Krekouzas

Member
Μηνύματα
218
Likes
4.800
Επόμενο Ταξίδι
Darjeeling.
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΡαπαΝουι,BurningMan Fest.
Εισαγωγή

Ένα ταξίδι στη κεντρική Ασία. Σε χώρες που ανήκαν στην πρώην σοβιετική ένωση και τα ονόματα τους τελειώνουν σε Σταν!

Θα είναι η πρώτη ιστορία που γράφω σε αυτή την ιστοσελίδα! Είχα ξανά γράψει σποραδικά σε ιστορίες του @Yorgos μιας και σε μερικές ταξιδεύαμε μαζί. Τώρα θα προσπαθήσω να γράψω την προσωπική μου άποψη σε εμπειρίες που πάλι μοιράστηκα με τον Γιώργο.
Το ταξίδι για εμένα διήρκησε κάτι λιγότερο από 7 εβδομάδες. Όταν βρήκα τον Γιώργο αυτός ήταν ήδη δυο εβδομάδες στο ταξίδι. Μαζί του ταξίδευαν φίλοι που είχαμε γνωρίσει σε άλλο ταξίδι, ο Δημήτρης ο Σπύρος, από την Αθήνα και ο φίλος τους ο Σαράντης, η Κατερίνα από την Αθήνα που και αυτή είναι κατοικος εξωτερικού, και ένας παλιός φίλος του Γιώργου από τη Βαρκελώνη ο Jordi. Στο Τουρκμενιστάν θα έρθει και ο Θοδωρής. Ενώ στο τελευταίο κομμάτι θα ερχόταν η Αγγελική από την Θεσσαλονίκη όπου κανεις μας δεν την ήξερε και ήταν η απορία όλων εάν θα ταιριάξουμε ή τι ανθρωπος ήταν γενικά. Στην συνέχεια του ταξιδιού άλλοι έφυγαν άλλοι ήρθαν και γενικά άλλαξε η παρέα αρκετά. Εγώ ο Γιώργος και ο Jordi θα παραμεναμε μαζί για πάνω από 6 εβδομάδες και θα ήμασταν η μόνη συνεχόμενη παρέα.

Θα ήθελα να διηγήθω την ιστορία μου λίγο ανάποδα! Θα γράψω πρώτα τα δέκα καλύτερα / σημαντικότερα / ιδιαίτερα / όμορφα σημεία του ταξιδιού. Είναι γενικά και όχι συγκεκριμένα. Μα για εμένα ίσως τα highlights αυτού του ταξιδιού. Βέβαια μέσα σε τόσες εβδομάδες, τόσες χώρες, εικόνες και εμπειρίες είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις ένα top 10! Με το να ξεκινήσω έτσι την ιστορία ισως κάποιος να αδιαφορήσει να διαβάσει ή και να παρακινήθει να διαβάσει τη συνέχεια.

Τα δέκα highlights με τυχαία σειρά είναι.

1. Η ποικιλία της παρέας. Οι εναλλαγές και διαφορετικότητα των ανθρώπων που συνταξιδεψαμε. Οι διαφορετικές εμπειρίες που μοιραστήκαμε. Τα γέλια, τα προβλήματα, οι στιγμές! Οι άνθρωποι λοιπόν ήταν για εμένα κάτι πολύ σημαντικό! Γιατί καλό το ταξίδι, μα να το μοιράζεσαι και να μην το ζεις μόνος σου είναι αξία ανεκτίμητη.

2. Η πόλη της Σαμαρακάνδης! Υπέροχη ημέρα. Πολύ ιστορία, όμορφες εικόνες.

3. Η πρώτη ημέρα στο Τουρκμενιστάν. Ίσως και η πιο έντονη όλου του ταξιδιού. Από το να μπεις σε αυτή την χώρα, μέχρι το να πας καλεσμένος σε τραπέζι ντόπιου ο οποίος γιόρταζε την επιτυχία της κόρης του να μπει στην ιατρική. Μετα στο δρόμο μέσα την έρημο να σταματάμε και να βγάζουμε φωτογραφίες τις ελεύθερες καμήλες. Ο οδηγός μας σε όλη τη διαδρομή που άκουγε από Roxette μέχρι Metallica και heavy metal! Η επίσκεψη στον μεγάλο κρατήρα που έχει το παρατσούκλι Hell’s Gate!!! Και τέλος το δείπνο και διανυκτέρευση μέσα σε μια γιούρτα ενός ντόπιου! Από όπου και να την δεις την ημέρα εκείνη ήταν ανεξάντλητη σε εικόνες και συναισθήματα.

4. Η επίσκεψη της λίμνης Αράλης! Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του ανθρώπου θελημένα! Η περιπέτεια της διανυκτέρευσης εκεί με ένα μεθυσμένο ( εντελώς όμως ) ξεναγό και μια θύελλα το βράδυ! Θαύμα που βγήκαμε αλώβητοι από εκεί!

5. Η εμπειρία του να μείνεις στην γκρι ζώνη μεταξύ δυο χωρών! Περάσαμε μια ολόκληρη ημέρα στα σύνορα ανάμεσα στο Τστζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν μην μπορώντας να πάμε πίσω η μπροστά! Τουλάχιστον είχαμε κονσέρβες για να φάμε και νερό και βότκα για να πιούμε!!!

6. Να οδηγείς στα Παμίρ! Όπου σε μια ημέρα αλλάξαμε όλες τις εποχές του χρόνου! Πρωί χιόνια, χαλάζι, παγετός. Το μεσημέρι όσο κατεβαίναμε υψόμετρο έφτιαχνε ο καιρός και το απογευματάκι φτάσαμε στην ζεστασιά και τις κοιλάδες της Ντουσάμπε, πρωτεύουσας του Τατζικιστάν.

7. Η πόλη της Ασγκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν. Μια πόλη φάντασμα με καινούργια άδεια εντελώς κτήρια. Λεοφόρους με πέντε ή έξι λωρίδες εντελώς καινούριες και με ένα αυτοκίνητο ανά πεντάλεπτο. Και ο φωτισμός της πόλης το βράδυ να θυμίζει Λας Βέγκας. Απλά δεν υπάρχει πουθενά άλλου στον κόσμο!

8. Η ημέρα που πήγαμε στην λίμνη Σονγκ-Κούλ του Κυργιστάν. Για να φτάσουμε έπρεπε περάσουμε παρά πολλά εμπόδια, κυριως χιονισμενες βουνοπλαγιές. Οπου την βρήκαμε εντελώς παγωμένη. Στο τέλος οριακά ήταν να διανυκτερεύσουμε στα 3000μ υψόμετρο με ελάχιστα απόθεμα νερού, φαγητού και καυσίμων! Ενώ είχαμε και μηδαμινό σήμα στο τηλέφωνο.

9. Το παζάρι που επισκεφτήκαμε στα σύνορα μεταξύ Ταζτικιστάν και Αφγανιστάν στην πόλη της Κοτζάμ. Να βλέπεις στρατιώτες και των δυο πλευρών να επιτηρούν, και τους πωλητές με τους αγοραστες γεμάτοι παραδόσεις, αρώματα και χαμόγελα! Είχαν όλα έντονα «χρώματα»! Απλά μοναδικό.

10.Η πόλη της Χίβα νομίζω ότι ήταν στις πιο όμορφες ,φιλικές και ιδιαίτερες πόλεις που έχω επισκεφτεί ποτέ! Να μην θέλεις να σταματησεις να γυρίζεις στα αρχαία σοκάκια και να συναντάς σε κάθε γωνία κάτι και καινούριο! Και διαφορετικό και όμορφο!


Την ιστορία μου θα την περιγράψω σε τέσσερα διαφορετικά κεφάλαια! Ίσως πιο περιληπτικά από ότι θα ήθελα. Το πρώτο κομμάτι θα είναι το το Καζακστάν και το Ουζμεπκιστάν μαζί με τα παιδιά από την Αθήνα και την Κατερίνα. Το δεύτερο θα είναι το Τουρκμενιστάν όπου ήρθε ο Θοδωρής. Το τρίτο θα είναι το υπόλοιπο Ουζμπεκιστάν που είδαμε πριν φύγει η Κατερίνα και αφου γυρίσαμε από το Τουρκμενιστάν. Και το τέταρτο θα είναι το Road trip στα Παμίρ με την Αγγελική @[URL='https://www.travelstories.gr/community/members/kitsos.9689/'][COLOR=#000000]kitsos![/COLOR][/URL] που αφιχθεί στο Μπισκέκ από την Θεσσαλονίκη! Όπως και μια μικρή αναφορά σε ένα τριήμερο road trip με το Γιώργο σε 5 χώρες σε τρεις μόλις ημέρες με το Γιώργο αφού γυρίσαμε στην Ευρώπη, έτσι για να θυμηθούμε και την Ευρώπη και ο Γιώργης να επισκεφτεί μια , νέα για αυτον, πολύ μικρή χώρα που πριν δεν είχε ξανά δει!
 
Last edited:

mariath

Member
Μηνύματα
2.208
Likes
5.674
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Καλύτερο ορεκτικό δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Μας άνοιξες την όρεξη για τα καλά με τα highlights!
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
4.503
Με την εισαγωγή σου που διάβασα και ορισμένες πόλεις που ανέφερες ομολογώ ότι άρχισα να νιώθω αγεωγράφητος! Περιμένουμε με αγωνία να μας ταξιδέψεις με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες σου. Μη το καθυστερείς......
 

Krekouzas

Member
Μηνύματα
218
Likes
4.800
Επόμενο Ταξίδι
Darjeeling.
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΡαπαΝουι,BurningMan Fest.
Θα βάλω μερικές φωτογραφίες από το τοπ 10 πριν συνεχίσω! Μιας και θέλω να πιστεύω ότι με τις φωτογραφίες τα πάω πιο καλά από ότι με την γραφή!
7E1F0CC2-78DA-483D-964B-411221D0A825.jpeg

Η πολυπολιτισμικότητα που λέγαμε;;; Το να βγάζουμε φωτογραφίες με τους ντόπιους ήταν τρομερό!
90DB1EE1-7C80-4419-A675-BB36AA8C4C2B.jpeg

Η πόλη της Σαμαρακάνδης! Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 7μιση το πρωί γιατί είμασταν σίγουροι ότι μετά θα γινόταν το αδιαχώρητο, όπως και επιβεβαιωθήκαμε στην συνέχεια!
D45C11E7-FF98-417A-8D8C-F80C3D00B596.jpeg

Κάποτε εδώ ήταν ο βυθός της λίμνης και τα καραβάκια ήταν σε πλήρη φόρτο εργασίας! Η αλιεία ήταν βασική πηγή εσόδων για εκατοντάδες οικογένειες.
3B1078BE-AE1B-41FE-B0B2-CAA9891A5913.jpeg

Από την πρώτη ημέρα στο Τουρκμενιστάν. Ο κρατήρας που καεί εδώ και σαράντα χρόνια! Παρατηρήστε ποσό μικροί φαίνονται οι άνθρωποι, και ποσά μέτρα ασφαλείας υπάρχουν! Κανενα! Εγώ χάρηκα για αυτό!
115F443E-B592-4B5C-AA3A-AD89E3F16DA4.jpeg

Rush hour στην πόλη της Ασγκαμπάτ! Εντελώς καινούργια πόλη! Με τρομερή κίνηση! Και να σκεφτείς ότι η βενζίνη είχε κάτω από 0,10€!!!
97DEE52D-7DAE-4701-9E48-DC68B82CD9F4.jpeg

Για να φτάσουμε στην λίμνη Σογκ -Κουλ έπρεπε ακόμη και με το μικρό φτυάρι να ανοίξουμε τον δρόμο!
B2322759-E46F-4135-81AA-1303335E0160.jpeg

Στα αφγανικό παζάρι. Απίστευτα πρόσωπα! Όμορφη εμπειρία! Ο πωλητής ευγενέστατος δεν μας αρνήθηκε να βγάλουμε φωτογραφία!
13B52634-5F3A-48C5-88F3-8C95E7ED1B56.jpeg

Όταν χαράζει και εμείς κοιμόμαστε μέσα σε ένα ρωσικό τζιπ! Μπροστά το τελωνείο και τα γραφεία των Τατζίκων και πίσω μας ( δες καθρέφτη ) η φρουρά των συνόρων. Εμπειριάρα λέμε ;)

83DA7F4A-0BB0-49D4-A5D7-802067004F99.jpeg

Σας είπα ότι η Χίβα ήταν πανέμορφη;!;!;
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Αυτά είναι τα όμορφα. Ξέρω ότι προτρέχω αλλά πώς καταφέρατε να βγάλετε βίζα τουρκμενιστάν;
 

Krekouzas

Member
Μηνύματα
218
Likes
4.800
Επόμενο Ταξίδι
Darjeeling.
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΡαπαΝουι,BurningMan Fest.
Αυτά είναι τα όμορφα. Ξέρω ότι προτρέχω αλλά πώς καταφέρατε να βγάλετε βίζα τουρκμενιστάν;
Tην Βίζα την κανόνισε ο Γιώργος! Μέσω πρακτορείου πρέπει να σου γίνει πρόσκληση! Και πρέπει με το πρακτορείο αυτό να πας. Ακριβό μα άξιζε. Stantours Λεγεται το πρακτορείο.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Tην Βίζα την κανόνισε ο Γιώργος! Μέσω πρακτορείου πρέπει να σου γίνει πρόσκληση! Και πρέπει με το πρακτορείο αυτό να πας. Ακριβό μα άξιζε. Stantours Λεγεται το πρακτορείο.
Από το ίδιο πρακτορείο είχα κανονίσει το LOI για το Ουζμπεκιστάν, τους προτείνω κι εγώ. Σε αντίθεση με το πρακτορείο που είχε αναλάβει τα του Τουρκμενιστάν για μένα, που κατάφεραν να μου αρνηθούν το LOI δύο (2) φορές...

Πήρατε κανονική βίζα (και LOI) ή transit?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom