Γαλλία Γερμανία Ελβετία Ιταλία Σοκολάτες, Μπλακ Φόρεστ κι ένα ποτήρι κρασί!

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
που ειναι ο καταρραχτης ..οεοοο?
Για να επισκευθείς τον καταρράκτη έπρεπε να πληρώσεις ένα αρκετά αλμυρό εισιτήριο. Φαινόταν από πολύ μακριά. Τον έχω στο βίντεο που τράβαγα και έχει καλό ζουμ αλλά δεν μπορώ να το ανεβάσω γιατί είναι μεγάλο. Κάποια προβλήματα τεχνικής φυσης δεν μου επιτρέπουν να το κόψω (προς το παρόν). Πάντως έχει τη μορφή του πολλαπλού σαν αυτόν του Todtnau (δες προηγούμενο ποστ) απλά πολύ μεγαλύτερος.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Στο κέντρο είναι το μουσείο. Εξαιρετικά ενδιαφέρον με ότι έχει να κάνει με την περιοχή. Από το έδαφος και το υπέδαφος


(ορυκτά, ομοίωμα μιας στοάς ορυχείων), τη λαογραφία και τον τρόπο ζωής αλλοτινών εποχών με εργαλεία της οικονομικής τους δραστηριότητας (που ήταν κυρίως αγροτική-κτηνοτροφική),


τα έθιμα αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης


όπως τα παγοπέδιλα, τις παγορακέτες, τα έλκηθρα κλπ. Αυτό όμως που κυριολεκτικά κυριαρχεί είναι τα ρολόγια και ότι έχει να κάνει με τους μηχανισμούς τους. Και εξηγούμαι: Η καταγωγή των ρολογιών-κούκων είναι ένα θέμα που δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως. Άλλοι πιστεύουν πως πατρίδα τους είναι η Ελβετία και άλλοι πως είναι τούτος εδώ ο τόπος. Μάλιστα διάβασα κάπου μια ιστορία (πραγματικότητα για θρύλος ποιος το ξέρει;) πως κάποιος άρχοντας της περιοχής έφερε ένα πολύ όμορφο ρολόϊ από της Τσεχία. Κάποιος μάστορας του ξύλου (που αφθονεί στην περιοχή) το ζήλεψε και βάλθηκε να το αντιγράψει με ένα ξύλινο μηχανισμό. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που ξεκίνησε η παραγωγή, που στην πορεία του χρόνου έγινε παράδοση, των ρολογιών-κούκων με ξύλινο μηχανισμό. Πολύ αργότερα οι μηχανισμοί γίνανε μεταλλικοί, όπως είναι και σήμερα. Η ενασχόληση όμως των τεχνιτών με τόσο πολύπλοκους μηχανισμούς έδωσε ώθηση για ένα άλλο είδος κατασκευών. Τα μηχανικά μουσικά όργανα. Εμείς γνωρίζουμε τις λατέρνες αλλά υπάρχουν πολλά είδη, κινητά και σταθερά. Και σ’ αυτή την περίπτωση οι πρώτοι μηχανισμοί ήταν από ξύλο για να γίνουν αργότερα μεταλλικοί.


Στο μουσείο λοιπόν έχει πολλά, πάρα πολλά ρολόγια


και πάρα πολλά μηχανικά μουσικά όργανα. Σε κάποια μάλιστα ρίχνεις ένα κέρμα και αυτό παίζει μουσική ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου μια παράσταση με ξύλινες φιγούρες που κινούνται ανάλογα με το θέμα της παράστασης. Πάρα πολύ ενδιαφέρον!!


Μια άλλη κατασκευή που έχει σχέση με τη μουσική ήταν κάτι διάτρητοι δίσκοι που έμπαιναν σε ένα πλατό που γύριζε με μανιβέλα και ένας βραχίονας ανεβοκατέβαινε ανάλογα παράγοντας τη μουσική. Οπτικά θύμιζε πολύ τα παλιά γραμμόφωνα. Βέβαια ήταν άλλος ο τρόπος αναπαραγωγής της μουσικής αλλά σίγουρα αυτή η συσκευή πρέπει να υπήρξε πρόγονος των γραμμοφώνων.
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.083
Likes
23.657
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Για να επισκευθείς τον καταρράκτη έπρεπε να πληρώσεις ένα αρκετά αλμυρό εισιτήριο. Φαινόταν από πολύ μακριά. Τον έχω στο βίντεο που τράβαγα και έχει καλό ζουμ αλλά δεν μπορώ να το ανεβάσω γιατί είναι μεγάλο. Κάποια προβλήματα τεχνικής φυσης δεν μου επιτρέπουν να το κόψω (προς το παρόν). Πάντως έχει τη μορφή του πολλαπλού σαν αυτόν του Todtnau (δες προηγούμενο ποστ) απλά πολύ μεγαλύτερος.
Εμείς πήγαμε απόγευμα και δεν υπήρχε υπάλληλος για το εισιτήριο και μπήκαμε στο χώρο χωρίς να πληρώσουμε. Βέβαια δεν ήταν και τίποτα το καταπληκτικό.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μετά την επίσκεψη στο μουσείο κάτσαμε σε ένα μαγαζί απέναντι και φάγαμε τα λουκάνικά μας. Μιας και το μουσείο μας κάλυψε από την άποψη των ρολογιών αποφασίσαμε να μην πάμε στο Furtwangen, αλλά να αφιερώσουμε όλο το απόγευμα στο Freiburg και όπως αποδείχτηκε κάναμε πάρα πολύ καλά.

Γύρω στα 65χμ από το Triberg προς τα δυτικά και μπήκαμε στο Freiburg. Μεγάλη πόλη και πολύ ζωντανή, κυρίως λόγω των πολλών φοιτητών του διάσημου πανεπιστημίου της. Σε αυτή την πόλη, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου του 1957, πέθανε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Παρκάραμε κοντά στο ιστορικό της κέντρο και αρχίσαμε τις βόλτες. Πήγαμε πρώτα στον καθεδρικό. Ξεκίνησε να χτίζεται στα 1200 και τελείωσε 150 χρόνια αργότερα συνδυάζοντας διάφορες τεχνοτροπίες.


Είναι από κόκκινη πέτρα και τα υπέροχα ανάγλυφα στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό του είναι χρωματισμένα δίνοντας μια διαφορετική εικόνα από αυτή που έχουμε συνηθίσει.


Του 13ου αι. είναι και τα υπέροχα βιτρό. Αριστούργημα είναι και η Αγία Τράπεζα του Χανς Μπάλντουνγκ Γκρίεν. Αν και στο εσωτερικό γινόταν εργασίες συντήρησης και πολλά γλυπτά ήταν καλυμμένα με μουσαμά και νάϊλον, οι εικόνες δεν στερούνταν μεγαλοπρέπειας.

Η πλατεία έξω από το ναό (Münsterplatz) έχει πολύ ζωντάνια με πλανόδιους μικροπωλητές, πλανόδιους μουσικούς, ζογκλέρ και ζωντανά αγάλματα. Κάπως έτσι θα ήταν αιώνες τώρα η εικόνα της πλατείας.


Στο κέντρο της ένα υπέροχο περίτεχνο σιντριβάνι ενώ ένα κτίριο τραβά αμέσως το μάτι.


Είναι αψιδωτό, κόκκινο, με επικλινή στέγη και αγάλματα και θυρεούς στην πρόσοψη. Είναι ο «Οίκος του Εμπορίου» (Kaufhaus) του 16ου αι. Τα αγάλματα και οι θυρεοί αντιπροσωπεύουν τους αυστριακούς άρχοντες της πόλης. Κάτσαμε δίπλα του για ένα καφέ πριν συνεχίσουμε τη βόλτα μας.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ένα χαρακτηριστικό της πόλης αυτής είναι τα αυλάκια.


Μικρά και μεγαλύτερα αυλάκια διαρρέουν όλο το κέντρο και όπως χάσκουν αποτελούν κίνδυνο για τους πεζούς αν δεν έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα, κάτι που με τις ομορφιές ένα γύρο δεν ήταν και τόσο εύκολο!!.

Μέσα από τα καλντερίμια και προσέχοντας που πατάμε, φτάσαμε στην πλατεία του Δημαρχείου με την έντονη κίνηση.


Μουσικοί, πανέμορφα κτίρια και δέντρα. Τα καφέ είχαν βγάλει τα τραπεζάκια τους έξω και εμείς θαυμάζαμε τις εικόνες γύρω μας.


Ειδικά το δημαρχείο με τα περίτεχνα παράθυρα και τα κάγκελα είναι μια κούκλα. Μπήκαμε στα στενάκια να δούμε και άλλα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, διαφόρων ρυθμών,


όπως το υστερογοτθικό HausZumWalfisμε την καταπληκτική πρόσοψη! Τι ομορφιά!!
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Βγήκαμε στον κεντρικό εμπορικό δρόμο Kaiser-Josephstrasseκαι κινηθήκαμε προς


την πύλη του Αγίου Μαρτίνου, του 13ου αι. που αποτελούσε μέρος της παλιάς οχύρωσης της πόλης.


Δίπλα του είναι μερικά υπέροχα πολυώροφα κτίρια.


Εκεί κοντά είναι και ένα μικρό ποταμάκι με δύο δρομάκια κατά μήκος του, από τη μια και την άλλη μεριά. Εκεί έμεναν κάποτε οι ψαράδες της πόλης.

Εκεί τελείωσε η επίσκεψη σε μια πραγματικά υπέροχη πόλη. Πόλη κόσμημα σε μια περιοχή που έτσι κι αλλιώς είναι καταπληκτική και η φήμη που έχει δεν αποκτήθηκε τσάμπα.


Το ταξίδι μας στο Μέλανα Δρυμό και τη Γερμανία γενικότερα τελείωσε δίπλα στο διαμέρισμά μας με καλό φαΐ και μπυροκατάνυξη! Την άλλη μέρα άρχιζε η επιστροφή αλλά είχαμε ακόμα να δούμε. Καλή επιστροφή!!

Περισσότερες φωτογραφίες:

https://picasaweb.google.com/dimos56/GERMANYAugust2009PART2BlackForest

https://picasaweb.google.com/dimos56/FRANCEAlsaceAugust2009



Από το http://disaki.blogspot.gr/2013/12/blog-post_28.html

(συνεχίζεται)
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ε΄Ραβέννα, το Βυζάντιο στην Ιταλία!!


-Ξύπνα έχουμε πολύ δρόμο. Δεν πρέπει να καθυστερούμε. Έχουμε 650 χιλιόμετρα μπροστά μας!

Δρόμο! Και τι δρόμο. Μερικοί από τους καλύτερους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης να απλώνονται για σένα ανάμεσα σε κοιλάδες, ψηλά βουνά και πεδιάδες. Το αυτοκίνητο να τρέχει ελεύθερο για να διασχίσει την απόσταση από τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία μέχρι την Ίμολα της Ιταλίας. Μοναδική απιστία το σνομπάρισμα για άλλη μια φορά του μήκους 12 χιλιομέτρων τούνελ της διάβασης του Σαν Γκοντάρ στην Ελβετία. Μα όταν έχεις ένα τόσο μαγευτικό τοπίο στα 2100 μέτρα υψόμετρο είναι να χώνεσαι σε τρύπες;

Διαλέξαμε την Ίμολα για να μείνουμε 2 νύχτες στην επιστροφή για την Ελλάδα, για δύο λόγους. Είναι σε απόσταση «ασφαλείας» από το λιμάνι αναχώρησής μας, την Ανκόνα και είναι κοντά σε ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Τη Ραβέννα και τα ψηφιδωτά της.

Το ξενοδοχείο πολύ καλό μας εξασφάλισε την απαραίτητη ξεκούραση από την πολύωρη διαδρομή από τη Γερμανία. Και ευτυχώς είχε και κλιματισμό γιατί ο «καύσωνας» που είχε αρχίσει 3 μέρες πριν και μας βασάνισε αρκετά στη Γερμανία τώρα είχε χειροτερεύσει.

Την άλλη μέρα μέσα από τους επαρχιακούς δρόμους που περνούν από αμπέλια και χωριά φτάσαμε στη Ραβέννα. Πρώτη στάση στον χώρο που βρίσκονται δύο από τα σπουδαία μνημεία της πόλης.


Η βασιλική του Αγίου Βιταλίου και το Μαυσωλείο της GallaPlacidia. Το πάρκινγκ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα διευκολύνει πολύ την πρόσβαση και έτσι γλιτώσαμε και το περπάτημα μια τόσο ζεστή μέρα.

Η πόλη αυτή της Αδριατικής έγινε τον 5ο αι. μ.Χ. η πρωτεύουσα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, παίρνοντας τα σκήπτρα από τη Ρώμη και στολίστηκε με σπουδαία δημόσια κτίρια για να μείνει σαν ένας σπουδαίος τόπος της παλαιοχριστιανικής εποχής. Σήμερα διατηρούνται κάποια από αυτά τα κτίρια, τρία από τα οποία επισκεφθήκαμε εκείνη τη μέρα.

Μπαίνοντας στη βασιλική με το χαμηλό φωτισμό έμεινα με το στόμα ανοικτό. Και να πει κανείς ότι δεν τα είχα δει!


Όποιο σχολικό βιβλίο βυζαντινής ιστορίας αλλά και θρησκευτικών να ανοίξεις κάπου θα πέσεις πάνω στα μοναδικά ψηφιδωτά.


Και στην Αθήνα παλιότερα είχαν φέρει έκθεση με πιστά αντίγραφα πολλών από αυτά. Είναι όμως διαφορετικό να τα βλέπεις εκεί που πρέπει να είναι. Στο χώρο τους!


Τα διάσημα ψηφιδωτά του Ιουστινιανού, της Θεοδώρας, του αμνού του Θεού

αλλά και άλλα λιγότερο γνωστά κοσμούν


μαζί με τα καταπληκτικής ομορφιάς, μοναδικά κιονόκρανα τη βασιλική του Αγ.Βιταλίου


Και στο σχεδόν τελείως σκοτεινό μαυσωλείο, δίπλα,


το ανεπανάληπτο μωσαϊκό του καλού Ποιμένα αχνοφαίνεται μέσα στο μισοσκόταδο
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Με το αυτοκίνητο και αφού ψάξαμε αρκετά να το βρούμε φτάσαμε στο άλλο σπουδαίο μνημείο. Τη βασιλική του Αγ. Απολλινάριου του Νέου.


Άλλα υπέροχα ψηφιδωτά εκεί. Και με άλλα θέματα.


Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δείχνει σκηνές από την πόλη


όπως ήταν όταν φτιάχτηκαν οι εικόνες




Ψηλά στις δύο πλευρές του κεντρικού κλίτους έχει υπέροχες παραστάσεις με σκηνές από τη ζωή του Χριστού. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η εικόνα της προσκύνησης των μάγων!

Η ζέστη είχε σφίξει για τα καλά και αποφασίσαμε ότι δε θα πηγαίναμε να δούμε άλλα από τα μνημεία της πόλης. Έτσι θα είχαμε μια αφορμή να ξανάρθουμε κάποτε. Ήμασταν όμως πραγματικά γεμάτοι! Τι όμορφες εικόνες αντίκρισαν τα μάτια μας εκείνη τη μέρα!!



Μια μικρή βόλτα στη νυχτερινή Ίμολα


και η μέρα μας αλλά και η επίσκεψή μας στην Ιταλία τέλειωσε με υπέροχη Μπολονέζα και πολύ καλό κόκκινο κρασί κάτω από μια κληματαριά στο εστιατόριο ενός κάμπινγκ στο RioloTerme με καλούς φίλους.

Την άλλη μέρα το μεσημέρι φτάσαμε στην Ανκόνα όπου μας περίμενε το πλοίο για την επιστροφή μας στην πατρίδα. Καλό μας Ταξίδι!!



Περισσότερες φωτογραφίες: https://picasaweb.google.com/dsmfiot/ITALY2082009


Από το http://disaki.blogspot.gr/2010/11/blog-post_66.html
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.712
Likes
14.779
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
Δήμο σ'ευχαριστούμε για την απίθανη περιγραφή και τις υπέροχες φωτογραφίες. να είσαι καλά και να κάνεις πάντα όμορφα ταξίδια.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.597
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom