Σερβία СЕСТРА СРБИJA (Београд - нови сад) - ΑΔΕΡΦΗ ΣΕΡΒΙΑ (Βελιγράδι - Νοβι Σαντ)

konstantile

Member
Μηνύματα
48
Likes
385
Επόμενο Ταξίδι
???
Η δεύτερη φορά στη Σερβία, ήρθε σαν φυσική συνέχεια της πρώτης, η οποια δημιούργησε φιλίες και μια ιδιαίτερη σχέση οικειότητας με την παλαι ποτε κραταιά εθνότητα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Αν η πρωτη φορα λοιπόν είναι για την γεύση...η δεύτερη ειναι σίγουρα για την απόλαυση...

Τραινοσε και φύγαμε....Το καθημερινο δρομολογιο απο Θεσσαλονίκη για Βελιγράδι, αναχωρεί με πούλμαν απο το σιδηροδρομικό σταθμό στις 18:30, με προορισμό τον σιδηροδρομικό σταθμό στη Γευγελη των Σκοπίων....Απ οτι μου ειπαν στα εκδοτήρια, η αμαξοστοιχία που κάνει το δρομολόγιο δεν διαθέτει Ελληνικό βαγόνι, έτσι με το απλό εισιτήριο δεν δίνεται θέση αλλα κάθεται κανείς όπου βρει....(αν ειναι γεμάτο? Προφανώς όρθιοι....αλλα μην αγχώνεστε, ποτέ δεν γεμίζει). Εάν κλείσει κάποιος το εξτραδακι που περιλαμβάνει τη θεση σε κλιναμαξα, τοτε εχει στανταρ ενα ντιβανακι ν' απλώσει την αριδα του στο πολύωρο ταξίδι που έχει να κάνει. Προσωπικά νομίζω πως αυτή η λύση είναι καλύτερη, καθώς με τον ύπνο μικραίνει το ταξίδι (και η θητεία, αλλά αυτό αφορά τους φαντάρους)....Η κατασταση του τραίνου ειναι δεκαετίας ίσως '70-'80...κλασικός καρβουνιαρης, με στριμωχτα κουπε και κρεββατια....κυλικειο δεν διαθέτει, οποτε οσοι προγραμματίσετε ταξιδι καλό θα ειναι να εφοδιαστειτε απο τη Θεσσαλονίκη με νερό και φαγώσιμα για το δρόμο.....

Απ' τη Γευγελη η αναχώρηση γίνεται γύρω στις 19:15 (μια ώρα πίσω μην ξεχνιόμαστε) και σιγα σιγα με κανα δυο στάσεις ενδιάμεσα, φτανουμε Σκόπια γύρω στις 22:00 οπου και γίνεται μισαωρη στάση....Γύρω στις 24:00 περνάμε τα σερβοσκοπιανα σύνορα, και αφού τελειώσει το τσεκαρισμα απο τους συνοριοφυλακες, ήσυχοι πλέον, κλείνουμε τον γενικό μας διακόπτη...τον ανοιγουμε αφου ξημερωσει για να δούμε το όμορφο (αστειάκι) Младеновас....Δηλαδη περιπου μιαμιση ωρα μακρια απ το Βελιγραδι, οπου φθανουμε γυρω στις 9:00, εχοντας γραψει 15 μιση ωρες ταξιδιου.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Βελιγράδι

Βελιγράδι η ''Λευκή πόλη'', πρωτεύουσα της Σερβίας και παλιοτερα της ενωμενης Γιουγκοσλαβίας. Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, αλλα οπως και την προηγούμενη φορά αυτή η πόλη μου προκαλεί μια ιδιαίτερη αίσθηση...Εκει που φαίνεται και είναι καραμπινατα Βαλκάνια, την ιδια στιγμη μεταμορφώνεται σε Ευρώπη....Αυτή η εναλλαγή ισως είναι και το γοητευτικό σημείο της πολης τελικά...

Σε γενικές γραμμές το Βελιγράδι δεν έχει παρα πολλά αξιοθέατα του τύπου Wow (ουαου). Μετρημενα λοιπον και σε μια δυο μερες το πολύ, κάποιος τα έχει δει όλα νομίζω. Όσοι είστε φαν των αξιοθεατων δηλαδή μπορεί να μείνετε κάπως ανικανοποιητοι απο αυτήν την άποψη. Μην ανησυχείτε όμως γιατί πιστεύω πως στο τέλος όταν θα φύγετε θα έχετε θετικές εντυπώσεις. Είναι αυτο το κάτι που είπα και πιο πάνω, που κάνει ενα ιδιαίτερο κλικ.

Πιθανότατα το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αφου τακτοποιηθειτε στο κατάλυμα σας, είναι μια βόλτα στη κεντρική εμπορική οδό Kneza Mihaila, τον πιο πολυσύχναστο δρόμο της πόλης που οδηγεί στο διασημότερο αξιοθέατο, το φρουριο Kalemegdan.

IMG_20180223_123632.jpg

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Belgrade_Fortress

Η θέα απ τα τείχη του φρουρίου προς τη συμβολή των δυο ποταμών είναι μαγευτική.

IMG_20180223_125217.jpg


Κάτω στο βάθος, πλάι στο Δούναβη διακρίνεται ο πυργος Neboisa. Ένας πύργος συνδεδεμένος στενά με την Ελληνική Ιστορία, καθώς σε αυτόν φυλακίστηκε και θανατώθηκε απο τους Οθωμανούς, ο μεγάλος Έλληνας ήρωας και αναγεννητης Ρήγας Φεραίος το 1798.

IMG_20180223_130513.jpg


Ο πύργος πλέον λειτουργεί σαν μικρό Μουσείο, και αφιερώνει το ένα απο τα 4 επίπεδα, στη ζωή του Ρήγα και στο όραμα του για επανάσταση. Όσοι Έλληνες βρεθούν στο Βελιγράδι, αξίζει πραγματικά να τον επισκεφθούν. Η είσοδος κοστίζει μόνο 200 Rsd (περιπου 1,8 ευρω).

IMG_20180223_212909.jpg


Εδω ν' αναφέρω οτι τον Ρήγα τον αναγνωρίζουν και τον τιμούν και οι Σέρβοι, σαν έναν γνήσιο οραματιστή της απελευθέρωσης όχι μόνο των Ελλήνων, αλλα και όλων των Βαλκανικών Λαών απο τον ζυγό του Σουλτάνου. Δεν ειναι τυχαίο οτι υπάρχει άγαλμα και οδός με τ' όνομά του.

IMG_20180223_122635.jpg


Επιστροφή στην Kneza Mihaila, με τα πολλα εμπορικά καταστήματα και καφέ. Το κλασικό σημείο συνάντησης είναι η Trg Republike, με το περιφημο άγαλμα του καβαλάρη πρίγκιπα Μιχαήλ. Ραντεβού στο ''Άλογο'' οπως λένε και οι ντόπιοι...Πίσω ακριβώς δεσπόζει το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας, το οποίο είναι κλειστό λόγω έργων συντήρησης.

IMG_20180225_075411.jpg


Δυο βήματα απο την πλατεία βρίσκεται η περιοχή Skardalija. Πρόκειται για ενα μικρό κομμάτι της παλιάς πόλης που έχει απομείνει καπως ανέπαφο. Στην ουσία είναι μια οδός, η Skadarska, ένας πεζόδρομος με καλντερίμι που τριγύρω έχει μαγαζάκια για φαγητό και ποτό. Άλλοι το συστήνουν σαν αξιοθέατο, εμένα προσωπικά δεν μου έκανε καποια ιδιαίτερη αίσθηση (τα Λαδάδικα και η Πλάκα είναι κλάσεις ανώτερα)...θα το προτεινα απλώς για μια βόλτα (άντε κι ενα ποτό στο Red bar).....

IMG_20180223_113004.jpg


IMG_20180223_113204.jpg


IMG_20180223_113139.jpg


Οι Σέρβοι σαν λαός είναι πολύ θρήσκοι. Αυτό σαν αποτέλεσμα έχει, τουλάχιστον στο παρελθόν, τη φαγωμαρα με τους ομοεθνείς τους αλλόθρησκους. Αν και οι πραγματικοί λόγοι ήταν άλλοι, παρ' όλα αυτα,με άρμα τις διαφορετικες θρησκειες έγινε και ο σκληρότερος πόλεμος των Βαλκανίων, αυτός της Βοσνίας. Η θρησκευτική τους συνείδηση και προσήλωση άλλωστε ξεκίνησε να δημιουργεί το επόμενο αξιοθέατο. Ο μεγαλοπρεπής (ακόμα υπο κατασκευή) ναος του Αγίου Σάββα. Οταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί τον μεγαλύτερο ναό της ορθοδοξίας στα πέρατα της Γης. Οι εργασίες εξωτερικά εχουν τελειώσει και ο ναος είναι πλήρως διαμορφωμένος. Στο εσωτερικό θέλει ακόμα πολύ δουλειά. Η πρόοδος των εργασιών είναι αργή αν κρινω με βαση την περυσινή μου επίσκεψη. Παντως φέτος, εχουν αποκαλύψει τη διακόσμηση του τρούλου η οποια είναι εντυπωσιακή.

IMG_20180226_113126.jpg



IMG_20180226_113659.jpg


Εκτός του Αγίου Σάββα, άλλες αξιόλογες εκκλησίες στην πόλη είναι αυτές των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ (κοντά στο φρούριο και απέναντι απο το Πατριαρχείο Σερβίας), και αυτη του Αγίου Μάρκου που βρίσκεται κοντα στην περιοχή του Κοινοβουλίου και στο παρακείμενο παρκο Tasmajdan.
Το παρκο Tasmajdan ειναι το κεντρικό παρκο του Βελιγραδίου, που μαζί με την γυρω περιοχή αποτελούν ένα ακόμα σημείο συνάντησης ντόπιων αλλά και φοιτητών της πόλης. Στο παρκο υπάρχει και ενα μνημείο των βομβαρδισμών του 1999 που εγιναν απο το Νατο, και οπως συμβαίνει συνήθως την πλήρωσαν άμαχοι και αθώοι....Ζωντανά μνημεία των βομβαρδισμών στέκουν τα μισογκρεμισμένα κτήρια της οδου Nemaninja....

021.JPG



IMG_20180226_121902.jpg



Μια πολυ όμορφη βόλτα είναι το Zemun, προάστιο του Βελιγραδίου στην απεναντι οχθη του ποταμου Σαβου.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Σεμλίνο

Αξιοθέατο της περιοχής είναι ο πύργος Gardos, ο οποιος δεσπόζει στο λόφο πανω απ τον οικισμό και προσφέρει πολύ όμορφη πανοραμική θέα. Αν και ο πύργος οταν πήγα ηταν κλειστός για το κοινό, δίπλα υπάρχει μικρό καφέ (κάνει εξαιρετικό καπουτσίνο) και δεν πηγε τζάμπα η ανηφορα μεχρι εκεί. Για την ιστορία, τον πύργο των κατασκεύασαν οι Ούγγροι το 1896, και εχει υψος 36 μ. Το Zemun έχει επισης πολύ ομορφες ταβέρνες δίπλα στο Δουναβη, που σερβίρουν κυρίως σπεσιαλιτέ με βάση τα ποταμόψαρα.

024.JPG



025.JPG



Για τους αθλητικούς τύπους που την εχουν δει αλλιώς...υπαρχουν τρία εξαιρετικά μέρη για τρεξιματακι....Ο χώρος του φρουριου Kalemegdan, η απέναντι οχθη του Σαβου και στη συνέχεια παράλληλα με τον Δούναβη εως το Zemun (πανέμορφη διαδρομή), και το τεχνητό νησί Ada Ciganlija (δεν γνωριζω, δεν απαντώ....την επόμενη φορα θα παω).

Ενδιαφέρον θα έχει σίγουρα το Μουσείο Nikola Tesla, οπως και το Μαυσωλείο του Τιτο, ομως αυτά τ άφησα για να υπάρξει σιγουρα και τριτη επίσκεψη.

Τους ρυθμούς στο Βελιγράδι δεν τους λες έντονους, δεδομενου οτι ειναι πρωτεύουσα σίγουρα εχει μια αλφα κίνηση. Σε καμια ομως περίπτωση δεν φθάνει τα στανταρ της Αθήνας πχ...

Η νυχτερινή ζωη και διασκέδαση τουλάχιστον τον χειμώνα, παιρνει τα πανω της κυριως τα Παρασκευοσαββατα οπου γίνεται μιας κάποιας μορφής πανικός σε μπαρ και κλαμπ. Οι υπολοιπες μέρες (νυχτες μαλλον καλύτερα) περνάνε σχετικά ήσυχα. Θα τολμησω να πω πως στην Ελλάδα της κρίσης ακόμα υπερτερουμε σ' αυτόν τον τομέα (δεν πιανεται ο Έλληνας φιλοι μου....)

Εαν οι μέρες διαμονής σας βολεύουν και έχετε χρόνο, μια κοντινή εκδρομή στο Βελιγράδι είναι το Νοβι Σαντ. Η δεύτερη μεγαλύτερη πολη (συμπρωτευουσα) της Σερβίας, γυρω στα 80 χλμ βορειότερα, χτισμένη κι αυτη στις όχθες του Δούναβη.
Πρωινό ξύπνημα και γραμμή για τον κεντρικο σταθμό των Λεωφορείων. Τα δρομολόγια απο Βελιγράδι προς Νοβι Σαντ και το αντίστροφο είναι παρα πολύ συχνά. Το εισητηριο κοστίζει 680-700 rsd (γύρω στο 6ευρω), και το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 μιση ώρα.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Νόβι_Σαντ

IMG_20180225_123948.jpg



Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το φρούριο Petrovaradin, το οποίο ειναι χτισμένο πάνω σε ύψωμα στην απέναντι όχθη του Δούναβη. Στο εσωτερικό των τοιχών φιλοξενείται ένα μικρό μουσείο της πόλης (αν και όχι τόσο ενδιαφέρον απο πλευράς εκθεμάτων), η είσοδος κοστίζει 300 rsd. То μοναδικό έκθεμα που ίσως τραβάει περισότερο το ενδιαφέρον είναι ο Μονόξυλος (είδος αρχαίας βάρκας) που ανακαλύφθηκε θαμμενος στις όχθες του ποταμού. Ενδιαφέρον έχει και η υπογεια στοά που σε βάζει στα έγκατα του κάστρου και σε οδηγεί σ' ενα πηγαδι βάθους πλέον των 30 μετρων. Στον περιβάλοντα χωρο θα θαυμάσετε την όμορφη θέα προς το ποτάμι και την πόλη, καθως επίσης θα δείτε και τον μικρό πύργο του ρολογιού (με την ιδιαιτερότητα στους δείκτες).

https://en.wikipedia.org/wiki/Petrovaradin_Fortress


IMG_20180225_123736.jpg


IMG_20180225_135053.jpg


Eκτός απ' το φρουριο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Νοβι Σαντ. To μουσείο της Βοιβοιντινα επι της οδού Dunavska, αξίζει μια επίσκεψη. Στην πλατεία, δέος προκαλεί ο Καθολικός καθεδρικός Ναος ''the name of Mary''....ακριβώς απέναντι βρίσκεται η πλατεία του Δημαρχειακού μεγάρου. Ο πεζοδρομος Ζmaj Jovina οδηγει στον ορθοδοξο καθεδρικό ναο του Αγίου Γεωργίου. Στου δρόμους πέριξ της πλατείας και του κέντρου, υπάρχουν πολλά και ωραια μαγαζιά για καφέ, καθώς και πολλά εμπορικά....

IMG_20180225_140601.jpg


https://en.wikipedia.org/wiki/Name_of_Mary_Church

IMG_20180225_103203.jpg


Επιστροφή στο Βελιγράδι και πάλι, όπου ο καιρός αποφάσισε να το ντύσει στα λευκά τις τελευταίες μέρες της διαμονής μου....

IMG_20180226_185723.jpg

Βραδυνή χιονισμένη Skadarska....

και Kneza Mihaila.....
IMG_20180226_192153.jpg



Για την επιστροφή στα πάτρια επέλεξα τη λεωφορειακή γραμμή Siamos Tours (Η γνωστή μας Σερβικη Gea tours σταμάτησε να εκτελεί δρομολόγια όλο το χρόνο....)




Χρησιμα Sites που μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη (και δύσκολη μερικές φορές....)

Για τις δημόσιες συγκοινωνίες:

http://www.tob.rs/useful-informations/basic-information/city-public-transport

https://www.eway.rs/en/cities/beograd

Σταθμός Λεωφορείων:

http://www.bas.rs/

Τραίνα:

http://serbianrailways.com/


Κλείνοντας και επειδή η νυχτερινή ζωή στη πρωτεύουσα της Σερβίας έχει οσο ναναι το ενδιαφέρον της, κάνω καποιες προτασεις για έξοδο, που ίσως σε μερικούς φανούν χρησιμες μελλοντικά...Τα περισότερα μαγαζιά βρίσκονται στο κέντρο κυριως, και περιξ των οδών Kralja Petra, Strahinica Bana, Karadjordjeva και γενικά καλύπτουν όλα τα γούστα....

Гια καφε: Coffee and Factory, 19 Gramms, Uzitak coffee
Για φαγητό : Mikan, Manufactura
Για γλυκό: Balkan Baklava, Hotel Moskva
Για ποτο: Leila bar, Pastis Bar, Red Bar, Cantina del Vino, Il Grapollo wine Bar, Toros Gastrobar
Гια clubbing: Ηype club, The Bank club

Συγκυριακά και τις δυο φορές επισκέφθηκα το Βελιγράδι στην καρδιά του χειμώνα, και μάλιστα με αρνητικές συνεχώς θερμοκρασίες.....Τωρα τη δεύτερη φορα είχα την τύχη να δώ την πόλη και με χιόνια.....την επόμενη φορά θα επιδιώξω να ειναι άνοιξη η νωρις το φθινόπωρο, με σκοπο να δω την διαφορά, οπως πολλοι απο τους συνφορουμίτες εχουν περιγράψει στις δικες τους ιστορίες.....Οπως πάντα σκοπιμα αφήνω κάτι που δεν επιδιώκω να δώ, ωστέ να έχω ανοιχτούς λογαριασμούς στο μέλλον....

Σας ευχαριστω.....

IMG_20180227_115042.jpg
 
Last edited:

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.599
Likes
12.420
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Μπράβο που ξεκίνησες ιστορία. Θα ήταν καλό τον τίτλο είτε να τον γράψεις στα ελληνικά είτε να προσθέσεις και την ελληνική μετάφραση.
 

diadiaf

Member
Μηνύματα
9
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
Μοσχα
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΙΝΑ
Η δεύτερη φορά στη Σερβία, ήρθε σαν φυσική συνέχεια της πρώτης, η οποια δημιούργησε φιλίες και μια ιδιαίτερη σχέση οικειότητας με την παλαι ποτε κραταιά εθνότητα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Αν η πρωτη φορα λοιπόν είναι για την γεύση...η δεύτερη ειναι σίγουρα για την απόλαυση...

Τραινοσε και φύγαμε....Το καθημερινο δρομολογιο απο Θεσσαλονίκη για Βελιγράδι, αναχωρεί με πούλμαν απο το σιδηροδρομικό σταθμό στις 18:30, με προορισμό τον σιδηροδρομικό σταθμό στη Γευγελη των Σκοπίων....Απ οτι μου ειπαν στα εκδοτήρια, η αμαξοστοιχία που κάνει το δρομολόγιο δεν διαθέτει Ελληνικό βαγόνι, έτσι με το απλό εισιτήριο δεν δίνεται θέση αλλα κάθεται κανείς όπου βρει....(αν ειναι γεμάτο? Προφανώς όρθιοι....αλλα μην αγχώνεστε, ποτέ δεν γεμίζει). Εάν κλείσει κάποιος το εξτραδακι που περιλαμβάνει τη θεση σε κλιναμαξα, τοτε εχει στανταρ ενα ντιβανακι ν' απλώσει την αριδα του στο πολύωρο ταξίδι που έχει να κάνει. Προσωπικά νομίζω πως αυτή η λύση είναι καλύτερη, καθώς με τον ύπνο μικραίνει το ταξίδι (και η θητεία, αλλά αυτό αφορά τους φαντάρους)....Η κατασταση του τραίνου ειναι δεκαετίας ίσως '70-'80...κλασικός καρβουνιαρης, με στριμωχτα κουπε και κρεββατια....κυλικειο δεν διαθέτει, οποτε οσοι προγραμματίσετε ταξιδι καλό θα ειναι να εφοδιαστειτε απο τη Θεσσαλονίκη με νερό και φαγώσιμα για το δρόμο.....

Απ' τη Γευγελη η αναχώρηση γίνεται γύρω στις 19:15 (μια ώρα πίσω μην ξεχνιόμαστε) και σιγα σιγα με κανα δυο στάσεις ενδιάμεσα, φτανουμε Σκόπια γύρω στις 22:00 οπου και γίνεται μισαωρη στάση....Γύρω στις 24:00 περνάμε τα σερβοσκοπιανα σύνορα, και αφού τελειώσει το τσεκαρισμα απο τους συνοριοφυλακες, ήσυχοι πλέον, κλείνουμε τον γενικό μας διακόπτη...τον ανοιγουμε αφου ξημερωσει για να δούμε το όμορφο (αστειάκι) Младеновас....Δηλαδη περιπου μιαμιση ωρα μακρια απ το Βελιγραδι, οπου φθανουμε γυρω στις 9:00, εχοντας γραψει 15 μιση ωρες ταξιδιου.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Βελιγράδι

Βελιγράδι η ''Λευκή πόλη'', πρωτεύουσα της Σερβίας και παλιοτερα της ενωμενης Γιουγκοσλαβίας. Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, αλλα οπως και την προηγούμενη φορά αυτή η πόλη μου προκαλεί μια ιδιαίτερη αίσθηση...Εκει που φαίνεται και είναι καραμπινατα Βαλκάνια, την ιδια στιγμη μεταμορφώνεται σε Ευρώπη....Αυτή η εναλλαγή ισως είναι και το γοητευτικό σημείο της πολης τελικά...

Σε γενικές γραμμές το Βελιγράδι δεν έχει παρα πολλά αξιοθέατα του τύπου Wow (ουαου). Μετρημενα λοιπον και σε μια δυο μερες το πολύ, κάποιος τα έχει δει όλα νομίζω. Όσοι είστε φαν των αξιοθεατων δηλαδή μπορεί να μείνετε κάπως ανικανοποιητοι απο αυτήν την άποψη. Μην ανησυχείτε όμως γιατί πιστεύω πως στο τέλος όταν θα φύγετε θα έχετε θετικές εντυπώσεις. Είναι αυτο το κάτι που είπα και πιο πάνω, που κάνει ενα ιδιαίτερο κλικ.

Πιθανότατα το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αφου τακτοποιηθειτε στο κατάλυμα σας, είναι μια βόλτα στη κεντρική εμπορική οδό Kneza Mihaila, τον πιο πολυσύχναστο δρόμο της πόλης που οδηγεί στο διασημότερο αξιοθέατο, το φρουριο Kalemegdan.

View attachment 231438
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Belgrade_Fortress

Η θέα απ τα τείχη του φρουρίου προς τη συμβολή των δυο ποταμών είναι μαγευτική.

View attachment 231598

Κάτω στο βάθος, πλάι στο Δούναβη διακρίνεται ο πυργος Neboisa. Ένας πύργος συνδεδεμένος στενά με την Ελληνική Ιστορία, καθώς σε αυτόν φυλακίστηκε και θανατώθηκε απο τους Οθωμανούς, ο μεγάλος Έλληνας ήρωας και αναγεννητης Ρήγας Φεραίος το 1798.

View attachment 231439

Ο πύργος πλέον λειτουργεί σαν μικρό Μουσείο, και αφιερώνει το ένα απο τα 4 επίπεδα, στη ζωή του Ρήγα και στο όραμα του για επανάσταση. Όσοι Έλληνες βρεθούν στο Βελιγράδι, αξίζει πραγματικά να τον επισκεφθούν. Η είσοδος κοστίζει μόνο 200 Rsd (περιπου 1,8 ευρω).

View attachment 231469

Εδω ν' αναφέρω οτι τον Ρήγα τον αναγνωρίζουν και τον τιμούν και οι Σέρβοι, σαν έναν γνήσιο οραματιστή της απελευθέρωσης όχι μόνο των Ελλήνων, αλλα και όλων των Βαλκανικών Λαών απο τον ζυγό του Σουλτάνου. Δεν ειναι τυχαίο οτι υπάρχει άγαλμα και οδός με τ' όνομά του.

View attachment 231440

Επιστροφή στην Kneza Mihaila, με τα πολλα εμπορικά καταστήματα και καφέ. Το κλασικό σημείο συνάντησης είναι η Trg Republike, με το περιφημο άγαλμα του καβαλάρη πρίγκιπα Μιχαήλ. Ραντεβού στο ''Άλογο'' οπως λένε και οι ντόπιοι...Πίσω ακριβώς δεσπόζει το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας, το οποίο είναι κλειστό λόγω έργων συντήρησης.

View attachment 231467

Δυο βήματα απο την πλατεία βρίσκεται η περιοχή Skardalija. Πρόκειται για ενα μικρό κομμάτι της παλιάς πόλης που έχει απομείνει καπως ανέπαφο. Στην ουσία είναι μια οδός, η Skadarska, ένας πεζόδρομος με καλντερίμι που τριγύρω έχει μαγαζάκια για φαγητό και ποτό. Άλλοι το συστήνουν σαν αξιοθέατο, εμένα προσωπικά δεν μου έκανε καποια ιδιαίτερη αίσθηση (τα Λαδάδικα και η Πλάκα είναι κλάσεις ανώτερα)...θα το προτεινα απλώς για μια βόλτα (άντε κι ενα ποτό στο Red bar).....

View attachment 231468

View attachment 231470

View attachment 231471

Οι Σέρβοι σαν λαός είναι πολύ θρήσκοι. Αυτό σαν αποτέλεσμα έχει, τουλάχιστον στο παρελθόν, τη φαγωμαρα με τους ομοεθνείς τους αλλόθρησκους. Αν και οι πραγματικοί λόγοι ήταν άλλοι, παρ' όλα αυτα,με άρμα τις διαφορετικες θρησκειες έγινε και ο σκληρότερος πόλεμος των Βαλκανίων, αυτός της Βοσνίας. Η θρησκευτική τους συνείδηση και προσήλωση άλλωστε ξεκίνησε να δημιουργεί το επόμενο αξιοθέατο. Ο μεγαλοπρεπής (ακόμα υπο κατασκευή) ναος του Αγίου Σάββα. Οταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί τον μεγαλύτερο ναό της ορθοδοξίας στα πέρατα της Γης. Οι εργασίες εξωτερικά εχουν τελειώσει και ο ναος είναι πλήρως διαμορφωμένος. Στο εσωτερικό θέλει ακόμα πολύ δουλειά. Η πρόοδος των εργασιών είναι αργή αν κρινω με βαση την περυσινή μου επίσκεψη. Παντως φέτος, εχουν αποκαλύψει τη διακόσμηση του τρούλου η οποια είναι εντυπωσιακή.

View attachment 231589


View attachment 231532

Εκτός του Αγίου Σάββα, άλλες αξιόλογες εκκλησίες στην πόλη είναι αυτές των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ (κοντά στο φρούριο και απέναντι απο το Πατριαρχείο Σερβίας), και αυτη του Αγίου Μάρκου που βρίσκεται κοντα στην περιοχή του Κοινοβουλίου και στο παρακείμενο παρκο Tasmajdan.
Το παρκο Tasmajdan ειναι το κεντρικό παρκο του Βελιγραδίου, που μαζί με την γυρω περιοχή αποτελούν ένα ακόμα σημείο συνάντησης ντόπιων αλλά και φοιτητών της πόλης. Στο παρκο υπάρχει και ενα μνημείο των βομβαρδισμών του 1999 που εγιναν απο το Νατο, και οπως συμβαίνει συνήθως την πλήρωσαν άμαχοι και αθώοι....Ζωντανά μνημεία των βομβαρδισμών στέκουν τα μισογκρεμισμένα κτήρια της οδου Nemaninja....

View attachment 231888


View attachment 231590


Μια πολυ όμορφη βόλτα είναι το Zemun, προάστιο του Βελιγραδίου στην απεναντι οχθη του ποταμου Σαβου.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Σεμλίνο

Αξιοθέατο της περιοχής είναι ο πύργος Gardos, ο οποιος δεσπόζει στο λόφο πανω απ τον οικισμό και προσφέρει πολύ όμορφη πανοραμική θέα. Αν και ο πύργος οταν πήγα ηταν κλειστός για το κοινό, δίπλα υπάρχει μικρό καφέ (κάνει εξαιρετικό καπουτσίνο) και δεν πηγε τζάμπα η ανηφορα μεχρι εκεί. Για την ιστορία, τον πύργο των κατασκεύασαν οι Ούγγροι το 1896, και εχει υψος 36 μ. Το Zemun έχει επισης πολύ ομορφες ταβέρνες δίπλα στο Δουναβη, που σερβίρουν κυρίως σπεσιαλιτέ με βάση τα ποταμόψαρα.

View attachment 231889


View attachment 231891


Για τους αθλητικούς τύπους που την εχουν δει αλλιώς...υπαρχουν τρία εξαιρετικά μέρη για τρεξιματακι....Ο χώρος του φρουριου Kalemegdan, η απέναντι οχθη του Σαβου και στη συνέχεια παράλληλα με τον Δούναβη εως το Zemun (πανέμορφη διαδρομή), και το τεχνητό νησί Ada Ciganlija (δεν γνωριζω, δεν απαντώ....την επόμενη φορα θα παω).

Ενδιαφέρον θα έχει σίγουρα το Μουσείο Nikola Tesla, οπως και το Μαυσωλείο του Τιτο, ομως αυτά τ άφησα για να υπάρξει σιγουρα και τριτη επίσκεψη.

Τους ρυθμούς στο Βελιγράδι δεν τους λες έντονους, δεδομενου οτι ειναι πρωτεύουσα σίγουρα εχει μια αλφα κίνηση. Σε καμια ομως περίπτωση δεν φθάνει τα στανταρ της Αθήνας πχ...

Η νυχτερινή ζωη και διασκέδαση τουλάχιστον τον χειμώνα, παιρνει τα πανω της κυριως τα Παρασκευοσαββατα οπου γίνεται μιας κάποιας μορφής πανικός σε μπαρ και κλαμπ. Οι υπολοιπες μέρες (νυχτες μαλλον καλύτερα) περνάνε σχετικά ήσυχα. Θα τολμησω να πω πως στην Ελλάδα της κρίσης ακόμα υπερτερουμε σ' αυτόν τον τομέα (δεν πιανεται ο Έλληνας φιλοι μου....)

Εαν οι μέρες διαμονής σας βολεύουν και έχετε χρόνο, μια κοντινή εκδρομή στο Βελιγράδι είναι το Νοβι Σαντ. Η δεύτερη μεγαλύτερη πολη (συμπρωτευουσα) της Σερβίας, γυρω στα 80 χλμ βορειότερα, χτισμένη κι αυτη στις όχθες του Δούναβη.
Πρωινό ξύπνημα και γραμμή για τον κεντρικο σταθμό των Λεωφορείων. Τα δρομολόγια απο Βελιγράδι προς Νοβι Σαντ και το αντίστροφο είναι παρα πολύ συχνά. Το εισητηριο κοστίζει 680-700 rsd (γύρω στο 6ευρω), και το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 μιση ώρα.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Νόβι_Σαντ

View attachment 231591


Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το φρούριο Petrovaradin, το οποίο ειναι χτισμένο πάνω σε ύψωμα στην απέναντι όχθη του Δούναβη. Στο εσωτερικό των τοιχών φιλοξενείται ένα μικρό μουσείο της πόλης (αν και όχι τόσο ενδιαφέρον απο πλευράς εκθεμάτων), η είσοδος κοστίζει 300 rsd. То μοναδικό έκθεμα που ίσως τραβάει περισότερο το ενδιαφέρον είναι ο Μονόξυλος (είδος αρχαίας βάρκας) που ανακαλύφθηκε θαμμενος στις όχθες του ποταμού. Ενδιαφέρον έχει και η υπογεια στοά που σε βάζει στα έγκατα του κάστρου και σε οδηγεί σ' ενα πηγαδι βάθους πλέον των 30 μετρων. Στον περιβάλοντα χωρο θα θαυμάσετε την όμορφη θέα προς το ποτάμι και την πόλη, καθως επίσης θα δείτε και τον μικρό πύργο του ρολογιού (με την ιδιαιτερότητα στους δείκτες).

https://en.wikipedia.org/wiki/Petrovaradin_Fortress


View attachment 231592

View attachment 231593

Eκτός απ' το φρουριο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Νοβι Σαντ. To μουσείο της Βοιβοιντινα επι της οδού Dunavska, αξίζει μια επίσκεψη. Στην πλατεία, δέος προκαλεί ο Καθολικός καθεδρικός Ναος ''the name of Mary''....ακριβώς απέναντι βρίσκεται η πλατεία του Δημαρχειακού μεγάρου. Ο πεζοδρομος Ζmaj Jovina οδηγει στον ορθοδοξο καθεδρικό ναο του Αγίου Γεωργίου. Στου δρόμους πέριξ της πλατείας και του κέντρου, υπάρχουν πολλά και ωραια μαγαζιά για καφέ, καθώς και πολλά εμπορικά....

View attachment 231595

https://en.wikipedia.org/wiki/Name_of_Mary_Church

View attachment 231594

Επιστροφή στο Βελιγράδι και πάλι, όπου ο καιρός αποφάσισε να το ντύσει στα λευκά τις τελευταίες μέρες της διαμονής μου....

View attachment 231597
Βραδυνή χιονισμένη Skadarska....

και Kneza Mihaila.....
View attachment 231599


Για την επιστροφή στα πάτρια επέλεξα τη λεωφορειακή γραμμή Siamos Tours (Η γνωστή μας Σερβικη Gea tours σταμάτησε να εκτελεί δρομολόγια όλο το χρόνο....)




Χρησιμα Sites που μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη (και δύσκολη μερικές φορές....)

Για τις δημόσιες συγκοινωνίες:

http://www.tob.rs/useful-informations/basic-information/city-public-transport

https://www.eway.rs/en/cities/beograd

Σταθμός Λεωφορείων:

http://www.bas.rs/

Τραίνα:

http://serbianrailways.com/


Κλείνοντας και επειδή η νυχτερινή ζωή στη πρωτεύουσα της Σερβίας έχει οσο ναναι το ενδιαφέρον της, κάνω καποιες προτασεις για έξοδο, που ίσως σε μερικούς φανούν χρησιμες μελλοντικά...Τα περισότερα μαγαζιά βρίσκονται στο κέντρο κυριως, και περιξ των οδών Kralja Petra, Strahinica Bana, Karadjordjeva και γενικά καλύπτουν όλα τα γούστα....

Гια καφε: Coffee and Factory, 19 Gramms, Uzitak coffee
Για φαγητό : Mikan, Manufactura
Για γλυκό: Balkan Baklava, Hotel Moskva
Για ποτο: Leila bar, Pastis Bar, Red Bar, Cantina del Vino, Il Grapollo wine Bar, Toros Gastrobar
Гια clubbing: Ηype club, The Bank club

Συγκυριακά και τις δυο φορές επισκέφθηκα το Βελιγράδι στην καρδιά του χειμώνα, και μάλιστα με αρνητικές συνεχώς θερμοκρασίες.....Τωρα τη δεύτερη φορα είχα την τύχη να δώ την πόλη και με χιόνια.....την επόμενη φορά θα επιδιώξω να ειναι άνοιξη η νωρις το φθινόπωρο, με σκοπο να δω την διαφορά, οπως πολλοι απο τους συνφορουμίτες εχουν περιγράψει στις δικες τους ιστορίες.....Οπως πάντα σκοπιμα αφήνω κάτι που δεν επιδιώκω να δώ, ωστέ να έχω ανοιχτούς λογαριασμούς στο μέλλον....
Εξαιρετική η περιγραφή σου!!!

Συμφωνώ σε όλα και θα μου ήταν πολύ χρήσιμη στην πρώτη μου επίσκεψη στο Βελιγράδι στις 16 Φεβρουαρίου.....
Σημειώνω ότι το μουσείο Tesla, δεν είναι κάτι συναρπαστικό, που θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα.
 
Last edited by a moderator:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.696
Likes
6.673
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Χρησιμες πληροφορίες για το αγαπημενο Βελιγραδι.
Σε ευχαριστουμε .
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.170
Μηνύματα
882.776
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom