Συρράκο - Καλαρρύτες: Ρομαντικό σαββατοκύριακο στις αετοφωλιές της Πίνδου

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Ένας ορεινός προορισμός με αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, δυνατότητα για διαδρομές στη φύση, ηρεμία και τουριστική ανάπτυξη ικανή να μας προσφέρει ποιοτικές επιλογές διαμονής και διασκέδασης! Αυτό ήταν που αναζητούσαμε και το βρήκαμε στα Τζουμερκοχώρια!
Παρασκευή πρωί ξεκινήσαμε από Πάτρα (το αγόρι μου κι εγώ) με τελικό προορισμό το Συρράκο. Ο καιρός ήταν καθαρός κι ο ήλιος σε συνδυασμό με τα χαρούμενα τραγουδάκια στο ράδιο μας έφτιαχνε τη διάθεση! Κλασσική στάση στην Αμφιλοχία για πρωινό στα παγκάκια πάνω από την παραλία και συνεχίζουμε τη διαδρομή. Αφήνουμε πίσω μας την Άρτα και σιγά-σιγά αρχίζει το οδοιπορικό στα Τζουμέρκα. Πρώτη στάση το κουκλίστικο χωριουδάκι Ροδαυγή. Τριγυρίζουμε στα δρομάκια του, χαζεύουμε την απίστευτη θέα από την πλατεία του, θαυμάζουμε την παλιά εκκλησία στο κέντρο του χωριού και απολαμβάνουμε ζεστό καφεδάκι στο cafe του ξενώνα nisista. O χώρος ταιρίαζει τέλεια με την ατμόσφαιρα βουνού. Πέτρα, ξύλο, δέρμα και το τζάκι να σιγοκαίει μας προετοιμάζουν για όσα θα ακολουθήσουν...Συνεχίζουμε την πορεία μας ακολουθώντας μια υπέροχη διαδρομή μέσα στην ηπειρώτικη φύση. Προσπερνάμε αλλού καταπράσινα έλατα κι αλλού φυλλοβόλα δέντρα με γυμνά κλαδιά κι ένα παχύ στρώμα ξερών φύλλων να απλώνεται σαν καφεκίτρινο χαλί τριγύρω τους. Ο Άραχθος είναι ο πιστός μας σύντροφος και οδηγός στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Προσπερνάμε το γεφύρι της πλάκας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων), κάνουμε μια οδική παράκαμψη στα γραφικά Άγναντα και καταλήγουμε στο κεφαλοχώρι της περιοχής, τα Πράμαντα. Πρώτη ευχάριστη νότα είναι η ταμπέλα ενός bar στο χωριό το οποίο ονομάζεται Super Pramadise!!!:p Στη συνέχεια παρκάρουμε στο πολύ περιποιημένο parking στο κέντρο του χωριού και κάναμε μια mini εξερεύνηση. Τα Πράμαντα είναι μεγάλο κι απλωμένο χωριό με όμορφο κέντρο και πολλές χασαποταβέρνες. Καθώς είχε μεσημεριάσει τιμήσαμε τον Μπούτζα στην πλατεία και απολαύσαμε γευστικό μπιφτέκι και κόκορα μακαρονάδα. Φεύγοντας από τα Πράμαντα είχε αρχίσει να πέφτει ο ήλιος και είχαν ανάψει τα όμορφα φώτα στο κέντρο του δίνοντας μια αρχοντική λάμψη στο χωριό!

Αφήνοντας πίσω μας τα Πράμαντα μπήκαμε στην τελική ευθεία της διαδρομής η οποία συνεχίζεται πλέον στο νοτιότερο τμήμα του νομού Ιωαννίνων. Η μιας ώρας περίπου διαδρομή μέχρι το Συρράκο ήταν μαγική! Στη μια πλευρά του δρόμου στεκόταν αγέρωχο το βουνό και στην άλλη "παραμόνευε" η βαθιά χαράδρα. Στο ημίφως του δειλινού η αίσθηση ήταν απόκοσμη και ελαφρώς τρομακτική! Παρά το μικρό καρδιοχτύπι είναι μια διαδρομή απίστευτης φυσικής ομορφιάς! Είναι αυτονόητο πως η διαδρομή απευθύνεται μόνο σε έμπειρους οδηγούς (στροφές, χαράδρα χωρίς προστατευτικά κάγκελα, ομίχλη σε κάποια σημεία-αν προσθέσω και τον πάγο που θα πιάνει λογικά αργότερα...).
Έχει πια σκοτεινιάσει κι εμείς ακολουθώντας τον περιφερειακό δρόμο του Συρράκου φτάνουμε έξω ακριβώς από τον ξενώνα που μείναμε, τον casa la noi. Είχαμε την τύχη να μας δώσουν ένα πολύ όμορφο δωμάτιο, το Αλθαία, το οποίο είχε όμορφα χρώματα, τζάκι, συμπαθητική επίπλωση και υπέροχη θέα στη χαράδρα. Στο Συρράκο, μετά από έρευνα στο internet, είχαμε διαπιστώσει πως δεν υπήρχαν delux ξενώνες, gourmet εστιατόρια, ψαγμένες καφετέριες κλπ. Αλλά ποιος τα χρειάζεται όλα αυτά όταν η μαγεία της φύσης και η αυθεντική παράδοση πρωταγωνιστούν; Αφού ταχτοποιηθήκαμε στο δωμάτιο, ξεκουραστήκαμε λίγο και στη συνέχεια εξορμήσαμε στο χωριό. Η ατμόσφαιρα ήταν μυστηριακή! Δεν κυκλοφορούσε κανείς, τα βήματά μας ηχούσαν στα πέτρινα καλντερίμια, νερά τρεχούμενα ακούγονταν παντού αλλά δεν ξέραμε από πού προέρχονταν. Ήταν άραγε βρυσούλες, μικρά καταρρακτάκια ή ο ορμητικός καλαρρύτικος ποταμός (παραπόταμος του άραχθου) που διέσχιζε τη χαράδρα; Ο νυχτερινός φωτισμός του χωριού ήταν διακριτικός και άφηνε τα αστέρια να μας καθοδηγούν...Σε ένα υπέροχο σημείο του χωριού έχουν τοποθετήσει παγκάκια και μπροστά βρίσκεται η χαράδρα με το ποτάμι. Καθήσαμε εκεί απολαμβάνοντας την αίσθηση της απόλυτης ησυχίας, τη μαγεία του βουνού, την ουσία του ταξιδιού...Βιώνοντας στιγμές πραγματικής ευτυχίας...Η ευτυχία αυτή συνεχίστηκε στο εστιατόριο του ξενώνα "Συρράκο" όπου γευτήκαμε φασολάδα, φρεσκοκομμένες τηγανητές πατατούλες και φέτα ηπείρου. Γεύσεις απλές αλλά μεστές και όλο νοστιμιά! Επιστρέψαμε στον ξενώνα ενθουσιασμένοι και γεμάτοι εικόνες που απλόχερα μας χάρισε η ελληνική φύση!
Σάββατο πρωί στο Συρράκο! Από τα παράθυρα του δωματίου απολαύσαμε μια πανοραμική θέα της χαράδρας μου έμελλε να διασχίσουμε! Κατεβήκαμε για πρωινό σε μια όμορφη αίθουσα! Και τι πρωινό! Κέικ, χειροποιητες μαρμελάδες, ζυμωτό ψωμί, φέτα και γραβιέρα, αυγά, χορτόπιτα, τυρόπιτα, πορτοκαλάδες και καφεδάκι! Ό,τι πρέπει για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας! Απολαύσαμε γνήσιες ηπειρώτικες γεύσεις καθώς και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους ιδιοκτήτες του ξενώνα και τους υπόλοιπους ενοίκους. Στη συνέχεια φορώντας τις φόρμες και τα αθλητικά μας ξεκινήσαμε για τη διάσχιση της χαράδρας με προορισμό το απέναντι χωριό, τους Καλαρρύτες! H διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμησι ώρα και είναι μοναδικού φυσικού κάλλους. Ουσιαστικά κατεβήκαμε τη χαράδρα, περάσαμε πάνω από τον καλαρρύτικο ποταμό και την ανεβήκαμε από την απέναντι πλευρά. Η πεζοπορία γίνεται σε ευδιάκριτο μονοπάτι και είναι μέτριας δυσκολίας λόγω του ότι το μονοπάτι είναι στενό, σε κάποια σημεία απότομο, η χαράδρα είναι δίπλα χωρίς προστατευτικό κιγκλίδωμα και κατά τόπους γλυστράει αυτή την εποχή. Παρ'ολ'αυτά με λίγη προσοχή αξίζει οπωσδήποτε να την κάνει κανείς! (αντενδείκνυται σε άτομα με υψοφοβία). Συναντήσαμε καταρρακτάκια, σημεία με απίστευτη θέα στη χαράδρα και στα γύρω βουνά και γενικά το μάτι δε χόρταινε να απολαμβάνει εικόνες μοναδικής ομορφιάς! Μόλις κατεβήκαμε τη χαράδρα φτάσαμε δίπλα στο ποτάμι και περάσαμε στην απέναντι πλευρά διασχίζοντας ένα γεφυράκι. Στη συνέχεια πήραμε τον ανήφορο ακολουθώντας και πάλι το μονοπάτι μέχρι που τελικά αντικρύσαμε τους Καλαρρύτες, το αντικρινό χωριό.

Oι Καλαρρύτες είναι ένα χωριουδάκι στο ίδιο στυλ με το Συρράκο όμορφο και περιποιημένο. Περιδιαβαίναμε στα στενάκια του απολαμβάνοντας το μελαγχολικό καιρό, τη συννεφιά και την καταχνιά που του χάριζαν μια μυστηριακή γοητεία. Ήπιαμε το καφεδάκι μας στο εμβληματικό πια καφενεδάκι Άκανθος του Ναπολέωντα Ζαγκλή, κινητήριου δύναμης του χωριού, αγοράσαμε υπέροχα λικέρ βατόμουρο και καρυδάκι από ένα περιποιημένο μαγαζάκι στην πλατεία και στη συνέχεια αποφασίσαμε να πάρουμε το δρόμο του γυρισμού! Είχε όμως αρχίσει το ψιλόβροχο...Η ιδέα της επιστροφής από το μονοπάτι ήταν κάπως επικίνδυνη καθώς θα γλιστρούσε πολύ. Ταξί δεν υπήρχε στα χωριά αυτα. Όσο συσκεπτόμασταν με το αγόρι μου η βροχή ολοένα και δυνάμωνε...Σκούρα τα πράγματα! Ευτυχώς σαν από μηχανής θεός εμφανίστηκε ένα ζευγάρι ενοίκων από τον ξενώνα μας οι οποίοι είχαν έρθει με αυτοκίνητο κι έτσι επιστρέψαμε μαζί τους!:xalara:Στο δρόμο της επιστροφής από τους Καλαρρύτες προς το Συρράκο απολαύσαμε και πάλι την υπέροχη διαδρομή κατά μήκος της χαράδρας η οποία σε συνδυασμό με τον βροχερό καιρό ήταν ονειρική! Βρισκόμασταν σε 1.200 μέτρα υψόμετρο και κυριολεκτικά ήμασταν πάνω από τα σύννεφα (ενίοτε και μέσα σε αυτά!). Στον δρόμο μας συναντήσαμε την ιερά μονή Κηπίνας (ένα μοναστήρι χτισμένο μέσα στο βράχο) η οποία ήταν εντυπωσιακή.

Μετά από ξεκούραση στον ξενώνα, ξαναβγήκαμε για περιπλάνηση στο Συρράκο. Είχαμε όμως κι ένα συγκεκριμένο σκοπό. Να επισκεφτούμε το Σαρίκα, ένα μεζεδοκαφεμπαροπαντοπωλείο! Σε έναν μικρό, ζεστό και όμορφο χώρο υπό τον ήχο έντεχνων ακουσμάτων απολαύσαμε εκλεκτές νοστιμιές! Ζυμωτό ψωμί, τραγανές πατατούλες, υπέροχη φέτα, άπαιχτο χωριάτικο λουκάνικο! Γεύσεις απλές και καθαρές που όταν η πρώτη ύλη είναι άριστη μένουν αξέχαστες! Γλυκό φινάλε με καταπληκτικό καταίφι με παγωτό και σιρόπι βύσσινο! Λίγη ώρα μετά ήμασταν στον ξενώνα. Η φωτιά στο τζάκι σιγόκαιγε, η βροχή έξω ήταν το πιο μελωδικό τραγούδι κι εμείς ήμασταν ευτιχισμένοι...
Η επόμενη μέρα μας βρήκε να απολαμβάνουμε το ίδιο πλουσιοπάροχο πρωινό και στη συνέχεια να κάνουμε βόλτες στο χωριό το οποίο ήταν λουσμένο στο φως του χειμωνιάτικου ήλιου! Τα σπίτια στο Συρράκο είναι κατασκευασμένα από γκρίζα πέτρα καθώς οι κατοικοί του ήταν ξακουστοί τεχνίτες της πέτρας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πορτοπαραθυρόφυλλα που είναι βαμένα σε έντονα χρώματα (κόκκινο, μπλε, πράσινο). Υπάρχει μεγάλη ομορφιά και αρμονία σε αυτόν τον τόπο...Αφού απολαύσαμε την βόλτα μας, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, διαφορετικό όμως από αυτόν μέσω του οποίου φτάσαμε στο χωριό.

Η πιο εντυπωσιακή στάση ήταν το χωριό Καταρράκτης όπου απολαύσαμε 2 πράγματα. Κατ'αρχήν τους καταρράκτες οι οποίοι είχαν αρκετό νερό αλλά μάλλον όχι τόσο όσο είχα δει στις φωτογραφίες στο internet. Παρ'όλ'αυτά αξίζουν μια επίσκεψη. Το δεύτερο ατού του χωριού είναι το εστιατόριο του ξενώνα Καταφύγι! Απλά καταπληκτικό! Είναι από μόνο του λόγος επίσκεψης στην περιοχή!
Το απογευματάκι είχαμε πια φτάσει στην όμορφη Άρτα! Εκεί είναι φαντάρος το αδερφάκι μου κι έτσι μια στάση επιβαλλόταν. Προσπεράσαμε το ξακουστό γεφύρι (το είχαμε επισκεφτεί την προηγούμενη εβδομάδα, στην ορκομωσία του) και κατευθυνθήκαμε προς το κέντρο της πόλης. Βολτάραμε στον γραφικό πεζόδρομο και στη συνέχεια απολαύσαμε το καφεδάκι μας σε μία περιποιημένη καφετέρια μαζί με τα φανταράκια! 'Ηταν πολύ ωραία!
Μ'αυτά και μ'αυτά βράδιασε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για την Πάτρα, γεμάτοι από εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς, "σκασμένοι" στο φαγητό και απόλυτα ικανοποιημένοι! Ήταν ένα τριήμερο που μεταφερθήκαμε μακριά από την βαβούρα της πόλης, οι ήχοι της φύσης μας κρατούσαν συντροφιά κι εμείς το απολαμβάναμε κοιτώντας από ψηλά τα σύννεφα...Απλά αξέχαστο!!!:rolleyes:
 

Attachments

carbonara

Member
Μηνύματα
20
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
άγνωστο
Ταξίδι-Όνειρο
κίνα
Πολύ ωραία εξιστόρηση! Είχα πάει στο Συρράκο πριν 2 χρόνια Δεκέμβρη, ήταν χιονισμένα και υπέροχα. Πανέμορφος προορισμός.
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα, Ιαπωνία
Πολύ όμορφο τριήμερο και γλαφυρή η περιγραφή σου!Φέτος το καλοκαίρι είχα πάει και γω περιοδεία στο Ν. Ιωαννίνων-έχω γράψει τη δική μου μικρή...ιστορία-αλλά λόγω των μεγάλων διαδρομών που είχαμε κάνει κυρίως στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά του νομού αφήσαμε τα νότια για την επόμενη φορά!:xmas_confused:
 

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
Παρα πολύ όμορφη η περιγραφή σου Patty και με ωραίες και χρήσιμες πληροφοριες.:clap::clap::clap:Αν και αγαπω πολύ την ήπειρο δεν έχω πάει σε αυτά τα χωριά και τα έχω σίγουρα στα υπ'οψιν για το μελλον
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Αχ Paty! Ήμουνα τόση-δα όταν πήγα πρώτη και μοναδική φορά στο Συρράκο και τους καλαρύτες, κι όμως ακόμα, μετά από τόσα χρόνια δεν μπορώ να ξεχάσω την ομορφιά του τοπίου, την δύναμη της πέτρας και την απλότητα των ανθρώπων! Δεν είχαμε βέβαια περάσει το μονοπάτι εμείς, πάντα όμως υπάρχει καιρός.. Σε ευχαριστώ που μου θύμισες πράγματα που έχω ξεχάσει - όπως την αγαπημένη μου Ήπειρο!
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Υπέροχες εικόνες μας μετέφερες !

Σ΄ευχαριστώ και για τις χρηστικές πληροφορίες :xmas_smile:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια! Ήταν πολύ όμορφη εκδρομούλα και την προτείνω ανεπιφύλακτα για ένα ήσυχο, χειμωνιάτικο τριήμερο στο βουνό!
 

Menia21

Member
Μηνύματα
781
Likes
2.020
Επόμενο Ταξίδι
Το σχεδιάζω...
Ταξίδι-Όνειρο
Photography trip
Τζουμέρκα!!! Εκπληκτικός προορισμός με πολλά φυσικά αξιοθέατα, αλλά με σημαντικό μείον τους δρόμους. Επιεικώς απαράδεκτοι και να παρακαλάς να μην βρέχει και κάνει κατολισθήσεις, όπως έτυχε σ' εμάς...
ΥΓ: Ο γάτος του Ναπολέωντα δεν είναι σκέτο κουκλί?:love2:
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
όμορφη ιστορία για ενα μερος που δεν εχω παει ( γενικά στην ορεινή Ηπειρο )
και πιστευω οτι και καλοκαιρι με την βλάστηση να οργιάζει πρέπει να ειναι υπέροχα
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ! Άνοιξη-καλοκαίρι πράγματικα η φύση θα οργιάζει και το μέρος θα είναι ιδανικό για φυσιολατρικές διαδρομές. Τον γάτο του Ναπολέοντα δεν τον είδα αλλά ο Ναπολέων είναι η κινητήριος δύναμη του χωριού!:p
 

Argirw

Member
Μηνύματα
17
Likes
5
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον μόναχο...!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Patty, για άλλη μια φορά λέμε να σ' ακολουθήσουμε...Μία το καλοκαίρι στη Σάμο...και τώρα στο Συρράκο...Σκεφθόμαστε να πάμε τα Χριστούγεννα για δύο διανυκτερεύσεις...Αλλά εμείς θα ξεκινήσουμε από Θεσσαλονίκη. Από την περιγραφή σου και από αυτά που είδα στο ιντερνετ πρέπει να είναι καταπληκτικά...το μόνο που με προβληματίζει είναι ο δρόμος σε περίπτωση χιονιού....ή και βροχής...Αλλά εσύ δεν θα ξέρεις να μου πεις γιατί πήγες από Πάτρα...Τέλος πάντων για άλλη μια φορά πάντως η περιγραφή σου είναι ξεσηκωτική!!! Συγχαρητήρια!:xmas_lol:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.199
Μηνύματα
883.631
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom