Τα ταξί του κόσμου

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Ολες οι διαδρομές με το ταξί μοιάζουν μεταξύ τους. Εκτός και αν είναι δυσάρεστες: οι οδηγοί τους μπορεί να σας κλέψουν, να σας εξαπατήσουν, να κινηθούν απειλητικά εναντίον σας, να σας παρατήσουν "στη μέση του πουθενά"... Τι μπορείτε να κάνετε;

α) Αποφύγετε όσα δεν έχουν αριθμό κυκλοφορίας.

β) Μόλις μπείτε, σιγουρευτείτε πως ο οδηγός έχει θέσει το ταξίμετρο σε λειτουργία. Αν δεν υπάρχει, συμφωνήστε εκ των προτέρων το ποσό της διαδρομής.

γ) Κοιτάξτε από το παράθυρο και προσπαθήστε να διαπιστώσετε αν σας πηγαίνει εκεί όπου θέλετε ή "κάνει κύκλους".

δ) Αν έχετε μόνο μία βαλίτσα, πάρτε τη μαζί σας μέσα στο αυτοκίνητο. Εχουν αναφερθεί περιστατικά όπου ο οδηγός αθέτησε τη συμφωνία και ζήτησε περισσότερα χρήματα και όταν ο επιβάτης διαμαρτυρήθηκε εκείνος αρνήθηκε να του επιστρέψει τη βαλίτσα που είχε κλειδωμένη στο πορτμπαγκάζ.

Εκτός από τις προαναφερθείσες γενικές συμβουλές, κάθε πόλη έχει τους δικούς της κώδικες συμπεριφοράς όσον αφορά τα ταξί και τους οδηγούς τους. Διαβάστε τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε για 10 πόλεις του κόσμου.

Μπανγκόκ: Προτιμήστε όσα στη σκεπή τους έχουν το σήμα "Ταξίμετρο" (και όχι μόνο "Ταξί"). Αγνοήστε τον οδηγό που προσφέρεται να σας συστήσει ένα καλύτερο εστιατόριο από αυτό που εσείς έχετε διαλέξει. Αυτό που θα σας αντιπροτείνει θα είναι κάποιο άθλιο τουριστικό εστιατόριο, γεμάτο με ανυποψίαστους τουρίστες που θα έχουν πέσει στην ίδια με εσάς παγίδα. "Σημαία": 35 μπαχτ συν δύο μπαχτ για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο (ή λεπτό, αν βρίσκεστε "σε κίνηση"). "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: 300-500 μπαχτ.

Πεκίνο: Εχετε μαζί σας πάντοτε ψιλά ή "μικρά" χαρτονομίσματα, γιατί η συνηθέστερη δικαιολογία των οδηγών είναι πως δεν έχουν να σας δώσουν ρέστα, άρα θα κρατήσουν ό,τι τους δώσετε.
"Σημαία": Ανάλογα με τη μάρκα του αυτοκινήτου. Συνήθως υπάρχει τιμολόγιο αναρτημένο στο τζάμι του αυτοκινήτου. Κυμαίνονται μεταξύ 7 και 14 γουάν, ανά χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης 100-150 γουάν.

Βομβάη: Λόγω του ότι τα ταξίμετρά τους είναι απαρχαιωμένα, προτού πληρώσετε θα πρέπει να κάνετε κάποιους υπολογισμούς: πολλαπλασιάστε ό,τι βλέπετε στο ταξίμετρο επί 11 (ως τις 12 το βράδυ) και επί 14 για μετά τα μεσάνυχτα. Υποτίθεται ότι όλοι οι οδηγοί έχουν αριθμομηχανή για τους υπολογισμούς, αλλά ο δικός σας μπορεί να δικαιολογηθεί πως την έχασε και να σας χρεώσει κατά βούλησιν. "Σημαία": μία ρουπία, ανά χιλιόμετρο (και μετά κάνετε τον πολλαπλασιασμό). "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης 400 ρουπίες, 500 το βράδυ.

Κωνσταντινούπολη: Πολλοί οδηγοί δυσκολεύονται να βρουν τον δρόμο και να σας πάνε στη σωστή διεύθυνση, για αυτό προτού μπείτε στο ταξί ζητήστε από κάποιον ντόπιο να σας δώσει οδηγίες. Σιγουρευτείτε ότι ο οδηγός έχει θέσει το ταξίμετρο σε λειτουργία και ότι δεν σας έχει χρεώσει "διπλή" ταρίφα. "Σημαία": 120.000 λίρες (την ημέρα), 180.000 λίρες (το βράδυ) συν 135.000 για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης: 3,5 εκατ. λίρες, 4 εκατ. λίρες μετά τα μεσάνυχτα.

Γιοχάνεσμπουργκ: Προτιμήστε τα ταξί που έχουν στην πόρτα τους το όνομα και τον κωδικό της εταιρείας. Αν δυσκολευτείτε να βρείτε ταξί στον δρόμο, καλέστε ραδιοταξί. "Σημαία": δύο ραντ συν 33,50 για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: 70-100 ραντ.

Μανίλα: Τα ταξί που έχουν άδεια έχουν γραμμένο - στην πόρτα το όνομα της εταιρείας τους. Μόλις επιβιβαστείτε, κλειδώστε τις πόρτες. Μερικοί οδηγοί συνεργάζονται με κακοποιούς, οι οποίοι, όταν το ταξί είναι σταματημένο, ορμούν μέσα και σας κλέβουν την τσάντα. Αν σταματήσει για να πάρει και "δεύτερη κούρσα", αρνηθείτε, πληρώστε και βγείτε αμέσως από το ταξί. "Σημαία": 20 πέσος συν ένα για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: 90-100 πέσος.

Μεξικό: Κατανικήστε την αγάπη σας για τους "σκαραβαίους" όσο βρίσκεστε σε αυτή την πόλη. Ποτέ, μα ποτέ, μην μπείτε σε ταξί "σκαραβαίο". Αν θέλετε ταξί, κατευθυνθείτε στις πιάτσες όπου συγκεντρώνονται ή ζητήστε από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου να σας καλέσει ένα. "Σημαία": 3,60 πέσος συν τέσσερα για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: 50-70 πέσος.

Μόσχα: Ποτέ μην μπείτε σε ταξί ενώ ήδη βρίσκεται μέσα και άλλος επιβάτης, γιατί μπορεί να σας την έχουν "στημένη". Τα περισσότερα ταξί δεν διαθέτουν ταξίμετρο, για αυτό θα πρέπει να προσυμφωνήσετε την τιμή της διαδρομής με τον οδηγό. "Σημαία": τρία ρούβλια ανά χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: 300-500 ρούβλια.

Πράγα: Οσον αφορά τα ταξί και τους οδηγούς τους, η πόλη έχει πολύ άσχημη φήμη και γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οσα έχουν άδεια έχουν την ένδειξη ΤΑΧΙ στη σκεπή του οχήματος. Μην πάρετε ποτέ ταξί από την πλατεία Wenceslas και από την πλατεία της παλιάς πόλης, είναι πιάτσες-παγίδες. Οταν είστε μέσα στο ταξί, σιγουρευτείτε ότι το ταξίμετρο βρίσκεται και παραμένει καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής στην ένδειξη 1 (jedna στα τσεχικά). "Σημαία": 20 κορόνες συν 15 για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: περίπου 600 κορόνες.

Ρίο Ντε Τζανέιρο: Τα κίτρινα ταξί είναι σχετικά ασφαλή. Παρ' όλα αυτά σιγουρευτείτε ότι το ταξίμετρο δουλεύει. Μερικοί οδηγοί ενδέχεται να σας χρεώσουν επιπλέον ανύπαρκτους φόρους. Υπάρχει και η επιλογή των ραδιοταξί, αλλά είναι ακριβότερα. "Σημαία": δύο ρεάλ ανά χιλιόμετρο. "Ταρίφα" από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης: περίπου 40 ρεάλ.
πηγή: BHMA
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Δελχί . Πολλά τα ταξί, πολλά και τα παζάρια. Το δικό μας , μας άφησε στη μέση του δρόμου, εγώ εκανα την πλάκα μου, και ο οδηγός επέστρεψε σε 10΄με ενα παγουρι βενζίνη
[url=http://www.travelstories.gr/travelsphotos/albums/userpics/10045/NEPAL_036.jpg][/url]ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ Καλοί, χρυσοί, μερικές φορές μασκοφόροι, οι ταξιτζήδες αλλά και ψιλοάσχετοι( μπορει να φταιγα και γω)

ΡΙΟ : Προτιμηστε αυτους που κάνουν πιατσα εξω απο τα καλά ξενοδοχεία. Ειναι επαγγελματίες, (καρτελάκια κλπ), και κάνουν λιγα - λογικά παζάρια

ΠΕΚΙΝΟ: Δεν ηξεραν γρυ Αγγλικά ( πριν 7 χρόνια βέβαια)
 

MARY

Member
Μηνύματα
40
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
Περού
Ταξίδι-Όνειρο
Να ήταν μόνο ένα!!
Στην Πράγα δεν υπάρχει ταξιτζής που να μην κλεβει και γι αυτό τα ξενοδοχεία έχουν αναρτημένους πίνακες με ενδεικτικές τιμές διαδρομών. Συμβουλευτείτε τον και αν σας ζητήσουν παραπάνω χρήματα απειλείστε με αστυνομία, Συνήθως πιάνει.

Στην Κωνσταντινούπολη παζαρέψτε και καθορίστε από πρίν το κόστος της διαδρομής. Παζάρια γίνονται παντού ακόμα και με τους αστυνομικούς που θα σας σταματήσουν για κλήση.

Στην Ρουμανία είναι νόμιμο ο καθένας να χρεώνει όσο θέλει το χιλ αρκεί να το αναγράφει πάνω στο ταξί. Τα ξενοδοχεία συνεργάζονται με εταιρίες που έχουν και καλές τιμές και οι οδηγοί είναι ευγενέστατοι
 

gersot

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Στο 'Οσλο οι ταξιτζήδες είναι ευγενέστατοι, ξέρουν όλοι Αγγλικά το κόστος όμως της διαδρομής είναι πολύ υψηλό.Δεν υπάρχει παζάρι, ότι γράψει το ταξίμετρο.Γενικά το Όσλο είναι πανάκριβο αλλά και πανέμορφο.
Στο Βουκουρέστι έχουν διαφορετικές τιμές τα ταξί, το αναγράφουν βέβαια στις πόρτες, αλλά οι τιμές ειναι γενικά ίδιες πάνω-κάτω με τα Ελληνικά δεδομένα. Παζάρι μπορείς να κάνεις πριν μπεις στο ταξί το δύσκολο όμως είναι να βρεις οδηγό ταξί να μιλά έστω Αγγλικά.
Στην Σόφια τα ταξί είναι πάμθηνα, αν κάνεις deal απο το ξενοδοχείο. Δίνοντας κάτι παραπάνω από την συμφωνία σε συνοδεύουν στην βόλτα σου στην πόλη σε στυλ bodyguard. Στον δρόμο μόλις βρεις ταξί και καταφέρεις κατ΄αρχήν να επικοινωνήσεις με τον οδηγό για το τι θελεις, κανόνισε και την τιμή γιατί αλλιώς θα πληρώσεις όσο και στην Ελλάδα.
Στην Βιέννη τα πράγματα είναι σχεδόν τέλεια. Ολα τα ταξί είναι με ταξίμετρα, (ανήκουν σε εταιρίες και όχι στους οδηγούς, οι οδηγοί παίρνουν το 40% των εισπράξεων) πεντακάθαρα, οι οδηγοί ευγενέστατοι με γνώσεις, έστω και βασικές, ξένων γλωσσών. Οι τιμές ίδιες με τήν Ελλάδα.
Σε όποιο μέρος του κόσμου μπήτε σε ταξί και έχετε GPS μαζί σας, ανοίξτετο, να το βλέπει ο οδηγός και να είσαστε βέβαιοι ότι θα σας πάει από τον συντομότερο δρόμο.
 

Fanh

Member
Μηνύματα
60
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Σκανδιναβία
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ-Λάος-Καμπότζη
Στη Βουδαπέστη ---> καλύτερα να εμπιστευτείτε ταξί απο κάποια εταιρεία. Η Zona για παράδειγμα ήταν άψογη. Αποφύγετε να σταματήσετε ταξί στο δρόμο ιδιαίτερα βράδυ, μεγάλη απάτη.
Στη Βαρκελώνη----> Οι οδηγοί είναι επαγγελματίες και ευγενικοί, τουλάχιστον όσους εγώ συνάντησα.
 

domenica

Member
Μηνύματα
63
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
??????
Ταξίδι-Όνειρο
ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ
Sto Μεξικό μπήκα σε ταξι σκαραβαιο και δεν ειχα κανενα προβλημα...Απλα γενικα σε αυτη τη χωρα κανονιζα απο πριν τι θα πληρωσω..
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Στην Μπανγκοκ το 90% των ταξι ειναι toyota corolla.
Κυκλοφορουν σε παρα πολλα χρωματα μεχρι και ροζ.
Αν και εχουν ταξιμετρο δεν το βαζουν ποτε.
Το παζαρι πριν την διαδρομη ειναι δεδομενο.
Στις φωτο ταχι και πουλμαν στο Σαμουι.
 

Attachments

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.986
Likes
9.507
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Στιs Φιλιππινεs και συγκεκριμενα στο Σεμπου που χρησιμοποιησα ταξι , επισηs εχουν ταξιμετρο αλλα δεν το χρησιμοποιουν παντα. Φροντιζω να το επισημαινω στον ταξιτζη , η να κανονιζω την τιμη απο πριν.
Αυτο που με εκανε να γελαω ειναι οτι δεν προλαβαιναμε να κατεβουμε απο ενα ταξι και μαs πλησιαζαν ντοπιοι να ρωτησουν αν θελαμε ταξι! Λεs και δεν εβλεπαν οτι μολιs ειχαμε κατεβει απο ενα :lol:
 
Μηνύματα
74
Likes
7
Επόμενο Ταξίδι
????????
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος λατινικης αμερικης
Στην Κωνσταντινούπολη παζαρέψτε και καθορίστε από πρίν το κόστος της διαδρομής. Παζάρια γίνονται παντού ακόμα και με τους αστυνομικούς που θα σας σταματήσουν για κλήση
Πράγματι γίνονται παζάρια αλλά αν πάρεις ταξί έξω από τουριστικό αξιοθέατο μπορεί να την πατήσεις. Για μια διαδρομή 7 λιρών, εξω από το τοπ καπί ξεκίνησαν με τιμή 40 και κατέβηκαν με παζάρια στις 18. Εγώ θα πρότεινα να επιμείνετε για ταξίμετρο. Σε πολλα ταξί αντί για 1/2 η ταρίφα φαίνεται από τις λέξεις gunluk(μέρα) ή gece(νύχτα). Αν απομακρυνθείς λιγό απο τα αξιοθέατα και πάρεις διερχόμενο ταξί έχεις πολυ μεγάλες πιθανότητες να πας στον προορισμό σου χωρίς προβλήματα.
 

varsa

Member
Μηνύματα
1.291
Likes
128
Ταξίδι-Όνειρο
far away
στο Λονδινο, αν καλεσεις το black cab που θα σου στοιχισει πολυ ακριβα σε σχεση με ενα απλο ταξι ειναι σιγουρο οτι θα πας στον προοροσμο σου. Αν καλεσεις απο το σπιτι ταξι πριν μπεις μεσα πρεπει να προσεξεις πολυ... Εινα συμβατικα οχηματα χωρις ιδιαιτερα χαρακτηριστικα επανω και ειναι αρκετοι αυτοι που υποκλεπτουν συχνοτητες και μπορει να σου εμφανιστει αλλος για το ταξι που καλεσες... αυτο συμβαινει και εξω απο τα πανεπιστημια που υπαρχουν πολλοι ξενοι φοιτητες.
Στο καιρο, ειναι εμπειρια να παρεις ταξι!! πρεπει να παζαρεψεις φυσικα αλλα ...ειναι εμπειρια...
 

paragianna75

Member
Μηνύματα
53
Likes
7
Επόμενο Ταξίδι
astana-kazakhstan?
Ταξίδι-Όνειρο
Namimbia
Στο Abu Dhabi που ήμουν πρόσφατα ο μόνος τρόπος μετακίνησης ήταν το ταξί.Όμως υπήρχαν 2 ειδών ταξί : τα ¨φτηνά¨ χρώματος πράσινου-άσπρου με επιγραφή τη λέξη ταξί στα αραβικά (!) και που οι οδηγοί προέρχονταν απο Ινδία και Πακιστάν και έκανες αμανέδες να συννενοηθείς και τα ¨ακριβά¨ χρώματος μεταλλικού κ με επιγραφή στα αγγλικά οι δε οδηγοί άραβες.Η διαφορά στη χρέωση ήταν μεγάλη...ταξίμετρο δεν θυμάμαι να είχαν αλλά γενικά δεν υπήρχε φόβος απάτης όπως επίσης και ασφάλειας.Δοκίμασα τα φτηνά (he he) και το μόνο πρόβλημα ήταν να τους κάνω να καταλάβουν που πηγαίνω :)
 

Ephemar

New Member
Μηνύματα
4
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Καλησπερα! Πηγα πριν λιγες μερες στην πολη κ θελω να μαθω τι μπορω να κανω σ'εναν ταξιτζη ο οποιος απο την πλατεια Ταξιμ μεχρι το παζαρι μας πηρε 25 λιρες! Ρωτησαμε αφου ειχαμε πληρωσει βεβαια κ μας ειπαν οτι το πολυ επρεπε να πληρωσουμε 10 λιρες!

Εχω τον αριθμο ενος απο τα 2 οχηματα που μας πηραν κ θα ηταν τεραστια ηθικη ικανοποιηση αν μπορουσα να τον καταγγειλω καπου.Τουριστικη αστυνομια Κωνσταντινουπολης η καπου αλλου.
Δεν ειναι το ποσο που πληρωσαμε που με εχει τσαντισει...ειναι το οτι μας κοροιδεψαν.

Ο αριθμος ειναι 34 TFJ 32.

Υπαρχει μηπως καποιο mail τουριστικης αστυνομιας οπου μπορω να στειλω? Η οτιδηποτε εσεις μου προτεινετε να κανω για να νιωσω λιγο δικαιωμενος?

Σας ευχαριστω!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

No members online now.

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.332
Μηνύματα
888.616
Μέλη
38.999
Νεότερο μέλος
MARGI HPC

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom