Ταξίδια "όσο προλαβαίνεις"

Strani21

Member
Μηνύματα
73
Likes
50
Διότι όλες οι πόλεις πλέον είναι κάπως έτσι:
κριμα ολα μπετον αλλα παλι ειναι δυνατον???

Δεν υπάρχουν ιερά τέρατα. Υπάρχουν αυτοί που είναι ήδη πολυταξιδεμένοι κι αυτοί που θα γίνουν σύντομα (ντάξει, κι αυτοί που είδαν φως και μπήκαν επειδή ψάχνουν αν θα πάρουν Oyster ή Travelcard στο Λονδίνο, και αυριο θα φύγουν).


Δεν είμαι η Πυθία, αλλά θα επιχειρήσω κάποιες προβλέψεις.
Για Μεξικό, Γουατεμάλα, Νικαράγουα, πολλά εξαρτώνται από το τι θα γίνει τελικά με τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, θεωρώ πως προς το παρόν δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, τόσο για τον τουρισμό όσο και για την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια (disclaimer: Δεν έχω πάει).
Το Βολιβία τη βλέπω να τραβάει το δρόμο της Βενεζουέλας αργά ή γρήγορα, αλλά επιπλέον (για το μικρό κομμάτι της που έχω δει) έχει και θέματα με τις τουριστικές της υποδομές, που αν τα λύσει μπορεί να χαλάσει πολύ.
Η Χιλή πάει όλο και καλύτερα ως οικονομία και θα δει τον τουρισμό της να αυξάνει ακόμα περισσότερο, αλλά και οι τιμές της θα πάρουν την ανηφόρα όσο μειώνονται οι ανισότητες.
Η Ταυλάνδη είναι ήδη υπερτουριστική αλλά έχει ανεπτυγμένη οικονομία, οπότε είναι μάλλον safe για να μη χαλάσει - με μόνο πρόβλημα μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια, αλλά δεν τους βλέπω για μεγάλες αναστατώσεις.
Η Ινδονησία έχει μέρη που βουλιάζουν ήδη από τους τουρίστες (π.χ. Μπαλί) και μέρη που τουρίστες δεν πατάνε, και με την εξαίρεση της επαρχίας Aceh έχει μετριοπαθές ισλαμικό στοιχείο και σχετικά καλά κατανεμημένη ευμάρεια, οπότε αναμένεται σταθερότητα. Αν ξαφνικά τώρα η κυβέρνηση ή τίποτα Κινέζοι αποφασίσουν να φτιάξουν νέες τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία, δρόμους, αεροδρόμια κλπ) σε καμμιά δυτική παπούα, μπορεί να έχουν θέματα κι εκεί. Μην ξεχνάμε και τον παράγοντα των ηφαιστείων.
Οι Φιλιππίνες ξεκινάνε από την ίδια βάση. Το Boracay και κάποια ακόμα νησιά δύσκολο να γίνουν ακόμα τουριστικότερα, αλλά μάλλον έχουν πάρει το μύνημα για sustainable ανάπτυξη του τουρισμού, οπότε μάλλον δεν κινδυνέυουν από την υπερτουριστικοποίηση. Ίσως έχουν όμως πολιτική αστάθεια, κρίνοντας από τον πρόεδρο που έχουν εκλέξει. Αλλά μπορεί και να ειρηνεύσει και το Mindanao...
Βιετναμ: Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Είναι πολύ κοντά στην Κίνα, και όσο η Κίνα "αναπτύσσεται" τόσο περισσότερο θα βουλιάζει από τον τουρισμό.
Η Καμπότζη (πάνε χρόνια που είχα πάει) φαινόταν να έχει πάρει το μύνημα για την τουριστική ανάπτυξη με χαμηλό impact. Και έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να έχει πρόβλημα. Νομίζω προς το παρόν είναι καλά. Κάπως έτσι και το Λάος, όπου ακόμα και τα πρώην "κατεστραμμένα" μέρη (π.χ. Vang Vieng) φαίνεται σιγά σιγά να μαζεύονται.
Ινδία... Είναι τόσο μεγάλη, που είναι δύσκολες οι προβλέψεις. Πάντως η οικονομία της μόνο προς τα πάει μπορεί να πάει, αλλά το πότε εξαρτάται κι από το πότε θα ξεπεράσουν μια σειρά από κοινωνικά θέματα. Αυτό μπορεί να είναι και πολύ κακό, αλλά μπορεί και όχι. Προς το παρόν, πάντως, ο τουρισμός φαίνεται να μην είναι βιομηχανία και να τους έχει επηρρεάσει λίγο μόνο. Δε βλέπω το Βαρανάσι να γίνεται Ντύσνευλαντ σύντομα.
Ιράν. Παίζει πλέον ΚΑΙ το χαρτί του τουρισμού, οπότε βλέπω μια αύξησή του να έρχεται. Αλλά όσο υπάρχουν οι κυρώσεις, το κύμα ανακόπτεται. Αν σταματήσουν...
Τα σταν... Κάποια από αυτά (λέγε με Κυργιστάν - δεν έχω πάει) παίζουν πλέον πολύ το χαρτί του τουρισμού (κι ας μην έχουν τίποτα το ιδιαίτερο να δείξουν, Μογγολικές γιούρτες, τουρκμένικα άλογα και... βουνά είναι το τουριστικό της προϊόν). Εκεί θα δεις αύξηση. Στο Τουρμνενιστάν, το Ουζμπεκισταν και εν μέρει στο Τατζικιστάν, η πολιτική κατάσταση είναι τέτοια, που η τουριστική μαζικότητα δεν ευνοείται - πάει μόνος όποιος έχει συγκεκριμένο λόγο να το θέλει (και έχει). Το Καζακστάν πάλι είναι τόσο αλλοπρόσαλλο, που ότι και να σου πω αύριο μπορεί να ισχύει κάτι άλλο. Κάθε φορά που το ψάχνω να ξαναπάω, ισχύει και κάτι διαφορετικό. Πάντως κίνδυνος γενικού πολέμου και ασφάλειας δε φαίνεται να υπάρχει.
Για το βαρανασι εχω να πω οτι αν χασει αυτο το μοναδικα αυθεντικο χρωμα που εχει δεν θα εχει λογο υπαρξης
 
Last edited by a moderator:

taver

Member
Μηνύματα
12.488
Likes
28.972
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
κριμα ολα μπετον αλλα παλι ειναι δυνατον???
Κοίτα, και η Νέα Υόρκη είναι όλο μπετόν (αν εξαιρέσεις το Central Parκ κλπ). Αλλά βλέπεται μια χαρά, γιατί τα κτίρια έχουν μια ποικιλία, και είναι και το καθένα όμορφο. Αυτό το χάλι πάλι...
 

Strani21

Member
Μηνύματα
73
Likes
50
Κοίτα, και η Νέα Υόρκη είναι όλο μπετόν (αν εξαιρέσεις το Central Parκ κλπ). Αλλά βλέπεται μια χαρά, γιατί τα κτίρια έχουν μια ποικιλία, και είναι και το καθένα όμορφο. Αυτό το χάλι πάλι...
ισως τα χωρια η γενικοτερα η επαρχια να αλλαζει δεν μπορει ρε γαμωτο
 

Vito

Member
Μηνύματα
746
Likes
1.019
Ενδιαφέρον ερώτημα!
Εμείς πηγαμε στην Βιρμανία το 2016, πολύ ενδιαφέρουσα χώρα με τρομερούς ανθρώπους! Πιστεύω ότι θα αλλάξει (αν δεν έχει ήδη) σύντομα...
Θα ήθελα να πάω Κούβα και ίσως το κάνουμε τον ερχόμενο Φεβρουαρίο.
Είναι αλήθεια ότι η Βιρμανία δέχεται αρκετά παραπάνω τουρίστες από ότι στο παρελθόν αλλά απέχει πολύ από το να πούμε ότι η χώρα έχει αλλάξει λόγω τουρισμού ή ότι πάει να γίνει μια από τις άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας. Και ο λόγος είναι ο εξής:

Μετά το ταξίδι μου στη χώρα τον περασμένο Μαρτιο- Απρίλιο, διαπίστωσα ότι η πλειοψηφία των ξένων επισκέπτονται μετρημένα το πολύ 10 μέρη σε μια χώρα που έχει έκταση 5 1/2 φορές την Ελλάδα.
Για δεκαετίες μπορούσες να επισκεφτείς το Big 4 (yangon - inle - mandaley - bagan) και τίποτα παραπάνω γιατί η υπόλοιπη χώρα ήταν κλειστή στους ξένους ή γιατί η διάρκεια της βίζας ήταν αρκετά μικρή. Ακόμα και σήμερα που το ταξίδι στην Βιρμανία είναι πιο εύκολο από ότι πριν 20 χρόνια και έχουν ανοίξει περιοχές προς τους τουρίστες, αυτοί συνεχίζουν να επισκέπτονται μόνο αυτά τα 4 μέρη, πλας κάποια επιπλέον μέρη χωρίς να σημαίνει ότι σ αυτά τα μέρη ο αριθμός των τουριστών είναι ενοχλητικός. (π.χ Hpa An, Kalaw).

Όταν τον Απρίλιο του 2018 η χώρα έχει 3 εμφύλιους πολέμους και μία εθνοκάθαρση και διάφορα μέρη της χώρας είναι ακομα κλειστά για τους ξένους και αρκετά μέρη είναι μεν ανοιχτά για τους ξένους αλλά δεν βλέπεις κανέναν πέρα από τον εαυτό σου στον καθρέφτη (εάν υπάρχει), δεν στέκει να λέμε ότι η χώρα έχει αλλάξει ή έχει αλλοιωθεί ή έχει τουριστικοποιηθεί (έτσι μου έλεγαν πριν πάω).

Έκανα πάνω από βδομάδα να δω έναν ξένο στα βορειοδυτικά της χώρας στα σύνορα με Ινδία, πήρα τοπικά μέσα σε επαρχιακούς δρόμους που ακόμα ήταν άγνωστο αν επιτρέπονται σε ξένους αυτές οι διαδρομές οπου ευχόμουν να καταφέρω να κοιμηθώ και αυτό το βράδυ και να μην βρεθώ να κοιτάω τα ραδίκια ανάποδα σε πάτους γκρεμών, πήγα σε παραθαλάσσια χωριά που τα γουρούνια στους λασπόδρόμους ήταν πιο πολλά από τους ανθρώπους, πήρα σαπιοποταμόπλποια-κλουβιά σε λιγότερο γνωστα ποτάμια και ημουν σαν τη μύγα μες το γάλα, ο μονος ξένος σε περίπου 300 ντόπιους όπου αναρρωτιόσουν αν θα φθάσεις στον προορισμό σου μετά από 10 ώρες, βρήκα απάνω σε ένα ποδήλατο τα αυθεντικά χωριά της φυλής Kayan (οι γυναίκες με το μακρύ λαιμό - δεν κατάγονται ούτε από την λίμνη Inle, ούτε ποσο μάλλον από την Ταϊλάνδη που τους έχουν μετατρέψει σε ζωολογικό κήπο), με ένα άλλο ποδήλατο πήγα σε χωριό των Rohingya, γνωστοί στα μιντια για την εθνοκάθαρση που λαμβάνει χώρα στα μέρη τους από τη χούντα (τι και αν η κυρά Aung San Suu Kyi, πολέμια της χούντας, είναι πρόεδρος της χώρας, ακόμα κουμάντο κάνει η χούντα και αυτή έχει γίνει ενα βολικό πιόνι της), ακόμα και στο πιο γνωστό Mrauk U (Μιαού προφέρεται) συνολικά ήμασταν... 5 ξένοι! και διάφορα άλλα...

Κατά τ άλλα συμφωνώ! αυτό που αξίζει πιο πολύ στη χώρα είναι οι... άνθρώποι! Πολύτιμοι!!! Πραγματικά και μόνο γι αυτούς αξίζει να επισκεφτείς τη χώρα.

Όσο για το αν θα γίνει τουριστική η Βιρμανία. Ακόμα και αν γίνει σε κάποια χρόνια πατείς με πατώ σε σε αυτά τα 10 μέρη , πάντα θα υπάρχει η ανεξερεύνητη Βιρμανία. Βέβαια, πολύ φοβαμαι ότι και η Βιρμανία δεν την γλυτώνει από μια μελλοντική στρατιωτική επέμβαση από τους Δυτικούς. Είναι φιλέτο η περιοχή!
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Για Ινδία και Νοτιοανατολική Ασία, θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες.

Χαίρομαι που πήγα στο Βιετνάμ πριν από 10 χρόνια (τελευταία φορά) και φοβάμαι να ξαναπάω γιατί αυτά που ακούω δεν μου αρέσουν καθόλου. Μαλαισία (2009) και Ινδονησία (από το 2010) δε νομίζω ότι θα έχουν αλλάξει και πολύ (εκτός από το Μπάλι που από τότε ήταν ήδη μια χαμένη υπόθεση). Η Βιρμανία (2014) γλυκύτατη, δύσκολο ν'αλλάξουν τόσο γρήγορα αυτοί οι άνθρωποι. Αξιαγάπητοι παντού αλλά στο βορρά (όπου οι ξένοι μετριούνταν στα δάχτυλα κι όπου νομίζω τώρα δεν μπορεί να πάει κανείς ξένος λόγω της έκρυθμης κατάστασης) είναι θησαυρός πραγματικά.

Η Ινδία είναι τόσο μεγάλη κι έχει τόσα πολλά να προσφέρει που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες φορές κι αν την επισκεφτεί κανείς, όσες αλλαγές κι αν γίνουν, πάντα θα υπάρχουν γωνιές για να βρει αυτό που ζητάει - ό,τι κι αν είναι αυτό.

Κι άφησα τελευταία την Κίνα...
κριμα ολα μπετον αλλα παλι ειναι δυνατον???
Δεν το πιστεύεις, ε; Πάρε μερικά παραδείγματα μικρότερων, πολύ μικρότερων πόλεων από Πεκίνο και Σαγκάη:
DSCF3932.JPG

Kunming
DSCN1478.JPG

Luoyang (όχι, δεν είναι θολός ο φακός, η μολυσμένη ατμόσφαιρα είναι)
DSCN2454.JPG

Xian (με τη μόλυνσή της, φυσικά)
DSCN2708.JPG

Urumqi

ισως τα χωρια η γενικοτερα η επαρχια να αλλαζει δεν μπορει ρε γαμωτο
Ναι, η επαρχία σίγουρα αλλάζει...
DSCN0432.JPG

Shilin
DSCN0483.JPG

DSCN0480.JPG

Stone Forest
DSCN0851.JPG

DSCN0943.JPG

DSCN0944.JPG

Shaxizen
DSCN2677.JPG
DSCN2678.JPG

TianShan Canyon

Χρειάζεται να συνεχίσω; Δε νομίζω... Πρέπει να ψάξει πολύ, πάρα πολύ κάποιος για να μπορέσει να βρει ένα μέρος της Κίνας που να μην έχει βεβηλωθεί και αλλοτριωθεί τόσο πολύ. Και σίγουρα, στο μέρος αυτό δεν θα ζούνε Κινέζοι (Χαν, δηλαδή) αλλά κάποια άλλη φυλή που δεν την έχουν εξαφανίσει ακόμη. Δυστυχώς...
 

taver

Member
Μηνύματα
12.488
Likes
28.972
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Βέβαια, πολύ φοβαμαι ότι και η Βιρμανία δεν την γλυτώνει από μια μελλοντική στρατιωτική επέμβαση από τους Δυτικούς. Είναι φιλέτο η περιοχή!
Άλλους πρέπει να φοβάσαι... (που συνορεύουν κιόλας μαζί τους).
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.315
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Όπως σας έχω δώσει πληροφορίες για χώρες την εποχή που κάποιοι από σας δεν είχατε γεννηθεί, έτσι και σεις στα 70 σας + να με ενημερώσετε πως οι χώρες θα έχουν εξελιχτεί...
 

Strani21

Member
Μηνύματα
73
Likes
50
Για Ινδία και Νοτιοανατολική Ασία, θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες.

Χαίρομαι που πήγα στο Βιετνάμ πριν από 10 χρόνια (τελευταία φορά) και φοβάμαι να ξαναπάω γιατί αυτά που ακούω δεν μου αρέσουν καθόλου. Μαλαισία (2009) και Ινδονησία (από το 2010) δε νομίζω ότι θα έχουν αλλάξει και πολύ (εκτός από το Μπάλι που από τότε ήταν ήδη μια χαμένη υπόθεση). Η Βιρμανία (2014) γλυκύτατη, δύσκολο ν'αλλάξουν τόσο γρήγορα αυτοί οι άνθρωποι. Αξιαγάπητοι παντού αλλά στο βορρά (όπου οι ξένοι μετριούνταν στα δάχτυλα κι όπου νομίζω τώρα δεν μπορεί να πάει κανείς ξένος λόγω της έκρυθμης κατάστασης) είναι θησαυρός πραγματικά.

Η Ινδία είναι τόσο μεγάλη κι έχει τόσα πολλά να προσφέρει που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες φορές κι αν την επισκεφτεί κανείς, όσες αλλαγές κι αν γίνουν, πάντα θα υπάρχουν γωνιές για να βρει αυτό που ζητάει - ό,τι κι αν είναι αυτό.

Κι άφησα τελευταία την Κίνα...


Δεν το πιστεύεις, ε; Πάρε μερικά παραδείγματα μικρότερων, πολύ μικρότερων πόλεων από Πεκίνο και Σαγκάη:
View attachment 247152
Kunming
View attachment 247153
Luoyang (όχι, δεν είναι θολός ο φακός, η μολυσμένη ατμόσφαιρα είναι)
View attachment 247154
Xian (με τη μόλυνσή της, φυσικά)
View attachment 247155
Urumqi



Ναι, η επαρχία σίγουρα αλλάζει...
View attachment 247156
Shilin
View attachment 247157
View attachment 247158
Stone Forest
View attachment 247159
View attachment 247160
View attachment 247161
Shaxizen
View attachment 247162 View attachment 247163
TianShan Canyon

Χρειάζεται να συνεχίσω; Δε νομίζω... Πρέπει να ψάξει πολύ, πάρα πολύ κάποιος για να μπορέσει να βρει ένα μέρος της Κίνας που να μην έχει βεβηλωθεί και αλλοτριωθεί τόσο πολύ. Και σίγουρα, στο μέρος αυτό δεν θα ζούνε Κινέζοι (Χαν, δηλαδή) αλλά κάποια άλλη φυλή που δεν την έχουν εξαφανίσει ακόμη. Δυστυχώς...
Τι να πω ρε φιλε.....
 

Vito

Member
Μηνύματα
746
Likes
1.019
Όπως σας έχω δώσει πληροφορίες για χώρες την εποχή που κάποιοι από σας δεν είχατε γεννηθεί, έτσι και σεις στα 70 σας + να με ενημερώσετε πως οι χώρες θα έχουν εξελιχτεί...
Θα παίξει εκτενής ενημέρωση κάπτεν! :D
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Θα παίξει εκτενής ενημέρωση κάπτεν! :D
Μέχρι να φτάσεις εσύ τα 70+ εμείς θα έχουμε αναχωρήσει για τις απάτητες γωνιές του ... Παραδείσου! Εκτός κι αν, εκεί στα περίεργα μέρη που τριγυρνάς, ανακαλύψεις το ελιξήριο της ζωής και μας φέρεις κανένα μπουκαλάκι... :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.195
Μηνύματα
883.550
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom