Αυστρία Τσεχική Δημοκρατία Πράγα – Βιέννη και λοιπές περιοχές..Hints ‘n tips

grtt

Member
Μηνύματα
123
Likes
263
Επόμενο Ταξίδι
Όπου μας βγάλει!
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Είπα να γράψω κι εγώ τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες από τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά από την άλλη σκέφτηκα ότι θα γίνω μονότονος και δε θα πρωτοτυπήσω καθώς υπάρχουν τόσο ωραίες ιστορίες για Πράγα και Βιέννη. Οπότε το να γράψω ιστορίες για το πού να πάτε και τι να δείτε μάλλον δεν θα ήταν και πολύ χρήσιμο…. Γι αυτό είπα να γράψω μερικά απλά πράγματα , κάποια tips δηλαδή από το ταξίδι που ίσως φανούν χρήσιμα σε κάποιους που δεν έχουν πάει. Να πω καταρχήν ότι κάτσαμε 12 μέρες, 5 μέρες Πράγα και 7 μέρες Βιέννη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε και ημερήσιες εκδρομές σε Μπρατισλάβα και Βουδαπέστη….
Αρχίζουμε λοιπόν:

Συνάλλαγμα: Η Σλοβακία και η Αυστρία χρησιμοποιούν το Ευρώ, η Τσεχία έχει κορώνες, χοντρικά 25 κορώνες = 1 Ευρώ, ενώ η Ουγγαρία έχει το φιορίνι, 250 φιορίνια = 1 Ευρώ. Προσωπικά κάνω ανάληψη μετρητών από ATM, όλες οι κάρτες με το σήμα Maestro και φυσικά χρεωστικές Visa κλπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η χρέωση είναι περίπου σαν να κάνετε ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας στην Ελλάδα. Για συνάλλαγμα σε χώρες που δεν έχουν Ευρώ μη βιαστείτε να κάνετε από εδώ, κάντε εκεί που θα πάτε και ελέγξτε προσεκτικά τις ισοτιμίες. Σχεδόν πάντα σε σταθμούς, αεροδρόμια κλπ οι ισοτιμίες είναι χαμηλότερες από ό,τι αλλού, οπότε αν δεν είναι ανάγκη μην κάνετε συνάλλαγμα εκεί. Προς Θεού μην δεχτείτε σε καμία περίπτωση να σας ανταλλάξουν χρήματα διάφοροι περιπλανώμενοι οι οποίοι φαινομενικά σας προσφέρουν καλές τιμές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας εξαπατήσουν.

Μετακίνηση: Το παν όταν πάει κανείς κάπου είναι να ξέρει να μετακινηθεί! Κι επειδή εμείς με το που φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Πράγας ήταν δύσκολο να προσανατολιστούμε και για να μην ταλαιπωρηθούμε κλείσαμε ένα μίνι βανάκι. Για 6 άτομα, μας πήρε μόλις 31 Ευρώ σύνολο, μας περίμενε στο αεροδρόμιο (ξέρετε ταμπελάκι με όνομα) και μας άφησε έξω από το ξενοδοχείο. Ούτε ταλαιπωρία ούτε τίποτα! Για όποιον ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά εδώ:Prague Airport Transfers, Taxi - (USD prices) (υπάρχει και στα ελληνικά, επιλέξτε τα ελληνικά από το site, απλά δεν εμφανιζόταν σωστά εδώ) Το είχαμε κάνει και στη Σόφια και δε το μετανοιώσαμε… Από εκεί και πέρα στην Πράγα χρησιμοποιούν τα τραμ πολύ, με πολλές γραμμές και ταχύτατα. Πώς είναι το τραμ που έχουμε στην Αθήνα; Ε, καμία σχέση! Σε πολυσύχναστες γραμμές τα τραμ περνούν κυριολεκτικά ανά πέντε λεπτά, οι ώρες που περνούν αναγράφονται σε κάθε στάση και είναι ακριβέστατες και φυσικά φτάσαμε σε σημείο να πηγαίνουμε στην στάση να το βλέπουμε από μακριά να έρχεται και να μην κάνουμε τον κόπο να τρέξουμε να το προλάβουμε μια και ξέραμε ότι σε πέντε λεπτά ακριβώς θα περάσει άλλο. Φυσικά υπάρχουν και λεωφορεία και μετρό με τρεις γραμμές. Όλες οι στάσεις και στο τραμ, όπως και σε άλλα μέσα αναγγέλλονται (μόνο στα τσέχικα!) ενώ ένα εικοσιτετράωρο εισιτήριο κοστίζει 4 ευρώ και ισχύει για όλα τα μέσα.
Στη Βιέννη υπάρχουν επίσης τραμ και λεωφορεία αλλά εκεί θα χρησιμοποιήσετε πολύ το μετρό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εισιτηρίων με διάφορες τιμές. Προσοχή! Υπάρχει ένα τριήμερο εισιτήριο και ένα εβδομαδιαίο με ένα ευρώ διαφορά… Όμως η παγίδα είναι ότι το εβδομαδιαίο ισχύει από Δευτέρα ως Κυριακή όποια μέρα και αν το βγάλετε, ενώ το τριήμερο ισχύει από την ημέρα και ώρα που θα το ακυρώσετε για 72 ώρες. Αν πάτε σε προάστια της Βιέννης πιθανόν να χρειαστεί να βγάλετε άλλο εισιτήριο.
Στη Βουδαπέστη επίσης υπάρχουν όλα τα μέσα εκεί ίσως συμφέρει να αγοράσετε ένα μπλοκάκι με δέκα εισιτήρια που κοστίζει φθηνότερα από ό,τι δέκα μεμονωμένα εισιτήρια, προσέξτε όμως να κρατήσετε το στέλεχος του εισιτηρίου, δηλαδή το μπλοκάκι με το εξώφυλλο γιατί σε ενδεχόμενο έλεγχο το ζητούν. Με την ευκαιρία να πω ότι οι έλεγχοι, ειδικά στη Βιέννη ήταν συχνοί στο μετρό στην έξοδο των σταθμών..

Περιηγήσεις:
Ε, εκεί παίρνετε έναν ταξιδιωτικό οδηγό, ψάχνετε στο διαδίκτυο, και με τα πόδια και τα μέσα συγκοινωνίας περπατάτε. Όμως τον τελευταίο καιρό μας αρέσουν πολύ οι ξεναγήσεις που γίνονται με τα πόδια, συνήθως στα αγγλικά και είναι εντελώς δωρεάν. Τόσο σε Παρίσι, όσο και στην Πράγα που πήγαμε δε το μετανοιώσαμε. Οι ξεναγήσεις γίνονται από νεαρούς φοιτητές συνήθως με πολύ χιούμορ και ζωντάνια, διαρκούν 2-3 ώρες και οι περισσότερες είναι εντελώς δωρεάν, απλά στο τέλος αν θέλετε δίνετε ένα φιλοδώρημα στον ξεναγό. Δοκιμάστε το και δε θα το μετανιώσετε, είναι ό,τι πρέπει για να πάρετε μια πρώτη ιδέα από την πόλη. Δείτε εδώ αν ενδιαφέρεστε: WELCOME TO SANDEMANs NEW EUROPE
Στη Βιέννη λέγαμε να πάρουμε τουριστικό λεωφορείο, τα λεγόμενα hop on hop off, αλλά τελικά μια και είχαμε χρόνο δε το κάναμε, στη Βουδαπέστη που είχαμε μια μόλις μέρα το κάναμε, η μαγνητοφωνημένη ξενάγηση ήταν και στα ελληνικά κι έτσι ήταν ό,τι πρέπει αν και πρέπει να πω ότι μόλις τη μισή διαδρομή προλάβαμε να κάνουμε, είπαμε να περπατήσουμε και λίγο! Η κρουαζιέρα στο Δούναβη όμως ήταν φοβερή (και ναι κι εκεί υπήρχε κι ελληνική ξενάγηση!)

Διασυνοριακές… μετακινήσεις:
Όπως είπα πήγαμε από Πράγα στη Βιέννη και από εκεί ημερήσια εκδρομή στη Βουδαπέστη και στην Μπρατισλάβα. Όλα αυτά με τρένο αν και το λεωφορείο είναι ελαφρώς πιο οικονομικό. Για να πάτε από Πράγα Βιέννη το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε εισιτήριο online από τους τσέχικους σιδηρόδρομους σε τιμή κατά 50 ή και παραπάνω τοις εκατό φθηνότερα από ό,τι αν το κλείσετε από κοντά. Το site πρέπει να είναι καινούργιο γιατί εγώ δε το βρήκα πουθενά με αναζήτηση, είδα εκ των υστέρων ότι διαφημιζόταν στην Τσεχία, και τη διεύθυνση του μου την έδωσε μία ευγενική Τσέχα κυρία που πήρα τηλέφωνο από Ελλάδα, στους τσέχικους σιδηρόδρομους: http://www.eshop.cd.cz Πράγα – Βιέννη 19 Ευρώ!
Για Βουδαπέστη από Βιέννη μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια στο site των αυστριακών σιδηροδρόμων: http://www.oebb.at για Μπρατισλάβα δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε on line, το εισιτήριο μετ’ επιστροφής κοστίζει 14 Ευρώ και έχει καθημερινά πάρα πολλά δρομολόγια.

Η ώρα των σουβενίρ: Ε, όπου και να πάτε ένα μικρό σουβενίρ θα το πάρετε. Τα σουβενίρ είναι προσωπική προτίμηση, απλά μερικές μικρές πληροφορίες. Στη Βιέννη θα θέλετε να αγοράσετε σοκολατάκια Mozzart, δεν είναι ανάγκη να τα πάρετε από τουριστικά μαγαζιά στα οποία σχεδόν σίγουρα θα τα βρείτε πιο ακριβά, μπείτε σε ένα οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ και μάλλον θα τα βρείτε φθηνότερα. Εγώ γενικά τάραξα και τις σοκολάτες (και όχι μόνο Mozzart που υπάρχουν) μια και βρήκα πολλές και διάφορες σε διάφορες γεύσεις!
Η Τσεχία εκτός από τις μπύρες φημίζεται για το αψέντι της. Προσοχή το αψέντι είναι ένα βαρύ ποτό, κι εδώ μπορεί να το βρείτε φθηνότερα σε μικρομάγαζα και σούπερ μάρκετ. Θα δείτε επίσης το Becherovka ένα τοπικό ποτό που χρησιμοποιείται και χωνευτικό, επειδή πικρίζει εμένα δε μου αρέσει. Αν όντως πάντως θέλετε να εκδικηθείτε κάποιον πολύ να του πάρετε από την Ουγγαρία το επίσης τοπικό ποτό Unicum, νομίζω ότι λογικά το κώνιο πρέπει να έχει πιο γλυκιά γεύση. Πώς το πίνουν δεν μπορώ να καταλάβω, μια γουλιά ήταν αρκετή για να χαλάσει το στομάχι μου επί δύωρο.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα αλλά προς το παρόν αυτά είναι αρκετά… Αν υπάρξει ενδιαφέρον έπεται και συνέχεια! :D
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.223
Μηνύματα
884.242
Μέλη
38.915
Νεότερο μέλος
katsanas1962@gmai

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom