Βουλγαρία София, η εύκολη λύση

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Κυριακή, όλη στο δρόμο



Εντάξει, όχι και όλη. Ποιος μπορεί να ξυπνήσει νωρίς μετά από τέτοια κραιπάλη;

Όπως και να ‘χει βγήκαμε μετά τις 12 στους δρόμους, σε μια μέρα που ο καιρός δε προμήνυε πάλι τα καλύτερα, με την ψύχρα να ναι χειμωνιάτικη:

DSC_0326.JPG
DSC_0331.JPG


Φτάσαμε περπατώντας ως τον σταθμό «Opaltchenska» όπου θα χρησιμοποιούσαμε για πρώτη φορά τα μέσα της πόλης και συγκεκριμένα την κόκκινη γραμμή του μετρό που μπήκαμε απλά σκανάροντας την κάρτα μας. Θαυμάστε το πλέγμα ασφαλείας πριν την αποβάθρα, δεν έχω δει σε καμία πόλη κάτι αντίστοιχο και μου ‘κανε εντύπωση:

DSC_0337.JPG


Πέντε στάσεις κράτησε όλες κι όλες η διαδρομή ως τη στάση «G.M. Dimitrov» όπου κατεβήκαμε, σε μια άγνωστη έως τώρα περιοχή της πόλης με μεγάλη ανοικοδόμηση με το επίγειο πλέον μετρό να καλύπτεται από ένα τύπου θόλο σε όλη τη διαδρομή ως εκεί. Προσπεράσαμε (προς ώρας) μια καντίνα και καταλήξαμε σ’ ένα καφέ που πληρώσαμε πάλι ακριβά, όχι μόνο για δεδομένα Βουλγαρίας. Δε δικαιολογούνται τα 3€ για ένα εσπρεσάκι…

DSC_0339.JPG
DSC_0340.JPG


Στα 200 μέτρα δεξιά ήταν το πάρκο που είχαμε ως στόχο κι οφείλω να πω ότι δυσκολεύτηκα να καταλάβω από που ήταν η είσοδος έτσι αφρόντιστη όπως ήταν. Από την αρχή ξεχώρισε ο εξωτερικός του χώρος με τα αγάλματα:

DSC_0349.JPG


Στο «Музей на социалистическото» ή πιο απλά «Socialist Art Museum» συγκεντρώνονται όλα τα αγάλματα του παρελθόντος της Σόφιας που βρισκόντουσαν διάσπαρτα σ’ αυτήν, αποτελώντας ένα μέρος του μουσείου:

DSC_0348.JPG


Το υπόλοιπο στεγάζεται στο διπλανό κτήριο όπου μπήκαμε πληρώνοντας αντίτιμο 6 λεβ, κι αφορά κυρίως ένα μεγάλο χώρο με αναρτημένους πίνακες από κόμικ με ιστορική διάσταση, γελοιογραφίες κ.α.

DSC_0356.JPG


Δυστυχώς δε προλάβαμε την έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας, οπότε αρκεστήκαμε σε μια εκτενέστερη ακόμη βόλτα στον εξωτερικό χώρο ανάμεσα στ’ αγάλματα και πήραμε το δρόμο της επιστροφής:

DSC_0372b.jpg

DSC_0367.JPG


Πρωινό δεν είχαμε προλάβει να φάμε, οπότε περάσαμε κατευθείαν στο σωστό, το τίμιο, το Βαλκανικό το brunch (που ‘χαμε και στο χωριό μας), με την καντίνα «Арабията» που εντοπίσαμε νωρίτερα στον απέναντι δρόμο να μας τραβάει σα μαγνήτης. Ελεύθερη επιλογή εδεσμάτων τίγκα στη χοληστερίνη όπως πρέπει, ζύγισμα και πληρωμή με το κιλό, συνοδείας τοπικής μπυρίτσας. Έπος:

DSC_0383b.jpg


Γεμάτοι και χορτασμένοι μπήκαμε στην κίτρινη γραμμή του μετρό για τη συνέχεια του προγράμματος μας. Κατεβήκαμε στη στάση «Kliment Ohridski» στο πάρκο και φτάσαμε απ’ την κάτω πλευρά του ναού Alexander Nevsky, θαυμάζοντας τις λεπτομέρειες του και βγαίνοντας τις φωτογραφίες μας:

DSC_0391.JPG
DSC_0392.JPG


Επόμενο σχέδιο μας ήταν να ανακαλύψουμε για όσο διαρκούσε το φως της ημέρας κι άλλες ομορφιές της Βουλγάρικης πρωτεύουσας, αν και –αναπάντεχα ίσως- δεν είχαμε δει λίγες. Ήδη προχωρούσαμε παράλληλα του ναού και μπροστά από την εθνική πινακοθήκη «Национална галерия», με κατεύθυνση την κυκλική πλατεία με το άγαλμα του «Vasil Levski», εθνικού ήρωα της Βουλγαρίας:

DSC_0394.JPG
DSC_0397.JPG


Η περιοχή περιμετρικά του ναού ήταν συμπαθέστατη, με μεγάλους δρόμους και συχνά όμορφα κλασσικά οικήματα:

DSC_0398.JPG
DSC_0401.JPG


Ολοκληρώσαμε το περπάτημα όταν βρήκαμε μπροστά μας την μικρή μπυραρία «BiraBar : Крафт бира» στην οποία πήγαμε στοχευμένα, αποτελώντας μια ακόμα ανακάλυψη μου πριν την εκδρομή, για την καθιερωμένη απογευματινή ΙΡΑ μας:

DSC_0404c.jpg


Όταν είπαμε να ξαναβγούμε προς τα έξω είχε κιόλας νυχτώσει, με το ψιλόβροχο να ‘χει ξεκινήσει και πάλι, κάτι που βεβαίως δε μας πτόησε:

DSC_0406.JPG
DSC_0408.JPG


Απορρίψαμε το ενδεχόμενο να βγούμε περισσότερο εκτός κέντρου υπό αυτές τις συνθήκες, μιας και δε ξέραμε αν θα βρούμε τις παμπ που είχα σταμπάρει ανοικτές καθώς ήταν και Κυριακή, επιστρέφοντας προς το ιστορικό κέντρο από την ίδια ως ένα σημείο διαδρομή, συμφωνώντας πως ο ναός και το μνημείο στερούνται ίσως φωτισμού:

DSC_0410.JPG
DSC_0415.JPG


Έτσι συνεχίσαμε μέσω της «Georgi S. Rakovski» και το πάρκο Crystal που παραδόξως είχε κόσμο τέτοια ώρα στα παγκάκια του, προκειμένου να δούμε ένα ακόμη αξιοθέατο που υπήρχε στη λίστα μου:

DSC_0416.JPG
DSC_0419.JPG


Προηγουμένως όμως ένας θόρυβος, ή καλύτερα μια οικία μουσική μας τράβηξε την προσοχή. Στο πάρκο που μπαίναμε το γλέντι είχε ανάψει, με μια μεγάλη παρέα -ίσως από κάποιο σύλλογο- να έχει στήσει τα ηχεία και να χορεύει παραδοσιακά Βουλγάρικα τραγούδια, τα οποία οφείλω να πω πως έμοιαζαν αρκετά με τα Ελληνικά:

DSC_0422.JPG


Μπροστά μας ορθώνονταν το κτήριο ορόσημο της Σόφιας, το εθνικό θέατρο που κατασκευάστηκε το 1906 με το όνομα «Ivan Vazov», ένα νεοκλασικό σπουδαίας ομορφιάς κατασκευασμένο από Βιεννέζους αρχιτέκτονες, όπως ίσως φαίνεται:

DSC_0427b.jpg


Με τη βροχή να μαίνεται εντονότερη πλέον αφήσαμε πίσω μας το πάρκο «Градска градина» και το θέατρο, μπαίνοντας στα στενάκια του κέντρου προς αναζήτηση κάποιου φιλόξενου μπαρ:

DSC_0429.JPG
DSC_0432.JPG


Δε το φιλοσοφήσαμε πολύ μιας και πεινούσαμε κιόλας. Πεζόδρομος και στροφή για το στέκι μας, το J.J. Murphy's με τις ωραίες μπυρίτσες του, την εκλεκτή κουζίνα και τις οθόνες του να δείχνουν Premier:

DSC_0433.JPG

DSC_0433b.jpg


Ήταν νωρίς ακόμα όταν βγήκαμε έξω, διαπιστώνοντας όμως ότι τα περισσότερα μπαράκια φυτοζωούσαν αν δεν ήταν ήδη κλειστά, γεγονός που μου έκανε εντύπωση. Χωριστήκαμε κι εμείς μένοντας εγώ με τον Κώστα, όπου αφού γυρίσαμε λίγο ακόμα καταλήξαμε στην πάντα φιλόξενη μπάρα του McCarthys για συνέχεια, όπου μας έπιασε όρεξη αν και μας το χάλασε στο τέλος ένας Βούλγαρος:

DSC_0433c.jpg


Δε βαριέσαι, το σπίτι ήταν σχετικά κοντά και το ψυγείο γεμάτο, έτσι κι αλλιώς η ώρα πλησίαζε 12 μ’ εμάς να κλείνουμε δωδεκάωρο σχεδόν στους δρόμους, έτσι πήραμε τη στράτα του γυρισμού μαζί με κάποιες υπέροχες εικόνες από τη βραδινή Σόφια και την πλατεία Nezavisimost:

DSC_0433f.jpg


Εξάλλου, είχαμε οργάνωση. :cool:

DSC_0433g.jpg
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Ψώνια και πίσω στη Σαλονίκη



Η Δευτέρα ξεκίνησε βρίζοντας, όπως κάθε παρόμοια μέρα άλλωστε, μιας και από τη δουλειά είχαν ξεχάσει εντελώς (τι πιο σύνηθες) ότι έχω άδεια με τα τηλέφωνα να χτυπάνε από νωρίς. Είχαμε ήδη χαιρετήσει τον Νίκο που πετούσε για Αθήνα νωρίτερα κι αφού ετοιμάσαμε πράγματα τ’ αφήσαμε στο διαμέρισμα και ξεκινήσαμε για τη διπλανή σε αυτό ανοικτή αγορά:

DSC_0435.JPG
DSC_0438.JPG


Χρωστούσαμε μια βόλτα στη λεγόμενη «Women's Market» μιας και την κλειστή αγορά την πετύχαμε κλειστή στην κυριολεξία όπως προανέφερα, οπότε ήταν η ευκαιρία μας να κάνουμε μερικά ψώνια:

DSC_0440.JPG
DSC_0441.JPG


Περιπλανηθήκαμε για λίγο στα πολύ ωραία μαγαζάκια με τα αποξηραμέρα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, φάγαμε κάτι για πρωινό και ήπιαμε έναν δυνατό κι επιτέλους νορμάλ σε κόστος καφέ πριν συνεχίσουμε:

DSC_0445.JPG


Όσο για τις τιμές στο –Ελληνικό παρακαλώ- λάδι που είδα πιο κάτω, τι να πω, δε ξέρω αν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω. Δείτε και μόνοι σας, συγκρίνετε με τις αντίστοιχες δικές μας τιμές και πείτε μου:

DSC_0447.JPG


Περπατήσαμε ως την άλλη άκρη της ανοιχτής αγοράς βλέποντας τον κόσμο να συρρέει, αντιμετωπίζοντας με δυσκολία τις μυρωδιές από τα ψητά κρέατα που συναντούσαμε σε κάθε κιόσκι στην αρχή των τμημάτων. Έτσι είναι οι σωστές οι λαϊκές, οι τίμιες, οι Βαλκανικές!

DSC_0449.JPG
DSC_0451.JPG


Για την ιστορία, αφού ψώνισα πιπέρια και διάφορα καυτερά καρυκεύματα, λουκούμια και χαλβά, κατέληξα σε μια μαρμελάδα σε στέρεη μορφή (!) που οι Βούλγαροι ψώνιζαν μανιωδώς, οπότε με αυτό το κριτήριο λέω δε μπορεί, καλή πρέπει να ναι. Τελικά επρόκειτο για μια γλυκόξινου τύπου πάστα από δαμάσκηνο, φανταστική σε γεύση, που κακώς αγόρασα μόνο μία!

DSC_0452.JPG


Ώρα 12 ακριβώς αφήναμε τα κλειδιά και φορτωθήκαμε τα πράγματα προκειμένου να ακολουθήσουμε το ίδιο δρομολόγιο μέσω της Hristo Botev προς τον κεντρικό σταθμό, στον οποίο τελικά φτάσαμε μέσω της υπόγειας διάβασης. Βρώμα, δυσωδία και κλειστά καταστήματα στο χώρο κάτω κάτω από την είσοδο:

DSC_0453.JPG
DSC_0453b.jpg


Το αρκετά άδειο και πάλι λεωφορείο ήταν στη θέση του και μας περίμενε, προκειμένου να ξεκινήσει για την επιστροφή στην Ελλάδα στη μία το μεσημέρι.

DSC_0453c.jpg


Τη διαδρομή υπό το φως της ημέρας μόνο αδιάφορη δε θα την χαρακτήριζα, περνώντας από καταπράσινες συχνά εκτάσεις με πολλές μικρές λίμνες και ποτάμια.

DSC_0453ccd.jpg


Τρεις κιόλας ώρες μετά διασχίζαμε πεζή τα σύνορα της Ελλάδας προκειμένου να ελεγχθούν τα έγγραφα μας και να συνεχίσουμε για Θεσσαλονίκη.

DSC_0453d.jpg


Σόφια τέλος, με πολύ καλές εντυπώσεις! ;)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Απολογισμός ταξιδιού & συμπεράσματα



α. Χρόνος εκδρομής
: Δύο γεμάτες μέρες και κάτι, τρεις νύχτες. Χρόνος νομίζω ικανοποιητικός για πρώτη φορά, όχι ότι θα μας χαλούσε λίγο περισσότερο βέβαια. Κοντολογίς μιλάμε για μια πολύ ωραία περίπτωση για τριήμερο.

β. Εποχή εκδρομής: Υγρασία σαν τη δική μας (μη πω και χειρότερη) και κρύο σχεδόν χειμωνιάτικο στα μέσα του Νοέμβρη που βρεθήκαμε στην πόλη. Δε ξέρω αν είναι κανόνας αυτή την εποχή, δε λέω ότι μας χάλασε, απλά το καταγράφω ως γεγονός.

γ. Όσα δεν είδα: Είχε ψωμάκι η Σόφια, ήμασταν κι εμείς λίγο δυσκίνητοι, άφησα πραγματάκια για την επόμενη επίσκεψη. Πάρκα, μνημεία, γιατί όχι και κοντινές εξορμήσεις.

δ. Άνθρωποι: Διάφορα ακούγονται και λέγονται, γεγονός είναι όμως πως η Σόφια αποτελεί τα τελευταία έναν ακόμη τουριστικό προορισμό ίσως εναλλακτικό για ορισμένους, με αρκετούς ανθρώπους και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες να είναι προσαρμοσμένοι απόλυτα. Επίσης γεγονός είναι πως πολλοί κατέχουν την Ελληνική, με ότι αυτό συνεπάγεται. Νορμάλ γενικά τα πράγματα.

ε. Οργάνωση/μετακίνηση: Κανένα παράπονο και σ’ αυτόν τον τομέα. Όλα ήταν όπως τα περιμέναμε, μη σας πω και καλύτερα.

στ. Κουζίνα/ποτά: Ζήτω τα Βαλκάνια με λίγα λόγια! Κρεατοφαγία, πίτσα κι άγιος ο θεός, με ξεκάθαρες αναφορές στο Ελληνικό στοιχείο, πολύ παραπάνω απ’ ότι νομίζει κανείς. Το σίγουρο είναι πως δε πρόκειται να πεινάσετε ή να διψάσετε σ’ ένα μέρος σαν αυτό.

ζ. Κόστος: Ακουγόντουσαν πάρα πολλά για το χαμηλό κόστος στη Βουλγαρία, ωστόσο υπενθυμίζω πως έχουμε τέλος του 2023, με τις τιμές να ‘χουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα. Θα γλίτωνε η Σόφια απ’ αυτό; Δε νομίζω, όπως και να ‘χει όμως τολμώ να πω πως σε σχέση με την Ελλάδα ακόμα κρατάει, σ’ ένα επίπεδο της τάξης του 30% έως και 50% πολλές φορές κάτω.

η. Ασφάλεια: Δεν είδαμε τίποτα το περίεργο, απλά δώστε τη δέουσα προσοχή όπως σε κάθε ταξίδι και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για Βαλκάνια αποφύγετε οποιαδήποτε συζήτηση/νύξη/εμφάνιση που ποδοσφαιρικών και οπαδικών ζητημάτων. Οι καιροί είναι περίεργοι...

θ. Γενική εικόνα: Πολύ καλή, ίσως αναπάντεχα για κάποιους για μένα όμως όχι. Θα ξαναπήγαινα ευχαρίστως.

Μέχρι να ‘ρθει εκείνη η ώρα, ραντεβού στην επόμενη ιστορία, στα αγαπημένα Βαλκάνια, στην Ευρώπη ή και κάπου αλλού.

CoverEnd.JPG


Ραντεβού πάντα ψηλά πάνω απ’ τα σύννεφα!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Μ αρεσε πολύ η ιστορία! Ωραιο 3ημεράκι! Το ψήνω κ εγω για ενα 3 - 4ημερο.
Σ΄ ευχαριστώ για την ανάγνωση, και γιατί να μη το ψήνεις άλλωστε, η πόλη είναι ιδανική για ένα ωραίο τριημεράκι! :)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Να ρωτήσω..πτήση Θεσσαλονίκη - Σόφια δεν υπάρχει καθόλου???
Όχι, μόνο από Αθήνα, εξάλλου είναι σχετικά κοντά και δε πρέπει να σε προβληματίζει το οδικό. ;)
 

annoula

Member
Μηνύματα
255
Likes
530
Σχεδιασμός ταξιδιού



Δεδομένων συνθηκών η δουλειά μας ήταν σχετικά εύκολη, παρόλο που δεν απέμενε ιδιαίτερα πολύς χρόνος, για μια εκδρομή όπως αυτή ήταν όπως αποδείχτηκε υπέρ αρκετός.

Είχαμε λύσει βεβαίως το πιο βασικό, να βρεθούμε και να φύγουμε από την πόλη σχεδόν ταυτόχρονα, αρχής γενομένης από το απευθείας εισιτήριο που βρήκε ο Νίκος σε τιμή περί των 100€ μετ’ επιστροφής με την Aegean από το αεροδρόμιο των Αθηνών.

Όσο για τη δική μου σκέψη, όλα αυτά τα χρόνια θεωρούσα σίγουρο πως θα πάω στην πόλη με το αυτοκίνητο μου, πλησιάζοντας όμως οι μέρες άρχισα να κάνω δεύτερες σκέψεις. Καύσιμα, διόδια, όρια ταχύτητας, πάρκινγκ και όλα όσα συνεπάγονται με προβλημάτισαν, μιας και δεν επρόκειτο για οδικό ταξίδι με στάσεις αλλά για τριήμερο σε μια πόλη. Η Arda Tur ήρθε να δώσει και σ’ αυτό τη λύση, αφαιρώντας όλα τα «προβλήματα» που προανέφερα. Με κράτηση εισιτηρίων στα 13€ (26 δηλαδή μετ’ επιστροφής) για δρομολόγιο 5 περίπου ωρών, δε χρειάστηκε περισσότερη φιλοσοφία.

View attachment 448982

Σχετικά με το κατάλυμα, ειδικά για το μήνα Νοέμβριο έβρισκε κανείς πληθώρα στο κέντρο της Σόφιας, κάτι που ήταν και η δική μας επιλογή μιας και θέλαμε να μετακινούμαστε σχεδόν αποκλειστικά με τα πόδια. Λόγω του παρεΐστικου της υπόθεσης προτιμήσαμε το διαμέρισμα έναντι κάποιου ξενοδοχείου, το οποίο βρήκαμε ως «113 in Sofia with 2BR and 2 full bath» και κόστος 180€ για τρία βράδια από την πλατφόρμα της booking. Δίχωρο, άνετο, με δύο μπάνια και σε ελάχιστη απόσταση απ’ τον κεντρικό πεζόδρομο όπως ακριβώς θέλαμε.

View attachment 448980

Συμπέρασμα; Είχαμε βγάλει εκδρομή τριημέρου με 86€ οδοιπορικά και διαμονή, όντας ανέλπιστα ευχαριστημένοι, οπότε το μόνο που έμενε ήταν να πέσει ενδελεχές διάβασμα για όσα είχαμε να δούμε και να κάνουμε στη Σόφια. Δεν ήταν και λίγα αυτά, να ναι καλά το travelstories ο ηλεκτρονικός χάρτης γέμισε αρκετά:

View attachment 448981

Άντε να κάνουμε και μερικά μετρητά (άλλαξα σε ανταλλακτήριο στη Θεσσαλονίκη) για να έχουμε να κινούμαστε…
Μην γελάσεις...αυτό με τον ηλεκτρονικό χαρτη που σημειωνεις μερη, πως το κανεις????
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Μην γελάσεις...αυτό με τον ηλεκτρονικό χαρτη που σημειωνεις μερη, πως το κανεις????
Όχι βέβαια, γιατί να γελάσω!

Είναι πολύ απλό, εφόσον έχεις φυσικά google λογαριασμό. Αρχικά συνδέεσαι σ' αυτόν (έστω ότι είσαι σε υπολογιστή) κι ανοίγεις το google maps.
Κατόπιν βρίσκεις στο χάρτη το σημείο/κτήριο/αξιοθέατο που σ' ενδιαφέρει και το επιλέγεις με μονό κλικ. Παράδειγμα:

1.jpg

Το επόμενο βήμα είναι να πας αριστερά και να πατήσεις αποθήκευση σε μια από τις λίστες, όπως τα «ταξιδιωτικά πλάνα», «αγαπημένα» ή «θέλω να πάω»
2.jpg 3.jpg

Ο ηλεκτρονικός χάρτης κρατάει τις επιλογές σου κι αυτομάτως ενημερώνει όλες τις συσκευές (όπως το smartphone που μας ενδιαφέρει) που είναι συνδεδεμένες με τον ίδιο google λογαριασμό:

4.jpg

Φυσικά μπορείς να κάνεις την ίδια διαδικασία από την εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου, ωστόσο κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο δε βοηθάει στο ψάξιμο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.192
Μηνύματα
883.471
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom