Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι στην Κρήτη. Γάργαρα νερά

mel

Member
Μηνύματα
359
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Πριν από 3-4 χρόνια είχα διαβάσει για το Γαϊδουρονήσι. Ότι έχει παραμυθένια νερά κλπ. Βασικά το έβαλα μεν στη λίστα επιθυμιών αλλά χωρίς να το έχω προτεραιότητα ή να το θεωρώ πιθανό να πάω. Και να που ήρθε μπροστά μου μόνο του, καθώς ήρθα να δουλέψω στο Λασίθι. Και πήγα σήμερα.

Πριν έρθω, έψαξα πληροφορίες στο διαδίκτυο. Και βρήκα και εντυπώσεις. Πολλά ήταν τα αρνητικά, με κορυφαίο ένα χυδαίο κατ’εμέ σχόλιο στο οποίο ένας παραπονιόταν για τις τιμές στις ξαπλώστρες. Χυδαίο γιατί τα νερά δεν υπάρχουν. Κυριολεκτικά «Ποιες Μαλδίβες;». Χυδαίο γιατί άλλο το θέμα της εκμετάλλευσης κι άλλο το φυσικό τοπίο κι ο άνθρωπος δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο για την εκπληκτική φυσική ομορφιά.

Τα μέτρα και στα σταθμά

Σε αυτή την ενότητα θα κάνω μια διευκρίνιση. Ναι, τίθεται θέμα εξωφρενικών τιμών και μάλιστα έκανε κακή εντύπωση και μια τεράστια ταμπέλα που έγραφε 10€ για ξαπλώστρα-ομπρέλα. Αλλά το πράμα είναι απλό. Φέρνεις δική σου ομπρέλα και τέλος.

Που, για να τα λέμε και όλα, επειδή σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο όσοι θέλουν τις ανέσεις του πολιτισμού, αν εμένα θα μου έκανε κάτι κακή εντύπωση, αυτό θα ήταν και μόνο η ύπαρξη των ομπρελοκαθισμάτων όποια κι αν είναι η τιμή τους. Μιλώ ως φυσιολάτρης που δεν αγαπά την πολυκοσμία και δη στις παραλίες, πηγαίνει για μπάνιο μόνο όπου έχει γάργαρο νερό και δεν έχει καμιά ανάγκη ούτε από ομπρέλα ούτε από καναπέ. Και να σας πω κάτι; Το νερό στο Γαϊδουρονήσι είναι τόσο καθαρό που πρώτη φορά στη ζωή μου βούτηξα Μάιο μήνα κιόλας (σήμερα πήγα) πριν απλώσω την πετσέτα μου. Μόνο που το είδα άφησα το σάκο κάτω και βούτηξα.

Τα θετικά του να πας στο Γαϊδουρονήσι

Το νερό, το νερό, το νερό. Ενδείκνυται για όσους, σαν εμένα, αγαπούν το πεντακάθαρο και διαυγές νερό, τις ρηχές θάλασσες και τον αμμουδερό βυθό.

Το νερό είναι υπέροχο ακόμη κι όταν είσαι πάνω στο πλοίο, καθώς πλησιάζεις. Ενώ σε όλη τη διαδρομή η θάλασσα έχει το γνωστό βαθύ μπλε χρώμα, όσο κοντεύεις στο νησί (υπολογίζω 3-5 χιλιόμετρα) πολύ απλά έχει ένα πολύ γλυκό ανοιχτό μπλε χρώμα και θες ήδη να βουτήξεις.
Όταν είσαι πια πάνω στο Γαϊδουρονήσι, το νερό από μακριά έχει αυτό το ονειρικό απαλό γαλάζιο χρώμα κι όταν είσαι μέσα είναι σα διάφανο νερό που πίνεται.

Πότε να πας


Εδώ σε θέλω. Αν είσαι τύπος που δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις, μπορείς να πας όποτε θες. Αν δε σε απασχολεί δηλαδή η πολυκοσμία ή η καθαρότητα του νερού (σημ. επειδή δεν ξαναπήγα, δεν ξέρω ότι πχ τον Ιούλιο-Αύγουστο θα είναι ντε και καλά βρώμικο, απλά το υποθέτω κρίνοντας από άλλες παραλίες).

Αν όμως είσαι από αυτούς τους ταλαιπωρημένους φυσιολάτρες που κάνουν αμάν να βρουν έρημη παραλία κλπ (μην τα ξαναλέω), τότε να πας το Μάιο κι ακόμη καλύτερα το πρώτο 15ήμερο. Τα καραβάκια αρχίζουν δρομολόγια από Ιεράπετρα από 1η Μαίου. Σημείωση: επειδή δε με αφορά, δε γνωρίζω αν φεύγουν κι από άλλο μέρος-αυτό ψάξτε το μόνοι σας.

Λίγα λόγια για την Ιεράπετρα

Δε θέλω να πω αρνητικά λόγια για την Ιεράπετρα γιατί οι απόψεις διαφέρουν. Προσωπικά δε με τρέλανε και θα την απέφευγα για διάφορους λόγους (αδιάφορο μέρος, άσχημο κλίμα με πολλή υγρασία κλπ) αλλά σε κάποιον μπορεί να αρέσει. Σίγουρα η Ιεράπετρα δεν είναι ωραία σαν τα Χανιά. ΩΣΤΟΣΟ η Ιεράπετρα είναι λόγος για να πας, αν θες να πας στο Γαίδουρονήσι. Και θα πω: ναι, να πας. Επίσης από εκεί μπορείς να πας και στο Βάι ή, αν αγαπάς τα φαράγγια, να πας κι εκεί.

Το θετικό με την Ιεράπετρα είναι ότι μπορείς να βρεις και καλό και φθηνό ξενοδοχείο. Μιλώ τουλάχιστον για εκτός low season που γνωρίζω. Πχ το ξενοδοχείο που πήγα (και δεν αναφέρω γιατί δεν ξέρω αν θα θεωρηθεί διαφήμιση) ήταν απλά υπέροχο, άνετο, πεντακάθαρο, στο κέντρο της πόλης και μόλις 35€. Η τιμή που αναφέρω είναι για τέλη Σεπτεμβρίου που, επί της ουσίας, δεν το λες και low season. Και σκεφτείτε ότι τέλη Σεπτεμβρίου εδώ έχει υψηλές θερμοκρασίες, όπως και το Μάιο (πολύ πιο υψηλές όμως το Σεπτέμβριο).

Tip

Αν έχει ένα πρόβλημα η περιοχή, αυτό είναι οι αέρηδες. Που σημαίνει ότι δεν μπορείς να προγραμματίσεις την εκδρομή στο Γαϊδουρονήσι καιρό πριν. Πρέπει να αποφασίσεις αν θα πας την ίδια μέρα. Τον αέρα, εκτός που τον αποφεύγουμε γενικά, πρέπει να τον αποφύγουμε ειδικά αν θέλουμε να πάμε στο Γαϊδουρονήσι για 2 λόγους: 1. Όχι μόνο γιατί επηρεάζει την καθαρότητα του νερού (το κάνει να φαίνεται θολό) αλλά και γιατί είσαι στην παραλία και έρχεται η άμμος πάνω σου, κάπως σαν ανεμοθύελλα, 2. Για να αποφύγεις το κούνημα στο καραβάκι. Το αναφέρω γιατί σήμερα στην επιστροφή είχαμε 5 μποφόρ κι ήταν ομολογώ δυσάρεστο.

Και θα ρωτήσει κάποιος: κι αν πάω Ιεράπετρα κι έχει αέρα, τι θα κάνω; Και θα απαντήσω: επί τόπου θα προγραμματίσεις να πας αλλού. Όπως είσαι, πάρε το κτελ και πήγαινε Σητεία, Βάι ή Άγιο Νικόλαο ή Ελούντα κι άσε το Γαϊδουρονήσι για άλλη μέρα. Ε δε θα σηκωθείς στις 10. Θα σηκωθείς στις 7:30 κι όσο παίρνεις πρωινό αποφασίζεις. Είναι εύκολο γιατί οι αποστάσεις δεν είναι μακρινές. Κι έχε υπόψη σου ότι, αν έχει αέρα στην Ιεράπετρα, το πιο πιθανό είναι να μην έχει στα βόρεια. Γενικά άλλο καιρό έχει στη νότια κι άλλο στη βόρεια Κρήτη.

Ελπίζω να βοήθησα. All in all, να πας στο Γαϊδουρονήσι. Να πας.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
καποτε δεν ειχε τιποτα ... ( χρονια πριν...) τωρα και ξαπλωστρες και ομπρελες σε λιγο και μικρα ξενοδοχεια.....
 

mel

Member
Μηνύματα
359
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Ναι, δυστυχώς έχει ξαπλώστρες κλπ αλλά για ξενοδοχεία δεν το νομίζω. Το νησί προστατεύεται και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000, ενώ το φροντίζουν πολύ κι οι ντόπιοι. Σκέψου ότι κάθε χρόνο ντόπιοι πηγαίνουν και το καθαρίζουν (όχι απλώς οι κλασικοί εθελοντές φοιτητές αλλά από όλα τα φάσματα έως και συνταξιούχες ή νοικοκυρές). Είναι προστατευμένη περιοχή. Αν χτιστεί, θα είναι κάτι άλλο.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
ε τωρα τι να πω για τη Natura... και τις ξαπλωστρες??????????
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.337
Likes
14.200

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.627
Likes
50.307
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Κάποιος που έχει πάει και στα δύο μπορεί να κάνει σύγκριση με τα νερά στη Γαυδο;
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.770
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Βασικά είναι άλλα τα μεγέθη. Η Χρυσή περπατιέται μέσα στη μέρα από το νότιο κομμάτι που φτάνουν τα καραβάκια, μέχρι το βόρειο που είναι η Χρυσή Ακτή. Έτσι και αλλιώς στην Χρυσή δε μπορείς να πας για παραπάνω από ημερήσιο ταξίδι, εκτός εάν κάνεις παράνομο κάμπινγκ που δε το συνιστώ.

Στην Γαύδο είναι εγκληματικό να πάει κάποιος για μια μέρα μόνο.

Από άποψη νερών, η Χρυσή έχει πιο "Μαλδίβες" νερά στη Χρυσή Ακτή και στις Βάγκες. Στη Γαύδο βρίσκεις όλων των ειδών τις παραλίες, τα χρώματα, σπηλιές.

Οπότε το ερώτημα είναι, μόνο εάν έχεις πάνω από 3 μέρες να πας Γαύδο (το πιο σωστό είναι από βδομάδα και πάνω για να ζήσεις την πραγματική αίσθηση της Γαύδου). Η Χρυσή γίνεται και μονοήμερη από το Ηράκλειο και ξυπνήσεις 7 το πρωί, θα μπορείς να είσαι πίσω στις 7 το απόγευμα εάν δεν κάτσεις για φαγητό κάπου στο ενδιάμεσο.
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Αν και έχω πάει μόνο Χρυσή, συμφωνώ για τα νερά της. Είναι τόσο "εξωτικά" που δεν περιγράφονται...Οι Γάλλοι έλεγαν πως είναι πολύ ανώτερα από Μαρτινίκα, Γουαδελούπη κλπ. Στα συν οι κέδροι, οι αμμοθίνες, όλη η φύση του νησιού. Αλλά πρέπει να ευνοεί κι ο καιρός όταν πας. Εμένα με είχε εντυπωσιάσει...

DSC05368 (2).JPG


DSC05379 (2).JPG


Καντίνα και ξαπλώστρες πέρσυ δεν είχε, τουλάχιστον όταν πήγαμε εμείς. Μόνο ο ντόπιος με τον πάγκο του υπήρχε...

DSC05364 (2).JPG
 

EIRHNH2

Member
Μηνύματα
1.276
Likes
1.343
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
ο κόσμος ΟΛΟΣ!!!!
Συμφωνω για τα γαλαζια νερα, τα κοχυλια στην αμμο, απιστευτη εμπειρια, αλλα πριν 20 χρονια που ειχα παει μας πετυχε στην επιστροφη τετοιο κουνημα στο καραβι που εκλαιγαν ολοι.... Τρομακτικη εμπειρια, να φευγουν ψυγεια, να πεφτουν πανω σε κοσμο, να ουρλιαζουν.... και ξαφνικα βλεπουμε και δελφινια απο τα δεξια, ολοι οι τουριστες να πηγαινουν απο εκει... κια το πληρωμα να προσπαθει να τους μαζεψει και απο την αλλη μερια.... μαρτυριο σκετο....
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
Κάποιος που έχει πάει και στα δύο μπορεί να κάνει σύγκριση με τα νερά στη Γαυδο;
Δεν υπάρχει σύγκριση. Ή Γαύδος είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Ή Χρυσή είναι μικρή με ένα υπέροχο Κεδρόδασος, καθαρά νερά αλλά παραλίες με πολύ πέτρα και βράχους. Για ημερήσια από Ιεράπετρα συστήνω ανεπιφύλακτα Κουφονήσι, που το θεωρώ κλάσεις ανώτερο από τη Χρυσή
 

EIRHNH2

Member
Μηνύματα
1.276
Likes
1.343
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
ο κόσμος ΟΛΟΣ!!!!
Δεν υπάρχει σύγκριση. Ή Γαύδος είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Ή Χρυσή είναι μικρή με ένα υπέροχο Κεδρόδασος, καθαρά νερά αλλά παραλίες με πολύ πέτρα και βράχους. Για ημερήσια από Ιεράπετρα συστήνω ανεπιφύλακτα Κουφονήσι, που το θεωρώ κλάσεις ανώτερο από τη Χρυσή
πως πας κουφονησι? με τι?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.678
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom