Σκανάρισμα - ψηφιοποίηση παλιών φωτογραφιών

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.404
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Μιας και έρχομαι στην Ελλάδα και όλες οι παλιές φωτογραφίες από ταξίδια μου είναι εκεί, θα τις φέρω μαζί μου πίσω στην Αυστραλία ώστε να τις ψηφιοποιήσω ώστε κατά πρώτον να τις "σώσω" από τη φθορά του χρόνου και κατά δεύτερον να μπορέσω να τις μοιραστώ εδώ.

Έχει κάνει κανείς παρόμοια διαδικασία για να δώσει τα φώτα του; για ψηφιοποίηση εκτυπωμένων φωτογραφιών υποθέτω ένας απλός scanner θα κάνει τη δουλειά, ενώ για ψηφιοποίηση αρνητικών εκεί το πράγμα δυσκολεύει (υπάρχουν αντάπτορες για αρνητικά για τους απλούς scanners καθώς και ειδικά scanner αρνητικών). Πάνε χρόνια που ασχολήθηκα με αυτού του είδους τα πράγματα.

Καμιά ιδέα κανείς, ή κανένας με πρόσφατη παρόμοια εμπειρία;
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Το έχω κάνει πριν 8 χρόνια όταν μπήκα στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας από κοντά:D Τρομερή δουλειά και καμάρι για το αποτέλεσμα. Θέλει πολύ κόπο αλλά για όποιον είναι ψυχ με τις φωτογραφίες επιβάλλεται.

Το είχα κάνει με απλό σκάνερ πολυμηχανήματος με ανάλυση 2400*1200 και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό. Με μια βελτίωση στο photoshop το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο. Για σκανάρισμα αρνητικών θες σκάνερ με υποδοχές και για αρνητικά. Θυμάμαι υπήρχαν κάποια Epson με τιμή πάνω από 600€. Κορυφαίας ανάλυσης και για κανονικές φωτογραφίες. Από αναζήτηση όμως βλέπω πως υπάρχουν μηχανηματάκια πολύ φτηνά μόνο για αρνητικά. Το αποτέλεσμα βέβαια δεν το ξέρω.
http://www.skroutz.gr/c/64/scanners.html?keyphrase=film+scanner
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.404
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Thanks. Από την άλλη, μήπως έχει νόημα να τα δώσεις έξω να τα κάνει κάποιο εργαστήριο; δεδομένου ότι από την στιγμή που θα ολοκληρωθεί αυτό το project, ο σκάνερ θα είναι άχρηστος.

Πχ : http://www.scancafe.com/

Με τί ρίσκο βέβαια θα πας να δώσεις όλες σου τις φωτογραφίες σε κάποιο εργαστήριο είναι ένα θέμα...
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
908
Likes
4.011
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Παλιότερα είχα τον scanner HP ScanJet 3670, που είχε και ενσωματωμένη υποδοχή, κάτω από το καπάκι, για αρνητικά/slides. Το σκανάρισμα εκτυπωμένων φωτογραφιών ήταν πολύ καλό, με ανάλυση 900 ή 1200. Photoshop δεν είχα χρησιμοποιήσει, αφού ήμουν ευχαριστημένος.
Το σκανάρισμα των αρνητικών, ήταν άλλη ιστορία. Είχα δοκιμάσει λίγες φορές, αλλά: 1) έπαιρνε *πολύ* παραπάνω χρόνο από το σκανάρισμα της φτογραφίας.
2) τα χρώματα ήταν πολύ μέτρια, με χαμηλό contrast, ξεπλυμένα. Βέβαια και πάλι δεν είχα ανακατέψει Photoshop...
Τουλάχιστον με το scanner αυτό, εγώ θα επέλεγα ξεκάθαρα το σκανάρισμα της ήδη εκτυπωμένης φωτογραφίας. Με το τωρινό scanner που έχω, ένα Epson Perfection V330 Photo (έχει και αυτός αντάπτορα για φιλμ), δεν έχω δοκιμάσει να σκανάρω κάποιο αρνητικό.

Τώρα, τα εξειδικευμένα scanner μόνο για αρνητικά, δεν ξέρω πόσο κάνουν. Εγώ χρησιμοποιώ ακόμα μηχανή με φιλμ. Αλλά προσέχοντας τις εκτυπωμένες φωτογραφίες που παίρνω, τα φωτογραφεία που έχει τύχει να πάω τα αρνητικά για εμφάνιση, πρέπει να επεξεργάζονται το φιλμ, να το σκανάρουν και να τυπώνουν τις ψηφιοποιημένες φωτογραφίες (δεν πρέπει να κάνουν απευθείας εμφάνιση του φιλμ όπως παλιά). Βλέποντας τα exifs, πρέπει να έχουν το FUJI SP-2000 ή το 3000. Οι φωτογραφίες (τόσο οι εκτυπωμένες όσο και αυτές που παίρνω και σε CD) είναι σίγουρα καλύτερες από αυτές του ScanJet που είχα εγώ. Όμως, δεν ξέρω πόσο εύκολος είναι ο χειρισμός του, πόσο κοστίζει, πού μπορείς να το βρεις κλπ...
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
@Defkalion θα στο έλεγα αυτό, ότι ίσως δεν αξίζει να ασχοληθείς εσύ ειδικά αν έχεις μεγάλο όγκο αρχείων και να τα έδινες σε ένα φωτογραφικό εργαστήριο. Η τιμή βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο θα σε συμφέρει. Τα μηχανηματάκια για σκανάρισμα αρνητικών όπως είδες είναι φτηνά. Και με 40-100€ δεν έχεις να χάσεις να δοκιμάσεις. Εφόσον όμως θες και σκανάρισμα φωτογραφιών ή θα πάρεις ένα ολοκληρωμένο καλό σκάνερ ή θα τα δώσεις σε φωτογραφείο.

Ένα καλό σκάνερ είναι το Epson V600 που πριν καμιά 6ετία έκανε πάνω από 600€. Απ' 'ότι βλέπω μπορείς να το βρεις από 219€ με 300€

https://epson.com/For-Home/Scanners/Photo/Epson-Perfection-V600-Photo-Scanner/p/B11B198011

http://www.skroutz.gr/s/94307/Epson-Perfection-V600-Photo.html

https://www.epson.gr/products/scanners/consumer-scanners/perfectionv600photo
 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.632
Είχα πάρει ένα μικρό scanner Agfa κάπου 100 € και μετά από αρκετές μέρες είχα ψηφιοποιήσει λίγες και σε μέτρια ποιότητα. Το πρότζεκτ δεν ολοκληρώθηκε. Τα αρνητικά τα πέταξα και ησύχασα. Μαζί πέταξα και την τελειομανία που έτρεφα σε κάτι στο οποίο ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα καλός και κακώς έχασα χρόνο και χρήματα.

Θεωρώ ότι αν θέλεις απλά ένα καλά ψηφιοποιημένο αρχείο, δηλαδή μόνο σκανάρισμα όχι επεξεργασία, και δεν έχεις το ψώνιο να ασχοληθείς μία προς μία, τότε τις ξεσκαρτάρεις, πακετάρεις τις υπόλοιπες και παζαρεύεις την τιμή σκαναρίσματος σε ένα φωτογραφείο, επισημαίνοντας την αναγκαία για σένα ανάλυση και τη διάσταση. Εξάλλου θα έχεις άλλα σοβαρότερα να ασχοληθείς εδώ, δικούς σου ανθρώπους, πάρτι travelstories κλπ.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.404
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Δεν είναι απαραίτητο ότι η δουλειά θα γίνει στην Ελλάδα, καθώς ακριβώς δεν ξέρω κατά πόσο θα έχω χρόνο να ασχοληθώ. Το πλάνο είναι να τις φέρω πίσω στην Αυστραλία, αλλά εδώ καναδυο εργαστήρια που είδα έχουν κάτι τιμές απλησίαστες.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Πρόσφατα αντικατέστησα τον παλιό που έπνευσε τα λοίσθια, με αυτον: canoscan-9000f-mark-ii κυρίως για έγγραφα, αλλά έχω σκανάρει κι ελάχιστες φωτογραφίες από χαρτί με καλά αποτελέσματα.
Έχει κι ειδική θήκη γι'αρνητικά. Δεν το έχω τεστάρει όμως σε τέτοια λειτουργία.
Θα συμφωνήσω με το Γιάννη, λίγη επεξεργασία μετά κι είσαι κύριος.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.404
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Θα τις δω στην ελλαδα όταν πάω αλλά νομίζω θα είναι μεταξύ 1000-2000.
 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.632
Μου είχαν ζητήσει 90 ευρω για καμιά τριακοσαριά και προτίμησα να πάρω το σκανερ, πράγμα για το οποίο μετάνοιωσα, χρόνος χαμένος. Εάν προσδιορίσεις ακριβώς τον αριθμό τους θα έχεις εξαιρετικές προσφορές, αφού η τιμή πέφτει εκθετικά για μεγάλες ποσότηες
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.218
Μηνύματα
883.970
Μέλη
38.907
Νεότερο μέλος
Chrysostomos

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom