Σαν να σε πρόσμενα κυρά…Εύβοια! Οδοιπορικό, Ιούλιος 2020

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
24 Ιουλίου 2020 – Νέα Στύρα, Αλιβέρι, Ερέτρια

Σήμερα θα αναχωρούσαμε από τη Κάρυστο. Κατεβήκαμε στη βεράντα του ξενοδοχείου για πρωινό, μετά φορτώσαμε το Κίτσο, διευθέτησα τα του δωματίου και αναχωρήσαμε. Πριν φύγουμε από τη πόλη πήρα καφέ από το συνηθισμένο μαγαζί που έπαιρνα κάθε πρωί, και μετά πήγαμε να ρίξουμε ένα πλύσιμο στον Κίτσο. Του χρωστούσαμε ένα καθάρισμα!

Νέα Στύρα
Πήραμε την κεντρική οδική αρτηρία που ενώνει τη Κάρυστο με το Αλιβέρι. Μετά τα Στύρα στρίψαμε αριστερά προς Νέα Στύρα. Θέλαμε να δούμε και τον παραλιακό οικισμό και να βρούμε μια παραλία για μπάνιο. Η παραλία που κάτσαμε τελικά λέγεται Αρία. Είναι λίγο μετά τον οικισμό, είναι οργανωμένη και με θάλασσα πεντακάθαρη. Υπήρχαν ομπρέλες που χρεώνονταν και άλλες που όχι. Για ένα καφέ προτιμήσαμε τις ταπεινές ξαπλώστρες, τις οποίες πριν κάτσουμε, τις απολύμαναν. Δεν είχα όρεξη για μπάνιο. Ήπια τον καφέ μου, όσο ο bro απολάμβανε το μπάνιο του, και διάβαζα τις εφημερίδες.

Αλιβέρι
Επόμενη στάση το Αλιβέρι. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Θεά Ήρα γεννήθηκε στο σημερινό ξεροπόταμο του Αλιβερίου, τον Ίμβρεστο, στην είσοδο της πόλης. Σήμερα το Αλιβέρι με 9.000 κατοίκους περίπου, είναι χτισμένο σε πλαγιά λόφου, πιθανότατα στην περιοχή που ήταν οι αρχαίες πόλεις ‘Ταμύναι’ και ‘Πορθμός’. Η σημερινή ονομασία οφείλεται σε ένα τούρκο αφέντη της περιοχής στον Αλιβερο. Το λιμάνι του είναι ο Κάραβος, που αποτελεί και το τουριστικό κέντρο της περιοχής. Στη νοτιοανατολική πλευρά του Κάραβου βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια της περιοχής, της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ.
1.JPG


Είναι μια σύγχρονη κωμόπολη, και αποτελεί οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Μπήκαμε στη πόλη και κατευθυνθήκαμε προς το λιμάνι. Ο αδερφός μου είχε διάθεση να με ξεναγήσει, πρώτη φορά στα χρονικά! Πήγαμε προς τα εργοστάσια, όπου και κάναμε στάση. Σίγουρα δεν ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από κοντά, αλλά καθώς μας είναι οικεία εικόνα και κουβαλούν σημαντική ιστορία, διεγείρουν το ενδιαφέρον μας! Εξού και η ξενάγηση :)
2.JPG


Το Αλιβέρι είναι γνωστό για την λιγνιτοφόρο λεκάνη του από την αρχαιότητα. Η συστηματική εκμετάλλευση άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα και διατηρήθηκε, με μικρές διακοπές λόγω εκτάκτων συνθηκών, έως τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, οπότε το λιγνιτωρυχείο του Αλιβερίου έπαψε να λειτουργεί οριστικά λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων. Πριν από μία 10ετία εγκαινιάστηκε η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
3.JPG

4.JPG


Κάναμε βόλτα τριγύρω και μετά πήραμε το αυτοκίνητο για να κάνουμε μια γύρα στη περιοχή. Στο δρόμο μας είδαμε το Ριζόκαστρο στην περιοχή Μηλάκι, που είναι η παλαιότερη φράγκικη οχύρωση της Εύβοιας και είναι προσιτό και ορατό από το δρόμο προς την Κύμη. Είναι ένα σχεδόν τετράγωνο κάστρο, που σε ένα δύο σημεία σώζονται τα τείχη του μέχρι τις επάλξεις και δεν υπάρχει κανένα ίχνος εκκλησίας σε αυτό.
5.JPG


Στην περιοχή υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος αλλά διάβαζα διάφορα και δεν ήμουν σίγουρη αν τελικά θα μπορούσαμε να το δούμε…Πρόκειται για έναν τάφο που χρονολογείται στους μυκηναϊκούς χρόνους (16ος-12ος αιώνας π.Χ.) και βρίσκεται στην περιοχή Κατακαλού. Είναι θολωτός και αποτελεί μικρογραφία του Θησαυρού του Ατρέα! Είναι ο μοναδικός θολωτός τάφος στην Εύβοια, που διατηρείται σε καλή κατάσταση. Ο τάφος ανασκάφηκε το 1907, αλλά εξαιτίας της σύλησης του δεν βρέθηκαν κτερίσματα. Τελικά αποφασίσαμε να μην αρχίσουμε το ψάξιμο γιατί δεν είχα φροντίσει να μάθω περισσότερα για την δυνατότητα επίσκεψης του…άλλη μια ‘μισοδουλειά’ μου μαζί με αυτή για το Λαογραφικό Μουσείο της Κύμης!...
6.JPG


Γυρίσαμε στο Κάραβο και κάτσαμε για φαγητό στη ταβέρνα ‘Ο βλάχος’. Πολύ νόστιμο φαγητό και η κόρη του κυρίου που έχει την ταβέρνα, η οποία και μας σέρβιρε, πολύ ευγενικό κορίτσι! Για ένα λεμονάτο κατσικάκι με πατάτες, μια μερίδα γεμιστά, σαλάτα, τυρί και μία μπύρα πληρώσαμε 23,50€ σύνολο.

Ερέτρια
Στην Ερέτρια φτάσαμε γύρω στις 16:00 και ήταν η τελευταία στάση για σήμερα. Την προηγούμενη μέρα είχε κάνει ο αδερφός μου κράτηση στο Avantis Suites Hotel με 73,2€/βραδιά με πρωινό. Μία κράτηση έκανε μόνος του και πάλι ‘κακοπέσαμε’…! :haha: Σε πισίνα δεν είχε κάνει μπάνιο, οπότε δέχτηκα, μετά από πολλά γέλια, την επιθυμία του. Χαλάλι του!
7.JPG


Κατά την άφιξη μας, μας θερμομέτρησαν. Όλη μέρα μας είχε βαρέσει η ζέστη, αλλά εγώ ως ‘κρυόπλασμα’ είχα κανονική θερμοκρασία ο bro όμως όχι…Μας έβαλαν να κάτσουμε σε ένα καναπέ για να περάσει λίγο η ώρα και να ξαναμετρήσουν την θερμοκρασία του αδερφού μου. Μετά από 10΄ είχε πέσει λίγο, αλλά εξακολουθούσε να μην είναι φυσιολογική…Άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια και να τον ρωτάω αν αισθάνεται καλά ή έχει κάποια άλλη ενόχληση! Η απάντηση του ήταν κατηγορηματική, 'ΟΧΙ, θα στο έλεγα, για να γυρίσουμε πίσω’ μου είπε, κάτι που το γνώριζα, αλλά παρόλα αυτά την ερώτηση την έκανα. Μετά από άλλο ένα 15λεπτο τον ξαναμέτρησαν και η θερμοκρασία του είχε πέσει. Ανακουφισμένοι πήραμε τα κλειδιά του δωματίου και φύγαμε. Το δωμάτιο ήταν πλήρως εξοπλισμένο και όμορφο! Αλλάξαμε και κατεβήκαμε στη πισίνα για καφέ και μπάνιο. Η πισίνα δεν είχε καθόλου κόσμο όταν πήγαμε. Απολύμαναν τις ξαπλώστρες και παραγγείλαμε τα ροφήματά μας. Το δελφίνι πλατσούρισε μέχρι να μουλιάσει και εγώ έκανα την γυμναστική μου και βγήκα. Μετά από μισή ώρα πλάκωσε το πυροβολικό…η πισίνα γέμισε γονείς με παιδάκια και ξαφνικά γίναμε πολλοί…τα μαζέψαμε και ανεβήκαμε στο δωμάτιο με γοργό βηματισμό!

***
Το βράδυ βγήκαμε βόλτα στη πόλη. Κάναμε μια μεγάλη περατζάδα σε όλη τη παραλιακή, χαζεύοντας τον κόσμο, ο οποίος ήταν πολύς! Μετά κάτσαμε να τσιμπήσουμε κάτι πρόχειρο και στο τέλος διαλέξαμε ένα από τα βραδινά παραλιακά μπαράκια να πιούμε τη μπύρα μας, χωρίς να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον.

Είχε μείνει το κερασάκι της τούρτας πλέον, για να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής…
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός

Sam-chal

Member
Μηνύματα
852
Likes
1.894
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού, Χιλή, Βολιβία
Να μαντέψω ότι το κερασάκι αφορά τη περιοχή του Ληλαντίου;
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Να μαντέψω ότι το κερασάκι αφορά τη περιοχή του Ληλαντίου;
Είναι η 'κωπηλάτις πόλις' των αρχαίων Ελλήνων....
Είδα, φυσικά, και ευρήματα απο το Ληλάντιο Πεδίο!
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
25 Ιουλίου 2020 – Αρχαιολογικό Μουσείο & Αρχαιολογικός χώρος Ερέτριας, Επιστροφή

Το πρωινό στο ξενοδοχείο σερβίρονταν από υπαλλήλους του ξενοδοχείου, που βρίσκονταν πίσω από plexi glass, λέγοντας τι θέλεις από αυτά που διέθετε ο μπουφές. Ο χώρος του πρωινού ήταν σε κλειστή αίθουσα και το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο. Αυτό σήμαινε πολύ κόσμο που περίμενε να σερβιριστεί σε κλειστό χώρο. Φορέσαμε μάσκες μέχρι να πάρουμε τα πιάτα μας και να βρούμε ένα τραπέζι να κάτσουμε. Φάγαμε γρήγορα, εγώ μισοέφαγα κιόλας, και γυρίσαμε στο δωμάτιο. Μαζέψαμε τα πράγματα και αναχωρήσαμε όσο πιο νωρίς μπορούσαμε.

Ερέτρια
Αυτό που μας ενδιέφερε στην Ερέτρια δεν ήταν η σύγχρονη πόλη, αλλά η αρχαία! Η Ερέτρια ήταν σπουδαία ναυτική δύναμη της Ελλάδας ήδη από τον 8ο αι. π.Χ., με πολλές αποικίες στις ακτές του Αιγαίου, στα νησιά και στη Μεγάλη Ελλάδα. Το όνομα της προέρχεται από το ρήμα ερεττώ που σημαίνει κωπηλατώ. Η ‘κωπηλάτις πόλις’ των αρχαίων Ελλήνων!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας
Πάρκαρα το αυτοκίνητο έξω από το μουσείο και μπήκαμε στον αυλόγυρο του. Η πρώτη εικόνα που σου δίνει ο αυλόγυρος είναι ότι βρίσκεσαι σε αρχαιολογικό χώρο! Υπάρχουν επιτύμβια μνημεία, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη, ένας κεραμικός κλίβανος, μωσαϊκά και όλα αυτά βρίσκονται όμορφα τοποθετημένα, είτε περιμετρικά της αυλής, είτε εντός της, με σειρά και συνοχή. Διάφορα φυτά και δέντρα δίνουν μια έξτρα πινελιά ομορφιάς και αρμονίας. Όντως, ο κήπος του μουσείου βρίσκεται, εν μέρει, εντός της αρχαίας πόλης! Τα κατάλοιπα της οχύρωσης του 4ου αι. π.Χ.είναι ακόμη ορατά στο βόρειο τμήμα του κήπου. Σε αυτό το σημείο είχε διαμορφωθεί μια δευτερεύουσα πύλη εισόδου στη πόλη, η οποία προστατευόταν εξωτερικά από έναν κυκλικό πύργο. Ο δρόμος μπροστά απο την είσοδο παρείχε πρόσβαση στο εσωτερικό της πόλης. Εκατέρωθεν αυτής της οδού διακρίνονται τα θεμέλια δύο οικιών κλασικής εποχής (4ος αι. π.Χ.).
1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

Κιβωτιόσχημος τάφος με γραπτό διάκοσμο

11.JPG

Κεραμικός κλίβανος

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας συγκεντρώνει ευρήματα από τη πόλη, τους ναούς και τα νεκροταφεία της Ερέτριας, από την Αμάρυνθο και από το Λευκαντί, τα οποία χρονολογούνται από την νεολιθική εποχή (5500-2800 π.Χ.) έως τα πρώτα ρωμαϊκά χρόνια (146-86 π.Χ.). Τα εκθέματα είναι αντιπροσωπευτικά της ιστορίας, της ακμής και της παρακμής της αρχαίας πόλης.
12.JPG


Τα πιο γνωστά εκθέματα του μουσείου είναι τα γλυπτά του δυτικού αετώματος του υστεροαρχαϊκού ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα της Ερέτριας, τα οποία αποδίδονται στον σπουδαίο Αθηναίο γλύπτη Αντήνορα και απεικονίζουν σκηνή Αμαζονομαχίας.
13.JPG

14.JPG


Η Αμαζονομαχία είναι ιδιαίτερα αγαπητό θέμα στη τέχνη του 5ου αι. π.Χ., καθώς συμβολίζει τη μάχη Ελλήνων και Περσών, στην οποία είχαν πρωτοστατήσει οι Αθηναίοι. Η παρουσία της θεάς Αθηνάς και του Θησέα, του μυθικού ιδρυτή της Αθηναϊκής δημοκρατίας, θεωρείται ότι εκφράζει τις στενές πολιτικές σχέσεις Ερέτριας και Αθήνας
15.JPG

Σύμπλεγμα του Θησέα με την Αμαζόνα Αντιόπη

16.JPG

Το χαρακτηριστικό σύμβολο, η αιγίδα με το γοργόνειο, που φέρει στο στήθος η θεά Αθηνά.

Υπάρχει και μακέτα του ναού στο μουσείο που δείχνει πως οικοδομήθηκε ο ναός.
17.JPG

18.JPG

19.JPG


Ένα ακόμα υπέροχο γλυπτό είναι το σύμπλεγμα της Αφροδίτης και του Έρωτα, με την Αφροδίτη να κρατά τρυφερά το κεφάλι του Έρωτα και αυτός να αφήνεται γλυκά στο άγγιγμα της.
20.JPG


Στο μουσείο υπάρχουν κτερίσματα από το νεκροταφείο της τοπικής αριστοκρατίας στο Λευκαντί.
21.JPG

Πήλινο παιχνίδι από το Λευκαντί

22.JPG

Αγγείο σε σχήμα ποδιού με λαβή

23.JPG

Πρωτογεωμετρικός πήλινος κένταυρος από το Λευκαντί

Το αρχαιολογικό μουσείο της Ερέτριας αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια παρουσίασης της ιστορίας της πόλης και της γύρω περιοχής, αν σκεφτεί κανείς ότι σημαντικά ευρήματα της περιοχής βρίσκονται σε ξένα μουσεία…για άλλη μια φορά!

Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 3€/άτομο. Πριν μπούμε στο εσωτερικό του μουσείου μας ζήτησαν να φορέσουμε μάσκες. Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 8:00 το πρωί έως 15:00 και σύμφωνα με το φυλλάδιο που έχω στα χέρια μου, εκτός Δευτέρας, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο, εκτός Τρίτης. Μάλλον το πρώτο ισχύει…

Αρχαιολογικό Χώρος Ερέτριας
Πριν φύγουμε από το μουσείο, μας έδωσαν ένα φυλλάδιο και κάποιες οδηγίες για τον εξωτερικό αρχαιολογικό χώρο. Δεν ήταν μακριά με τα πόδια, αλλά είχε ζέστη αρκετή για να κάνουμε πισωγυρίσματα, και εγώ δεν είχα ιδιαίτερες αντοχές εκείνη τη μέρα. Πήραμε το αυτοκίνητο και περάσαμε στην απέναντι πλευρά της Λεωφόρου Ίσιδος και βρεθήκαμε στο Αρχαίο Θέατρο.
24.JPG


Το Αρχαίο Θέατρο είναι το εντυπωσιακότερο μνημείο της αρχαίας πόλης, το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα. Δυστυχώς το μεγαλύτερο τμήμα από τις σειρές των εδωλίων έχει κλαπεί. Εντυπωσιακά παραμένουν τα λείψανα της σκηνής και κυρίως η θολωτή υπόγεια δίοδος που οδηγούσε στο κέντρο της ορχήστρας. Μπροστά απο τη σκηνή του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας βρίσκεται ο ναός του Διονύσου.
25.JPG


Προχωρήσαμε μετά προς τη Δυτική Συνοικία. Πρώτα είδαμε τη Δυτική Πύλη και μετά τις οικίες.
26.JPG

27.JPG

28.JPG

29.JPG


Επόμενη στάση το Γυμνάσιο. Τα Γυμνάσια θεωρούνταν εκπαιδευτικά ιδρύματα δημοσίου χαρακτήρα και σκοπό είχαν την διαμόρφωση του αγαθού πολίτη και του ικανού πολεμιστή!
30.JPG


Από το Αρχαίο Γυμνάσιο ανηφόριζε ένας δρόμος, ψηλά στο λόφο όπου βρίσκεται η Ακρόπολη. Και μόνο που τον έβλεπα αποκαρδιονόμουν…δεν είχα κουράγιο να ανέβω και η ζέστη δεν βοηθούσε καθόλου. Όταν ο bro με ρώτησε αν θα ανέβουμε του είπα όχι με μισή καρδιά…
31.JPG


Μετά περάσαμε από τα Ρωμαϊκά Λουτρά για να καταλήξουμε στην Οικία με τα Μωσαϊκά.
33.JPG


Πρόκειται για οικία, η οποία κατασκευάσθηκε το 370 π.Χ. και έμεινε σε λειτουργία έναν περίπου αιώνα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το μωσαϊκό δάπεδό της με παραστάσεις Νηρηίδος σε Ιππόκαμπο, μάχες Αριμασπών και Γρυπών, Σφιγγών και Λεφυτών. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της οικιακής αρχιτεκτονικής των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.
34.JPG

35.JPG

36.JPG


Τον 1ο αι. π.Χ. στο χώρο της Οικίας με τα Μωσαϊκά ανεγέρθη ταφικός περίβολος. Ανασκάφηκε στο διάστημα 1975-1980 και αναστηλώθηκε το 1990.
37.JPG


Παραδίπλα βρίσκεται η Συνοικία του Σεβαστείου και μετά η βόρεια Συνοικία της πόλης
38.JPG

39.JPG


Τελευταία στάση ήταν στον Ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα. Ο ναός αυτός καταστράφηκε κατά την περσική εισβολή το 490 π.Χ. Τα λείψανα του ναού είναι σήμερα ορατά.
40.JPG


Επιστροφή
Η αρχαία πόλη της Ερέτριας ήταν το τελευταίο σημείο ενδιαφέροντος που είδαμε στο νησί. Πήραμε ένα καφέ και ξεκινήσαμε την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη. Τα Φύλλα, ο Μύτικας και το Λευκαντί έμειναν για επόμενη επίσκεψη.

Όταν φτάσαμε στη Θες/νικη ο Κίτσος μας πληροφορούσε ότι διανύσαμε συνολικά 2420χλμ με 0,07€/χλμ.

Επίλογος
Η Εύβοια ήταν μια μεγάλη ‘τρύπα’ για μένα στην Ελλάδα…και σίγουρα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου! Με ξάφνιασε με τα χωριά της, αν σκεφτώ, ότι μόνο τη Λίμνη είχα δει σε φωτογραφίες. Με ικανοποίησε ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, είναι το ιδανικό για μένα. Η εναλλαγή τοπίων μεταξύ βορρά και νότου είναι εντυπωσιακή! Οι παραλίες της από τη μεριά του Αιγαίου είναι μακράν καλύτερες από αυτές του Ευβοϊκού! Είναι ένα νησί με μεγάλη και σημαντική ιστορία και διανύοντας την επι δύο βδομάδες δεν αισθάνθηκα κορεσμό ούτε στιγμή…κάθε μέρα ήταν μια ενδιαφέρουσα μέρα! Οι αναμνήσεις πολλές και η καταγραφή τους ευχάριστη!


Νάναι σά νά μάς σπρώχνει ένας αέρας μαζί
πρός έναν δρόμο φιδωτό πού σβεί στά χάη,
καί σένα τού καπέλου σου πλατειά καί φανταιζί
κάποια κορδέλα του, τρελά νά χαιρετάει.

Γιάννης Σκαρίμπας_ ‘Φαντασία’ απο τη συλλογή ΟΥΛΑΛΟΥΜ

Εις το επανιδείν κυρά Εύβοια και σε ευχαριστώ για όλες τις συγκινήσεις που μου πρόσφερες.-

ΤΕΛΟΣ​
 
Last edited:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Θα ήθελα να σας ευχαριστώ όλους απο καρδιάς για τα καλά σας λόγια και για την συμμετοχή σας στην εξιστόρηση με σχόλια, διορθώσεις, συμβουλές, βίντεο, τραγούδια και, φωτογραφίες!

@katkats ευχαριστώ για την προτροπή και εύχομαι να το διασκέδασες! Και υπάρχει πλέον και μια πιο πρόσφατη αναφορά για το νησί στο φόρουμ :)

@thanos75 ψάχνοντας πληροφορίες στο φόρουμ πριν το ταξίδι, πρόσεξα που έκανες, πριν κάποια χρόνια και εσύ, ιδιαίτερη αναφορά για τη Χηλή ή Χιλή ή Αχίλη...δεν έχει σημασία όπως και να το γράψουμε! Λέω, δεν μπορεί, κάτι θα έχουν αυτές οι βάρκες για να το λέει και να το ξαναλέει!... Ήσουν αιτία για να βάλω το χωριό σε προτεραιότητα και ευχαριστώ γι αυτό! Ήταν ένα απο τα καλύτερα σημεία του ταξιδιού!!! Μοναδικό χωριό.-

@GKCAPO 'παλιοπέτρες'...είτε αποτελούν μέρος φυσικών τοπίων, είτε ιστορικών χώρων, εγώ τις λατρεύω αυτές τις πέτρες! Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να το καταλάβει αυτό, είναι δικό του θέμα! Χαίρομαι όμως που υπάρχουν και κάποιοι που το κατανοούν :)

@Smaragda53 ναι, με τον αδερφό μου έχουμε πολύ καλή σχέση που φτάνει μέχρι και τη φιλία! Όπως όλες οι σχέσεις των ανθρώπων, έτσι και η αδερφική σχέση θέλει συνεχή προσπάθεια αμφότερα...αλλιώς δεν υφίσταται καμία σχέση, απλώς συνυπάρχεις...
Όσον αφορά τα ταξίδια, έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα και πολλά κοινά ερεθίσματα απο νεαρή ηλικία! Ο ένας μπορεί να ακολουθήσει τις αρεσκείες του άλλου χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις και υποχωρήσεις και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο οτι ταξιδεύω ή με τον αδερφό μου ή με μια πολύ αγαπημένη φίλη μου ή με τον εαυτό μου.

Καλά ταξίδια εύχομαι σε όλους σας και καλή συνέχεια! :)
 
Last edited:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Τα ευχαριστώ, όμως, στον Κίτσο που στάθηκε στο ύψος του :cool:.
Όλα αυτά τα χρόνια που ταξιδεύουμε οδικώς, έχουμε 'ξεπαστρέψει' 3 αυτοκίνητα (το τελευταίο είναι το δικό μου, που πλέον θέλει άλλαγμα...) και αυτή τη στιγμή 'τυραννάμε' τον Κίτσο. Παλικάρι! Αν σκεφτείς οτι το πρώτο του ταξίδι ήταν στην Ουκρανία...:haha:
 

Sam-chal

Member
Μηνύματα
852
Likes
1.894
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού, Χιλή, Βολιβία
Θερμά συγχαρητήρια για το οδοιπορικό - ταξιδιωτικο οδηγό της Ευβοιας η οποία είναι παρεξηγημένη και παραμελημένα τουριστικά. Είναι από τις ομορφότερες και πληρέστερος ταξιδιωτικές ιστορίες.
Φαντάζομαι ότι δεν είχατε τον χρόνο για να επισκεφτείτε τους Μεσαιωνικούς Δύο Πύργους στον Μυτικα και το Καστέλι που δεσπόζει πάνω από τα Φύλλα. (Αν δεν παινέψω τα μέρη μου...).
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Θερμά συγχαρητήρια για το οδοιπορικό - ταξιδιωτικο οδηγό της Ευβοιας η οποία είναι παρεξηγημένη και παραμελημένα τουριστικά. Είναι από τις ομορφότερες και πληρέστερος ταξιδιωτικές ιστορίες.
Φαντάζομαι ότι δεν είχατε τον χρόνο για να επισκεφτείτε τους Μεσαιωνικούς Δύο Πύργους στον Μυτικα και το Καστέλι που δεσπόζει πάνω από τα Φύλλα. (Αν δεν παινέψω τα μέρη μου...).
Όλα αυτά ήταν στο πρόγραμμα της τελευταίας μέρας με σκοπό να φτάσουμε αργά το βράδυ Θεσ/νικη. Οι αντοχές μου όμως εκείνη τη μέρα ήταν λίγες. Τα αφήσαμε, λοιπόν, γιατί είναι εύκολα προσβάσιμα ακόμα και με λοξοδρόμηση σε ταξίδι για Αθήνα.
Κάποια σημεία ενδιαφέροντος που έμειναν στην κεντρική Εύβοια, θα μπουν σε επόμενο ταξίδι για Σκύρο!
Τα μέρη σου είναι πανέμορφα :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom