Στην τουρκική βουλή νομοσχέδιο για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

GTS

Member
Μηνύματα
6.792
Likes
18.364
Μακαρι να ειναι απλα ενα πυροτεχνημα ενος γραφικου.
 

joch

Member
Μηνύματα
40
Likes
38
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟΣ-ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ
Γραφικός, μισαλλόδοξος, ημιδικτάτορας, σκοταδιστής, θρησκόληπτος ισλαμιστής, εγωπαθής, διώκτης των δημοσιογράφων κτλ κτλ ο Ερντογάν αλλά το μισό travelstories (και ακόμη κάμποσα μύρια τουριστών) σκάνε μια χαρά τα λεφτουδάκια τους στην "ακατανόητη" γείτονα χώρα.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Εδώ ζούμε ακόμα αδιαμαρτύρητα στη χώρα που συγκυβερνα ο ΣαμαροΒενιζελος.... ο τουρισμός στην Ιστανμπούλ σε χάλασε εσένα.
 

Vegerazaros

Member
Μηνύματα
1.464
Likes
2.061
Ταξίδι-Όνειρο
Ελβετία ξανά
Εν όψει της προσευχής που προτίθεται να κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στις 29 Μαΐου - Μουσουλμανική αρχή θα διοικεί και θα διαχειρίζεται το κτιριακό συγκρότημα του ιστορικού ναού
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Habertürk, (3/5), ο ανεξάρτητος βουλευτής της περιοχής του Burdur, Χαμί Γιλντιρίμ, κατέθεσε στην τουρκική βουλή σχετικό νομοσχέδιο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εν όψει και της προαναγγελθείσας προσευχής που προτίθεται να κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 29 Μαΐου επέτειο της άλωσης, μιμούμενος τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα, 80 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, με το νομοσχέδιο αυτό που κατέθεσε ο Τούρκος βουλευτής επανέρχεται στην μουσουλμανική της ταυτότητα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την νέα αυτή τουρκική πρόκληση με διεθνείς διαστάσεις.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Habertürk, έχει τρία βασικά άρθρα τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής :

1) Η Αγία Σοφία θα ανοίξει τις πύλες σαν μουσουλμανικό τέμενος στην μουσουλμανική λατρεία.

2) Η απόφαση της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την επίσημη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

3) Η εκτέλεση της απόφασης θα γίνει από το υπουργικό Συμβούλιο. Ο Τούρκος βουλευτής αιτιολογώντας την απόφαση του να καταθέσει το νομοσχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επικαλέστηκε ιστορικούς λόγους και φυσικά αναφέρθηκε στην ιστορική κίνηση του Μωάμεθ του Πορθητή ο οποίος μόλις εισήλθε νικητής στην Κωνσταντινούπολη κατευθύνθηκε στην Αγία Σοφία και εκεί τέλεσε τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή ανακηρύσσοντας το ναό σε μουσουλμανικό τέμενος.

Συνεχίζοντας ο Τούρκος βουλευτής τόνισε πως δεν είναι αποδεκτό να τελούνται μουσουλμανικές προσευχές έξω από την Αγία Σοφία και στον περίγυρο της και να απαγορεύεται οι πιστοί μουσουλμάνοι να εισέρχονται μέσα στον ναό για να προσευχηθούν σύμφωνα με το ισλαμικό τυπικό.

Για τον λόγο αυτό ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι προχώρησε στην κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, που βρίσκει σύμφωνες προς το παρόν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης ξαναγίνεται τζαμί και παραδίδεται στους μουσουλμάνους για προσευχή και λατρεία.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι και ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας με όλα τα κτίσματα που υπάρχουν θα τεθούν υπό την νέα μουσουλμανική αρχή που θα διοικεί και θα διαχειρίζεται το κτιριακό συγκρότημα του ιστορικού ναού.
Ωραια ! αν μετατραπεί σε τζαμί θα μπαίνουμε και τσαμπα!!( γιατι ως γνωστό στα τζαμιά δεν πληρωνεις! ) μα καλα νομιζετε οτι τοσο ηλίθιοι ειναι οι Τουρκοι να χασουν τοσες χιλιαδες! λίρες που εισρέουν καθε μερα απο την Αγια Σοφιά ως μουσείο? Και θα τρεξουν Οοοολοι οι Μουσουλμάνοι της Πόλης να προσευχηθούν ειδικα στην Αγιά Σοφια γιατι το εχουν αχτι..!! αχ..αχ..αχ..αχ... ή θα γινει μια μερα Ελληνική... σε ρομαντικές εποχές ζείτε..
 

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ταξίδι-Όνειρο
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Το πιθανότερο είναι πως τέτοια δημοσιεύματα σερβίρονται για εσωτερική κατανάλωση. Εξάλλου σκεφτείτε τι κοπτήριο χρήματος είναι η Αγιά Σοφιά. Είναι πολλά τα λεφτά!
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Όταν πήγα στη Πόλη και επισκέφτηκα την Αγ. Σοφία, ονειρεύτηκα να γίνει κάποτε θεία λειτουργία στον μεγαλειώδη αυτό ναό. ...
Αστο καλύτερα.... Δεν φτάνει που εχουμε τον άλλο τον αρχιπιτσαδόρο να γκαρίζει ότο βγηκαμε στις αγορές, θα τον ακούμε και να ουρλιάζει ότι αλώσαμε και την Αγία Σοφιά?
 
Last edited:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.678
Likes
50.532
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Γραφικός, μισαλλόδοξος, ημιδικτάτορας, σκοταδιστής, θρησκόληπτος ισλαμιστής, εγωπαθής, διώκτης των δημοσιογράφων κτλ κτλ ο Ερντογάν αλλά το μισό travelstories (και ακόμη κάμποσα μύρια τουριστών) σκάνε μια χαρά τα λεφτουδάκια τους στην "ακατανόητη" γείτονα χώρα.
Αν ήταν κριτήριο η συμπάθεια προς μια κυβέρνηση η ηγέτη τότε οι περισσότερες χώρες του πλανήτη δε θα είχαν τουρισμό.
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.792
Likes
18.364
Αστο καλύτερα.... Δεν φτάνει που εχουμε τον άλλο τον αρχιπιτσαδόρο να γκαρίζει ότο βγηκαμε στις αγορές, θα τον ακούμε και να ουρλιάζει ότι αλώσαμε την Αγία Σοφιά?
Μακάρι ο ημίτρελος τηλε-πωλητής να ήταν στο ΤηλεΆστυ και να ούρλιαζε για την Αγιά Σοφιά, το Μαρμαρωμένο Βασιλιά (wtf?) και για καμιά χύτρα ταχύτητας υπερυψηλής πίεσης με σύστημα που ανακάλυψαν πρώτοι στο σύμπαν οι σοφοί της αρχαίας Αμφιώνης. Δυστυχώς όμως είναι υπουργός σοβαρού υπουργείου και έχει διαλύσει το σύμπαν (με εντολή Σαμαρά βεβαίως ε).
Πιότερο όμως ανησυχώ γαι τους ημίτρελους που τον ψηφίζουν...
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
Δικαίωμα... ο ημίτρελλος αρχιπιτσαδόρος δεν είναι ο Μπουμπούκος αλλά ο αργυρώνητος αρχιπροδότης Σαμαράς... αυτός ο ξετσίπωτος κουραδόμαγκας που μας το παίζει και σωτήρας της χώρας... συγνώμη για την υστερία αλλά πραγματικά απορώ πως θα βρεθούν συντοπίτες μας και θα ψηφίσουν μια τέτοια ξεφτυλισμένη προσωπικότητα...

Στο θέμα μας... επί της ουσίας η ιστορία είναι μπουρμπούτσαλα... το να μετατραπεί η Αγ. Σοφιά σε μουσείο είναι δουλειά που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας... όσο γραφικός κι αν είναι ο Ερντογάν και όσο κι αν ίσως το θέλει, δεν θα το κάνει γιατί απλά δεν τον συμφέρει... η σημερινή Τουρκία ζει σε φρενίτιδα ανάπτυξης γιαυτό και τα πολιτειακά προβλήματα της χώρας κουκουλώνονται... οι Τούρκοι χορταίνουν, ξοδεύουν, καταναλώνουν, δημιουργείται μεσαία τάξη γιαυτό και πάρα πολλοί κάνουν αβαρίες σε μερικά ευαίσθητα θέματα... επειδή όμως ρόδα είναι και γυρίζει στο μέλλον τα πράγματα δεν τα βλέπω ιδιαίτερα ρόδινα για τους γείτονες... στην πρώτη οικονομική στραβή η κατάσταση θα μπατάρει και θα μπατάρει άσχημα...
 

sezar7

Member
Μηνύματα
748
Likes
606



«Εμφύλιος» πίσω από τα δημοσιεύματα που θέλουν την Αγιά Σοφιά να λειτουργεί μελλοντικά ως τέμενος
«Τον ασκό του Αιόλου» ανοίγει η νέα μεγάλη κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του κινήματος Γκιουλέν και της κυβέρνησης Ερντογάν, έπειτα από τις φήμες που κυκλοφορούν ότι το κυβερνών κόμμα ετοιμάζει σχέδιο ανοίγματος της Αγιάς Σοφιάς για προσκύνημα στους μουσουλμάνους.

Τουρκικά δημοσιεύματα, εφημερίδων προσκείμενων στην κυβέρνηση Ερντογάν, αντικρούουν τα επιχείρηματα στα οποία βασίζεται η εκστρατεία του Γκιουλέν του αμφιλεγόμενου τούρκου ιμάμη που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ - αναφέροντας ότι πίσω από τις φήμες περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί υποκρύπτεται η πρόθεση του ιδίου να ξεσηκώσει την διεθνή κοινότητα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει ένα άρθρο-κόλαφο εναντίον όσων, εντός ή εκτός της τουρκικής κυβέρνησης, έχουν βλέψεις να μετατρέψουν ξανά την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης που επικρίνει όσους προτίθενται (ή σχεδιάζουν) να ξανανοίξουν τον ιστορικότερο ναό της ορθοδοξίας ώστε -όπως λένε οι Τούρκοι- το «λυπημένο τζαμί της Αγίας Σοφίας»... να χαμογελάσει ξανά.

Η είδηση ότι το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, ενδέχεται να γίνει πάλι τέμενος βρίσκει άκρως αντίθετο μεγάλο κομμάτι του τουρκικού πληθυσμού, ανάμεσα σε αυτούς και πολλούς τούρκους δημοσιογράφους που γράφουν για καθαρή υποκρισία.

«Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί την Τουρκία στον 21ο αιώνα; Είναι δυνατόν η χώρα μας να χρησιμοποιεί τέτοια σημειολογία σήμερα; Είναι δυνατόν μια χώρα όπου λειτουργούν περί τα 80.000 θρησκευτικά τεμένη, να θέλει να επαναλειτουργήσει ως τζαμί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας; Πώς θα νιώθαμε εμείς αν ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Ευρώπη ξαφνικά μετατρεπόταν σε χριστιανική εκκλησία; Έχουμε 80.000 τεμένη και επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην Αγία Σοφία;», γράφει εμφανώς εξοργισμένος ο δημοσιογράφος της τούρκικης εφημερίδας Ερτουγρούλ Οζκιόκ.

«Ο χότζας Φεχτουλάχ που εγώ γνωρίζω δεν θα ήταν ευχαριστημένος με τέτοια πράγματα» υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, προφανώς υπονοώντας ότι κάποιοι αποδίδουν στον άλλοτε πνευματικό σύμμαχο και νυν άσπονδο εχθρό του Ερντογάν σκέψεις που δεν έχει.

Και καταλήγει: «Αν πάντως αυτές οι φήμες είναι ακριβείς, τότε δεν εξυπηρετούν την κοινωνία. Αν είναι ακριβείς, τότε όλα τα μηνύματα διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης που στέλνονται στη διεθνή κοινότητα μέχρι σήμερα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από καθαρή υποκρισία. Φίλοι, η Κωνταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων εδώ και 560 χρόνια. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο της χώρας μας εδώ και 90 χρόνια, μιας χώρας που το 99% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Εσείς τί επιπλέον, τί άλλο θέλετε να αποδείξετε : Και σε ποιόν; Εν μέσω 80.000 τεμένων εσείς τώρα επικεντρώνεστε σε μία χριστιανική εκκλησία; Ντροπή, ντροπή σας...».
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.214
Μηνύματα
883.826
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom