Ιταλία Σιγά… ο Βεζούβιος κοιμάται (Πομπηία, Νάπολη, Σιένα, Ρώμη)

gkalla

Member
Μηνύματα
1.252
Likes
6.728
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Lupompesi, Monteriggioni, Colle di Val d'Elsa, San Gimignano

Το επόμενο πρωϊνό, την ημέρα του δεκαπενταύγουστου (μεγάλη γιορτή και για τους καθολικούς), μαζέψαμε τα πράγματα μας νωρίς για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας για την Τοσκάνη. Ο Βεζούβιος ακόμη θυμωμένος που πατήσαμε την κορυφή του, είπε να μας κάνει ένα τελευταίο δώρο. Το αυτοκίνητο δεν έπαιρνε μπροστά!! Η ημέρα ξεκινούσε με προκλήσεις καθώς τίποτα δεν ήταν ανοιχτό στην μικρή πόλη και η συνεννόηση με την B-Rent άκρως προβληματική. Θα μας έστελναν κάποιον, μετά από 1-2 ώρες και αν το πρόβλημα συνεχιζόταν θα μας διέθεταν νέο αυτοκίνητο την επόμενη μέρα (μάλλον 5θέσιο για 6 άτομα, τον έκτο θα τον δέναμε στη σχάρα). Άγχος, στενοχώρια και «τραγικά» σενάρια για την συνέχεια του (ως τώρα «καταραμένου») ταξιδιού μας. Ευτυχώς όμως, ήρθε ο άνθρωπος της εταιρείας σχετικά γρήγορα, διαπίστωσε πως το μόνο πρόβλημα ήταν η αφόρτιστη μπαταρία οπότε ξεκινήσαμε το πεντάωρο ταξίδι μας προς το Lupompesi μες την τρελή χαρά. Φυσικά η ημέρα αυτή, λόγω της καθυστέρησης, θα ήταν πρακτικά χαμένη.

Αργά το μεσημέρι φτάσαμε στην Τοσκάνη κι αρχίσαμε να απολαμβάνουμε την μαγεία που χαρακτηρίζει αυτήν την εκπληκτική περιοχή της Ιταλίας. Μετά το «υπαίθριο μουσείο» της αποτεφρωμένης Πομπηίας και με μια κλήση για την υπερβολική ταχύτητα των 65 χλμ/ώρα στο Buonconvento, μπροστά μας ανοιγόταν ο παράδεισος των μεσαιωνικών παραμυθιών.

Toscana.jpg

Toscana1.jpg

Toscana2.jpg


Βολευτήκαμε στα νέα, πετρόχτιστα διαμερίσματα μας, στο πολύ μικρό αλλά γραφικότατο Lupompesi και βγήκαμε για μια μικρή αναγνωριστική βόλτα στο χωριό και στο διπλανό Vescovado. Όταν βράδιασε απολαύσαμε ένα υπέροχο δείπνο στην αυλή ενός μικρού ξενοδοχείου λίγα μέτρα μακριά απ’ τα σπίτια που μέναμε. Η πανσέληνος και η διάυγεια της νύχτας έκαναν το σκηνικό ονειρεμένο.

Lupompesi.jpg


Την επόμενη ημέρα, στις 16 Αυγούστου, ξέραμε πως στην Σιένα θα ήταν η κορύφωση του ενός από τα 2 Palio της χρονιάς, το οποίο είχε ξεκινήσει από την Τρίτη 13/8.

To Πάλιο ντι Σιένα (Palio di Siena) είναι μία ιστορική ιπποδρομία (και όχι μόνο), που διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο στην πόλη, στις 2/7 και στις 16/8. Στην ιπποδρομία συμμετέχουν κάθε φορά με το δικό τους άλογο οι 10 από τις 17 συνοικίες της Σιένα, οι επτά που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη διοργάνωση και τρεις με κλήρωση. Οι αναβάτες ιππεύουν δίχως σέλα και κρατούν μαστίγιο, με το οποίο όχι μόνο μπορούν να καθοδηγούν το άλογό τους, αλλά και να παρενοχλούν τα άλογα των αντιπάλων. Πριν από την ιπποδρομία τελούνται εντυπωσιακές παρελάσεις με πολύχρωμα ρούχα εποχής. Η κάθε ομάδα, που εκπροσωπεί τη συνοικία, έχει τη δική της ονομασία (συνήθως από ονόματα ζώων) και τα δικά της χρώματα. Γενικά στην πόλη, όλες τις εποχές, συναντάς τα χρώματα και τα σύμβολα της κάθε συνοικίας παντού.

Γενική επιθυμία της παρέας ήταν να αποφύγουμε την απίστευτη πολυκοσμία ενός τέτοιου γεγονότος για 2 λόγους. Ο ένας ήταν πως με τόσο πλήθος στους δρόμους δεν θα μπορούσαμε να δούμε τίποτα άλλο πλην του Palio και ο δεύτερος πως εφόσον όλοι θα ήταν στην Σιένα ίσως θα μπορούσαμε να δούμε πιο άνετα άλλα δημοφιλή χωριά της περιοχής. Κι έτσι ξεκινήσαμε να κινηθούμε προς την ευρύτερη περιοχή βόρεια της πόλης.

Πρώτη μας επίσκεψη το Monteriggioni, ένα μικρό τοιχισμένο χωριό ανάμεσα στους αμπελώνες της περιοχής του Κιάντι. Το κάστρο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα της περιοχής και σίγουρα από τα πιο καλοδιατηρημένα. Φτιάχτηκε μεταξύ του 1213 και του 1219 και διατηρείται σε άριστη κατάσταση, όπως και το μικρό χωριό που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Παρκάραμε και περάσαμε από την Porta Franca (ή Porta Romea) για να μεταφερθούμε μαγικά στον μεσαίωνα. Το χωριό, με εξαίρεση τα λίγα τουριστικά καταστήματα, βρισκόταν στην ίδια κατάσταση όπως πριν από αιώνες. Η πλατεία του χωριού Piazza di Roma στην οποία βρίσκεται η εκκλησία της Santa Maria Assunta πλαισιωνόταν από πέτρινα σπίτια ενώ τα γύρω στενά οδηγούσαν σε περιοχές ανάμεσα στον οικισμό και στα τείχη με σπίτια λιγότερο συντηρημένα αλλά πιο αυθεντικά. Περάσαμε αρκετή ώρα σ’ αυτόν τον μικροσκοπικό οικισμό, που απ’ άκρη σ’ άκρη (Porta Franca έως Porta Fiorentina) είναι δεν είναι ούτε 400 μ. καθώς μας άρεσε πολύ.

Monteriggioni.JPG

Monteriggioni1.JPG

PortaFiorentina.jpg


Αμέσως μετά η παρέα θα χώριζε για λίγο. Οι fit της παρέας θα έκαναν ένα μικρό trek ενώ οι πιο «ανήσυχοι» (μέσα σ’ αυτούς κι εγώ) θα πηγαίναμε απ’ ευθείας για περατζάδα και μπύρες στον επόμενο προορισμό, την κωμόπολη Colle di Val d'Elsa.

Αφήσαμε τους trekkers να ακολουθήσουν το μήκους 2,8 χμ. μονοπάτι Sentierelsa που ξεκινά από το χωριό Gracciano και ακολουθεί την κοίτη του ποταμού Fiume Elsa έως το Colle di Val d'Elsa. Ήπια διαδρομή, καλά σημασμένη, με έναν μικρό καταρράκτη (Cascata del Diborrato) κοντά στην αρχή του μονοπατιού.

Sentierelsa.JPG

Sentierelsa1.JPG

Sentierelsa2.JPG


Ήταν μια όαση δροσιάς μέσα στην ζέστη του Αυγούστου και οι φίλοι μας την ευχαριστήθηκαν, ενώ έκαναν και νέες γνωριμίες.

Sentierelsa3.JPG

Skiaxtro.JPG


Μετά το τέλος της περιπάτου διασχίζοντας τη νέα πόλη πήραν το ασανσέρ Il Baluardo για να ανέβουν στην παλιά.
Εκεί βρισκόμασταν οι υπόλοιποι εδώ και ώρα. Είχαμε μπει στο μεσαιωνικό τοιχισμένο κομμάτι που βρίσκεται πάνω στο λόφο από την άλλη πλευρά, περνώντας την Porta Nuova (ή Porta Volterrana) και απολαμβάναμε την δροσερή μας μπύρα στην Piazza Santa Caterina.

PortaNuova.JPG

Colle.jpg


Ενωθήκαμε εκ νέου και αφού διασχίσαμε, μέσω μιας υπερυψωμένης «γέφυρας», το Palazzo Campana φτάσαμε στην Piazza del Duomo, ένα από τα λίγα μέρη της παλιάς πόλης που υπάρχει ανοιχτός χώρος. Εκεί δεσπόζει και το καμπαναριό του καθεδρικού της πόλης.

Campana.JPG

Prosopo.JPG


Η Colle di Val d'Elsa, πέρα από την ομορφιά της, είναι γνωστή για την κατασκευή κρυστάλλων. Το 95% των κρυστάλλων της Ιταλίας και το 14% της παγκόσμιας παραγωγής κατασκευάζονται εδώ. Εξού και το μικρό μουσείο Museo Del Cristallo, το οποίο επισκεφθήκαμε (με δωρεάν μάλιστα είσοδο). Αρκετά από τα εκθέματα έμοιαζαν με τα «γυαλικά της γιαγιάς». Κανάτες και ποτήρια με χρυσό σιρίτι στο επιστόμιο, εκεί που θα πίνατε νερό ως παιδιά (τα «καλά» σερβίτσια της μαμάς).

Cristales.jpg

Kanates.jpg


Σειρά είχε το πολυδιαφημισμένο San Gimignano, η μεσαιωνική κωμόπολη που είναι γνωστή ως η «πόλη των όμορφων πύργων». Είχε 72 πύργους την εποχή της ακμής του, σήμερα έχει μόνο 14, είναι πολύ καλοδιατηρημένη με πλακόστρωτα δρομάκια και σπίτια. Θεωρήσαμε ως καλύτερο χρόνο επίσκεψης το απόγευμα κυρίως επειδή θεωρούσαμε ότι τότε δεν θα έχει πολλούς επισκέπτες (λάθος εκτίμηση). Τελικά είχε αρκετούς τουρίστες, ντόπιους και ξένους, αλλά η κατάσταση δεν ήταν απελπιστική.

GimignianoOut.jpg


Αφήσαμε το αυτοκίνητο σ’ ένα πλευρικό πάρκινγκ και χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο ασανσέρ ανεβήκαμε στην πόλη. Κινούμενοι αρχικά στην ήσυχη Via Folgore da S. Giminiano συναντήσαμε κάθετα, την κεντρική οδό Via S. Matteo που ήταν γεμάτη κόσμο και άπειρα μικρά τουριστικά καταστήματα, προσεγμένα αλλά και «τσιμπημένα». Πολλά από αυτά είχαν αντικείμενα αφιερωμένα στον Πινόκιο καθώς ο συγγραφέας του, Carlo Collodi, είχε γεννηθεί εδώ.

Folgore.jpg

Matteo.jpg


Ανηφορίζοντας απολαμβάναμε την αρχιτεκτονική της πόλης με τους πύργους της και καταλήξαμε στις 2 κεντρικές και γειτονικές πλατείες Piazza del Duomo και Piazza Della Cisterna. Ο καθεδρικός Duomo di San Gimignano εξωτερικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, εσωτερικά όμως είναι καλυμμένος με πάρα πολλές ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Towers.JPG

Duomo.jpg

Cisterna.jpg

Cisterna1.JPG


Απολαύσαμε ένα κλασικό χειροποίητο παγωτό και κινηθήκαμε πλευρικά προς το Parco della Rocca, ένα πάρκο μέσα στα τείχη του χωριού το οποίο στεγάζει τα ερείπια ενός φρουρίου του 13ου αιώνα. Μια όαση δροσιάς και ησυχίας από τους τουρίστες που γεμίζουν τους δρόμους και ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό σημείο για φωτογραφίες.

Parco.JPG

Thea.JPG

Thea1.jpg


Αφήσαμε αργά το απόγευμα το San Gimignano και πήραμε τον δρόμο για το Lupompesi σχεδόν εξαντλημένοι και με μια μικρή χρονική σύγχυση. Όχι, όχι, 21ος αιώνας είναι, άλλωστε το βεβαίωνε και το αυτοκίνητο…
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Φίλε @gkalla παρακολουθώ την εξαιρετική (όπως όλες) ιστορία σου από την αρχή.
Μου αρέσει και η περιγραφή σου και οι εικόνες σου, θεωρώντας ότι βοηθάει πολύ τον επίδοξο ταξιδιώτη και τα μελλοντικά (μακρινά δυστυχώς) σχέδια του.

Μια ένσταση μόνο εδώ....

Ο χρόνος που θα είχαμε θα ήταν αρκετός, περίπου 13 ημέρες, οπότε χρειαζόταν αρκετή σκέψη. Αφού, προς μεγάλη μου απογοήτευση, απορρίφθηκαν οι προτάσεις μου για Κούβα και Περού...
Έχετε τις μέρες.
Έχετε το μπάτζετ.
Έχετε τη παρέα, που σημαίνει και χαμηλότερες τιμές γενικώς.
Πως είναι δυνατόν να διαλέγετε την Ιταλία, που είναι κατά τ' άλλα μια υπέροχη χώρα δε το συζητώ, αλλά ακόμη παραπάνω εφόσον έχετε πάει όλοι και μάλιστα μες τη ντάλα του καλοκαιριού.
Πέφτει πρόταση για Κούβα ή Περού και την αγνοούν; Πάρε ένα τηλέφωνο... :haha:
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.252
Likes
6.728
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Φίλε @gkalla παρακολουθώ την εξαιρετική (όπως όλες) ιστορία σου από την αρχή.
Μου αρέσει και η περιγραφή σου και οι εικόνες σου, θεωρώντας ότι βοηθάει πολύ τον επίδοξο ταξιδιώτη και τα μελλοντικά (μακρινά δυστυχώς) σχέδια του.

Μια ένσταση μόνο εδώ....



Έχετε τις μέρες.
Έχετε το μπάτζετ.
Έχετε τη παρέα, που σημαίνει και χαμηλότερες τιμές γενικώς.
Πως είναι δυνατόν να διαλέγετε την Ιταλία, που είναι κατά τ' άλλα μια υπέροχη χώρα δε το συζητώ, αλλά ακόμη παραπάνω εφόσον έχετε πάει όλοι και μάλιστα μες τη ντάλα του καλοκαιριού.
Πέφτει πρόταση για Κούβα ή Περού και την αγνοούν; Πάρε ένα τηλέφωνο... :haha:
Απόλυτο δίκιο έχεις φίλε. Άλλη φορά θα παίρνω τηλέφωνο. Να έρθεις Αθήνα για να τους κάνουμε μαζί μπούλινγκ, να δούμε τότε τι θα κάνουν.
Και εντάξει για το Περού, βγαίνει κομμάτι ακριβό αλλά τους παρουσίασα πρόγραμμα 15 καθαρών ημερών στην Κούβα όπου θα γυρίζαμε τα 2/3 του νησιού, με κόστος 1400 ευρώ κατ' άτομο και δεν συγκινήθηκαν.
Γι' αυτό θα τους ρίξω άκυρο την επόμενη φορά. Έχω ήδη κανονίσει με άλλη παρέα κι αν δεν ήταν ο covid το Πάσχα θα αναχωρούσαμε.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Και εντάξει για το Περού, βγαίνει κομμάτι ακριβό αλλά τους παρουσίασα πρόγραμμα 15 καθαρών ημερών στην Κούβα όπου θα γυρίζαμε τα 2/3 του νησιού, με κόστος 1400 ευρώ κατ' άτομο και δεν συγκινήθηκαν.
Πραγματικά ήταν απόλυτα εφικτό κάτι τέτοιο.
Καταλαβαίνεις πως το γράφω, δε συγκρίνουμε χώρες κι εκδρομές προς θεού, απλά ήταν ευκαιρία!
Όλα θα γίνουν βέβαια.

Συνέχισε τη καλή δουλειά :)
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.252
Likes
6.728
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Πραγματικά ήταν απόλυτα εφικτό κάτι τέτοιο.
Καταλαβαίνεις πως το γράφω, δε συγκρίνουμε χώρες κι εκδρομές προς θεού, απλά ήταν ευκαιρία!
Όλα θα γίνουν βέβαια.

Συνέχισε τη καλή δουλειά :)
Να' σαι καλά.
Περιμένουμε καινούργια στατιστικά, μην ξεχνιέσαι...:haha:
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Να' σαι καλά.
Περιμένουμε καινούργια στατιστικά, μην ξεχνιέσαι...:haha:
Και στατιστικά μαζεύω, και ιστορία γράφω παράλληλα, απ' όλα έχει ο μπαξές, δε θα χάσετε! :haha:

Περιμένω να δω κανένα καλό κρασάκι από τη Τοσκάνη σε συνδυασμό με φαγητό, η κανένα απεριτίβο να ξέρεις!
 

domino

Member
Μηνύματα
297
Likes
275
Επιστρέψαμε στην Πομπηία γεμάτοι με εικόνες αλλά με άδεια στομάχια και ψάχνοντας για μια νόστιμη λύση καταλήξαμε σε ένα λαϊκό εστιατόρια χαμένο κάπου στα στενά της πόλης. Η ζέστη που το απόγευμα φαινόταν να υποχωρεί είχε αυξηθεί και πάλι. Καθίσαμε έτσι σ’ ένα τραπεζάκι στην άκρη του μαγαζιού, όπου υπήρχαν και 1-2 ανεμιστήρες, δίπλα σε ένα μικρό περιβόλι με πορτοκαλιές.

Παραγγείλαμε, φάγαμε καλά, ήπιαμε ακόμα καλύτερα και στο τέλος, λίγο πριν φύγουμε, ήρθε να μας μιλήσει ο ιδιοκτήτης
[/QUOTE]

καλημερα

Αξίζει η συσταση ;
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.252
Likes
6.728
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
καλημερα

Αξίζει η συσταση ;
Καλημέρα
Ναι φυσικά. Το μαγαζί λέγεται Todisco και βρίσκεται στην Piazza Schettini 19.
Στο τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας βάζω πάντα όλα τα στοιχεία για τα πάσης φύσεως καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία και σημεία ενδιαφέροντος, οπότε εκεί θα μπορέσεις να δεις στοιχεία και για τα υπόλοιπα που πήγαμε.
Το μόνο που πρέπει να τσεκάρεις πριν πας, είναι αν παραμένουν ανοιχτά καθώς το ταξίδι έγινε τον Αύγουστο του 2019.
 
Last edited:

gkalla

Member
Μηνύματα
1.252
Likes
6.728
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Έχουμε πετύχει και εμείς έναν αγγλικό γάμο!!!!!!
Απ' ότι φαίνεται "Το κατάστημα διατίθεται για γάμους, βαπτίσεις και πάσης φύσεως τελετές".
Πάντως ήταν όμορφος χώρος...
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.371
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom