Γαλλία 5 μέρες στο Παρίσι- Tips μέσα απο τα μάτια μας

GOUGOU_LEE

Member
Μηνύματα
10
Likes
40
Επόμενο Ταξίδι
ΜΙΛΑΝΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ROADTRIP ΑΜΕΡΙΚΗ
Καλησπέρα στην παρέα! Η δουλειά που γίνεται εδώ μέσα και η αμέτρητη βοήθεια που έλαβα για να πραγματοποιήσω το ταξίδι μου με οδήγησε και εμένα να σας γράψω την πρώτη ταξιδιωτική ιστορία μου. Ένα λιθαράκι σε όλες αυτές τις ιστορίες που με έκαναν να απαντώ στο ερώτημα όλων “καλά πως τα κατάφερες και τα οργανώσεις τόσο καλά???”… Μα travelstories!
Η ιστορία μου θα ξετυλιχθεί περισσότερο σαν tips (υποκειμενικά και αντικειμενικά) και ίσως και κάποια σχόλια και συμπεράσματα και λιγότερο σαν περιγραφή της καθημερινότητας οπότε συγχωρέστε με εκ των προτέρων.
Παρίσι, λοιπόν ένα όνειρο που είχα από μικρός, όταν ακόμα νόμιζα πως Λούβρο είναι η πυραμίδα και πως ο Πύργος του Άιφελ ακουμπά τον ουρανό (δεν είχα και άδικο τελικά). Αυτό το ονειρικό ταξίδι το πραγματοποίησα με την κοπέλα μου και περιλαμβάνει 5 μέρες αποκλειστικά στο Παρίσι (+Βερσαλλίες). Κανονίζοντας το ταξίδι συνειδητοποιήσαμε πως τα ξενοδοχεία ήταν αρκετά ακριβά σε σχέση με άλλες πόλεις της Ευρώπης και η ιστορική περιοχή απλησίαστη για εμάς. Οπότε βολευτήκαμε στο 11ο διαμέρισμα κοντά σε μετρό. Ταξιδέψαμε με Ryanair φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Μποβέ όπου απέχει αρκετή ώρα από το Παρίσι.

Οι μέρες και τα αξιοθέατα συνοπτικά:

1η μέρα
Βόλτα στην περιοχή της Μονμάρτης, Sacre-Coeur, βραδινή βόλτα στο Marais

2η μέρα
Επίσκεψη Λούβρο, Κήποι Κεραμεικού, περπάτημα Σανζ Ελιζέ προς Αψιδα του Θριάμβου

3η μέρα Βόλτα Σηκουάνας
Ξεκινώντας από το Ile Saint Louis πήραμε κατά μήκος τον Σηκουάνα και είδαμε εξωτερικά όλα τα αξιοθέατα μέχρι και τον Πύργο του Άιφελ. Συνοπτικά, Παναγία των Παρισίων, Κονζιερζερί, Saint Chapelle, Pont des Arts, Ορσέ, Pont Alexandre III, Invalides, Champs de Mars και Πύργος Άιφελ, Τροκαντερό.

4η μέρα
Πλατεία Βαστίλης, Plave des Vosges, Institut du Monde Arabe (θέα), Pantheon, Καρτιέ Λατέν, Κήποι Λουξεμβούργου και το βράδυ ανέβασμα στον Πύργο του Άιφελ

5η μέρα
Βερσαλλίες, Galleries Lafayette

Τα σημαντικότερα tips μέσα από τα δικά μας μάτια

ΦΑΓΗΤΟ: Το φαγητό στο Παρίσι είναι αρκετά ακριβό ειδικά εάν είσαι νέος και το budget σου είναι περιορισμένο. Τα εστιατόρια είναι λίγο έως πολύ απλησίαστα όμως υπάρχει η επιλογή των bistro (εάν έχω καταλάβει ακριβώς είναι στην ουσία καφετέριες η οποίες έχουν κάποια πιάτα). Ένα από αυτά το οποίο βρήκα μέσα από κάποιες προτάσεις στο forum και μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι είναι το Bistrot Victoires. (60 ευρώ 2 πιάτα, 2 ορεκτικά και 2 ποτήρια κρασί). Κατά τα άλλα μπαγκέτες, κρέπες, κρουασάν είναι ο φίλος σου σε αυτό το ταξίδι. Είναι σε άλλο επίπεδο από Ελλάδα πράγμα το οποίο κατά την γνώμη μου οφείλεται στην υπερβολική χρήση βουτύρου στα δύο τελευταία. Οι μπαγκέτες κυμαίνονται στα 5-7 ευρώ ενώ μία κρέπα σοκολάτα κοντά στα 3. Τα κρουασάν βουτύρου είναι ακόμη φτηνότερα όμως δεν σταματάς να τρως!!!

ΓΛΥΚΑ: Τα γλυκά στο Παρίσι είναι σε άλλο level! Τα μακαρόν τα οποία κοστίζουν έως και 3 ευρώ το ένα είναι μια βόμβα γεύσεων μέσα στο στόμα. (θα πρότεινα το laduree για δοκιμή μακαρόν). Επίσης μία επίσκεψη στην Angelina για την, πολυγραμμένη μέσα στο φόρουμ, σοκολάτα αξίζει και με το παραπάνω.

ΜΕΤΡΟ: Περπάτημα. Ναι μετρό ίσον περπάτημα. Εξηγούμαι. Το μετρό του Παρισιού περιλαμβάνει 14 γραμμές όπου καλύπτουν σχεδόν όλη την πόλη (και κάποιες γραμμές προαστιακού). Το μέγεθος των σταθμών (κάποιοι σταθμοί περιλάμβαναν τρείς ίσως και τέσσερις γραμμές μετρό) είναι τεράστιο. Η αλλαγή από γραμμή σε γραμμή μπορεί είναι σε κάποιες περιπτώσεις και 500 έως 1000 μέτρα. Παρόλα αυτά είναι ένα από τα καλύτερα μετρό στην Ευρώπη καλύπτοντας κάθε γωνία της πόλης με σταθμό. Απαραίτητο μέσο για τον ταξιδιώτη. Εμείς κινηθήκαμε με πακετάκια των 10 εισιτηρίων όπου υπάρχει κάποια έκπτωση.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΑΤΙΝΙ: Θα έχετε παρατηρήσει λογικά την εμφάνιση αυτών των διαβόλων για τους έλληνες οδηγούς τον τελευταίο καιρό ε? Ε λοιπόν σε πόλεις με αρκετούς ποδηλατοδρόμους ενδείκνυται το ηλεκτρικό πατίνι. Εμάς μας βοήθησε πάρα πολύ σε μεσαίες αποστάσεις που δεν βόλευε το μετρό και μας πρόσφερε άφθονο γέλιο. Η βόλτα μας κατά μήκος του Σηκουάνα από τον πύργο έως και την Βαστίλη θα μου μείνει αξέχαστη! Υ.γ Κατεβάζεις την εφαρμογή, βάζεις την κάρτα σου, ψάχνεις το κοντινότερο πατίνι, σκανάρεις, φεύγεις. Η δικαβαλιά δεν επιτρέπεται παιδιά. Ακούσατε, μην τυχόν και πάρετε δικαβαλιά!! ;):haha::haha:

ΕΙΣΟΔΟΙ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ: Οι ουρές για τα μουσεία τις περισσότερες φορές είναι αρκετά μεγάλες και για την έκδοση εισιτηρίου αλλά και για την είσοδο (αρκετοί έλεγχοι τύπου αεροδρομίου) .Έτσι εάν δεν είσαι κάτω των 26 (ελεύθερη είσοδος παρακάμπτοντας και τις ουρές) θεωρώ απαραίτητη την έκδοση κάρτας για είσοδο στα μουσεία. Αυτήν που χρησιμοποίησε η κοπέλα μου είναι η Paris Museum Pass. Προσοχή για τους κάτω από 26. Κάποια μέρη όπως για παράδειγμα η Αψίδα του Θριάμβου και η Κονσιερζερί απαιτούν έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από τον νέο. Οπότε εκεί δεν έχει Skip the line. Όμως σε περιπτώσεις όπως οι Βερσαλλίες και το Λούβρο περνάς απλά με την επίδειξη της ταυτότητας.

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ: Διαλέξαμε να ανέβουμε στον Πύργο μέχρι και τον 3ο όροφο και δεν το μετανιώσαμε καθόλου. Η θέα πραγματικά είναι μαγευτική. Τα 10όροφα κτίρια της πόλης μοιάζουν μυρμηγκάκια μπροστά στον πύργο. Η αίσθηση είναι απερίγραπτη. Εισιτήρια καλό θα ήταν να έχετε πάρει από πριν (ηλεκτρονικά τα οποία εκτυπώνεις) καθώς η ουρά για την έκδοση είναι όσο απερίγραπτη και η θέα από τον πύργο. Τώρα όσο αφορά την θέα και τις φωτογραφίες από κάτω κατά την ταπεινή μου γνώμη η μεριά της Champ de Mars είναι πολύ καλύτερη από το Τροκαντερό την ημέρα πρώτον διότι στο Τροκαντερό θαμπώνει ο ήλιος και δεύτερον το πράσινο του γκαζόν της Champ de Mars γράφει καλύτερα στον φακό. Το βράδυ πιστεύω πως όπου και να σταθείς ο ρομαντισμός αγγίζει ταβάνι!

IMG_20190520_171724.jpg IMG_20190521_211131.jpg IMG_20190521_212846.jpg IMG_20190521_222420.jpg
IMG_20190520_174643.jpg

IMG_20190521_224506.jpg



ΛΟΥΒΡΟ: Όνειρο ζωής. Ρίγος. Συγκίνηση. Το μέγεθος του μουσείου καθώς και τα εκθέματα δεν μπορούν να περιγραφτούν ούτε μέσα από λέξεις ούτε μέσα από φωτογραφίες. Απαραίτητο εργαλείο κάποιος χάρτης του μουσείου από πριν και σημείωση των εκθεμάτων που θέλετε να δείτε. Κανείς δεν τα είδε όλα σε μία μέρα. Οπότε διαλέξτε, σημειώστε, περπατήστε, απολαύστε.
IMG_20190519_112338.jpg IMG_20190519_124620.jpg IMG_20190519_132014.jpg IMG_20190519_133822.jpg
IMG_20190519_222323.jpg


IMG_20190519_110544.jpg

GALERIE LAFAYETE: Όνειρο ζωής. Ρίγος. Συγκίνηση (για την κοπέλα μου). Πραγματικά ακόμα και αν στόχος σου δεν είναι τα ψώνια η επίσκεψη στην γκαλερί λαφαγιέτ είναι κάτι must. Το κτίριο εσωτερικά, η θέα του τελευταίου ορόφου και η κρυμμένη σοκολάτα Angelina μέσα στην γκαλερί μπορεί να πείσει και τον τελευταίο άνδρα που ακούει μαγαζιά και αλλάζει δρόμο.
IMG_20190519_162356.jpg IMG_20190519_162401.jpg

ARC DE TRIOMPHE: Μοναδικό μνημείο του Παρισιού που προσφέρει απίστευτη θέα από ψηλά. Η καταλληλότερη ώρα μάλλον κατά το βραδάκι όπου τα φώτα της πόλης δίνουν άλλη αίγλη στην επίσκεψη. Είσοδος υπόγεια και ανέβασμα με σκαλιά.
IMG_20190519_193753.jpg

IMG_20190520_220628.jpg IMG_20190520_221957.jpg


ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ: Ακόμα και αν έχεις βαρεθεί τα μουσεία και τα παλάτια, ακόμα και αν δεν σου αρέσουν τα μουσεία και τα παλάτια η εκδρομή στις Βερσαλλίες (περί εκδρομής πρόκειται αφού είναι εκτός πόλης και χρειάζεται τουλάχιστον μισή μέρα εκεί) είναι κάτι ξεχωριστό. Ωραίο το παλάτι και τα δωμάτια, ωραία και η αίθουσα με τους καθρέφτες αλλά όλα αυτά δεν συγκρίνονται με τους κήπους των Βερσαλλιών. Εκτάσεις πράσινου απλώνονται στα πόδια και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις μέσο για να τις εξερευνήσεις και να χαλαρώσεις. Τρένο, αμαξίδια, βάρκες και ποδήλατα είναι ο σύμμαχος σου! Σε καμία περίπτωση δεν γυρνιούνται οι κήποι με τα πόδια. Εμείς επιλέξαμε ποδήλατο! Υ.γ όλα τα παραπάνω μάλλον αφορούν μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι.

SAINTE CHAPELLE: Τα πολύχρωμα βιτρό κλέβουν την παράσταση!
IMG_20190520_130111.jpg


CHAMPS-ELYSEES: Iσως η πιο διάσημη λεωφόρος του κόσμου, εκτείνεται από την Πλατεία Κονκόρντ μέχρι και την Αψίδα του Θριάμβου. Η βόλτα μαγευτική!
IMG_20190519_185612.jpg IMG_20190519_191925.jpg IMG_20190519_192219.jpg

NOTRE DAME: Η Παναγία των Παρισίων μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα παραμένει κλειστή και δεν προσεγγίζεται από πολύ κοντά. Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ η θέα των καμένων σημείων σου ραγίζουν την καρδιά.
IMG_20190520_121624.jpg



ΜΟΝΜΑΡΤΗ: Η βόλτα στην περιοχή της Μονμάρτης δεν θα πω πως με ενθουσίασε σε σχέση με το υπόλοιπο Παρίσι. Η επιβλητική Sacre-Coeur, οι ζωγράφοι του δρόμου ο τείχος της αγάπης καθώς και τα δρομάκια της Μονμάρτης είναι κάποια από τα πράγματα που ξεχωρίζουν στην περιοχή.
IMG_20190518_163026.jpg IMG_20190518_171034.jpg IMG_20190518_175512.jpg


ΝΥΧΤΑ: Παρατηρήσαμε πως για έναν λόγο που κάποιος θα μπορεί να μας εξηγήσει νυχτώνει αρκετά αργά στο Παρίσι (Μάιος). Ενώ είχαμε κανονίσει ας πούμε να ανέβουμε στον Πύργο στις 9.00 ώρα Γαλλίας για να πετύχουμε την ώρα που βραδιάζει προς έκπληξη μας ήταν ακόμα μέρα. Ο ήλιος φαινόταν ακόμα στις 10.00μμ ενώ κοντά στις 11 μπορούσες να πεις ότι βράδιασε.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Η αίσθηση που μας άφησε το Παρίσι είναι μοναδική. Είναι μια πόλη που συνδυάζει το άκρως τουριστικό με το άκρως ρομαντικό. Τα μουσεία με τα πάρκα. Το χτες με το σήμερα. Ομολογώ πως είχα αυτήν την πόλη πριν την επισκεφτώ πάρα πολύ ψηλά και φοβόμουν πολύ την τελική κρίση. Πραγματικά όμως με κάλυψε σε όλα και με το παραπάνω. Είναι σαν κάτι να λες αποκλείεται να είναι τόσο καλό και όμως να είναι ακόμα καλύτερο. Αν οπωσδήποτε θα έπρεπε να βρω κάποια αρνητικά αυτά θα ήταν οι πολύ ψηλές τιμές σε φαγητό και η όχι και τόσο καθαρή πόλη. Μουσείο Ορσε και κέντρο Πομπιντού ήταν δύο από τα μέρη που δεν επισκεφτήκαμε εσωτερικά. Ο λόγος είναι ότι η σχέση μας με την τέχνη είναι μακρινή. Σέβομαι την τέχνη αλλά για εμάς θα παραμένουν πολύχρωμες αγελάδες. Επίσης αποφασίσαμε να μην επισκεφτούμε την Ντισνευλαντ διότι χρειαζόταν μία ολόκληρη μέρα την οποία δεν είχαμε να διαθέσουμε. Για αυτά τα παραπάνω και για άλλα πολλά το γνωρίζουμε καλά κάποτε θα επιστρέψουμε. Δεν φτάνει μια φορά!
 
Last edited:

Ibara

Member
Μηνύματα
43
Likes
95
Παρατηρήσαμε πως για έναν λόγο που κάποιος θα μπορεί να μας εξηγήσει νυχτώνει αρκετά αργά στο Παρίσι (Μάιος).
Όσο πιο κοντά είναι ο παρατηρητής στο βόρειο πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί η μέρα κατά το καλοκαίρι (και αντίθετα το χειμώνα). Η Αθήνα βρίσκετε στο 38ο παράλληλο ενώ το Παρίσι στο 49ο, άρα βορειότερα. Ανεβαίνοντας πάνω από τον 60ο υπάρχουν κάποιες μέρες που ο ήλιος εμφανίζετε στον ουρανό ολόκληρο το 24ωρο.
 
Last edited:

GOUGOU_LEE

Member
Μηνύματα
10
Likes
40
Επόμενο Ταξίδι
ΜΙΛΑΝΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ROADTRIP ΑΜΕΡΙΚΗ
Όσο πιο κοντά είναι ο παρατηρητής στο βόρειο πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί η μέρα κατά το καλοκαίρι (και αντίθετα το χειμώνα). Η Αθήνα βρίσκετε στο 38ο παράλληλο ενώ το Παρίσι στο 49ο, άρα βορειότερα. Ανεβαίνοντας πάνω από τον 60ο υπάρχουν κάποιες μέρες που ο ήλιος εμφανίζετε στον ουρανό ολόκληρο το 24ωρο.
Κάτι τέτοιο φανταζόμουν και εγω περίπου αλλα τωρα τα ξεκαθαρισα εντελώς στο μυαλό μου. Ευχαριστώ! :)
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.825
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Ανεβαίνοντας πάνω από τον 60ο υπάρχουν κάποιες μέρες που ο ήλιος εμφανίζετε στον ουρανό ολόκληρο το 24ωρο.
Πάνω από τον 66 και κάτι (Αρκτικός κύκλος) συμβαίνει αυτο. Για την ακρίβεια, ο αρκτικός κύκλος ορίζεται ως το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο ξεκινά να συμβαίνει αυτό.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.528
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom