Τσεχική Δημοκρατία Στην Πόλη της Μαγείας (Πράγα - Κάρλοβι Βάρι - Κούτνα Χόρα), 20-26/07/2015

Eleni888

Member
Μηνύματα
8
Likes
11
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Γεια σας φίλοι του travelstories και από εμένα! Μόλις επέστρεψα από την πανέμορφη Πράγα! Επειδή είναι η πρώτη μου ιστορία θα ήθελα να δείξετε επιείκεια σε τυχόν παραλείψεις μου. Ξεκινάμε, λοιπόν!

Πριν την αναχώρηση

Για την περίοδο που ταξίδεψα (20-26/07/2015) τα φτηνότερα εισιτήρια και τις πιο φυσιολογικές ώρες αναχώρησης τα είχε η aegean (160€ με επιστροφή/άτομο). Ως προς το ξενοδοχείο, βρήκαμε ένα υπέροχο πεντακάθαρο hostel, 5 βήματα από το μετρο Namesti Miru στη Νέα Πόλη. Το όνομα αυτού Wandering Praha και το κόστος για 6 βράδια διαμονής 312€.

Γενικές παρατηρήσεις

Ο καιρός στην Πράγα είναι απρόβλεπτος, γι' αυτό ξεκινώντας για το ταξίδι σας πρέπει να έχετε μαζί σας και καλοκαιρινά ρούχα, αλλά και μια ομπρέλα, την οποία καλό είναι να έχετε συνέχεια μαζί σας, διότι δεν είναι σπάνιο να ξεσπά απότομα βροχή, αλλά και μια ζακέτα, διότι τα βράδια και νωρίς το πρωί η θερμοκρασία πέφτει απότομα.

Αν και κατά τη διαμονή σας στην πόλη θα σας φανεί ότι τα πράγματα είναι χαλαρά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θα μπείτε στον πειρασμό να κινηθείτε ορισμένες φορές χωρίς εισιτήριο, να έχετε υπόψη σας ότι στην Πράγα υπάρχουν ελεγκτές και, αν σας πιάσουν, όπως συνέβη με εμένα, το πρόστιμο ανέρχεται στα 30€ (=800 CZK). Τα βασικά εισιτήρια για την πόλη για την πόλη της Πράγας διαμορφώνονται ως εξής: 24 CZK (=0,88€) για ένα εισιτήριο που ισχύει για 30', 32 CZK (=1,18€) για ένα εισιτήριο με ισχύ 90' και 110 CZK (=4,06€) για εισιτήριο με ολοήμερη ισχύ. Ισχύουν μειωμένες τιμές για ηλικιωμένους και παιδιά, αλλά όχι για φοιτητές.

Τέλος, η Πράγα είναι μια πόλη σοκαριστικής ομορφιάς, οι κάτοικοί της, ωστόσο, δεν τη δικαιώνουν. Ένα σεβαστό ποσοστό των σερβιτόρων που μας εξυπηρέτησαν ήταν απλά δύστροποι και ξινοί. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει για όλους, αλλά ισχύει σίγουρα για τους μισούς!

Ημέρα 1η

Φτάσαμε στο αεροδρόμιο Vaclav Havel περίπου στις 16:30. Από εκεί φεύγει το λεωφορείο 119 που κάνει τέρμα στο σταθμό του μετρό Nadrazi Veleslavin της γραμμής Α (πράσινη γραμμή). Δεν υπάρχει ειδικό εισιτήριο για το αεροδρόμιο. Αφού φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας και τακτοποιηθήκαμε, ξεκινήσαμε για μια πρώτη βόλτα στη μαγευτική παλιά πόλη της Πράγας, η οποία εξυπηρετείται από τον σταθμό του μετρό Staromestska. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η ομορφιά της πλατείας με τα πολύχρωμα και ζωγραφισμένα κτήρια, η οποία οριοθετείται από τον ναό της Παναγίας της Τυν, ένα ναό που δεν κουράζεσαι ποτέ να κοιτάς, το διάσημο αστρονομικό ρολόι και το επιβλητικό μνημείο του μεταρρυθμιστή ήρωα των Τσέχων Γιαν Χους. Φάγαμε στο εστιατόριο Mincovna στην πλατεία, ένα εστιατόριο που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα για την ποιότητα του φαγητού του και για την ευγένεια των σερβιτόρων του. Για ένα γεύμα με 2 κυρίως, 1 ορεκτικό, 1 μπύρα και 1 ποτήρι κρασί πληρώσαμε σχεδόν 900 CZK (=33,28€). Ολοκληρώσαμε το βράδυ μας σε ένα από τα φημισμένα jazz club της πόλης, το Agharta. Πήρε το όνομα του από την ομώνυμη μυθική υπόγεια πόλη, η οποία προέκυψε από την πίστη του εσωτερισμού στην κούφια γη. Το όνομα είναι αρκετά ταιριαστό, διότι το club βρίσκεται βαθιά μέσα στο έδαφος. Για να μπεις στο club υπάρχει χρέωση 250CZK (= 9,25€) ανά άτομο, ωστόσο τα ποτά που σερβίρει είναι καλά και φτηνά, η ατμόσφαιρα εξαιρετική και οι μουσικοί που βρίσκονται εκεί κάθε βράδυ μετά τις 21:00 πολύ καλοί.

Ημέρα 2η

Ημέρα αφιερωμένη στο Κάστρο της Πράγας και στα αξιοθέατα που το περιβάλλουν. Αν έχετε λίγο χρόνο, αξίζει να επισκεφτείτε τα μοναστήρια Στραχόβ και Λορέττο. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε το Στραχόβ με τη διάσημη βιβλιοθήκη του, αλλά το Λορέττο είναι ένα πολύ όμορφο μοναστήρι με ενδιαφέρουσα μπαρόκ αισθητική. H γενική είσοδος είναι 150 CZK (=5,54€) και υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια για υπερήλικες και φοιτητές. Εάν επιθυμείτε να βγάλετε φωτογραφίες, πρέπει να πληρώσετε επιπλέον 70CZK (=2,59€).

Κατηφορίζοντας στα γραφικά στενά προς το κάστρο την προσοχή μας τράβηξαν δύο κυρίως κτήρια. Το πρώτο είναι το Ανάκτορο Schwarzenber, του οποίου οι τοίχοι δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι ανάγλυφοι, ενώ στην πραγματικότητα είναι ζωγραφισμένοι. Το δεύτερο είναι το πολύ καλαίσθητο ροκοκό ανάκτορο του Αρχιεπισκόπου σχεδόν δίπλα από την είσοδο του κάστρου.

Κατόπιν μάς υποδέχτηκαν οι μεγαλοπρεπείς πύλες του κάστρου που απεικονίζουν γίγαντες να παλεύουν. Φτάνοντας στη δεύτερη αυλή του κάστρου, φτάσει κανείς στα γραφεία τουριστικών πληροφοριών, συναντήσαμε τον χώρο όπου εκτίθενται οι θησαυροί του Αγίου Βίτου. Πρόκειται για μια έκθεση, η οποία έχει έξτρα είσοδο (γενική είσοδος για την έκθεση 300CZK=11,09€, μειωμένη 150CZK=5,54€, παρέχεται δωρεάν audio guide), αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο λόγω των πολύ ενδιαφέροντων εκθεμάτων της, τα οποία σε βοηθούν να καταλάβεις την ιδιαίτερη θρησκευτική κουλτούρα της Κεντρικής Ευρώπης. Αμέσως μετά, προχωρήσαμε προς τον κυρίως χώρου του κάστρου. Υπάρχουν 3 εισιτήρια που επιτρέπουν την είσοδο σε 3 διαφορετικούς συνδυασμούς κτηρίων. Εμείς επιλέξαμε το πιο πλήρες με γενική είσοδο 350CZK (=12,95€) και μειωμένη 175czk (=6,47€). Ωστόσο, θεωρώ πως περισσότερο συμφέρει το δεύτερο πακέτο με γενική είσοδο 250CZK (=9,25€) και μειωμένη 125CZK (=4,62€), διότι τα παραπάνω μνημεία, στα οποία προσφέρει πρόσβαση το πρώτο είναι δευτερεύουσας σημασίας και μπορεί κάποιος εύκολα να τα προσπεράσει αν δεν έχει αρκετό χρόνο. Να τονίσω εδώ ότι όλα τα εισιτήρια ισχύουν για την ημέρα έκδοσης τους και την επόμενη.

Ας περάσουμε τώρα στα ίδια τα αξιοθέατα του κάστρου! Πρώτος φυσικά έρχεται ο Άγιος Βίτος. Πρόκειται για ναό, τον οποίο τα λόγια πραγματικά αδικούν! Υπέροχος, μεγαλοπρεπής, αξέχαστος! Βαρύς και σκοτεινός ναός, στον οποίο ξεχωρίζουν τα υπέροχα βιτρό με αποκορύφωμα τον κεντρικό ρόδακα της πρόσοψης και ένα παράθυρο που σχεδιάστηκε από τον μεγάλο Τσέχο καλλιτέχνη του Art Nouveau Alfons Mucha. Μοναδικά είναι επίσης το κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μασίφ ασήμι άγαλμα του Αγίου Ιωάννη του Νέπομουκ και το πολύ ιδιαίτερα διακοσμημένο παρεκκλήσιο του Αγίου Βενσέσλαου.

Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε τον Πύργο της Πυρίτιδας, ένα χώρο, στον οποίο σήμερα εκτίθενται τσέχικες στρατιωτικές στολές του 20ου αιώνα. Επί της βασιλείας του Ροδόλφου Β', όμως, εκεί εργάζονταν αλχημιστές.

Κατόπιν, επισκεφτήκαμε το Παλιό Ανάκτορο, το οποίο έχει απογυμνωθεί από τα περισσότερα έπιπλα του και δεν είναι πλέον ιδιαίτερα καλαίσθητος. Ωστόσο, ταμπέλες διασκορπισμένες στον χώρο προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για κρίσιμα περιστατικά της τσεχικής ιστορίας που εκτυλίχθηκαν εδώ. Επίσης, από τα μπαλκόνια του ανακτόρου η θέα της πόλης είναι πανέμορφη.

Προχωρώντας, μπήκαμε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ένα ναό αδιάφορο γενικά εσωτερικά, αλλά με ενδιαφέροντα εξωτερικό διάκοσμο. Τέλος, κατεβήκαμε το διάσημο και πολύχρωμο Χρυσό Σοκάκι με τα πολύ ιδιαίτερα σπιτάκια του, σε ένα από τα οποία μάλιστα είχε ζήσει και για λίγους μήνες ο Φ. Κάφκα.

Στα πιο πρακτικά, για να πάμε στο κάστρο πήραμε το τραμ 22 με κατεύθυνση προς Bila Hora και κατεβήκαμε στη στάση Pohorelec. Η στάση αυτή βρίσκεται πιο ψηλά στον λόφο και εξυπηρετεί καλύτερα, εάν θέλετε να δείτε τα μοναστήρια Στραχόβ και Λορέτο. Επίσης, εάν κατεβείτε σε αυτή τη στάση, θα γλυτώσετε τυχόν κουραστικές ανηφόρες. Η πιο κοντινή, πάντως, στάση στο ίδιο το κάστρο της Πράγας είναι η στάση Pražský hrad. Φεύγοντας κατηφορίσαμε τον λόφο του κάστρου και καταλήξαμε στη στάση του μετρό Malastranka.

Τέλος, θα σας έλεγα να αποφύγετε το Cafe Salmovsky Palac έξω ακριβώς από την είσοδο του κάστρου. Όχι μόνο για τις τσιμπημένες τιμές του - πληρώνεις εξάλλου την απίστευτη θέα - αλλά για το αγενές προσωπικό και τους πολύ αργούς χρόνους εξυπηρέτησης. Το φαγητό δεν είναι τίποτα εξωπραγματικό, δεν μπορώ,ωστόσο, να κρίνω με ακρίβεια, διότι εμείς εκεί απλά τσιμπήσαμε ένα σάντουιτς και μια σαλάτα.
 
Last edited:

Eleni888

Member
Μηνύματα
8
Likes
11
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Ημέρα 3η

Μονοήμερη εκδρομή στην Κούτνα Χόρα. Η Κούτνα Χόρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 χλμ από το κέντρο της Πράγας και είναι προσβάσιμη με τρένο ή λεωφορείο. Εμείς προτιμήσαμε το λεωφορείο, διότι είναι ελάχιστα ταχύτερο. Πήραμε λοιπόν το μετρό και κατεβήκαμε στο τέρμα της κόκκινης γραμμής,στον σταθμό Haje. Έξω ακριβώς βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων. Προσοχή! Τα δρομολόγια είναι αραιά και καλό είναι να έχετε κοιτάξει από πριν τις ώρες αναχώρησης. Εμείς την "πατήσαμε" και ήμαστε εκεί 10:45 και το επόμενο έφευγε στις 12:00. Επίσης, το τελευταίο λεωφορείο από Κούτνα Χόρα φεύγει νωρίς, περίπου στις 18:00-19:00. Το εισιτήριο του λεωφορείου κοστίζει 68 CZK (2,5€) ανά διαδρομή.

Κατεβαίνετε μια στάση πριν το τέρμα και σε απόσταση 10' με τα πόδια βρίσκεται ο μαγευτικός ναός της Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για έναν υπέροχο ναό που οπωσδήποτε αξίζει να επισκεφτείτε. Στα θετικά της επίσκεψής μας συγκαταλέγεται και το ότι μας δόθηκε ένα φύλλο με λίγα λόγια για τα σημαντικότερα σημεία του ναού.

Αν ψάχνετε ένα μέρος να ξεκουραστείτε, να πιείτε έναν καφέ, ένα αναψυκτικό ή/και να τσιμπήσετε κάτι, θα σας πρότεινα το εστιατόριο του ξενοδοχείου Vila U Varhanare. Η θέα από εκεί είναι μαγευτική και οι τιμές του είναι εξαιρετικά λογικές.

Από την ίδια στάση που σας άφησε το λεωφορείο περνά ένα άλλο, το F01 νομίζω, το οποίο γυρνάει την πόλη και περνά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της. Στα μεγάφωνα θα ακούσετε πότε πρέπει να αποβιβαστείτε. Θα σας αφήσει σε μια στάση, από όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το παρεκκλήσι Sedlec και την εκκλησία της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Η τελευταία, αν και είναι ένας από τους παλαιότερους γοτθικούς ναούς της Ευρώπης, δεν θεωρώ ότι αξίζει το εισιτήριό της. Είναι υπερβολικά λιτή στο εσωτερικό της και δεν διαθέτει καμία αξιόλογη διακόσμηση.

Δεν μπορεί, βέβαια, να πει κανείς το ίδιο και για το οστεοφυλάκιο του Σεντλέτς. Πρόκειται για ένα παρεκκλήσι διακοσμημένα εκ ολοκλήρου από ανθρώπινα οστά, τα οποία προήλθαν από το γειτονικό νεκροταφείο. Το θέαμα είναι τουλάχιστον επιβλητικό και ειλικρινά κόβει την ανάσα. Θεωρώ ότι πρόκειται για κάτι απολύτως μοναδικό και σίγουρα αξίζει τον κόπο και, φυσικά, τις μόλις 90CZK (3,32€) του εισιτηρίου του. Για φοιτητές, παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους υπάρχει μειωμένο εισιτήριο 60CZK (2,2€).
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.685
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom