Στη ζώνη Σένγκεν εισέρχονται στις 21 Δεκεμβρίου τα «νέα» κράτη-μέλη της ΕΕ

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Στο καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα εντάσσονται στις 21 Δεκεμβρίου οι χώρες που πέρασαν το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004- πλην Κύπρου που έχει ζητήσει αναβολή ενός έτους.

Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία και Μάλτα εντάσσονται με ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το «πράσινο φως» έδωσαν την Πέμπτη οι Ευωπαίοι ΥΠΕΣ) στη Συνθήκη Σένγκεν και καταργείται για τους πολίτες τους ο έλεγχος διαβατηρίου στα κοινά σύνορα.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για την προσχώρηση στη «γη Σένγκεν», ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας δήλωσε ότι η επέκταση της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη. «Είναι πολύ σημαντικό βήμα για τους πολίτες. Θα νοιώσουν πραγματικά ότι ανήκουν στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ντράγκουτιν Μάτε στο Reuters.

Η συμφωνία για τη Συνθήκη Σένγκεν, που υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου 1985 μεταξύ της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών, θεσπίζει καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των υπηκόων των κρατών τα οποία την έχουν υπογράψει, των άλλων κρατών της κοινότητας ή τρίτων χωρών.

Η σύμβαση Σένγκεν συμπληρώνει τη συμφωνία και καθορίζει τις προϋποθέσεις εφαρμογής και τις εγγυήσεις για την εφαρμογή αυτής της ελεύθερης κυκλοφορίας. Μολονότι υπογράφηκε στις 19 Ιουνίου 1990 από τα εν λόγω πέντε κράτη μέλη, άρχισε να ισχύει από το 1995.

Η συμφωνία και η σύμβαση Σένγκεν, οι κανόνες που θεσπίστηκαν βάσει των κειμένων αυτών καθώς και οι συναφείς συμφωνίες αποτελούν το επονομαζόμενο «κεκτημένο Σένγκεν», επισημαίνεται στα επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 1999 και μετά το κεκτημένο Σένγκεν ενσωματώθηκε στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης, δυνάμει του πρωτοκόλλου που επισυνάφθηκε στη συνθήκη του Αμστερνταμ.

Οι συμφωνίες Σένγκεν επεκτάθηκαν με την πάροδο του χρόνου και στα 15 παλαιά κράτη μέλη: η Ιταλία υπέγραψε τις συμφωνίες το 1990, η Ισπανία και η Πορτογαλία το 1991, η Ελλάδα το 1992, η Αυστρία το 1995 και η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία (με ειδικό καθεστώς) το 1996.

Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν μόνον εν μέρει στο κεκτημένο Σένγκεν, εφόσον έχουν διατηρήσει ακόμη τους ελέγχους στα σύνορά τους.

Δύο τρίτες χώρες, η Ισλανδία και η Νορβηγία, αποτελούν επίσης μέρος του χώρου Σένγκεν από το 1996. Η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι ωστόσο περιορισμένη. Και η Ελβετία ξεκίνησε διαδικασία συμμετοχής στο κεκτημένο Σένγκεν.

πηγή: www.in.gr
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Διευρύνεται ο ευρωπαϊκός χώρος Σένγκεν

Από 21/12/2007 η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θα ανήκουν επίσημα στο χώρο Σένγκεν. Οι έλεγχοι στα εσωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ αυτών των χωρών και των 15 σημερινών κρατών-μελών θα αρθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα υλοποιηθεί το ιδανικό της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η τελευταία διεύρυνση σημαίνει ότι τα ανατολικά σύνορα του χώρου Σένγκεν φθάνουν τα 4.278 χμ. Εκτός ζώνης Σένγκεν παραμένει η Κύπρος, η οποία θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο στα σύνορά της για ακόμη ένα χρόνο. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, δήλωσε χθες ότι «από τις 21 Δεκεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα στις 24 χώρες του χώρου Σένγκεν -από την Πορτογαλία μέχρι την Πολωνία και από την Ελλάδα μέχρι τη Φινλανδία- χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Επιθυμώ να συγχαρώ τα εννέα νέα μέλη του Σένγκεν, την πορτογαλική προεδρία και όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης για τις προσπάθειες που κατέβαλαν. Μαζί καταργήσαμε τους ελέγχους στα σύνορα -αυτά τα εμπόδια για την ειρήνη, την ελευθερία και την ενότητα στην Ευρώπη- δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια». Η συμφωνία για τη Συνθήκη Σένγκεν, που υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου 1985 μεταξύ της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών, θεσπίζει καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των υπηκόων των κρατών τα οποία την έχουν υπογράψει, των άλλων κρατών της κοινότητας ή τρίτων χωρών. Η Ιρλανδία και η Βρετανία συμμετέχουν μόνον εν μέρει στο κεκτημένο, ενώ μέρος του χώρου αποτελούν δύο τρίτες χώρες, η Ισλανδία και η Νορβηγία.
πηγή: www.simerini.com.cy

abp0.blogger.com__Dwbwzh2uOv8_R3Kgrwcp5NI_AAAAAAAAAxg_HzFhj9mYj_A_s400_fortigapoloniaoykrania.jpg

Kυκλοφοριακό στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας μετά την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν(πηγή: news.pathfinder.gr)

abp1.blogger.com__Dwbwzh2uOv8_R3Kg0Acp5OI_AAAAAAAAAxo_67H_tdDd6Lc_s400_poloniasengen.jpg

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Mirek Topolanek, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans-Gert Poettering, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Donald Tusk, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Jose Socrates και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso παρευρέθηκαν στην τελετή για το άνοιγμα των συνόρων, στην πόλη Porajow της Πολωνίας, που συνορεύει με τη Γερμανία και την Τσεχία. Εννέα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Σλοβακία - εντάχθηκαν στις 21 Δεκέμβρη στη ζώνη Σένγκεν, όπου οι πολίτες των ανωτέρω χωρών μπορούν να παιρνούν ελεύθερα τα σύνορα των χωρών εντός της ζώνης χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν διαβατήριο.(πηγή: news.pathfinder.gr)

«Η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ σημαίνει ταυτόχρονα και αποτελεσματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων των χωρών του Σένγκεν» γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde για την σημερινή είσοδο στην αποκαλούμενη ζώνη του Σένγκεν εννέα εκ των δέκα χωρών της διεύρυνσης του 2004: «ήδη υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν για τον κίνδυνο παράνομης μετανάστευσης εξ Ανατολών, αυτή η ανησυχία είναι κατανοητή, διότι το οργανωμένο έγκλημα και οι δουλέμποροι κάθε είδους θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα κατάσταση προς όφελός τους.» «Τώρα εναπόκεινται στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες να επιδείξουν αποτελεσματικότητα στη δίωξη του εγκλήματος και ταυτόχρονα σεβασμό έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση.»
Τελεσίδικη η κατάργηση των συνόρων του Ψυχρού Πολέμου
«Από τα μεσάνυχτα μπορεί να περάσει κανείς χωρίς ελέγχους τα πιο τραγικά σύνορα της Ευρώπης, εκείνα μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας, που πέθαναν πολεμώντας εκατομμύρια άνθρωποι,» παρατηρεί η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera: «σήμερα η Πολωνία και η Γερμανία κερδίζουν έναν πόλεμο. Σήμερα πέφτουν σύνορα αιώνων.
Αυτή είναι η τελεσίδικη πτώση του σιδηρού παραπετάσματος που κάποτε καθόριζε από τη Βαλτική μέχρι την Αδριατική τα σύνορα του Ψυχρού Πολέμου». «Στην εποχή της παγκόσμιας τρομοκρατίας, του μαζικού προσφυγικού κύματος και της μαφίας των δουλεμπόρων φαίνεται ότι η συνθήκη του Σένγκεν είναι η κατάλληλη απάντηση στις νέες προκλήσεις του αιώνα μας» υπογραμμίζει η ισπανική εφημερίδα El Periodico de Catalunya και καταλήγει: «Γι’ αυτό έχει πια πολύ λίγη σημασία το γεγονός ότι η Μ. Βρετανία και η Ιρλανδία λάμπουν δια της απουσίας τους, διότι επιβεβαιώνουν ότι είναι θιασώτες της παρωχημένης μορφής κρατικής κυριαρχίας και αποδεικνύουν ότι δυσπιστούν έναντι της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης και προτιμούν να υποκύπτουν στις υπαγορεύσεις των ΗΠΑ.» Στην τροχιά προς τη δημοκρατία, την ελευθερία και τον καπιταλισμό «Η ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ή η πολιτική άνοιξη του 1989 είναι ουσιαστικές τομές στην ιστορία μας, αλλά η σημερινή ένταξη της Πολωνίας στη ζώνη του Σένγκεν ξεπερνάει σε σημασία τις παραπάνω ιστορικές στιγμές» διαπιστώνει η πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita: «το γεγονός της ένταξης στη ζώνη Σένγκεν σηματοδοτεί την τελεσίδικη απομάκρυνση από τη σκοτεινή εποχή του σοβιετικού ολοκληρωτισμού και την τροχιά προς τη δημοκρατία, την ελευθερία και τον καπιταλισμό.»
πηγή: www.deutsche-welle.de,
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Θετική για την Αυστρία η διεύρυνση της «Ζώνης Σένγκεν»

Θετικός για την Αυστρία εμφανίζεται ο πρώτος απολογισμός της πρόσφατης διεύρυνσης της αποκαλούμενης «Ζώνης Σένγκεν» - με την οποία από τις 21 του περασμένου Δεκεμβρίου έχουν καταργηθεί ουσιαστικά τα σύνορά της με τέσσερις γειτονικές της χώρες την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχία - όπως διαπιστώνεται τώρα από τα επίσημα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη ισχύος της «διεύρυνσης».

Η επέκταση της Συνθήκης Σένγκεν και στις τέσσερις γειτονικές της χώρες-νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε γιορτασθεί από την Αυστρία με κάθε επισημότητα στους μέχρι τότε μεταξύ τους συνοριακούς σταθμούς, παρουσία της αυστριακής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας και των ομολόγων της από τις άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, ένα εικοσαήμερο μετά την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Αυστρία και τις τέσσερις αυτές χώρες - οι οποίες αποτελούν πλέον τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ - δεν επαληθεύθηκαν οι ανησυχίες μεγάλης μερίδας του αυστριακού πληθυσμού για αύξηση της εγκληματικότητας, για επιπλέον διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, επιθέσεις, σενάρια που προωθούσαν συστηματικά τα δύο ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρεται στη στατιστική του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, για παράδειγμα ο αριθμός των επισημάνσεων παρανόμων - δηλαδή ατόμων χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα - μειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν ένα χρόνο, από 924 σε 663, ενώ εκείνου των επισημανθέντων δουλεμπόρων από 29 σε 11.

Λόγω της υποχρεωτικής πλέον διαδικτύωσης των νέων χωρών της Συνθήκης Σένγκεν, έχει αυξηθεί βέβαια σημαντικά, κατά 2.899, ο αριθμός των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης που πριν τη διεύρυνση ανερχόταν σε 16.000, ενώ, με βάση τα νέα στοιχεία, στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν, έγιναν στην Αυστρία 17 συλλήψεις ατόμων που θα εκδοθούν σε άλλη χώρα και αντίστοιχα 51 συλλήψεις στις νέες χώρες του Σένγκεν.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκιούντερ Πλάτερ διαβεβαίωσε εκ νέου πως στις περιπτώσεις αιτούντων άσυλο οι οποίοι έχουν εισέλθει στην Αυστρία από άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, αυτοί θα επαναπροωθούνται σε αυτές το ταχύτερο δυνατόν, στη βάση της αποκαλούμενης Συμφωνίας του Δουβλίνου.

Η 21 Δεκεμβρίου 2007, κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η νέα διεύρυνση της Ζώνης Σένγκεν, χαρακτηρίστηκε ως αφετηρία μιας νέας εποχής της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης για την Αυστρία και τις τέσσερις γειτονικές της χώρες Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία με τις οποίες καταργήθηκαν ουσιαστικά τα μεταξύ τους σύνορα.

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως, με την έναρξη ισχύος της διευρυμένης Ζώνης Σένγκεν από τις 21 Δεκεμβρίου, τερματίσθηκε και η επικουρική υπηρεσία προς τις αυστριακές συνοριακές αστυνομικές αρχές, που παρείχαν τα τελευταία χρόνια κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τις τέσσερις γειτονικές χώρες της Αυστρίας, 1.500 άνδρες των αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων, και απομακρύνθηκαν αντίστοιχα τα φυλάκια και παρατηρητήρια τους.

Η αποχώρηση αυτών των στρατιωτών αφορά την άμεση περιοχή των συνόρων, αφού η αυστριακή κυβέρνηση στις αρχές Νοεμβρίου είχε αποφασίσει κατ΄αρχήν μια παράταση των επικουρικών υπηρεσιών τους στην ενδοχώρα μέχρι τουλάχιστον το Σεπτέμβριο του 2008. Η απόφαση αυτή φέρεται να θεωρήθηκε σκόπιμη εξαιτίας των ανησυχιών σε μερίδα του πληθυσμού για αύξηση της εγκληματικότητας μετά την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων.

πηγή: www.kathimerini.gr
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.254
Μηνύματα
885.057
Μέλη
38.933
Νεότερο μέλος
athgouletas

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom