Εσθονία Φινλανδία Φινλανδία με ολίγο Ταλίν

DimiBiri

Member
Μηνύματα
292
Likes
921
Επόμενο Ταξίδι
Pending...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Μέρα δεύτερη. Πέμπτη 4/10/2018. Επίσκεψη στο Ταλίν.

Το πρώτο βράδυ στο Ελσίνκι είχαμε ένα πολύ ωραίο ύπνο, ο οποίος κράτησε πάνω από οκτώ ώρες, γιατί ήμασταν πολύ κουρασμένοι. Κοιμηθήκαμε το βράδυ πριν τις 22:00 και έτσι ξυπνήσαμε πριν τις 6 το πρωί.

Μετά την τόση ξεκούραση η μέρα σήμερα είχε μία μονοήμερη εκδρομή στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, στο Ταλίν. Θα θέλαμε να πάμε και στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, αλλά μάλλον είναι πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό αυτό το μικρό ταξίδι για μία μέρα. Ίσως αύριο το ψάξουμε, δηλαδή απλά να κάνουμε μία ερώτηση σε ένα πρακτορείο (κάτι που τελικά δεν κάναμε γιατί προτιμήσαμε τη δεύτερη επιλογή μας, το αυτοκίνητο) αλλιώς θα δούμε εάν μπορέσουμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο να κάνουμε κάποιες βόλτες στην περιοχή κοντά στο Ελσίνκι. Ή ακόμα μπορούμε να πάμε με το τρένο σε κάποιες κοντινές πόλεις. Και όταν λέμε κοντινές, εννοούμε 200 -300 χιλιόμετρα.

Στο δρόμο για το πλοίο:
View attachment 253663

View attachment 253665

Το Πορθμείο για να πάμε στο Ταλίν από δω πού είναι το ξενοδοχείο μας απέχει περίπου μισή ώρα με τα πόδια. Τα εισιτήρια τα είχα κλείσει από Αθήνα λίγες μέρες πριν την αναχώρησή μας, με κόστος 45 ευρώ και τα δύο με την επιστροφή. Φύγαμε αρκετά νωρίς για να έχουμε την ευκαιρία να τραβήξουμε και κάποιες φωτογραφίες της διαδρομής μέχρι το πλοίο, και καλά κάναμε. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όλος ο κόσμος πάει και εδώ νωρίς στο πλοίο. Ενώ έφευγε στις 9:00 εμείς είχαμε φτάσει πριν τις 8:30 και το πλοίο ήταν σχεδόν γεμάτο. Μιλάμε για ένα τεράστιο πλοίο που ίσως είναι και μεγαλύτερο από τα μεγάλα πλοία που πηγαίνουν από τον Πειραιά στην Κρήτη.

Από το λιμάνι του Ελσίνκι:
View attachment 253666

Έχουν εδώ άλλα συστήματα για να μπαίνουν μέσα τα αυτοκίνητα. Με εντυπωσίασε, γι’ αυτό το αναφέρω. Συγκεκριμένα στο κάτω γκαράζ μπαίνουν τα φορτηγά και στο επάνω μπαίνουν μόνο τα μικρά ΙΧ. Και αυτό φυσικά δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Τα φορτηγά έμπαιναν κατευθείαν από την προβλήτα στο γκαράζ, ενώ τα μικρότερα ανέβαιναν μια ράμπα αρκετά μεγάλη και υψηλή, για να ανέβουν στο επάνω γκαράζ κατευθείαν απ’ έξω. Τα έβλεπα όλα αυτά και μου έκανε εντύπωση ότι όλη η διαδικασία γινόταν πάρα πολύ γρήγορα, ενώ στην Ελλάδα όταν μπαίνουν τα αυτοκίνητα υπάρχει αρκετά μεγάλη καθυστέρηση. Ίσως εδώ δεν τα στριμώχνουν και τόσο πολύ. Εδώ οι ταχύτητες των εισερχομένων είναι όπως εμάς εδώ όταν τα αυτοκίνητα περνούν τα διόδια με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, και όχι να πληρώσουν.

Να η ράμπα που ανεβαίνουν επάνω τα ΙΧ:
View attachment 253664

Μέσα το πλοίο επίσης ήταν πολύ όμορφο και είχε και καμπίνες, δεν ξέρω ποιοι τις παίρνουν, αφού η διαδρομή είναι μόλις 2 ώρες. Στο πλοίο υπάρχει ένας όροφος γεμάτος με εστιατόρια και καφετέριες. Μπορείς να βρεις σχετικά εύκολα καρέκλα να καθίσεις παρότι το πλοίο είναι γεμάτο. Αν και θεωρώ ότι αυτή την εποχή δεν έχει τόσο πολλή κίνηση. Βέβαια το δικό μας πλοίο κάνει κάθε μέρα τουλάχιστον τέσσερα διπλά δρομολόγια και νομίζω ότι υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία εταιρεία που κάνει την ίδια διαδρομή. Άρα πηγαίνει πολύς κόσμος στην Εσθονία (και το ανάποδο). Είναι η μόνη έξοδος από τη Φιλανδία προς την Ευρώπη, με δρόμους που είναι ελεύθεροι όταν φτάσουν στο Ταλίν.

View attachment 253669

Φτάσαμε λοιπόν στην πρωτεύουσα της Εσθονίας στις 11:00 και αμέσως φύγαμε για να δούμε τα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης τα οποία όπως είχα διαβάσει όλα βρίσκονται στην Παλιά Πόλη. Πήγαμε προς την κατεύθυνση εκείνη, αφού δεσπόζουν τα μεγάλα κτήρια, και από το πλοίο δεν ήταν πάνω από 20 λεπτά, με τα πόδια φυσικά, η πρώτη πύλη για να μπούμε στην Παλιά Πόλη.

Από το πλοίο το Ταλίν. Στο βάθος οι εκκλησιές:
View attachment 253668

Η πρώτη είσοδος στην πόλη:
View attachment 253670

Για έξι ώρες τριγυρνούσαμε σε αυτή την περιοχή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις βγήκαμε και μπήκαμε στην σύγχρονη πόλη, όμως κυρίως κυκλοφορούσαμε στα στενά του παλιού Ταλίν. Είναι πράγματι μία πολύ όμορφη περιοχή για να την επισκεφτεί κάποιος μία μέρα και να απολαύσει τις παλιές εκκλησίες, τα όμορφα μικρά και μεγαλύτερα κτίρια, καθώς και τα τείχη με τους πύργους που περιστοιχίζουν την μικρή αυτή περιοχή. Έχει μήκος γύρω στα 1.300 μέτρα και πλάτος περίπου 800. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πηγαίνεις πάνω-κάτω πολύ εύκολα και σε λίγο χρόνο. Μόνο σε ένα σημείο της νότιας πλευράς έχει μία ανηφόρα, ή αν πας από την άλλη πλευρά αρκετά σκαλοπάτια, για να ανέβεις και να θαυμάσεις ένα τμήμα της πόλης που βρίσκεται εκεί, καθώς και την υπόλοιπη από ψηλά.

View attachment 253671

View attachment 253672

View attachment 253673

Τα σκαλοπάτια που έλεγα:
View attachment 253674

View attachment 253675

Δεν θα καθίσω τώρα να αναφέρω όλα τα σημεία που επισκεφτήκαμε, αλλά νομίζω τα είδαμε όλα. Όμως δεν μπήκαμε μέσα σε μουσεία, γιατί σε αυτά τα ταξίδια δεν το συνηθίζουμε. Και δεν αναφέρω τα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης, αφού είναι τόσο μικρή που όποιος πάει, σε λίγες ώρες τα έχει δει όλα. Εκτός αν είναι τύπος που κάθεται στα γραφικά μαγαζάκια για καφέ ή φαγητό. Ή έλκεται από τους κράχτες που ντυμένοι με ντόπιες φορεσιές σε προσκαλούν να δοκιμάσεις ένα μεζέ ή να μπεις στο μαγαζί που διαφημίζουν.

View attachment 253676

View attachment 253677

Να και φωτογράφιση γάμου. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι ότι τους έχει μπροστά στους κάδους απορριμάτων. Εκτός αν τους τραβά από τα γόνατα και πάνω:
View attachment 253678

View attachment 253679

View attachment 253680

View attachment 253681

Βέβαια κάποια στιγμή κουραστήκαμε να περπατάμε και πήγαμε εκτός Παλιάς Πόλης σε ένα πολυκατάστημα (στυλ Mall) όπου καθίσαμε. Μπορείς και να καθίσεις για φαγητό ή ποτό σε διάφορα σημεία του που βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα. Εκεί που καθίσαμε, εγώ έφαγα λίγο φαγητό. Αγοράσαμε από ένα σούπερ μάρκετ και λίγο σχετικά, τρία λίτρα, φθηνό κρασί (φθηνό σε σχέση με τη Φινλανδία) για να έχουμε. Στο τέλος του ταξιδιού βέβαια το ένα λίτρο από αυτά μας έμεινε και το αφήσαμε στο δωμάτιο, αφού στο αεροπλάνο είχαμε μόνο χειραποσκευές και δεν μπορούσαμε να το πάρουμε.

View attachment 253682

View attachment 253684

Εδώ στην Εσθονία τα πράγματα είναι σχετικά ακριβά, μπορώ να πω ίσως και λίγο πιο ακριβά από τις τιμές που έχουν στην Ελλάδα. Για παράδειγμα δεν βρήκαμε κρασί φθηνότερο από 4,5 ευρώ το λίτρο και σε όσα εστιατόρια στην παλιά πόλη κοίταξα δεν βρήκα να υπάρχουν κυρίως πιάτα κάτω από τα 10 ευρώ το ένα. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι βρισκόμασταν σε τουριστική περιοχή. Πάντως εγώ εκεί που καθίσαμε στο Mall έφαγα ένα πιάτο αρκετά καλό και μεγάλο και ένα μικρό γλυκό με 6,30 ευρώ. Ίσως ήταν η πιο φθηνή επιλογή που μπορούσα να έχω στο Ταλίν.

View attachment 253683

Πρέπει να σημειώσω ότι ο καιρός ενώ ήταν πολύ κρύος, και μιλάμε για θερμοκρασίες γύρω στους πέντε βαθμούς Κελσίου, ήταν αρκετά καλός με πολλή ηλιοφάνεια και καθόλου βροχή. Έτσι φορούσαμε τα χειμωνιάτικα μπουφάν που κρατάμε και καπέλα και κασκόλ και κυκλοφορήσουμε σχετικά άνετα σε όλη την πόλη και τραβούσαμε φωτογραφίες και βίντεο. Όχι όπως χτες στο Ελσίνκι με το ψιλόβροχο.

View attachment 253685

View attachment 253686

View attachment 253687

Αυτοί διαμαρτύρονται έξω από τη Ρώσικη πρεσβεία για τη συμπεριφορά του Πούτιν σε διάφορες χώρες:
View attachment 253688

View attachment 253689

Το μνημείο στο Ταλίν από το ναυάγια του πλοίου MS ESTONIA στις 28 Σεπτεμβρίου 1994 με 852 νεκρούς. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει όλη αυτή την υπόθεση. Αξίζει να το ψάξετε.
View attachment 253691

Έχω τόσες υπέροχες φωτογραφίες από την παλιά πόλη του Ταλίν, αλλά δεν μπορώ να βάλω και περισσότερες!

Στο γυρισμό πήγαμε πάλι στο πλοίο μας και ήταν μία γρήγορη επιστροφή αφού εγώ προσωπικά τη μισή ώρα κοιμόμουν καθισμένος στην καρέκλα. Για το πλοίο ήθελα να σημειώσω ότι έχει σε δύο μπαρ ζωντανή μουσική. Στο ένα με έναν καλλιτέχνη που παίζει κιθάρα και τραγουδά και στο άλλο ένα συγκρότημα και οι επιβάτες εκεί μπορούν και να χορεύουν κιόλας. Γενικά όμως η εξυπηρέτηση στο πλοίο νομίζω είναι πολύ καλύτερη από εκείνη στα πλοία της Κρήτης. Έχουν μέσα μέχρι και σούπερ μάρκετ για να ψωνίσει κάποιος ό,τι θέλει. Στην έξοδο προς το Ελσίνκι είδα μια γυναίκα να κουβαλά ένα τεράστιο καρότσι γεμάτο με τα (φθηνά) ψώνια, πιστεύω σε τιμές Εσθονίας, άρα χαμηλότερες από της Φινλανδίας.

View attachment 253690

Η φωτογραφία από ένα εκ των μπαρ του πλοίου:
View attachment 253667

Για αύριο η μέρα όπως είπα έχει εκπλήξεις, αφού δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Βέβαια υπάρχουν δύο περιπτώσεις ή και τρεις ίσως. Από φαγητό εννοείται το βράδυ τη βγάζουμε με σαλάμι, τυρί αλλά και λίγη πίτσα και γενικά στο δωμάτιο μπορούμε να μαγειρέψουμε, αλλά δεν το κάνουμε. Μόνο το φούρνο μικροκυμάτων χρησιμοποιούμε. Α, βράσαμε και κάτι λουκάνικα Φραγκφούρτης, γιατί δεν έχουμε λάδι για τηγάνισμα. Κρατάω ελληνικό καφέ και έτσι το πρωί πίνουμε αυτό που κάνουμε και στην Ελλάδα.
καλε ωραίο είναι το Ταλίν τελικα....Τσουπ στο bucket list
 

Elena2508

Member
Μηνύματα
1.083
Likes
3.596
Επόμενο Ταξίδι
??
Ονειρεμένο Ταξίδι
N. Υόρκη
Πολύ ωραία ιστορία και εξαιρετικές φωτογραφίες!!!
Με εντυπωσίασε η περιοχή των λιμνών με τα υπέροχα φθινοπωρινά χρώματα!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom