Ρουμανία Ταξιδεύοντας στην Ρουμανία.....

ioanna balla

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
565
Επόμενο Ταξίδι
geneva!!!
Ταξίδι-Όνειρο
αμερική
6η ημέρα.
Όσο κουρασμένοι και να είμαστε θα ξυπνήσουμε στην ώρα μας...μαζεύουμε τα πραγματάκια μας,τρώμε το υπέροχο πρωινο μέσα στην δροσιά του κήπου,πληρώνουμε και φεύγουμε...το gps μας οδηγεί και βγαίνουμε εύκολα απο την πόλη του Brasov στον εθνικό δρόμο για Sinaia-Bucharest...170χιλ για τον τελικό προορισμό...θα τα βγάλω και αυτά σκέφτομαι, που θα πάει...η διαδρομή πανέμορφη,καταπράσινη ...στο βάθος οι κορυφές των καρπαθίων..κατεβαίνοντας λοιπόν την κοιλαδα Πραχόβα περνάμε απο τα δύο πιο γραφικά χειμερινά θέρετρα της Ρουμανιας το Busteni και το Predeal..

To Busteni αποτελεί έναν απο τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας,με πολυτελή σαλέ προσφέρει πολλές δραστηριότητες καθ΄ολη την διάρκεια του χρόνου,όπως χειμερινό σκι και πεζοπορίες..

Το Predeal είναι η πόλη με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ρουμανία.Αποτελεί και αυτό βάση για βόλτες στην γύρω περιοχή και στο βουνό Μπουκέτσι..
Λίγο πιο κάτω φωλιασμένη στους πρόποδες του βουνού Μπουκέτσι βρίσκεται η Sinaia…Η εντυπωσιακή θέα και η ποικιλομορφία του περιβάλλοντος που την περικλείει καθώς και τα παλάτια Peles και Pelisor,το χιονοδρομικό της κέντρο και το μοναστήρι της προσελκύουν τους επισκέπτες..

Σκοπός μας ήταν να επισκεφτούμε το παλάτι Peles..λίγο πριν την είσοδο στην Sinaia βλέπουμε την πινακίδα και στρίβουμε δεξιά...δεν προλάβαμε να στρίψουμε και ένας κύριος με ένα χαρτάκι στο χέρι μας ζητά 10 lei και δείχνει να αφήσουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στο παλάτι...τον ρώτησα αν μπορούμε να ανέβουμε πιο πάνω γιατι είχα διαβάσει ότι έχει περίπου 20 λεπτά περπάτημα μέχρι το παλάτι και μου απάντησε αρνητικά...πήραμε λοπόν τα ποδαράκια μας και ανεβαίναμε θαυμάζοντας την υπέροχη φύση και το ποτάμι που σχημάτιζε μικρούς καταρράκτες στα αριστερά του δρόμου... μας προσπέρασαν καποια ταξί στην διαδρομή μας που ανεβαζαν τουρίστες πράγμα που σημαίνει οτι τα ταξί επιτρεπονται....δεν ξέρω,αν κάποιος δεν θέλει να περπατήσει αυτή την απόσταση η οποία τελικά είναι αρκετή, μπορεί ίσως να παρκάρει κάπου αλλού στον δρόμο το αυτοκινητό του και να δόσει τα 10 lei στο ταξί....τέλος πάντων,εμείς ανεβαίναμε σιγά σιγά...η ζέστη δεν είχε ακόμα αρχίσει να σφίγγει, η θερμοκρασία θα άγγιζε τους 40 βαθμούς στο Βουκουρεστι που ήταν ο τελικός μας προορισμός κατά το μεσημεράκι...όπου ξαφνικά αντικρύζουμε το υπέροχο παλάτι...Η στάση για φωτογραφίες επιβεβλημένη...και συνεχίζουμε το περπάτημα μέχρι να φτάσουμε στην είσοδο και στον γκισε για τα εισιτήρια...25 lei έκαστο και περίπου 20λεπτά αναμονή για να μαζευτεί κόσμος για την αγγλόφωνη ξενάγηση..

Το Peles πήρε το όνομά του απο τον παρακείμενο ποταμό και άρχισε να κτίζεται απο τον Βασιλιά Κάρολο τον Α της Ρουμανίας το 1873 και τελείωσε το 1883 ...εργάστηκαν εκατόνταδες άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων για την αποπεράτωση του. Η αρχιτεκτονική του δομή αποτελεί ένα πάντρεμα της αναγεννησιακής γερμανικής,γαλλικής,και ιταλικής τεχνοτροπίας...
Τα 35 απο τα 160 δωμάτια που είναι επισκέψιμα αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη με την χλιδή του και την πολυτέλεια του.Υπήρξε το πρώτο κτήριο που φωταγωγήθηκε αποκλειστικά με ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη και είχε και ανελκυστήρα.
Στην περίοδο του Τσαουσέσκου φιλοξενούσε τους επίσημους καλεσμένους του.Μείναμε λοιπόν και εμείς άφωνοι και εντυπωσιασμένοι απο τον εσωτερικό του διάκοσμο και μάλιστα απο ένα παλάτι που ο ιδιοκτήτης του είναι έν ζωή..ανήκει στον Βασιλιά? Μιχαήλ ο οποίος λέγεται ότι το χαίρεται τον μήνα Νοέμβριο που είναι κλειστό για το κοινό...
Πήραμε την κατηφόρα για το πάρκινγκ,αφού είδαμε λίγο απο μακριά το παλάτι Pelisor,και κινήσαμε για το μοναστήρι της Sinaia. Ιδρυτής του ήταν ο Μιχαι Καντακουζίνο...ο μύθος λέει ότι το έκτισε όταν επέστρεψε απο προσκύνημα στο όρος σινα το 1695...Κάναμε μια μικρή στάση εκεί γεμίσαμε και τα μπουκαλάκια μας με δροσερό νερό απο μια πηγή στον περίβολο της εκκλησίας.

Η αντίστροφη μέτρηση του ταξιδιού είχε αρχίσει..περίπου 120 χιλ αν δεν κάνω λάθος μας χώριζαν απο το Βουκουρέστι....ο καλός οδηγός ξέρει την δουλειά του και ο συνοδηγός την δικιά του ....η διεύθυνση του hotel Monaco είχε αποθηκευτεί απο πριν οπότε χωρίς κόπο και ψάξιμο το gps προγραμματίστηκε.

Αφήσαμε τα πανέμορφα τοπία που μας συνόδευαν μέχρι την Sinaia και πιάσαμε τον κάμπο με τα καλαμπόκια και τα ηλιοτρόπια...μετά απο μια μονότονη διαδρομή και καλό δρόμο μπήκαμε στα περίχωρα του Βουκουρεστίου και σε λίγο στην είσοδο της πόλης στην οδό Κισέλεφ...αφού περάσαμε και την Αψίδα του Θριάμβου οδηγηθήκαμε ακριβώς έξω απο την πόρτα του ξενοδοχείου hotel Monaco...o δείκτης της θερμοκρασίας του αυτοκινήτου έδειχνε 40 βαθμούς ντάν!!

Έκανα τον σταυρό μου που φτάσαμε σώοι και αβλαβείς στον προορισμό μας τόσο εμείς όσο και το νοικιασμένο αυτοκινητάκι μας...το αφήσαμε να μας περιμένει για να διανύσουμε την επομένη τα τελευταία 16 χιλ μέχρι το αεροδρόμιο...
Το hotel Monaco με 54 ευρω την βραδιά που βρισκόταν περίπου 15 λεπτά με τα πόδια απο το ιστορικό κέντρο,ήταν πάνω απο τις προσδοκίες μας!!

Είχε κλιματισμό!!ήταν περίπου 14.00 το μεσημέρι όταν διαβήκαμε την πόρτα του και δεν βγήκαμε παρά μόνο κατά τις 19.00 το απογευματάκι πάλι με μια αφόρητη ζέστη αλλα όχι τον καυτό ήλιο του μεσημεριού...ο Mr άρχισε να τα παίζει και σκεφτόταν ότι είχαμε ακόμα μια ολόκληρη σχεδόν μέρα σε αυτή την γκρίζα και άχαρη πόλη και με καύσωνα...

Σκεφτήκαμε να πάρουμε ταξί για να κατέβουμε στο ιστορικό κέντρο,αλλά η receptionist μας είπε ότι είναι πολυ εύκολο να πάμε με τα πόδια...την ακούσαμε..ψιλoφοβήθηκα λίγο την περιοχη του ξενοδοχείου, πίσω απο το intercontinental για καποιον που γνωρίζει,μέχρι να φτάσουμε την πλατεία του πανεπιστημίου όπου είδαμε κόσμο...είδαμε και ένα άλλο ζευγάρι τουριστών και παρηγορηθήκαμε λίγο...

Φτάσαμε στο ιστορικό κέντρο απο την οδό victorei και θαυμάσαμε πράγματι αριστουργηματικά κτήρια που μαρτυρούν την ιστορία του.Το βασιλικό του παρελθόν,την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Παρισιού της Ανατολής, το κοντινό κομμουνιστικό παρελθόν και βέβαια το ευρωπαϊκό και πολλά υποσχόμενο παρόν...Όλα αυτα συνυπάρχουν σε ένα περίεργο αμάλγαμα που άλλοτε αλληλοσυμπληρώνονται και άλλοτε προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερο χώρο και να επιδειχτούν...

Δεν είχαμε κουράγιο για περισσότερο περπάτημα και τα ποδαράκια μας, μας οδήγησαν στο ιστορικό και παλαιότερο εστιατόριο caru cu bere στην οδό Σταυροπολεως διαγώνια απο την Biserica Stavropoleos που κτίστηκε το 1724 επι ηγεμονίας του Αλ. Μαυροκορδάτου απο τον Ηπειρώτη αρχιμανδρίτη Ιωανίκιο Στρατονικέα και η ομοιότητα της με μια ελληνική εκκλησία είναι πασιφανής..Είχαμε κάνει κράτηση,ήταν Σάββατο βράδυ και γινότανε λαϊκό προσκύνημα...ευτυχώς το τραπεζάκι μας,μας περίμενε...πρώτο πρώτο...

Εντυπωσιαστηκαμε απο το νεογοτθικό στύλ του κτηρίου και την αναλλοίωτη απο τον χρόνο διακόσμησή του...και όχι τόσο απο την μπύρα του την οποία την σερβίριζαν ζεστή και άμα τους το έλεγες σου έφερναν παγάκια...και ούτε απο το φαγητό του...το μόνο πιάτο που μου άρεσε ήταν η mamaliga και σας συστήνω να την δοκιμάσετε...

Έτσι λοιπόν έκλεισε η βραδιά μας στο Βουκουρέστι...ούτε λόγος να πάμε με τα πόδια στο ξενοδοχείο....μας φόβιζε η νύχτα σε αυτή την πόλη....πήραμε ταξί.Δεν ήξερε που είναι το ξενοδοχείο,έβαλε gps και με κάποια καθοθήγηση δικιά μας έφτασε στο ξενοδοχείο...το ταξίμετρο εγραφε 6 lei αλλά ήθελε 10 lei γιατι του έλεγα συνέχεια go..go..

Η επόμενη και τελευταία μας ημέρα προέβλεπε ξενάγηση στην πόλη...αλλά πως με 40 βαθμούς?
 

ioanna balla

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
565
Επόμενο Ταξίδι
geneva!!!
Ταξίδι-Όνειρο
αμερική
7η ημέρα και τελευταία...

Ξημέρωσε ο θεός την μέρα με μια απίστευτη ζέστη απο τις 08.00 το πρωί..κατεβήκαμε για το πρωινό μας και ο Mr αν τον αφήνεις στο ξενοδοχείο ,θα καθόταν ευχαρίστως...όμως έιχαν γνώση οι φύλακες...
Γνώριζα ότι το Βουκουρέστι είναι τεράστια πόλη και δύσκολο να την γυρίσεις με τα πόδια...έψαχνα λοιπόν τρόπο να το διευθετήσω το θέμα...ψάχνοντας στο site για τα μέσα μεταφοράς ανακαλύπτω ότι υπάρχει hop on/hop off λεωφορείο με 25lei το εισιτήριο...να η ευκαιρία σκέφτομαι....έτσι θα γυρίσουμε την πόλη!!

Το λεωφορείο αυτό γυρνούσεόλα τα αξιοθέατα της πόλης σε κυκλική πορεία και σου έδινε την δυνατότητα να ανέβεις και να κατέβεις όπου ήθελες..
Οπότε τώρα με αυτόν τον καύσωνα ήταν η καλύτερη λύση...τουλάχιστον δεν θα περπατούσαμε!!

Βρήκαμε την στάση του στην πλατεία του πανεπιστημίου και γύρω στις 10.30 το πρωίείμασταν στον ανοιχτό επάνω όροφο...για καλή μας τύχη ο ήλιος κρυβόταν σε κάποια αραιά σύννεφα και έτσι μέχρι της 12.00 το μεσημεράκι κύλησε καλούτσικα η μέρα..

Είδαμε όλα τα αξιοθέατα χωρίς να κατέβουμε σε πρώτη φάση...
Την πλατεία του πανεπιστημίου piata universitatii όπου κανείς μπορεί να δει το πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1864,το εθνικό θέατρο που τώρα ανακατασκευάζεται,το νοσοκομείο και την εκκλησία coltea και άλλα υπέροχα κτήρια,την piata victorei με το παλάτι της Νίκης όπου σήμερα αποτελεί την έδρα του πρωθυπουργού,το ΕθνικόΜουσείο Φυσικής Ιστορίας,την galea victorei με τα απίστευτα ομορφιάς κτήρια όπως το παλάτι Καντακουζινο,Το παλάτι του σπιτιού και της κατανάλωσης, η πρώτη τράπεζα της Ρουμανίας ,το Εθνικο ΙστορικόΜουσείο,και πιο πάνω το κτήριο της Λέσχης Αξιωματικών....τι να πρωτοθυμηθω...περάσαμε απο την πλατεία της επανάστασης piata revolutiei όπου έγινε παγκοσμίως γνωστή για τα γεγονότα του 1989,είδαμε το μνημείο τηςΑναγέννησης που χτίστηκε το 2005 για να τιμήσει τα θύματα της επανάστασης του 1989,το βασιλικό παλάτι κτισμένο το 1937 που αποτέλεσε την κατοικία του Καρόλου του Β και του γιου του Μιχαηλ έως το 1947 με την πτώση της μοναρχίας, το παλάτι του κοινοβουλίου palatumparlamentului το δεύτερο μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο,μετά το Πεντάγωνο.Άρχισε να κτίζεται το 1984 απο τον Τσαουσέσκου ισοπεδώνοντας γειτονιές...Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με υπερβολική πολυτέλεια αν όχι παρανοική.Σήμερα στεγάζεται το Ρουμανική κοινοβούλιο...μπροστά του απλώνεται η πλατεία Συντάγματος και ένας τεράστιος δρόμος στα πρότυπα τηςΠαρισίνης λεωφόρου των Ιλισιων Πεδίων .

Αφήνοντας το κέντρο περάσαμε απο την Αψίδα του Θριάμβου και φτάσαμε στο πάρκο Herastau.Εκείκατεβήκαμε γιατι η ζέστη είχε γίνει αφόρητη πλέον και τα συνεφάκια μας είχαν αποχαιρετήσει......περπατήσαμε μέχρι την λίμνη καθήσαμε στην δροσιά να περάσει η ώρα και ξαναπήραμε το λεωφορείο και κατεβήκαμε στο ιστορικό κέντρο και κατευθείαν στο caru cu bere...o χώρος κλιματιζόταν και περάσαμε εκεί περίπου 2 ώρες...όλο παραγγέλναμε και κάτι για να περάσει η ώρα...όταν πλέον έφτανε 16.00 το μεσημέρι ξαναπήραμε το λεωφορείο και κατεβήκαμε στην πλατεία του πανεπιστημίου...περπατήσαμε μέχρι να φτάσουμε στο παρκαρισμένο αυτοκινητάκι μας έξω απο το ξενοδοχείο..είχαμε φορτώσει απο το πρωί τα βαλιτσάκια μας....ο δείκτης της θερμοκρασίας στο αυτοκίνητο έδειχνε 48 βαθμούς!!Σε λιγότερο απο ένα τέταρτο της ώρας είμασταν στο αεροδρόμιο.Παραδώσαμε το αυτοκίνητο χωρίς κανένα πρόβλημα στην hertz...είχαμε κάνει αισίως 1004χιλ. και με ένα βανάκι μας πήγαν στην αίθουσα αναχωρήσεων....επιτέλους δροσιά!!

Η ώρα ήταν 17.00...είχαμε μέλλον μέχρι της 20.00 που αναχωρούσε η πτήση μας..η ώρα πέρασε γρήγορα...πάντα στα αεροδρόμια η ώρα περνάει γρήγορα....δεν την καταλαβαίνεις.
Χωρίς καθυστέρηση αναχώρησε το αεροπλάνο της Ολυμπιακής για Αθήνα...η πτήση πολύ καλή χωρίς απρόοπτα...ένα ακόμα ταξίδι έλαβε τέλος με τις καλύτερες εντυπώσεις!!!Backtoreality!!!
 

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ταξίδι-Όνειρο
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
Ευχαριστούμε για την κατατοπιστικότατη αφήγηση!
Και σε άλλα πολλά ταξίδια εύχομαι! :)
 

nenena

Member
Μηνύματα
979
Likes
154
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Πολύ όμορφη ιστορία με πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Από τους προορισμούς που θεωρώ "κοντινούς" και σκέφτομαι ότι φτάνονται ανά πάσα στιγμή.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πολύ καλή η ιστορία σου! Όταν πήγα στη Ρουμανία δεν πίστευα οτι θα έχει τέτοιο ενδιαφέρον σα χώρα, γνώμη που άλλαξα βέβαια ριζικά. Πόσα μου θύμισες!! Πάντα καλά και καλά ταξίδια!
 

ioanna balla

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
565
Επόμενο Ταξίδι
geneva!!!
Ταξίδι-Όνειρο
αμερική
σας ευχαριστώ όλους σας για τα καλά σας λόγια!!!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Τωρα ανακαλυψα Ιωαννα μου την ιστορια σου .
Αχ βρε παιδια αυτες οι φωτο δεν φαινονται πλεον .....
 

vangelis_101

Member
Μηνύματα
25
Likes
11
Επόμενο Ταξίδι
ὀμόμεθα καὶ ἴδωμεν
φαντάζομαι ότι τώρα που το κάστρο είναι κλειστό, δεν αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη στην Σινάϊα, ή μήπως όχι;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.273
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom