Ουζμπεκιστάν Σε ένα δρόμο του μεταξιού

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.732
Likes
14.349
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Χονδρικά το ταξίδι μας έγινε στις περιοχές του επόμενου χάρτη:
1666846480570.png


Τετάρτη 28/9/2022. Μέρα επιστροφής.
Έφτασε η μέρα της επιστροφής. Ξυπνήσαμε νωρίς και από τις 6.15 βγήκαμε στο δρόμο και περιμέναμε τον Άνταμ που ήταν ο ιδιοκτήτης τριών ξενοδοχείων (τόσα είχε) στην Τασκένδη. Πέρασε σχεδόν μισή ώρα αλλά δεν ερχόταν και τον πήρα τηλέφωνο, αλλά κάτι πήγαινε στραβά και δεν καλούσε. Πήγα στο ξενοδοχείο και είπα στον τύπο στη ρεσεψιόν, που βασικά τον ξύπνησα, να τον πάρει αυτός. Όμως του έστειλε απλά μήνυμα. Φοβόταν φαίνεται μην τον ξυπνήσει. Τότε κι εγώ του είπα να καλέσει ταξί. Το έκανε και σε δύο λεπτά ένας τύπος στην ηλικία μου ήρθε να μας μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Με το που του λέω πως είμαστε από Ελλάδα άρχισε με τη νοηματική να λέει πως του αρέσει και έχει φίλους Έλληνες. Μάλιστα άρχισε να μας τραγουδά ελληνικά τραγούδια. Παποράκι του Μπουρνόβα και καρότσα της στεριάς….. Και ένα άλλο : Είναι πλοίο που το λεν Σάντα Μαρία και να φύγουμε ξανά με καρτερεί….. Είπε και δυο τρία άλλα. Απίθανος ήταν. Το χαρήκαμε.

Στο αεροδρόμιο είχε κίνηση για να παραδώσουμε βαλίτσα και να περάσουμε έλεγχο διαβατηρίων. Κάναμε μια ώρα. Το θέμα ήταν πως είχαμε περίπου τριάντα ευρώ σε δικά τους σουμ και δεν είχε τράπεζα να τα αλλάξουμε. Γι αυτό πήραμε ένα ωραίο σκάκι δίνοντας αλλά έντεκα δολάρια. Εννοείται ότι έξω θα δίναμε μόλις είκοσι ευρώ. Όμως εντάξει, δε μας έμειναν τα σουμ.

Στο αεροδρόμιο με τόσο κόσμο δε φορούσε κανένας μάσκα για τον κορωνοϊό. Και στο αεροπλάνο μέσα για Κωνσταντινούπολη μόνο 5% φορούσαν. Κι εγώ την έβγαλα από την αρχή της πτήσης. Η Ντίνα κλασικά τη φορούσε όπου έχει κόσμο.

Να μαζέψουμε τώρα τα έξοδα του ταξιδιού:

Αεροπορικά: 1220 + 105=1325 (Αθήνα – Τασκένδη με επιστροφή και Τασκένδη –Ουργκέντς)

Τρένα: 62

Ξενοδοχεία: 360

Δώρα – σουβενίρ: 120 - 150

Μεγάλες μετακινήσεις (με τα φιλοδωρήματα) με ταξί: 390

Πάρκινγκ αεροδρομίου 27 ευρώ.

Τα συνολικά έξοδα ανήλθαν στα 2850 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη και τις χασούρες από τις αλλαγές συναλλάγματος.
1666846779167.jpeg

Τελικό συμπέρασμα: ήταν ένα ωραίο και άνετο ταξίδι. Με μεγάλο ενδιαφέρον κι ας είχαν πολλές ομοιότητες τα αξιοθέατα των πόλεων. Η μια καλύτερη από την άλλη, αλλά και διαφορετική. Συμβουλή: πριν πάτε διαβάστε λίγο από την ιστορία της χώρας αλλά και κάθε πόλης χωριστά. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να το κάνουμε πριν από κάθε ταξίδι αυτό, αλλά εδώ μια φορά παραπάνω.
1666846822488.jpeg

Η Τασκένδη είναι μεγάλη και έχει τα αξιοθέατα σε μεγάλες αποστάσεις. Τα πιο πολλά δεν είναι και τόσο παλιά. Τα μνημεία που έχεις να δεις είναι πρόσφατα κατασκευασμένα. Άλλωστε είπαμε είχε το σεισμό του 1966 και μετά οι Σοβιετικοί την έκαναν κούκλα. Την γέμισαν πάρκα, αγάλματα και ωραία κτήρια.

Η Σαμαρκάνδη έχει λίγες αρχαιότητες αλλά τεράστιου όγκου, υπερμεγέθεις και γι αυτό εντυπωσιακές. Μια μέρα είναι αρκετή για να τις δεις, αλλά όχι για να τις απολαύσεις. Έχουν γίνει τέλειες αναστηλώσεις.

Η Μπουχάρα είναι τεράστια. Γυρνάς, ξαναγυρνάς και απολαμβάνεις μικρές και μεγάλες κατασκευές. Λίγα είναι τα εντυπωσιακά κτήρια, αλλά το σύνολο της πόλης απαιτεί χρόνο όσο και η μεγάλη Τασκένδη.

Η Χίβα είναι η κούκλα του Ουζμπεκιστάν. Τα πάντα σχεδόν, μαζεμένα σε περίπου 300 στρέμματα. Πρέπει να πας όμως σε κάθε γωνιά. Θέλει και λίγο βόλτα έξω από τα μικρά τείχη.
1666846700155.jpeg

Η Νούκους είναι η έκπληξη. Δεν είναι το μουσείο τέχνης που μας άρεσε, αλλά ο κόσμος της και η συμπεριφορά του. Να κάνετε βόλτα στο παζάρι και η ημερήσια στην Αράλη αξίζει για την ιστορία σας.

Η κοιλάδα της Φεργκάνα έχει αρκετά και αν έχετε χρόνο να πάτε. Το Κοκάντ έχει πολλά να δεις. Μάλλον άξιζε μια μέρα ακόμα. Δυστυχώς δεν έχω άποψη για την πόλη Andijan, αφού δεν πήγαμε.
1666846740255.jpeg

Τα κάστρα στην περιοχή του Καρακαλπακστάν δεν πρέπει να τα χάσει κανείς. Εμείς στις ερήμους είδαμε έξι, αλλά αν είναι και τα υπόλοιπα έτσι όμορφα έπρεπε να πάμε σε περισσότερα.
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.854
Likes
14.088
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Να είστε γεροί, και του χρόνου να πάτε σε νέες περιπέτειες !
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.732
Likes
14.349
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.732
Likes
14.349
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Η ιστορία του υπέροχου ταξιδιού στο Ουζμπεκιστάν τελείωσε αλλά ξέχασα να ευχαριστήσω την @πετρο χ. για τις χρήσιμες συμβουλές που μας έδωσε πριν φύγουμε. Έκανε κι εκείνη με την παρέα της ένα όμορφο ταξίδι στα ίδια μέρη.
 

MVSylvia

Member
Μηνύματα
542
Likes
2.298
Με ταξίδεψες πίσω σε ένα φοβερό ταξίδι μου έκανα το 2019 και νιώθω λες κ πέρασαν 10 χρόνια από τότε για κάποιο λόγο.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.966
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Καταπληκτική ιστορία, περίμενα πως και πως το κάθε της κεφάλαιο, επιβεβαιώνοντας απλά ότι θέλω να πάω στη χώρα μια ώρα αρχύτερα... :)

Με υγεία & στα επόμενα εύχομαι.
 

MVSylvia

Member
Μηνύματα
542
Likes
2.298
Καταπληκτική ιστορία, περίμενα πως και πως το κάθε της κεφάλαιο, επιβεβαιώνοντας απλά ότι θέλω να πάω στη χώρα μια ώρα αρχύτερα... :)

Με υγεία & στα επόμενα εύχομαι.
Να πας!! Και τουλάχιστον για εμένα, ήταν το πιο εύκολο και γρήγορο ταξίδι by far σε οργάνωση που έχω κάνει. Κοίταξε μήπως το συνδυάσεις κ με κανά Τατζικιστάν.
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.210
Likes
5.678
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Φανταστικό ταξίδι! Στα πολύ sos ταξίδια και για μένα!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.799
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom