Μύκονος Πόρος Σύρος Τήνος Σύρος-Πάρος-Τήνος-Μύκονος

Anemos-T

Member
Μηνύματα
41
Likes
301
Καλημέρα σε όλους, η Τήνος είναι μεγάλο νησί με πολλά μεσαιωνικά χωριά-διαμάντια. Αξίζει να γυρίσεις, να περπατήσεις, να εξερευνήσεις, να φας καλά και να βουτηξεις στα πεντακάθαρα νερά.

Αγαπητή @EleniPa42 σου έχω στείλει pm, μια και δεν είμαι σίγουρος ότι επιτρέπεται η διαφήμιση καταλυμάτων στο forum.
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.370
Likes
14.270
Καλημέρα σε όλους, η Τήνος είναι μεγάλο νησί με πολλά μεσαιωνικά χωριά-διαμάντια. Αξίζει να γυρίσεις, να περπατήσεις, να εξερευνήσεις, να φας καλά και να βουτηξεις στα πεντακάθαρα νερά.

Αγαπητή @EleniPa42 σου έχω στείλει pm, μια και δεν είμαι σίγουρος ότι επιτρέπεται η διαφήμιση καταλυμάτων στο forum.
Θετική γνώμη για καταλύματα-εστιατόρια κτλ επιτρέπεται.Πως αλλιώς θα υπήρχε πληροφόρηση;Αρνητική γνώμη(καθώς είναι ανώνυμη και μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση) δεν επιτρέπεται.
 

thanos75

Member
Μηνύματα
1.364
Likes
3.408
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Καλιφόρνια-Χαβάη
Καλημέρα σας,
προτάσεις για διαμονή Σύρο και Τήνο?
Σκέφτομαι να μοιράσω μια εβδομάδα σ αυτά τα δύο νησιά.
Κάθε φορά που πηγαίνω Σύρο τα τελευταία χρόνια, μένω εδώ
http://www.sarrisplanet.gr/en/ (εχει και στο booking)
Από τις πλέον άψογες περιπτώσεις φιλοξενίας που έχω συναντήσει στην Ελλάδα
 

Anemos-T

Member
Μηνύματα
41
Likes
301
Εδώ θα παραθέσω λίγες πληροφορίες για προορισμούς στην Τήνο που ίσως δεν είναι τόσο γνωστοί/δημοφιλείς, αλλά - κατά την ταπεινή μου γνώμη - βοηθούν στο να ρουφήξεις το χαρακτήρα του νησιού.

Αν πάμε αρκετά χρόνια πίσω, όταν η Μύκονος ήταν το άνυδρο ψαροχώρι με τους λιγοστούς κατοίκους συγκεντρωμένους στη Χώρα, η Σύρος ήταν η πλούσια αρχόντισσα-πρωτεύουσα με ναυπηγεία, αστική βενετσιάνικη ρυμοτομία και κτίρια σχεδιασμένα από τον E. Ziller, η Τήνος με τα πολλά (σε σχέση με τις άλλες 2) νερά της ήταν ο σιτοβολώνας της περιοχής.

Παντού βρίσκονται διάσπαρτα τα σύνεργα της αγροτικής οικονομίας & κτηνοτροφίας, αναβαθμίδες για την καλλιέργεια του σιταριού, ανεμόμυλοι και νερόμυλοι για το άλεσμά του, αλώνια, πέτρινα αγροτικά σταβλάκια, άμβυκες, αμπέλια, αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια...

Μέσα σε αυτό το τοπίο, διάσπαρτα χωριά, καθολικά, ορθόδοξα και μεικτά, όπου οι κάτοικοι ζούσαν με αυτάρκεια από τα προϊόντα που παρήγαγαν. Οι δουλειές όλες με το χέρι, οι μάντρες πέτρινες, χτισμένες με ατελείωτο κόπο, οι άνθρωποι ήταν υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να τις συντηρούν από τις ζημιές του χειμώνα. Μέσα από αυτό το χειροποίητο μελίσσι, το νησί γέννησε και διαμόρφωσε μεγάλους δουλευτές της πέτρας και του μαρμάρου. Η τέχνη του σμιλέματος συνεχίζει να ανθίζει και ο ήχος του μανδρακά να ηχεί στα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής του Πύργου από την εποχή του Γιαννούλη Χαλεπά.

Η Τήνος συνεχίζει να παράγει σπουδαίους τεχνίτες που επανδρώνουν τα εξειδικευμένα συνεργεία αναστηλώσεων του Παρθενώνα.

Το μάτι απολαμβάνει τη λιτή μα σοφή αρχιτεκτονική του τόπου. Το νησί συνεχίζει να είναι χειροποίητο, τα χωριά συνεχίζουν να είναι μικρές οάσεις σκιάς και προστασίας από τα καλοκαιρινά μελτέμια. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες προσαρμοσμένες στη φύση – τραχιά βουνά, λίγα νερά, πολύ ήλιο και ακόμα περισσότερο αέρα!

Τούτων λεχθέντων λοιπόν, αξίζει μια επίσκεψη στο χωριό Πύργος, στο μουσείο μαρμαροτεχνίας, στο σπίτι/μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά και στο κοιμητήριο που φιλοξενεί μνήματα-έργα τέχνης.

Βόλτα με τα πόδια μέσα στα χωριά – το καθένα είναι διαφορετικό.

Πεζοπορία στο δίκτυο μονοπατιών που διασχίζουν κάθε σπιθαμή γης στο νησί (‘αγροτικοί δρόμοι’ λέγονται και ήταν οι ‘φλέβες’ που συνέδεαν όλα τα σημεία μεταξύ τους), ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσεις τη γη και τη θέα.

Μπάνιο στον Άγιο Σώστη/Αγία Κυριακή/Άη Γιάννη Πόρτο ή στον Άγιο Φωκά (με ομπρέλλες/ξαπλώστρες αλλά και με πολύ ελεύθερο χώρο), στην Παχιά Άμμο ή στην Απηγανιά ή στην Καντάνη (πρόσβαση μόνο από μονοπάτι) – αυθεντικές παραλίες αυστηρά για πεζοπόρους.

Φαγητό στο Ψωμί & Αλάτι (Φαλατάδος), 2 Χωριά (στα 2 Χωριά), Ντουάρ (Στενή), Χορεύτρα (Κάμπος), ταβέρνα ‘ο Αντώνης’ (παραλία Αγίας Κυριακής), Σαν το Αλάτι (παραλία Αγίου Φωκά).

Διαμονή με ανεμπόδιστη θέα σε αυτόν τον οικολογικό ξενώνα: https://www.nature.house/cottage/41070.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Εγώ θα έλεγα να κοιτάξεις εξωτερικά της Ερμούπολης, προς Άνω Σύρο, είναι πολύ πιο ήσυχα και γραφικά.
Για Τήνο δεν έχω άποψη, καθως έχω μείνει στη χώρα που δε με ψήνει καθόλου για καλοκαίρι.

Αν κάποιος γνωρίζει κάποιο καλό κατάλυμα ή κάποια ενδεδειγμένη περιοχή εκτώς Χώρας Τήνου, θα είχε ενδιαφέρον να μας πει δυο λόγια. Το έχω στα υπόψιν το νησάκι για 3-4 μέρες.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.599
Likes
12.420
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.723
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom