Γενικά Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη 2007

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη 2007

Ευρώπη: μια ήπειρος με μακραίωνη ιστορία, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μερικά από τα ομορφότερα τοπία του κόσμου. Ο ταξιδιώτης μπορεί να ανακαλύψει και να εξερευνήσει τόσα πολλά — και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει κάνει πολλά για να τον διευκολύνει.

Στο εσωτερικό της ΕΕ, μπορείτε να διασχίζετε τα περισσότερα σύνορα χωρίς να υποβάλλεστε σε ελέγχους και χάρη στη χρήση του ευρώ έχετε τη δυνατότητα να κάνετε συμφέρουσες αγορές. Έχετε εύκολη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εάν τη χρειαστείτε, και μπορείτε πλέον να ταξιδεύετε με τα κατοικίδιά σας. Εάν οδηγείτε, η άδεια οδήγησης και η ασφάλεια ταξιδιού που εκδίδονται σε μια χώρα της ΕΕ ισχύουν σε όλες τις άλλες. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο παντού.

Περισσότερες πληροφορίες, χρήσιμες συμβουλές και ένας χάρτης της Ευρώπης περιέχονται στο εσωτερικό του παρόντος οδηγού.

Ο οδηγός «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη 2007»δημοσιεύεται επίσης στο Διαδίκτυο σε εκτενέστερη μορφή με συνδέσμους σε λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που καλύπτει: europa.eu/abc/travel.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρόντα οδηγό και άλλες σύντομες και σαφείς επεξηγήσεις σχετικά με την ΕΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ec.europa.eu/publications.


Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη 2007

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτείνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τη Λαπωνία στον Βορρά έως τη Μεσόγειο Θάλασσα, και από τη δυτική ακτή της Ιρλανδίας έως τις ακτές της Κύπρου: ένα πλούσιο μωσαϊκό τοπίων από τις βραχώδεις ακτές μέχρι τις αμμώδεις παραλίες, από τους πλούσιους βοσκότοπους μέχρι τις άνυδρες πεδιάδες, από τις λίμνες και τα δάση μέχρι την αρκτική τούνδρα.

Οι λαοί της Ευρώπης με τις διαφορετικές παραδόσεις και γλώσσες και τα πλούσια πολιτιστικά χαρακτηριστικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 7 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ιστορική τους κληρονομιά απεικονίζεται σε έργα ζωγραφικής σε προϊστορικές σπηλιές, σε ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες, στην αρχιτεκτονική των Μαυριτανών, σε μεσαιωνικά οχυρά, σε αναγεννησιακά παλάτια και εκκλησίες μπαρόκ. Η σύγχρονη Ευρώπη επίσης προσελκύει τον ταξιδιώτη με τις πόλεις της που σφύζουν από ζωή, τις ζωντανές εορταστικές εκδηλώσεις, τα χειμερινά ή θερινά σπορ και τη μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων.

Τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ που κάνουν διακοπές στο εξωτερικό επιλέγουν μια άλλη χώρα της ΕΕ. Η κατάργηση των περισσοτέρων διατυπώσεων όσον αφορά τα διαβατήρια και τις αποσκευές έχει κάνει πιο εύκολη τη ζωή των ταξιδιωτών. Δεκατρείς χώρες της ΕΕ έχουν το ίδιο νόμισμα, το ευρώ, το οποίο διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών και εξαλείφει το κόστος και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μετατροπή των νομισμάτων. Η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς που αγγίζει τα 490 εκατομμύρια πολίτες, με την ένταξη φέτος της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες δυνατότητες επιλογής και χαμηλότερες τιμές. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι διαπιστώνουν πράγματι ότι είναι εξίσου εύκολο να ταξιδεύουν στην ΕΕ με το να ταξιδεύουν στην ίδια τους τη χώρα.

Τα έγγραφα που θα χρειαστείτε

Για τους πολίτες της ΕΕ

Διαβατήριο ή ταυτότητα
Έχουν πλέον καταργηθεί οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των 13 χωρών της ΕΕ χάρη στη συμφωνία Σένγκεν που αποτελεί τμήμα της νομοθεσίας της ΕΕ. Οι κανόνες Σένγκεν καταργούν όλους τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, ενισχύοντας συγχρόνως τα συστήματα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και καθιερώνοντας κοινή πολιτική για τις θεωρήσεις. Πλήρη μέλη της συμφωνίας Σένγκεν είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία (όχι όμως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και η Ισλανδία και η Νορβηγία (που δεν είναι μέλη της ΕΕ).
Οι δώδεκα χώρες που προσχώρησαν στην ΕΕ από το 2004 και μετά δεν εφαρμόζουν ακόμη πλήρως τους κανόνες Σένγκεν. Θα χρειαστείτε συνεπώς έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα για να ταξιδέψετε σε αυτές τις χώρες, καθώς επίσης στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όταν διέρχεστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, χρειάζεστε έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Μπορεί φυσικά να χρειαστείτε το διαβατήριό σας κατά την έξοδό σας από την ΕΕ για να εισέλθετε στη χώρα προορισμού σας.

Είναι καλύτερα να έχετε μαζί σας το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ διότι μπορεί να σας ζητηθεί να αποδείξετε τα στοιχεία της ταυτότητάς σας. Εάν λόγοι δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας το επιβάλλουν, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα είναι δυνατόν να συνεχιστούν για σύντομο χρονικό διάστημα.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά που ταξιδεύουν μαζί σας έχουν δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα ή ότι το όνομά τους είναι καταχωρισμένο στο δικό σας διαβατήριο.

Οι συμφωνίες με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία δίνουν τη δυνατότητα στους υπηκόους τους να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους πολίτες της ΕΕ και να ταξιδεύουν μόνο με την ταυτότητα ή το διαβατήριο στην ΕΕ.

Θεωρήσεις

Δεν χρειάζεστε θεώρηση όταν ταξιδεύετε εντός της ΕΕ.

Για τους υπηκόους τρίτων χωρών

Διαβατήριο

Χρειάζεστε έγκυρο διαβατήριο.

Θεωρήσεις

Υπάρχουν 29 χώρες οι υπήκοοι των οποίων δεν χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν την ΕΕ για μέγιστο διάστημα τριών μηνών. Στις χώρες αυτές συγκαταλέγεται η Κροατία, η οποία είναι υποψήφια ένταξης στην ΕΕ (αλλά όχι η Τουρκία) — καθώς και η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.Ο κατάλογος των χωρών των οποίων οι υπήκοοι χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία διαφέρει ελαφρά από τον κατάλογο άλλων χωρών της ΕΕ. Σε περίπτωση αμφιβολίας, απευθυνθείτε στην πλησιέστερη προξενική αρχή οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ.

Εάν σας έχει χορηγηθεί θεώρηση από χώρα η οποία εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες Σένγκεν, έχετε αυτομάτως το δικαίωμα να ταξιδέψετε στις λοιπές χώρες Σένγκεν. Επιπλέον, αν διαθέτετε έγκυρη άδεια παραμονής από μια από αυτές τις χώρες Σένγκεν, η άδεια αυτή ισοδυναμεί με θεώρηση. Ενδεχομένως να χρειαστείτε εθνική θεώρηση για να επισκεφθείτε την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα νέα κράτη μέλη.


Χρήματα
Το ευρώ
Το ευρώ αποτελεί το νόμιμο νόμισμα για πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα σε 13 χώρες της ΕΕ. Το σύμβολο του ευρώ είναι .

[Picture of countries using the euro]

Caption:
Redsquare: Χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ: Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.

Bluesquare: Χώρες της ΕΕ που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ.

Τα χαρτονομίσματα ευρώ είναι τα ίδια σε όλες τις χώρες, αλλά κάθε χώρα εκδίδει τα δικά της κέρματα με μία κοινή όψη και μία όψη που φέρει ένα διακριτικό εθνικό έμβλημα. Όλα τα χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε στη ζώνη του ευρώ.

Το ευρώ χρησιμοποιείται επίσης στο Μονακό, στον Άγιο Μαρίνο, στην Πόλη του Βατικανού (όπου έχουν τα δικά τους νομίσματα ευρώ), στην Ανδόρρα, στο Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και στις Αζόρες, στις Κανάριες Νήσους, στη Γαλλική Γουιάνα, στη Γουαδελούπη, στη Μαδέρα, στη Μαρτινίκα, στο Μαγιό, στη Ρεουνιόν, και στον Άγιο Πέτρο και Μικελόν, εδάφη που ανήκουν στις χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Η Δανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρησιμοποιούν επί του παρόντος το ευρώ. Η Σλοβενία προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2007 και τα έντεκα άλλα κράτη τα οποία προσχώρησαν στην ΕΕ από το 2004 και μετά έχουν αναλάβει τη δέσμευση να υιοθετήσουν το ευρώ όταν θα είναι έτοιμα.
Τιμές συναλλάγματος

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες διαφέρουν, ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2007, ένα ευρώ ισούται κατά προσέγγιση με:

BG Βουλγαρικό λέβ 1,95
CY Κυπριακή λίρα 0,58
CZ Τσεχική κορόνα 28
DK Δανική κορόνα 7,45
EST Εθσονικές κορόνες 16
GB Λίρα στερλίνα 0,68
H Ουγγρικό φιορίνι 256
LT Λιθουανικό λίτας 3,45
LV Λεττονικό λατς 0,70
M Λίρα Μάλτας 0,43
PL Πολωνικό ζλότι 3,83
RO Ρουμανικό λέου 3,43
S Σουηδική κορόνα 9,05
SK Σλοβακική κορόνα 35
J Ιαπωνικό γιέν 153
C Γιουάν Κίνας 10,04
USΑ Δολάριο ΗΠΑ 1,33

Σε χώρες της Ευρώπης εκτός της ζώνης του ευρώ, πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, δέχονται πληρωμές σε ευρώ και σε εθνικό νόμισμα, αν και δεν έχουν καμία νομική δέσμευση να το κάνουν.

Γραμματόσημα
Τα γραμματόσημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στη χώρα έκδοσής τους, ακόμη και αν τιμολογούνται σε ευρώ.

Ανάληψη χρημάτων
Χάρη στους κανόνες που έχει θεσπίσει η ΕΕ, η ανάληψη ευρώ από τις αυτόματες ταμειoλογιστικές μηχανές, καθώς και η πραγματοποίηση πληρωμών με την τραπεζική κάρτα ή με τραπεζικό έμβασμα σε ευρώ (έως και 50 000 ευρώ) έχουν το ίδιο κόστος σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται επίσης σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε λογαριασμούς σε ευρώ, σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.

Μεταφορά μετρητών
Μπορείτε να εισέλθετε στην ΕΕ ή να εξέλθετε από αυτή έχοντας μαζί σας έως και 10 000 ευρώ, χωρίς να χρειάζεται δήλωση του ποσού. Από τις 15 Ιουνίου 2007, κάθε μεγαλύτερο ποσό πρέπει να δηλώνεται στις τελωνειακές αρχές. Οι έλεγχοι αυτοί αποσκοπούν στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων και άλλων εγκληματικών ενεργειών. Ορισμένα κράτη μέλη εφαρμόζουν ελέγχους μετρητών σε άτομα που ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Αγορές

Εντός της ΕΕ
Δεν υπάρχουν όρια για τα αγαθά που μπορείτε να αγοράσετε και να μεταφέρετε όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι προορίζονται για προσωπική χρήση και όχι για μεταπώληση. Οι φόροι (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) περιλαμβάνονται στην τιμή που πληρώνετε και δεν μπορεί να απαιτηθεί καμία επιπλέον πληρωμή φόρου σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.


Προϊόντα καπνού και οινοπνευματώδη

Για να προσδιορίσει κατά πόσο τα προϊόντα καπνού και τα οινοπνευματώδη προορίζονται για προσωπική χρήση, κάθε χώρα μπορεί να ορίσει ενδεικτικά επίπεδα. Δηλαδή, εάν μεταφέρετε μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των προϊόντων, μπορεί να σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι προορίζονται για προσωπική χρήση και να πρέπει να δικαιολογήσετε την αγορά τους. Τα ενδεικτικά αυτά επίπεδα δεν μπορεί να είναι κατώτερα από:

800 τσιγάρα
400 πουράκια
200 πούρα
1 κιλό καπνού
10 λίτρα αλκοολούχων ποτών
20 λίτρα ενισχυμένου οίνου (όπως το πόρτο και το σέρι)
90 λίτρα οίνου (εκ των οποίων 60 λίτρα κατʼ ανώτατο όριο αφρώδους οίνου)
110 λίτρα μπίρας

Για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, ορισμένες χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιταλία —μόνο σε σχέση με τη Σλοβενία—, Σουηδία και Φινλανδία) διατηρούν ορισμένα όρια για τα τσιγάρα που επανεισάγονται από οκτώ από τις χώρες που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004 (Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχική Δημοκρατία). Ορισμένοι περιορισμοί θα ισχύουν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ταξιδεύοντας στην ΕΕ από τρίτη χώρα
Εάν ταξιδεύετε σε κράτος μέλος της ΕΕ από τρίτη χώρα, μπορείτε να μεταφέρετε αγαθά για προσωπική χρήση χωρίς να καταβάλετε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης εντός των ακόλουθων ορίων. Το ίδιο ισχύει εάν προέρχεστε από τις Κανάριες Νήσους, τα Νησιά της Μάγχης, το Γιβραλτάρ, καθώς και άλλα εδάφη στα οποία δεν ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Προϊόντα καπνού
200 τσιγάρα ή
100 πουράκια ή
50 πούρα ή
250 γραμμάρια καπνού

Αλκοολούχα ποτά
1 λίτρο αλκοολούχων περιεκτικότητας πάνω από 22 % vol. ή
2 δύο λίτρα ενισχυμένου ή αφρώδους οίνου
2 λίτρα μη αφρώδους οίνου

Αρώματα
50 γραμμάρια

Κολόνιες
250 ml

Άλλα αγαθά
Αξίας έως και 175 ευρώ. Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη εφαρμόζουν ένα χαμηλότερο όριο 90 ευρώ για τους ταξιδιώτες κάτω των 15 ετών. Εντός του ορίου των 175 ευρώ, η Φινλανδία επιτρέπει μέγιστη ποσότητα 16 λίτρων μπίρας ανά άτομο.

Καθεστώς επιστροφής του ΦΠΑ κατά την εξαγωγή

Οι επισκέπτες που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ δικαιούνται να ζητήσουν να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ που κατέβαλαν για τα αγαθά που αγόρασαν κατά τη διαμονή τους στην ΕΕ, εφόσον παρουσιάσουν τα εν λόγω αγαθά στο τελωνείο, κατά την αναχώρησή τους, εντός τριών μηνών από την αγορά τους, μαζί με τα έγγραφα επιστροφής του ΦΠΑ. Τα έγγραφα αυτά προετοιμάζονται κανονικά από τον πωλητή, επειδή όμως η εφαρμογή του καθεστώτος αυτού είναι εθελοντική, δεν συμμετέχουν όλοι οι έμποροι.


Προστασία του καταναλωτή
Ως καταναλωτές, προστατεύεστε χάρη σε ορισμένους βασικούς κανόνες οι οποίοι ισχύουν όπου κι αν βρίσκεστε στην ΕΕ.

· Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων σάς επιτρέπει να ελέγχετε τι αγοράζετε. Αναζητήστε λεπτομέρειες για τα συστατικά, περιλαμβανομένων των γενετικώς τροποποιημένων, που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του προϊόντος, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τις χρωστικές ουσίες, τα συντηρητικά, τις γλυκαντικές ουσίες και άλλα χημικά πρόσθετα που τυχόν χρησιμοποιήθηκαν. Επίσης, υπάρχουν κανονισμοί που ρυθμίζουν ποια προϊόντα μπορούν να καλούνται «βιολογικά».
· Για να είναι ευκολότερη η σύγκριση των τιμών στα σουπερμάρκετ, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η μοναδιαία τιμή των προϊόντων — η τιμή ανά κιλό ή λίτρο.
· Στα καλλυντικά όπως οι αντηλιακές κρέμες, πρέπει να αναφέρεται η διάρκεια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού ανοιχτούν. Αναζητήστε την εικόνα του ανοιχτού βάζου όπου αναγράφεται η διάρκεια αυτή.
· Η ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχει προστασία σε σχέση με τα οργανωμένα ταξίδια και τα σχέδια χρονομεριστικής μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

Αναζητήστε το λουλούδι


Στις καθημερινές σας αγορές, από απορρυπαντικά μέχρι υποδήματα και υφάσματα, να αναζητάτε το λουλούδι, το οικολογικό σήμα της ΕΕ, για να προμηθεύεστε τα περισσότερο οικολογικά προϊόντα. Κατάλογος των προϊόντων με οικολογική σήμανση διατίθεται στην ιστοθέση: www.eco-label.com. Μπορείτε επίσης να ζητάτε το λουλούδι για να βρείτε ένα φιλικό προς το περιβάλλον ξενοδοχείο, πανσιόν, ξενώνα ή κάμπινγκ. Το λουλούδι σάς εγγυάται ότι το τουριστικό κατάλυμα που επιλέγετε περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας και νερού, μειώνει τα απόβλητα και χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οδικώς

Άδεια οδήγησης
Μια έγκυρη άδεια οδήγησης που εκδίδεται σε χώρα της ΕΕ ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ. Σε ορισμένες χώρες, εκτός από την έγκυρη άδεια οδήγησης, πρέπει να έχετε μαζί σας την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Έχετε υπόψη ότι στις περισσότερες χώρες το κατώτατο όριο ηλικίας για την οδήγηση αυτοκινήτου είναι τα 18 έτη. Κατώτατο όριο ηλικίας για την ενοικίαση αυτοκινήτου: δεν έχει καθοριστεί σε επίπεδο ΕΕ και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ του 20ού και του 23ου έτους. Σε ορισμένες χώρες μπορεί να υπάρχουν και ανώτατα όρια ηλικίας τα οποία κυμαίνονται μεταξύ του 65ου και του 75ου έτους.

Ασφάλιση αυτοκινήτων
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ η ασφάλεια αυτοκινήτου σάς παρέχει αυτόματα την ελάχιστη κάλυψη (αστική ευθύνη) που απαιτείται από το νόμο. Αυτό ισχύει και στην Ισλανδία, στη Νορβηγία και την Ελβετία. Εάν έχετε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στη χώρα σας, ελέγξετε κατά πόσο η κάλυψη αυτή ισχύει και για τις μετακινήσεις σας σε άλλες χώρες.

Η πράσινη κάρτα της ασφάλειας δεν είναι υποχρεωτική όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, αλλά χρησιμεύει ως διεθνώς αναγνωρισμένη απόδειξη ασφάλειας και διευκολύνει τη διευθέτηση απαιτήσεων στην περίπτωση ατυχήματος. Εάν δεν έχετε μαζί σας την πράσινη κάρτα, πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό ασφάλισής σας.

Η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να σας προμηθεύσει ένα ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος, δηλαδή ένα τυποποιημένο έγγραφο σε πολλές γλώσσες που διευκολύνει τη δήλωση επιτόπου σε περίπτωση ατυχήματος σε άλλη χώρα.

Οι κοινοτικοί κανόνες εξασφαλίζουν την ταχεία αποζημίωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων έξω από τη χώρα τους και επιτρέπουν στους οδηγούς την ταχεία διευθέτηση απαιτήσεων.

Οδική ασφάλεια
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωτικό να φοράτε ζώνη ασφαλείας σε όλα τα οχήματα, περιλαμβανομένων των πούλμαν και των μίνι λεωφορείων. Για τα παιδιά πρέπει επίσης να υπάρχουν κατάλληλες εξαρτύσεις σε αυτοκίνητα και φορτηγά και, όπου είναι εφικτό, σε άλλα οχήματα.

Να θυμάστε ότι πρέπει να οδηγείτε στην αριστερή πλευρά του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο και τη Μάλτα και ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στις Κάτω Χώρες και στην Πορτογαλία πρέπει κανονικά να δίνετε προτεραιότητα στα οχήματα που έρχονται από δεξιά.

Το μέγιστο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους είναι ως επί το πλείστον 110, 120 ή 130 km/h και στις κατοικημένες περιοχές 50 ή ορισμένες φορές 60 km/h. Κοιτάτε προσεκτικά τις πινακίδες για να είστε σίγουροι για το μέγιστο όριο ταχύτητας και για τους άλλους ειδικούς όρους που ισχύουν.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξάνει υπέρμετρα τον κίνδυνο πρόκλησης θανατηφόρων δυστυχημάτων και γιʼ αυτό απαγορεύεται ρητά ή έμμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα κυμαίνεται από 0,2 mg/ml έως 0,9 mg/ml, ενώ σε κάποιες χώρες απαγορεύεται εντελώς η παρουσία οινοπνεύματος στο αίμα κατά την οδήγηση.


Αεροπορικώς
Η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στις αεροπορικές μεταφορές είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αεροπορικών ναύλων, την αύξηση της δυνατότητας επιλογής αερομεταφορέα και τη βελτίωση των υπηρεσιών για τους επιβάτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε επίσης σύνολο δικαιωμάτων για να εξασφαλίσει την ορθή αντιμετώπιση των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών
Ως επιβάτες αεροπορικών μεταφορών έχετε ορισμένα δικαιώματα όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση σχετικά με τις πτήσεις και τις κρατήσεις, τις ζημίες στις αποσκευές, τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις πτήσεων, την άρνηση επιβίβασης, την αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς και τα προβλήματα που σχετίζονται με τα οργανωμένα ταξίδια. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν σε προγραμματισμένες και σε έκτακτες ναυλωμένες πτήσεις (τσάρτερ), εσωτερικές και διεθνείς, από αεροδρόμιο της ΕΕ ή προς αεροδρόμιο της ΕΕ, προερχόμενοι από τρίτη χώρα εφόσον η πτήση εκτελείται από εταιρεία της ΕΕ. Η ΕΕ διατηρεί επίσης κατάλογο αεροπορικών εταιρειών στις οποίες απαγορεύεται να λειτουργούν στην ΕΕ και να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμιά της. Για επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, θεσπίζονται σταδιακά κανόνες για να εξασφαλίζεται η ελεύθερη και αποτελεσματική παροχή υποστήριξης τα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια της ΕΕ καθώς επίσης και η δίκαιη και μη διακριτική μεταχείρισή τους.

Για τυχόν παράπονα, να επικοινωνείτε με την αεροπορική εταιρεία ή το διοργανωτή του οργανωμένου ταξιδιού. Εάν δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα πρέπει να διαμαρτυρηθείτε στον αρμόδιο εθνικό φορέα. Μπορείτε επίσης να καλέσετε χωρίς χρέωση τον αριθμό τηλεφώνου 00 800 6 7 8 9 10 11 της Europe Direct για αναλυτικές πληροφορίες για την αρμόδια αρχή.
Ασφάλεια
Για να αποφύγετε την καθυστέρηση και γενικότερα την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει η κατάσχεση ενός αντικειμένου σας από την ασφάλεια του αεροδρομίου, φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι δεν μεταφέρετε κανένα απαγορευμένο αντικείμενο μαζί σας. Υπάρχει εγκεκριμένος κατάλογος, σε επίπεδο ΕΕ, των αντικειμένων που δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται εντός του αεροσκάφους στις πτήσεις από αεροδρόμια της ΕΕ, καθώς και κατάλογος των αντικειμένων που απαγορεύεται να μεταφέρονται στις αποσκευές. Μπορείτε να βρείτε τους καταλόγους αυτούς αναρτημένους στο χώρο ελέγχου των εισιτηρίων.
Έχουν θεσπιστεί κανονισμοί σχετικά με τα υγρά που επιτρέπεται να έχουν στις χειραποσκευές τους οι επιβάτες στα σημεία ελέγχου των αεροδρομίων. Οι επιβάτες επιτρέπεται να έχουν υγρά, ζελ ή σπρέι σε δοχεία έως και 100 ml, σε διαφανή πλαστική τσάντα, όπως επίσης και ποτά και αρώματα που έχουν αγοράσει στο χώρο των αναχωρήσεων. Έχουν θεσπιστεί επίσης περιορισμοί όσον αφορά το μέγεθος των χειραποσκευών.
Σιδηροδρομικώς
Η ΕΕ διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο 210 000 km με εκτεταμένες διεθνείς υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών. Σε αρκετές χώρες υπάρχουν γραμμές υψηλής ταχύτητας με τρένα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 300 km/h. Το δίκτυο επεκτείνεται εφέτος με νέες συνδέσεις στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στις Κάρω Χώρες.
Μεγάλες χρηματοδοτικές ενισχύσεις χορηγούνται σε διευρωπαϊκά σχέδια όπως η σιδηροδρομική σύνδεση από τη Λυόν μέχρι τα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, από το Βερολίνο μέχρι το Παλέρμο, από το Παρίσι μέχρι την Μπρατισλάβα και από τη Βαρσοβία μέχρι το Ελσίνκι.
Ένας τρόπος να ανακαλύψετε την Ευρώπη είναι να αποκτήσετε τη διεθνή κάρτα σιδηρδρόμων (international rail pass) και να ξεκινήσετε την εξερεύνηση των χωρών που σας ελκύουν.
Η φροντίδα της υγείας σας
Δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Ως υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ και εάν αρρωστήσετε ξαφνικά ή πάθετε κάποιο ατύχημα κατά το ταξίδι σας σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, στην Ελβετία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μπορείτε να τύχετε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δωρεάν ή με μειωμένο κόστος. Μόνον η περίθαλψη έκτακτης ανάγκης που χρηματοδοτείται από το κράτος περιλαμβάνεται στο σύστημα αυτό και κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες για την παροχή δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε ορισμένες χώρες η περίθαλψη είναι δωρεάν, σε άλλες χώρες πληρώνετε μέρος των δαπανών, ενώ σε άλλες πρέπει να πληρώσετε όλα τα έξοδα και μετά να υποβάλετε αίτηση για την επιστροφή τους. Συνεπώς, θα πρέπει να κρατάτε όλους τους λογαριασμούς, τις ιατρικές συνταγές και τις αποδείξεις.

Έχει πλέον τεθεί σε κυκλοφορία η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας για την απλούστευση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ και για την ταχύτερη επιστροφή των εξόδων. Σήμερα, περισσότεροι από 60 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ είναι ήδη κάτοχοι της κάρτας αυτής. Ορισμένες χώρες ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή κάρτα στην πίσω πλευρά των εθνικών καρτών τους, ενώ άλλες εκδίδουν ξεχωριστές κάρτες. Μπορείτε να προμηθευτείτε την εν λόγω κάρτα από τον εθνικό οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης ή ασφάλισης ασθενείας.

Φάρμακα
Εάν χρησιμοποιείτε ειδικά φάρμακα που χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής, να έχετε μαζί σας τη συνταγή. Να μην υπερβαίνετε τις ποσότητες που χρειάζεστε για προσωπική χρήση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεδομένου ότι οι μεγάλες ποσότητες φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν υπόνοιες.

Ασφάλεια ταξιδιού
Επιθυμείτε ενδεχομένως να ασφαλιστείτε για το ταξίδι σας καθώς λίγες μόνο χώρες της ΕΕ καταβάλλουν όλα τα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τυχόν ασθένεια ή ατύχημα στο εξωτερικό μπορεί να συνεπάγεται επιπλέον έξοδα μετακίνησης, στέγασης ή επαναπατρισμού, για τα οποία θα θέλατε να είστε ασφαλισμένοι.

Εμβόλια
Δεν υπάρχει γενικά καμία υποχρέωση εμβολιασμού όταν ταξιδεύετε σε κράτος μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, σε μερικά από τα υπερπόντια εδάφη των κρατών μελών της ΕΕ, ορισμένοι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί ή συνιστώνται. Πριν από το ταξίδι σας ενημερωθείτε σχετικά από το γιατρό σας.


Ύδατα κολύμβησης

Αυστηρά πρότυπα ισχύουν για τα ύδατα κολύμβησης σε ολόκληρη την ΕΕ. Μια έκθεση που εκδίδεται ετήσια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στους ταξιδιώτες χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, τόσο των παράκτιων όσο και των εσωτερικών, σε όλη την ΕΕ. Οι προδιαγραφές υγείας θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρές και θα βελτιωθεί η πληροφόρηση, στο πλαίσιο μιας οδηγίας που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Εάν δείτε μια γαλάζια σημαία σε μια παραλία ή μια μαρίνα, μπορείτε να είστε βέβαιος ότι πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά την ποιότητα των υδάτων, την ασφάλεια, τις υπηρεσίες και τη διαχείριση του περιβάλοντος. Το 2006, η γαλάζια σημαία απονεμήθηκε σε περισσότερες από 2 800 παραλίες και μαρίνες στην ΕΕ. Αυτή την εθελοντική πρωτοβουλία τη διαχειρίζεται η ομοσπονδία για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ευρώπης περιλαμβάνει πλήθος φεστιβάλ, συναυλίες και εκθέσεις μουσικού, καλλιτεχνικού, θεατρικού, χορευτικού, κινηματογραφικού και αθλητικού περιεχομένου. Αναζητήστε το λογότυπο



με το οποίο επισημαίνονται εφέτος ειδικές εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις και συναυλίες για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου 1957.

Η ΕΕ υποστηρίζει και συμβάλλει σε πολλά πολιτιστικά προγράμματα και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Ένα από αυτά είναι η επιλογή, κάθε χρόνο, της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το Λουξεμβούργο και η Sibiu στην κεντρική Ρουμανία μοιράζονται τον τίτλο για το 2007. Και οι δύο διαθέτουν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα εκθέσεων, συναυλιών και παραστάσεων σε όλα τα είδη τέχνης, τόσο πειραματικά όσο και κλασικά, που τονίζουν την τοπική κληρονομιά ή έχουν διεθνή χαρακτήρα.
Επιλογή της εποχής του ταξιδιού

Καιρός
Το κλίμα στην Ευρώπη είναι σε γενικές γραμμές ήπιο. Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες τον Ιανουάριο και οι μέσες μέγιστες τον Ιούλιο στις πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ.

Μέση ελάχιστη Μέση μέγιστη
θερμοκρασία θερμοκρασία
Ιανουάριος Ιούλιος
ºC ºC

A Βιέννη – 4 25
B Βρυξέλλες – 1 23
BG Σόφια – 4 27
CY Λευκωσία 5 37
CZ Πράγα – 5 23
D Βερολίνο – 3 24
DK Κοπεγχάγη – 2 22
E Μαδρίτη 2 31
EST Τάλιν – 10 20
F Παρίσι 1 25
FIN Ελσίνκι – 9 22
GB Λονδίνο 2 22
GR Αθήνα 6 33
H Βουδαπέστη – 4 28
I Ρώμη 5 30
IRL Δουβλίνο 1 20
L Λουξεμβούργο – 1 23
LT Βίλνιους – 11 23
LV Ρίγα – 10 22
M Βαλέττα 10 29
NL Άμστερνταμ – 1 22
P Λισσαβόνα 8 27
PL Βαρσοβία – 6 24
RO Βουκουρέστι – 7 30
S Στοκχόλμη – 5 22
SK Μπρατισλάβα – 3 26
SLO Λιουμπλιάνα – 4 27

Μπορείτε να πληροφορηθείτε από τον τύπο την πρόγνωση του καιρού ή να επικοινωνήσετε με τις εθνικές υπηρεσίες τουρισμού για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καιρό.

Άτρακτοι ώρας

(Map)
Θερινή ώρα
Η θερινή ώρα αρχίζει σε όλη την Ευρώπη στις 25 Μαρτίου 2007, οπότε τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα μπροστά, και τελειώνει στις 28 Οκτωβρίου 2007, οπότε τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα πίσω.
Κατοικίδια ζώα

Το νέο διαβατήριο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο μπορεί να σας χορηγήσει οποιοσδήποτε κτηνίατρος, διευκολύνει σήμερα τα ταξίδια σας με γάτες ή σκύλους. Για όλες τις γάτες και τους σκύλους χρειάζεται διαβατήριο στο οποίο θα αναφέρονται τα στοιχεία του έγκυρου πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό κατά της λύσσας. Έως το 2008, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ζητούν επίσης απόδειξη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Επίσης, για την είσοδο στην Ιρλανδία, στη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται αγωγή για ακάρεα και εχινόκοκκο (ταινία). Η Φινλανδία και η Σουηδία απαιτούν αγωγή για εχινόκοκκο.

Κάθε ζώο πρέπει να ταυτοποιείται με ηλεκτρονικό μικροτσίπ. Έως τον Ιούλιο του 2011 μπορεί να χρησιμοποιείται ένα ευανάγνωστο τατουάζ, με εξαίρεση την Ιρλανδία, τη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου απαιτείται ήδη ηλεκτρονικό μικροτσίπ.

Σε περίπτωση προβλήματος
Ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης: 112
Για να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καλέστε από οποιοδήποτε τηλέφωνο, σταθερό ή κινητό, το 112.

Απώλεια ή κλοπή
Να δηλώσετε τυχόν κλοπή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Θα πρέπει να επισυνάψετε τη δήλωση που κάνατε στην αστυνομία όταν υποβάλετε αίτηση για αποζημίωση στην ασφαλιστική εταιρεία. Να ακυρώσετε αμέσως τις πιστωτικές κάρτες σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής. Σε περίπτωση κλοπής του διαβατηρίου σας, να τη δηλώσετε στο προξενείο ή στην πρεσβεία της χώρας σας καθώς και στην αστυνομία.

Επικοινωνία
Γλώσσες
H Ευρώπη χαρακτηρίζεται από γλωσσικό πλούτο. Οι κυριότερες γλωσσικές οικογένειες στην ΕΕ είναι: η οικογένεια των γερμανικών γλωσσών, των ρομανικών, των σλαβικών, των βαλτικών και των κελτικών. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ διαθέτουν 23 επίσημες γλώσσες, αλλά υπάρχουν και αρκετές άλλες λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες.

Πολλοί ευρωπαίοι ομιλούν τουλάχιστον μία γλώσσα εκτός της μητρικής τους, ωστόσο, στα ταξίδια σας στην Ευρώπη προσπαθήστε, όταν μιλάτε με τους κατοίκους της χώρας που επισκέπτεστε, να χρησιμοποιήσετε ορισμένες φράσεις στη γλώσσα τους. Αρχίστε με μία καλημέρα:


Βουλγαρικά
Dobro utro
Λιθουανικά
Labas Rytas
Ισπανικά
Buenos días
Ουγγρικά
Jó reggelt
Τσεχικά
Dobre rano
Μαλτέζικα
L-Ghodwa t-Tajba
Δανικά
God morgen
Ολλανδικά
Goedemorgen
Γερμανικά
Guten Morgen
Πολωνικά
Dzień dobry
Εσθονικά
Tere hommikust
Πορτογαλικά
Bom dia
Ελληνικά
Καλημέρα
Ρουμανικά
Bună dimineaţa
Αγγλικά
Good morning
Σλοβακικά
Dobré ráno
Γαλλικά
Bonjour
Σλοβενικά
Dobro jutro
Ιρλανδικά
Dia dhuit
Φινλανδικά
Hyvää huomenta
Ιταλικά
Buongiorno
Σουηδικά
God morgon
Λεττονικά
Labrīt




Κινητά τηλέφωνα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο παντού στην Ευρώπη και σε όλες τις περιοχές του κόσμου χάρη στο ενιαίο τεχνικό πρότυπο GSM. Πριν από το ταξίδι σας, επικοινωνήστε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητής για να βεβαιωθείτε ότι η συνδρομή σας καλύπτει διεθνή περιαγωγή. Οι τιμές ενδέχεται να είναι υψηλές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρέμβει για τη μείωση της χρέωσης για τη διεθνή περιαγωγή.
Ένας δικτυακός τόπος της ΕΕ (ec.europa.eu/information_society/roaming) παρέχει λεπτομερή στοιχεία για τα τέλη περιαγωγής των κινητών τηλεφώνων ώστε να μπορείτε να επιλέξετε την πιο συμφέρουσα λύση όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας στο εξωτερικό. Ο εν λόγω δικτυακός τόπος περιλαμβάνει αναλυτικό δειγματολόγιο τιμών όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, στα 25 κράτη της ΕΕ, απευθείας συνδέσεις με τους δικτυακούς τους τόπους καθώς και οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές για τη διεθνή περιαγωγή.
Τηλέφωνο
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχει ενιαίο πρόθεμα για τις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις. Είναι το 00.

Οι κωδικοί των χωρών είναι:



A Αυστρία 43
B Βέλγιο 32
BG Βουλγαρία 359
CY Κύπρος 357
CZ Τσεχική Δημοκρατία 420
D Γερμανία 49
DK Δανία 45
E Ισπανία 34
EST Εσθονία 372
F Γαλλία 33
FIN Φινλανδία 358
GB Ηνωμένο Βασίλειο 44
GR Ελλάδα 30
H Ουγγαρία 36
I Ιταλία 39
IRL Ιρλανδία 353
L Λουξεμβούργο 352
LT Λιθουανία 370
LV Λεττονία 371
M Μάλτα 356
NL Κάτω Χώρες 31
P Πορτογαλία 351
PL Πολωνία 48
RO Ρουμανία 40
S Σουηδία 46
SK Σλοβακία 421
SLO Σλοβενία 386




Διαδίκτυο

Ακόμη και όταν ταξιδεύετε, μπορείτε να ελέγχετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, να στέλνετε και να λαμβάνετε μηνύματα ή να «περιηγηθείτε» στο Διαδίκτυο στα «ίντερνετ καφέ» που υπάρχουν παντού. Εάν στο ταξίδι σας έχετε μαζί τον προσωπικό σας υπολογιστή μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε πολλά ξενοδοχεία που διαθέτουν δωμάτια με γραμμές σύνδεσης με το Διαδίκτυο. Μια εναλλακτική λύση είναι η χρήση των ασύρματων δικτύων Wi-Fi που υπάρχουν σήμερα στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα ξενοδοχεία και σε άλλες τοποθεσίες. Συνήθως υπάρχει ευκρινής ένδειξη για τις ζώνες Wi-Fi (hotspots). Η πρόσβαση στο δίκτυο αυτό συχνά χρεώνεται και θα πρέπει να έχετε τοποθετήσει στον υπολογιστή σας μια ειδική κάρτα ασύρματου δικτύου.

Ηλεκτρισμός
Όλες οι χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιούν εναλλασσόμενο ρεύμα 50 κύκλων, τάσης 220-240 volt. Η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τετράγωνους τριπολικούς ρευματοδότες. Οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν, κατά γενικό κανόνα, διπολικούς ρευματοδότες. Παρά τις διαφορές που πιθανόν να υπάρχουν, θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συσκευές σας, όπως τους στεγνωτήρες μαλλιών και τις ξυριστικές μηχανές. Προσαρμογείς πωλούνται συνήθως σε όλα τα τουριστικά θέρετρα.


Tουριστικές πληροφορίες


Περισσότερες πληροφορίες για οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ που σκέφτεστε να επισκεφτείτε παρέχονται στους δικτυακούς τόπους των επίσημων εθνικών οργανισμών τουρισμού.

A Αυστρία
www.austria.info

B Βέλγιο
www.visitflanders.com
www.opt.be

BG Βουλγαρία
www.bulgariatravel.org

CY Κύπρος
www.visitcyprus.org.cy

CZ Τσεχική Δημοκρατία
www.czechtourism.com

D Γερμανία
www.germany-tourism.de

DK Δανία
www.visitdenmark.com

E Ισπανία
www.spain.info

EST Εσθονία
www.visitestonia.com

F Γαλλία
www.franceguide.com

FIN Φινλανδία
www.visitfinland.com

GB United Kingdom
www.visitbritain.com

GR Ελλάδα
www.gnto.gr

H Ουγγαρία
www.hungarytourism.hu

I Ιταλία
www.enit.it

IRL Ireland
www.ireland.ie

L Λουξεμβούργο
www.visitluxembourg.lu

LT Λιθουανία
www.travel.lt

LV Λεττονία
www.latviatourism.lv

M Μάλτα
www.visitmalta.com

NL Κάτω Χώρες
www.holland.com

P Πορτογαλία
www.visitportugal.com

PL Πολωνία
www.poland-tourism.pl

RO Ρουμανία
www.romaniatravel.com

S Σουηδία
www.visitsweden.com

SK Σλοβακία
www.slovakiatourism.sk

SLO Σλοβενία
www.slovenia.info

Οι συντομογραφίες των χωρών είναι αυτές που χρησιμοποιούνται στις εθνικές πινακίδες των αυτοκινήτων. πηγη Ευρωπαική Ενωση
 
Last edited by a moderator:

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Χρησιμότατο πραγματικά , αντε να φεύγουμε ( εκτός ευρώπης):D
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.405
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Πολύ καλό, ίσως να το μαζεύαμε λίγο για να διαβάζεται πιο άνετα. Θα δω τι θα κάνω.
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Υπαρχει τροπος να αλλαξει η γραφη και να γινει το κειμενο πιο ευδιακριτο???:roll:
 

taxidromos

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
Θα ήθελα να ενημερώσω τα μέλη πως έχω βρει ασφαλιστική εταιρία που καλύπτει τα πάντα (κλοπή και ιδίες ζημίες) για όλη την Ευρώπη με μικρή πειβάρυνση.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο ****

Νίκος
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.230
Μηνύματα
884.379
Μέλη
38.919
Νεότερο μέλος
ArgiroPappa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom