Κούβα Το ταξίδι με τη ninia, με φτερά, πούπουλα, σαντερία, casas και salsa.

STAV

Member
Μηνύματα
235
Likes
907
Επόμενο Ταξίδι
ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Δ.ΑΦΡΙΚΗ
Επ ευκαιρια, αν και λιγο ατοπο...ποσο κοστιζει το μοχιτο στην Κουβα?
δύο, ναι δύο cuc. :shock: 1 ευρώ=1,35cuc. Συνεπώς κάτι σε 1,5 ευρώ:clap:
είναι να μη τρελαθείς στα mohito.:haha:
 

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
δύο, ναι δύο cuc. :shock: 1 ευρώ=1,35cuc. Συνεπώς κάτι σε 1,5 ευρώ:clap:
είναι να μη τρελαθείς στα mohito.:haha:
Ναι και άντε τώρα που τα έπινες έτσι εκεί, να τα πιεις εδώ με 8 (στην καλύτερη) εώς 12 ευρώ.. Ξενέρωμα... Φαντάζομαι πως τα έφτιαχναν και καλύτερα!

(λες να γίνω τύφλα αν πάω?)
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.221
Likes
5.757
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Κάθομαι στη βεράντα και σε διαβάζω και είναι σαν να είμαι και πάλι στην Κούβα, να ακούω τις μουσικές της, τους υπέροχους ανθρώπους της, να πίνω τα μοχίτο μου... Μου έφτιαξες το βράδυ!
 

maιra1

Member
Μηνύματα
206
Likes
118
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Στην υγειά σου Σταύρο τα ρούμια......και οι αναμνήσεις που ζωντανεύουν με την διήγησή σου!
 

Twinkie

Member
Μηνύματα
1.142
Likes
327
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Το λάτρεψα το σημερινό κομμάτι. Μου ήρθαν όλα τα αρώματα της Κούβας στα ρουθούνια, η αγκαλιά της Maria Vitoria, το ποδήλατο του Andres, μη σου πω και τα γουρλωμένα μάτια της Νεφέλης όταν τα έβλεπε όλα αυτά..

Με την άδεια της "συναδέλφου" κουβανόπληκτης, ένας μεγάλος καλλιτέχνης σε ένα μεγάλο κομμάτι:

[ame="
 
Last edited by a moderator:

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Twinkaki μου αυτό το τραγούδι ήταν στο πρόγραμμα να μπει! Τυχαίο? I dont think so! Μόνο που θα έμπαινε με την Κουβανή θεά της σάλσα Celia Cruz!


ΥΓ. Έχεις αρρωστήσει κι εσύ με την ιστορία έτσι? Να κανονίσουμε και την Κούβα που λέγαμε :)
 
Last edited by a moderator:

Twinkie

Member
Μηνύματα
1.142
Likes
327
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Με θερμόμετρο και πιεσόμετρο αγκαλιά είμαι βρε Μαρία, άστα.

Respect φυσικά και στην δική σου εκτέλεση με τη φωνάρα της θεάς!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.968
Likes
9.383
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Πολυ ωραιο το σημερινο κομματι!! Αυτο το ταξιδι θα εκανα κι εγω , ετσι με νοικιασμενο αμαξι και να χωνομαι σε χωρια και χωματοδρομους - αν και θα σταματαγα σε ολες τις παραλιες :bleh:.
Γι΄αυτο και ζηλευω πολυ!! Ενα μοχιτο και για μενα παρακαλω οσο περιμενω τη συνεχεια :clap:
 

STAV

Member
Μηνύματα
235
Likes
907
Επόμενο Ταξίδι
ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Δ.ΑΦΡΙΚΗ
Ξυπνήσαμε από τους χαλαρωτικούς ήχους πιάτων που σπάγανε, πιάτων με φαγητά που μεταφερόντουσαν στην αυλή, σέικερ που έφτιαχναν χυμούς, καφέδες κλπ. Μήπως πρέπει να πάμε για πρωινό, λέω εγώ; Γκρρρρρρρρρρρρρρ…. Ευτυχώς κάποιος άρχισε να ψελλίζει έξω από την πόρτα μας, κάτι σαν καλά αυτοί οι έλληνες δεν ξυπνούν ποτέ, οπότε ο κύβος ερρίφθη. Σκάμε μύτη στην αυλή και

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C100083.jpg

Buenosdias από μια Victoria με έναν δίσκο ή ένα δίσκο με μια Victoria ότι προτιμούσε ο καθένας. Θεέ μου, τι φρουτοθεραπεία είναι αυτή. Άπειρα φρούτα. Guayaba, pina, platano, naranja, mango, mamey. Αυτό το Guayaba εμφανίστηκε μπροστά μας ως χυμός, ως μαρμελάδα, ως τρεμάμενο γλυκό, ως παστελάκι, ότι μορφή μπορεί κάποιος να φανταστεί. Με 3cuc ένοιωθες ότι τρως βασιλικό πρωινό.
Στρογγυλοκάθισε κάποια στιγμή στο τραπέζι για να τα πούμε. Βρε Victoria μου καλά τόσα φρούτα, μποστάνι έχεις; Όχι σκάει το παραμύθι, πέρασε ο μανάβης το πρωί, πήγα και στο mercato, όλα τα καλά. Ο μανάβης μας κίνησε την περιέργεια.
Με τη μέθοδο της δεξιάς παλάμης τα μάθαμε τα νέα Οι κουβανοί εδώ και ένα χρόνο αν καταλάβαμε καλά, μπορούν να πωλούν νόμιμα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούν στον κήπο τους. Πρέπει πρώτα βέβαια να ζητήσουν από τις αρχές τη χορήγηση άδειας ώστε να μπορούν να πωλούν φρούτα και λαχανικά στους δρόμους και είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στο κράτος ως φόρο το 5% των εισοδημάτων που θα εξασφαλίσουν από την πώληση των προϊόντων. Μωρέ μπράβο αλλαγές το σοσιαλιστικό μοντέλο. Άρα υπάρχει και ανεξάρτητη εργασία στην Κούβα; Ναι, ναι, θα τους δείτε τώρα που θα πάτε βόλτα. Αχ, μπράβο για ρίξε καμιά ιδέα προς τα πού πάμε; Πω,πω τι ήταν αυτό άρχισε και δε σταμάτησε με μια πρόταση. Το ιστορικό κέντρο του Remedios , εθνικό μνημείο από το 1980 είναι όλο και όλο 64 τετράγωνα.
ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C100106.jpg

Θα πάτε 5 αριστερά, 3 δεξιά, 3 πλαγιοαριστερά και φτάσατε στην κεντρική πλατεία την Plaza Marti (παλιά την λέγαμε Plaza IsabelII, αλλά όπως ξέρετε θεωρήσαμε ότι ο δρόμος marti δεν τιμούσε τόσο πολύ τον εν λόγω κύριο και έτσι πασάραμε και το όνομά του στην πλατεία. Ποια πλατεία δηλ. 3 πλατείες είναι, η Parque de la Libertad με ένα άγαλμα, τίνος δεν κατάλαβα κάτι για Ιταλία και Carrara είπε, η Plaza de las Madres και η Plaza de las Actividades. Ορίστε 3 πλατείες σε προσφορά του ενός. Δεξιά από την τελευταία πλατεία είναι και η Iglesia Parroquial Mayorde San Juan Bautista. Τιμή μας και καμάρι μας. Άντε ξεκινάτε, σε μια δυο ώρες θα το έχετε γυρίσει όλο. Α, μη βιάζεσαι κυρά μου της λέμε , θέλουμε να μάθουμε και τα gossip του χωριού, θα αργήσουμε.
Ξεκινήσαμε για να ανακαλύψουμε το Remedios, ένα χωριό 50.000 κατοίκων περίπου, τρομάρα μας. Ο δρόμος του σπιτιού μας άδειος, μόνο ένα ανοικτό παραθύρι και μια ταμπελίτσα έπαιζε το ρόλο του περίπτερου.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C100092.jpg

Αρχίσαμε να μετράμε τετράγωνα 3 αριστερά, 5 δεξιά, Αία λάθος τα πήραμε , σιγά και τι έγινε, μπροστά μας ανοιγόταν μια πραγματική Κούβα, ένα καταπληκτικό χωριό , κάτι διαφορετικό από την αριστοκρατική όψη της Αβάνας, τον ερωτισμό και τη θλίψη της πρωτεύουσας.
ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C100095.jpg


Ένοιωθες τη ζωή του χωριού, όταν φτάσαμε στο δρόμο που μοίραζαν με το δελτίο τα τρόφιμα, απαπα δύο φωτογραφίες είναι προβληματικές στη Κούβα. Να τους φωτογραφίζεις όταν περιμένουν στην ουρά για τρόφιμα με το δελτίο και όταν ήταν μέσα σε εκείνα τα τρομερά μεταφορικά μέσα σα σαρδέλες.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C100094.jpg

Ακούσαμε κάτι λέξεις σχετικές με προπαγάνδα, καπιταλισμό, γυναίκες έκρυβαν το πρόσωπό τους, άνδρες μας έκαναν το σήμα να μη τραβήξουμε φωτογραφίες. Ειδικά σε εκείνο το χασάπικο του δρόμου, με το κιμά να ζυγίζετε, να καταγράφετε στο δελτίο κλπ. Ήταν οι μοναδικές φωτογραφίες που βγάλαμε και κατέγραφαν τέτοιες εικόνες, από τότε νοιώσαμε ότι έπρεπε να σεβαστούμε αυτό το σημείο που πρέπει να τους πληγώνει μάλλον.

Φτάσαμε στην κεντρική πλατεία, όπου το 2009 η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστηλώσει πολλά κτήρια όπως η Casa de la Cultura, το ξενοδοχείο Mascotte (42) 39-51-44, δια τους έχοντες 50-60cuc το δίκλινο. Αναπαλαίωσαν και το θέατρο Ruben Martinez Villena, το οποίο χτίστηκε το 1923, ένα τριώροφο ισπανικό κτίσμα που χωράει 400 θεατές, πολύ όμορφο. Μας είπαν ότι φτιάχνουν και ένα καινούργιο ξενοδοχείο το Barselona. Ο τουρισμός γίνεται η βαριά βιομηχανία της Κούβας με όλα τα επακόλουθα που σημαίνει αυτό.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C100111.jpg


Νεφέλη ανέβα στο πεζοδρόμιο, θα σε πατήσει κανένα αυτοκίνητο, σκάσαμε στα γέλια, ένα είδαμε σε όλη τη τρίωρη βόλτα. Λοιπόν στην πλατεία, νάσου και η εκκλησία της Victoria, μπα και άλλη μία η Iglesia Nuestra Senora del Buen Viaje , βρε δύο εκκλησίες πακέτο σε μια πλατεία για τη Κούβα πάρα είναι πολλές. Η Νεφέλη φαγώθηκε να πάμε να δούμε αυτή της Victoria, κατοχυρώθηκε δικιά της, βρήκαμε και έναν νεαρό μας ξεφούρνισε όλη την ιστορία της εκκλησίας, πήξαμε , mohito να ξεδιψάσουμε φίλε. Πάντως αυτή η εκκλησία, η Parroquia Mayor San Juan Bautista de Remedios που σκας και 2 cuc να μπεις αν βρεις κανένα εκεί και δεν έχει πάει για σκάκι στη γωνία, χτίστηκε το 1692 στα θεμέλια μια άλλης εκκλησίας του 1570, και είναι μία από τις παλαιότερες της Κούβας. Το 1944-45 κάτι τέτοιο μας είπε, ένας Αμερικανός ματσό ανακάλυψε τις ρίζες του στο Remedios από κάτι έγγραφα που υπήρχαν στην εκκλησία. Έσκασε 1 εκατομμύριο δολάρια για την αναπαλαίωσή της. Εδώ επίσης βρίσκεται το Εl Louvre (λειτουργεί σαν εστιατόριο από το 2009).


ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C100103.jpg
Η Taberna de Ave Maria, ένα καινούργιο σχετικά εστιατόριο προσφέρει δύο από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Κούβας, το El Pollo Parrandero και το Ajiaco Lucumi;. Με 5-6cuc το άτομο έχεις σκάσει. Υπάρχει και ένα μπαράκι με αμερικάνικη μουσική, μπαράκι που λέει ο λόγος το La Fonda. Το όνομά του έχει σχέση με τον τοπικό μύθο, ότι πειρατές έφτασαν σε αυτό το σημείο για να ξεδιψάσουν πίνοντας νερό από μια πηγή που υπήρχε σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν και Κουβανικά καφέ, διαλέγεις και γλυκάκια και κηδειόχαρτο άμα λάχει, αλλά παίρνουν πέσος, αυτό μας δυσκόλεψε λιγουλάκι.
Α, να και το La Ilusion, το ΙΚΕΑ του Remedios, όλα τα καλούδια, ουρά οι κουβανοί για τα ψώνια, κυρίως για εκείνες τις ευφάνταστες κουρτίνες μπάνιου με φόντο μια γυναίκα, που κάθε σπίτι έχει στο μπάνιο του και ανεβάζει της μετοχές του στο χρηματιστήριο της περιοχής. Μπαίνουμε στην Galleria de Arte Carlos Enriquez (στην πλατεία στο No 2) γεμάτη με πίνακες ντόπιων ζωγράφων, ένας αμφιβόλου φύλου τύπος λύσσαξε να μας τα δείξει όλα, του Justo Gonzalez μας άρεσαν περισσότερο. Έντονα χρώματα με επιρροές από το κίνημα pop art. Κίνηση, χρώματα, ζωή, χαρά, χορός, ε λοιπόν ήταν δυνατόν οι πίνακες ζωγραφικής σε μια τέτοια χώρα να μη πλέουν στο χρώμα, σκέτη φωτιά. Τους συγκρίναμε με εκείνους των ολλανδών, άγγλων ζωγράφων που πλέουν μέσα στη μουνταμάρα και τη θλίψη. Τα είπαμε και με την Αντέλα, οφθαλμίατρος, οπτικός, καλά τρία ζευγάρια γυαλιά το μαγαζί, όλα και όλα.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C100100.jpg

Ώρα να πάμε για την επίσκεψη στην Iraida. Μας είχε καλέσει και τέτοιες προσκλήσεις να μπούμε σε σπίτια δεν τις χάναμε. Καταπληκτικό σπίτι, στην πλατεία με θέα τη περατζάδα, όλα τα κουτσομπολιά του Remedios στα πόδια σου.
ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C100120.jpg

Η Iraida άρχισε να φέρνει χυμούς από mango, guayaba , κάτι γλυκάκια άγευστα, μας πέρασε γενεές δεκατέσσερις τη γειτόνισσα που πετάει τα νερά έξω, μας έβαλε και μουσικούλα, έσκαγε τεράστια χαμόγελα με το θλιμμένο της βλέμμα, μας έδειξε και το δωμάτιο που νοίκιαζε, μωρέ εδώ θα μείνουμε αν ξανάρθουμε, άπαιχτο, πες πες περνάει η ώρα.

La Paloma
Sra Iraida Perz Rivero
Balmaseda no 4 E/ Maximo Gomez y Ramiro Capablanca
Tel: 53-42-395490
[email protected], www.lapalomaremedios.co.nr
Remedios
ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C100117.jpg

Γεια σου Iraida με τις κρεβατάρες σου, τους καταπληκτικούς χυμούς και τη γλυκιά φωνή σου.
Περπατήσαμε έτσι χαζεύοντας στα δρομάκια του Remedios, να το μουσείο Museo de Musica του Alejandro Garcia Caturla. Ο τύπος , όνομα στην περιοχή, έφτιαξε μια μπάντα τζαζ μουσικής την Caribe , επηρεάστηκε από την αφρικάνικη μουσική αλλά δυστυχώς τον δολοφόνησαν ενώ ήταν 34 χρόνων. Αν αντέχετε να βλέπετε φωτογραφίες και μανά ξανά φωτογραφίες τότε δε θα κλάψετε τα 2 cuc σας. Καλύτερο το περπάτημα, βλέπεις και κανέναν άνθρωπο, σε κοιτούν περίεργα βέβαια εκτός από τους μανιώδεις σκακιστές που σε γράφουν πατόκορφα.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C100096.jpg

Κάποια στιγμή βλέπω τη Νεφέλη να κολλάει το μουτράκι της σε μια σιδεριά. Ένας γηραιός κύριος και μια μεγαλοκοπέλα τραγουδούσαν με πάθος. Ο ήλιος καυτός στην πλάτη, ο ιδρώτας να στάζει μέσα από τα ρούχα μας, το πρόσωπό μας χαλκομανία στη σιδεριά και αυτοί………….αγέρωχοι, με κρυστάλλινη φωνή να συνεχίζουν να τραγουδούν μέσα στο δωμάτιο με τα λιγοστά έπιπλα, Hasta siempre Comandante.
 
Last edited by a moderator:

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Και σε σκεφτόμουνα χτες, που είναι η συνέχεια έλεγα και να την..

Άψογη περιγραφή, δεν χορταίνω να διαβάζω Κούβα.. Με βάζεις εντελώς στο κλίμα, δεν έχω καλύτερο! Μπορείς να γράφεις για.... πάντα???
 

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Παραγγελιά του συγγραφέως...

 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.207
Μηνύματα
883.770
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom