Ιταλία ΤΟΣΚΑΝΗ-ΛΙΓΟΥΡΙΑ-ΟΥΜΠΡΙΑ.8μερη ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ (σε 20πολεις & 3μερη) Cascate del Mulino -Pitigliano- Pienz

chrgkoutz

Member
Μηνύματα
358
Likes
1.181
Ονειρεμένο Ταξίδι
Δάση Βόρειου Καναδά
TYSCANY-LIGURIA-UMBRIA.8μερη ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ (σε 20πολεις & 3μερη) 1266 Km,σε 21H-42 Min
Cascate del Mulino -Pitigliano- Pienza-Montalcino -Sienna- Μonteriggioni -San Gimignano- Volterra- Pisa- Lucca- Monterosso del Mare- Vernazza-Manarola - Riomaggiore-Firenze- Arezzo-Montepulciano- Cortona -Lago Trasimeno -Perugia-Assizi-Spoleto-Terni waterfalls (Nera River Park)

Ξεκινωντας να διευκρινησω οτι –κατα την αποψη μου- η Τοσκανη ΔΕΝ ειναι ονομαστη,μονο για τις γραφικες μεσαιωνικες πολεις της, που περπατωντας στα γραφικα καλντεριμια τους, σε μεταφερουν στον μεσαιωνα και τον 16ο αιωνα.
ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ και για την εξοχη της, που διασχιζοντας την νοιωθεις να ξεφευγεις σε μακρινους και μοναδικης ομορφιας και ηρεμιας τοπους.
Ολες οι πολεις και τα χωρια ειναι κτισμενα με τον ιδιο αρχιτεκτονικο τροπο και μοιαζουν μεταξυ τους. Το καθενα ομως εχει κατι ξεχωριστο, οποτε κι εγω ειχα περιλαβει αρκετα απο αυτα στον προγραμματισμο μου και μπορω να πω οτι δικαιωθηκα. Παντως οι ομοιοτητες ηταν τοσες πολλες, που στον διαχωρισμο των φωτο, επρεπε να αναγνωριζω καποιο συγκεκριμμενο σημειο, για να καταλαβω σε ποια πολη βρισκομουν. Τοσο μεγαλες ομοιοτητες ειχαν μεταξυ τους.
Στην παλαιοτερη αναρτηση μου ( https://www.travelstories.gr/community/threads/ΤΟΣΚΑΝΗ-περιηγηση-σε-cascate-del-mulino-pitigliano-pienza-montalcino-sienna-Μonteriggioni-volte.59465/ ) ειχα γραψει οτι «Δεν θα περιλαβω αναλυτικες –συγγραφικου τυπου- λεπτομερειες, αλλωστε ηδη το εχουν κανει αρκετοι και ισως πολυ καλυτερα μαλιστα απο μενα, απλα εγω θα αναρτησω την ταινια που δημιουργησα με τις φωτο μου απο το μοναδικο αυτο ταξιδι, για οπτικη επιλογη αξιοθεατων των μελλοντικων επισκεπτων της, αλλα και ως μια υπενθυμιση σε οσους εχουν ηδη περιπλανηθει στα γραφικα χωρια και πολεις της.
Φιλοι ομως, μου ειπαν οτι αφου η περιηγηση περιειχε μεγαλο προγραμματισμο και λεπτομερειες, καλο θα ηταν να καταγραφουν κι αυτα για τους υποψηφιους –μελλοντικους- ταξιδευτες, οποτε αλλαξα γνωμη και αναρτω το ταξιδι μου σε τρια μερη, τα οποια αποτελουνται απο
Μερος 1.Tuscany (Cascate del Mulino -Pitigliano- Pienza-Montalcino -Sienna- Μonteriggioni -San Gimignano- Volterra- Pisa-Lucca-Firenze- Arezzo-Montepulciano- Cortona)
Μερος 2. Liguria Monterosso del Mare-Vernazza- Manarola- Riomaggiore
Μερος 3. Umbria (Lago Trasimeno -Perugia-Assizi-Spoleto-Marmore waterfalls (Nera River Park) , ενω λεπτομερειες και φωτο ανα επαρχια, θα αναρτησω χωριστα, για καλυτερη αναλυση τους.

Μερος 1.Tuscany
Η 1η ημερα της 4μερης περιηγησης μας στην ονομαστη αυτη περιοχη ξεκινησε απο Ρωμη (Ciampino airport), με πρωτη σταση στις θερμες πηγες του Cascate del Mulino,οπου δυστυχως η μεγαλη κοσμοσυροη,αλλα και η μεγαλη θερμοκρασια, μας αποτρεψε απο ενα ιαματικο λουτρο των 36οC, οταν η εξωτερικη θερμοκρασια ηταν στους 29,5Οc.
IMG_20180526_150130.jpg
κατευθυνομενοι προς Cascate del Mulino
20180526_145119+.jpg
DSC05609+.JPG
DSC05610.JPG


Επομενη σταση στην μοναδικη και για μενα πιο γραφικη πολη -τουλαχιστον σε οτι αφορα την εξωτερικη οψη της πολης- της Τοσκανης,το Pitigliano.
20180526_153918.jpg

Το ιστορικό του κέντρο χαρακτηριστηκε το 1996 UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς,ενω η πολη δεσποζει στην καταπρασινη περιοχη. Τα τειχη της, ορατα απο μακρια, του δινουν μια μοναδικη μεγαλοπρεπεια, εκτος της γραφικοτητας, που το χαρακτηριζει.Ακομη πιο εντυπωσιακα ομως ειναι η Piazza della Repubblica το Museum of Palazzo OrsiniCathedral S.Peter& Paul,το Aqueduct ,το Fontana Delle Sette Cannelle και η υπεροχη Piazza Fortezza,στην οποια αξιζει να καθισεις για εναν καφε, αλλα και για απολαυσεις την πανοραμικη θεα της τοσκανικης εξοχης απο τα βορεια τειχη της πολης
DSC05629+.JPG
Piazza Francesco Petruccioli
DSC05644+.JPG
Piazza Fortezza
20180526_161403.jpg
Piazza Fortezza
20180526_161538.jpg
Pitigliano countryside from north walls of Piazza Fortezza
DSC05647+.JPG
Pitigliano countryside from north walls of Piazza Fortezza

Αναλυτικες περιγραφες & πληροφοριες των αξιοθεατων υπαρχουν στο συνημμενο αρχειο pdf Tuscany Touring

Pienza Ακομη μια πόλη που το 1996, η UNESCO κήρυξε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Ειναι το παλιο Corsignano (1405), γενέτειρα του Piccolomini, ένος αναγεννησιακου ανθρωπιστή, που οταν έγινε ο Πάπας Πιος Β, το ξαναχτίσε ως μια ιδανική πόλη της Αναγέννησης και το 1462 το μετονομασε σε Pienza.
DSC05711+.JPG

Προτιμησαμε να μπουμε στην πολη απο την εξωτερικη πλευρα των νοτιων τειχων στο πισω μερος του Palazzo Borgia- Belvedere και την Piazza Pio II (Historic Centre Unesco), με τον Cathedral και να συνεχισουμε δυτικα προς Palazzo Piccolomini, την Chiesa San Francesco, καταληγοντας στην Porta al Murello και μετα αντιστροφα και ανατολικα για να δουμε το City of Pienza το Palazzo Borgia,προς Belvedere,για πανοραμικες φωτο της περιοχης από τα νοτια τειχη,την Chiesa di San Pietro και να βγουμε από την πυλη που καταληγει η Via del Casello
20180526_190847_HDR.jpg
Pienza countryside from Vialle di Cieconvallazione
DSC05677.JPG
Pienza south wall tower
20180526_191141.jpg
Piazza Pio II.from left Palazzo Borgia-Cathedral-Palazzo Piccolomini
20180526_193420.jpg
Porta at Corso il Rosselino

Επομενος προορισμος μας το Montalcino με το υπεροχο Rocca / fortress, οπου μπορεις να παρκαρεις για να περιηγηθεις στα υπεροχα δρομακια του και θαυμασεις τον ψηλό και λεπτό πύργο ρολογιών του Palazzo dei Priori στην κεντρικη Piazza del Popolo με τη χαρακτηριστική γοτθική λογγαία,το Duomo, Comunale της πόλης, ενω αξίζει να επισκεφθείτε τις Chiesa de la Madona, του Sant 'Agostino, Sant' Egidio στην Piazza Garibaldi και του San Francesco και να μπειτε στην πολη -αν θελετε- απο την βορεια εισοδο του, αντι του Rocca.
DSC05723+.JPG
Montalcino Fortress
DSC05724+.JPG
Montalcino Fortress
DSC05719.JPG
North entrance
Ηδη ειχε νυχτωσει κι ετσι βρηκαμε την ευκαιρια να κανουμε νυκτερινη φωτογραφιση της πολης (συνιστω σε ολους τις νυκτερινες φωτο των πολεων της Τοσκανης, ειναι μαγικες)
DSC05729+.JPG
DSC05731Piazza Giuseppe Garibaldi.JPG
Piazza Giuseppe Garibaldi
DSC05732+.JPG
Via Ricasoli
20180526_211004 Piazza del Popolo.jpg
Piazza del Popolo
και στην συνεχεια για φαγητο στην
Viale della Libertà, οπου υπηρχαν εστιατορια με καλο φαγητο. Προσοχη μετα την 21μμ δεν σερβιρουν φαγητο
Μετα απο ενα νοστιμο δειπνο, ξεκινησαμε για το
Chianciano Terme, για απλη διανυκτερευση

Την 2η μερα ξεκινησαμε την περιηγηση μας απο την Sienna, την γραφικη και πλεον –διαφημισμενη- μεσαιωνική πόλη της Ιταλίας
DSC05746+.JPG

και το Fontebranda (το παλαιότερο και το πιο διάσημο από τα μεσαιωνικά συντριβάνια, γνωστό ακόμα και στη δεκαετία του 1300, όταν η Fontebranda αναφέρθηκε από τον Δάντη στην Κόλαση του). Στην συνεχεια ανηφορισαμε την Via Fontebranda προς Porta Salaria για τον Cathedral Basilica Cateriniana San Domenico,που ειναι από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Σιένα. Εδω διαπιστωσαμε για πρωτη τι σημαινει οτι «ολες οι πολεις της Τοσκανης ειναι κτισμενες σε λοφους και η επισκεψη τους θελει αντοχη στις ανηφορες». Στην συνεχεια κατευθυνθηκαμε παλι προς Porta Salaria και το Palazzo Del Magnifico- Battistero Di San Giovanni στην Piazza di S. Giovanni και την Piazza del Duomo με τον Cathedral of Santa Maria Assunta,που είναι ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της Ρωμαιοκαθολικής-Γοτθικής ιταλικης εκκλησίας. Στην συνεχεια υπηρχαν τα Facciatone και Museum of Metropolitan, καταληγοντας στην Piazza di Campo με τα Palazzo Comunale/Publico -Cappella di Piazza- Torre del Mangia (που με το ύψος των 87 μέτρων, προσφέρει μια από τις πιο όμορφες εικόνες της πόλης)- Chigi Zondadari Palace- Palazzo Sansedoni και Fonte Gaia
20180527_104904.jpg
20180527_114148.jpg
Piazza del Duomo & Cathedral of Santa Maria Assunta
20180527_122129.jpg
Via Fontebranda & Cathedral Basilica Cateriniana San Domenico
DSC05757+.JPG
Piazza di Campo & Fonte Gaia

Θυμιζω οτι αναλυτικες περιγραφες & πληροφοριες των αξιοθεατων,καθε πολης υπαρχουν στο συνημμενο αρχειο pdf Tuscany Touring

Η επομενη –συντομη- σταση ηταν στο μικρο,γραφικο και καλοδιατηρημενο Monteriggioni με τα σχεδον κυκλικα τείχη, συνολικού μήκους περίπου 570 μέτρων,τους 14 πύργους, τις δυο πύλες, (Franca or Romea Gate και την Florentine Gate) και την κεντρική Piazza di Roma, στην οποία βρίσκεται η εκκλησία της Santa Maria Assunta.
DSC05772+.JPG
DSC05770+.JPG
20180527_130513.jpg
DSC05778+.JPG


Σειρα ειχε το San Gimignano, το Νο1 και η πλεον διαφημισμενη και διάσημη για την μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τους πύργους της πολη της Τοσκανης. Αναγνωρισμένο κι αυτο, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1990. Απο την επιβλητικη νοτια εισοδο του, το Bastion St. Francis οπου ξεκινησαμε την περιηγηση του για να θαυμασουμε τα γραφικα δρομακια του και τα Torre e Casa Campatelli- Torre dei Cugnanesi στην Piazza Della Cisterna-Palazzo Tortoli-Torre dei Becci - Torre del Diavolo και συνεχισαμε προς Piazza Duomo για τα Torre Rognosa- Torre Chigi- Piazza Duomo/Delle Erbe & Duomo- San Giminagno detalles- Campanile della Collegiata- Duomo/Cathedrale- Comune di San Gimignano-Palazzo Comunale την Piazza Pecori (πισω (Δ) από την Duomo μεσα σε κτιριακο τετραγωνο δεξια από τον πυργο,πλαι στον καθεδρικο),οπου υπαρχουν τα Basilica S. Maria Assunta- Museo d'Arte Sacra- Torre Grossa.
DSC05805+.JPG
San Gimignano Park at south wall & Porta
20180527_144753.jpg
San Gimignano south wall
DSC05780+.JPG
DSC05789+.JPG
Piazza della Cisterna w/Cistern in the middle
DSC05792.JPG
Duomo at Piazza Duomo/Erbe
20180527_145141.jpg
Via Bonda at East wall

Αφηνοντας το San Gimignano,κατευθυνθηκαμε σε μια ακομη ονομαστη πολη της Τοσκανης.
Η Volterra, αυτή η μεσαιωνική πόλη που προσφέρει τη δική της ιδιαίτερη γοητεία με το Medici Fortress of Volterra, το Teatro Romano,την Piazzale di Porta από οπου ξεκιναμε την περιηγηση μας για Porta and Sources of Docciola- το Roman Amphitheater & its Archeaological Area,που βρίσκεται λίγο έξω από τα μεσαιωνικά τείχη της Porta Fiorentina & Τhe amphitheater,ενω απο την κεντρικη Piazza XX Settembre φωτογραφισαμε τα πανοραμικα σημεια της πολης.Μια επισης ωραια διαδρομη ειναι να ακολουθησετε την Via di Castello,νοτια απο την Porta San Francesco και παραλληλα με τα τειχη του New Fortress (που σημερα χρησιμοποιειται ως φυλακη),για να καταληξουμε παλι μεσω της Via di Castello,στην ΝΑ πυλη Porta a Selci
DSC05812+.JPG
Porta a Selci
DSC05814+.JPG
Via Don Giavanni Minzoni
DSC05818+.JPG
Museo de la Tortura at Piazza XX Settembre
DSC05820+.JPG
Paroramic view from Piazza XX Settembre
DSC05827+.JPG
Fortress park, path
DSC05844.JPG
Teatro Romano

Σουρουπωνοντας φτασαμε στον τελευταιο προορισμο της ημερας. Την ονομαστη Pisa,αλλα ΜΟΝΟ για μια συντομη περιηγηση στην Piazza del Duomo/Square of Miracles,καθως δεν ειχαμε αρκετο χρονο.
Το BaptisteryLion’s Gate,ο Torre di Santa Maria , το Campo Santo Cemetery, ο Cathedral, το Palazzo dell'Opera, η Lupa capitolina, το αγαλμα Angelo Caduto και φυσικα ο Torre di Pisa αποτελουν μοναδικα αξιοθεατα της πολης και η λεπτομερης φωτογραφιση τους επιβαλεται. Σειρα εχουν μονο το Museo dell'Opera del Duomo ,το Putti Fountain & το Museum of the Synopses,καθως η προγραμματισμενη περιηγηση-επισκεψη της πολης προς τον ποταμο Arno και τις Piazza Garibaldi,την Ponte Di Mezzo , Lungarno Mediceo μεχρι το Medici Palace/Palazzo Vecchio και την Church of San Matteo and National Museum,οπως προειπα ακυρωθηκε λογω ελλειψης χρονου.
20180527_181753_HDR.jpg
Baptistery
20180527_182246_HDR.jpg
Lion’s Gate
20180527_181719_HDR.jpg
Cathedral
20180527_183049_HDR.jpg
Torre di Pisa
DSC05866+.JPG
Angelo Caduto statue

Αφιξη για διανυκτερευση στην Lucca και το μονο που προλαβαμε ηταν μια πολύ καλη βραδυνη πεζοπορικη διαδρομη (~4 Km) στην Mura di Lucca ,που ειναι μια περιπατητικη διαδρομη στά τείχη πού περικλείουν τήν πόλη,σέ έναν ομολογουμένως δροσερό περίπατο κάτω από αιωνόβια πλατάνια καί οξυές.Παραλληλα μπορεσαμε να δουμε και τις Elisa-Saint Maria & Saint Donato Gates.

Η 3η μερα λοιπον ξεκινησε με περιηγηση στην Lucca, η οποια ειναι μια υπεροχη και γραφικοτατη μεσαιωνικη πολη,δυστυχως ομως εχει ενα τεραστιο μειονεκτημα. Η παλια πολη κατοικειται κανονικα, συνεπως τα αυτοκινητα των κατοικων της,παρκαρουν και κινουνται σε ολοκληρη την πολη, με αποτελεσμα να μην μπορεις –στην κυριολεξια- να περπατησεις στα γραφικα δρομακια της.Ειλικρινα η κινηση των οχηματων ηταν μεγαλυτερη κι ενοχλητικοτερη απο αυτην των πολεων-χωριων της Αλσατιας (στον δρομο του κρασιου). Παρ’ολα αυτα η εισοδος μας απο την Saint Pietro Gate και η περιηγηση μας στις Piazza del Giglio- Chiesa dei Santi Giovanni e Reparatα-Piazza San Martino & Micheletti Palace-Piazza Antelminelli-St Martin Cathedral & Museo della Cattedrale-Chiesa di Santa Maria Forisportam-Mazzarosa Palace-Comune Di Lucca & Τorre Guinizi- Piazza dell'Anfiteatro-Basilica di San Frediano, Piazza San Michele & Chiesa di San Michele in Foro-Praetorian Palace-Palazzo Ducale Di Lucca at Piazza Napoleone & Saint Pietro Gate ηταν μοναδικη.
20180529_093113.jpg
Porta San Pietro
20180529_093252.jpg
South wall
20180529_093556.jpg
Via Francesco Carara
20180529_094811.jpg
Piazza & Chiesa di San Michel in Foro
20180529_102049.jpg
Torre Guinigi from Via delle Chaivi d'Oro
20180529_102734.jpg

St Martin Cathedral

Το «ιστορικο κεντρο» της Τοσκανης, η Firenze- Φλωρεντια ηταν ο επομενος προορισμος μας και η πρωτη σταση ηταν στην Piazzale Michelangelo
20180529_120945.jpg
αφου η περιοχη διαθετει το μεγαλο parking- για να δουμε πανοραμικα την Φλωρεντια με τα ιστορικα της μνημεια, τον ποταμο Arno και της γεφυρες του και φυσικα να επισκεφτουμε τα αξιοθεατα της περιοχης Chiesa di San Salvatore al Monte-San Miniato al Monde-Palace of Bishops και να περπατησουμε στο υπεροχο παρκο της.
20180529_121335.jpg
Firenze's & Arno's panoramic view from Piazza Michelangelo
20180529_121343.jpg
Firenze's & panoramic view from Piazza Michelangelo
20180529_122636.jpg
Palace of Bishops park
20180529_122945.jpg
Palace of Bishops
20180529_125100.jpg
Piazzale Michelangelo park
DSC06073+.JPG
Chiesa di San Salvatore al Monte
Η επομενη μεσημεριανη περιηγηση μας ξεκινησε απο την Piazza del Carmine (οπου μεναμε) για να γνωρισουμε τα αξιοθεατα της πολης,νοτια του Arno. Santo Spirito- Piazza & Palazzo de' Pitti-Σιντριβάνι Ποσειδώνα- Giardino di Boboli-Fortezze Belvedere- Piazzetta & Porta di San Miniato και στην συνεχεια παλι στον Arno,για να δουμε την Ponte alle Grazie- Ponte Vecchio-St Trinity Bridge και Ponte alla Carraia
DSC06111+.JPG
Piazza & Palazzo de' Pitti
20180529_161123.jpg

Torre dei Belfredelli at Borgo S. Jacopo
20180529_161558.jpg
Piazzale degli Uffizi,
20180529_160105.jpg
St Trinity Bridge
20180529_160857.jpg
Ponte Vecchio
IMG_20180529_205459.jpg
Porta San Niccolò
IMG_20180529_211759.jpg
Monumento a Nicola Demidoff
IMG_20180529_231918Chiesa di Santa Maria del Carmine.jpg
Chiesa di Santa Maria del Carmine

Η 3η μερα ξεκινησε απο την Piazza della Libertà στην οποια πηγαμε με λεωφορειο (Bus D & 13), για να κινηθουμε νοτια προς Arno και να γνωρισουμε τα αξιοθεατα του ιστορικου κεντρου,που ανακηρυχθηκε UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1982,συνεχιζοντας προς τα Piazza & Chiesa San Marco-Piazza della Santissima Annunziata & Naos Ευαγγελισμου- Università degli Studi di Firenze- Piazza del Duomo (Porta della Mandorla, Catedral , Giotto's Bell Tower)-Piazza della Signoria-Piazza & Basilica di Santa Croce -Ponte alle Grazie-Gate.
20180530_091403Piazza & Chiesa San Marco.jpg
Piazza & Chiesa San Marco
20180530_094418.jpg
Battistero di San Giovanni
20180530_094657.jpg
Catedral & Giotto's Bell Tower
20180530_095805.jpg
Catedral & Piazza
20180530_100937.jpg

Via Calimala near Piazza Duomo
20180530_101708.jpg
Palazzo Vecchio at Piazza de La Signoria
DSC06175+.JPG
Piazza de La Signoria
IMG_20180530_092957.jpg
Piazza della Santissima Annunziata

Στην συνεχεια πηγαμε για μεσημεριανο στην Trattoria Sabatino (δυτικα της Porta di San Frediano), εστιατοριο που συνιστω ανεπιφυλακτα σε ολους σας, ως το καλυτερο γευστικα και οικονομικα εστιατοριο, που επισκεφτηκαμε στην Τοσκανη.
Το απογευμα ειχε υπεροχο καιρο και περπατησαμε κατα μηκος της βορειας οχθης του Arno, οι φωτο του οποιου ηταν καταπληκτικες. Το σουρουπο μας βρηκε να περιτριγυριζουμε παλι στο ιστορικο κεντρο, για νυκτερινες φωτο της πολης και μετα για ενα ποτο στην πλατεια Santo Spirito κοντα στο ξενοδοχειο

20180530_124416.jpg
Panoramic Arno's & banks photo
20180530_124406.jpg
Panoramic Arno's & banks photo
20180530_192109.jpg
Panoramic Arno's & banks photo
20180530_114931.jpg
Arno's water barrier
IMG_20180529_221829Basilica di Santo Spirito.jpg
Basilica di Santo Spirito

Θυμιζω οτι αναλυτικες περιγραφες & πληροφοριες των αξιοθεατων υπαρχουν στο συνημμενο αρχειο pdf Tuscany Touring

H 4η μερα περιηγησης ξεκινησε απο το υπεροχο κι οχι τοσο μεγαλο Arezzo, που ηταν ο πρωτος γραφικος και υπεροχος προορισμος μας. Η διαδρομη προς το κεντρο της παλιας πολης την Piazza & Basilica di San Fransesco και την μεγαλοπρεπη Piazza Grande ηταν υπεροχα διατηρημενη, και συνοδευτηκε απο δεκαδες φωτο. Biblioteca, Pretorio Palace ηταν τα επομενα αξιοθεατα, για να καταληξουμε στα βορεια τειχη,τον Cathedral at Piazza Duomo & Diocesi Arezzo Cortona Sansepolcro,που πισω τους υπαρχει το ομορφο παρκο Passeggio del Prato μεσα στο οποιο βρισκεται και το Medicean Fortress. Συνεχισαμε δυτικα προς την γραφικη Piazza de la Liberta με το Comune di Arezzo και τον Clock Tower πριν εγκαταλειψουμε το Arezzo.
DSC06235+.JPG
Via Cavour
DSC06240 20180531_103526.jpg
Piazza Grande
DSC06240 20180531_103551.jpg
Piazza Grande
DSC06240 20180531_103620.jpg
Piazza Grande
DSC06250 20180531_104604.jpg
Arrezo.Cathedral
DSC06250 20180531_105122.jpg
Arrezo.Cathedral from Passeggio del Prato
DSC06250 20180531_105313.jpg

Chappel at Viale Bruno Buozzi
DSC06250 20180531_105559.jpg
Palazzo Comunale
DSC06250 20180531_105731.jpg

The statue of Ferdinando I dei Medici in front of the Cathedral of Arezzo

Το οχι τοσο διαφημισμενο, αλλα απο τις πιο καλοδιατηρημενες πολεις,το Montepulciano ηταν η επομενη σταση μας.Η εισοδος μας εγινε απο την βορεια Porta al Prato- Piazza Savonarola- Colonna del Marzocco- Piazza Michelozzo- Torre di Pulcinella -Chiesa Saint Agostino-Cervini Palace. Ανηφορισαμε διασχιζοντας το χωριο και φτανοντας στην Piazza di San Francesco για πανοραμικες φωτο της περιοχης.Στην συνεχεια κατευθυνθηκατε προς Piazza Grande & Cathedral Saint Mary Of The Assumption- Palazzo Comunale- Civic Museum καταληγοντας στην Porta San Donato για να επιστρεψουμε βαδιζοντας στον χωρο parking της Porta al Prato (900μ)
20180531_131819.jpg
20180531_123440.jpg
Porta il Prato & Via di Gracciano nel Corso
20180531_132101.jpg
Piazzale Pasquino
DSC06281+.JPG
panoramic countryview from Piazza di S. Francesco
20180531_125142.jpg
panoramic countryview from Piazza di S. Francesco
20180531_130612.jpg
Palazzo Comunale
DSC06288+.JPG
Piazza Grande & Cathedral Saint Mary Of The Assumption
DSC06294+.JPG
Porta San Donato

Θυμιζω οτι αναλυτικες περιγραφες & πληροφοριες των αξιοθεατων υπαρχουν στο συνημμενο αρχειο pdf Tuscany Touring

Τελευταιος προορισμος της ημερας,αλλα και της περιηγησης της Τοσκανης,ειναι η υπεροχα διατηρημενη μεσαιωνικη πόλη της Cortona, που περιβάλλεται από πέτρινα τείχη και βρισκεται σε υψομετρο 600m .
Η επισκεψη μας ξεκινησε απο
το Girifalco Fortress και το όμορφο ιερό Santa Margherita, πολιούχο της πόλης. Και τα δύο βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο του λόφου που «σκαρφαλωνει» η Cortona και είναι εύκολα προσβάσιμα οδικα.
20180531_142207.jpg
Girifalco Fortress
20180531_143405.jpg
Santa Margherita
20180531_143715.jpg
Lago Trasimeno from Girifalco Fortress
IMG_20180531_142413.jpg
Santa Margherita from Girifalco Fortress
Στην συνεχεια επιστρεψαμε στην Porta Sant'Agostino για να κατευθυνθουμε ανηφοριζοντας προς την Piazza della Repubblica και να περιηγηθουμε στις Piazza Luca Signorelli & Museo ell'Accademia Etrusca-Piazza Del & Duomo & Museo Diocesano-Porta Colonia-Porta Montanina- Porta Santa Margherita- Convento Santuario Frati Minori - Porta Berarda
20180531_161438+.jpg
Porta Sant'Agostino & Via Guelfa
DSC06322+.JPG
Piazza della Repubblica
20180531_150422.jpg
Piazza Signorelli
20180531_150822.jpg
Duomo
20180531_150923.jpg
Tree of art in front of Museo Diocesano at Piazza Duomo
20180531_151725.jpg
Via Berrettini
DSC06329+.JPG
Panoramic view from Piazza Garibaldi

Κλεινοντας το 4μερο οδοιπορικο του Μερος 1.Tuscany, επισυναπτω και αρχειο pdf, το οποιο περιλαμβανει πληροφοριες, αξιοθεατα και φωτο τους και ολοκληρο τον προγραμματισμο μου, ελπιζοντας να βοηθησω κι εγω με τον τροπο μου τους μελλοντικους επισκεπτες της υπεροχης αυτης ιταλικης περιοχης.

Μερος 2.
LIGURIA
Η περιφερεια της Λιγουριας είναι εξίσου γνωστη για την χερσονησο La Spezia και τις γραφικοτατες παραθαλασσιες πολεις της Monterosso al Mare-Vernazza -Manarola - Riomaggiore,που μαζι με την Corniglia είναι γνωστες ως Cinque Terre και αποτελουν κι αυτες Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Ο προγραμματισμος ηταν για 2μερη διαμονη στην Lucca και η μια ημερα να αφιερωθει για ημερησια περιοδεια στις Cinque Terre με αυτοκινητο και για σταθμευση σε θεσεις parking καθε χωριου. Επανεξεταζοντας ομως τα δεδομενα, αποδειχθηκε οτι για ημερησια περιοδεια συνεφερε η επισκεψη με τραινο, αφου μας εξυπηρετουσε απολυτα η δυνατοτητα να ανεβοκατεβαινεις σε οποιο σταθμο κι οσες φορες θελεις.
Ετσι πηγαμε στην La Spezia υπολογιζοντας να παρκαρουμε στον stazione centrale, αλλα δυστυχως «ηταν ηδη γεματο» παρα την πρωινη ωρα. Αυτο μας αναγκασε να χασουμε χρονο για ευρεση νεου και τελικα να αφησουμε το αυτοκινητο σε ιδιωτικο parking κοντα στον σταθμο (24 Via Riccardo Migliari 24). Μια ακομη νεα κι απροβλεπτη καθυστερηση μας περιμενε στα γκισε, μεχρι να κοψουμε τα εισητηρια (8€/ατομο ημερησιως για απεριοριστη χρηση) λογω της πολυκοσμιας, αναγκαζοντας μας να χασουμε πολυτιμο χρονο απο την εκδρομη μας, οπως αντιληφθηκαμε αργοτερα. Συνεπως καλο θα ειναι να το εχετε υποψην στον προγραμματισμο σας.
Ξεκινωντας τελικα την ημερησια εκδρομη μας αποφασισαμε να κατεβουμε στον μακρυτερο προορισμο, που ηταν το Monterosso del Mare και να επιστρεψουμε επισκεπτομενοι καθε χωριο στην σειρα, μεχρι την ωρα, που θα επρεπε να φυγουμε για να προλαβουμε να παραλαβουμε το αυτοκινητο μας (8μμ).

Η διαδρομη στο τραινο δεν προσφερε πολλα απο θεα, καθως το μεγαλυτερο μερος της ηταν μεσα σε σηραγγες και φτανοντας κατεβηκαμε στην Via Fegina 40.
Το Monterosso del Mare ειναι το μονο που διεθετει παραλια και αμμουδια (ιδιως για οτι ειμαστε συνηθισμενοι εμεις ως Θεσσαλονικεις). Μια παραθαλασσια περιοχη, ομορφη και φυσικη, αλλα οχι –κατα την αποψη μου- κατι ιδιαιτερο. Ετσι αφου περπατησαμε την παραλια αριστερα και δεξια του μωλου με το parking, για να απολαυσουμε και να φωτογραφισουμε την περιοχη, αποφασισαμε να επιστρεψουμε στον σταθμο για αναχωρηση, χωρις να επισκεφτουμε και να περιηγηθουμε το κυριως χωριο, βορεια της Piazza Garibaldi, καθως η καθυστερηση στον σταθμο, μειωσε πολυ τον προγραμματισμενο χρονο για επισκεψη ανα χωριο, χρονο μας. Εσεις παντως συνιστω να το περιηγηθειτε, απλα φροντιστε να ξεκινησετε την ημερησια σας πρωι-πρωι.
20180528_115844_HDR.jpg
20180528_115853_HDR.jpg
DSC05892.JPG


Vernazza
Το Vernazza λενε οτι είναι το ωραιοτερο χωριο του Cinque Terre και θα συμφωνησω κι εγω. Δυστυχώς ηταν γεμάτη με τουρίστες και κυριως ο κεντρικός δρόμος, που είναι η ραχοκοκαλιά του χωριού, αλλα και οι μικρότεροι δρόμοι, που ειναι παράλληλοι με αυτόν. Ο κεντρικός δρόμος οδηγεί στην κεντρική πλατεία (Piazza Marconi), αυτό είναι το κέντρο, η καρδιά του χωριού, με τα εστιατόρια, πολύχρωμα σπίτια και βάρκες. Ακριβώς δίπλα στην πλατεία με την μικρή αμμώδη παραλία και ένα λιμάνι. Κατεβαινοντας αριστερα μπορειτε να δειτε μια μικρή σήραγγα, που οδηγει (αν δεν την εχουν κλειστη για λογους ασφαλειας) σε μια βραχώδη παραλία, που δημιουργήθηκε από τη δύναμη της φύσης, κατα την διαρκεια της πλημμύρας του 2011, που ειχε καταστρεψει το χωριο, αλλα και την περιοχη γενικοτερα
Το Vernazza το φωτογραφισα τουλάχιστον από 3 διαφορετικά σημεία και συνιστω να το κανετε κι εσεις, γιατι η θέα είναι διαφορετική και εκπληκτική απο καθε σημειο!
1. Από το τέλος της προβλήτας, με τις βαρκες και τα σπίτια της κεντρικής πλατείας στο παρασκήνιο.

20180528_123649_HDR.jpg
20180528_123646_HDR.jpg
DSC05924.JPG
DSC05926+.JPG
2. Από το μονοπάτι προς Monterosso, μετα την πρωτη ανηφορια του μονοπατιου και πριν το γκισε για την εισοδο.
DSC05949+.JPG

3. Από τον
Belforte tower of the Doria castle, που εννοειται οτι ειναι και οι πλεον πανοραμικες φωτο
DSC05928+.JPG
DSC05930+.JPG
ενω πρεπει να δειτε και την
Church of Santa Margarita d'Antiochia (1318), που με το 40 μέτρων καμπαναριό της δεσποζει στην πλατεια του λιμανιου

Επομενο χωριο ηταν η Corniglia , πανοραμικη φωτο της οποιας πηραμε απο την Manarola, οπως επισης και του μονοπατιου που οδηγει προς αυτην
20180528_143924.jpg
DSC05981.JPG
την οποια δεν επισκεφτηκαμε (περιττο να εκφρασω την στεναχωρια μας, που τελικα δεν την ειδαμε καν) για τον προαναφερθεντα λογο «απωλειας χρονου» στον stazione centrale της La Spezia

Την προσπερασαμε λοιπον και κατεβηκαμε στην Manarola οπου πριν ακομη αποβιβαστουμε, μας «μπουκωσε» η μυρωδια των θαλασσινων εδεσματων απο τις ονομαστες Trattoria του χωριου. Απο την σήραγγα πεζών του σταθμου βγηκαμε στον κεντρικό δρόμο του Manarola και κατευθυνθηκαμε προς τη θάλασσα, καθως οι γνωστοι χρονικοι περιορισμοι, δεν μας αφηναν να περιηγηθουμε το χωριο μεθοδικα απο την κορυφη του. Η μικρη βραχωδης παραλια με τα πρασινογαλαζα νερα,τα αποκρημνα βραχια που το περιβαλλουν και στα οποια σκαρφαλωνει το χωριο δινουν μια μοναδικη αγρια φυσικη ομορφια, που δεν υπαρχει πουθενα αλλου στις Cinque Terre.
Το Manarola το φωτογραφισα κι αυτο από 3 διαφορετικά σημεία και συνιστω να το κανετε κι εσεις, γιατι η θέα είναι διαφορετική και εκπληκτική απο καθε σημειο!
1. Από τα βραχια του λιμανιου, εως κι εκει που καταληγει το τσιμεντενιο δρομακι χαμηλα στο λιμανακι
DSC05960+.JPG
DSC05964+.JPG
DSC05970+.JPG
DSC05966+.JPG
2. Από το
τέλος των blogs (μπλοκια) του λιμανιου, που ομως απαιτουν μεγαλη ΠΡΟΣΟΧΗ, αλλα και να ξερεις να βαδιζεις σε βραχια
20180528_142718.jpg
20180528_142724.jpg

3. Από το
μονοπάτι προς τις καφετεριες, στην πρωτη στροφη του μονοπατιου δυτικα του λιμανιου
DSC05979+.JPG

Η περασμενη ωρα και οι υπεροχες μυρωδιες μας οδηγησαν στην Trattoria La Scogliera, οπου απολαυσαμε ενα υπεροχο και γευστικοτατο μεσημεριανο, ωστε να συνεχισουμε προς τον τελευταιο προορισμο της ημερησιας εκδρομης μας, καθως ηταν ηδη προχωρημενο απογευμα και ο χρονος επιστροφης, μας πιεζε.

Το Riomaggiore ηταν η ευχαριστη εκπληξη του ταξιδιου, γιατι η γραφικοτητα κι ομορφια του ηταν σχεδον ισαξια των προηγουμενων χωριων, γεγονος που δεν περιμεναμε, αλλα μας εξεπληξε ευχαριστα
Και παλι οι φωτογραφισεις εγιναν απο διαφορες γωνιες, καθως και το Riomaggiore προσφερει πολλες και υπεροχες γωνιες φωτογραφισης
1. Παλι από το τέλος των blogs (μπλοκια) του λιμανιου, που οπως προειπα απαιτουν μεγαλη ΠΡΟΣΟΧΗ

20180528_164326_HDR.jpg
DSC05993.JPG
2. Από τις δυο πλευρες του λιμανιου.Μια απο το πλατωμα που οδηγει στο σημειο αναχωρησεων των πλοιων ΝΑ του λιμανιου
DSC05995.JPG
DSC05998.JPG
και η αλλη
μονοπάτι προς τις καφετεριες, στην πρωτη στροφη του μονοπατιου δυτικα του λιμανιου απο το πλατωμα που υπαρχει πανω απο τα βραχια ΝΔ του λιμανιου DSC06003-DSC06008 μονο μια απο τις DSC06002-DSC06005
DSC06003.JPG
DSC06008.JPG
DSC06002.JPG
DSC06005.JPG


Καπου εδω τελειωσε η περιηγηση μας στις Cinque Terre, αφηνοντας μας μια αισθηση οτι δεν ηταν πληρης. Και πραγματικα δεν ηταν, διοτι λογω της αρχικης καθυστερησης των 2,5-3 ωρων

Δεν πηγαμε καθολου την Corniglia
Δεν περιηγηθηκαμε το χωριο στο Monterosso al Mare
Δεν περιηγηθηκαμε την βορεια πλευρα του χωριου στην Manarola
Δεν περιηγηθηκαμε την βορεια πλευρα του χωριου στην Riomaggiore, ουτε ολα τα λιμανακια (δυτικα) και παραλιες του (ανατολικα)


Συμπερασμα.Το ταξιδι σε αυτην την γραφικη και πανεμορφη περιοχη της Ιταλιας μπορει να γινει σε ημερησια εκδρομη, βλεποντας μονο τις παραλιες των χωριων.
Αν καποιος θελει να τριγυρισει τους γραφικους δρομους, τα αποτομα λιμανακια, τις αγριες παραλιες και τα μονοπατια τους, τοτε απαιτουνται τουλαχιστον 2 ημερες διαμονης, για να μπορει να πει οτι γνωρισε τις Cinque Terre

Κλεινοντας το ημερησιο οδοιπορικο του Μερος 2.Liguria, επισυναπτω και αρχειο pdf, το οποιο περιλαμβανει πληροφοριες, αξιοθεατα και φωτο τους και ολοκληρο τον προγραμματισμο μου, ελπιζοντας να βοηθησω κι εγω με τον τροπο μου τους μελλοντικους επισκεπτες της υπεροχης αυτης ιταλικης περιοχης.

Μερος 3.Umbria

1η μερα Μετα την Cortona, που ηταν η τελευταια πολη της μαγευτικης Τοσκανης που επισκεφτηκαμε, ακολουθουσε ή ακριβεστερα ξεκινουσε η περιηγηση της Ουμπρια, με πρωτη σταση στην Lago Trasimeno για επισκεψη του Castiglione del Lago Trasimeno, περιηγηση της χερσονησου, αλλα και του μεσαιωνικου καστρου διπλα στην λιμνη. Φτανοντας στην Piazza Dante Alighieri παρκαραμε ακριβως μπροστα από το καστρο για φωτο της γραφικης περιοχης και της εισοδου - Porta Senese του καστρου και μπηκαμε, διασχιζοντας το γραφικοτατο καστρο/χωριο μεσω της Via Vittorio Emanuele, μεχρι το καστρο Rocca del Leone. Πολλα και καλα εστιατορια, αλλα ΠΡΟΣΟΧΗ εχουν συγκεκριμμενες ωρες, που σερβιρουν φαγητο. Εμεις πετυχαμε ενδιαμεση απογευματινη ωρα κι ειμασταν τυχεροι που βρηκαμε καποιον στο εστιατοριο La Cantina, με την υπεροχη βεραντα πανω απο την λιμνη, να μας φτιαξει μια γευστικη πιτσα, αλλιως επρεπε να περιμενουμε μεχρι την 7η μμ, για να ανοιξει η κουζινα. Η περιηγηση μας συνεχιστηκε μεσα στο Rocca del Leone, αλλα και εκτος των τειχων, αφου υπαρχει ωραια περιπατητικη διαδρομη περιφεριακα του καστρου, την οποια και προτεινω, αν εχετε χρονο.
20180531_165226.jpg
DSC06382+.JPG
20180531_170242.jpg
DSC06349+.JPG
DSC06359+.JPG
20180531_171332.jpg
DSC06373+.JPG
DSC06353+.JPG


Η Perugia ηταν ο επομενος προορισμος, οπου θα διανυκτερευαμε κιολας. Ξεκινησαμε την περιηγηση μας απο την Via dell'Acquedotto και μεσω ενος γραφικου και υπεροχου πετρινου δρομου/μονοπατιου φτασαμε στην Via maesta delle Volte για να καταληξουμε στην Piazza Ignazio Danti-Piazza IV Novembre με τα Cathedral-Palazzo dei Priori -Comune di Perugia-Logge di Braccio- Fontana Maggiore- Etruscan Well-Hall of Notaries-Capitularies Museum of Saint Lor. Δυστυχως ομως η περιηγηση μας μεσω της Corso Pietro Vannucci εφτασε μονο μεχρι την Piazza Italia, γιατι εκει μας επιασε μια 2ωρη καταιγιδα, που συνοδευτηκε και απο χαλαζι, με αποτελεσμα να νυχτωσει και να αναγκαστουμε να ματαιωσουμε την προγραμματισμενη περιηγηση της πολης.
20180531_194600.jpg
Via Appia
20180531_194634.jpg
Via dell'Acquedotto
20180531_200240.jpg

San Lorenzo - Cattedrale
20180531_200658.jpg
Palazzo dei Priori
20180531_200741.jpg
20180531_201651.jpg
Piazza Italia

Η επομενη 2η μερα ειχε σαν πρωτο προορισμο την πλεον διατηρημενη και γραφικη πολη ολοκληρης της περιοδειας, την Assizi Πραγματικα η πολη αυτη ηταν τοσο καλοδιατηρημενη, που νομιζαμε οτι κυκλοφορουσαμε στα γραφικα δρομακια της οταν ειχε χτιστει. Ξεκινησαμε την περιηγηση μας απο το καστρο Rocca Maggiore, οπου πηγαμε οδικα (λογω της ανωφερειας) για να το φωτογραφισουμε, αλλα τελικα οι πανοραμικες ληψεις της πολης και των αξιοθεατων της απο την κορυφη του λοφου, ηταν η καλυτερη ανταμοιβη, για την σκεψη μας αυτη.
20180601_103809.jpg
Rocca Maggiore
DSC06445.JPG
20180601_105207.jpg
20180601_104407.jpg
20180601_104420.jpg
Στην συνεχεια κατηφορισαμε προς Santa Maria delle Rose και Piazza del Comune,οπου αφου φωτογραφισαμε τα «ολοκαινουργια» μεσαιωνικα κτιρια, κατευθυνθηκαμε προς την επιβλητικη Basilica di San Francesco και τους περιφερειακους εντυπωσιακους χωρους,που την περιβαλουν.Μεσω της
Via San Francesco κινηθηκαμε προς Piazza San Rufino & Suore Francescane Dell'Atoneme, πριν φτασουμε στο παρκινγκ για αναχωρηση απο την πανεμορφη αυτη πολη
20180601_102809.jpg
20180601_102937.jpg
DSC06452.JPG

Cattedrale di San Rufino
IMG_20180601_111238_HDR.jpg
Piazza del Comune
DSC06476.JPG
Basilica di San Francesco
20180601_123742.jpg

Porta Nuova & Via Santa Chiara
20180601_123845.jpg
Suore Francescane Dell'Atoneme


Το Spoleto ηταν ο επομενος προορισμος, αλλα μονο για να δουμε και να φωτογραφισουμε το Albornoz Medieval Castle και την Ponte Delle Torri.Πραγματικα φτασαμε στην Piazza B. Campello, φωτογραφισαμε την Fontana del mascherone, αλλα αντι να παρουμε το δρομο δεξια απο την πυλη του Albornoz Medieval Castle και να φτασουμε στον χωρο parking της Ponte Delle Torri για να φωτογραφισουμε την γεφυρα και το καστρο απο την ΝΑ κατω πλευρα του, παρκαραμε στην Piazza B. Campello κι ανεβηκαμε στο καστρο με τα ποδια. Δυστυχως λογω αναπαλαιωσης του μονο εξωτερικα μπορεσαμε να το δουμε και να επιστρεψουμε παλι πισω στην εισοδο, για να κατευθυνθουμε πεζοι -παλι– προς την Ponte Delle Torri. Δυστυχως η γεφυρα ηταν κι αυτη κλειστη -για λογους ασφαλειας- ετσι δεν μπορεσαμε να περασουμε στην ανατολικη της πλευρα και να φωτογραφισουμε το καστρο. Ικανοποιημενοι μονο κατα το ημισυ απο το αποτελεσμα της επισκεψης μας επιστρεψαμε για αναχωρηση
IMG_20180601_135427.jpg
IMG_20180601_135830.jpg
IMG_20180601_140206.jpg
IMG_20180601_140409.jpg

Για τελευταιο προορισμο της ημερας, αλλα και ολοκληρου του ταξιδιου ειχαμε αφησει τους καταρρακτες στο Marmore. Οι καταρρακτες στο Marmore είναι αποτελεσμα ανθρωπινης επεμβασης και κατασκευης των αρχαίων Ρωμαίων . Το συνολικό ύψος του είναι 165 μ, καθιστώντας τον τον ψηλότερο από άνθρωπινη δημιουργια καταρράκτη στον κόσμο. Από τα 3 τμήματα του, η κορυφή είναι η ψηλότερη, στα 83 μ. Η εισοδος ηταν 9€/ατομο και ισχυε για εισοδο και στους δυο χωρους των καταρρακτων και ο σχεδιασμος μας προεβλεπε καταρχας την βορεια προσεγγιση του και περιηγηση στο εντυπωσιακο Parco Fluviale del Nera, για φωτογραφιση του παρκου μεσα απο μια μαγευτικη διαδρομη στο δασος και των καταρρακτων απο το σημειο πτωσης των υδατων, εκει που σχηματιζεται ο ποταμος Nera,
IMG_20180601_152136.jpg
DSC06535_20180601_152245.jpg
DSC06539.JPG
IMG_20180601_152719.jpg
IMG_20180601_153410.jpg

Στην συνεχεια μεταβηκαμε στην περιοχη Belvedere Superiore (περιπου 6,5χιλ οδικα), οπου αφου περπατησαμε στο παρκο και την ομορφη λιμνουλα του καμπιγκ, κατευθυνθηκαμε δυτικα, προς την εισοδο, για να φωτογραφισουμε τους καταρρακτες απο τα παρατηρητηρια του επανω σημειου.
IMG_20180601_164051.jpg
IMG_20180601_165328.jpg
IMG_20180601_164531.jpg
IMG_20180601_164711.jpg


Με την επισκεψη των καταρρακτων στο Marmore -που αποτελεσε το καλυτερο κι ομορφοτερο απο πλευρας φυσικης ομορφιας προορισμο- ολοκληρωθηκε το οδοιπορικο μας στις γραφικες και ομορφες επαρχιες Τοσκανης – Λιγουριας (Cinque Terre) – Ουμπρια, αφου δεν υπηρχε αρκετος χρονος για να επισκεφτουμε και την Lago di Piediluco,οπως ειχαμε προγραμματισει αρχικα.

Κλεινοντας το 2μερο οδοιπορικο του Μερος 3.Umbria, επισυναπτω και αρχειο pdf, το οποιο περιλαμβανει πληροφοριες, αξιοθεατα και φωτο τους και ολοκληρο τον προγραμματισμο μου, ελπιζοντας να βοηθησω κι εγω με τον τροπο μου τους μελλοντικους επισκεπτες της υπεροχης αυτης ιταλικης περιοχης.
 

Attachments

Last edited:

sotoscivil

Member
Μηνύματα
67
Likes
217
Επόμενο Ταξίδι
????
Ονειρεμένο Ταξίδι
road trip στις ΗΠΑ
Συγχαρτήρια!!!! Πολύ χρήσιμες οι πλήροφορίες και σε ευχαριστούμε για τον κόπο που μπήκες!!!!! Καλά ταξίδια εύχομαι!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.780
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom