georgeant
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Road trip B. Αμερική
Περιεχόμενα
Κεφάλαιο 2ο: Ρέθυμνο
Μαργαρίτες
Συνεχίζοντας προς τα δυτικά η πρώτη μας στάση ήταν το χωριό Μαργαρίτες, ένα μικρό και γραφικό χωριό που είναι διάσημο για τα Κεραμικά του.
Εκ πρώτης το χωριό δε μοιάζει κάτι ιδιαίτερο αν όμως χαθείς στα στενά του καταλαβαίνεις ότι είναι μοναδικό!
View attachment 248489
Στις Μαργαρίτες- που αρχικά λέγονταν Μαγαρίτες- στα δρομάκια υπάρχουν με μεγάλες πήλινες γλάστρες- τις περίφημες μαργαριτσανές στάμνες- έξω από κάθε σπίτι, κεραμικά κρεμασμένα στους τοίχους και πιθάρια που κοσμούν τους ανθοστολισμένους κήπους.
View attachment 248495
Ένα από τα πολλά όμορφα στενά του χωριού
View attachment 248496
Workshop κεραμικών
View attachment 248490
Η αρχιτεκτονική του χωριού έχει ενδιαφέρον καθώς παραπέμπει στην Ενετοκρατία κι έτσι αφθονούν τα ενετικά και βυζαντινά κτίσματα και τα σπίτια με τις σκαλιστές πόρτες.
View attachment 248395
View attachment 248497
Κι άλλα κεραμικά σε διάφορα σχέδια και χρώματα.
View attachment 248484
Στο φούρνο του χωριού. Προμήθειες για το δρόμο.
View attachment 248475
Ένα ακόμα κατάστημα κεραμικών.
View attachment 248476
Δρομάκι
View attachment 248477
View attachment 248478
Μονή Αρκαδίου
15 χλμ νότια του χωριού Μαργαρίτες βρίσκεται η διάσημη Μονή Αρκαδίου. Βλέποντας στο πρόγραμμα ότι είχαμε στις τοποθεσίες ένα μοναστήρι απόρησα γιατί μπορεί να το έχουν επιλέξει ως τουριστικό προορισμό. Να σημειώσω ότι δεν είχα καν ακουστά τη μονή Αρκαδίου οπότε πήγα χωρίς να ξέρω τι θα συναντήσω. Ε λοιπόν έμεινα με το στόμα ανοιχτό.
View attachment 248396
Η μονή από πλάνο drone.
View attachment 248488
Το Μοναστήρι από μόνο του είναι ένα πανέμορφο κτίσμα και ο χώρος ολόκληρος στον οποίο υπάρχουν δέντρα και λουλούδια είναι απλά υπέροχος. Τα ενετικά στοιχεία είναι διακριτά κι εδώ.
View attachment 248397
View attachment 248398
Προσωπικά μου θύμισε κάτι από το Dorne του Game of Thrones (όσοι το βλέπετε θα καταλάβετε τι εννοώ).
View attachment 248400
Φωτογραφία που έβγαλα μόνος μου με το χρονοδιακόπτη. Όχι που θα σκάσω.
Ο Βασίλης κάπου είχε χαθεί και εξερευνούσε το χώρο.
View attachment 248401
Οι τουρίστες που φαίνεται να ήταν κι αυτοί το ίδιο εντυπωσιασμένοι. Μας είπαν ότι τον Αύγουστο έχουν τον εξαπλάσιο αριθμό τουριστών. Ευτυχώς που το είδα έτσι.
View attachment 248402
View attachment 248502
View attachment 248403
View attachment 248404
Το Αρκάδι αποτελεί το ιστορικότερο μοναστήρι της Κρήτης, το οποίο έμελλε να γίνει το ιερότερο σύμβολο των Αγώνων των Κρητικών για την Ελευθερία, καθώς εδώ έγινε το τραγικό ολοκαύτωμα του 1866 που άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση του νησιού το 1898. Μάλιστα, η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι ως Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.
Σε αυτό το δέντρο μπορούμε να δούμε ακόμα σφαίρες εκείνης της εποχής.
View attachment 248498
View attachment 248405
Το καμπαναριό της Μονής.
View attachment 248406
Δεν έχω επισκεφτεί τα άπειρα μοναστήρια στη ζωή μου αλλά από όσα έχω δει αυτό είναι με διαφορά το ομορφότερο. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη ανεξάρτητα αν πηγαίνεις για θρησκευτικούς λόγους ή απλά θες να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική ή γενικά το χώρο.
Τριόπετρα
Φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Μονή Αρκαδίου σειρά είχε η παραλία Τριόπετρα στα νότια του Νομού.
Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να καταλάβετε γιατί ονομάστηκε έτσι η παραλία.
View attachment 248407
Υπέροχη, τεράστια παραλία με καταγάλανα νερά. Στη Νότια Κρήτη υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες του νησιού.
View attachment 248485
View attachment 248408
Ρέθυμνο
Τι να πρωτογράψω για αυτή την πόλη. Αν και τα φώτα της δημοσιότητας τα παίρνουν κατά βάση τα Χανιά εγώ ερωτεύτηκα το Ρέθυμνο. Τα μικρά γραφικά στενάκια του πνιγμένα στις βουκαμβίλιες μου θύμισαν έντονα Ναύπλιο. Το ενετικό στοιχείο είναι κι εδώ διάχυτο και θα τολμήσω να πω (κι ας πέσουν κάποιοι να με φάνε) ότι σε κάποιες γωνιές του μου θύμισε Ρώμη. Έχει φρούριο, έχει φάρο, έχει ακτογραμμή που περνά ακριβώς μπροστά από την πόλη, έχει τέλειο παγωτό, έχει τα πάντα. Το αγάπησα και το νοσταλγώ ήδη.
Ένα από τα πολλά στενά του Ρεθύμνου με εστιατόρια.
View attachment 248409
Η παραλία ακριβώς μπροστά από τον κεντρικό δρόμο.
View attachment 248486
Ο Βασίλης σπούδαζε εδώ πριν από 15 χρόνια περίπου και μου είπε ότι έχει αλλάξει πάρα πολύ. Έχει γίνει πολύ πιο τουριστικό, έχει εξελιχθεί, έχουν ανοίξει πολλά καινούργια καταστήματα. Είναι ωραίο μια πόλη να παίρνει την προσοχή που της αρμόζει και να εξελίσσεται.
Το Νερατζέ τζαμί με τον 27μετρο εντυπωσιακό μιναρέ του, ένα από τα σήματα κατατεθέν του Ρεθύμνου.
View attachment 248410
Ο μιναρές
View attachment 248411
Εμπορικά καταστήματα.
View attachment 248412
Κι άλλα ταβερνάκια και ξενοδοχεία.
View attachment 248413
View attachment 248414
Γωνιές της πόλης
View attachment 248415
Στο λιμάνι του Ρεθύμνου με φόντο το φάρο. Οι φοίνικες δημιουργούν ένα πανέμορφο εξωτικό σκηνικό.
View attachment 248445
Ο φάρος του Ενετικού Λιμανιού του Ρεθύμνου αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος εναπομείναντα Αιγυπτιακό Φάρο της Κρήτης, μετά από το φάρο των Χανίων.
View attachment 248416
Ξύλινες προσόψεις με έντονο το Οθωμανικό στοιχείο.
View attachment 248417
Ίσως το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης μαζί με τη Φορτέτζα, η Κρήνη Ριμόντι βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου (στην ομώνυμη πλατεία Ριμόντι) και πολλούς αιώνες τώρα, προσφέρει δροσερό νερό στους περαστικούς.
View attachment 248418
View attachment 248432
Η κρήνη Ριμόντι χτίστηκε το 1626 από τον ενετό Ρέκτορα του Ρεθύμνου Α. Ριμόντι, από τον οποίο πήρε και το όνομά της.
View attachment 248433 View attachment 248434
Από τα πιο όμορφα σημεία της Παλιάς Πόλης.
View attachment 248435
Τριγύρω υπάρχουν διάφορα παγωτατζίδικα οπότε μη διστάσετε να δοκιμάσετε περνώντας από εκεί
View attachment 248451
Μερικά στενά ακόμα.
View attachment 248419
Όμορφη διακόσμηση στα καφέ.
View attachment 248500
Τοπικά προϊόντα
View attachment 248492
Ο δρόμος που οδηγεί στην είσοδο του φρουρίου Φορτέτζα.
View attachment 248493
View attachment 248499
Η οδός Αρκαδίου, κεντρικός δρόμος του Ρεθύμνου με πολλά εμπορικά καταστήματα και όμορφα κτίρια.
View attachment 248461
View attachment 248501
Από τα πιο πολυφωτογραφημένα στενάκια της πόλης με το χαρακτηριστικό ότι στο βάθος φαίνεται ο μιναρές από το τζαμί Νερατζέ.
View attachment 248452
View attachment 248436
Για μένα ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Ρεθύμνου.
View attachment 248437
Η Φορτέτζα (Fortezza) είναι το Ενετικό Κάστρο στο Ρέθυμνο, το οποίο δεσπόζει στο λόφο του Παλαιόκαστρου, σχεδόν μέσα στο κέντρο της παλιάς πόλης. Η Φορτέτζα είναι ορατή από κάθε γωνία της πόλης, ενώ παράλληλα έχει πανοραμική θέα σε όλο το Ρέθυμνο και στην δυτική ακτή, κρύβοντας μέσα της ολόκληρη ιστορία αιώνων.
Η θέα της πόλης από τη Φορτέτζα.
View attachment 248453 View attachment 248458
Το τζαμί της Φορτέτζας με τον τεράστιο τρούλο του.
View attachment 248454
Μέσα στο τζαμί.
View attachment 248456
View attachment 248455
Άποψη του λιμανιού.
View attachment 248457
Άποψη της πόλης από διαφορετική γωνία.
View attachment 248459
Και φυσικά όπου κι αν κοιτάξεις έχεις θέα σε άπειρο μπλε...
View attachment 248460
Και πάλι στους δρόμους της πόλης!
Σε αυτή τη μικρή πλατεία βγήκαμε τυχαία ένα βράδυ κάνοντας βόλτα στην πόλη. Λέγεται πλατεία 25ης Μαρτίου και είναι μικρή, ήσυχη και γραφική. Μου άρεσε τόσο πολύ που ξαναήρθαμε την επόμενη για να τη δω και με το φως της ημέρας.
View attachment 248462 View attachment 248463 View attachment 248464
Το στενάκι που μας έβγαλε στην πλατεία.
View attachment 248465
Μερικές γωνιές της πόλης ακόμα. View attachment 248438 View attachment 248439
Ο Ενετικός Ναός της Κυρίας των Αγγέλων.
View attachment 248440
Η Νικηφόρου Φωκά, ακόμα ένας πανέμορφος και γραφικός δρόμος.
View attachment 248441 View attachment 248442
View attachment 248443
Πανέμορφη Ενετική θύρα.
View attachment 248444
Στο παλιό Ενετικό Λιμάνι, ψαρόβαρκες.
View attachment 248446
Με μια δόση νοσταλγίας επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο που σπούδασε ο Βασίλης.
View attachment 248508
Μου έκανε ένα μικρό tour, θυμήθηκε τα παλιά κι εγώ θαύμασα το κτίριο του Πανεπιστημίου που από τη βιβλιοθήκη του έχεις θέα στη θάλασσα. Μου είπε ότι θυμόταν πως από τη βιβλιοθήκη καθώς μελετάς, μπορείς να ακούς τον ήχο των κυμάτων και κοιτώντας έξω από το τζάμι να τα βλέπεις να σκάνε σχεδόν μπροστά σου. Όμορφη ανάμνηση.
Ηλιοβασίλεμα κοντά στο εστιατόριο Cavo. Εδώ έχεις μια τέλεια θέα της Φορτέτζας και της παλιάς πόλης.
View attachment 248420 View attachment 248421
View attachment 248467
Το εστιατόριο Cavo
View attachment 248468
View attachment 248494
Να γίνεται και δουλίτσα, όχι μόνο sightseeing
View attachment 248481
View attachment 248422
Επιστρέφοντας το κέντρο. Αυτό είναι που στη φωτογραφία λέγεται magic hour..
View attachment 248424
Η Φορτέτζα, φωταγωγημένη.
View attachment 248423
Ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα που πετύχαμε μία από τις επόμενες ημέρες, ακριβώς κάτω από το φρούριο.
View attachment 248469
Άνθρωποι που θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα. View attachment 248470
Σάββατο βράδυ και βόλτα στο λιμάνι. Η δουλειά για σήμερα είχε τελειώσει και δεν άντεχα να κουβαλάω άλλο την κάμερα. Την άφησα λοιπόν στο ξενοδοχείο και με μοναδικό εξοπλισμό καταγραφής εικόνων τα μάτια μου (άντε και το κινητό) βγήκαμε περατζάδα στο λιμάνι. Η μουσική από τα κλαμπ ακουγόταν παντού, το Ρέθυμνο μάλλον ξέρει καλά να διασκεδάζει. Εγώ έκοβα βόλτες στην παραλία του λιμανιού ακούγοντας τον απαλό παφλασμό του νερού και βλέποντας αυτή τη θέα, που δυστυχώς το κινητό δεν μπορεί να την αποτυπώσει ούτε στο ελάχιστον. Ο παραλιακός δρόμος με τους φοίνικες στη σειρά.
View attachment 248482
Και μια βόλτα στο φάρο.
View attachment 248509
Άποψη του λιμανιού από το φάρο.
View attachment 248483
Παραλία Επισκοπής
Μεγάλη παραλία πολύ κοντά στο Ρέθυμνο.
View attachment 248448
Εδώ μπορείς να απολαύσεις εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα σαν αυτό. Τα σύννεφα όχι μόνο δε με ενόχλησαν αλλά νομίζω δίνουν κάτι μοναδικό στο τοπίο.
View attachment 248447
Το χρυσαφί χρώμα του ήλιου.
View attachment 248449
View attachment 248450
Παραλία Σπηλιές
Περίπου 30 λεπτά από την πόλη του Ρεθύμνου. Η παραλία ονομάστηκε έτσι λόγω των μικρών σπηλιών που υπάρχουν στη θάλασσα αλλά και στην παραλία για αυτούς που επιθυμούν σκιά. Ενδείκνυται και για τολμηρούς που θέλουν να κάνουν βουτιές από τους βράχους.
View attachment 248466
Παραλίες Δαμνόνι και Αμμούδι
Στα νότια του νομού στην περιοχή του Πλακιά υπάρχουν αυτές οι όμορφες παραλίες που βρίσκονται σχεδόν η μία δίπλα στην άλλη.
Παραλία Δαμνόνι
View attachment 248487
View attachment 248425
Ο Βασίλης, ακούραστος οδηγός του αυτοκινήτου. Του αξίζουν μερικές στιγμές χαλάρωσης όπως αυτή!
View attachment 248427
View attachment 248428
Φωτογραφία από το Αμμούδι δεν έχω γιατί πριν το Αμμούδι υπάρχει η παραλία Αμμουδάκι που εγώ μπερδεύτηκα και πήγα και άρχισα να τραβάω με την κάμερα από ψηλά μέχρι που είδα μετά τα πλάνα στη μηχανή και πρόσεξα ότι όλοι είναι τσίτσιδοι! Μα καλά λέω, με στείλανε σε παραλία γυμνιστών και δε μου είπαν τίποτα; Τι πλάνα να τραβήξω από εδώ και τι τα θέλουν; Όχι τίποτα άλλο, θα φάω και ξύλο στο τέλος. Το θέμα ήταν ότι από ψηλά δεν φαινόταν κάτι τέτοιο μέχρι που έκανα ζουμ στην κάμερα. Πολύ γέλιο.
Παρανόηση λοιπόν. Άλλη παραλία το Αμμούδι και άλλη το Αμμουδάκι που είναι ενδιάμεσα.
Η λιλιπούτεια παραλία Κλεισούδι. Ευτυχώς αυτήν την πρόλαβα άδεια γιατί μετά γέμισε επίσης με γυμνούς κολυμβητές
View attachment 248426
View attachment 248491
Στο δρόμο της επιστροφής, το φαράγγι Κουρταλιώτη.
View attachment 248429
Για να δεις όλες τις φυσικές ομορφιές του φαραγγιού (πρόκειται για κάτι μοναδικό πραγματικά) χρειάζεσαι χρόνο. Κι εμείς δυστυχώς δεν είχαμε. Κάναμε μια στάση όμως για να το φωτογραφήσω από ψηλά.
View attachment 248430
Η εκκλησία του Οσίου Νικολάου του Κουρταλιώτη
View attachment 248431
Επιστρέφοντας στο Ρέθυμνο πετύχαμε το παρακάτω εκπληκτικό.
View attachment 248479
Ένα αυτοκίνητο της δεκαετίας του '20; Του '30; Πήγαινε με 30 και από πίσω του είχε δημιουργηθεί κομβόι. Όλοι κορτάρανε και προσπαθούσαν να προσπεράσουν, εγώ ενθουσιάστηκα. Η πινακίδα έγραφε "Peking to Paris". Αν έχει κάνει road trip με αυτό το αυτοκίνητο - αντίκα από το Πεκίνο ως το Παρίσι θα τρελαθώ. Οι τύποι που ταξιδεύουν είναι εντελώς παλαβοί (με την καλή έννοια). Πραγματική περιπέτεια. Οδηγούσε μια κοπέλα και καθώς προσπεράσαμε τη χαιρέτησα φιλικά και μου ανταπέδωσε με χαμόγελο. Μετά τα αγενέστατα κορναρίσματα νομίζω έπρεπε.
View attachment 248480
Αργυρούπολη
Φεύγοντας από το νομό με κατεύθυνση τα Χανιά η ιδιοκτήτρια του καταλύματος που μέναμε μας πρότεινε να κάνουμε μια στάση στο χωριό Αργυρούπολη με τους όμορφους καταρράχτες. Έτσι είπε επί λέξη. Αν και ήταν εκτός προγράμματος εφόσον ήταν στο δρόμο μας είπαμε να κάνουμε μια στάση.
View attachment 248471
Το χωριό πολύ όμορφο, βέβαια καταρράκτες ούτε για δείγμα. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές πηγές αλλά επειδή το καλοκαίρι ήταν αρκετά ξηρό δεν είχαν πολύ νερό.
View attachment 248472
Παρκάροντας το αυτοκίνητο ψάχναμε κάποιον να τον ρωτήσουμε που μπορούμε να βρούμε αυτόν τον καταρράκτη. Ρωτώντας στην ταβέρνα τον ιδιοκτήτη από πού μπορούμε να βγούμε στους καταρράκτες η απάντησή του ήταν "καλά μην περιμένεις να δεις και τα Τζουμέρκα". Πέθανα στο γέλιο! Υπάρχει καλύτερο χιούμορ από τον αυτοσαρκασμό; Τρομερός ο κυριούλης.
View attachment 248473
Το σημείο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο.
View attachment 248474
Στο Ρέθυμνο μείναμε 3 ημέρες και νομίζω ήταν οι καλύτερες από όλη τη διαμονή μας στην Κρήτη. Το λάτρεψα το Ρέθυμνο και μακάρι να καταφέρω να ξαναπάω αποκλειστικά για διακοπές αυτή τη φορά χωρίς το άγχος της δουλειάς.
Επόμενος προορισμός, νομός Χανίων.
Μαργαρίτες
Συνεχίζοντας προς τα δυτικά η πρώτη μας στάση ήταν το χωριό Μαργαρίτες, ένα μικρό και γραφικό χωριό που είναι διάσημο για τα Κεραμικά του.
Εκ πρώτης το χωριό δε μοιάζει κάτι ιδιαίτερο αν όμως χαθείς στα στενά του καταλαβαίνεις ότι είναι μοναδικό!
View attachment 248489
Στις Μαργαρίτες- που αρχικά λέγονταν Μαγαρίτες- στα δρομάκια υπάρχουν με μεγάλες πήλινες γλάστρες- τις περίφημες μαργαριτσανές στάμνες- έξω από κάθε σπίτι, κεραμικά κρεμασμένα στους τοίχους και πιθάρια που κοσμούν τους ανθοστολισμένους κήπους.
View attachment 248495
Ένα από τα πολλά όμορφα στενά του χωριού
View attachment 248496
Workshop κεραμικών
View attachment 248490
Η αρχιτεκτονική του χωριού έχει ενδιαφέρον καθώς παραπέμπει στην Ενετοκρατία κι έτσι αφθονούν τα ενετικά και βυζαντινά κτίσματα και τα σπίτια με τις σκαλιστές πόρτες.
View attachment 248395
View attachment 248497
Κι άλλα κεραμικά σε διάφορα σχέδια και χρώματα.
View attachment 248484
Στο φούρνο του χωριού. Προμήθειες για το δρόμο.
View attachment 248475
Ένα ακόμα κατάστημα κεραμικών.
View attachment 248476
Δρομάκι
View attachment 248477
View attachment 248478
Μονή Αρκαδίου
15 χλμ νότια του χωριού Μαργαρίτες βρίσκεται η διάσημη Μονή Αρκαδίου. Βλέποντας στο πρόγραμμα ότι είχαμε στις τοποθεσίες ένα μοναστήρι απόρησα γιατί μπορεί να το έχουν επιλέξει ως τουριστικό προορισμό. Να σημειώσω ότι δεν είχα καν ακουστά τη μονή Αρκαδίου οπότε πήγα χωρίς να ξέρω τι θα συναντήσω. Ε λοιπόν έμεινα με το στόμα ανοιχτό.
View attachment 248396
Η μονή από πλάνο drone.
View attachment 248488
Το Μοναστήρι από μόνο του είναι ένα πανέμορφο κτίσμα και ο χώρος ολόκληρος στον οποίο υπάρχουν δέντρα και λουλούδια είναι απλά υπέροχος. Τα ενετικά στοιχεία είναι διακριτά κι εδώ.
View attachment 248397
View attachment 248398
Προσωπικά μου θύμισε κάτι από το Dorne του Game of Thrones (όσοι το βλέπετε θα καταλάβετε τι εννοώ).
View attachment 248400
Φωτογραφία που έβγαλα μόνος μου με το χρονοδιακόπτη. Όχι που θα σκάσω.
View attachment 248401
Οι τουρίστες που φαίνεται να ήταν κι αυτοί το ίδιο εντυπωσιασμένοι. Μας είπαν ότι τον Αύγουστο έχουν τον εξαπλάσιο αριθμό τουριστών. Ευτυχώς που το είδα έτσι.
View attachment 248402
View attachment 248502
View attachment 248403
View attachment 248404
Το Αρκάδι αποτελεί το ιστορικότερο μοναστήρι της Κρήτης, το οποίο έμελλε να γίνει το ιερότερο σύμβολο των Αγώνων των Κρητικών για την Ελευθερία, καθώς εδώ έγινε το τραγικό ολοκαύτωμα του 1866 που άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση του νησιού το 1898. Μάλιστα, η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι ως Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.
Σε αυτό το δέντρο μπορούμε να δούμε ακόμα σφαίρες εκείνης της εποχής.
View attachment 248498
View attachment 248405
Το καμπαναριό της Μονής.
View attachment 248406
Δεν έχω επισκεφτεί τα άπειρα μοναστήρια στη ζωή μου αλλά από όσα έχω δει αυτό είναι με διαφορά το ομορφότερο. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη ανεξάρτητα αν πηγαίνεις για θρησκευτικούς λόγους ή απλά θες να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική ή γενικά το χώρο.
Τριόπετρα
Φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Μονή Αρκαδίου σειρά είχε η παραλία Τριόπετρα στα νότια του Νομού.
Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να καταλάβετε γιατί ονομάστηκε έτσι η παραλία.
View attachment 248407
Υπέροχη, τεράστια παραλία με καταγάλανα νερά. Στη Νότια Κρήτη υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες του νησιού.
View attachment 248485
View attachment 248408
Ρέθυμνο
Τι να πρωτογράψω για αυτή την πόλη. Αν και τα φώτα της δημοσιότητας τα παίρνουν κατά βάση τα Χανιά εγώ ερωτεύτηκα το Ρέθυμνο. Τα μικρά γραφικά στενάκια του πνιγμένα στις βουκαμβίλιες μου θύμισαν έντονα Ναύπλιο. Το ενετικό στοιχείο είναι κι εδώ διάχυτο και θα τολμήσω να πω (κι ας πέσουν κάποιοι να με φάνε) ότι σε κάποιες γωνιές του μου θύμισε Ρώμη. Έχει φρούριο, έχει φάρο, έχει ακτογραμμή που περνά ακριβώς μπροστά από την πόλη, έχει τέλειο παγωτό, έχει τα πάντα. Το αγάπησα και το νοσταλγώ ήδη.
Ένα από τα πολλά στενά του Ρεθύμνου με εστιατόρια.
View attachment 248409
Η παραλία ακριβώς μπροστά από τον κεντρικό δρόμο.
View attachment 248486
Ο Βασίλης σπούδαζε εδώ πριν από 15 χρόνια περίπου και μου είπε ότι έχει αλλάξει πάρα πολύ. Έχει γίνει πολύ πιο τουριστικό, έχει εξελιχθεί, έχουν ανοίξει πολλά καινούργια καταστήματα. Είναι ωραίο μια πόλη να παίρνει την προσοχή που της αρμόζει και να εξελίσσεται.
Το Νερατζέ τζαμί με τον 27μετρο εντυπωσιακό μιναρέ του, ένα από τα σήματα κατατεθέν του Ρεθύμνου.
View attachment 248410
Ο μιναρές
View attachment 248411
Εμπορικά καταστήματα.
View attachment 248412
Κι άλλα ταβερνάκια και ξενοδοχεία.
View attachment 248413
View attachment 248414
Γωνιές της πόλης
View attachment 248415
Στο λιμάνι του Ρεθύμνου με φόντο το φάρο. Οι φοίνικες δημιουργούν ένα πανέμορφο εξωτικό σκηνικό.
View attachment 248445
Ο φάρος του Ενετικού Λιμανιού του Ρεθύμνου αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος εναπομείναντα Αιγυπτιακό Φάρο της Κρήτης, μετά από το φάρο των Χανίων.
View attachment 248416
Ξύλινες προσόψεις με έντονο το Οθωμανικό στοιχείο.
View attachment 248417
Ίσως το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης μαζί με τη Φορτέτζα, η Κρήνη Ριμόντι βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου (στην ομώνυμη πλατεία Ριμόντι) και πολλούς αιώνες τώρα, προσφέρει δροσερό νερό στους περαστικούς.
View attachment 248418
View attachment 248432
Η κρήνη Ριμόντι χτίστηκε το 1626 από τον ενετό Ρέκτορα του Ρεθύμνου Α. Ριμόντι, από τον οποίο πήρε και το όνομά της.
View attachment 248433 View attachment 248434
Από τα πιο όμορφα σημεία της Παλιάς Πόλης.
View attachment 248435
Τριγύρω υπάρχουν διάφορα παγωτατζίδικα οπότε μη διστάσετε να δοκιμάσετε περνώντας από εκεί
View attachment 248451
Μερικά στενά ακόμα.
View attachment 248419
Όμορφη διακόσμηση στα καφέ.
View attachment 248500
Τοπικά προϊόντα
View attachment 248492
Ο δρόμος που οδηγεί στην είσοδο του φρουρίου Φορτέτζα.
View attachment 248493
View attachment 248499
Η οδός Αρκαδίου, κεντρικός δρόμος του Ρεθύμνου με πολλά εμπορικά καταστήματα και όμορφα κτίρια.
View attachment 248461
View attachment 248501
Από τα πιο πολυφωτογραφημένα στενάκια της πόλης με το χαρακτηριστικό ότι στο βάθος φαίνεται ο μιναρές από το τζαμί Νερατζέ.
View attachment 248452
View attachment 248436
Για μένα ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Ρεθύμνου.
View attachment 248437
Η Φορτέτζα (Fortezza) είναι το Ενετικό Κάστρο στο Ρέθυμνο, το οποίο δεσπόζει στο λόφο του Παλαιόκαστρου, σχεδόν μέσα στο κέντρο της παλιάς πόλης. Η Φορτέτζα είναι ορατή από κάθε γωνία της πόλης, ενώ παράλληλα έχει πανοραμική θέα σε όλο το Ρέθυμνο και στην δυτική ακτή, κρύβοντας μέσα της ολόκληρη ιστορία αιώνων.
Η θέα της πόλης από τη Φορτέτζα.
View attachment 248453 View attachment 248458
Το τζαμί της Φορτέτζας με τον τεράστιο τρούλο του.
View attachment 248454
Μέσα στο τζαμί.
View attachment 248456
View attachment 248455
Άποψη του λιμανιού.
View attachment 248457
Άποψη της πόλης από διαφορετική γωνία.
View attachment 248459
Και φυσικά όπου κι αν κοιτάξεις έχεις θέα σε άπειρο μπλε...
View attachment 248460
Και πάλι στους δρόμους της πόλης!
Σε αυτή τη μικρή πλατεία βγήκαμε τυχαία ένα βράδυ κάνοντας βόλτα στην πόλη. Λέγεται πλατεία 25ης Μαρτίου και είναι μικρή, ήσυχη και γραφική. Μου άρεσε τόσο πολύ που ξαναήρθαμε την επόμενη για να τη δω και με το φως της ημέρας.
View attachment 248462 View attachment 248463 View attachment 248464
Το στενάκι που μας έβγαλε στην πλατεία.
View attachment 248465
Μερικές γωνιές της πόλης ακόμα. View attachment 248438 View attachment 248439
Ο Ενετικός Ναός της Κυρίας των Αγγέλων.
View attachment 248440
Η Νικηφόρου Φωκά, ακόμα ένας πανέμορφος και γραφικός δρόμος.
View attachment 248441 View attachment 248442
View attachment 248443
Πανέμορφη Ενετική θύρα.
View attachment 248444
Στο παλιό Ενετικό Λιμάνι, ψαρόβαρκες.
View attachment 248446
Με μια δόση νοσταλγίας επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο που σπούδασε ο Βασίλης.
View attachment 248508
Μου έκανε ένα μικρό tour, θυμήθηκε τα παλιά κι εγώ θαύμασα το κτίριο του Πανεπιστημίου που από τη βιβλιοθήκη του έχεις θέα στη θάλασσα. Μου είπε ότι θυμόταν πως από τη βιβλιοθήκη καθώς μελετάς, μπορείς να ακούς τον ήχο των κυμάτων και κοιτώντας έξω από το τζάμι να τα βλέπεις να σκάνε σχεδόν μπροστά σου. Όμορφη ανάμνηση.
Ηλιοβασίλεμα κοντά στο εστιατόριο Cavo. Εδώ έχεις μια τέλεια θέα της Φορτέτζας και της παλιάς πόλης.
View attachment 248420 View attachment 248421
View attachment 248467
Το εστιατόριο Cavo
View attachment 248468
View attachment 248494
Να γίνεται και δουλίτσα, όχι μόνο sightseeing
View attachment 248481
View attachment 248422
Επιστρέφοντας το κέντρο. Αυτό είναι που στη φωτογραφία λέγεται magic hour..
View attachment 248424
Η Φορτέτζα, φωταγωγημένη.
View attachment 248423
Ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα που πετύχαμε μία από τις επόμενες ημέρες, ακριβώς κάτω από το φρούριο.
View attachment 248469
Άνθρωποι που θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα. View attachment 248470
Σάββατο βράδυ και βόλτα στο λιμάνι. Η δουλειά για σήμερα είχε τελειώσει και δεν άντεχα να κουβαλάω άλλο την κάμερα. Την άφησα λοιπόν στο ξενοδοχείο και με μοναδικό εξοπλισμό καταγραφής εικόνων τα μάτια μου (άντε και το κινητό) βγήκαμε περατζάδα στο λιμάνι. Η μουσική από τα κλαμπ ακουγόταν παντού, το Ρέθυμνο μάλλον ξέρει καλά να διασκεδάζει. Εγώ έκοβα βόλτες στην παραλία του λιμανιού ακούγοντας τον απαλό παφλασμό του νερού και βλέποντας αυτή τη θέα, που δυστυχώς το κινητό δεν μπορεί να την αποτυπώσει ούτε στο ελάχιστον. Ο παραλιακός δρόμος με τους φοίνικες στη σειρά.
View attachment 248482
Και μια βόλτα στο φάρο.
View attachment 248509
Άποψη του λιμανιού από το φάρο.
View attachment 248483
Παραλία Επισκοπής
Μεγάλη παραλία πολύ κοντά στο Ρέθυμνο.
View attachment 248448
Εδώ μπορείς να απολαύσεις εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα σαν αυτό. Τα σύννεφα όχι μόνο δε με ενόχλησαν αλλά νομίζω δίνουν κάτι μοναδικό στο τοπίο.
View attachment 248447
Το χρυσαφί χρώμα του ήλιου.
View attachment 248449
View attachment 248450
Παραλία Σπηλιές
Περίπου 30 λεπτά από την πόλη του Ρεθύμνου. Η παραλία ονομάστηκε έτσι λόγω των μικρών σπηλιών που υπάρχουν στη θάλασσα αλλά και στην παραλία για αυτούς που επιθυμούν σκιά. Ενδείκνυται και για τολμηρούς που θέλουν να κάνουν βουτιές από τους βράχους.
View attachment 248466
Παραλίες Δαμνόνι και Αμμούδι
Στα νότια του νομού στην περιοχή του Πλακιά υπάρχουν αυτές οι όμορφες παραλίες που βρίσκονται σχεδόν η μία δίπλα στην άλλη.
Παραλία Δαμνόνι
View attachment 248487
View attachment 248425
Ο Βασίλης, ακούραστος οδηγός του αυτοκινήτου. Του αξίζουν μερικές στιγμές χαλάρωσης όπως αυτή!
View attachment 248427
View attachment 248428
Φωτογραφία από το Αμμούδι δεν έχω γιατί πριν το Αμμούδι υπάρχει η παραλία Αμμουδάκι που εγώ μπερδεύτηκα και πήγα και άρχισα να τραβάω με την κάμερα από ψηλά μέχρι που είδα μετά τα πλάνα στη μηχανή και πρόσεξα ότι όλοι είναι τσίτσιδοι! Μα καλά λέω, με στείλανε σε παραλία γυμνιστών και δε μου είπαν τίποτα; Τι πλάνα να τραβήξω από εδώ και τι τα θέλουν; Όχι τίποτα άλλο, θα φάω και ξύλο στο τέλος. Το θέμα ήταν ότι από ψηλά δεν φαινόταν κάτι τέτοιο μέχρι που έκανα ζουμ στην κάμερα. Πολύ γέλιο.
Παρανόηση λοιπόν. Άλλη παραλία το Αμμούδι και άλλη το Αμμουδάκι που είναι ενδιάμεσα.
Η λιλιπούτεια παραλία Κλεισούδι. Ευτυχώς αυτήν την πρόλαβα άδεια γιατί μετά γέμισε επίσης με γυμνούς κολυμβητές
View attachment 248426
View attachment 248491
Στο δρόμο της επιστροφής, το φαράγγι Κουρταλιώτη.
View attachment 248429
Για να δεις όλες τις φυσικές ομορφιές του φαραγγιού (πρόκειται για κάτι μοναδικό πραγματικά) χρειάζεσαι χρόνο. Κι εμείς δυστυχώς δεν είχαμε. Κάναμε μια στάση όμως για να το φωτογραφήσω από ψηλά.
View attachment 248430
Η εκκλησία του Οσίου Νικολάου του Κουρταλιώτη
View attachment 248431
Επιστρέφοντας στο Ρέθυμνο πετύχαμε το παρακάτω εκπληκτικό.
View attachment 248479
Ένα αυτοκίνητο της δεκαετίας του '20; Του '30; Πήγαινε με 30 και από πίσω του είχε δημιουργηθεί κομβόι. Όλοι κορτάρανε και προσπαθούσαν να προσπεράσουν, εγώ ενθουσιάστηκα. Η πινακίδα έγραφε "Peking to Paris". Αν έχει κάνει road trip με αυτό το αυτοκίνητο - αντίκα από το Πεκίνο ως το Παρίσι θα τρελαθώ. Οι τύποι που ταξιδεύουν είναι εντελώς παλαβοί (με την καλή έννοια). Πραγματική περιπέτεια. Οδηγούσε μια κοπέλα και καθώς προσπεράσαμε τη χαιρέτησα φιλικά και μου ανταπέδωσε με χαμόγελο. Μετά τα αγενέστατα κορναρίσματα νομίζω έπρεπε.
View attachment 248480
Αργυρούπολη
Φεύγοντας από το νομό με κατεύθυνση τα Χανιά η ιδιοκτήτρια του καταλύματος που μέναμε μας πρότεινε να κάνουμε μια στάση στο χωριό Αργυρούπολη με τους όμορφους καταρράχτες. Έτσι είπε επί λέξη. Αν και ήταν εκτός προγράμματος εφόσον ήταν στο δρόμο μας είπαμε να κάνουμε μια στάση.
View attachment 248471
Το χωριό πολύ όμορφο, βέβαια καταρράκτες ούτε για δείγμα. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές πηγές αλλά επειδή το καλοκαίρι ήταν αρκετά ξηρό δεν είχαν πολύ νερό.
View attachment 248472
Παρκάροντας το αυτοκίνητο ψάχναμε κάποιον να τον ρωτήσουμε που μπορούμε να βρούμε αυτόν τον καταρράκτη. Ρωτώντας στην ταβέρνα τον ιδιοκτήτη από πού μπορούμε να βγούμε στους καταρράκτες η απάντησή του ήταν "καλά μην περιμένεις να δεις και τα Τζουμέρκα". Πέθανα στο γέλιο! Υπάρχει καλύτερο χιούμορ από τον αυτοσαρκασμό; Τρομερός ο κυριούλης.
View attachment 248473
Το σημείο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο.
View attachment 248474
Στο Ρέθυμνο μείναμε 3 ημέρες και νομίζω ήταν οι καλύτερες από όλη τη διαμονή μας στην Κρήτη. Το λάτρεψα το Ρέθυμνο και μακάρι να καταφέρω να ξαναπάω αποκλειστικά για διακοπές αυτή τη φορά χωρίς το άγχος της δουλειάς.
Επόμενος προορισμός, νομός Χανίων.