτε μας κούρασαν ούτε που καταλάβαμε πως πέρασε ο χρόνος και τα κατεβήκαμε. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως ο χώρος δεν είναι κλειστοφοβικός, και αυτό το λέμε διότι πριν το ταξίδι μας είχαμε δει πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Τελειώνοντας το κατέβασμα μας είπε δύο τρία πράγματα ο βασικός ξεναγός, όπως για παράδειγμα το ότι οι φωτογραφίες επιτρέπονται ελεύθερα αλλά θα ήτανε καλύτερα να βγάζουμε μόλις σταματάμε για να μας πει κάτι για να μην καθυστερεί το group, όπως επίσης ότι ο τοίχος όλος είναι από αλάτι και ότι αν θέλουμε μπούμε να δοκιμάσουμε.Λίγα Λόγια για το Μουσείο:

Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης. Το 1119, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο "λευκό χρυσό" της περιοχής. Η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνεχώς από τους μεσαιωνικούς χρόνους και συγκεκριμένα από το 1290 μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλούνται τα αποθέματα αλατιού.

Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χλμ. στοές, που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες.Όταν φτάσαμε σε αυτό το σημείο τα αγάλματα που βλέπουμε τα χτύπαγαν κάποια φώτα, και άρχισε να διηγείται μια ιστορία. Εδώ βλέπουμε την Αγία Κίνγκα και έναν αλατωρύχο.

Η Αγία Κίνγκα είναι η αγία των αλατωρυχείων, γιατί σύμφωνα με τον μύθο είχε πετάξει το δακτυλίδι των αρραβώνων της σε αλατωρυχείο της Ουγγαρίας και το βρήκε αλατωρύχος, στο αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εξ ου και το σχετικό άγαλμα.Να αναφέρουμε ότι μαζί με τους ανθρώπους δούλευαν πάρα μα πάρα πολλά άλογα, τα οποία όταν έμπαιναν εκεί μέσα δεν ξανά έβγαιναν ποτέ.Εδώ βλέπουμε κάποιον αλατωρύχο να μεταφέρει ένα βαρέλι από αλάτι.
Εδώ βλέπουμε την προτομή του Βασιλιά Kazimir του Μεγάλου.Εδώ είναι ο μηχανισμός τον οποίο το χρησιμοποιούσαν είτε 4 άνθρωποι είτε άλογα, και ανέβαζαν τρομερές ποσότητες αλατιού σε σχήμα λες και ήταν κάποιος βράχος.

Μετά από περίπου 150 μέτρα αποκαλύπτονται το ένα έργο μετά το άλλο. Ίσως αυτό που θα ξεχωρίσετε λόγω της ομορφιάς του και της ιδιαιτερότητας του, είναι το εκκλησάκι του Αγίου Kinga. Οι Πολωνοί για αρκετούς αιώνες ήταν ευσεβείς καθολικοί και έφτιαξαν το εκκλησάκι αυτό για να προσεύχονται. Ακόμα και οι πολυέλαιοι του ναού είναι κατασκευασμένοι από αλάτι.


Εδώ βλέπουμε ένα ύψος αρκετών μέτρων φτιαχτό από ξύλο, μας ενημέρωσαν ότι ακριβώς από επάνω υπάρχει ένα ολόκληρο χωριό το οποίο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά το χωρίο θα εξαφανιστεί.Σιγά σιγά οδεύαμε προς το τέλος της ξενάγησης, η οποία να σημειώσουμε πως δεν μας φάνηκε καθόλου κουραστική. Στα μέσα τις ξενάγησης κάναμε στάση για τουαλέτα ή για κάποιο ρόφημα. Η έξοδος από το αλατωρυχείο γίνεται με ένα πάρα πολύ γρήγορο ασανσέρ το οποίο όμως είναι όντως αρκετά κλειστοφοβικό. Η όλη εικόνα που μας άφησε το αλατωρυχείο ήταν πάρα πολύ όμορφη και εντυπωσιακή, πραγματικά έχει πέσει πάρα πολύ δουλειά και από ότι φαίνεται θα συνεχίζει να πέφτει. Το αλατωρυχείο πραγματικά είναι τεράστιο και δεν είναι όλο ανοιχτό για πρόσβαση, αριστερά και δεξιά θα βλέπετε παντού κλειστές πόρτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση του είναι πάρα πολύ καλή.
Και μια συμβουλή σε όσους θέλουν να επισκεφτούν το αλατωρυχείο και το Άουσβιτς σε μια μέρα, απλά μην το κάνετε. Θα σας κυριαρχήσει η κούραση και δεν θα απολαύσετε την εκδρομή σας!Και κάπου εδώ έφτασε η ώρα να ξαναπάρουμε το λεωφορείο και να ακολουθήσει η πρώτη μας κανονική επίσκεψη στην Kazimierz.

Κατεβήκαμε με το λεωφορείο στη γέφυρα που βρίσκεται στο ποτάμι της Βιστούλας, και από πίσω φαινότανε το κάστρο του Βάβελ. Δεν θα γράψουμε ακόμα τίποτα για το κάστρο του Βάβελ, διότι το επισκεφτήκαμε την τελευταία μας μέρα.
Μετά από περίπου 15 λεπτά φτάσαμε στην Kazimierz και πήγαμε και ήπιαμε καφέ στο μαγαζί Les Couleurs Cafe. Ένα αρκετά ατμοσφαιρικό καφέ με πάρα πολύ κόσμο την ημέρα ειδικά, πάρα πολύ καλές τιμές και πολύ ωραίο καφέ. Ενώ ξεκουραστήκαμε και πήραμε δύναμη, πεταχτήκαμε ακριβώς απέναντι για να φάμε το περιβόητο Zapiekanka. Η αλήθεια είναι ότι αρκετός κόσμος περίμενε στα μαγαζάκια της πλατείας για να φάει. Εμείς πήγαμε και φάγαμε στο Baroko και πραγματικά ήταν τεράστιο και αρκετά χορταστικό. Η δε τιμή του τσάμπα, πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε πάρα πολύ. Αξίζει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε!Ενώ φάγαμε πήραμε το δρόμο προς το ξενοδοχείο μας, να ξεκουραστούμε και να πάρουμε δυνάμεις για το βράδυ.Ενώ κάναμε μια μικρή βόλτα στην Παλιά Πόλη το βράδυ, ύστερα είχαμε κανονίσει το δεύτερο βράδυ μας να το περάσουμε στην Kazimierz.


Πήγαμε για καφέ στο Singer. Το Singer είναι ένα ατμοσφαιρικό καφέ που κυριαρχεί το κόκκινο. Στην αρχή του μαγαζιού υπάρχει ένα τζάκι, με λίγα τραπεζάκια που όμως άμα κάτσεις παγώνεις από το άνοιξε - κλείσε της πόρτας. Απολαύσαμε ένα ωραίο καφέ και μια μπύρα.Και συνεχίσαμε για φαγητό στο Polakowski Self Service Restaurant.Πήγαμε για φαγητό στο Polakowski Self Service Restaurant. Μόλις φτάσαμε το μαγαζί ήτανε άδειο οπότε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για να κάτσουμε. Το μαγαζί είναι Self Service όπως και τα περισσότερα στην Κρακοβία. Είναι το ποιο φτηνό μαγαζί που καθίσαμε να φάμε, μιας και για 2 κυρίως πιάτα, 1 ορεκτικό και 1 νερό πληρώσαμε 10 ευρώ. Το μαγαζί δεν προσφέρει τίποτα σπουδαίο αλλά για κάποιον που θέλει να φάει οικονομικά, είναι ότι πρέπει!

Η συνέχεια μας βρήκε στο Alchemia Bar, το Alchemia μοιάζει μέσα με πολλά αλλά μαγαζιά, αρκετά σκοτεινό μέσα με ένα ιδιαίτερο styl.


Τα ποτά αρκετά οικονομικά αλλά πραγματικά δεν υπήρχε ούτε σκαμπό να κάτσεις. Εδώ συναντήσαμε και τον πρώτο μεθυσμένο ο οποίος τριγυρνούσε σε ολόκληρο το μαγαζί με σφηνάκια στο χέρι! Ήταν και ο λόγος που χρειάστηκε να αλλάξουμε θέση γιατί καθότανε ακριβώς δίπλα μας. Δοκιμάσαμε και την βότκα γρασίδι, την οποία και ήπιαμε σκέτη δεν κατάλαβα κάποια ιδιαίτερη γεύση. Ο Πέτρος που είναι ντόπιος μας είπε πως η βότκα αυτή πηγαίνει ωραία με χυμό μήλο.


Όταν τελειώσαμε το ποτό μας, πήραμε την επιστροφή για το ξενοδοχείο.Κάπου εδώ τελείωσε η 2η ημέρα, μια γεμάτη μέρα με καινούργιες εμπειρίες και στιγμές που θα μείνουνε μέσα μας για αρκετά χρόνια. Ύπνο τώρα γιατί αύριο η μέρα έχει Άουσβιτς!

Συνεχίζεται..
Γεια σας!!! τον κυριο πετρο που μπορουμε να τον βρουμε να μας κανει κ μας την ξεναγηση; ταξιδευουμε αυτη τη βδομαδα για κρακοβια
 
Last edited by a moderator:

Thanos92

Member
Μηνύματα
1.351
Likes
2.974
Επόμενο Ταξίδι
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος
Τελικά τι έγινε με το χιόνι της τελευταίας μέρας; Θα έλιωσε λογικα ε;
Αστα.. Θέλω να την τελειώσω και έχει περάσει ένας χρόνος. Ομως θα το κάνω. Η τελευταία μέρα ήταν σούπερ.
 

GiorgosK79

Member
Μηνύματα
20
Likes
8
Άντε γιατί την Πέμπτη πετάω και θα σε προλάβω! :lol: Πέρα απο την πλάκα με ενδιαφέρει το τουρ στο κάστρο Βάβελ γιατί εκτός απο την δωρεάν βόλτα στους κήπους σκέφτομαι να πληρώσω και για την είσοδό μου στα εντός και αναρωτιέμαι πόσος χρόνος χρειάζεται για όλα.
 

ChristiannaPlg

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Καλησπέρα. Πολύ καλή η γραφή σας και ευχαριστούμε!
Ο κύριος Πέτρος, ο ξεναγός σας, είναι Πολωνία τώρα; Αν ναι, θα μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί του; Επίσης, μπορείτε να μας πείτε και για την τελευταία μέρα ;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
31.865
Μηνύματα
786.112
Μέλη
36.424
Νεότερο μέλος
tzep chris

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom