Αυστρία Ηνωμένο Βασίλειο 2013- ΕΛΛΑΔΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ-ΣΚΩΤΙΑ ! Ενα διαφορετικο ταξιδι !

georgetrips

Member
Μηνύματα
30
Likes
54
Επόμενο Ταξίδι
ΣΙΚΕΛΙΑ !
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΟΛΑ
2013 - ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΚΩΤΙΑ


Στο site, www.georgetrips.gr το αρθρακι και οι φωτογραφιες του ταξιδιου.



…’’Εμεις για αλλου κινησαμε κι αλλου η ζωη μας παει’’

Λεει ένα τραγουδι του Καλογιαννη και νομιζω ταιριαζει λιγο στην περιπτωση μου !



Πραγματικα ,δεν ξερω πως θα μπορουσα να περιγραψω αυτό το ‘’διαφορετικο’’ ταξιδι που ξεκινησε απ’την Ελλαδα , ‘’σταθηκε’’ στην Αυστρια –με ανταποκριση ολη την κεντρικη Ευρωπη- και συνεχιστηκε ως την Σκωτια & το Εδιμβουργο !

Σας λεω ότι το ταξιδι αυτό δεν ηταν για διασκεδαση και αν περιμενετε να διαβασετε κατι τετοιο ,παρατηστε το. Εγινε όμως με την μοτοσυκλετα μου [Transalp650] , την ‘’αγαπημενη ‘’ μου, ειχε εικονες ειχε καταστασεις ειχε συναισθηματα ειχε ‘’ΖΩΗ’’ ,δηλαδη ! Γι’αυτό τα μοιραζωμαι μαζι σας. Τα βγαζω από μεσα μου αν θελετε !



Όλα ξεκινησαν εξ αιτιας της κρισης στην Ελλαδα. Ο μισθος στα μισα απ’ την μια μερα στην άλλη με ότι αυτό συνεπαγεται ! Προβληματα αρχιζουν στην στοιχειωδη διαβιωση ,δανεια στο κοκκινο και το μελλον , αβεβαιο !Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ στο εξωτερικο και την Αυστρια με απασχολουσε ένα χρονο πριν.Την χωρα αυτή διαλεξα γιατι εκει ειχα καποιες ακρες και τυχαινε να εχει χαμηλα ποσοστα [2-5%] ανεργιας !

Ένα ‘’ανιχνευτικο’’ ταξιδι ειχα κανει 2 μηνες πριν φυγω , για να δω και να προετοιμασω την κατασταση .Η τελεσιδικη αποφαση παρθηκε μηνες πριν την αναχωρηση που εθεσα το πλανο σε εφαρμογη . Ειχε ερθει η ωρα να αρχισω τις προετοιμασιες.

Ξεκινησα μεθοδικα ώστε να καλυφτουν οι υποχρεωσεις πισω & να παμε μπροστα.

…..Χαρτια –διπλωματα –διαβατηριο-μεταφρασεις βιογραφικων και αλλα πολλα !

Προσπαθησα και για την στοιχειωδη μαθηση της Γερμανικης γλωσσας με την φιλη μου την Μαρια που ξεπερασε εαυτον της στην διδασκαλια !!! ΟΛΑ ΑΥΤΑ όμως ,δεν ηταν τιποτα ! Το δυσκολο είναι να ‘’δουλεψεις’’ στο μυαλο ότι αφηνης τον Παραδεισο που λεγεται ‘’Ελλαδα’’ γιατι καποιοι αποφασισαν να τον μετατρεψουν σε κολαση ! Και ,αντε εφυγες . Καλο το εξωτερικο στα ταξιδια αναψυχης. Τωρα όμως ? για ΠΑΝΤΑ??? Αντεχεται αυτό ? συνηθιζεται? ..πολλα τα ερωτηματικα !

Εγω ‘’single’’,με…δανειο σπιτιου,δουλεια μεν αλλα τραγικη οικονομικα με την νεα κατασταση που μου προσφερη όμως ένα πλεονεκτημα…αδεια ανευ αποδοχων. Αντι να κατσω να περιμενω την καταστροφη θα ψαχτω για κατι καλυτερο. Τουλαχιστον ,θα προσπαθησω ! Όταν όλα είναι ετοιμα ένα ακομα θεμα είναι το πώς θα φορτωσω ολη μου την ζωη στην μηχανη . Τι να πρωτο παρω ? Ξεχαστε τα αεροπλανακια ! Χειροτερα είναι . Η μεταφορα θα γινοταν με την ΜΟΝΙΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ,την μηχανη μου …HondaTransalp ! Η Μαρια κι ο Μανωλης από την HONDASERVIS–ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ , για πολλαστη φορα στο πλευρο μου ώστε να είναι η μηχανη ‘’τζαμι’’ . Ανεπλπιστη βοηθεια ηρθε με την μεσολαβηση της Μαριας και από τα ‘’ΕΛΑΣΤΙΚΑ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ’’ με τον χαμογελαστο Νικο. Αλλα και απ’τον Παναγιωτη στο MOTOWELL που μου εκανε δωρεαν την ακτινολογηση ! [ολοι στην ενοτητα-‘’ΦΙΛΟΙ’’ ] Τους ευχαριστω ιδιαιτερα ! Θα εφευγα τελος Απριλιου και η μηχανη θα ηταν χρησιμη τουλαχιστον ως και τον Νοεμβρη [λογω καιρου] και αυτό ηταν ένα πλεονεκτημα που επρεπε να εκμεταλευτω. Θα επρεπε να παρω μαζι μου τουλαχιστον τα απαραιτητα αλλα και οτιδηπωτε με βοηθουσε να ‘’πειστω’’ ότι φευγω για παντα ! Ακομα και τα ποδοσφαιρικα μου παπουτσια ! Μα, θα κοιταζα να καλυτερεψω τις συνθηκες ζωης μου και τα χομπυ ακολουθουν , γιατι όχι ?

Τρεις βαλιτες ,δυο σακ- βουαγιαζ μεγαλα και ένα τανκ-μπαγκ φορτωθηκαν ετσι που να μην χωραει ουτε ένα στυλο ,εξτρα,πια. Με ‘’λιστα επιβιβασης’’ το κάθε τι χρησιμο για τα παντα και για ΠΑΝΤΑ !

Το καθιερωμενο ρεφενε-τραπεζι με τους αγαπημενους μου Φιλους και Φιλες που εχει γινει παραδοση πριν από κάθε ταξιδι ηταν το κατι διαφορετικο . Η συγκινηση ‘’ξεχειλιζε’’ . Απιστευτο ! Που θα ξαναβρισκα τετοιους Φιλους ? Το νουμερο …ΔΙΨΗΦΙΟ !!! …Τοσους πολλους αληθινους Φιλους που μου σταθηκαν τοσο πολύ κατά την προετοιμασια αλλα και κατά την διαρκεια του ταξιδιου. Ένα τους τηλεφωνο και ένα smsαποδειχτηκε στην συνεχεια βαλσαμο . Υπηρξαν ‘’νεοι’’ Φιλοι που προσφερανε την βοηθεια τους ξερωντας ότι δεν υπαρχει ανταλαγμα σε αυτους τους δυσκολους καιρους που ζουμε ! Αυτος είναι και ο ορισμος της Φιλιας βεβαια. . Η Αγαπη που ‘’εισεπραξα’’ από τοσους Φιλους , μου εδωσε τεραστια δυναμη καθ’ολη την διαρκεια του ταξιδιου αυτου. Ένα βλεμα μου –αυτοι ξερουν- και ένα ‘’Ευχαριστω’’ μεσα απ’την καρδια μου ,είναι το ελαχιστο προς στιγμην για ολους αυτους που ξερουν τον “Georgetrips” χρονια τωρα !

Συκγινητικη ηταν και η στιγμη του αποχαιρετισμου μαζι τους…….

Τα ιδια και χειροτερα η στιγμη με τα αδερφια ,τα ανηψακια και τους γονεις μου.

Τους ειχα ενημερωσει καιρο τωρα για τις προθεσεις μου αλλα μονο οταν εφτασε η ΜΕΡΑ , συνειδητοποιησαν ότι αυτό ,συμβαινει στα αληθεια ! Δεν ηθελαν να το πιστεψουν . Είναι πολλα τα χρονια για να αποχωριστης καποιον ,ετσι ! Ποσο μαλλον το παιδι σου …. Για να αλλαξης καποια πραγματα ! Και εγω ,δεν ειμαι και κανας ‘’μπεμπες’’, ετσι ? Δεν χωνευονται καποια …Κατά την διαρκεια της προετοιμασιας αλλα και στο ταξιδι μια φιλη με ρωταγε συνεχως …πως αισθανομαι και της απαντουσα ότι ‘’δεν εχω αισθηματα για οσα συμβαινουν τωρα, δεν αισθανομαι ΤΙΠΟΤΑ ! ουτε κρυο ουτε ζεστη ‘’! Νομιζα ότι ξαφνικα ημουν ‘’αδειος’’ από συναισθηματα ! Κατά την διαρκεια του ταξιδιου όμως ,πολύ πιο μετα διαπιστωσα ότι ειχα φυσικα ,αλλα ηταν αυτά της ΛΥΠΗΣ ! Ημουν διαρκως λυπημενος μην μπορωντας να πιστεψω πως γυρνανε όλα αναποδα σε μια ζωη και παιρνεις τα βουνα γιατι καποιοι ‘’παιξανε ‘’ μαζι μας ! Αυτά που συμβαινουν ,ακομα στην Ελλαδα , ορκιζομαι ότι ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΧΩΝΕΨΩ ΠΟΤΕ !

Η οικογενεια μου με στηριξε σε αυτή μου την αποφαση με μαυρη καρδια βεβαια .Δικαιολογημενα . Και γω με μαυρη καρδια τους αφηνα αλλα με ελπιδα για κατι καλυτερο. Στο καλυτερο θα αλλαζαν όλα. Ακομα θυμαμαι την αγκαλια της Μανας μου αλλα κι αυτή του Πατερα μου που χαιρετησα τελευταιο . Γαμω την κριση μας ! Πρεπει να φυγω….



Ο σχεδιασμος του ταξιδιου ειχε ερθη σε δευτερη μοιρα. Πολύ λιγο ασχοληθηκα .Αγορα εισιτηριων Πατρα –Βενετια ‘’ONEWAY’’ η’’ αν θελετε ..

‘’ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ’’ ! Τα 400 χιλιομετρα μεχρι το SaintJohanninTirolτης Αυστριας φανταζαν πολύ ασημαντα μπροστα σε αυτό που ακολουθουσε .Το SaintJohannσε υψομετρο 800 μετρα με 8000 χιλιαδες πλυθησμο,περιπου θα ηταν η βαση μου τον επομενο καιρο. Τον Μαρτιο ειχα ξαναπαει μια βδομαδα βρισκωντας ένα δωματιο-στουντιο για να μεινω [βασικο] αλλα και να οργανωσω -οσο μπορουσα – το ξεκινημα μιας νεας ζωης. Πριν μπω στο καραβι στην Πατρα περασα κι απ’το Αγρινιο και την οικογενεια του αδερφικου μου Φιλου Γρηγορη για να τον δω και να κανω μια ‘’τονωτικη’’ ενεση μαζι τους .Θα μου ‘’λειψουνε’,ολοι ! Εφτασα λοιπον τελος Απριλιου, Μεγαλη Τριτη και προσπαθησα να συντονιστω ,να μαθω το μερος κανωντας ερωτησεις για τα παντα. Ετσι ηρθε και το Πασχα που το γιορτασαμε λιτα μαζι με τον Δημητρη και την Πετρα [την συζυγο του] σε ένα Ελληνικο εστιατοριο στο Σαλζμπουργκ.,το ‘’Ακροπολις’’ οπου δουλευει ο φιλος Τελης απ’την Καρδιτσα, γνωστος πια από προηγουμενο μου ταξιδι εκει. [Παγκρατι-Πατησια τοχω κανη,ξερω] Μην φανταστητε τιποτα σπουδαιο Για τους Αυστριακους η μερα του Πασχα μας , είναι μια κοινη Κυριακη.Οπως και για τα εστιατορια ασχετα αν είναι Ελληνικα η’’ Κινεζικα. Με τζατζικι [ευτυχως ειχαν] πατατες τηγανιτες & παιδακια ξεγελαστηκαμε ότι καναμε Πασχα ! [Α,ρε Γρηγορη....]

Ειχα ηδη φιλους ,τον Δημητρη τον Νικο τον Γιαννη τον ‘’SaintJohann’ που εμεναν εκει και αργοτερα άλλο ένα Γιαννη που ηταν ολοι τους , ΕΝΑΣ & ΕΝΑΣ ! Το γνωστο ‘’ΠΑΡΕΑΚΙ’’ που κάθε μερα ηταν μαζι και γεμιζε τις δυσκολες ωρες που υπηρχαν .

Εβγαλα τα απαραιτητα χαρτια [διαμονητηριο-λογ/σμο τραπεζης-υγειας] σε χρονο ρεκορ και μπηκα σε ένα επιδοτουμενο κρατικο προγραμμα εκμαθησης Γερμανικων για 5 βδομαδες ! [ rixainere, bitte ] . Απ’τους 9 του τμηματος οι 5 μενανε ηδη στην Αυστρια και μιλαγανε την γλωσσα σε βαθμο συνενοησης . Μονο Γερμανικα ακουγωνταν στο μαθημα .Οχι Αγγλικα,πολύ σπανια .Καλα που ειχα κανη μαθηματα με την Μαρια και μπορεσα να ακολουθησω την υλη μεχρι την 4η βδομαδα σχεδον. Στην 5η και τελευταια ,παρεδωσα πνευμα ! Η δασκαλα βλεπωντας τους 5 μαθητες να μιλανε σχεδον, ‘’ετρεχε’’ την υλη και αντε πιαστην . ΚΑΙ στην Αυστρια προφανως επιδοτουνται απ’την Ευρωπαικη Ενωση για την εκμαθηση της γλωσσας τους σε μεταναστες γι’αυτό τους ενδιαφερη να φαινεται ότι διδαξανε αρκετη υλη. Το τι διαβασμα εριχνα το απογευμα δεν τοκανα ουτε σαν μαθητης ! Και μην νομιζεις ότι …’’μιλας’’ ! Υποτιθεται ότι βαζεις τις βασεις για να μαθεις .Ολα τα παιδια ηταν καλα και ολοι κανανε έναν αγωνα επιβιωσης όπως και γω.Οι εθνικοτητες τους…Ουγγαρια-Τουρκια-Ταυλανδη-Μογγολια ! Από τους συμμαθητες μου ξεχωρισαν ,η Μαριανα ,μια ομορφη Ουγγαρεζα που ηξερε Γερμανικα και με βοηθησε αρκετα και ο Ρισαρντ από την Γαλλια , 55 ετων , Σεφ & δασκαλος στις πιλατες ! Για μια νεα ζωη και αυτος ! Ετσι το τελευταιο μαθημα εγινε “ DancingwithStars” ! χαχα! Τελικα ,πηρα και πτυχιο ! Πρωτης ταξης ,το οποιο στην αναζητηση της εργασιας εκει, είναι πολύ χρησιμο να φαινεται στο βιογραφικο σου . Το ότι δεν μιλαμε φαρσι την γλωσσα δημιουργει ,θεμα, στην ευρεση εργασιας. Στην τοπικη κοινωνια των 8000 κατοικων ,επιβιωνουμε όμως μας βγαζουν την ψυχη ακομα και να παραγγειλουμε καμμια φορα μιλωντας κυριως Γερμανικα. «Κλειστη κοινωνια» , «σφιχτη» το χωριο που είναι και τουριστικο θερετρο.Απαραιτητο κάθε φορα το…”bitte” [παρακαλω] δηλωνοντας ,σωνη και καλα ,ευγενεια ! Αν πεις “αη στα τσακιδια ,παρακαλω” είναι καλυτερα απ’το να πεις σκετο το ….’αη στα τσακιδια’’ !!! Αν καμμια φορα με το παρεακι το ξεχναγαμε ? …αυτοι ‘’μουτζουφλιαζανε’’ και μεις κρυφογελουσαμε !!! Κακο πραγμα η ‘μουτζουφλα’ !!! Το χαμογελο ? ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ … δινει και ζωη !

Τελικα διαδιδωντας απ’την αρχη ότι ειμαι οδηγος και οδηγω τα παντα [διπλωμα Ε κατηγοριας] με βοηθησε να βρω δουλεια [στο ‘μιλητο’ που λεμε] σε μια εταιρεια με πουλμαν που μετεφερε τουριστες σε ολη την Ευρωπη και ετσι θα μπορουσα να επιβιωσω με τα καλα μου Αγγλικα και τα λιγα Γερμανικα αν και οι επιβατες ηταν μονο Γερμανοι . Το αφεντικο, Τουρκος ! Ε ,δεν υπαρχουν περιθωρια επιλογης σε αυτό το σταδιο. Δυο πολυτελη πουλμαν τυπου Vanhhol & Setra χωρητικοτητας 78 ατομων [+ 2οδηγοι] ,διωροφο και με βαγονι για τις αποσκευες ηταν η τελευταια λεξη ,περιπου, της τεχνολογιας ! Ανετα για τον οδηγο οσον αφορα την πολυωρη οδηγηση με διαφορα συστηματα [πεδησης , που σου αποτρεπουν ακομα και τρακαρισμα ]. Wc-radio-cd-tv-airconticion & barηταν μερικα από αυτά που κανανε καπως πιο ανετη την παραμονη του επιβατη στο πουλμαν σε ταξιδια της ταξεως των 2.300 χιλιομετρων,περιπου, σε διαστημα 20-25 ωρων από το Βερολινο εως την Βαρκελωνη.

Το πουλμαν συνεργαζοταν με 2 τουριστικα γραφεια και μαζευε κοσμο απ’ολη την Γερμανια με τελικο προορισμο την Βαρκελωνη & την Κοστα Μπραβα το ένα , ενώ το άλλο μας εστελνε στα λιμανια Κιελο και Ροστοκ , στην Βορεια Γερμανια απ’οπου εφευγε το κρουαζιεροπλοιο ‘’Κosta’’ για τις βορειες Θαλασσες . Μεχρι Βορειο Ακρωτηρι εφθανε ! Το καραβι ειχε συμβαση με 100 πουλμαν ! Τοσα χρειαζονται για να καλυψει τον κοσμο αυτό. Την Γερμανια λοιπον πρεπει να την πηγα πανω-κατω 5-6 φορες ! Εντυπωσιακα ηταν κατι χωρια της Ανατολικης Γερμανιας που αν προσθετες στο σκηνικο Ρωσους στρατιωτες θα ηταν σαν ταινια της εποχης του Σοβιετ ! Ηταν σαν να μην ειχαν περασει τα χρονια από κει ! Η Ανατολικη Γερμανια είναι λιγο’’φτυσμενη’ από τους Δυτικους και παρα την πτωση του τειχους ακομα και σημερα υπαρχουν χαρακτηρισμοι για μερη & πολιτες Β’ κατηγοριας ![συμβαινει και στα καλυτερα σπιτια] . Στην Γερμανια όταν ειμαστε και σταματαγαμε στα παρκιγκ-βενζιναδικα για να πας στην τουαλετα ΠΛΗΡΩΝΕΣ 0.50-0.70 λεπτα εισοδο ! Με το αποκομμα της wc ,όταν ανεβης επανω στα μαγαζια σου αφαιρουν αυτό το ποσον από τα ψωνια σου. Γι’αυτό να θυμαστε! Γερμανια ? Τσισακια πρωτα & μετα μαμ!

Στην αγαπημενη μου Βαρκελωνη ,την Lloret & MalgratDeMarστην KostaBravaπηγα 3-4 φορες ! Εκει εκατσε κι ένα 4ημερο και εν μεσω δουλειας [τους πηγαιναμε το πρωι και όταν τους αφηναμε ειχαμε αρκετη ωρα γι’αυτό ] εριξα τα μπανακια μου στις διασημες κοσμοπολιτικες παραλιες της Ισπανιας. Αν θελετε όμως την γνωμη μου οι Ελληνικες Θαλασσες δεν παιζονται ! Δυστυχως όμως ,δεν διαφημιζωνται επαρκως ! Αυτές οι παραθαλασιες , εμπορικοτουριστικες & αχαρες πολεις δεν συγκρινονται με καμμια Ελληνικη σε ομορφια , κατά την γνωμη μου . Στην Βαρκελωνη ειχα την ευκαιρια να συναντησω δυο πολύ αγαπημενους φιλους [απο το 1990] που τους γνωρισα όταν ημουν ταξιτζης στην Αθηνα κι αυτοι κανανε μηνα του μελιτος ! Τον Aurelio & Mariangella ! Παντα με το χαμογελο αυτοι παντα με το χαμογελο και γω βρισκομαστε τελευταια πιο συχνα ! Παντα χαιρομαι όταν τους συναντω και αγαπιομαστε αμοιβαια ! Ωραιοι ανθρωποι ! Παντως γενικα η Ισπανια είναι ωραια σαν χωρα ,οι ανθρωποι ειναι με το χαμογελο τους τον ανοιχτο τους χαρακτηρα ,το ταπεραμεραμεντο που θυμιζει Ελλαδα . Ελλαδα μου θυμιζαν και τα καλαμαρακια ,η θαλασσα ,ο καιρος και όταν πηγαινα εκει μου ‘’καθοταν’ δυσκολο να πιστεψω ότι εγω ’’ζω στην Αυστρια’’ !!!

Στην δουλεια τωρα οι αλλοι οδηγοι ηταν κι αυτοι Τουρκοι και αν εξαιρεσω έναν μονο τον Bulendπου ηταν καλοσυνατο παληκαρι οι αλλοι 3 ηταν [ευγενικα το λεω] για πολλες κλωτσιες ! Κάθε μερα παιζοταν ένα παιχνιδι ισσοροπιας για να συννενοηθουμε με Αγγλικα –Γερμανικα στο ποτε & ποσες ωρες θα οδηγησουμε η’’ στο πως θα μου δωσουν να καταλαβω καποια πραγματα για την δουλεια .Ανοργανωτοι & αψυχολογητοι ηταν και γω προσπαθουσα να παιξω στο γηπεδο τους .Δεν ηξερα Γερμανικα και νομιζανε ότι θα με ‘’παιζανε’’. Ειχα βρει και γω όμως τον τροπο μου απεναντι τους .Μεχρι και μπινελικια [καμμια φορα χρειαζεται και αυτό] εχωνα στον έναν που ηταν Ποντιος Τουρκος και ηξερε καποιες λεξεις στα Ελληνικα .Ηταν αψυχολογητος,ετοιμος για το καλυτερο & το χειροτερο μαζι. Φιλικα χαιρετηθηκαμε αλλα του εξηγησα ότι δεν θα τον εμπιστευομουν ποτε. Ο δευτερος, 40ετων ,ζωντας 20 χρονια στην Αυστρια νομισε ότι ‘’ανεβηκε’’ κατηγορια ! Καλο γι’αυτόν θα είναι να μην ξανασυναντηθουμε … Ποτε ! Το ..’’αστερι’’ και αφεντικο απεριγραπτος ! Κατηγορουσε τον εαυτον του για ανοργανωσια ,χωρις να καταλαβαινει για ποιον μιλαει ! Λες και ηταν υπαλληλος αλλου ! Τελος παντων ,αυτά συμβαινουν σε ολες τις δουλειες και ο καθενας επιβιωνει όπως μπορει .Το βασικοτερο οπλο είναι να εισαι γνωστης της δουλεια σου και με αυτό ξεπερνας εμποδια . Αυτοι, τοχαν δει αυτό σε μενα όπως και ο κοσμος .Βλεπει και τσεκαρη τι σοι οδηγος εισαι . Καπποιες φορες χρειαστηκε να κανω ελιγμο-οπισθεν για να παρκαρουμε, και σε γωνια ‘’ΓΑΜΑ’’,το πουλμαν με το βαγονι σε δυσκολο σημειο και σε περιορισμενο χωρο, οι επιβατες-θεατες καθοντουσαν λες και ηταν θεαμα Η αμοιβη μου- αμεσα πληρωτεα- ηταν ένα παρατεταμενο χειροκροτημα ! Όπως στα…αεροπλανα .Στους …’’αλλους’’όμως ,αυτό εκατσε στραβα και αυτό φανηκε αμεσα .Καποιοι ανθρωποι είναι απλως , τοσο κακοι !

…θα δειτε παρακατω…

Στο χωριο τωρα το SaintJohannτο ‘’παρεακι’’ ηταν αυτό που εδινε πνοη στην καθημερινοτητα όταν δεν δουλευα αλλα και τον πρωτο μηνα όταν πηγαινα στη σχολη για Γερμανικα τα πρωινα. Ο Νικος ,ο Γιαννης & ο Γιαννης ο ‘’SaintJohhan ‘’ –όπως τον λεγαμε- είναι πολύ καλα παιδια και οι ωρες γεμιζουν ευχαριστα ! Θα τους παινεψω λεγοντας ότι και οι 3 ,είναι αστερια ! Ειχαμε και εξτρα συμμετοχες όπως ο Βαγγος,ο Γιωργος η Αλινα ο Ralf και περνουσαμε καλα.. Οι ντοπιοι, ‘’σφιχτοι’’ εκτος αν μιλαγες Γερμανικα ! Εκει σου εδιναν την ψυχη τους.Δεν μπορω να πω ότι με ενθουσιαζε αυτό.Βρηκα μια ποδοσφαιρικη ομαδα να προπονουμε [ειπαμε,παλαιμαχος παιχταρας] τους συστηθηκα στη Γερμανικη γλωσσα αλλα αυτοι ουτε απαντησαν! Το κεφαλι καταφατικα κουνησαν κανα-δυο και με έναν μονο ειχα 2-3 κουβεντες κάθε φορα. Κρυα πραγματα . Εκει που χαθηκε η μιλια τους ηταν όταν τους ‘’εκατσα’’ 2-3 συνεχωμενα γκολακια με φαουλ και όταν περασα κανα δυο νεους [25 χρονων περιπου θαταν] σε ασκησεις με σπριντ ! Ουτε και γω το περιμενα αλλα το διασκεδασα ! Μα είναι αμπαλοι .Α! Και αφιλοξενοι ,τουλαχιστον αυτοι στην ομαδα.Εφτα φορες που πηγα ,ουτε νερο δεν μου δωσανε στο τελος της προπονησης αν και ολοι πινανε από το μπαρ της ομαδας.Δεν θα μπορουσα ποτε να παω μονος να πιω.Φιλοξενουμενος ημουν. Ναναι καλα. Γενικα οι ανθρωποι δεν είναι σαν και μας τους Λατινους που δινουμε κω…..σορυ ,την ψυχη μας σε οποιον συμπαθουμε.Αυτοι ,απλα δεν μπορουν. Είναι τυπικοι δεν σ’ενοχλουν και δεν θελουν να τους ενοχλεις.Δεν είναι κακο αυτό.Εμεις εχουμε μαθει αλλιως.Δεν εχεις προβλημα αλλα δεν περιμενεις ποτε, να νιωσεις αυτή την ζεστασια που θα νιωσεις στην Ελλαδα.Αυτη είναι και η ιδιαιτεροτητα που μας χαρακτηριζει σαν λαο,νομιζω. Θυμαμαι μια νυχτα που πηγαμε με τον Νικο στην Ιταλια ,στο Τρεντο η ζωντανια και οι φωνες των Ιταλων μας θυμισαν Ελληνικη πλατεια και μας μελαγχολησε για το που, προσπαθουμε να ζησουμε ! Θελαμε να μεινουμε εκει ! Θυμασαι Νικ? Θα ελεγα παντως [για να ειμαι δικαιος] ότι η συμεριφορα των παιδιων [παιδια?] στην ομαδα δεν ταιριαζε σε καμμια περιπτωση με άλλες όπως του Εριχ ,του ανθρωπου από τον τοπικο ΟΑΕΔ [ams] που ηταν υπευθυνος για μενα και που από την αρχη μου σταθηκε πολύ τυπικα βεβαια και μου εδωσε πληροφοριες και κατευθυνσεις σχετικα με το πώς θα εβρισκα δουλεια και πως θα μαθαινα την γλωσσα. Αυτος με εγραψε στο σεμιναριο. Ακομα και η δασκαλα στα μαθηματα η Irene που στην αρχη την περασα για εκδοση του φυρερ και της Μερκελ,μαζι ,στο τελος αποδειχτηκε φιλλελην !

Η ζωη ,όταν δεν δουλευα κυλουσε και με καποιες τοπικες βολτες με την μηχανη -για να μην ξεχνιομαστε κιολας- της ταξεως των 30-50 χιλιομετρων. Το ταξιδι ΔΕΝ είναι τουριστικο ,ειπαμε ! ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ λεμε και προσεχω τα οικονομικα μου. Η Αυστρια είναι μια πολύ οργανωμενη χωρα σε ολους τους τομεις.Παντου εχουν μια ταξη .Γραφειοκρατια ,σχεδον καθολου .Ολα γινονται μια χαρα και γρηγορα . Το να ξερεις την γλωσσα είναι το κλειδι που ανοιγει τις πορτες.Μονο ένα συμβαν ασχημης συμπεριφορας αντιμετωπισα στην εκδοση ενός εγγραφου όταν η απαραδεκτη υπαλληλος μου τονισε στα Γερμανικα …’’DasisOstereich !!! [εδώ είναι Αυστρια! ] Γιατι τα Γερμανικα μου δεν ηταν επαρκη και της μιλουσα Αγγλικα ! Αλλα αυτά συμβαινουν και αλλου ! Κατά τα αλλα είναι μια ομορφη χωρα και οι Αυστριακοι προσεχουν και αξιοποιουν τα παντα .Τα χιονοδρομικα τους κεντρα λογω Αλπεων είναι το Νο1 αλλα από κει και περα βλεπεις δραστηριοτητες για όλα τα σπορ και ολες τις ηλικιες. Θα ελεγα ότι ζηλεψα την οργανωση τους [με την καλη εννοια] και σκεφτηκα-τωρα το γραφω κιολας- ‘’ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΕΜΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ? ΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΤΟΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΖΕΜΕΝΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ! ΓΙΑΤΙ? ‘’

Με τον Νικο καναμε καποιες βολτες σε λιμνες τις οποιες εχουν μετατρεψει σε ομορφα θερετρα με αθλοπαιδιες ,εστιατορια ,καφε και με ελαχιστη παρεμβαση στην φυση λογω κατασκευων.Ολα πεντακαθαρα ! Τα μπανακια στις λιμνες ηταν μια διαφορετικη εμπειρια όπως και οι αγωνες πιγκ-πογκ μεσα στην βροχη μεχρι εσχατων ! Ο Νικος σιγα-σιγα …μαθαινει ! [χαχα] Το ‘’παρεακι’’ λειτουργουσε θετικα μεταξυ μας –ακομα και όταν ελειπε καποιος-και υπηρχε ένα κλιμα αληλεγγυης. Τα παιδια ειχαν καλο χαρακτηρα και αυτό είναι βασικο για μενα..Ενιωθες ότι δεν ησουν μονος .Αν τυχαινε κατι θα ειχες καποιον ,ένα στηριγμα. Υπηρχαν και αλλα Ελληνοπουλα ,καμμια 15 ρια θαμασταν ολοι αλλα δεν ηταν δυνατον για μεγαλυτερη παρεα , η τετραδα παντως ηταν ΟΜΑΔΑΡΑ ! Εδρα μας το μπαρακι , οι ‘Αρκουδες’’ ! Σιγα-σιγα μας συνηθιζαν και οι ντοπιοι .Την παρουσια μας δηλαδη. [Ειπαμε ,το χωριο είναι μικρο κι όταν καποιος βηχει , ακουνε ολοι ] αλλα αυτό σιγουρα γινεται με τον καιρο.Ηταν μια μικρη κοινωνια,εμεις παιδια της μεγαλουπολης , σε ξενη χωρα , ο καιρος συνηθως ΜΠΙΧΛΑ . Ελλαδα δεν είναι…θελει χρονο. Καποιοι δεν συνηθιζουν ποτε .Ετσι είναι αυτά. Αληλλεγγυη υπηρχε και εκει που εμενα μεταξυ των ενοικων που ηταν και διαφορετικων εθνικοτητων . Κυριως Κροατες ,Γαλλο-Αυστριακοι &Ελληνες ειμασταν ,εγω και ο Νικος . Ο Tibor ,OGabor ηταν παντα προθυμοι να βοηθησουν αν χρειαζοταν σε οτιδηπωτε μεσα στο κτηριο όπως και ο υπευθυνος του κτιριου και του μπαρ-‘’Αρκουδες’’,ο Ερβιν . ‘’Greek-Mafia’’ μας αποκαλουσε προσπαθωντας να κανη και αυτος χιουμορ. Αυτό τωρα , η’’ τοχεις η’’ δεν τοχεις ! Αυτος το παλευε ! Ειδικα όταν τουπα ότι μοιαζει στον Μελ Γκιμπσον ….Ε, κερασε σφηνακια !!! Το παλευε λεμε !

Ειχαν περασει 2 μηνες που ελειπα απ’την Ελλαδα και όλα φαινονταν να μπαινουν σε μια σειρα. Όταν σε ένα ταξιδι από Γερμανια προς Ισπανια [ακομα ημουν σε Γερμανικο εδαφος] οδηγουσα και δεχτηκα ένα τηλεφωνημα που με πληροφορουσε ,σε 2 δοσεις ,ότι η Κυρα Ευη, η μανα μου,δεν ζουσε πια . Το πρωι εκεινο ένα καρδιακο επεισοδιο την εστειλε ακαριαια στον Παραδεισο πιστευω. [ ] Κενο, δεν θα ξαναβλεπα την ηρωικη και χαμογελαστη μου μανα ! Πριν 3 μερες μιλησαμε στο skypeκαι ελαμπε ! Ότι και να γραψω για αυτή την μανα θα είναι λιγο.Θα την αδικησω. Δεν θελω να αναφερω αλλα. Καποια πραγματα ΔΕΝ περιγραφωνται. Και δεν ξεχνιουνται ! Ειμαι ευτυχισμενος που εχω αυτους τους υπεροχους γονεις και αυτή την οικογενεια ! Δεν χρειαζονται αλλα.

Το κακο όμως ,επι του πρακτικου , είναι ότι ειμαι εγκλωβισμενος στο ταξιδι .Ακομα οδηγω…πρεπει να παω στην Βαρκελωνη και ελλειψη οδηγου [δεν ηταν δυνατον να με αντικαταστησουν] να ξαναοδηγησω πισω …καπου στην Γερμανια.Θα το μαθαιναμε στην Ισπανια, το που,την επομενη μερα ! 3 μερες στον δρομο είναι αυτό ! Ακομα και ο Πατερας μου τηλεφωνικα και με λυγμους με παροτρυνε να μην γυρισω όμως αυτο δεν γινεται ! Αν εβρισκα εισιτηριο ,θα πηγαινα . Δεν μπορουσα ιντερνετικα να κλεισω κατι γιατι δεν ηξερα τι ωρα θα φταναμε σε καποια πολη με αεροδρομιο.Και ειμαι σε ένα πουλμαν ! Δεν εχω προσβαση . Στην επιστροφη για Γερμανια θα περναγαμε από Φρανκφουρτη .Ο Αλαντιν,το αφεντικο,προσφερθηκε να μου δωσει καποια χρηματα απ’τον μισθο μου για να με διευκολυνη

Αλλα στην συνεχεια αποδειχτηκε ότι τοκανε εκ του πονηρου. Τι μαλα.ας ! Νομιζε ότι θα εμενα για παντα στην Ελλαδα ? Ο δε άλλος τουρκος που οδηγησαμε μαζι από την Ισπανια ,αν και του ειπα στην Φρανκφουρτη να με περιμενει 20 λεπτα[γινοταν] να δω αν θα βρω εισιτηριο για Αθηνα-αλλιως θα συνεχιζα το ταξιδι με το πουλμαν- εκλεισε το κινητο του και εφυγε ! Με παρατησε !!! …ξαναλεω ότι καλο γι’αυτόν θα είναι να μην ξανασυναντηθουμε ! Ποτε ! [και είναι τοσο πουτανα η ζωη ,,,,Αλμπερτ…] Στον πονο του αλλου καποιοι πανε να γινουν μαγκες . Τελικα , πτηση βρηκα στο ‘’παρα-πεντε και την χρυσοπληρωσα αλλα ποιος νοιαζεται ?

Στη Ελλαδα γυρνωντας με αφορφη το μοιραιο αυτό γεγονος καταλαβα ΞΑΝΑ ποσους καλους φιλους εχω..Μια λεξη ταιραζει εδώ και λεγεται …. ‘’ΣΤΗΡΙΞΗ’’ ! Τα λογια περισσευουν. Στηριξη ενιωσε –πιστευω-και ο Πατερας μου που εχασε μια συντροφισσα μετα από 53 χρονια ! Μια ολοκληρη ζωη ! Δεν είναι ευκολο ! Αυτό ηταν και το νοημα της επιστροφης μου. Ομως η ζωη συνεχιζεται…

Τηλεφωνουσα στον ‘’boss’’,οπως ειχαμε συμφωνησει ,μετα την κηδεια για να μου στειλει τα υπολοιπα χρηματα μου προκειμενου να βγαλω εισιτηριο και να πεταξω να βρω το πουλμαν ώστε να συνεχισω την δουλεια μου [τουχα πει ότι δεν τον εγκαταλειπω όταν εμαθα την κακια ειδηση & μουχε πει ότι δεν χανω την δουλεια…να παω Ελλαδα ] . Αλλα ο τουρκος ,τοπαιζε ‘’Γερμανος’’ και δεν απαντουσε !!! Μια βδομαδα κρυφτουλι παιζαμε !

Σε αυτό το διαστημα προλαβα να δω την οικογενεια μου ,καποιους φιλουςστην Αθηνα και 2-3 μπανακια με τα ανηψακια που μου εδωσε κουραγιο για την συνεχεια , μια ‘’συνεχεια’’ που κλονιζοταν ! Αφου δεν απαντησε ποτε στο τηλεφωνο εβγαλα εισιτηριο και γυρισα μονος στην Αυστρια να διεκδικησω τα χρηματα μου και να βρω καποια άλλη δουλεια.

Σε 3 μερες καταφερα και πηρα τα χρηματα μου αλλα ο Αλαντιν με αφησε χωρις δουλεια ! Εψαχνε για κοροιδο ! Εδώ θελω να αναφερω ότι μαυρη εργασια και λαμογια υπαρχουν σε ολες τις χωρες της Ευρωπης, απ’ότι διαπιστωσα και όχι μονο απ’την περιπτωση μου.

Ηδη εδώ και 3 βδομαδες ειχα δεχτει προσκληση-κατι σαν ‘’PLANB’ ‘’- αν κατι δεν πηγαινε καλα στην Αυστρια, από την φιλη μου Αλ. Στο Εδιμβουργο της Σκωτιας για φιλοξενεια και βοηθεια εως οτου βρω δουλεια. Εγω , ειχα χρηματα και χρονο επιβιωσης στο εξωτερικο για κανα μηνα .Επισης το σοβαρο μου προβλημα είναι η γλωσσα ! Μαθαινω Γερμανικα ,δεν μιλαω. Κι αν στην αρχη σταθηκα τυχερος και βρηκα αμεσως δουλεια με τα προσκαιρα Αγγλικα μου –θαπρεπε να βρω μια ιδια δουλεια-τωρα δεν κουνιοταν φυλλο ! Συνεχισα την αναζητηση δουλειας όμως ηταν φανερο πια οτι εδώ εχανα την δυναμη και την εμπειρεια μου σαν οδηγος εξ αιτιας της γλωσσας! Και ολοι μου λεγανε ότι τον…Οκτωβριο με τα χιονια θα ανοιξουν οι δουλειες !!! Δεν ειχα τοσο χρονο Η ΛΥΣΗ της Σκωτιας φανταζε καλη ! Εκει θα μπορουσα να μιλαω ανετα και να επανακτησω την ισχυ μου σαν επαγγελματιας ! Οι φιλοι μου ,το ‘’παρεακι’’ ζωντας και αυτοι αυτό το προβλημα εργασιας-γλωσσας με παροτρυναν να ανηφορισω προς την Σκωτια .Εγω εβλεπα ότι η προσπαθεια στην Ευρωπη τελειωνε η’’ ότι ειχα άλλη μια ευκαιρια! Φαινοταν ότι η τυχη μου στην Αυστρια τελειωσε ! Ρεαλιστικα το ειδα και γω και αρχισα να σχεδιαζω την ανηφορια !Φυσικα θα συνεχιζα με την μηχανη μου .Που χρηματα να την γυρισω Ελλαδα και μετα να ξαναπεταξω για Εδιμβουργο? Η μηχανη σε κάθε περιπτωση ηταν χρησιμη !

Τις τελευταιες μερες στην Αυστρια δεχτηκα μια εκρηξη συμπαθειας προς το προσωπομου από τους οποιους ντοπιους ηξερα λεγοντας μου ότι ….ΑΝ εμενα , θα μιλουσαν περισσοτερο Αγγλικα ! Φυσικα τα ηπιαμε με το ‘’παρεακι’’ τις τελευταιες μερες και λυπομουν που θα τους αφηνα .Λυπομουν που δεν προλαβα να παλεψω κι άλλο στο να μαθω την γλωσσα .Το θεωρουσα καλη προκληση .Αγγλικα εμαθα μονος.Λυπομουν που γινεται ετσι….ασχετα αν αυτό το ηξερα απ την αρχη ότι μπορει να συμβει . Δεν ειχα άλλο χρονο όμως για σκεψεις . Ετσι μια Τριτη φορτωσα την μηχανη μου και ξεκινησα για την Σκωτια . Αρχιζε το plan B’ !

Αφηνωντας πισω μου το SaintJohhanοδηγωντας τα πρωτα χιλιομετρα εκανα μια προσευχη ,να εβρισκα τελικα στην Σκωτια την δικια μου ‘’Ιθακη’’ ! [ Η Ιθακη όμως, είναι στην Ελλαδα ] Το ειχα παλεψει αρκετα μεχρι τωρα .Σκεφτομουν ,τι μπορει να εκανα ΕΓΩ λαθος ? Ειχα αφηση τον καναπε στην Αθηνα για κατι καλυτερο ,ηθελα να τα καταφερω….

Και να παλι στα γνωριμα λημερια των δρομων της Ευρωπης μαζι με την ‘’αγαπημενη μου’’.Τον γνωστο ‘’χιλιομετοφαγο’’ ,το Transalp-akiμου ! Σε ένα μηνα περιπου ειχα κανει με το πουλμαν ,δουλευωντας 22000 χλμ και με την μηχανη αλλα 2500 περιπου ,μονο, αφου δεν ξανοιχτηκα για πολλες βολτες κατά την παραμονη μου στην Αυστρια . Ειπαμε , το ταξιδι αυτό δεν είναι για διασκεδαση ! Αυτό με στεναχωρει λιγο αλλα απ την άλλη το DNAμου εχει ‘’ποτιση ‘’ πια, τοσα χρονια με …TRIP-Oβακτηριδιο ! Παμε τωρα για αλλα 2200 χλμ λοιπον μεχρι το Εδιμβουργο .

Την πρωτη μερα εκανα μεσω Μοναχου-Στουγκαρδης-Καλσρουης-Στρασβουργου-Μετς 830 χιλιομετρα και κατεληξα στην πολη Reimsτης Γαλλιας. Μια ομορφη πολη οπου εφτασα αργα το απογευμα εχωντας μια γλυκια κουραση και παρα τα πολλα χιλιομετρα μια αισθηση της ικανοποιησης που ταξιδευα ξανα .Αυτο που μου αρεσει να κανω δηλαδη ασχετα αν τωρα γινοταν κατω από άλλες συνθηκες . Βρηκα hotelγρηγορα και προσπαθησα να ξεφορτωσω την προικα μου ! Τριπλετα οι βαλιτσες,τανκ μπαγκ ,2 μεγαλα σακ-βουαγιαζ ….γαντια κρανη,,,χταποδια Gps….Κανα-δυο κιλακια θαχασα που τοκανα αυτοκάθε μερα . Ευτυχως δεν τα βρηκε κανενας ! Μετα το απαραιτητο δροσιστικο ντουσακι ξεχυθηκα στην πολη που εχει ένα μεγαλο πεζοδρομο γεματο μαγαζια,μπαρακια εστιατορια –καφε …Η ζωντανια του μερους ‘’φωναζε’’ ότι δεν ημουν πια στην Αυστρια ! Άλλος αερας ! Και οι Γαλλοι είναι γεματοι ζωντανια σαν και μας . Καλο αυτό ! Εγω ? ελιωσα στην βολτα ,εβγαλα φωτος ,εφαγα και ξεδιψασα και αφου ειχε παει ‘’αργαμιση’’ πηγα για ξεκουραση….το ταξιδι συνεχιζεταi.

Toπρωι μετα τις φωτος στον πανεμορφο Καθεδρικο ναο της πολης εκανα 300 χιλιομετρα περιπου μεχρι να φτασω στο Callaiγια να παρω το καραβι να περασω την Μαγχη η’’ EnglishChannelαν θελετε ,και να βρεθω στο Doverκαι την Μεγαλη Βρετανια .Στο ‘’νησι’’ ! Το τουνελ δεν συμφερει οικονομικα , δεν βλεπεις τιποτα μια και τα οχηματα φορτωνονται σε τρενο. Είναι και πιο ακριβα ! Το ferryboatκανη 1 ½ ωρα περιπου και παιρνης και καμμια ανασα για κανα καφε ! ! Φτανωντας στο Dover η ομιχλη ,’’χαρακτηριστικο’’ του νησιου εκανε αισθητη την παρουσια της ασχετα αν είναι τελος Ιουλιου . Σαν σκηνικο από ταινια τρομου ξεπροβαλε ξαφνικα ένα …λιμανι και καραβια….Ηταν ενδιαφερον ! Από δω και περα ‘’παιζει’’ Λιρα αντι για Ευρω, Μιλια αντι Χιλιομετρων και ΑΝΑΠΟΔΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ! Οδηγηση στο αντιθετο ρευμα από αυτό που εμεις εχουμε συνηθιση . Τρελα !!! Η οδηγηση από αριστερα -όταν πρωτοπηγαινεις - σου δημιουργει προβλημα προσαρμογης κυριως μεσα στις πολεις .Στην Εθνικη ,το κάθε ρευμα είναι’’κλειστο’’και δεν εχεις φοβο. Πρεπει ναχεις συνεχεια στο μυαλο σου ότι όλα γινονται αναποδα [προσοχη όμως στο…sex ] χαχα !

…Προορισμος μου το Brightonκαι αλλα 190 χιλιομετρακια, θα μεινω σε ξαδελφακια που εχω να δω χρονια …Την Τζινα και τον Γρηγορη. Φιλοξενεια ? Αψογη ! Τα παιδια …είναι ‘’δικα μας’’ παιδια σε σχεση με τον χαρακτηρα και το χιουμορ τους και αφου με ‘’ταισανε’’ με ποτισαν κιολας με κατι κρυα μπυρονια σε τοπικη παμπ με ταρατσα ! Ναι ,ταρατσα στην Αγγλια ! [ταρατσα την καναμε ]καλα το εγραψα ! Ειχε ένα ομορφο και γλυκο βραδυ όμως ! Όλα τα ωραια γινονται γρηγορα ! Την άλλη μερα ειχα να κανω μονο κατι ..εκατον-λιγα χιλιομετρα μονο μεχρι το Βορειο Λονδινο οπου με περιμενε ο Παυλος και ετσι ηπια με το Τζινακι και μια πρωινη καφεδια στην παραλια του Brighton. Ωραια πολη !

Ο Παυλος ,παιδικος φιλος του Πατερα μου , μοιαζει σαν τον Ιταλο προπονητη ,τον Λιπι ,αλλα τα πειραχτηρια [οι γεροντες] τον φωναζουν Πωλ Νιουμαν εξ αιτιας του ασπρου μαλλιου του ! Αυτος ,εχει ! Είναι ενας ‘’νεος ‘’ της εποχης και αν και μεγαλυτερος είναι ωραιος τυπος . Ειδες Πωλ πως το γραφω,ετσι? Δεν βαρεθηκα καθολου μαζι τους , η Ευρο η γυναικα του μου θυμισε τι εστι σπιτικο φαγητο και ξαναειδα τον γιο τους τον Βαγγο από το 1990 όταν ηταν παιδακι ! Ρε Βαγγο, μεγαλωσες ,ρε ! χαχα ! Ο ομορφος κηπος τα μπυρονια και μια πλακα στο skypeπου καναμε σε μια φιλη του θα μεινουν στην ιστορια ! Παντα χαιρομαι όταν τους βλεπω.

Αλλα 750 χιλιομετρα μεινανε για το Εδιμβουργο που θα εβγαζα σε μια μερα .Η μηχανη μου καθοταν καλα στο δρομο παρα το βαρος . Τα σακ βουαγιαζ πισω μου όμως ,με σπρωχνουν προς το ντεποζιτο .Καποιο εχει κουνηση μεσα αλλα ειναι ‘’σφραγισμενα ‘’ για τυχον βροχη και το μονο που μπορω να κανω ειναι υπομονη ! Μεσω Σεφιλντ και Νιουκαστλ και αφου γνωριζω καλα τι εστι ...μποτιλιαρισμα πλησιαζω στην Σκωτια .Μην περιμενετε να σας γραψω κατι σπουδαιο γι’αυτο το κομματι του ταξιδιου.Το πως εφτασα ουτε και γω το καταλαβα .Ολα αυτα τα χιλιομετρα το μυαλο μου ταξιδευε ταυτοχρονα και προς το ‘’μελλον’’ μου! Ενα ‘’παραλληλο’’ ταξιδι χωρις τελος ..... Το πιο αξιολογο που ειδα ηταν μια αμαξαρα σαν και αυτη των ‘’Ντιουκς’’ απο την ομωνυμη ταινια και μια ‘’γυναικαρα’’ σε ενα βενζιναδικο με φοβερα προσοντα που τους εκανε ολους να σταματησουν και να την χαζευουν .....ε ,ναι , και γω φυσικα το ιδιο εκανα ! Αμα εχει κεφια ο Θεος !

Η φυση ....αρχισε να με ενδιαφερει σαν πλησιαζα στα συνορα της Σκωτιας .Εκει λοιπον αρχιζεις να βλεπεις μια αγρια ομορφια....ολα φαινονται διαφορετικα ...Ο απεραντος ουρανος τα χρωματα στα λουλουδια,η θαλασσα ...Ανοιξε λιγο η ψυχη μου ! Αλλος αερας λεμεεε !!! Φτανω τελικα στο Εδιμβουργο ....2200 χιλιομετρα απο την Αυστρια και στεγνος ! Ουτε σταγονα βροχης . Μιλαμε για τυχη! [εχω αδιαβροχα αλλα ειναι αλλιως χωρις βροχη ] Η φιλη μου η Αλ.με περιμενε και θα εμενα λιγες μερες μαζι της πριν παω στο δικο μου σπιτι που μου παραχωρησε κοινος μας φιλος. Ετσι περασαν οι πρωτες μερες λεγοντας τα νεα μας και σχεδιαζοντας τι θα γινει απο δω και περα.Λιγο αργοτερα τακτοποιηθηκα στο σπιτι μου . Η χαρα μου ηταν μεγαλη που τωρα θα μιλουσα την ιδια γλωσσα με τους ντοπιους ασχετα αν απο την βαρια προφορα τους καταλαβαινεις τα μισα ! χαχα . Εχωντας ξαναπαει στην Σκωτια ηξερα απο πρωτο χερι οτι οι Σκωτσεζοι ειναι ανοιχτοκαρδοι ανθρωποι και καμμια σχεση δεν εχουν με καποιους ‘’αλλους’’ ! Και εδω βρηκα ομαδα να παιζω μπαλα και ολοι με αγκαλιασαν με την συμπεριφορα τους .Μεχρι τηλεφωνα πεσανε σε γνωστους τους οτι ειμαι οδηγος και ψαχνω δουλεια !!! Κι αυτο ,την πρωτη φορα που βρεθηκαμε ! Η ομαδα αυτη με οργανωτη τον Ιαν ,τον Κεβιν και τα αλλα παιδια ολων των ηλικιων εγινε η αγαπημενη μου παρεα ! Ο Ιαν ετρεχε με λαχταρα καθε φορα λες και θα ηταν η τελευταια φορα που θα επαιζε ! Τον ρωτησα στο τελος της πρωτης φορας που πηγα ποσο χρονων ειναι και οταν μου απαντησε ...’’80’’ του ειπα ενα μεγαλο ..’’RESPECT’’ και ανοιγωντας τα χερια μας ταυτοχρονα αγκαλιαστηκαμε ! Του ευχηθηκα να παιζει ως τα 100 και γω να μπορω να κλωτσαω ως τα 80 σαν κι αυτον ! [θαναι Θαυμα να ζουμε τοσο ] Δεν θα την ξεχασω ποτε αυτη την στιγμη και το χαμογελο του καλοσυνατου αυτου Σκωτσεζου ! Οι ανθρωποι ειναι που ‘’χαρακτηριζουν’’ τα μερη ! Τις επομενες μερες ηρθε και ο φιλος της Αλ, , ο David ,βρεθηκαμε και με μια φιλη τους απο Θεσσαλονικη την Χαρα και τον 7χρονο γιο της τον πανεξυπνο Ανεστη που μιλαγε μεσα σε 6 μηνες Αγγλικα με τοπικη προφορα και ζουσαν στην πολη .Του εμαθα και μια τριπλα στο παρκο και την εκανε στους φιλους του ο μπαγασας ! Από την φωτογραφικη μου μηχανη ,εβγαλε και την πρωτη φωτογραφια της ζωης του ! Βρηκα και τον Σιμο απ’το Αγρινιο που δουλευει εκει προσφατα και ειναι χρονια φιλος !

Οι πρωτες μερες κυλησαν χαλαρα και μια επισκεψη για 2 μερες της ξαδελφης Τζινας με την φιλη της την Μπρεντα ,που περνουσαν από την πολη , μου ομορφηνανε καποιες ακομη ωρες . Αρχισα τις βολτες στην πολη με την μηχανη για να μαθαινω και την περιοχη αφου αυτο θαταν χρησιμο στην δουλεια μου.Ειχα και το gpsμαζι για παν ενδεχομενο ! Το Εδιμβουργο ειναι μια πολη 500.00 κατοικων και πρωτευουσα της Σκωτιας απο το 1437. Αποτελει δημοφιλη τουριστικο προορισμο της Ευρωπης και ερχεται 2η σε τουριστες στο Ηνωμενο Βασιλειο μετα το Λονδινο. Λεγεται και ‘’Αθηνα του Βορρα’’ γιατι οπως μου ειπαν μετα τον Β¨ Παγκοσμιο Πολεμο οι κατοικοι θελησαν να φτιαξουν ενα μνημειο τιμωντας ετσι τους πεσοντες τους στην Ελλαδα ,ομως τους τελειωσαν τα χρηματα και το εργο εμεινε στην μεση .Τελικα τους εμεινε το ονομα ! Υπαρχει η παλια πολη που ειναι ονειρο και η Νεα που δημιουργηθηκε τον 18ο αιωνα ως λυση για τον υπερπληθυσμο της. Το Leith , ειναι το λιμανι του Εδιμβουργου [κοντα εμενα] και αποτελει ξεχωριστη οντοτητα στην πολη.Σα να λεμε Αθηνα-Πειραιας . Το 1920 που ενωθηκε με το Εδιμβουργο υπηρξαν πολλες αντιδρασεις. Το λιμανι παλιοτερα ειχε συνδεση με Νορβηγια-Σουηδια-Δανια-Ολανδια & Γερμανια ! Η πολη ειναι γνωστη για το Φεστιβαλ της ,μια σειρα γεγονοτων -που ξεκινουν τελη Ιουλιου εως αρχες Σεπτεβριου-με διασημους συνθετες,μουσικα συγκροτηματα ,θεατρικες παραστασεις ,φεστιβαλ Βιβλιου & κινηματογραφου και πολλα αλλα υπαιθρια γεγονοτα με ακροβατικα και αλλα που εξελισωνται στους δρομους και τις πλατειες της πολης δινωντας ενα εορταστικο χαρακτηρα ολες τις μερες και ολες τις ωρες κατα την διαρκεια του φεστιβαλ. Αυτο που ευχαριστηθηκα ηταν τα live-group . Ειχα την τυχη ο συγκατοικος μου Garethνα ειναι κιθαριστας και ο φιλος που που παραχωρουσε το σπιτι oDoygie,ντραμερ [γνωστος αρχιτεκτονας ,εκει] και ετσι βρεθηκα μαζι τους και διασκεδασα 2 φορες και ξετρελαθηκα ! Σε ενα απο αυτα βρεθηκα και με εναν Facebook-friendτον Stanαπο το Λονδινο που ειχε δει οτι ειμαι εκει και ηρθε να με βρη ! Ενας φοβερος τυπος που χορεψε στο τελος ενα Rock & Rollχορο με την γυναικα του και καταχειροκροτηθηκε ! Αξιος ! [αυτο το Facebookεχει και τα καλα του ] .Το Εδιμβουργο εχει αξιολογη νυχτερινη ζωη ,μεγαλο αριθμο εστιατοριων μπυραριων & νυχτερινων κεντρων. Ειναι μια πολη που παντα ελεγα [μαζι με την Βαρκελωνη] οτι θα μπορουσα να μεινω . [ Το για...’’παντα’’ ειναι μεγαλη κουβεντα και δεν εξαρταται απο ενα μονο παραγοντα]. Την ευχαριστηθηκα παντως οδηγωντας & περπατωντας την αρκετα ,βγαζωντας πολλες φωτογραφιες Τα stand-upcomediστους δρομους και τα αλλα θεαματα γεμιζαν καθημερινα τον χρονο μου. Εχωντας ξαναεπισκεφτη την Σκωτια 4 φορες και εχωντας αλλο σκοπο εδω το ‘’τουριστικο κομματι’’εμεινε πισω. Ειχα κανει αρκετες βολτες στο παρελθον εκει . Περιμενα να πιαστω πρωτα στην νεα μου ζωη και μετα να αρχισω τις μοτο-εξορμησεις ! [ειχα κανη καποια σχεδια...]

Πριν ακομα φτασω στην πολη η φιλη μου η Αλ. Ειχε κανει μια προεργασια για το πως θα κινηθουμε να βρω δουλεια και αρχισαμε να στελνουμε βιογραφικα [το δικο μου ειναι πολυ καλο] συναντησα δυο πρακτορες ευρεσεως εργασιας που τους πληρωνει το κρατος να σου βρουν δουλεια συμφωνα με τα προσοντα σου και μαλιστα ο ενας [ Ιαν κι αυτος] ηταν φιλλεληνας & ποδοσφαιροφιλος ,ηξερε και την ΑΕΚΑΡΑ και μου διορθωσε το βιογραφικο συμφωνα με τις τοπικες αναγκες !

Και δω ειναι καμμια φορα που λες ...’’το πεπρωμενο φυγην αδυνατο’’ !!!

Ενα επαγγελματικο διπλωμα που ανανεωσα στην Ελλαδα - με εναν ειδικο κωδικο για επαγγελματιες- ενω εσταλει συστημενο ,ακομα να ερθει ! ΧΑΘΗΚΕ ! Επισης ενα-δυο αλλα χαρτια που ζητανε ΜΟΝΟ στο Ηνωμενο Βασιλειο και οχι στις υπολοιπες χωρες της Ευρωπαικης ενωσης ειναι χρονοβορα [θελουν 6-8 βδομαδες για να εκδοθουν] και αρχισαν να μου δημιουργουν ερωτηματικα στο κατα ποσο τελικα θα καταφερνα να παραμεινω η’’αν συντομα αυτη η συνεχης περιπετεια θα εληγε αδοξα ! Υπενθυμιζω οτι η Σκωτια εμφανισθηκε ξαφνικα σαν …planB’ που σημαινει οτι δεν ειχα προετοιμαστει να παω σε αυτη την χωρα που ομως ειναι και αυτη στην Ευρωπαικη Ενωση και λογικα χρειαζονταν τα ιδια χαρτια . Στην Αυστρια αν εμενα ,δεν ηξερα την γλωσσα ! Η κατασταση ετσι κι αλλιως ηταν απ’την αρχη , ενα ρισκο .Κανεις δεν μπορει να σου εγγυηθει το αποτελεσμα ,με τα ΑΝ .

Τα εξτρα χαρτια, ηταν ενα δευτερο διπλωμα οπως το ονομαζουν που ειναι για τις ασφαλιστικες εταιρειες και χωρις αυτο δεν οδηγεις στην Μεγαλη Βρετανια και ενα χαρτι ποινικου μητρωου [μεσω Ιντερπολ] οταν στην εργασια σου εχεις να συναναστραφης παιδια & ηληκιωμενους. Τα σχολεια,παραδειγμα, στελνουν αντιπροσωπο καθε χρονο και τσεκαρουν τα χαρτια των οδηγων προκειμενου να μην εχουν προβληματα αλλου ειδους .Αν οι εταιρειες που συνεργαζονται ,οι οδηγοι δεν εχουν αυτο το χαρτι , σταματανε την συνεργασια.

Αυτο το διπλωμα ομως που χαθηκε ,μου δημιουργησε τεραστιο προβλημα μια και δεν γινοταν να αντικατασταθει ,με κανενα τροπο απο κει .Ακομα και εξουσιοδοτηση στην Ελλαδα να εστελνα ,θα ηθελα ενα μηνα ! [τοσο πηρε αργοτερα να το βγαλω] Εσταλει συστημενο απο Ελλαδα 29/7 ...στις 30/7 ηταν στο Λονδινο και μετα ‘’χαθηκε’’ . Ψαχνωντας εμαθα οτι τα Αγγλικα ταχυδρομεια δεν εινα καθολου αξιοπιστα ! Ο Ιαν προσπαθησε να συμπληρωσουμε καποιες φορμουλες βιογραφικων σε καποιες εταιρειες αλλα σηκωσε τα χερια . Ελειπε το διπλωμα με τον κωδικο 95 . Χωρις αυτον τον κωδικο [και το διπλωμα φυσικα] δεν σε παιρνουν πια για δουλεια [ισχυει για ολη την Ευρωπη και για την Ελλαδα απο τον 9/2013 ] .

Ρωτησα τον Ιαν αν θα μπορουσα να κανω κατι αλλο [για κερδισω λιγο χρονο μπας και εμφανιζοταν το ρημαδι ] και μου επισημανε οτι εχω επαγγελμα και οτι το καθε επαγγελμα θελει το βιογραφικο του. ‘’Εσυ εχεις του επαγγελματια οδηγου’’ μου ειπε . ‘’Πως θα γινεις σεβιτορος χωρις το αναλογο βιογραφικο?’’ Παρ’ολα αυτα ριξαμε μια ματια και οι αλλες δουλειες[εκτος απο ..πιατα] ηταν του στυλ οπως και στην Ελλαδα ...’’ελα για 4 ωρες να μοιραζεις φυλλαδια και αν εισαι καλος θα ερχεσαι για 6 ! ‘’ ...καλα κρασια δηλαδη .Στην Ελλαδα ειχα δουλεια και στο εξωτερικο πηγα για καλυτερα .Επισης εχω μια ηλικια πια που δεν βολευει για ολες τις δουλειες.

Η απογοητευση μου ηταν μεγαλη! Ενω η περιπετεια ξεκινησε καλα μετα το πλεον δυσαρεστο γεγονος [Μανα] ολα γυρισαν αρνητικα. Αρχισα να σκεφτομαι οτι ‘’καποια’’ δυναμη δεν με ηθελε κατοικο εξωτερικου. Με απωθουσε . Δεν ειχα αλλο διαθεσιμο χρονο ουτε χρημα για να παραμεινω . Αρχισα να σκεφτομαι , για πρωτη φορα, ολα τα αρνητικα που εχει μια μεταναστευση .Αυτα που αν στο τελος τα καταφερης ,λενε οτι συνηθιζωνται ! Οτι εκει ξημερωνει στις 8.30 και νυχτωνει στις 15.00 ! Οτι εχει συνεχεια κρυο .Αρχισα να σκεφτωμαι οτι προσπαθω να ‘’χωθω’’ στα 48 μου [καντε οτι δεν τοδατε] σε μια κοινωνια [2 με την Αυστρια] με καινουργια δεδομενα ,απο αυτα που ζουσα Αλλο φαγητο [αηδιες] χωρις την Θαλασσα Μας ! τις παραλιες Μας ! Πριν φυγω για Αυστρια ,καθε μερα πηγαινα στο Πασαλιμανι και την Ζεα για καφε ‘’μυριζωντας ‘’την αλμυρα της Θαλασσας και την μοναδικη αυτη θεα ! .Μου λειψανε και οι ...Ελληνιδες ! Αυτα τα πανεμορφα πλασματα ! Οτι σιγα μην ξανακανω τετοιους φιλους που εχω στην Ελλαδα ! Οτιδηπωτε θυμιζε Ελλαδα ! Αυτα τα ειχα σκεφτη και ΠΡΙΝ ξεκινησω . Τωρα ομως τα ξανασκεφτομουνα αλλιως . Η κλεψυδρα αδειαζε [ nomoney-nofunny] και η αποφαση για την επιστροφη ηρθε μοιραια . Μια τελευταια ευκαιρια απο καποιον γνωστο φανηκε-την υστατη ωρα- που ειχε ενα φιλο Πακιστανο με εστιατορια αλλα μου θυμισε εντονα συμπεριφορα σαν του τουρκου και ειπα να αποφυγω μπελαδες .

Το ποσο της επιστροφης δεν ειναι μικρο και καποια λυση μου δινουν οι Φιλοι μου. Το ‘’Φ’’ κεφαλαιο. Ξανα στους γνωστους δρομους ,,,για την ομορφη Πατριδα μας …την Ελλαδα με τον Ηλιο, αυτον που η μιση υφηλιος ψαχνει. Πρεπει να ξαναβρω ενα κινητρο ,μια χαρα ,μια δυναμη να γυρισω και να συνεχισω να ζω. Εδω και λιγες μερες βλεποντας πως η παραμονη μου στην Σκωτια δυσκολευει ,μιλωντας με καποιους φιλους στην Ελλαδα αρχισα δειλα-δειλα να τους λεω ‘’οτι αρχιζω να χαιρομαι που γυριζω ! …που ισως βρεθω χωρις δουλεια …που Θαλασσα θα εχουμε και δεν θα μπορουμε να παμε ! Όλα τριγυρνουσαν σε ένα τρελο ρυθμο στο κεφαλι μου. Εψαχνα ,εστω την τελευταια στιγμη να σκεφτω,τι μπορει να εκανα εγω, λαθος? Τι? Αυτή η ιστορια με το διπλωμα ηταν αστεια αλλα αληθινη. Αληθινο ηταν ότι τελειωσε ο χρονος και το χρημα . Επισης ,καποια ‘’γιατι’’,δεν απαντιουνται. Πρεπει να αφησω την λυπη ,πισω και να ξαναρχισω την προσπαθεια του αυτονοητου…την συνεχεια της ζωης μου.Οπως πια βγει,στην Ελλαδα. Δεν φοβαμαι τι με περιμενει. –εξαλου μονος εφυγα,μονος ρισκαρισα , τι ειχα ? τι εχασα? - Δεν την φοβαμαι την ζωη,με προβληματιζουν όμως ,όλα.

Όλα γινονται γρηγορα και δεν προλαβαινω να ‘’αισθανθω’’ πολλα ! ‘’Περναει’’ όμως ευχαριστα απ’το μυαλο μου η σκεψη ότι θα βρεθω ξανα στο δικο μου μερος ,στην θαλασσα Μου, στους Φιλους Μου,στο σπιτι Μου,στην Πατριδα Μου !

Δεν ηταν δυσκολο να σχεδιασω την επιστροφη μου στην Ελλαδα. Ένα ταξιδι – EXPRESS-για την επιστροφη και μονο. Ετοιμασιες ? Όχι, σε κατασταση επιφυλακης ημουν ολο αυτό τον καιρο στην Ευρωπη.Ολα ηταν ετσι ώστε πακεταριζα-φορτωνα –εφευγα ανα πασα στιγμη.Πολυ λιγο ασχοληθηκα με τον χαρτη και μονο για να δω πως βολευει να γυρισω πισω.Δεν είναι ταξιδι διασκεδασης ,ξαναλεμε. Η μονη διασκεδαση θα ελεγα ηταν η επισκεψη στον πυργο του Αιφελ μια και θα περναγα από το Παρισι [14 ευρω κοστισε ! ] Καποιοι Φιλοι βοηθανε στις κρατησεις πλοιων για Βενετια & Μαγχη και γω ειμαι ετοιμος .

Οι νεοι φιλοι μου ,τωρα ,από την ποδοσφαιρικη ομαδα με χαιρετισαν ενας-ενας και ολοι μαζι ευχομενοι τα καλυτερα για την συνεχεια ενώ ο Ιαν που του χαρισα μια φανελλα της ΑΕΚ εκανε σαν μωρο για το δωρο και μου τονισε ότι οποιο Σαββατο ξαναβρεθω στην γειτονια η ομαδα με περιμενει σαν να είναι η οικογενειεια μου .! ‘’Youarewellcome ,anytimeGeorge’’ ! Αντηχει ακομα στ’αυτια μου ! Γνησια ποδοσφαιρο-φατσα ! Δικος μου ,λεμε !

Χαιρετισα και τους υπολοιπους φιλους ,την Χαρα τον μικρο Ανεστη την Αλ τον Doygieμε το σπιτι και τον Gareth τον συγκατοικο που μου εξομολογηθηκε ότι ηξερε [περα από το ‘’Καλημερα-Καληνυχτα’’] παραπανω λεξεις στα Ελληνικα .Ηταν μια που ελεγε..’’malakas’’ ! Του εξηγησα τα σχετικα με την λεξη και αποχαιρετηθηκαμε δινωντας ραντεβου καπου στο..μελλον …’’Giasoumalaka ‘’ ανταλαξαμε , Goodbyομορφη Σκωτια … κριμα !

Παρασκευη λοιπον ,πρωτη μερα του ταξιδιου και θα εκανα 750 χιλιομετρα περνωντας από το Λονδινο πρωτα για φωτος και διανυκτερευση στο Brightonκαι στα ξαδελφια .Ενα ‘’ατυχηματακι’’ με την μπαταρια της φωτογραφικης [πατηθηκε ,εμεινε ανοιχτη και τελος η μπαταρια] αλλα και η πιεση του χρονου μια και ξεκινησα αργα απ’το Εδιμβουργο με στελνει κατευθειαν στο Brighton ,αρκετα αργα.Το γνωστο πια οικογενειακο περιβαλον και κατι μπυρονια στο τελος αυτης της ημερας ηταν ότι επρεπε.Τα παιδια χωρις να κανουν κατι ιδιαιτερο με ξεκουρασαν με την απλοτητα τους ! Δεν εμεινε και πολυς χρονος για πολλα-κριμα- και η βουτια στο κρεββατι μου εδωσε την ευκαιρια να τεντωσω λιγο αφου τοσες ωρες στην μηχανη κυνδυνευα να γινω σαν ‘’S’’, τελικο !

Επομενη σταση στο Παρισακι. Μεσα σε όλα αυτά που γινονταν ,ε, αυτό πια το λαχταρουσα να το δω Ξεκινησα νωρις το πρωι 7.00 η ωρα για να κανω 190χιλιομετρα μεχρι το Dover και να παρω το καραβι στην ωρα μου και να ξαναπερασω την Μαγχη. Μεγαλο το ..’’νησι’’ της Μεγαλης Βρετανιας και τωρα το αφηνω πισω μου. Στο καραβι ,ειμαι παλι μεσα σε σκεψεις για όλα αυτά που συνεβησαν αλλα αποφασιζω γρηγορα να τα αφησω οσο μπορω πισω μου. Δεν υπαρχει χωρος για άλλο ‘’φορτιο’’ ! Μπροστα μου το Callaiτης Γαλλιας μια μικρη πολη που κανω ανεφοδιασμο σε βενζινη και ευρω ! Ριχνω και μια βολτα για καμμια φωτογραφια και ξανα Εθνικη…300 χιλιομετρα με χωριζουν απ’τον Πυργο του Αιφελ που λαχταρω να δω από ολες τις μεριες. Η φωτογραφικη μηχανη ,καρατσεκαρισμενη και τα χιλιομετρα εφευγαν αερα ! Ημουν δε, πιο κοντα [ μην γελατε] στο σπιτι ! Στην Αθηνα ! Ετσι αισθανθηκα ! Μα να λεω στο …Παρισι ότι ειμαι πιο κοντα στο σπιτι ??? Δεν με πιστευα ότι σκεπτομουν ετσι ! Μπας και ταχανα ? Αρχισα να κρυφογελαω …Με τις σκεψεις αυτές μπαινω στην πολη εχωντας μαρκαρη τον πυργο στο GPSκαι περιμενω να τον δω …από μακρια από κοντα όπως μου εβγαινε μπροστα ! Να δω αν είναι τοσο εντυπωσιακος ! Και να που τον βλεπω από μακρια ..’’χανομαι’’ σε ένα τουνελ ! Όταν ξαναβγαινω προβαλη μπροστα μου….Εντυπωσιακος ! Ειμαι σχεδον από κατω και βγαζω φωτογραφιες για τις αναγκες της ‘’Ιστοριας’,’ χαχα ! Αρχιζω να αποφορτιζομαι καπως από την ενταση που ειχα τοσους μηνες .Το αισθανομαι .’’ Ας διασκεδασω σημερα’’ σκεφτηκα . Περνωντας από τα Ηλυσσια Πεδια εβγαλα φωτος με τουριστες που κοιταγανε περιεργα την φορτωμενη ως επανω μηχανη μου. Ηταν ένα θεαμα γι αυτους απ’ότι ειδα ! Βρηκα το ξενοδοχειο και ετοιμαστηκα για επιστροφη στον πυργο,δεν εμενε χρονος να κανω και κατι άλλο στην πολη.

Ο πυργος του Αιφελ κατασκευαστηκε το 1889 απ’τον μηχανικο Γκουσταβο Αιφελ .Εχει υψος 325 μετρα [300 χωρις την κεραια] Ηταν το πιο ψηλο κτηριο στον κοσμο μεχρι το 1931 που το ξεπερασε το Εμπαιαρ Στειτ Μπιλντινγκ της Νεας Υορκης. Εχει βαρος 10100 τονους και η κατασκευη του είναι τοσο σταθερη που παρεκλινη μολις 7,5 εκατοστα με σφοδρο ανεμο ! Εχει 3 επιππεδα προσβασιμα μα σκαλες και ασανσερ. Ο πυργος επικριθηκε πολύ απ’το κοινο σαν ‘’αντιαισθητικος ‘’.Καλλιτεχνες και εφημεριδες γεμισαν με επιστολες διαμαρτυριας την κοινοτητα του Παρισιου.Ο Αιφελ ,ειχε παρη αρχικα αδεια να σταθει για 20 ετη! Προοριζοταν να διαλυθει το 1909. Όμως αποδειχτηκε χρησιμος για επικοινωνιακους λογους και παρεμεινε . Ένα από τα κλισε πολλων ταινιων είναι ότι η ‘’θεα’’ από τα παριζιανικα παραθυρα βλεπει στον Αιφελ. Αυτά τα λιγα πληροφοριακα . Αρχισα να ανεβαινω και να αισθανομαι ωραια εκει στα ψηλα . Κατω ο Σηκουανας με τα τουριστικα καραβακια να κανουν παρτυ ,στην κυρολεξια . Ηθελα να κανω και γω μια βολτα αλλα δεν εφτανε ο χρονος και δεν υπαρχει και κανα κοριτσι που θαρθει μαζι…χεχε ! Δεν λεει μονος τελος παντων ,αυτό λεω ! Ωχου ! Τηλεφωνο από τα ψηλα στην αδερφη μου για λιγη πλακα …

-‘’που εισαι’’ ?
-‘’ Παρισι περασα μωρε ,σ’ένα πυργο εχω ανεβη…Αιφελ νομιζω λεγετε, μια καθημερινη μερα …ρουτινα …ξερεις ‘’
- ‘’καλα…..καταλαβα ‘’μου λεει [γελακια] .. στελνει και φιλια που με χαλαρωνουν κι άλλο !

Δεν χορταινω να φωτογραφιζω και να κοιταω το θεαμα από ψηλα ! Ολοι οι τουριστες κοιταζομασταν λες και γνωριζομαστε χρονια και κάθε φορα συναντιομαστε σε διαφορετικο μερος ,’’βγαλε με μια φωτο να σε βγαλω και γω μια…’’ είναι το στυλ. Παντως αυτα που βλεπει το ματι δεν περιγραφονται ουτε αποθανατιζονται από καμμια φωτογραφικη μηχανη. Η θεα από ψηλα του Παρισιου,ο Σηκουανας από κατω με κεινα τα ‘’μυρμηγκακια’’ πανω στα πλοιαρια και τους γυρω δρομους ..! Κανα 4ωρο εφαγα και δεν καταλαβα και πως ! Από κατω τωρα, όλα πανακριβα ! Hot-dog ? 12 ευρω ! …ολο τον σκυλο αγοραζες! Πιτσα ? 7 ευρω ένα κομματι ! Μπλουζακια …15 ευρω το πιο ελεεινο ! Δεν ελεγε ! Πηγα πιο κατω απ’την περιοχη και βρηκα ότι εψαχνα σε λογικες τιμες ! Το ιδιο εκανα και για το φαγητο όπως και για 2 μπυρονια χαλαρωτικα . Μετα ηρθε το ραντεβου με το κρεβατι ! Ηταν περασμενα μεσανυχτα !

Αφηνω πισω το Παρισι και το προγραμμα λεει 660 χιλιομετρα μεχρι την Aostaτης Ιταλιας ,το αλπινικο αυτό χωριο στα 800 υψομετρο !Τα χιλιομετρα απ’την Γαλλια ως την Ιταλια τα εβγαλα χαλαρα και εννοω χαλαρα στο μυαλο. Αρχισα να νιωθω μια ‘’λυτρωση’’ που αφηνα όλα αυτά πισω ! Δεν θα το κανω ‘’μελο’’ αλλα δεν ηταν λιγα . Δεν ηταν μονο οι 4 μηνες στην γυρα αλλα και οι μηνες που προηγηθηκαν .Η προετοιμασιες πριν το ταξιδι ,τα μαθηματα Γερμανικων , η χαρτουρα [διπλωματα κλπ] Η αγωνια για ολο αυτό. Το ‘’οικονομικο’’, μεγαλο θεμα ,μετα ,ο θανατος να ακολουθει ..ολα αυτά τα αφηνα πισω μου. Πισω στην Ελλαδα ειχα αφηση μια ζωη που τωρα θα την ξαναβρισκα , χωρις την Μανα μου δυστυχως . ‘’Μαζεψα ‘’ τις σκεψεις μου ,τις απομονωσα και επικεντρωθηκα στο MontBlanc. Το βουνο των 4800 μετρων υψος που βρισκεται επανω στο συνορα της Γαλλιας & της Ιταλιας. Το βουνο φανταζε επιβλητικο και ηταν χιονισμενο . Τις δυο χωρες ενωνει ένα τουνελ μηκους 11 χιλιομετρων και με διοδια 27 ευρω για την μηχανη ! Το οριο ταχυτητας μεσα είναι ΑΥΣΤΗΡΑ 70 χιλιομετρα και αν κανης μαγκιες το χρυσοπληρωνης στην εξοδο ! [ρανταρ & καμερες ελεγχουν λεπτομερως τα παντα] . Σε καμμια 50ρια χιλιομετρα φτανω στο ξενοδοχειο που είναι στα 1000 υψομετρο και με εντυπωσιακη θεα στην πεδιαδα που βρισκεται η Αοστα . Η βολτα στην πολη με την κλασικη Ιταλικη πλατεια είναι κατι που μου αρεση σε αυτές τις μικρες πολεις της Ιταλιας. Τυχερος ημουν δε,γιατι ειχε και μια γιορτη με πολύ κοσμο και ζωντανια . Κατι σαν πανυγυρι ! Σε ένα σοκακι ενας εμπορος που πουλαγε τυρια & αλαντικα ειχε στηση παγκο και βλεπωντας με να βγαζω φωτογραφιες με κερασε μεζε με τοπικο κρασι. Εξω καρδια οι Ιταλοι και ακουγωντας ότι ειμαι Ελληνας ενας απ’αυτους μου ειπε ότι ειχε Ελληνα παππου ! Αντε ‘’ viva ‘’ και του παππου λοιπον και ολοι μια παρεα ! Χαιρετισα και συνεχισα τις βολτες μεχρι εξαντλησεως των αποθεματων και βρηκα παρηγορια σε μια πιτσα με τα γνωστα ξεδιψαστικα μπυρονια ! Παντα στεναχωριεμαι όταν τελειωνουν τετοιες μερες ,θαθελα η μερα ναχη παραπανω ωρες !

Τα τελευταια 440 , Ευρωπαικα χιλιομετρα [ξεχασα,κι εμεις Ευρωπη ειμαστε] κυλισαν χωρις κανενα προβλημα και ετσι εφτασα στην Βενετια κατά τις 15.00 η ωρα για τα σχετικα τσεκ-ιν . Τα σηματα αλλα και η φορτωμενη μου μηχανη εγιναν αντικειμενο σχολιων απ’τους αλλους οδηγους αλλα και από τους καινουργιους μου φιλους … Τον Κουιντο και την Ανια από την Γερμανια που με μια BMW-1200 θα κανανε ένα ωραιο τουρ στην Ελλαδα για 3 βδομαδες. ‘’ Καλα, εσεις οι Γερμανοι κανετε διακοπες? Δεν θαπρεπε να δουλευετε περισσοτερο για να μας δανειζεται ??? ‘’ τους ρωτησα ! Σκασανε στα γελια! Ο Κουιντο αυτοαποκαλουσε τον εαυτο του ….’’ Germanopoulos’’ , θελωντας να παντρεψη την καταγωγη του και την αγαπη του για την Ελλαδα. Δεν ηταν η πρωτη φορα που ερχοταν . Ετσι εγινε μαζι με την Ανια ένα ‘’ευχαριστο κομματι’’ του ταξιδιου όπως και ο συγκατοικος στην καμπινα ,ο Μοζι .Οι ανθρωποι –ξαναλεω –είναι αυτοι που ‘’στιγματιζουν’’ τα ταξιδια ,τις πολεις τις χωρες ! Δυο μερες μιλαγαμε με τον Κουιντο …Γερμανικα αυτος , που καταλαβαινα λιγα.. Και Αγγλικα εγω ,που καταλαβαινε λιγα και ειπαμε τοοοσα πραγματα …ηπιαμε και καποιες μπυρες …όλα τα ειπαμε ! Του ειπα και καποιες πληροφοριες για τα μερη που θα πηγαινε και κατεβηκε στην Ηγουμενιτσα –ευτυχισμενος- εχωντας μου αφηση μια προσκληση για την Γερμανια οπου στο σπιτι του μεσα εχει μπαρ με ντεκορ μια μοτοσυκλετα –αντικα ! Αργοτερα το βραδυ ,μουστειλε και μηνυμα στο κινητο ,να μην ανησυχω ! Ωραιος ο Κουιντο ! Ωραιος κι ο Μοζι που ηταν μια απ’τα ιδια στην παρεα .Και αυτος ανοιχτο τυπακι που μου προτεινε δουλεια , που λετε ? …πισω στην Αυστρια !!! Εχει ο ανθρωπος 2 εστιατορια ! Ετσι περασαν 2 μερες στο καραβι χωρις να καταλαβω πως περασαν.

Και να τα πρωτα τηλεφωνα σε Ελληνικο εδαφος [θαλλασσα] πια με τους Φιλους και μια ενημερωση στο φτερο για την επιστροφη μου …καποια μικρα σχεδια για την αρχη,σημαντικα και ασημαντα αρχιζουν να μου δινουν νέο ‘’προορισμο’’ ! Μου πετανε το μπαλακι πιο κατω και θα παω να το πιασω. Είναι σημαντικο να εχεις η’’ να βρισκεις να κανεις πραγματα ! ….Α ! ειχα να κανω και τα τελευταια 220 χιλιομετρα απ’την Πατρα στην Αθηνα αλλα εγω ‘’ηδη’’ ημουν σπιτι ! Η Ελλαδα είναι ένα απεραντο σπιτι για μενα, που εχω κανει τοσα ταξιδια και νιωθω ότι δεν εχω παει πουθενα ! Οπου κι αν βρεθω στην Ελλαδα αισθανομαι ‘’ντοπιος’’ ! Ονειρο μου , καποια στιγμη ο Γυρος της Ελλαδος μεσα ένα διαστημα 3 η’’4 μηνων για να ξαναπερασω η’’ να συμπληρωσω από τα τοσα ομορφα και ευλογημενα μερη που εχει αυτή η χωρα! Εφτασα στην Αθηνα λοιπον . Το ταξιδι τελειωσε ! 4 μηνες περιπου ! Μια περιεργη περιοδος στην ζωη μου εκλεισε και μια άλλη πιο δυσκολη οσο ποτε ισως , ανοιγεται μπροστα. Καμμια ελπιδα δεν φαινεται γι’αυτή την χωρα σημερα [11/2013] .Ηθελα να ‘’ξεφορτωσω’’ τα παντα, αμεσως , αλλα ηταν λιγο δυσκολο αυτο . Τοσο καιρο όλα γινοντουσαν γρηγορα και δεν ειχα τον χρονο να θρηνησω να στεναχωρεθω. Τωρα που πηρα μια ανασα και ξαποστασα λιγο μου βγηκε η στεναχωρια για τα οσα αρνητικα συνεβησαν το προηγουμενο διαστημα .Τωρα . Αλλα φταν ! Δεν μου αρεση η κλαψα . Θα με παρη από κατω ? Δεν θελει και πολύ. ΟΧΙ ! Παντα ημουν θετικα σκεπτομενος .Παντα γελαστος Ακομα και στα πιο αρνητικα που μου συνεβαιναν. Ακομα και τωρα που ισως ειμαι με το ένα ποδι χωρις δουλεια [εξ αιτιας της καταστασης στην χωρα] .

Και ενώ είναι όλα στραβα ,ξυπναω ένα πρωι και ειμαι εξω από την Σοφια της Βουλγαριας ! Ειχα σταματησει για βενζινη . Ταξιδευα για Μοσχα ….!!!

…Ταξιδευα και ξυπνησα γιατι εκανα υπολογισμους ….βενζινη , χιλιομετρα …μερες …!!!

Σηκωθηκα απ’το κρεββατι μου και συνειδητοποιω ότι ηταν ονειρο ! Αρχισα να αναρωτιεμαι ποσο θρασυ μυαλο εχω η’’ αν ειμαι τρελος τελικα που ενώ δεν υπαρχει ένα ευρω , .... το ‘’ρημαδι’’ ταξιδευε για την Μοσχα !!! Σκεφτηκα ότι η ζωη είναι μικρη & ωραια και εγω την ζω ,οσο μπορω ! Με τις τις δικες μου δυναμεις ! Το θεωρησα σαν μια ελπιδα ,σαν μια προεκταση του χαρακτηρα μου . Δεν τα παραταω ,ποτε ! Σηκωθηκα για καφε , ανοιξα το ραδιοφωνο και ακουσα ένα τραγουδι που τοχα ξανακουση αλλα δεν ειχα δωση ποτε σημασια στα λογια του και με ‘’εφτιαξε’’ κι ας το λεει ο Μαζωνακης…χαχα!

[

…..’’ Πηρα ένα γελιο , πουχω αναποδα γυριση
Και το προσεχω , μην σε δακρυ μου γυριση

Εχω αγαπη , εχω μερες μερες με λιακαδα
Και ότι εμεινε σε μια ακομα Ελλαδα
Μα εχω αδιαβροχη καρδια , που μ’ανεβαζη
Τα ονειρα μου αλεξισφαιρα , με γκαζι ‘’ ……

…..Εγω ? νιωθω ξανα δυνατος !

Georgetrips
ΥΓ. Το κειμενο αφιερωμενο
Στην Οικογενεια μου & στους Φιλους μου !
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ισως ότι ωραιότερο και αληθινό έχω διαβάσει εδώ μέσα.
Απλά σ'ευχαριστώ που τα μοιράστηκες μαζί μας και σου εύχομαι τα καλύτερα!
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.083
Likes
23.657
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Ένα like νομίζω δεν λέει τίποτα.
Εύχομαι όλα να σου έρθουν βολικά από εδώ και μπρος.
 

georgetrips

Member
Μηνύματα
30
Likes
54
Επόμενο Ταξίδι
ΣΙΚΕΛΙΑ !
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΟΛΑ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, σας ευχαριστω πολυ , ακριβως ετσι ειναι . Σκοπος της δημοσιοποιησης αυτης της ιστοριας -δεν το θεωρω ταξιδιωτικο- ειναι να κανω γνωστες τις δυσκολιες μιας τετοιας προσπαθειας [μεταναστευσης] και τι απροοπτα εγκυμονει μια και αυτη την εποχη πολλοι το σκεφτονται [λογω της καταστασης που επικρατει και δεν θελω να την χαρακτηρισω αλλο] ,λιγοι το αποφασιζουν και πιο λιγοι τα καταφερνουν . Ειναι πολλα τα συναισθηματα πριν αλλα και κατα την διαρκεια μιας τετοιας κινησης και θελει ισοροπια. Καλες γιορτες με υγεια ,ευχομαι σε ολους ! Να θυμαστε ,η ζωη ειναι ΩΡΑΙΑ και δεν τα παραταμε ΠΟΤΕ !
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.608
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom