Στα πλακόστρωτα της Ρόδου και της Σύμης! 6-10/7/2011

wotan1975

Member
Μηνύματα
879
Likes
129
Επόμενο Ταξίδι
Πότε θα κάνει ξαστεριά...
Ταξίδι-Όνειρο
Η.Π.Α.

Μετα τη βρογχιτιδα που με επιασε το Πασχα και την αναβολη του ταξιδιου στη Ροδο (με καποια χασουρα βεβαια),ηρθε η ωρα για να επισκεφτουμε το νησι των Ιπποτων,για ενα τετραημερο.
Ειχαμε κλεισει με την Cyprus απευθειας Ηρακλειο-Ροδος.Η πτηση ηταν απογευματινη,οποτε ειχαμε χρονο για μια πρωτη γευση,το βραδακι.Αλλωστε,ειχαμε κλεισει δωματιο μεσα στην παλια πολη.
Με το που φτασαμε στο αεροδρομιο Διαγορας,βγηκαμε εξω για να παρουμε το λεωφορειο για την πολη.Ετσι και αλλιως,τα ταξι ειχαν απεργια.Ειχαμε μια μεγαλη βαλιτσα και 2-3 χειραποσκευες,που θα μας δυσκολευαν μεχρι να βρουμε το ξενοδοχειο!
Φτανοντας στα ΚΤΕΛ Ροδου,καταλαβα οτι ειχε αρκετο περπατημα ως το ξενοδοχειο.Ειδικα,με τα βοτσαλα που ειναι στρωμενα στα δρομακια,κατω απο πολλη ζεστη,ακομα και εκεινη την ωρα.
Μπηκαμε στην παλια πολη απο την Πυλη Αμπουαζ.Ομολογω οτι εμεινα ενυπωσιασμενος απο την οχυρωση,παρολο που περιμενα να βγουν ιπποτες ΄αντιθετα,βγηκαν αυτοκινητα!
Βγηκαμε στην οδο Ορφεους,οπου σταματησαμε να βγαλουμε φωτο και τα μπαγκαζια ανα χειρας!
Πολλα μαγαζακια με σουβενιρς,εστιατορια και το παλατι του Μεγαλου Μαγιστρου,ως εκπληκτικο φοντο..Στη συνεχεια,ακολουθει ο κεντρικος δρομος της Παλιας πολης,η πολυβουη οδος Σωκρατους,με τα αναριθμητα μαγαζακια,σε υπερβολικο ισως βαθμο.Ενας δρομος,που θα τον διασχιζαμε πολλες φορες.Λουσμενοι στον ιδρωτα,με τη βαλιτσα να με δυσκολευει πανω στα βοτσαλα και ρωτωντας απο δω κι απο κει,καταφεραμε και βρηκαμε το στενο,που ηταν το ξενοδοχειο.
Ο κοσμος,βεβαια ατελειωτος,μια λαοθαλασσα που στην συντριπτικη τους πλειοψηφια ηταν ξενοι τουριστες με βραχιολακια στα χερια.
Αναμεσα,σε τζαμια,βυζαντινες αρχαιοτητες και βενετσιανικα κτισματα,βρισκοταν το ξενοδοχειο.Κατι διαφορετικο.
Πολυ ομορφη πανσιον,μεσα στα λουλουδια,με πολυ ευγενικους ιδιοκτητες.Αφου τακτοποιησαμε τα πραγματα,βγηκαμε για την πρωτη βολτα.
Ο κοσμος,εγινε ακομα περισσοτερος στη Σωκρατους και τους γυρω δρομους,με ενα σωρο κραχτες να διαφημιζουν τα μαγαζια τους.Εχω δει και αλλου κραχτες.αλλα αυτο που ειδα στη Ροδο ηταν πρωτοφανες!
Κατηφορισαμε τη Σωκρατους,βγαινοντας στην πλατεια Ιπποκρατους με το συντριβανι,οπου γινοταν το αδιαχωρητο.Εκει φανηκε ποσο τουριστικο μερος ειναι η παλια πολη αλλα παντου τα παντα.Συνεχισαμε,ως την πλατεια Εβραιων Μαρτυρων ,που ηταν πιο ηρεμα τα πραγματα και καθισαμε να τσιμπησουμε.Φωτια παντως οι τιμες!
Μετα απο λιγο γυρισαμε στο ξενοδοχειο,φορτιζοντας τις μπαταριες για την επομενη μερα.

_____________________________________________________________
photo by wikipedia.org
Αυτό το αρχείο εικόνας διανέμεται με τους όρους της άδειας Creative Commons / Αναφορά προέλευσης - Παρόμοια Διανομή 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-SA 3.0)
Την επομενη μερα,μετα το πρωινο,ξεκινησαμε την εξερευνηση της παλιας πολης.Βγηκαμε στη Σωκρατους,οπου ακομα τα μαγαζια δεν ειχαν ανοιξει ακομα και οντως ηταν μια απολαυση,με τοσο λιγο κοσμο.Ανεβηκαμε προς το τζαμι του Σουλειμαν τζαμι,που δεσποζει σε εκεινη την πλευρα,σε ενα απο τα πιο υψηλα σημεια.Στροφη δεξια,και πλησιαζουμε το τη Λοτζια στην κορυφη της οδου των Ιπποτων.
Αποφασισαμε να επισκεφτουμε πρωτα το μεγαλειωδες και επιβλητικο Παλατι του Μεγαλου Μαγιστρου.Το οικοδομημα του 14ου αι,βρισκεται στο πιο ψηλο σημειο της μεσαιωνικης Ροδου και επιβαλλεται στα ματια του επισκεπτη με την εξωτερικη του αυλη,το τειχος και τους πυργους αλλα και στην εσωτερικη αυλη με τα αγαλματα,πραγματικα μια τρομερη αιθηση μεσαιωνικης εποχης.
Το εσωτερικο ειναι ενα συνολο γοτθικων αιθουσων,οπου κυριαρχει η αναγλυφη ξυλινη επιπλωση,οι αναγλυφες ξυλινες οροφες,τα ομορφα ζωγραφισμενα αγαλματα με τα χοντρα κερια στα χερια και οι ιπποτικοι θυρεοι.Υπαρχουν και αιθουσες οπου εκτιθενται στολες και αντικειμενα της εποχης.
Μετα απο αρκετη ωρα στο Παλατι,βγηκαμε εξω και αρχισαμε να κατεβαινουμε τη μεγαλοπρεπη οδο των Ιπποτων.Παρομοιου στυλ κτισματα δεξια και αριστερα,σε καποια απο τα οποια στεγαζονταν οι ''γλωσσες'' των Ιπποτων,απο διαφορες περιοχες της Ευρωπης και τα αντιστοιχα οικοσημα,πανω απο τις πορτες.Τα φλας πηραν φωτια,στιγμιοτυπα απο καθε δυνατη οπτικη γωνια ατης οδου.Ευτυχως δεν ειχε πολυ κοσμο εκεινη τη στιγμη.
Στο τελος του δρομου βγηκαμε στην Πλατεια του μουσειου οπου επισκεφτηκαμε και το Αρχαιολογικο μουσειο.
Μια πολυ ομορφη εισοδος και το περασμα σε μια εσωτερικη αυλη μας εφεραν στην καρδια του μουσειου,οπου παλια στεγαζοταν το νοσοκομειο των ιπποτων.
Το μουσειο εχει διαφορα τμηματα,αρχαιοελληνικο,προιστορικο,οθωμανικο,οπως και μια μεγαλη θολωτη αιθουσα για τους αρρωστους ιπποτες και πολλες επιτυμβιες πλακες.
Μου αρεσε ιδιαιτερα,που πολλα αναγλυφα και αγαλματα βρισκονταν στις εξωτερικες αυλες,διασπαρτα αναμεσα στα λουλουδια,τα δεντρα και μικρες κρηνες.
Τελειωνοντας και απο εκει,προχωρησαμε προς τις πυλες του Ναυσταθμου και της Ελευθεριας.
Σε εκεινη την πλευρα,βρισκονται τα ερειπια του ναου της Αφροδιτης.
Μετα απο ενδελεχη φωτογραφιση,καταληξαμε για φαγητο στην οδο Ορφεους,παλι.

Το απογευμα,αρχισαμε να εξερευνουμε τα διαφορα δρομακια και στενα,οπου καταλαβαινεις,τι σημαινει παλια εποχη.Σχεδον,παντου βλεπαμε αντιστηριγματα απο τη μια πλευρα του δρομου στην αλλη,για να στηριζονται τα σπιτια.Μου αρεσαν οι αποψεις,οπου εβλεπες τη θεα του στενου κατα μηκος,με ολα αυτα τα στηριγματα,με λουλουδια και τις χαμηλες αψιδωτες πορτες των σπιτιων,εκατερωθεν.Εκει αφηνεις τον εαυτο σου να περιπλανιεται (και οπου εβλεπα τουριστες με βραχιολια,να μου κοβουν τις ληψεις,ελεγα και κανα γαλλικο!).

Το σουρουπο μας βρηκε να ψωνιζουμε 1-2 πραγματακια απο τα μαγαζακια και στο τελος για μπυριτσα στην πλατεια των Εβραιων Μαρτυρων,με τα χαγιατια να ξεχωριζουν.
Ξανα αυτο οι κραχτες,με τις υπερβολικες κινησεις αλλα τη δουλεια τους κανουν και αυτοι.Καπου ειχαν και παπαγαλους να επιτελουν τον ιδιο ρολο!Καπως,ετσι περασε η πρωτη ολοκληρη μερα στην παλια πολη Ροδου.Ενα σεργιανι στην ιστορια.
Ειχα αποφασισει να καναμε καποια εξορμηση στη Συμη.Στο μοναστηρι του Πανορμιτη και τη χωρα της Συμης.Στο νησι πανε διαφορα καραβακια,αλλα αργα αλλα γρηγορα.Επιλεξαμε το καταμαραν,που ηταν μεν πιο ακριβο αλλα εκανε λιγοτερο χρονο και καθοταν περισσοτερο χρονο στο νησι.
Το επομενο πρωι,βρεθηκαμε να περιμενουμε το πλοιο στην Κολωνα,στο λιμανι εξω απο τα τειχη.Μετα απο λιγο,ξεκινησαμε για το μοναστηρι του Πανορμιτη.Η Μονή βρίσκεται χτισμένη στο μυχό ενός όρμου, του Πανόρμου και αποτελει ενα πολυ ομορφο στιγμυτυπο.Πίσω της υπάρχει πλαγιά ,κατάφυτη με χιλιάδες κωνοφόρα δέντρα, πεύκα και κυπαρίσσια.Ιδανικος τοπος για φωτογραφιες,απο το σημειο που σε αφηνει το πλοιο προς τη μονη και Το μοναδικης τεχνοτροπιας καμπαναριο δεσποζει ολογυρα.
Επισης,η κεντρική Πύλη του Μοναστηριού και το Καθολικό του Ταξιάρχου δινουν ενα μεγαλοπρεπη τονο στο χωρο, ενώ μεσα στο ναό ειναι ενυπωσιακες οι τοιχογραφίες με τα ασκητικά πρόσωπα και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαηλ ειναι γεματη ταματα,οπως και ολος ο ναος.
Ξεχωριστη θεση καταλαμβανουν το Βυζαντινο μουσειο,οπου ειδαμε την αιθουσα με τα καραβακια,τα μπουκαλια και αλλα αφιερωματα.Παραδιπλα,υπαρχει και το Λαογραφικο μουσειο (αλλα εκει μπηκε μονο η συζυγος !).
Μετα απο καμια ωρα και ενω αρχισαν να καταφτανουν πολλων γκρουπς τουριστων,ειδικα Ρωσων,αναχωρησαμε για τη χωρα του νησιου.
Ακομα,μου ερχονται συνεχως οι εικονες με το πλοιο να πλησιαζει το λιμανι με ολα αυτα τα πολυχρωμα νεοκλασικα αρχοντικα με το χαρακτηριστικο ''ματι του βοδιου''.Πραγματικα,μοναδικο θεαμα!
Η ζεστη ηδη ηταν στο φορτε της και καθως δε φυσουσε καθολου,η ατμοσφαιρα ηταν αποπνικτικη.Αυτο σημαινε καπελακι,αντηλιακο και πολλα νερα.Περιδιαβηκαμε ολο τον παραλιακο δρομο,βγαζοντας πολλες φωτο τα διπατα και τριπατα αρχοντικα με τις διρριχτες στεγες και προχωρησαμε στα στενα δρομακια,ανακαλυπτοντας γραφικες γωνιτσες!
Δυστυχως,η ο καυσωνας και η απνοια μας απετρεψε να ανεβουμε στην κορυφη του λοφου,οπου βρισκεται το καστρο της Συμης.Next time.Θα ηταν ωραια μια διανυκτερευση εκει.
Μετα απο καποια ωρα καθισαμε για φρεσκο ψαρι και θαλασσινα,πανω στον παραλιακο.Γευτηκαμε το γνωστο συμιακο γαριδακι και αλλα θαλασσινα εδεσματα (αλλα το ψωμι επρεπε να τους το πεις να το φερουν).Μου αρεσαν επισης τα ορεκτικα (οπως παντα-τι ωραια αυτα τα γεμιστα μανιταρια!).
Ακολουθησε φραπεδια σε καφε εκει παραδιπλα,αποχαυνωση μεσα στη μεσημεριανη ζεστη!
Το απογευματακι,ικανοποιημενοι πηραμε το καταμαραν της επιστροφης.

Το υπολοιπο της μερας,ελεγε μια πρωτη βραδυνη βολτα στο Μανδρακι,την παραλιακη περιοχη και το λιμανι στη νεα πολη της Ροδου,εξω απο τα τειχη.Λοιπον δεν το περιμενα να μου αρεσει τοσο πολυ,αποδειξη οτι πραγματικα η πολη συνδυαζει πολλα πραγματα.Απο την Πυλη του λιμανιου με τους επιβλητικους πυργους διασχισαμε κατα μηκος τα τειχη και μεσα απο μια αλλη πυλη βγηκαμε στο Μανδρακι.
Περπατησαμε μεχρι την εισοδο του λιμανιου,στα διασημα ελαφια και με διαφορα ιταλικα κτισματα να αποτελουν το σκηνικο.
Εντυπωση ιδιαιτερη μου εκανε το καθαρα βενετσιανικο κτιριο,που στεγαζει αν δεν κανω λαθος τη νομαρχια.Μια μικρη απομιμηση του Παλατσο Ντουκαλε στη Βενετια!.
Αρκετες φωτο και παλι,προς τη θαλασσα,τα ελαφια,το λιμανι,το φρουριο της Γαλλιας απεναντι.
Στο τελος της βραδιας,ενα μεζεδακι στην παλια πολη με συντροφια τον ατελειωτο κοσμο να σουλατσαρει,ηταν το happy end της μερας μας!
Tην αλλη μερα το πρωι,ξεκινησαμε με το αυτοκινητο που ειχαμε νοικιασει για μια εκδρομουλα στην ενδοχωρα του νησιου.Ειχα βγαλει προχειρα μια διαδρομη και με μια-δυο ερωτησεις στον ξενοδοχο,κατασταλλαξα στο πλανο.
Πηραμε την παραλιακη οδο που βγαζει απο το παλιο λιμανι στο Μανδρακι και κατευθυνθηκαμε προς το αεροδρομιο.Μετα απο καποια ωρα,ευκολα καταληξαμε στην πασιγνωστη Κοιλαδα των Πεταλουδων.Ομολογω οτι δεν περιμενα να ειναι τοσο ομορφο το τοπιο,θεωρουσα οτι θα εχει τοπια οπως η Κρητη.
Για αρκετη ωρα εξερευνησαμε την περιοχη,ηταν μαγευτικα με τις πεταλουδες να πετανε ολογυρα και τον ηχο απο τους μικρους καταρρακτες να μας συντροφευει!Ως τουριστικο βεβαια σημειο,υπηρχε εισοδος στο παρκο και πωληση βαλσαμωμενων πεταλουδων.Η υπαλληλος εκει βεβαια μας ειπε οτι ειναι απο ολη την Ελλαδα!
Υστερα απο λιγο,μετα απο ενα καφεδακι στην καφετερια που ειχε εκει,συνεχισαμε για τις Επτα Πηγες.Δεν το ειχα ξανακουσει αυτο το τοπωνυμιο αλλα καποιοι ντοπιοι μας προετρεψαν να παμε προς τα εκει.Και εκει,πανεμορφο φυσικο περιβαλλον,με δεντρα,νερα (οχι,δεν κατεβηκαμε στο γνωστο τουνελ!).
Φαγαμε στη σκια των πανυψηλων δεντρων και ενω υπηρχε ηδη πολλη ζεστη,πραγματικα ηταν το κατι αλλο!
To oδοιπορικο συνεχιστηκε πλεον προς τη Λινδο.Πριν τη Λινδο,υπαρχει ενα πλατωμα σε υψηλο σημειο οπου σταματουν πολλοι για να αγνατευσουν την υπεροχη θεα και να βγαλουν φωτο.Το ιδιο καναμε και εμεις.Μοναδικο το το σκηνικο,με το καστρο της Λινδου να ξεπροβαλει μεγαλοπρεπο μπροστα μας!
Παρκαραμε σε ενα σημειο πιο εξω και κατευθυνθηκαμε προς το κεντρο του χωριου.Ηδη πολλοι τουριστες ειχαν κατακλυσει το μερος,εν μεσω εξαντλητικης ζεστης,κλασικα.Χαρακτηριστικα τα λιθοστρωτα σοκακια και οι λιθοστρωτες αυλες.Αυτο το ειδαμε ακομα και στο εσωτερικο εκκλησιων!
Η αρχιτεκτονικη των σπιτιων ειναι καθαρα κυκλαδιτικη,ασυνηθιστο για τη Ροδο,τουλαχιστον κατα τη γνωμη μου.
Τριγυρισαμε αρκετη ωρα,κατω απο δυσκολες συνθηκες.Δεν ανεβηκαμε στο καστρο,με τοση ζεστη,αλλωστε δεν ειδα και κανεναν να το επιχειρει.Σταματησαμε για δροσιστικο,σε ενα καφε με πανοραμικη θεα,φανταστικα!
Δεν κατεβηκαμε ως την παραλια,παρολο που φαινοταν δελεαστικο να ριξουμε μια βουτια στα νερα αυτα!Το απογευματακι πηραμε το δρομο της επιστροφης.
Καθ'οδον,καναμε σταση στη μονη Τσαμπικα και μετα απο λιγο ανεβηκαμε στο εκκλησακι,στην κορυφη του βουνου,περιπου 300 σκαλια αλλα με τη ζεστη που ειχε ακομα,ημασταν μουσκεμα αλλα αξιζε!
Αρχισε να σουρουπωνει και πηραμε το δρομο προς Κρεμαστη,Ιαλυσο,οπου επισης καναμε μια σταση.Φαληρακι,δε σταματησαμε εφοσον υπαρχουν στη Κρητη αντιστοιχες περιοχες.
Στον παραλιακο της Ροδου ειχε τρομερη κινηση (παραβιασα και ενα μονοδρομο,ευτυχως χωρις συνεπειες!).Βραδυ,πια,παραδωσαμε το αυτοκινητο.Μεχρι να παμε στο ξενοδοχειο απο εκεινο το σημειο,διασχισαμε ολη την παλια πολη σχεδον,οπου γινοταν το αδιαχωρητο.Η τελευταια βραδια στη Ροδο ειχε μολις τελειωσει.
 

Attachments

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ωραίο προορισμό επιλέξατε! Ειδικά η Σύμη είναι "κούκλα"! Αναμένω τις εντυπώσεις σας!
 

wotan1975

Member
Μηνύματα
879
Likes
129
Επόμενο Ταξίδι
Πότε θα κάνει ξαστεριά...
Ταξίδι-Όνειρο
Η.Π.Α.
Την επομενη μερα,μετα το πρωινο,ξεκινησαμε την εξερευνηση της παλιας πολης.Βγηκαμε στη Σωκρατους,οπου ακομα τα μαγαζια δεν ειχαν ανοιξει ακομα και οντως ηταν μια απολαυση,με τοσο λιγο κοσμο.Ανεβηκαμε προς το τζαμι του Σουλειμαν τζαμι,που δεσποζει σε εκεινη την πλευρα,σε ενα απο τα πιο υψηλα σημεια.Στροφη δεξια,και πλησιαζουμε το τη Λοτζια στην κορυφη της οδου των Ιπποτων.
Αποφασισαμε να επισκεφτουμε πρωτα το μεγαλειωδες και επιβλητικο Παλατι του Μεγαλου Μαγιστρου.Το οικοδομημα του 14ου αι,βρισκεται στο πιο ψηλο σημειο της μεσαιωνικης Ροδου και επιβαλλεται στα ματια του επισκεπτη με την εξωτερικη του αυλη,το τειχος και τους πυργους αλλα και στην εσωτερικη αυλη με τα αγαλματα,πραγματικα μια τρομερη αιθηση μεσαιωνικης εποχης.
Το εσωτερικο ειναι ενα συνολο γοτθικων αιθουσων,οπου κυριαρχει η αναγλυφη ξυλινη επιπλωση,οι αναγλυφες ξυλινες οροφες,τα ομορφα ζωγραφισμενα αγαλματα με τα χοντρα κερια στα χερια και οι ιπποτικοι θυρεοι.Υπαρχουν και αιθουσες οπου εκτιθενται στολες και αντικειμενα της εποχης.
Μετα απο αρκετη ωρα στο Παλατι,βγηκαμε εξω και αρχισαμε να κατεβαινουμε τη μεγαλοπρεπη οδο των Ιπποτων.Παρομοιου στυλ κτισματα δεξια και αριστερα,σε καποια απο τα οποια στεγαζονταν οι ''γλωσσες'' των Ιπποτων,απο διαφορες περιοχες της Ευρωπης και τα αντιστοιχα οικοσημα,πανω απο τις πορτες.Τα φλας πηραν φωτια,στιγμιοτυπα απο καθε δυνατη οπτικη γωνια ατης οδου.Ευτυχως δεν ειχε πολυ κοσμο εκεινη τη στιγμη.
Στο τελος του δρομου βγηκαμε στην Πλατεια του μουσειου οπου επισκεφτηκαμε και το Αρχαιολογικο μουσειο.
Μια πολυ ομορφη εισοδος και το περασμα σε μια εσωτερικη αυλη μας εφεραν στην καρδια του μουσειου,οπου παλια στεγαζοταν το νοσοκομειο των ιπποτων.
Το μουσειο εχει διαφορα τμηματα,αρχαιοελληνικο,προιστορικο,οθωμανικο,οπως και μια μεγαλη θολωτη αιθουσα για τους αρρωστους ιπποτες και πολλες επιτυμβιες πλακες.
Μου αρεσε ιδιαιτερα,που πολλα αναγλυφα και αγαλματα βρισκονταν στις εξωτερικες αυλες,διασπαρτα αναμεσα στα λουλουδια,τα δεντρα και μικρες κρηνες.
Τελειωνοντας και απο εκει,προχωρησαμε προς τις πυλες του Ναυσταθμου και της Ελευθεριας.
Σε εκεινη την πλευρα,βρισκονται τα ερειπια του ναου της Αφροδιτης.
Μετα απο ενδελεχη φωτογραφιση,καταληξαμε για φαγητο στην οδο Ορφεους,παλι.

Το απογευμα,αρχισαμε να εξερευνουμε τα διαφορα δρομακια και στενα,οπου καταλαβαινεις,τι σημαινει παλια εποχη.Σχεδον,παντου βλεπαμε αντιστηριγματα απο τη μια πλευρα του δρομου στην αλλη,για να στηριζονται τα σπιτια.Μου αρεσαν οι αποψεις,οπου εβλεπες τη θεα του στενου κατα μηκος,με ολα αυτα τα στηριγματα,με λουλουδια και τις χαμηλες αψιδωτες πορτες των σπιτιων,εκατερωθεν.Εκει αφηνεις τον εαυτο σου να περιπλανιεται (και οπου εβλεπα τουριστες με βραχιολια,να μου κοβουν τις ληψεις,ελεγα και κανα γαλλικο!).

Το σουρουπο μας βρηκε να ψωνιζουμε 1-2 πραγματακια απο τα μαγαζακια και στο τελος για μπυριτσα στην πλατεια των Εβραιων Μαρτυρων,με τα χαγιατια να ξεχωριζουν.
Ξανα αυτο οι κραχτες,με τις υπερβολικες κινησεις αλλα τη δουλεια τους κανουν και αυτοι.Καπου ειχαν και παπαγαλους να επιτελουν τον ιδιο ρολο!Καπως,ετσι περασε η πρωτη ολοκληρη μερα στην παλια πολη Ροδου.Ενα σεργιανι στην ιστορια.
 

wotan1975

Member
Μηνύματα
879
Likes
129
Επόμενο Ταξίδι
Πότε θα κάνει ξαστεριά...
Ταξίδι-Όνειρο
Η.Π.Α.
Ειχα αποφασισει να καναμε καποια εξορμηση στη Συμη.Στο μοναστηρι του Πανορμιτη και τη χωρα της Συμης.Στο νησι πανε διαφορα καραβακια,αλλα αργα αλλα γρηγορα.Επιλεξαμε το καταμαραν,που ηταν μεν πιο ακριβο αλλα εκανε λιγοτερο χρονο και καθοταν περισσοτερο χρονο στο νησι.
Το επομενο πρωι,βρεθηκαμε να περιμενουμε το πλοιο στην Κολωνα,στο λιμανι εξω απο τα τειχη.Μετα απο λιγο,ξεκινησαμε για το μοναστηρι του Πανορμιτη.Η Μονή βρίσκεται χτισμένη στο μυχό ενός όρμου, του Πανόρμου και αποτελει ενα πολυ ομορφο στιγμυτυπο.Πίσω της υπάρχει πλαγιά ,κατάφυτη με χιλιάδες κωνοφόρα δέντρα, πεύκα και κυπαρίσσια.Ιδανικος τοπος για φωτογραφιες,απο το σημειο που σε αφηνει το πλοιο προς τη μονη και Το μοναδικης τεχνοτροπιας καμπαναριο δεσποζει ολογυρα.
Επισης,η κεντρική Πύλη του Μοναστηριού και το Καθολικό του Ταξιάρχου δινουν ενα μεγαλοπρεπη τονο στο χωρο, ενώ μεσα στο ναό ειναι ενυπωσιακες οι τοιχογραφίες με τα ασκητικά πρόσωπα και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαηλ ειναι γεματη ταματα,οπως και ολος ο ναος.
Ξεχωριστη θεση καταλαμβανουν το Βυζαντινο μουσειο,οπου ειδαμε την αιθουσα με τα καραβακια,τα μπουκαλια και αλλα αφιερωματα.Παραδιπλα,υπαρχει και το Λαογραφικο μουσειο (αλλα εκει μπηκε μονο η συζυγος !).
Μετα απο καμια ωρα και ενω αρχισαν να καταφτανουν πολλων γκρουπς τουριστων,ειδικα Ρωσων,αναχωρησαμε για τη χωρα του νησιου.
Ακομα,μου ερχονται συνεχως οι εικονες με το πλοιο να πλησιαζει το λιμανι με ολα αυτα τα πολυχρωμα νεοκλασικα αρχοντικα με το χαρακτηριστικο ''ματι του βοδιου''.Πραγματικα,μοναδικο θεαμα!
Η ζεστη ηδη ηταν στο φορτε της και καθως δε φυσουσε καθολου,η ατμοσφαιρα ηταν αποπνικτικη.Αυτο σημαινε καπελακι,αντηλιακο και πολλα νερα.Περιδιαβηκαμε ολο τον παραλιακο δρομο,βγαζοντας πολλες φωτο τα διπατα και τριπατα αρχοντικα με τις διρριχτες στεγες και προχωρησαμε στα στενα δρομακια,ανακαλυπτοντας γραφικες γωνιτσες!
Δυστυχως,η ο καυσωνας και η απνοια μας απετρεψε να ανεβουμε στην κορυφη του λοφου,οπου βρισκεται το καστρο της Συμης.Next time.Θα ηταν ωραια μια διανυκτερευση εκει.
Μετα απο καποια ωρα καθισαμε για φρεσκο ψαρι και θαλασσινα,πανω στον παραλιακο.Γευτηκαμε το γνωστο συμιακο γαριδακι και αλλα θαλασσινα εδεσματα (αλλα το ψωμι επρεπε να τους το πεις να το φερουν).Μου αρεσαν επισης τα ορεκτικα (οπως παντα-τι ωραια αυτα τα γεμιστα μανιταρια!).
Ακολουθησε φραπεδια σε καφε εκει παραδιπλα,αποχαυνωση μεσα στη μεσημεριανη ζεστη!
Το απογευματακι,ικανοποιημενοι πηραμε το καταμαραν της επιστροφης.

Το υπολοιπο της μερας,ελεγε μια πρωτη βραδυνη βολτα στο Μανδρακι,την παραλιακη περιοχη και το λιμανι στη νεα πολη της Ροδου,εξω απο τα τειχη.Λοιπον δεν το περιμενα να μου αρεσει τοσο πολυ,αποδειξη οτι πραγματικα η πολη συνδυαζει πολλα πραγματα.Απο την Πυλη του λιμανιου με τους επιβλητικους πυργους διασχισαμε κατα μηκος τα τειχη και μεσα απο μια αλλη πυλη βγηκαμε στο Μανδρακι.
Περπατησαμε μεχρι την εισοδο του λιμανιου,στα διασημα ελαφια και με διαφορα ιταλικα κτισματα να αποτελουν το σκηνικο.
Εντυπωση ιδιαιτερη μου εκανε το καθαρα βενετσιανικο κτιριο,που στεγαζει αν δεν κανω λαθος τη νομαρχια.Μια μικρη απομιμηση του Παλατσο Ντουκαλε στη Βενετια!.
Αρκετες φωτο και παλι,προς τη θαλασσα,τα ελαφια,το λιμανι,το φρουριο της Γαλλιας απεναντι.
Στο τελος της βραδιας,ενα μεζεδακι στην παλια πολη με συντροφια τον ατελειωτο κοσμο να σουλατσαρει,ηταν το happy end της μερας μας!
 

wotan1975

Member
Μηνύματα
879
Likes
129
Επόμενο Ταξίδι
Πότε θα κάνει ξαστεριά...
Ταξίδι-Όνειρο
Η.Π.Α.
Tην αλλη μερα το πρωι,ξεκινησαμε με το αυτοκινητο που ειχαμε νοικιασει για μια εκδρομουλα στην ενδοχωρα του νησιου.Ειχα βγαλει προχειρα μια διαδρομη και με μια-δυο ερωτησεις στον ξενοδοχο,κατασταλλαξα στο πλανο.
Πηραμε την παραλιακη οδο που βγαζει απο το παλιο λιμανι στο Μανδρακι και κατευθυνθηκαμε προς το αεροδρομιο.Μετα απο καποια ωρα,ευκολα καταληξαμε στην πασιγνωστη Κοιλαδα των Πεταλουδων.Ομολογω οτι δεν περιμενα να ειναι τοσο ομορφο το τοπιο,θεωρουσα οτι θα εχει τοπια οπως η Κρητη.
Για αρκετη ωρα εξερευνησαμε την περιοχη,ηταν μαγευτικα με τις πεταλουδες να πετανε ολογυρα και τον ηχο απο τους μικρους καταρρακτες να μας συντροφευει!Ως τουριστικο βεβαια σημειο,υπηρχε εισοδος στο παρκο και πωληση βαλσαμωμενων πεταλουδων.Η υπαλληλος εκει βεβαια μας ειπε οτι ειναι απο ολη την Ελλαδα!
Υστερα απο λιγο,μετα απο ενα καφεδακι στην καφετερια που ειχε εκει,συνεχισαμε για τις Επτα Πηγες.Δεν το ειχα ξανακουσει αυτο το τοπωνυμιο αλλα καποιοι ντοπιοι μας προετρεψαν να παμε προς τα εκει.Και εκει,πανεμορφο φυσικο περιβαλλον,με δεντρα,νερα (οχι,δεν κατεβηκαμε στο γνωστο τουνελ!).
Φαγαμε στη σκια των πανυψηλων δεντρων και ενω υπηρχε ηδη πολλη ζεστη,πραγματικα ηταν το κατι αλλο!
To oδοιπορικο συνεχιστηκε πλεον προς τη Λινδο.Πριν τη Λινδο,υπαρχει ενα πλατωμα σε υψηλο σημειο οπου σταματουν πολλοι για να αγνατευσουν την υπεροχη θεα και να βγαλουν φωτο.Το ιδιο καναμε και εμεις.Μοναδικο το το σκηνικο,με το καστρο της Λινδου να ξεπροβαλει μεγαλοπρεπο μπροστα μας!
Παρκαραμε σε ενα σημειο πιο εξω και κατευθυνθηκαμε προς το κεντρο του χωριου.Ηδη πολλοι τουριστες ειχαν κατακλυσει το μερος,εν μεσω εξαντλητικης ζεστης,κλασικα.Χαρακτηριστικα τα λιθοστρωτα σοκακια και οι λιθοστρωτες αυλες.Αυτο το ειδαμε ακομα και στο εσωτερικο εκκλησιων!
Η αρχιτεκτονικη των σπιτιων ειναι καθαρα κυκλαδιτικη,ασυνηθιστο για τη Ροδο,τουλαχιστον κατα τη γνωμη μου.
Τριγυρισαμε αρκετη ωρα,κατω απο δυσκολες συνθηκες.Δεν ανεβηκαμε στο καστρο,με τοση ζεστη,αλλωστε δεν ειδα και κανεναν να το επιχειρει.Σταματησαμε για δροσιστικο,σε ενα καφε με πανοραμικη θεα,φανταστικα!
Δεν κατεβηκαμε ως την παραλια,παρολο που φαινοταν δελεαστικο να ριξουμε μια βουτια στα νερα αυτα!Το απογευματακι πηραμε το δρομο της επιστροφης.
Καθ'οδον,καναμε σταση στη μονη Τσαμπικα και μετα απο λιγο ανεβηκαμε στο εκκλησακι,στην κορυφη του βουνου,περιπου 300 σκαλια αλλα με τη ζεστη που ειχε ακομα,ημασταν μουσκεμα αλλα αξιζε!
Αρχισε να σουρουπωνει και πηραμε το δρομο προς Κρεμαστη,Ιαλυσο,οπου επισης καναμε μια σταση.Φαληρακι,δε σταματησαμε εφοσον υπαρχουν στη Κρητη αντιστοιχες περιοχες.
Στον παραλιακο της Ροδου ειχε τρομερη κινηση (παραβιασα και ενα μονοδρομο,ευτυχως χωρις συνεπειες!).Βραδυ,πια,παραδωσαμε το αυτοκινητο.Μεχρι να παμε στο ξενοδοχειο απο εκεινο το σημειο,διασχισαμε ολη την παλια πολη σχεδον,οπου γινοταν το αδιαχωρητο.Η τελευταια βραδια στη Ροδο ειχε μολις τελειωσει.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.777
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom