Σπουδάζοντας στην Ουψάλα

DimTsa

Member
Μηνύματα
21
Likes
55
Χαιρετισμούς σε όλους,
Είμαι ο Δημήτρης, είμαι 24 ετών και αυτή είναι η ιστορία μου για το μεταπτυχιακό μου στη Σουηδία.

Έχοντας διαβάσει λοιπόν πολλές ιστορίες στο forum για άτομα που έφυγαν στο εξωτερικό για σπουδες, θεώρησα ότι ήρθε λοιπόν και η σειρά μου να μοιραστώ τις πρώτες μου εντυπώσεις με το σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα και την καθημερινότητά μου. Θυμάμαι πως πριν φύγω από την Ελλάδα έψαχνα πληροφορίες αλλά δεν έβισκα τίποτα στα ελληνικά, οπότε και ένα άτομο να βοηθήσω, το θεωρώ επιτυχία.

Θα ξεκινήσω με κάποια εισαγωγικά σημεία για το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα γενικότερα και για το πως μπορει να γίνει κάποιος δεκτός σε κάποιο μεταπτυχιακό της Σουηδίας γενικότερα. Οπότε θα παρακαλούσα για την κατανόηση των αναγνωστών που δεν τους ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θεμα, απλά να προσπεράσουν το συγκεκριμένο κομμάτι.

Αίτηση για μεταπτυχικό στη Σουηδία:

Για να γίνει κάποιος δεκτός σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε πανπιστήμιο της Σουηδίας, θα πρέπει να κάνει άιτηση μέσω της ιστοσελίδας: //www.universityadmissions.se, που διαχειρίζεται το Υπουργείο Παιδείας της χώρας. Η αίτηση είναι δωρεάν εάν είσαι πολίτης χώρας της ΕΕ. Αφού λοιπόν φτιάξει έναν λογαριασμό με τα στοιχεία του, έχει το δικαίωμα να επιλέξει έως τέσσερα (4) διαφορετικά μεταπτυχιακα προγράμματα σπουδών σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της χώρας επιλέξει. Να τονίσω εδώ ότι σχεδόν όλα τα προγράμματα είναι 2 χρόνια και εντελώς δωρεάν εαν είσαι πολίτης χώρας της ΕΕ. Να τονίσω ότι έχει σημασία η σειρά των επιλογών, καθώς θυμίζει τη σειρά επιλογής σχολών όπως στο μηχανογραφικό των πανελληνίων. Δηλαδή βάλε τη σχολή που σ' αρέσει πιο πολύ πρώτη κλπ. Τα έγγραφα που θα σου ζητήσουν να σκανάρεις και ν' ανεβάσεις διαφέρουν από τμήμα σε τμήμα αλλά, κατά κανόνα θα σου ζητήσουν: ταυτότητα ή διαβατήριο, αναλυτική βαθμολογια (ελληνική και αγγλικη μετάφραση), πτυχίο(εφόσον υπάρχει)(ελληνική και αγγλικη μετάφραση), πτυχίο αγγλικών(CPE or IELTS), βιογραφικό σημείωμα, letter of motivation, 2 συστατικές επιστολές από καθηγητές ή μία καθηγητή και μια εργοδότη. Για περισσότερες πληροφορίες δες τα εγγραφα που χρειάζονται από την ιστοσελίδα του τμήματος που σε ενδιαφέρει.

Πανεπιστήμιο της Ουψάλα:

Είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Σκανδιναβίας με έτος ιδρύσεως το 1477. Είναι συνεχόμενα μέσα στη λίστα με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και φημίζεται για το ερευνητικό έργο που παρέχει. Η επιτροπή που επιλέγει τα βραβεία Νόμπλελ, αποτελείται από αρκετούς καθηγητές που διδάσκουν κιόλας. Επομένως είναι πολυ συνηθισμένο να σου κάνει διάλεξη κάποιος νομπελίστας επιστήμονας. Έχει κατα μέσο όρο 26.000 φοιτητές κάθε χρόνο σε όλα τα προγραμματα σπουδών. Προσφέρει μαθήματα για όλες τις κατευθύνσεις καθώς και εξειδικεύσεις: ανθρωπιστικές σπουδές(κοινωνιολογία,νομική, ψυχολογία, ανθρωπολογία κ.α.), θετικές επιστήμες(βιολογία, χημεία,φυσική κ.α.), μηχανική(ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, προγραμματιστές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.). Το πανεπιστήμιο έχει ξεχωριστά κτήρια για τον κάθε τομέα διάσπαρτα μέσα στην πόλη. Δηλαδή, στο Geocentrum, θα βρει κάνεις συγκεντρωμένα τα τμήματα και εργαστήρια(γεωφυσικής, γεωλογίας, γεωγραφίας κλπ.), το ίδιο ισχύει και όλες τις ειδικότητες. Υπάρχει φυσικά και το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου που θυμίζει κτήριο βγαλμένο από ταινία του Χόλιγουντ.

Και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορίας μου:

Από το 2ο κιόλας έτος της σχολής στην Αθήνα, είχα κάνει συζήτηση με τους γονείς μου ότι ήθελα και ήθελαν, να πάω στο εξωτερικό για να κάνω μεταπτυχιακό. Πάντα το είχαμε στο μυαλό μας. Κι όπως γίνεται συνηθώς, έρχεται η ώρα να γίνει αυτό που τόσο καιρό το λες αλλα παντα σου φάνταζε μακρινό. Τις τελευταίες μέρες πριν φύγω δεν μπορώ να κοιμηθώ καλά. Συνέχεια γυρνάνε σκέψεις στο μυαλό μου. Κι έρχεται εκείνο το πρωινό της 22ης Αυγούστου που πρέπει να φύγεις. Έχω πρωινή πτήση γύρω στις 10 π.μ. για Βελιγράδι και από κεί μετά για Στοκχόλμη. Στη διαδρομή με το αμάξι από το σπίτι στο αεροδρόμιο, είναι η πρώτη φορά που δεν ήθελα να παώ στο αεροδρόμιο. Ποιός εγω που άνετα πήγαινα αεροδρόμιο απλά για να δω τα αεροπλάνα που φεύγουν. Αφού λοιπόν παραδίδω αποσκευές, ήρθε η στιγμή ν αποχαιρετίσω τους γονείς μου και τον μικρότερο αδερφό μου. Ακόμα κι εγώ που είμαι ένας άνθρωπος που δεν εκδηλώνει τα συναισθήματά του, λύγισα μπροστα στην εικόνα της κλαμμένης μου μάνας και του βουρκωμένου μου πατέρα και αδερφού. Αφού τελειώσαμε τους αποχαιρετισμούς ξεκίνησα λοιπόν το ταξίδι.

Την ώρα πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο της AirSerbia με προορισμό το Βελιγράδι, ήμουν σχεδόν έτοιμος να τα αφήσω και να γυρίσω πίσω. Ξέροντας όμως πως αυτό θα το μετανιώνω μια ζωή, σκούπισα τα δακρυά μου και μπήκα με χαμόγελο στο αεροπλανο. Μετα από 5 ώρες αναμονής στο Βελιγραδί και 2,5 ώρες πτήσης, έφτασα στο αεροδόμιιο της Αρλάντα στη Στοκχόλμη. Η διαφορά θερμοκρασίας εμφανής. 30 βαθμοί με ηλιοφάνεια στην Αθήνα. 12 βαθμοί συννεφιά στη Στοκχόλμη. Στην έξοδο της πύλης περιμένει ειδικός γκισές του πανεπιστημίου τους φοιτητές, να τους μεταφέρει με το πουλμαν του πανεπιστημίου στο κεντρικό κτήριο εγγραφών. Καταλαβαίνετε ότι η οργάνωση και η άνεση που σου παρέχουν από την πρώτη κιόλας στιγμή απέχει έτη φωτός από την Ελλάδα. Έχοντας λοιπόν για παρέα άτομα από τη Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονκ, Κίνα, Ινδία αλλά και Γερμανία, φτάνουμε στο Κτήριο Segerstedt house. Με μια λέξη, πανέμορφο. Εκεί, εθελοντές φοιτητές μας βοηθάνε στις εγγραφές και μας ενημερώνουν για τα διαδικαστικά. Εκεί γνωρίζω κι άλλους έλληνες και σιγά σιγά δημιουργείται το πρωτο πηγαδάκι παρέας που διατηρώ κατά βάση και σήμερα. Αφου τελειώσουμε με αυτά, πάλι εθελοντές φοιτητές μας πάνε μ ένα βανάκι μέχρι το σπίτι που θα μείνουμε.

segerstedthuset.jpg


Εδώ είμαστε:

Έχοντας πάρει το κλειδί του σπιτιού από το κτήριο που έκανα την εγγραφή, μπάινω τελικά στο δωμάτιό μου. Έχω ένα δωμάτιο 19 τ.μ. με κρεβάτι, γραφείο, καρέκλα, και δικιά μου τουαλέτα. Μοιράζομαι την κουζίνα και τη ντουζιέρα με τους άλλους 4 συγκατοίκους μου. Το κτήριο που μένω έιναι κοντα στο κέντρο, 15 λεπτα με το ποδήλατο αλλά, μακρία από τη σχολή, 30 λεπτα με το ποδήλατο. Και τώρα λίγα λόγια για τους συγκατοίκους μου. Ο πρώτος και πιο μικρός είναι ο Σουηδός που σπουδάζει μοριακή βιοτεχνολογια, μετά είμαι εγω που σπουδάζω ενσωματωμένα συστήματα(συνδυασμός πληροφορικής+ρομποτικής), η Πολωνή που σπουδάζει γεωφυσική, ένας άλλος Έλληνας που σπουδάζει γεωγραφία κι ο πέμπτος της παρεας που σπουδαζει ανθροπωλογία. 4 Μεταπτυχιακοί κι ένας Σουηδός προπτυχιακός. Το δωμάτιο είναι αρκετά άνετο για ένα άτομο και αρκετά ζεστό. Η κουζίνα και η τραπεζαρία άνετη, κι ευτυχώς έτυχα σε καθαρούς συγκατοίκους. Επίσης να τονίσω ότι εδώ κάνουν όλοι ησυχία. Αν θες ν ακούσεις μουσική, θα το κάνεις ήρεμα στο δωμάτιό σου. Μετά από δύο μήνες συγκατοίκησης έχουμε κάνει ήδη 2 βραδιές φαγητού και κρασιού.

Στα της σχολής:

Το μεταπτυχιακό μου είναι πάνω στα ενσωματωμένα συστήματα (embedded systems). Είναι ένας κλάδος συνδυασμού πληροφορικής και ρομποτικής μέχρι ενός σημείου. Οι συμφοιτητές μου είναι στην πλειοψηφία Ινδοί και κινέζοι. Υπάρχουν και Γερμανοί, Σουηδοί και Ιρανοί. Υπάρχει κι ένας ακόμη Έλληνας. Σε μια συνηθισμένη βόλτα στο campus του ITC θ ακούσεις σίγουρα κάποιον να μιλάει ελληνικά. Η Ουψάλα έχει έντονο ελληνικό στοιχείο με 1-2 ελληνικες καφετέρειες και αρκετούς έλληνες φοιτητές! Συνηθισμένο είναι το γεγονός να μιλάνε δύο άτομα ελληνικά στο πανεπιστήμιο και να κάποιος έλληνας να τρυπώσει στη συζήτηση απλά επειδή μιλάνε ελληνικά, πράγμα που Σουηδός δεν θα έκανε ποτέ. Ετσι λοιπόν το πηγαδάκι από 2-3 άτομα μπορεί να φτάσει τα 15 άτομα. Σε κάτι τέτοιες στιγμές σκέφτεσαι, "άραγε όλα αυτά τα ΄νεα μυαλά που έφυγαν, θα γυρίσουν ποτέ πίσω να φέρουν τη γνώση που μάζεψαν πίσω στην Ελλάδα; ". Το πρόγραμμα σπουδών είναι αρκετά απαιτητικό, με συνεχόμενες εργασίες και εξεταστική ανά 2 μήνες.

itc.jpg


Μια γεύση από την πόλη:

H πόλη της Ουψάλα είναι από τις πιο ιστορικές της Σκανδιναβίας. Υπάρχουν τάφοι των βικινγκς, παλιά μεσαιωνικά κτήρια και εκκλησίες. Εδώ επίσης βρίσκεται και η πιο ψηλή εκκλησία της Σκανδηναβίας. Η Ούψάλα όπως και κάθε πόλη που θέλει να σέβεται τον εαυτό της, έχει ένα ποτάμι που τη διασχίζει. Η απόστασή της από τη Στοκχόλμη (40 λεπτα με το τραίνο) την κάνει ιδανικό προορισμό για τους μεν και τους δε ως ευκαιρία απόδρασης. Μικρά καφέ υπάρχουν παντού για να απολαύσεις ένα χειροποίητη τσάι ή έναν καφέ. Και οι Σουηδοί; Είναι έτσι όπως λενε, με ρωτάει ο πατέρας μου. Φυσικά και όχι. Είναι μεν λίγο πιο ξανθοί και ανοιχτόχρωμοι αλλά, ως εκεί. Είναι από τους πιο ευγενικούς λαούς που έχω γνωρίσει ποτέ. Σπάνια θα βρεις Σουηδό που θα τον ρωτήσεις κάτι και δε θα προσφερθεί να σε βοηθήσει. Και φυσικά μιλάνε σχεδόν όλοι αγγλικά! Επίσης δεν είναι όλοι και όλες 1.85+ σε ύψος. Ελάχιστα πιο ψηλούς από τους Έλληνες θα τους χαρακτήριζα.
 

alice~

Member
Μηνύματα
714
Likes
1.167
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iceland
Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες! Το πανεπιστήμιο σας εξασφαλίζει και διαμονή απ'ο,τι καταλαβα, σωστα? Γνωρίζεις αν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες πόλεις της Σουηδίας? Πως σου φαινεται η ζωη εκει?
 

DimTsa

Member
Μηνύματα
21
Likes
55
Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες! Το πανεπιστήμιο σας εξασφαλίζει και διαμονή απ'ο,τι καταλαβα, σωστα? Γνωρίζεις αν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες πόλεις της Σουηδίας? Πως σου φαινεται η ζωη εκει?
Το πανεπιστήμιο σου εξασφαλίζει διαμονή μόνο εάν πληρώνεις δίδακτρα. Στην περίπτωση που είσαι από χώρα της Ε.Ε. τότε θα πρέπει να βρει μόνος σου κατοικία. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, απ΄όσο γνωρίζω (Στοκχόλμή, Γκετεμπρογκ, Ουψάλα, Λουντ).

Σε ό,τι αφορά τη ζωή στη χώρα, εμφανώς διαφορετική σε σχέση μ αυτό που έχεις συνηθίσει στην Ελλάδα. Πέρα από τις κλιματολογικές συνθήκες (κρύο, χίονι, βροχή, μικρή ηλιοφάνεια), η ζωή εδώ είναι πιο ακριβή. Βέβαια είναι και οι μισθοί πιο υψηλοι φυσικά. Έχεις περιορισμένες επιλογές για να βγεις το βράδυ για ποτό αλλά, πιστεψέ με εως φοιτητής εδώ και μάλιστα μεταπτυχιακός, το τελευταιο που θα σε νοιάζει είναι αυτό.

Η Σουηδία είναι παραδοσιακά από τις πιο ασφαλείς χώρες σε όλους του τομείς. Με την έλευση όμως πολλών μεταναστών(νόμιμων και παράνομων) από τις αραβικές χώρες, έχει ανέβει το ποσοστό εγκληματικότητας για τα σουηδικά δεδομένα, για τα ελληνικά θεωρούνται ακόμη χαμηλά. Και έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικα με το πόσο δεκτικοί στην ελεύθερη μετανάστευση ατόμων από αραβικές χώρες, θα πρέπει να είναι.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι σίγουρα θα έμενα για κάποια χρώνια στη χώρα για να εργαστώ.
 
Μηνύματα
90
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
ελβετια
Ονειρεμένο Ταξίδι
φιλανδια
Το πανεπιστήμιο σου εξασφαλίζει διαμονή μόνο εάν πληρώνεις δίδακτρα. Στην περίπτωση που είσαι από χώρα της Ε.Ε. τότε θα πρέπει να βρει μόνος σου κατοικία. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, απ΄όσο γνωρίζω (Στοκχόλμή, Γκετεμπρογκ, Ουψάλα, Λουντ).

Σε ό,τι αφορά τη ζωή στη χώρα, εμφανώς διαφορετική σε σχέση μ αυτό που έχεις συνηθίσει στην Ελλάδα. Πέρα από τις κλιματολογικές συνθήκες (κρύο, χίονι, βροχή, μικρή ηλιοφάνεια), η ζωή εδώ είναι πιο ακριβή. Βέβαια είναι και οι μισθοί πιο υψηλοι φυσικά. Έχεις περιορισμένες επιλογές για να βγεις το βράδυ για ποτό αλλά, πιστεψέ με εως φοιτητής εδώ και μάλιστα μεταπτυχιακός, το τελευταιο που θα σε νοιάζει είναι αυτό.

Η Σουηδία είναι παραδοσιακά από τις πιο ασφαλείς χώρες σε όλους του τομείς. Με την έλευση όμως πολλών μεταναστών(νόμιμων και παράνομων) από τις αραβικές χώρες, έχει ανέβει το ποσοστό εγκληματικότητας για τα σουηδικά δεδομένα, για τα ελληνικά θεωρούνται ακόμη χαμηλά. Και έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικα με το πόσο δεκτικοί στην ελεύθερη μετανάστευση ατόμων από αραβικές χώρες, θα πρέπει να είναι.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι σίγουρα θα έμενα για κάποια χρώνια στη χώρα για να εργαστώ.
Μήπως μπορείς να μας αναφέρεις πόσο πλήρωνες για το δωμάτιο γιατί μας ενδιαφέρει πολύ?
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.674
Likes
16.382
Μήπως μπορείς να μας αναφέρεις πόσο πλήρωνες για το δωμάτιο γιατί μας ενδιαφέρει πολύ?

Υπάρχουν εταιρείες που έχουν ολόκληρα συγκροτήματα και νοικιάζουν σε φοιτητές όπου σου παρέχουν τα πάντα (δωμάτιο με ατομικό μπάνιο, θέρμανση, ρεύμα, νερό, wi fi) και κοινή κουζίνα και καθιστικό.. Αν είσαι τυχερός μπορεί να το βρεις επιπλωμένο δηλαδή κάνα κρεβάτι και γραφείο (αλλιώς ΙΚΕΑ).. Όλα αυτά γύρω στα 350-400 το μήνα..

Ο γιος είναι κι αυτός εκεί στο 2ο έτος μεταπτυχιακό (δεν πληρώνει δίδακτρα) και το σκέφτεται σοβαρά να μείνει και μετά εφόσον οι συνθήκες του το επιτρέψουν..
 
Μηνύματα
90
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
ελβετια
Ονειρεμένο Ταξίδι
φιλανδια
Υπάρχουν εταιρείες που έχουν ολόκληρα συγκροτήματα και νοικιάζουν σε φοιτητές όπου σου παρέχουν τα πάντα (δωμάτιο με ατομικό μπάνιο, θέρμανση, ρεύμα, νερό, wi fi) και κοινή κουζίνα και καθιστικό.. Αν είσαι τυχερός μπορεί να το βρεις επιπλωμένο δηλαδή κάνα κρεβάτι και γραφείο (αλλιώς ΙΚΕΑ).. Όλα αυτά γύρω στα 350-400 το μήνα..

Ο γιος είναι κι αυτός εκεί στο 2ο έτος μεταπτυχιακό (δεν πληρώνει δίδακτρα) και το σκέφτεται σοβαρά να μείνει και μετά εφόσον οι συνθήκες του το επιτρέψουν..
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση επειδή σαν γονιός ενδιαφέρομαι για την κόρη μου θα ήταν καλύτερο να πάω πιο πριν με την ίδια για να βρω σπίτι ή θα τα καταφέρει μόνη της?
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.674
Likes
16.382
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση επειδή σαν γονιός ενδιαφέρομαι για την κόρη μου θα ήταν καλύτερο να πάω πιο πριν με την ίδια για να βρω σπίτι ή θα τα καταφέρει μόνη της?
Αν θυμάμαι καλά αφού ο γιος μου έγινε δεκτός από το πανεπιστήμιο ρώτησε για διαμονή τι παίζει και του δώσανε την εταιρεία που συνεργάζεται το πανεπιστήμιο .. Επικοινώνησε με email και το έκλεισε χωρίς να το δει.. Και όταν πήγε πήρε 2-3 έπιπλα απο το ΙΚΕΑ (του τα πηγαν με φορτηγο) και αυτό ήταν..
 
Μηνύματα
90
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
ελβετια
Ονειρεμένο Ταξίδι
φιλανδια
Αν θυμάμαι καλά αφού ο γιος μου έγινε δεκτός από το πανεπιστήμιο ρώτησε για διαμονή τι παίζει και του δώσανε την εταιρεία που συνεργάζεται το πανεπιστήμιο .. Επικοινώνησε με email και το έκλεισε χωρίς να το δει.. Και όταν πήγε πήρε 2-3 έπιπλα απο το ΙΚΕΑ (του τα πηγαν με φορτηγο) και αυτό ήταν..
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
 

DimTsa

Member
Μηνύματα
21
Likes
55
Χαρά μου ν απαντήσω σ όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορώ. Εγώ μένω σε μια εστία και δίνω 350 ευρώ μαζί με τους λογαριασμούς αλλά χωρίς έπιπλα. Επειδή στη Σουηδία για να βρεις σπίτι θα πρέπει να είσαι σε λίστα αναμονής. σου προτείνω να γραφτείς δωρεάν στην υπηρεσία https://heimstaden.com/ για να μαζέψεις χρόνο αναμονής. Το πανεπιστήμιο από μονο του δε σου παρέχει στέγη. Υπάρχει το University Housing Office https://housingoffice.se/ αλλά να ξέρεις ότι σου κρατάει αρκετή προμήθεια και θα πρέπει να γραφτείς από νωρίς για να μαζέψεις πόντους. Να πάρεις 6-7 βασικά έπιπλα από το ΙΚΕΑ θα σου πάνε γύρω στα 200 ευρώ. Αλλιώς μπορείς να βρεις μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, όπως εγώ.

Tip: Η εστία αυτή είναι από τις πιο φτηνές με δικό σου μπάνιο. Οι υπόλοιπες είναι από 480 ευρώ και πάνω, στην καλύτερη. (Ίσως και να μοιράζεσαι το μπάνιο)
 
Μηνύματα
90
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
ελβετια
Ονειρεμένο Ταξίδι
φιλανδια
Χαρά μου ν απαντήσω σ όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορώ. Εγώ μένω σε μια εστία και δίνω 350 ευρώ μαζί με τους λογαριασμούς αλλά χωρίς έπιπλα. Επειδή στη Σουηδία για να βρεις σπίτι θα πρέπει να είσαι σε λίστα αναμονής. σου προτείνω να γραφτείς δωρεάν στην υπηρεσία https://heimstaden.com/ για να μαζέψεις χρόνο αναμονής. Το πανεπιστήμιο από μονο του δε σου παρέχει στέγη. Υπάρχει το University Housing Office https://housingoffice.se/ αλλά να ξέρεις ότι σου κρατάει αρκετή προμήθεια και θα πρέπει να γραφτείς από νωρίς για να μαζέψεις πόντους. Να πάρεις 6-7 βασικά έπιπλα από το ΙΚΕΑ θα σου πάνε γύρω στα 200 ευρώ. Αλλιώς μπορείς να βρεις μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, όπως εγώ.

Tip: Η εστία αυτή είναι από τις πιο φτηνές με δικό σου μπάνιο. Οι υπόλοιπες είναι από 480 ευρώ και πάνω, στην καλύτερη. (Ίσως και να μοιράζεσαι το μπάνιο)
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση ίσως χρειαστεί αργότερα να ρωτήσω και άλλα που θα μου δημιουργηθούν απορίες όπως πόσο καιρό πριν μπορείς να γραφτείς στο site για σπίτι και ένα χρόνο ας πούμε πριν? Είναι καλά η λιγότερο?

Και να συμπληρώσω στην ερώτηση με το θέμα του φαγητού τι γίνεται? Έχει κάποια εστία το πανεπιστήμιο ή ότι μπορεί ο καθένας?
 
Last edited by a moderator:

alice~

Member
Μηνύματα
714
Likes
1.167
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iceland
Χαρά μου ν απαντήσω σ όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορώ. Εγώ μένω σε μια εστία και δίνω 350 ευρώ μαζί με τους λογαριασμούς αλλά χωρίς έπιπλα. Επειδή στη Σουηδία για να βρεις σπίτι θα πρέπει να είσαι σε λίστα αναμονής. σου προτείνω να γραφτείς δωρεάν στην υπηρεσία https://heimstaden.com/ για να μαζέψεις χρόνο αναμονής. Το πανεπιστήμιο από μονο του δε σου παρέχει στέγη. Υπάρχει το University Housing Office https://housingoffice.se/ αλλά να ξέρεις ότι σου κρατάει αρκετή προμήθεια και θα πρέπει να γραφτείς από νωρίς για να μαζέψεις πόντους. Να πάρεις 6-7 βασικά έπιπλα από το ΙΚΕΑ θα σου πάνε γύρω στα 200 ευρώ. Αλλιώς μπορείς να βρεις μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, όπως εγώ.

Tip: Η εστία αυτή είναι από τις πιο φτηνές με δικό σου μπάνιο. Οι υπόλοιπες είναι από 480 ευρώ και πάνω, στην καλύτερη. (Ίσως και να μοιράζεσαι το μπάνιο)
Όταν λέμε χρόνο αναμονής, ποσο καιρό μπορεί να περιμένει κάποιος δηλαδη; Υπαρχει μια περίπτωση να πάω Σουηδία για πρακτική, μέσω Ερασμους αλλά σε εταιρεία ή γραφειο, όχι σε πανεπιστήμιο, αρα δεν θα μπορώ να μείνω σε εστία. Αν το γραφειο δεν έχει να μου προτείνει κάτι για διαμονή, από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβρη του ‘20 μπορώ να βρω σπίτι;
 

DimTsa

Member
Μηνύματα
21
Likes
55
Και να συμπληρώσω στην ερώτηση με το θέμα του φαγητού τι γίνεται? Έχει κάποια εστία το πανεπιστήμιο ή ότι μπορεί ο καθένας?
Όσο το νωρίτερο, τόσο το καλύτερο θα έλεγα. Οι Σουηδοί γράφονται στις λίστες αναμονής από 17 χρονών, δηλαδή πριν καν τελειώσουν το λύκειο και γίνουν φοιτητές. Διάφορες άλλες εστίες είναι https://www.rikshem.se/ και https://bostad.uppsala.se/ (Αυτή έχει κόστος 25 ευρώ το χρόνο αλλά μπορείς να βρεις και κανονικο διαμέρισμα, όχι μόνο εστία). Κάθε σχολή έχει και δικό της εστιατόριο το οποίο είναι αρκετά ακριβό και πάνε κυρίως καθηγητές και διδακτορικοί. Όλοι κυκλοφορούν με τάπερ από το σπίτι. Έχει παντού φούρνους μικροκυμάτων για να ζεστάνεις το γεύμα σου.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.110
Μηνύματα
880.635
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom