Το όνομα του Λένιν επιστρέφει στην επιγραφή των ναυπηγείων του Γκντάνσκ

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW


Βαρσοβία, Πολωνία
Το όνομα του Λένιν επανέρχεται σε δημόσια θέα στην Ανατολική Ευρώπη: στα ναυπηγεία του Γκντάνσκ, λίκνο του ιστορικού συνδικάτου Αλληλεγγύη του Λεχ Βαλέσα. Η επιγραφή με την ονομασία της κομμουνιστικής εποχής «Ναυπηγεία Λένιν» επανατοποθετήθηκε στη διάσημη πύλη αριθ. 2 προς αποκατάσταση της «ιστορικής μορφής», σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάουελ Αντάμοβιτς.

Η ανάρτηση της επιγραφής «Stocznia Gdanska im.Lenina» πάνω από την πύλη των ναυπηγείων έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας.

Εκτός από την παλιά επιγραφή, οι διοργανωτές της σχετικής κίνησης αποκατέστησαν επίσης το μαρξιστικό σύνθημα «προλετάριοι όλων των εργοστασίων ενωθείτε», «Ευχαριστώ για την καλή δουλειά», όπως και τον κατάλογο με τις διεκδικήσεις των εργατών που απεργούσαν κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος τον Αύγουστο του 1980.

Η επαναφορά της επιγραφής συμπίπτει με το γύρισμα από τον Πολωνό κινηματογραφιστή Αντρέι Βάιντα μιας ταινίας για τον Λεχ Βαλέσα, ιστορικό ηγέτη του συνδικάτου Αλληλεγγύη, ακόμη και στο χώρο των ναυπηγείων.

Τις προσεχείς ημέρες, ο σκηνοθέτης θα γυρίσει σκηνές από τις μεγάλες εργατικές απεργίες που οδηγήσαν στη γέννηση του συνδικάτου Αλληλεγγύη.

Το γύρισμα της ταινίας ήταν αυτό που έδωσε την ιδέα στον δήμαρχο του Γκντάνσκ, Πάουελ Αντάμοβιτς, να ξαναδώσει την «ιστορική μορφή» στην πύλη των ναυπηγείων, όπως λέει ο ίδιος στο ιστολόγιό του.

Η επιστροφή του ονόματος του Λένιν προκάλεσε αμέσως πολεμικές και επικρίσεις, κυρίως από το συνδικάτο Αλληλεγγύη των ναυπηγών.

Αντιδράσεις και από το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, με βουλευτές της παράταξης να ζητούν από τις εισαγγελείς να ερευνήσουν εάν ο δήμαρχος παραβίασε τη νομοθεσία περί διάδοσης του κομμουνισμού. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ζήτημα παραβίασης εφόσον η αποκατάσταση της επιγραφής έγινε για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231195854
 

Zephyrous

Member
Μηνύματα
294
Likes
69
Επόμενο Ταξίδι
Πάτμος & Αλικαρνασσός
Ταξίδι-Όνειρο
Ν.Υ - Σαν Φραν. με πατινι
Υπαρχει νομος περι διαδοσης του κομμουνισμου στην Πολωνια? Αυτη ειναι η ειδηση για μενα :p
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
υπάρχει, άλλα είναι λίγο άστα να πάνε. Ας είναι καλά ο καμένο ο Κατσίνσκι που κάθε και τρεις και λίγο τον κράζει (χώρια που έκανε διδακτορικό στην κομουνιστική οικονομία)
 

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.039
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Το ότι οι κομμουνιστές μαζί με τους ναζί κατέστρεψαν την Πολωνία στον Β ΠΠ το έχεις πάρει είδηση?
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Αυτό,ακόμα κι αν δεχτώ την ισοπεδωτική λογική του,δεν έχει καμία σχέση με την απαγόρευση διάδοσης ιδεών.

Και οι χριστιανοί κατέκαψαν τα Ιεροσόλυμα και πλιατσικολόγησαν την Πόλη.Δεν είδα να διαμαρτύρεσαι για την ελεύθερη διάδοσή του.

Εξάλλου όλοι οι νόμοι περί απαγόρευσης μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα είχαν.Οι αντιναζιστικοί νόμοι σε Γερμανία και Αυστρία,έφεραν στη δε πρώτη δεκάδες εγκλήματα νεοναζιστικών οργανώσεων και στη δεύτερη το ακροδεξιό κόμμα στη συγκυβέρνηση.

Εσύ πήρες χαμπάρι ότι η Ελλάδα θρήνησε πάνω από 300.000 νεκρούς από τους ναζί και ύστερα από 70 χρόνια μπήκαν στη βουλή;
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Ενώ θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρός κατά τη γνώμη σου;
Για τις μάγισσες τι άποψη έχεις;
και όχι και ναι. Σκέψου ότι με τον νέο νόμο, η Αεροφλότ είχε πρόβλημα με τα γραφεία της, λόγο το σφυροδρεπανό της, που είχαν στο λογότυπο

όσο για το νόμο, υπήρχαν περιπτώσεις, φανατικών κομουνιστών, να καταστρέφουν μνηνμεία, τα οποία φτιάχτηκαν, για τα θύματα του κομουνισμού Pacification of Wujek - Wikipedia, the free encyclopedia.

ο νόμος έχει πάρα πολλά παραθυράκια, και φτιάχτικε άρπα κόλα, πριν μερεικά χρόνια, και ακόμα κανείς δε ξέρει τι του γίνετε
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
883.987
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom