Αργεντινή Βολιβία Βραζιλία Ουρουγουάη Παραγουάη Περού Χιλή Πόσο κόστισε το ταξίδι μας στη Νότια Αμερική (1024 μέρες με μια βέσπα)

Μηνύματα
51
Likes
436
Αναρωτιέστε πόσο μπορεί να σας κοστίσει ένα πολύμηνο ταξίδι στη Νότια Αμερική με το δικό σας όχημα; Ορίστε πόσο κόστισε σ’ εμάς…

Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε δεν είναι πολυτέλεια, όσο κυρίως επιλογή. Φυσικά και χρειάζεσαι λίγη προετοιμασία - προαιρετικά - και λίγα λεφτά - τουλάχιστον για να κάνεις την αρχή - αλλά σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να είσαι εκατομμυριούχος, ούτε εφοπλιστής, ούτε καν συνταξιούχος(!) για να πάρεις μια βέσπα και να γυρίσεις τον κόσμο.

Μια απόφαση χρειάζεται, λίγη όρεξη για ταλαιπωρία, θέληση να συνεχίζεις και να μην τα παρατάς στην πρώτη δυσκολία και φυσικά, αντοχή στην πολυήμερη κατανάλωση οσπρίων για να ρίξεις το ημερήσιο μπάτζετ. Αν τώρα έχεις και καλή παρέα για να μοιράζεσαι τα όσα βλέπεις (...γκούχου και τα έξοδα), όπως στην περίπτωσή μας, τότε είμαστε στην ευχάριστη θέση να σε ενημερώσουμε ότι οι πιθανότητες να ζήσεις μια αξέχαστη εμπειρία ζωής, είναι σχεδόν διπλάσιες!

Στα τσαρτς, τους πίνακες και τους αριθμούς που συγκεντρώσαμε με περισσή υπομονή και καθημερινή σχολαστική καταγραφή επί 1024 μέρες, μεταξύ άλλων θα βρείτε και λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά της βέσπας μας (κατανάλωση βενζίνης, λαδιού, κόστος για σέρβις κτλ), στατιστικά στοιχεία για τις χώρες στις οποίες ξοδέψαμε τον περισσότερο χρόνο & χρήμα, πόσα χιλιόμετρα κάναμε σε χωματόδρομους και πόσα σε άσφαλτο, πόσα βράδια μείναμε στη σκηνή μας ή πόσα κάνοντας couchsurfing, πόσα χρήματα φάγαμε σε διόδια κι ασφάλειες, πόσα για τα τρόφιμά μας απ' το σουπερμάρκετ και πόσα σε φάρμακα.

Ελπίζουμε αυτό το ποστ να σας φανεί χρήσιμο, να σας δώσει μια εικόνα για το πόσα λίγα χρήματα χρειάζεται κανείς για να ζήσει μια απλή, αλλά συνάμα πολύ όμορφη ζωή στον δρόμο και – γιατί όχι; – να σας παρακινήσει να κάνετε το πρώτο βήμα και να το δοκιμάσετε κι εσείς!

Αν βαριέστε το διάβασμα, μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο που ετοίμασε ο Στέργιος:


Ημέρες στον δρόμο¹ : 1024
Μέρες σε στάση: 821 (80,2%)
Μέρες εν κινήσει: 203 (19,8%)

Χώρες που επισκεφτήκαμε: 7 (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Παραγουάη, Βολιβία, Περού, Χιλή)


Αριθμός ημερών σε κάθε χώρα




Αργεντινή: 528 (51,6%)
Παραγουάη: 210 (20,5%)
Χιλή: 102 (10%)
Βολιβία: 72 (7%)
Βραζιλία: 54 (5,3%)
Περού: 41 (4%)
Ουρουγουάη: 13 (1,3%)
Αεροδρόμια / Αεροπλάνα: 4 (0,4%)

Συνολικά διανυθείσα απόσταση² : 45.099 χλμ
2.600 χλμ (5,8%) σε αυτοκίνητα φίλων ή ταξί
390 χλμ (0,9%) με μοτοσυκλέτες φίλων
42.109 χλμ (93,4%) με τη βέσπα, απ' τα οποία:
37.871 χλμ (89,9%) σε άσφαλτο
4.238 χλμ (10,1%) σε χωματόδρομους

Μέση διανυθείσα απόσταση ανά ημέρα: 41 χλμ
Μέση διανυθείσα απόσταση ανά ημέρα, μετρώντας μόνον τις ημέρες που ταξιδεύαμε: 207 χλμ

Μέση κατανάλωση βενζίνης: 4,9 λίτρα ανά 100 χλμ

Συνολική ποσότητα βενζίνης: 2.059 λίτρα

2T λάδι: 43 λίτρα


Διανυκτερεύσεις




Ξενώνες, διαμερίσματα, χόστελ κτλ: 688 βράδια (67,2%)
Οργανωμένα κάμπινγκ: 133 βράδια (13%)
Ελεύθερη κατασκήνωση: 100 βράδια (9,8%)
Φιλοξενούμενοι σε φίλους: 83 βράδια (8,1%)
Couchsurfing: 16 βράδια (1,6%)
Αεροδρόμια / Αεροπλάνα: 4 βράδια (0,4%)

Μέσο κόστος διανυκτέρευσης: 2,94€ ανά άτομο ανά βραδιά
Μέσο κόστος οργανωμένου κάμπινγκ: 3,65€ ανά άτομο ανά βραδιά
Μέσο κόστος διαμερισμάτων, ξενώνων, χόστελ κτλ: 3,60€ ανά άτομο ανά βραδιά


Το σύνολο των εξόδων μας ανά κατηγορία ανά άτομο


Διανυκτερεύσεις: 3.005,50€ (30,8%)
Σουπερμάρκετ³ : 2.510,10€ (25,8%)
Έτοιμο φαγητό⁴ : 1.362,50€ (14%)
Σέρβις & ανταλλακτικά⁵ : 1.154,25 € (11,9%)
Βενζίνη: 763,35€ (7,8%)
Διόδια, ασφάλειες, έγγραφα κ.α.⁶ : 242,75€ (2,5%)
Αξιοθέατα & μετακινήσεις⁷ : 227,25€ (2,3%)
Διάφορα⁸ : 121,75€ (1,3%)
Φάρμακα & γιατροί: 98,25€ (1%)
2T λάδι: 96,75€ (1%)
Ίντερνετ & τηλεφωνία⁹ : 91,25€ (0,9%)
Ρούχα¹º : 69,25€ (0,7%)


Ημερήσια έξοδα ανά χώρα ανά άτομο








Έξοδα ανά χώρα ανά άτομο
Αργεντινή: 4.525€
Παραγουάη: 1.530€
Χιλή: 1.488,5€
Βραζιλία: 780,5€
Βολιβία: 608,5€
Περού: 403,9€
Ουρουγουάη: 222,5€

Σούμα¹¹
Το τελικό αποτέλεσμα λοιπόν, μετά από 1024 ημέρες στους δρόμους της Νότιας Αμερικής - εκ των οποίων 180 κλεισμένοι λόγω κορονοϊού στο διαμερισματάκι που νοικιάσαμε στην Καταμάρκα - είναι 9.742,95€ ανά άτομο ή 9,51€ ανά άτομο ανά ημέρα ή 19.485,9€ συνολικά και για τους δυο μας ή 19€ και για τους δυο μας ανά ημέρα! Όχι και τόσα πολλά, έτσι; Τα νούμερά αυτά είναι τελείως υποκειμενικά και βασίζονται στις δικές μας συνήθειες και τον δικό μας τρόπο ζωής. Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί κανενός είδους οδηγό και δεν έχει διδακτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά τώρα που πλέον γνωρίζετε πόσο λίγο μπορεί να κοστίσει αυτό που κάνουμε, ξεκινήστε τις ετοιμασίες για το δικό σας ταξίδι κι αφήστε τις δικαιολογίες τύπου “αν είχα κι εγώ τα λεφτά τους”...



Σημειώσεις

¹ Το άθροισμα του ταξιδιού μας στη Νότια Αμερική από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

² Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αεροπλάνα.

³ Στην κατηγορία “σουπερμάρκετ” βάζουμε τα έξοδα για ό,τι αγοράζουμε από μεγάλα ή μικρά καταστήματα και τρόφιμα που δεν προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Εάν για παράδειγμα, σταματήσουμε σ' ένα σουπερμάρκετ και φάμε ένα μπέργκερ με τηγανιτές πατάτες, αυτό αυτομάτως πηγαίνει στην κατηγορία “έτοιμο φαγητό”.


Στην κατηγορία “Έτοιμο φαγητό” βάζουμε τα χρήματα που ξοδεύουμε σε εστιατόρια, καφέ, καντίνες και γενικότερα σε...έτοιμο φαγητό.

Στην κατηγορία “Σέρβις & ανταλλακτικά” βάζουμε τα χρήματα που ξοδεύουμε για τη συντήρηση της βέσπας.

Στην κατηγορία “Διόδια, ασφάλειες, έγγραφα κ.α.” βάζουμε τα χρήματα που ξοδεύουμε για τα διόδια, την ασφάλιση της βέσπας σε Ελλάδα και Νότια Αμερική, τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουμε στην Ελλάδα, καθώς και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με γραφειοκρατεία, όπως για παράδειγμα το κόστος επέκτασης της βίζας μας για κάποια χώρα ή το κόστος ανανέωσης των διαβατηρίων μας.

Στην κατηγορία “Αξιοθέατα & μετακινήσεις” βάζουμε τα χρήματα που ξοδεύουμε για την είσοδό μας σε εθνικούς δρυμούς, μουσεία κτλ, καθώς και χρήματα που ξοδεύουμε σε εκδρομές, ταξί, λεωφορεία και λοιπές μετακινήσεις χωρίς τη βέσπα.

Στην κατηγορία “Διάφορα” βάζουμε τα χρήματα που ξοδεύουμε για οτιδήποτε δεν ανήκει στις υπόλοιπες κατηγορίες. Μερικά παραδείγματα: κουρεία, ιδιωτικά πάρκινγκ, δώρα κτλ.

Στην κατηγορία “Ίντερνετ & τηλεφωνία” βάζουμε τα χρήματα που ξοδεύουμε για αγορά καρτών SIM σε κάθε χώρα (σχεδόν), καθώς και την αγορά δεδομένων για να μπαίνουμε στο ίντερνετ, χρησιμοποιώντας τα κινητά μας ως hotspot. Τα χρήματα που ξοδέψαμε είναι τόσα πολλά, γιατί χρειαζόμασταν αρκετά δεδομένα για το ανέβασμα βίντεο και φωτογραφιών και γενικότερα για τη δουλειά μας και την ιστοσελίδα μας. Με “κανονική” χρήση υπολογίζουμε ότι θα χρειαζόμασταν λιγότερο απ' το ¼ των χρημάτων που ξοδέψαμε.

¹º Στην κατηγορία “Ρούχα” βάζουμε τα χρήματα που ξοδεύουμε για αγορά ή επιδιόρθωση ρούχων.

¹¹ Η σούμα διαφέρει απ' το άθροισμα της κατηγορίας “Κόστος ανά χώρα ανά άτομο” γιατί προσθέσαμε 351,1 € για την υποχρεωτική ασφάλιση της βέσπας στην Ελλάδα, καθώς και για τα τέλη κυκλοφορίας. Τέλος η σούμα δεν συμπεριλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς της βέσπας από την Αφρική στη Νότια Αμερική, τα αεροπορικά μας εισιτήρια, καθώς και τα έξοδα που σχετίζονται με το μπλογκ μας (συντήρηση της ιστοσελίδας, αγορά σκληρών δίσκων, φωτογραφικών μηχανών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κτλ).
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.518
Likes
8.423
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Αρχικά θέλω να σας πω συγχαρητήρια και να εκφράσω τον θαυμασμό μου για αυτό που κάνετε. Πάντα τέτοια!

9,51€ ανά άτομο ανά ημέρα
Έχω σκαλώσει με αυτό, μου φαίνεται σοκαριστικά μικρό το ποσό. Αναρωτιέμαι αν αποφεύγατε τα τουριστικά μέρη. Μένατε καθόλου σε πρωτεύουσες ή σε μεγάλες πόλεις; Καταλαβαίνω ότι μείνατε σε πολλά μέρη και είναι αδύνατον να τα αναφέρεις όλα, αλλά μήπως είναι έυκολο να δώσεις μια γενική εικόνα για το τύπο πόλεων που επιλέξατε να περάσετε τον περισσότερο καιρό;

Καλά ταξίδια!
 
Μηνύματα
51
Likes
436
Αρχικά θέλω να σας πω συγχαρητήρια και να εκφράσω τον θαυμασμό μου για αυτό που κάνετε. Πάντα τέτοια!

9,51€ ανά άτομο ανά ημέρα
Έχω σκαλώσει με αυτό, μου φαίνεται σοκαριστικά μικρό το ποσό. Αναρωτιέμαι αν αποφεύγατε τα τουριστικά μέρη. Μένατε καθόλου σε πρωτεύουσες ή σε μεγάλες πόλεις; Καταλαβαίνω ότι μείνατε σε πολλά μέρη και είναι αδύνατον να τα αναφέρεις όλα, αλλά μήπως είναι έυκολο να δώσεις μια γενική εικόνα για το τύπο πόλεων που επιλέξατε να περάσετε τον περισσότερο καιρό;

Καλά ταξίδια!
Σ' ευχαριστούμε!

Το ποσό είναι όντως σοκαριστικά μικρό. Το αντίστοιχο κόστος για τους ~15 μήνες ταξιδιού στην Αφρική, ήταν περίπου 12,5€ ανά ημέρα, κι αυτό γιατί ταξίδευα μόνος (Στέργιος εδώ 👋) κι επιπλέον είχα και τα κόστη για τις βίζες.

Γενικά ναι, αποφεύγουμε τουριστικά μέρη, ιδίως όταν συνοδεύονται κι από τσουχτερά αντίτιμα για να μπεις (βλ. Machu Picchu, Torres del Paine κα.). Αλλά πηγαίνουμε σε άλλα τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά ή τέλος πάντων εμείς δεν ζηλεύουμε σε αυτή τη φάση της ζωής μας, γιατί με αυτόν τον τρόπο έχουμε περισσότερες ημέρες "ελευθερίας" στον δρόμο όπως λέμε αστειευόμενοι μεταξύ μας (λιγότερα έξοδα = περισσότερο ταξίδι = περισσότερη "ελευθερία").

Σε πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις πηγαίνουμε ναι, κάποιες φορές αναγκαστικά (για ανανέωση διαβατηρίων, βίζες, σέρβις μοτοσυκλέτας κτλ), και άλλες φορές απλά για να τις δούμε.
Θα αναφέρω μόνον τις πόλεις της Νότιας Αμερικής για να μείνω εντός θέματος:
Στο Μπουένος Άιρες μείναμε συνολικά 7 μήνες, στο Σάο Πάολο 2 βδομάδες, στο Σαντιάγο 5 βδομάδες, στην Ασουνσιόν σχεδόν 4 μήνες, στη Λα Παζ 1 βδομάδα, ε και στις υπόλοιπες πόλεις συνήθως μένουμε λιγότερο απ' ότι στις πρωτεύουσες, με εξαίρεση φυσικά την Καταμάρκα της Αργεντινής, στην οποία είμαστε "κολλημένοι" από τον Ιανουάριο λόγω κορονοϊού.

Απλά, πάντα κοιτάμε να μην ξοδεύουμε πολλά χρήματα αν δεν είναι ανάγκη. Κοιτάμε να βρίσκουμε φθηνά καταλύματα (ή και δωρεάν), μαγειρεύουμε το φαγητό μας και τρώμε έξω σε πολύ σπέσιαλ περιστάσεις (πχ γενέθλια), οδηγούμε με πολύ χαμηλή ταχύτητα για να έχουμε τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση βενζίνης και πολλά άλλα! Ακόμα και το μηχανάκι - η βέσπα - που έτυχε να έχουμε, αποδείχτηκε ένας πολύ οικονομικός τρόπος μετακίνησης.

Αυτά τα λίγα για την ώρα.
Αν θέλεις να σου πω κι άλλες λεπτομέρειες, φιλ φρι που λεν και στο χωριό μου 😅
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.518
Likes
8.423
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Θα αναφέρω μόνον τις πόλεις της Νότιας Αμερικής για να μείνω εντός θέματος:
Στο Μπουένος Άιρες μείναμε συνολικά 7 μήνες, στο Σάο Πάολο 2 βδομάδες, στο Σαντιάγο 5 βδομάδες, στην Ασουνσιόν σχεδόν 4 μήνες, στη Λα Παζ 1 βδομάδα

Τώρα μου φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό το κόστος αφού περάσατε τόσο χρόνο σε τέτοιου μεγέθους πόλεις. Θα τσεκάρω και το ταξίδι στην Αφρική. Απ'τα πιο ενδιαφέροντα Ελληνικά κανάλια στο youtube που έχω δει. Μπράβο!
 
Μηνύματα
1.990
Likes
6.322
Απίθανη εμπειρία, ακόμα πιο απίθανη η λεπτομερέστατη παράθεση εξόδων κτλ!
Σας ζηλεύω, και ελπίζουμε -έχουμε σαν στόχο- κάτι παρόμοιο σε λίγα χρόνια, απλά σε τέσσερις τροχούς.
Με ποια εταιρεία στείλατε τη βέσπα, παιδιά; Μου αρέσει από περιέργεια να χαζεύω τέτοιες λεπτομέρειες Κι επίσης, κανένα πρόστιμο πουθενά, ε;;; ;)

Να περνάτε όμορφα, οπουδήποτε!

Υ.Γ.: Στο καράβι από Δανία για Ισλανδία, μέσα στην πληθώρα αυτοκινούμενων, μετατροποιημένων φορτηγών, camper και λοιπών αυτοκινήτων, ήταν μια παρέα Ισπανών, με βέσπα σαν κι εσάς! Είχα κάποιους από αυτούς στο χώρο με τις κουκέτες, κιόλας, ωραίοι τύποι.Τι γούστα βγάζετε κι εσείς, τι τρέλα κουβαλάτε :D (Αυτά σκέφτομαι αν μας λέει κανείς ότι είναι ζόρικο να ταξιδεύεις με οροφοσκηνή, ότι υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν με μηχανάκια, ποδήλατα και σκηνές χύμα στη φύση. )
 
Μηνύματα
51
Likes
436
Τώρα μου φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό το κόστος αφού περάσατε τόσο χρόνο σε τέτοιου μεγέθους πόλεις. Θα τσεκάρω και το ταξίδι στην Αφρική. Απ'τα πιο ενδιαφέροντα Ελληνικά κανάλια στο youtube που έχω δει. Μπράβο!
Σ' ευχαριστούμε!
Αλλά τις έχεις πάρει από φόβο τις πόλεις, ε;
Κι εγώ (Στέργιος) μη νομίζεις, δεν τις πολυσυμπαθώ!
Κάποιες βέβαια τις υπεραγαπώ (βλ. Μπουένος Άιρες, στο οποίο παρεμπιπτόντως βρήκαμε σπίτι προς 3 ευρώ την ημέρα ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ μαζί!)...
 
Μηνύματα
51
Likes
436
Απίθανη εμπειρία, ακόμα πιο απίθανη η λεπτομερέστατη παράθεση εξόδων κτλ!
Σας ζηλεύω, και ελπίζουμε -έχουμε σαν στόχο- κάτι παρόμοιο σε λίγα χρόνια, απλά σε τέσσερις τροχούς.
Με ποια εταιρεία στείλατε τη βέσπα, παιδιά; Μου αρέσει από περιέργεια να χαζεύω τέτοιες λεπτομέρειες Κι επίσης, κανένα πρόστιμο πουθενά, ε;;; ;)

Να περνάτε όμορφα, οπουδήποτε!

Υ.Γ.: Στο καράβι από Δανία για Ισλανδία, μέσα στην πληθώρα αυτοκινούμενων, μετατροποιημένων φορτηγών, camper και λοιπών αυτοκινήτων, ήταν μια παρέα Ισπανών, με βέσπα σαν κι εσάς! Είχα κάποιους από αυτούς στο χώρο με τις κουκέτες, κιόλας, ωραίοι τύποι.Τι γούστα βγάζετε κι εσείς, τι τρέλα κουβαλάτε :D (Αυτά σκέφτομαι αν μας λέει κανείς ότι είναι ζόρικο να ταξιδεύεις με οροφοσκηνή, ότι υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν με μηχανάκια, ποδήλατα και σκηνές χύμα στη φύση. )
Ευχαριστούμε πολύ παιδιά! Ευχόμαστε να σας κάτσει το 4τροχο σχέδιο το συντομότερο δυνατό!

Τις περιπέτειές μας με την αποστολή της βέσπας δεν νομίζω ότι τις έχουμε γράψει εδώ στο φόρουμ. Ή μήπως τις έχουμε; Κάτσε να το κοιτάξω και να σου πω. Αν δεν υπάρχουν θα τις περάσω το συντομότερο, μαζί με στοιχεία και ονόματα!

Από πρόστιμα δεν είχαμε κάτι αξιοσημείωτο. Βασικά δεν είχαμε πρόστιμα, τελεία.
Στην Αφρική (σε διάφορες χώρες) είχαμε καθημερινά μπλόκα (ή και περάσματα συνόρων) στα οποία μας ζητούσαν να πληρώσουμε από πρόστιμα μέχρι και να τους δώσουμε κάποιο δωράκι όπως τα γυαλιά ηλίου που φορούσαμε ή τη... ρεζέρβα της μηχανής, αλλά αφού διάβασες αυτό το thread με τα έξοδά μας (αντίστοιχα χαμηλά ήταν και στην Αφρική) καταλαβαίνεις τι πήραν! :haha:

Καλούς δρόμους παιδιά!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.480
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Διάβασα τα ποσταρίσματα σου και μέσω αυτών ανακάλυψα το κανάλι σου στο YouTube, έχοντας σκαλώσει άσχημα!
Ότι και να πω είναι λίγο, η δουλειά σας είναι εκπληκτική, η ποιότητα εξαιρετική (κειμένων και βίντεο) και τα μέρη που έχετε δει έχοντας αφιερώσει τόσο χρόνο μια ασυναγώνιστη εμπειρία ζωής.

Θα ήθελα να μάθω περισσότερα όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας. Αναφέρεις ότι πολλές φορές στήνατε αντίσκηνο παράπλευτα του δρόμου. Δε σας προβλημάτισε το γεγονός; Περάσατε από «δύσκολες» χώρες. Αν έχεις αναφερθεί σχετικά σε κάποιο βίντεο θα το ανακαλύψω. ;)

Θερμά συγχαρητήρια και καλά ταξίδια εύχομαι.
 
Μηνύματα
51
Likes
436
Διάβασα τα ποσταρίσματα σου και μέσω αυτών ανακάλυψα το κανάλι σου στο YouTube, έχοντας σκαλώσει άσχημα!
Ότι και να πω είναι λίγο, η δουλειά σας είναι εκπληκτική, η ποιότητα εξαιρετική (κειμένων και βίντεο) και τα μέρη που έχετε δει έχοντας αφιερώσει τόσο χρόνο μια ασυναγώνιστη εμπειρία ζωής.

Θα ήθελα να μάθω περισσότερα όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας. Αναφέρεις ότι πολλές φορές στήνατε αντίσκηνο παράπλευτα του δρόμου. Δε σας προβλημάτισε το γεγονός; Περάσατε από «δύσκολες» χώρες. Αν έχεις αναφερθεί σχετικά σε κάποιο βίντεο θα το ανακαλύψω. ;)

Θερμά συγχαρητήρια και καλά ταξίδια εύχομαι.
Μας έκανες και κοκκινίσαμε βρε!!! Μπα σε καλό σου!!!

Για την ασφάλεια που λες, όλα έγιναν τόσο αργά και προοδευτικά που δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε και πολύ. Κι εξηγώ: όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι το 2013, δλδ εγώ (Στέργιος 👋) μαζί με τον τότε συνταξιδιώτη μου (για τους πρώτους 2 μήνες) τον Θάνο, ήμασταν πολύ πιο επιφυλακτικοί και φοβισμένοι, μιας και είχαμε μηδενική εμπειρία στο ελεύθερο κάμπινγκ. Περνώντας οι μήνες, αυτό (ελεύθερο κάμπινγκ) έγινε σχεδόν η καθημερινότητά μου, γνώρισα κι άλλους ταξιδιώτες που το έκαναν και μου είπαν τα διάφορα “κολπάκια” τους, είδα τόσο καιρό στον δρόμο ότι ο κόσμος στην συντριπτική του πλειοψηφία όχι μόνον δε θέλει το κακό σου, αλλά θέλει να σε βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, ειδικά στις χώρες που κι εμείς θεωρούσαμε “δύσκολες”, οπότε από τη Νότια Αφρική και μετά που συνέχισα με την Αλεξάνδρα, ήμουν τελείως χαλαρός (τώρα είναι και αυτή). Είμαστε και 2 άτομα πλέον, οπότε καταλαβαίνεις ότι και να μας την πέσουν, έχουμε το πάνω χέρι 😅
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.670
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom