Προτάσεις για βιβλία

Sam-chal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Γιατι στις μικρες πολεις τα βιβλιοπωλεια εχουν αποθηκη που δεν συγκρινεται με ενος μεγαλου. Σοβαρα τωρα μπορεις να βρεις τα χιλιαδες βιβλια που εχει ο καταλογος της Πολιτειας πχ στην Κοζανη? Και το μικρο απο την ιδια αποθηκη θα το παραγγειλει και θα βαλει καπελο για να βγαλει κερδος.
Επειδή είμαι του επαγγέλματος ΠΟΤΕ δεν βάζουμε καπέλα. Η παραγγελία γίνεται απ' ευθείας από τους εκδότες και σε εξαιρετική περίπτωση από αποθήκη. Το κάθε βιβλίο έχει τιμή από τον εκδότη και είναι η ανώτατη τιμή που μπορεί να πουληθεί. Κάθε τι άλλο είναι παράνομο.

mariath

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
View attachment 514918

Επί γενιές ολόκληρες θεωρούμε ότι οι πρόγονοί μας ήταν απλοϊκοί, είτε ελεύθεροι και ίσοι είτε βάναυσοι και πολεμοχαρείς. Μαθαίνουμε ότι μπορέσαμε να δημιουργήσουμε πολιτισμό μόνο θυσιάζοντας την αρχέγονη ελευθερία μας ή τιθασεύοντας τα βασικά μας ένστικτα. Ο David Graeber και ο David Wengrow μας εξηγούν πώς οι θεωρίες αυτού του είδους πρωτοεμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα ως αντίδραση στην κριτική της ευρωπαϊκής κοινωνίας από τους αυτόχθονες λαούς και γιατί είναι λάθος. Αυτό το βιβλίο ανατρέπει τον τρόπο που βλέπουμε την ανθρώπινη ιστορία, τις απαρχές της γεωργίας, της ιδιοκτησίας, των πόλεων, της δημοκρατίας, της δουλείας και του ίδιου του πολιτισμού. Οι συγγραφείς του, βασισμένοι σε πρωτοποριακές έρευνες στην αρχαιολογία και στην ανθρωπολογία, καταδεικνύουν ότι η ιστορία μπορεί να γίνει ξαφνικά πολύ πιο ενδιαφέρουσα, αν δούμε τι λέει πραγματικά. Αν οι άνθρωποι δεν περνούσαν το 95% του εξελικτικού παρελθόντος τους σε μικρές ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, τότε τι έκαναν τόσο καιρό; Αν η γεωργία και οι πόλεις δεν μας έριξαν στην ιεραρχία και στην κυριαρχία, τότε τι σήμαιναν; Οι απαντήσεις συχνά είναι απροσδόκητες και δείχνουν ότι η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας ίσως να μην είναι χαραγμένη στην πέτρα, αλλά να είναι περισσότερο γεμάτη από διασκεδαστικές πιθανότητες απ' όσο τείνουμε να φανταζόμαστε. Η αυγή των πάντων αλλάζει ριζικά την αντίληψή μας για το παρελθόν του ανθρώπου και προσφέρει έναν τρόπο να φανταστούμε νέες μορφές ελευθερίας, νέους τρόπους οργάνωσης της κοινωνίας. Ένα μνημειώδες έργο, αποτέλεσμα επιστημονικής περιέργειας, ηθικού οράματος και πίστης στη δύναμη της άμεσης δράσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο. Ανατρέπει πολλά απ' αυτά που θεωρούμε δεδομένα για την προϊστορία και τις απαρχές του πολιτισμού όπως και για την εξέλιξη των κοινωνιών.
Μια παρατήρηση μόνο, έχω την αίσθηση ότι η μετάφραση κάπου το έχανε. Σε κάποια σημεία η γλώσσα και η σύνταξη δεν έμοιαζε φυσική και καλογραμμένη. Αν το ξαναδιάβαζα θα το έκανα απ' ευθείας στα αγγλικά.

YiannisTS

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο. Ανατρέπει πολλά απ' αυτά που θεωρούμε δεδομένα για την προϊστορία και τις απαρχές του πολιτισμού όπως και για την εξέλιξη των κοινωνιών.
Μια παρατήρηση μόνο, έχω την αίσθηση ότι η μετάφραση κάπου το έχανε. Σε κάποια σημεία η γλώσσα και η σύνταξη δεν έμοιαζε φυσική και καλογραμμένη. Αν το ξαναδιάβαζα θα το έκανα απ' ευθείας στα αγγλικά.
Έχω διαβάσει τις πρώτες 150 σελίδες. Δεν το έχω παρατηρήσει αυτό που γράφεις, μέχρι τώρα.

fotast

Member
Επειδή είμαι του επαγγέλματος ΠΟΤΕ δεν βάζουμε καπέλα. Η παραγγελία γίνεται απ' ευθείας από τους εκδότες και σε εξαιρετική περίπτωση από αποθήκη. Το κάθε βιβλίο έχει τιμή από τον εκδότη και είναι η ανώτατη τιμή που μπορεί να πουληθεί. Κάθε τι άλλο είναι παράνομο.
Η ενιαία τιμή ισχύει στην πράξη ή δεν εφαρμόζεται;

Sam-chal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Η ενιαία τιμή ισχύει στην πράξη ή δεν εφαρμόζεται;
Η ενιαία τιμή βιβλίου αφορά τις εκπτώσεις. Νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις που δεν έχουν συμπληρώσει έτος κυκλοφορίας δεν επιτρέπεται να πωληθούν με μεγαλύτερη έκπτωση από 10% με βάση την τιμή που ορίζει ο εκδότης.
Αύριο θα παραθέσω και το σκεπτικό.

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Ερώτηση: Γιατί δεν προτιμάτε τα βιβλιοπωλεία της πόλης σας; Εκεί μπορείτε να ελέγξετε το βιβλίο που θέλετε, να ρίξετε μια ματιά και σε άλλα και τελικά να ενισχύσετε μια επιχείρηση που συντηρεί μια ή δύο οικογένειες.
Οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο μπορεί να σας εξυπηρετήσει το ίδιο και με τα μεγάλα διαδικτυακά.
Προσωπικά προτιμώ τα βιβλιοπωλεία της πόλης που ζω, είτε μικρά είτε μεγάλα. Αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ μικρών και μεγάλων βιβλιοπωλείων είναι η τιμή. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο θα παραγγείλει το βιβλίο, αν δεν είναι εξαντλημένο απο τον εκδοτικό οίκο, αλλά θα το πουλήσει στη τιμή που το δίνει ο εκδότης. Ειδικά αν το βιβλιοπωλείο είναι στην επαρχία. Ενα μεγάλο βιβλιοπωλείο θα κάνει έκπτωση, θα πάρει κάποιο μεταχειρισμένο βιβλίο δίνοντας σου επιπλέον έκπτωση και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σου βρει βιβλίο εξαντλημένο απο τον εκδότη.

Απο κει και πέρα έχει να κάνει και με τον κάθε έμπορα. Έψαχνα κάποια στιγμή ένα βιβλίο εξαντλημένο και είχα γυρίσει όλα τα βιβλιοπωλεία της Θεσ/νίκης κυριολεκτικά. Οι περισσότεροι ούτε που ασχολούνταν, ακόμα και τα μεγάλα βιβλιοπωλεία δεν.... Τελικά μου το βρήκε ένα μικρό βιβλιοπωλείο, το οποίο κράτησε το τηλέφωνο μου και μου είπε οτι θα το ψάξει. Όντως ασχολήθηκε ο άνθρωπος και μου το βρήκε! Δεν το περίμενα... Όταν με βγάζει ο δρόμος μου προς τα κει τσιμπάω και ένα βιβλιαράκι, γιατί ο άνθρωπος το αξίζει!

Κακά τα ψέματα όμως η εκτίναξη των διαδικτυακών αγορών μετά την πανδημία έχει κλείσει πολλά βιβλιοπωλεία και όχι μόνο. Τα περισσότερα μικρά βιβλιοπωλεία, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, επιβιώνουν απο τη πώληση χαρτικών και σχολικών βιβλίων και όχι απο την πώληση λογοτεχνικών βιβλίων...

Sam-chal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Προσωπικά προτιμώ τα βιβλιοπωλεία της πόλης που ζω, είτε μικρά είτε μεγάλα. Αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ μικρών και μεγάλων βιβλιοπωλείων είναι η τιμή. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο θα παραγγείλει το βιβλίο, αν δεν είναι εξαντλημένο απο τον εκδοτικό οίκο, αλλά θα το πουλήσει στη τιμή που το δίνει ο εκδότης. Ειδικά αν το βιβλιοπωλείο είναι στην επαρχία. Ενα μεγάλο βιβλιοπωλείο θα κάνει έκπτωση, θα πάρει κάποιο μεταχειρισμένο βιβλίο δίνοντας σου επιπλέον έκπτωση και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σου βρει βιβλίο εξαντλημένο απο τον εκδότη.

Απο κει και πέρα έχει να κάνει και με τον κάθε έμπορα. Έψαχνα κάποια στιγμή ένα βιβλίο εξαντλημένο και είχα γυρίσει όλα τα βιβλιοπωλεία της Θεσ/νίκης κυριολεκτικά. Οι περισσότεροι ούτε που ασχολούνταν, ακόμα και τα μεγάλα βιβλιοπωλεία δεν.... Τελικά μου το βρήκε ένα μικρό βιβλιοπωλείο, το οποίο κράτησε το τηλέφωνο μου και μου είπε οτι θα το ψάξει. Όντως ασχολήθηκε ο άνθρωπος και μου το βρήκε! Δεν το περίμενα... Όταν με βγάζει ο δρόμος μου προς τα κει τσιμπάω και ένα βιβλιαράκι, γιατί ο άνθρωπος το αξίζει!

Κακά τα ψέματα όμως η εκτίναξη των διαδικτυακών αγορών μετά την πανδημία έχει κλείσει πολλά βιβλιοπωλεία και όχι μόνο. Τα περισσότερα μικρά βιβλιοπωλεία, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, επιβιώνουν απο τη πώληση χαρτικών και σχολικών βιβλίων και όχι απο την πώληση λογοτεχνικών βιβλίων...
Είναι σωστά όσα γράφεις. Όσοι αγαπούν το επάγγελμα φροντίζουν για την εξυπηρέτηση των πελατών.
Πολλές φορές η διαφορά τιμής είναι ελάχιστη και αξίζει να υποστηριχτούν τα μικρά βιβλιοπωλεία τα οποία όπως έγραψα και παραπάνω στηρίζουν οικογένειες.
Πάμε τώρα στην ενιαία τιμή βιβλίου.
Όπως ίσως γνωρίζετε ή υποψιάζεστε τα μεγάλα βιβλιοπωλεία πίεζαν τους εκδότες για μεγαλύτερες εκπτώσεις ώστε να μεταφέρουν μέρος τους στο αναγνωστικό κοινό, οι εκδότες αναγκάζονταν να ανεβάζουν τις τιμές ώστε να ανταπεξέλθουν στα έξοδα εκτύπωσης, συγγραφικά δικαιώματα κλπ. με αποτέλεσμα πριν την εφαρμογή της ενιαίας τιμής τα βιβλία να κόστιζαν υπερβολικά. Με την εφαρμογή της, δηλ. στις νέες κυκλοφορίες και στις επανεκδόσεις η απαγόρευση της έκπτωσης άνω του 10% έφερε τις αρχικές τιμές σε κανονικά επίπεδα.
Κλείνοντας θέλω να σημειώσω πως πάμε σε μια ταβέρνα πληρώνουμε αδιαμαρτύρητα 25-30 ευρώ χωρίς να ζητάμε έκπτωση, η ευχαρίστηση που εισπράττουμε είναι άντε 2 ώρες και όταν πάμε στο βιβλιοπωλείο ζητάμε έκπτωση για ένα βιβλίο των 17-20 ευρώ που θα μας κρατήσει συντροφιά για ώρες ή και μέρες...

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Πολλές φορές η διαφορά τιμής είναι ελάχιστη και αξίζει να υποστηριχτούν τα μικρά βιβλιοπωλεία τα οποία όπως έγραψα και παραπάνω στηρίζουν οικογένειες.
Η διαφορά τιμής είναι ελάχιστη στις νέες εκδόσεις μόνο. Στα υπόλοιπα βιβλία είναι σημαντική αυτή η διαφορά και δεν είμαι εδώ για να υποστηρίξω κανέναν εκτός απο τη τσέπη μου. Και είμαι ένας άνθρωπος που έπαιρνα τουλάχιστον 5 βιβλία το μήνα και πλέον παίρνω 1-2 και αν...

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω πως πάμε σε μια ταβέρνα πληρώνουμε αδιαμαρτύρητα 25-30 ευρώ χωρίς να ζητάμε έκπτωση, η ευχαρίστηση που εισπράττουμε είναι άντε 2 ώρες και όταν πάμε στο βιβλιοπωλείο ζητάμε έκπτωση για ένα βιβλίο των 17-20 ευρώ που θα μας κρατήσει συντροφιά για ώρες ή και μέρες...
Όπως πηγαίνουμε στις ταβέρνες έτσι κλείνουμε και τα ταξίδια, τελείως αδιαμαρτύρητα!...

Να σου θυμήσω κ. Αντώνη οτι εκτός απο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που όντως δυσκολεύονται πολύ, υπάρχουν και οι μισθωτοί που επίσης δυσκολεύονται πολύ και βλέπουν μέρα με τη μέρα το εισόδημα τους να συρρικνώνεται! Το 1€ που λέτε εσείς οτι δεν είναι καμια τρελή διαφορά, για έναν που αγοράζει βιβλία συχνά στα 10 βιβλία είναι ένα ακόμα βιβλίο πολλές φορές! Και τα βιβλία που κοστίζουν πάνω απο 17€ (συνήθως οι νέες εκδόσεις κοστίζουν τόσο και με αυτές δουλεύουν κυρίως τα μικρά βιβλιοπωλεία) ώρες ώρες γίνονται όνειρα θερινής νυχτός. Περιμένουμε να "μπαγιατέψουν" ή να τα βρούμε μεταχειρισμένα για να τα πλησιάσουμε!

paefstra

Member
ή να τα βρούμε μεταχειρισμένα για να τα πλησιάσουμε!
Εχω πουλησει καμια 30ρια βιβλια στο metabook και αγοραζω πλεον απο εκει. Απο το να καταληξουν πεταμενα, εξυπηρετουνται και οι δυο πλευρες. Δυστυχως βεβαια για το εμποριο βιβλιου, αλλα ειναι πολυ βολικο να ερχεται σε θυριδα διπλα στο σπιτι.

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Εχω πουλησει καμια 30ρια βιβλια στο metabook και αγοραζω πλεον απο εκει. Απο το να καταληξουν πεταμενα, εξυπηρετουνται και οι δυο πλευρες. Δυστυχως βεβαια για το εμποριο βιβλιου, αλλα ειναι πολυ βολικο να ερχεται σε θυριδα διπλα στο σπιτι.
Δεν με ενοχλεί να αφιερώσω λίγο χρόνο για να πάω να τα πάρω. Έχω κάνει ακόμα και περισυλλογή απο δύο τρία βιβλιοπωλεία αφού τα ειχα παραγγείλει και είχαν έρθει όλα. Αυτό που με ενοχλεί είναι η ακρίβεια! Η λιστα των αδιάβαστων βιβλίων στην βιβλιοθήκη μου έχει συρρικνωθεί δραματικά...

Sam-chal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Η διαφορά τιμής είναι ελάχιστη στις νέες εκδόσεις μόνο. Στα υπόλοιπα βιβλία είναι σημαντική αυτή η διαφορά και δεν είμαι εδώ για να υποστηρίξω κανέναν εκτός απο τη τσέπη μου. Και είμαι ένας άνθρωπος που έπαιρνα τουλάχιστον 5 βιβλία το μήνα και πλέον παίρνω 1-2 και αν...

Όπως πηγαίνουμε στις ταβέρνες έτσι κλείνουμε και τα ταξίδια, τελείως αδιαμαρτύρητα!...

Να σου θυμήσω κ. Αντώνη οτι εκτός απο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που όντως δυσκολεύονται πολύ, υπάρχουν και οι μισθωτοί που επίσης δυσκολεύονται πολύ και βλέπουν μέρα με τη μέρα το εισόδημα τους να συρρικνώνεται! Το 1€ που λέτε εσείς οτι δεν είναι καμια τρελή διαφορά, για έναν που αγοράζει βιβλία συχνά στα 10 βιβλία είναι ένα ακόμα βιβλίο πολλές φορές! Και τα βιβλία που κοστίζουν πάνω απο 17€ (συνήθως οι νέες εκδόσεις κοστίζουν τόσο και με αυτές δουλεύουν κυρίως τα μικρά βιβλιοπωλεία) ώρες ώρες γίνονται όνειρα θερινής νυχτός. Περιμένουμε να "μπαγιατέψουν" ή να τα βρούμε μεταχειρισμένα για να τα πλησιάσουμε!
Ένα θα πω και κλείνω το θέμα. Αν δεν ίσχυε η ενιαία τιμή βιβλίου τα βιβλία ακόμα και με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις θα τα αγοράζατε ακριβότερα από ότι τώρα. Αυτό το πέτυχαν τα μικρά βιβλιοπωλεία. Πάρτε παράδειγμα τα Αγγλικά βιβλία φροντιστηρίου που δεν υπάγονται στο νομό, θα δείτε και κάποιοι σαν γονείς θα έχετε ΠΟΝΕΣΕΙ από τις τιμές. Το κέρδος των βιβλιοπωλείων δεν υπερβαίνει μετά τα έξοδα αποστολής κλπ. το 10%...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.267
Μέλη
39.955
Νεότερο μέλος
Alexandrosx

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom