Τσεχική Δημοκρατία Πράγα - Το πρώτο μου ταξίδι

dik-7

Member
Μηνύματα
1.527
Likes
2.044
Επόμενο Ταξίδι
Θα δειξει!
Ταξίδι-Όνειρο
Νησια μπορα μπορα
P7070111.jpg Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2003, φίλος μου ταξιδιωτικός πράκτορας με έπεισε να τον ακολουθήσω σε μια πενθήμερη εκδρομή στην Πράγα, διαβεβαιώνοντας με ότι θα μαγευτώ από την ομορφιά της πόλης. Έτσι το πήρα απόφαση και τσουπ στις 23 Δεκεμβρίου του έτους 2003 και περί ώρα 08:00 τοπική βρέθηκα στο αεροδρόμιο της Πράγας, όπου μας καλωσόρισε ο ξεναγός, πληροφορώντας μας ότι η θερμοκρασία στην πόλη ήταν -16 C.Φυσικά όλοι πάθαμε ένα σοκ, αλλά με αγωνία να γνωρίσουμε την πόλη ξεκινήσαμε μια σύντομη ξενάγηση στην παλιά πόλη και αμέσως μετά μεταφερθήκαμε στο Κάστρο, όπου επισκεφθήκαμε τα ανάκτορα του βασιλιά και το ναό του Αγίου Βίτου, με τα πολύ εντυπωσιακά βιτρό που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε. Λίγο πιο πέρα υπάρχει ένα μουσείο παιχνιδιών που αξίζει να του ρίξετε μια ματιά, ενώ να σημειώσω ότι οι πινακοθήκες μέσα στην καστροπολιτεία δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο (αφιερώστε καλύτερα κάπου αλλού τον χρόνο σας). Σίγουρα όμως δε θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το δρομάκι των αλχημιστών, όπου υπάρχει και το σπίτι του Κάφκα, ενώ must είναι η είσοδος στο μαγαζάκι όπου στην είσοδο του έχει πανοπλίες ιπποτών, σπαθιά και άλλα παρόμοια. Η όλη διακόσμηση του, ακόμη και η αίθουσα με αντικείμενα βασανιστηρίων και η ατμοσφαιρική μουσική που παίζει (μπορείτε να αγοράσετε κάποιο cd, δεν είναι ακριβά) θα σας μεταφέρει, όπως και εμάς, σε άλλη εποχή.
Μετά κατηφορίσαμε, παρά το τσουχτερό κρύο, προς τη Μάλα Στράνα, μια πανέμορφη περιοχή με μερικά ωραία μαγαζάκια. Για να μην το ξεχάσω αν επισκεφθείτε την Πράγα άνοιξη ή καλοκαίρι επισκεφθείτε και τους κήπους των ανακτόρων, ενώ αν νομίζετε ότι έχετε χρόνο πεταχτείτε στο κοντινό Loreto, όπου υπάρχει ομοίωμα-αντίγραφο της Santa Casa, δηλ. του σπιτιού στη Ναζαρετ όπου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παναγία ότι θα έφερνε στον κόσμο τον Ιησού.
Φυσικά και εντυπωσιάστηκα από τη Γέφυρα του Καρόλου, κατά μήκος της οποίας υπάρχουν πολλά αγάλματα, αλλά και γκρουπ που παίζουν τζαζ και πλανόδιοι ζωγράφοι. Παρακολούθησα και μαύρο θέατρο (θα σας πω πιο κάτω), περπάτησα όσο μπορούσα την πόλη, αλλά είχα την ατυχία, λόγω του ψύχους να αρρωστήσει η σύντροφος μου, και να αναγκαστούμε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Η εκδρομή έκλεισε με ημερήσια επίσκεψη στο πανέμορφο Καρλοβι Βάρι, αν και έχω ακούσει ότι το Τσέσκυ Κρουμλοβ είναι ακόμη ομορφότερο. Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτή την πανέμορφη πόλη (παρόλο την ατυχία του κρυολογήματος) και υποσχεθήκαμε κάποια στιγμή να γυρίσουμε δριμύτεροι.
Έτσι τον Ιούνιο του 2007 οργανώσαμε μια τετραήμερη δεύτερη επίσκεψη, όπου και πάλι γυρίσαμε μαγεμένοι. Το feeling της πόλης είναι απίστευτο. Απουσιάζουν τα εντυπωσιακά μουσεία (αν έχετε χρόνο επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο με την εντυπωσιακή είσοδο και κάποιες ωραίες αίθουσες) σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά η μαγεία της πόλης είναι μοναδική!!!
Επισκεφθείτε την γέφυρα του Καρόλου νωρίς και απολαύστε την ανατολή του ηλίου και θα με θυμηθείτε. Παρακολουθήστε οπωσδήποτε μαύρο θέατρο (καμία σχέση με τις μετριότητες που έρχονται στο Κορονετ) και προτιμήστε είτε το image είτε το wοw. Eίναι πράγματι εξαιρετικά. Κατά τη γνώμη μου αποφύγετε να παρακολουθήσετε μια ιστορία, όπως Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων. Τα δύο παραπάνω θέατρα είναι τα καλύτερα. Αν έχετε παιδιά παρακολουθήστε θέατρο με μαριονέτες, συνήθως παίζουν τον Ντον Τζοβάνι, ενώ μπορείτε να αγοράσετε πολύ ωραίες μαριονέτες και σε καλή τιμή αν κάνετε έρευνα αγοράς.
Η επίσκεψη στην παλιά πόλη σίγουρα δε θα λείψει από το πρόγραμμα σας όπου θα επισκεφτείτε τον πύργο της πυρίτιδας, το Δημαρχείο με το αστρονομικό ρολόι, όπου οπωσδήποτε πρέπει να ανεβείτε στην κορυφή του με το ασανσέρ και να απολαύσετε τη από ψηλά όλη την Πράγα. Κάπου εκεί κοντά είναι και η οδός Parizka με τα μαγαζιά με όλες τις πανάκριβες μάρκες, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Περπατήστε και στην Εβραϊκή συνοικία, αλλά νομίζω ότι δεν αξίζει να πληρώσετε το σχετικά υψηλό αντίτιμο για να επισκεφθείτε το Νεκροταφείο αλλά και τα υπόλοιπα αξιοθέατα.
Αναζητήστε και επισκεφθείτε το μικρό αλλά συμπαθητικό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων (Melantrichova 5). Για τζαζ πηγαίνετε στο πασίγνωστο Reduta, ενώ για φαι στο Kampa Park (Na Kampe 8), Pravda (Parizka 17) U Vladare (Maltezske Namesti 10). Κάλή μπιραρία είναι η U Pinkasu (Jungmannovo namesti 16). Καφέ ατμοσφαιρικά θα βρείτε πολλά, αλλά μην παραλείψετε το Cafe Louvre (Narodni 20).
H διαμονή μου στην Πράγα την πρώτη φορά ήταν στο Ηilton, ξενοδοχείο πόλης με άνετα δωμάτια και εντυπωσιακούς κοινόχρηστους χώρους. είναι δίπλα στο μετρό, μόλις δύο στάσεις από το κέντρο της πόλης. Αν αντέχει η τσέπη σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Τη δεύτερη φορά προτίμησα το ατμοσφαιρικό Hoffmaister, κάτω από την καστροπολιτεία. Α το μασάζ ήταν εκπληκτικό.
Αν και το συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης είναι πάρα πολύ καλό (τα πάντα περνάνε στην αναγραφόμενη ώρα), περπατήστε την πόλη, νιώστε τη μαγεία της και ανακαλύψτε μόνοι σας μικρές και ανεξευρεύνητες γωνιές της. Αυτή άλλωστε είναι η γοητεία της Πράγας. Καλό Ταξίδι!
 
Last edited:

McElk

Member
Μηνύματα
1.024
Likes
1.576
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Πολύ περιεκτική η αφήγησή σου και χρήσιμες οι πληροφορίες. Δεν έχω καταφέρει ακόμη να επισκεφθώ την Πράγα αλλά είναι στα προσεχή σχέδια. Θα έχω υπ' όψη μου τις κατατοπιστικές οδηγίες σου.
 

tania

Member
Μηνύματα
203
Likes
179
Επόμενο Ταξίδι
δεν ξέρω!
Ταξίδι-Όνειρο
Το επόμενο ταξίδι
Τελικά όλοι θέλουν να πάνε στην Πράγα. Εγώ δε ξέρω γιατί, είχα πάρει από την αρχή στραβά το θέμα. Από όσα έχω διαβάσει όμως στο travelstories, πρέπει να "λέει". Και είναι και κοντά . . .
 

dik-7

Member
Μηνύματα
1.527
Likes
2.044
Επόμενο Ταξίδι
Θα δειξει!
Ταξίδι-Όνειρο
Νησια μπορα μπορα
Απάντηση σε Τάνια

Τελικά όλοι θέλουν να πάνε στην Πράγα. Εγώ δε ξέρω γιατί, είχα πάρει από την αρχή στραβά το θέμα. Από όσα έχω διαβάσει όμως στο travelstories, πρέπει να "λέει". Και είναι και κοντά . . .
Τάνια, πίστεψε με λέει τρελά. Είναι πάρα πολύ ρομαντική και ατμοσφαιρική πόλη. Ένα άλλο πλεονέκτημα της είναι ότι είναι μικρή, δε σε κουράζει, αλλά και δε βαριέσαι με τίποτα. Άσε που είναι οικονομική και έχεις πολλές επιλογές και στη διαμονή, αλλά και στα εισιτήρια. Με όσους το έχω συζητήσει, θέλουν να ξαναπάνε. Να πας οπωσδήποτε, απόφυγε όμως το χειμώνα (αν και τα Χριστούγεννα είναι υπέροχα στολισμένη), αν δεν αντέχεις το κρύο. Η άνοιξη είναι ιδανική περίοδος, αλλά απ' ότι ξέρω είναι και οι τιμές πιο ακριβές. Το καλοκαίρι που πήγα τη δεύτερη φορά ήταν μια χαρά, άσε που είχε και δροσιά και απέφυγα τη ζέστη στην Ελλάδα. Και μια σημαντική πληροφορία για όλους: επειδή το νόμισμα τους είναι η κορώνα και όχι το Ευρώ, προσοχή που θα αλλάξετε συνάλλαγμα. Όχι στό αεροδρόμιο και προσοχή ρωτήστε τι προμήθεια παίρνουν τα ανταλλακτήρια (υπάρχουν αμέτρητα). Εγώ βρήκα το πιο φθηνό σε μια στάση του μετρό. Και προς θεού δεν αλλάζουμε συνάλλαγμα με πλανόδιους. Τα χαρτονομίσματα τους είναι παλαιού τύπου και άκυρα.
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Με όσους το έχω συζητήσει, θέλουν να ξαναπάνε.
Αν θέλουμε λέει!! Για μια βραδινή βόλτα στην γέφυρα του Καρόλου και μετά σε κάποιο υπόγειο μαγαζί με ζωντανή jazz!
 

tina

Member
Μηνύματα
81
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
Αμστερνταμ ελπιζω!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρικη
Κι εγω ειχα περασει τελεια στην Πραγα. Αλλά οι ανθρωποι ειναι ψυχροι και εμεις που ειχαμε παει με τα παιδια φαγαμε πορτα σε μαγαζια με ζωντανη μουσικη και σε καλα εστιατορια εξ αιτιας των παιδιων , μην και τυχων κανουν φασαρια και ενοχλησουν!!!! Και τα παιδια μου δεν ειναι μωρα που να μην καταλαβαινουν και να κλαινε και να φωναζουν. Και τα περνω καθε χρονο σε ενα ταξιδι τουλαχιστον μαζι μου, κι ειναι σχετικα εκπαιδευμενα. Τα ετσιατορια δεν με πειραξε που τα εχασα, αλλά τα μουσικα και χορευτικα δρομενα ε ναι με ενοχλησε!
Μια φιλικη μου οικογενεια ομως που πηγε με γκρουπ δεν αντιμετωπισε τετοιο προβλημα , γιατι πηγαιναν ολοι μαζι σαν γκρουπ.
Ομως ειναι μια υπεροχη πολη, που αξιζει καινεις να την δει σιγουρα.
 

Lthanos

Member
Μηνύματα
1.387
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
2 μήνες στην Κίνα
Και οι ιστορίες της Πράγας πληθαίνουν !!!!!

Μεταφέρθηκε στο "Ταξιδιωτικές Ιστορίες/Ευρώπη".
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.164
Μηνύματα
882.620
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
Τonia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom