Δανία Σουηδία Στοκχόλμη-Μάλμε-Κοπεγχάγη

komitis84

Member
Μηνύματα
6
Likes
33
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος λατινικης αμερικης
Μετά το περσινό ταξίδι στην Ισλανδία αναρριχήθηκε στις επιθυμίες να ανακαλύψουμε την υπόλοιπη Σκανδιναβία.
Οι προετοιμασίες έγιναν νωρίς για να γλιτώσουμε τα περιττά έξοδα και από μέσα Οκτώβρη ήταν όλα κλεισμένα .
1η μέρα : Αθήνα - Στοκχόλμη
Πρωινή πτήση με aegean για Στοκχόλμη. 3.30 ώρες πτήση όπου φτάσαμε Στοκχόλμη 11:40 τοπική ώρα. Με τη Στοκχόλμη έχουμε μια ώρα διάφορα οπότε όταν προσγειώθηκαμε ήταν όλη η μέρα μπροστά μας. Η Στοκχόλμη στην πραγματικότητα είναι πολλά νησάκια πάνω από τη θάλασσα της Βαλτικής όπου ενώνονται μεταξύ τους με 57 γέφυρες. Η πρώτη μέρα αφιερώθηκε να δούμε από αυτά τα νησιά , το νησί της gamla stan δηλαδή την παλιά πόλη της Στοκχόλμης και το νησί sodermalm . Το ξενοδοχείο μας ήταν στην πλατεία hotorget ( hotorget hotel, τιμιότατο και οικονομικό) όπου ξεκινούσε ένας εμπορικός πεζόδρομος που περνούσε από την καρδιά και των τριών νησιών άρα και τα κύρια αξιοθέατα της πόλης. Ξεκινώντας λοιπόν από την πλατεία hotorget ακολουθήσαμε τον πεζόδρομο vasa gatan ( μπορείς να πεις ότι έμοιαζε με την Ερμού!) όπου κάποια στιγμή κατέληξε στο σουηδικό κοινοβούλιο. Χτισμένο σε ένα μικρό νησάκι που ενώνεται με τα υπόλοιπα με δύο ώρες γέφυρες. Ωραίο κήποι, ωραία αρχιτεκτονική. Περνώντας την επόμενη γέφυρα βρισκόμαστε στο νησάκι της παλιάς πόλης. Εκεί βλέπουμε το παλάτι, σίγουρα πιο μοντέρνο από αλλά ανάκτορα σε άλλες πόλεις αλλά επιβλητικό. Δυστυχώς τύχαμε σε περίοδο έργων οπότε δεν το απολαύσαμε όσο θα μπορούσαμε . Η παλιά πόλη ουσιαστικά είναι όλο το υπόλοιπο νησί. Πρόκειται για πλακόστρωτα σοκάκια που δεξιά και αριστερά έχει πολλά μαγαζακια με souvenirs , εστιατόρια, καντίνες με hot dog και churos πλατείες, ναούς κλπ κλπ. Πιο χαρακτηριστικά ήταν ο ναός του Αγίου γερουνδιου περίπου στα μέσα του νησιού αλλά και ένα σοκάκι που το λένε" ο πιο στενός δρόμος στη Στοκχόλμη". Συνεχίζοντας νότια μπαίνουμε στο νησί του sodermalm που ο πεζόδρομος συνεχίζεται όχι τόσο τουριστικά πια αλλά με πιο πολλά εστιατόρια και μπαρ . Στο νησί αυτό θα βρείτε διάφορα αξιοθέατα είτε κτήρια ( ναούς , μουσείο φωτογραφίας) είτε κήπους και πάρκα με πιο χαρακτηριστικό το sofo στην νότια πλευρά του νησιού. Επόμενες στάσεις ναός riddarholm και δημαρχείο Στοκχόλμης κτήρια ιδιατερα επιβλητικά.
Στα high lights της ημέρας το πώς έκλεισε η βραδεία ήταν το restaurant - bar που καθίσαμε πριν πάμε στο ξενοδοχείο. Ένα υπόγειο σαν σπηλιά κάπου στη gamla stan με όνομα aifur. Διακόσμηση παλιάς μπυραρίας με Βίκινγκς λεπτομέρειες ,τιμές Ελλάδας και ο τύπος που σε υποδεχόταν φυσούσε από ένα κέρας για να σε υποδεχτεί και έλεγε και ένα στορυ ανάλογα με την καταγωγή του κάθε πελάτη.
2η μέρα: Στοκχόλμη
Η μέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στο νησί των μουσείων. Βασικά έτσι νομίζαμε γιατί πιστεύαμε ότι είναι πιο μεγάλο. 1 η στάση Μουσείο βασα. Πολύ ωραίο μουσείο, επιβλητικό το πλοίο, λεπτομερείς οι περιγραφές. Δεν είχε πολύ κόσμο οπότε δεν είχαμε αναμονές. Το βασα είναι ένα πλοίο , πολεμικό , βασιλικό, που βυθίστηκε τον 17ο αιώνα στα ανοιχτά της Στοκχόλμης και ανασύρθηκε 330 χρόνια αργότερα. Σιγά σιγά έχουν ανασυρθεί πολλά κομμάτια του με αποτέλεσμα να έχει πλησιάσει πολύ την αρχική του μορφή. Στη συνέχεια περιφερόμασταν στο νησί των μουσείων χωρίς να μπούμε κάπου αλλού αφού δεν μας έκανε κάποιο εντύπωση ( ίσως το μουσείο Βίκινγκς). Δυστυχώς ο καιρός βροχερός , χωρίς ιδιαίτερο κρύο βέβαια αλλά τα τα τεράστια πάρκα του νησιού( κήποι skansen) παρέμειναν κλειστά και αρκεστήκαμε σε διάφορα αγάλματα διάσπαρτα δεξιά και αριστερά ( πχ άγαλμα Jenny Lind). Αφού ήταν ακόμα νωρίς αποφασίσαμε να χαθούμε στα αστικά στενά της Στοκχόλμης οπότε πήραμε ένα καραβάκι από τα skansen και βρεθήκαμε στο νησί ektorp όπου στην πραγματικότητα δεν είχε τίποτα άλλο πέρα από σπίτια. Αφού το διανύσαμε με άλλο καραβάκι γυρίσαμε στο νησί του sodermalm και στη gamla stan για τις τελευταίες βόλτες και να ψωνίσουμε τα απαραίτητα αναμνηστικά. Τελευταία στάση το μπαρ crazy horse. Τίμιο μπέργκερ, αρκετές μπύρες , πολύ κόσμος.
3η ημέρα. Μαλμο
Πρωινή πτήση από Στοκχόλμη για Μάλμο με ryanair και εισιτήριο 8€. Η αρχική ιδέα ήταν να πάμε με τρένο για να μαζέψουμε την σουηδική επαρχεία αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ στην τιμή του εισιτηρίου και έτσι αποφασίσαμε να ξοδέψουμε τη μέρα εκεί. Μικρό , γραφικό και αυτό χτισμένο σε κανάλια , λίγα πράγματα να δεις κυρίως πεζόδρομοι , ωραία κτήρια κλπ.
Είχαμε διαβάσει σε άλλες ιστορίες ότι δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να πιούμε έναν καφέ στο lila kafferosteriet. Στην πραγματικότητα ήταν ένα σπίτι - καφέ με γλυκά και καφέ που έπρεπε να περιμένεις σε τεράστια ουρά για να πιες ένα καφέ ( fika στην ντόπια γλώσσα ) και να φας ένα γλυκό. Οκ τίμιο αλλά το γιατί είχε μόνιμα ουρά δεν το κατάλαβα ποτέ. Μετά τις αρκετές βόλτες στα στενά του Μάλμε καταλήξαμε σε μια πολύ ωραία μπυραρία την lion bar που φάγαμε και παραδοσιακό τους πιάτο το plankstek που είναι μπριζολάκι με πουρέ , σπαράγγια και μπέικον....μια χαρά... Τιμές κάτω από Ελλάδα.
Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο gardens profile. 4* 65 ευρώ με πρωινό το λες και παραπάνω από τίμιο.
( Πιάτο 10€ μπύρα 4.5€)
4η μέρα Κοπεγχάγη
Το πρωί πήραμε το λεωφορείο και περάσει τη γέφυρα για να περάσουμε στην Κοπεγχάγη. Δυστυχώς όταν περνάς τη γέφυρα δεν καταλαβαίνεις πόσο εντυπωσιακή είναι. Σε μία ώρα ήμασταν στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Είχαμε κλείσει στο next house copeghagen που το προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι hostel αλλά και με δωμάτια ενώ στο ισόγειο έχει από μπαρ μέχρι μπιλιάρδο και εσωτερικό γήπεδο ποδοσφαίρου. Το ξενοδοχείο είναι δίπλα στους κήπους Tivoli που δυστυχώς ήταν κλειστοί λόγω εποχής. Ανοίγουν 22/3 όπως και πολλά άλλα πάρκα και ανοικτές αγορές της πόλης. Οπότε ξεκινήσαμε να περπατάμε δεξιά και αριστερά του πεζόδρομου stroget που στην πραγματικότητα περνάς από παντού. Τα πιο χαρακτηριστικά που είδαμε ήταν: πλατεία grabrodretorv, πύργος rundetaam, καθεδρικός ναός, πλατεία δημαρχείου και φτάσαμε μέχρι τον πολυδιαφημισμένο δρόμο nyhavn. Όλο γνωστός δρόμος με τα πολύχρωμα σπίτια ( εστιατόρια στην πραγματικότητα) πάνω από τα κανάλια. Ήταν 17/3 του Αγίου Πατρικίου οπότε η συνέχεια της ημέρας αφιερώθηκε στην παρέλαση που διοργάνωσε η Guinness.
5η μέρα Κοπεγχάγη.
Είπαμε να ξεκινήσει η μέρα με κρουαζιέρα στα κανάλια της πόλης . Ξεκινούσε από nyhavn με αγγλική ξενάγηση. Είχε διάρκεια μία ώρα και είχες μια άλλη οπτική γωνιάς της πόλης. Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο από το nyhavn με τελικό προορισμό το επίσης πολυδιαφημισμένο άγαλμα της μικρής γοργόνας. Μια απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων που είχε όμως πράγματα να δεις στη διαδρομή όπως τα βασιλικά παλάτια , το κάστρο Rosenberg τη πλατεία nytorv κ.α Στο παλάτι πέσαμε και σε ένα δρώμενο με τη βασιλική φρουρά που είχε ένα ενδιαφέρον. Το απόγευμα είχαμε αποφασίσει να το περάσουμε στην περιοχή της κριστιανιας μιας αυτόνομης περιοχής όπου είχαμε διαβάσει ότι έχει πολλά μαγαζάκια, εναλλακτικά κλπ. Τελικά κατά τη γνώμη μου πρόκειται απλά για μια ανοικτή αγορά ναρκωτικών που δεν έχει τίποτα να σου προσφέρει οπότε φύγαμε και περιπλανηθήκαμε στα στενά της περιοχής cristianshavn. Εκεί έχει και το ναό της σωτηρος όπου έχει έναν τεράστιο πύργο για πολύ ωραία θέα της πόλης. Η ανάβαση δεν συνιστάται σε καπνιστές. Το βράδυ καταλήξαμε στην μπυραρία Dubliner στη storget.
6η μέρα Επιστροφή στην Αθήνα
Συμπέρασμα.

Και οι δυο πόλεις είμαι αρκετά μαζεμένες και δεν χρειάζεται πάνω από δύο μέρες για να τις περπατήσεις. Δεν έχει κανένα νόημα να χρησιμοποιείς μέτρο και λεωφορεία. Οι αποστάσεις είναι πραγματικά πολύ κοντινές.
Η Στοκχόλμη έχει λιγότερα πράγματα να δεις αλλά σίγουρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βλέπεις το επίπεδο ζωής. Πολύ καθαρή , όχι ιδιαίτερα ακριβή. Σίγουρα θα ήθελα να δω περισσότερα στοιχεία από την ιστορία των Βίκινγκς.
Η Κοπεγχάγη από την άλλη έχει σίγουρα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα. Πολύ πιο ακριβή, όχι το ίδιο καθαρή. Παρότι πιο μικρή σε πληθυσμό κυκλοφορούσε πιο πολύ κόσμος. Αξίζει να την γυρίσεις με το ποδήλατο.
Tips
  • Σίγουρα όλες οι εποχές έχουν την χάρη τους αλλά καλύτερα να πάτε μετά 1/4 για να είναι ανοικτά όλα τα ανοικτά πάρκα και οι κήποι.
  • Χωρίς revolut δεν πας πουθενά καθώς δεν υπάρχει ούτε υποψία μετρητών.
  • Δοκιμάστε sinamon rolls.
  • Εμπιστευτείτε τα seven eleven.
 

Attachments

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.606
Likes
9.861
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ταξίδι-Όνειρο
New Zealand
Κρίμα που δε κάνατε το Στοκχόλμη-Μάλμο με τρένο, αλλά ναι τα 8 ευρώ είναι πολύ ελκυστικά. Βέβαια θες και 30+ ευρώ one way με το τρένο για το αεροδρόμιο.

Next House, τα σπάει. Ίσως το καλύτερα οργανωμένο hostel που έχω πάει.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.030
Likes
41.019
Κρίμα που δε κάνατε το Στοκχόλμη-Μάλμο με τρένο, αλλά ναι τα 8 ευρώ είναι πολύ ελκυστικά. Βέβαια θες και 30+ ευρώ one way με το τρένο για το αεροδρόμιο.
Ετοιμαζομαστε για το καλοκαιρι. Θα το κανουμε με τρενο. Απο ο,τι ειδα 2 φορες τη μερα εχει καπου 20 ευρω, που ειναι τζαμπα για την αποσταση Στοκχολμη Μαλμε, δηλαδη φθηνοτερα απο το τρενο για αεροδρομιο :D.
 

komitis84

Member
Μηνύματα
6
Likes
33
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος λατινικης αμερικης
Ετοιμαζομαστε για το καλοκαιρι. Θα το κανουμε με τρενο. Απο ο,τι ειδα 2 φορες τη μερα εχει καπου 20 ευρω, που ειναι τζαμπα για την αποσταση Στοκχολμη Μαλμε, δηλαδη φθηνοτερα απο το τρενο για αεροδρομιο :D.
Κρίμα που δε κάνατε το Στοκχόλμη-Μάλμο με τρένο, αλλά ναι τα 8 ευρώ είναι πολύ ελκυστικά. Βέβαια θες και 30+ ευρώ one way με το τρένο για το αεροδρόμιο.

Next House, τα σπάει. Ίσως το καλύτερα οργανωμένο hostel που έχω πάει.
Με λεωφορεία FLYGBUSSARNA 20€ πήγαινε έλα στο αεροδρόμιο.
 

patrizia

Member
Μηνύματα
185
Likes
172
Επόμενο Ταξίδι
Βουδαπεστη
Ταξίδι-Όνειρο
Κινα
Ετοιμαζομαστε για το καλοκαιρι. Θα το κανουμε με τρενο. Απο ο,τι ειδα 2 φορες τη μερα εχει καπου 20 ευρω, που ειναι τζαμπα για την αποσταση Στοκχολμη Μαλμε, δηλαδη φθηνοτερα απο το τρενο για αεροδρομιο :D.
Που το βλέπεις αυτό? Εγώ κοιτάζω στο sj.se το δρομολόγιο Κοπεγχάγη Στοκχόλμη χωρίς ενδιάμεσο σταθμό αλλά οι τιμές δεν είναι σταθερές έχουν πολύ μεγάλη διαφορά. Γενικά ξέρει κανείς πότε βγάζει τα δρομολόγια ώστε να πετύχει κανείς καλύτερη τιμή?
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.030
Likes
41.019
Που το βλέπεις αυτό? Εγώ κοιτάζω στο sj.se το δρομολόγιο Κοπεγχάγη Στοκχόλμη χωρίς ενδιάμεσο σταθμό αλλά οι τιμές δεν είναι σταθερές έχουν πολύ μεγάλη διαφορά. Γενικά ξέρει κανείς πότε βγάζει τα δρομολόγια ώστε να πετύχει κανείς καλύτερη τιμή?
Μεσω omio.com βλεπω τα παντα. Γιατι να ειναι σταθερες, δεν ειναι Ελλαδα.
 

patrizia

Member
Μηνύματα
185
Likes
172
Επόμενο Ταξίδι
Βουδαπεστη
Ταξίδι-Όνειρο
Κινα
Μεσω omio.com βλεπω τα παντα. Γιατι να ειναι σταθερες, δεν ειναι Ελλαδα.
Σε ευχαριστώ πολύ!
Εννοώ ότι δείχνει μόνο μέχρι 3 Ιουνίου και το ίδιο δρομολόγιο μπορεί να έχει 42 ευρώ την τελευταία βδομάδα ενώ την προηγούμενη 72. Λέει το σκασμένο ότι δεν ξέρουν Πότε θα βγουν τα υπόλοιπα εισιτήρια
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.030
Likes
41.019
Σε ευχαριστώ πολύ!
Εννοώ ότι δείχνει μόνο μέχρι 3 Ιουνίου και το ίδιο δρομολόγιο μπορεί να έχει 42 ευρώ την τελευταία βδομάδα ενώ την προηγούμενη 72. Λέει το σκασμένο ότι δεν ξέρουν Πότε θα βγουν τα υπόλοιπα εισιτήρια
Εμεις που παμε Ιουλη θα μπουμε 3 μηνες πριν να κλεισουμε. Ενα δρομολογιο το πρωι ( δεν το θελουμε) και ενα το απογευμα κατα τις 7 ειναι παμφθηνα χωρις να ειναι και αργο το ταξιδι.

ΩΠΑ ΩΠΑ, Δεν κλεινουμε διαδρομη Στοκχολμη Κοπεγχαγη αλλα Στοκχολμη Μαλμε που ειναι εντος χωρας. Μη μπλεξεις με διεθνες εισιτηριο, ακριβαινει αδικα.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.030
Likes
41.019
Αυτα ειναι τρενα Στοκχολμη Μαλμε για 1 Ιουνη. Να κοιτας συνεχεια μεχρι να βγαλει Ιουλιο και να μην κλεισεις απο χωρα σε χωρα, αν μπορεις να πας Μαλμε ενδιαμεσα. Η τιμη εχει τεραστια διαφορα.
Screenshot_20240409_102940_Samsung Internet.jpg
 

patrizia

Member
Μηνύματα
185
Likes
172
Επόμενο Ταξίδι
Βουδαπεστη
Ταξίδι-Όνειρο
Κινα
Πάω πρώτα Κοπεγχάγη αυτο ειναι το θέμα μάλλον. Αυτά που έχουν ενδιάμεσο σταθμό Μάλμε ειναι φθηνότερα αλλά 1:30 ώρα παραπάνω. Από τις 5 ωρες που κάνει το nonstop στις 6:30. Αν είναι να γλυτώσουμε αρκετά χρήματα να το κάνουμε
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.030
Likes
41.019
Πάω πρώτα Κοπεγχάγη αυτο ειναι το θέμα μάλλον. Αυτά που έχουν ενδιάμεσο σταθμό Μάλμε ειναι φθηνότερα αλλά 1:30 ώρα παραπάνω. Από τις 5 ωρες που κάνει το nonstop στις 6:30. Αν είναι να γλυτώσουμε αρκετά χρήματα να το κάνουμε
Δεν λεω αυτο. Λεωφορειο Κοπεγχαγη για Μαλμε, τρενο Μαλμε Στοκχολμη.
Γλιτωνεις κανενα 40ρι το ατομο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.470
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom