Μολδαβία Ουκρανία Ρωσία Ταξίδι με αυτοκίνητο στην Ανατολική(και όχι μόνο) Ευρώπη!

fifh

Member
Μηνύματα
120
Likes
229
Επόμενο Ταξίδι
Γύρος Ισπανίας!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νορβηγικά Φιορδ!
Γεια σε όλους!
Πριν από τρεις μέρες επέστρεψα από ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής για μένα! Με το φίλο μου (ο οποίος είναι αρχηγός τουριστικών γκρουπ στο εξωτερικό) έχω κάνει αρκετά ταξίδια τα οποία όμως είναι πάνω-κάτω στους ίδιους προορισμούς (Δαλματικές ακτές-Πρωτεύουσες Κεντρικής Ευρώπης-Ισπανία-Ιταλία). Λόγω του ότι κάνουμε και μόνοι μας εκδρομές σε προορισμούς που δεν επισκεπτόμαστε με τα γκρουπ επιλέξαμε την Ανατολική Ευρώπη μιας και κανείς από τους δυο μας δεν έχει επισκεφθεί στο παρελθόν και το θεωρήσαμε καλή ιδέα. Τα χιλιόμετρα της εκδρομής ήταν πάρα πολλά όμως δε μας φόβισαν καθώς μια-δυο φορές το χρόνο κάνουμε οδικά ταξίδια πολλών χιλιομέτρων (7.000-8.000 χιλιόμετρα σε 12-17 μέρες). Αυτή τη φορά οι μέρες μας βγήκαν 25 και τα χιλιόμετρα 11.500. Ας ξεκινήσω την ιστορία μου λοιπόν δίνοντας βάση περισσότερο σε πληροφορίες παρά σε φωτογραφίες και λεπτομέρεις για τα αξιοθέατα λόγω έλλειψης χρόνου.
1η μέρα
Ξεκινήσαμε με το αυτοκίνητό μας (Μitsubishi Lancer του 1990,το οποίο αν το δεις λες πως δε μπορεί να φτάσει ούτε μέχρι το δίπλα τετράγωνο) από τη Θεσσαλονίκη στις 15:00. Φτάσαμε στα σύνορα με τη Βουλγαρία (Προμαχώνας) μετά από περίπου 2 ώρες (δεν ξεπερνάμε ποτέ τα 100χλμ και κάνουμε αρκετές στάσεις γενικά). Διασχίσαμε τη Βουλγαρία και η πρώτη μας διανυκτέρευση ήταν στην κυριολεξία στο δρόμο λίγο πριν τα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας. Οι δρόμοι στη Βουλγαρία είναι σχετικά αξιοπρεπείς (αναφέρομαι στο κομμάτι Προμαχώνας-Σόφια-Ρούσε) και ειδικά σε σύγκριση με τους δρόμους των χωρών που επισκεφθήκαμε μετά. Τα σύνορα είναι εντελώς εύκολα και η βενζίνη κοντά στο 1.10ε. Η βινιέτα κοστίζει 7ε και ισχύει για μια εβδομάδα.
2η μέρα
Το πρωί της 2ης μέρας περάσαμε τα σύνορα και μπήκαμε Ρουμανία (τυπικός έλεγχος διαβατηρίων και άδειας αυτοκινήτου). Αγοράσαμε τη βινιέτα που κοστίζει 4ε και φυσικά βάλαμε φθηνή βενζίνη (περίπου 1.10ε και εδώ). Σε μια ώρα φτάσαμε στο Βουκουρέστι όπου είπαμε να κάνουμε μια μικρή στάση (μιας και το έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές) και μετά συνεχίσαμε για το κατάλυμά μας κοντά στα σύνορα με τη Μολδαβία στην πόλη Barlad. Ο συγκεκριμένος δρόμος στη Ρουμανία έχει πολύ καλό οδόστρωμα σε σχέση με άλλους που είναι σε άσχημη κατάσταση. Έτσι η 2η μέρα μας ήταν πιο χαλαρή καθώς νωρίς το απόγευμα είχαμε φτάσει στο κατάλυμά μας δίπλα σε μια όμορφη λίμνη όπου και διανυκτερεύσαμε.
3η μέρα
Η 3η μέρα είχε αρκετό ενδιαφέρον καθώς περάσαμε τα σύνορα Ρουμανίας-Μολδαβίας και μείναμε στο Κισινάου-πόλη που δεν είχαμε ξαναπαέι ποτέ. Τα σύνορα δεν ήταν χρονοβόρα. Έγινε ο τυπικός έλεγχος διαβατηρίων και άδειας αυτοκινήτου και πληρώσαμε 4ε για τη διέλευση της χώρας. Η βενζίνη εδώ έχει 0.90ε επομένως ότι καλύτερο για μας. Έτσι αφου φύγαμε από τα σύνορα σε 1μιση ώρα ήμασταν στο Κισινάου. Το ξενοδοχείο που είχα κλείσει ήταν κεντρικό και με πάρκινγκ (είχα φροντίσει να έχουν χώρο στάθμευσης όλα τα καταλύματα για να μην έχουμε το άγχος αυτό). Έτσι μόλις τακτοποιηθήκαμε ξεκινήσαμε για τη βόλτα μας στην πόλη η οποία μου φάνηκε συμπαθητική με αρκετά ωραία κτίρια αλλά με έντονο το Σοβιετικό στοιχείο. Οι τιμές στο σούπερ μάρκετ ήταν αρκετά χαμηλές και με ένα μικρό συνάλλαγμα που κάναμε ήμασταν μια χαρά.
 

fifh

Member
Μηνύματα
120
Likes
229
Επόμενο Ταξίδι
Γύρος Ισπανίας!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νορβηγικά Φιορδ!
Η 4η μέρα είχε αρκετά χιλιόμετρα γι'αυτό και ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς. Στα σχέδιά μας είχαμε στην Οδησσό επομένως έπρεπε να περάσουμε τα σύνορα με την Ουκρανία (και όχι μόνο)! Στη διαδρομή προς τα σύνορα(περίπου 100 χιλιόμετρα μετά το Κισινάου-όπου παρεπιπτόντως ο δρόμος χάλασε αρκετά και δεν είχε καμία σχέση με αυτόν που διασχίσαμε την προηγόυμενη μέρα) συναντήσαμε ένα τανκς και μια επιγραφή όπου έλεγε "policija kontrol". Σταματήσαμε για έλεγχο και απ'οτι καταλάβαμε μπήκαμε στην Υπερδνειστερία. Το να μπούμε σε αυτή τη "χώρα" δεν ήταν τόσο χρονοβόρο (απλός έλεγχος διαβατηρίων και αυτοκινήτου) απλώς κανείς δε μιλούσε αγγλικά οπότε απλώς δείξαμε τα χαρτιά μας και μέσω του google translate μας είπαν πως έπρεπε να πληρώσουμε και 1,5ε το άτομο διέλευση!Τα πληρώσαμε και φύγαμε και μας έκανε εντύπωση που ο δρόμος άλλαξε απότομα και έγινε πολύ καλός. Έτσι σκεφτήκαμε "χαλάλι τα 3 ευρώ" . Με το που φτάσαμε στα σύνορα με την Ουκρανία δεν καθυστερήσαμε ιδιαίτερα καθώς ο έλεγχος ήταν αρκετά σύντομος.Το πρόβλημα άρχισε μετά τα σύνορα και είχε να κάνει με το δρόμο. Βασικά δεν υπάρχει δρόμος! Είναι γεμάτος τεράστιες λακούβες τις οποίες πρέπει να αποφεύγεις με σλάλομ μπαίνοντας και στο αντίθετο ρεύμα συχνά. Έτσι πέρασαν τα 80 χιλιόμετρα και φτάσαμε στην Οδησσό. Φτωχή πόλη με όμορφο ιστορικό κέντρο όμως και φυσικά το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας που αξίζει όσο τίποτα. Κάναμε μια βόλτα περίπου για 2-3 ώρες και το μεσημεράκι αναχωρήσαμε για Κίεβο. Ο δρόμος ήταν πολύ καλός κατά 70% απλώς σε μερικά σημεία δεν ήταν τόσο καλό το οδόστρωμα. Ήταν όμως δρόμος με 2 λωρίδες στο ανέβασμα και 2 στο κατέβασμα (σαν αυτοκινητόδρομος δηλαδή). Το βραδάκι φτάσαμε στο Κίεβο και διανυκτερεύσαμε 7 χιλιόμετρα μακριά απο το κέντρο,σε ένα τύπου σαλέ μπροστά στο Δνείπερο. Πρέπει να αναφέρω πως στην Ουκρανία η βενζίνη είναι φθηνή όπως και στη Μολδαβία και δεν έχει ούτε διόδια φυσικά αλλά ούτε κάποια διέλευση.
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.083
Likes
23.657
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Οδικό ταξίδι. Τέλεια!!!!!!!
Περιμένουμε τη συνέχεια.
 

fifh

Member
Μηνύματα
120
Likes
229
Επόμενο Ταξίδι
Γύρος Ισπανίας!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νορβηγικά Φιορδ!
5η μέρα
Η 5η μέρα ήταν αφιερωμένη στο Κίεβο.Πρωτομαγιά-άρα αργία..ήμασταν τυχεροί γιατί δεν είχε καθόλου κίνηση στους δρόμους.Πήραμε το αυτοκίνητό μας και το αφήσαμε σε ένα στενάκι κοντά στα αξιοθέατα (φυσικά δωρεάν). Η πόλη μου άρεσε πολύ! Λόγω της ημέρας είχε αρκετό κόσμο στους δρόμους για βόλτα,στα πάρκα κλπ. Φυσικά έχει έντονο το στοιχείο του Ανατολικού μπλοκ-από τα πολυκαταστήματα μέχρι τα κυβερνητικά κτίρια είναι όμως μια πόλη που αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος. Έχει πανέμορφες εκκλησίες,όμορφα πάρκα,μαγαζιά για ψώνια και διάφορα άλλα αξιοθέατα όπως το Παλάτι,την Κεντρική Πλατεία και ένα λόφο με θέα το Δνείπερο και τη Νέα Πόλη. Είναι πάμφθηνη σε θέμα διαμονής,φαητού και καφέ και περπατιέται εύκολα με τα πόδια αν μένεις στο κέντρο. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα! Βέβαια δε θεωρώ πως χρειάζεται να μείνει κάποιος πάνω από 2-3 μέρες καθώς θα καταλήξει να γυρνάει στα ίδια μέρη.
6η μέρα
Η μέρα αυτή ήταν από τις πιο δύσκολες του ταξιδιού. Τα χιλιόμετρα ήταν υποφερτά (510) όμως είχαμε αρκετή καθυστέρηση στα σύνορα. Τα 335 χιλιόμετρα ήταν μέσα στην Ουκρανία και τα υπόλοιπα στη Ρωσία. Ξεκινήσαμε στις 8 το πρωί και φτάσαμε στα σύνορα με μια μικρή στάση που κάναμε στις 12:30. Από τα σύνορα της Ουκρανίας φύγαμε μετά από 20 λεπτά. Ήμασταν τυχεροί γιατί δεν είχαμε πολλά αυτοκίνητα μπροστά μας καθώς ο έλεγχος ήταν αυστηρός. Έλεγξαν το πορτ μπαγκάζ και το αυτοκίνητο γενικά (εκτός του τυπικού ελέγχου). Στα σύνορα της Ρωσίας καθίσαμε 2 ώρες λόγω του ότι είχε περίπου 10 αυτοκίνητα μπροστά μας και λόγω της γραφειοκρατίας. Μας έδωσαν να συμπληρώσουμε 2 χαρτιά (σχετικά με το αυτοκίνητο και τον οδηγό)και 2 χαρτιά επιπλέον το άτομο που αφορούσαν τα προσωπικά μας στοιχεία. Το ένα από τα δύο το κρατήσαμε εμείς για να το δώσουμε στην έξοδο της χώρας. Στα σύνορα αλλάξαμε και χρήματα για να τα έχουμε σε περίπτωση που κάπου δε δεχόντουσαν την κάρτα μας. Κανονικά η ώρα στη Ρωσία είναι μια ώρα μπροστά από την Ελλάδα,την Ουκρανία κλπ όμως λόγω θερινής ώρας δεν άλλαξε η ώρα με το που μπήκαμε στη χώρα. Επομένως φύγαμε από τα σύνορα στις 3. Τα επόμενα 200 χιλιόμετρα τα κάναμε σε 3 ώρες γιατί η μισή ώρα ήταν καθυστέρηση στο δρόμο από την αστυνομία. Ο φίλος μου δε φορούσε ζώνη και πήραμε πρόστιμο 6 ολόκληρα ευρώ! Στις 6 τελικά φτάσαμε στην πόλη που θα διανυκτερεύαμε, το Μπρυάσνκ. Μέναμε σ'ένα κεντρικό ξενοδοχείο που ενώ ήταν 4* θύμιζε για 3*. Κανείς δε μιλούσε λέξη αγγλικά και στο τσεκ ιν δυσκολευτήκαμε λίγο. Αφήσαμε τα πράγματα και κάναμε μια βόλτα στην πόλη. Αδιάφορη πόλη,καθαρά σοβιετική χωρίς καμία γραφικότητα παρά μόνο 2-3 κτίρια και τον πεζόδρομο με το Δημοτικό πάρκο.Πήγαμε στο σούπερ μάρκετ για 3-4 πράγματα και σε μια πιτσαρία για φαγητό. Ζήτημα να δώσαμε 5 ευρώ. Έτσι τελείωσε και η 6η μέρα.
 

Giwrgos10

Member
Μηνύματα
219
Likes
926
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κάτι ΜΗ τουριστικό
Πήγατε Βαλτικές χώρες; Η επιστροφή σας από που έγινε;
 

fifh

Member
Μηνύματα
120
Likes
229
Επόμενο Ταξίδι
Γύρος Ισπανίας!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νορβηγικά Φιορδ!
Πήγατε Βαλτικές χώρες; Η επιστροφή σας από που έγινε;
Η επιστροφή μας έγινε από Εσθονια,Λετονία,Λιθουανία,Πολωνία,α Ουγγαρία,Σερβία και Σκοπια.
 

Mikkael Sin

Member
Μηνύματα
38
Likes
386
Επόμενο Ταξίδι
Βαλκάνια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νορβηγικά φιορδ
Η επιστροφή μας έγινε από Εσθονια,Λετονία,Λιθουανία,Πολωνία,α Ουγγαρία,Σερβία και Σκοπια.
Καλημέρα

Ωραία περιγραφή από ωραίο ταξίδι! Επισκέφθηκα την Υπερδνειστερία το 2012 και τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα! Μιας και με ενδιαφέρει το Ουκρανία-Λευκορωσία και επιστροφή από Βαλτική, θα ήθελες να συνεχίσεις την περιγραφή; Καλά ταξίδια εύχομαι!
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.561
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom