Κούβα CUBA ιστορίες χωρίς γλουτένη κι άλλα νόστιμα και αιθέρια

Μηνύματα
138
Likes
1.941

20180710_081249.jpg
View attachment 255682 View attachment 255682 View attachment 255683 View attachment 255683 2018. Δύο μήνες μετά την ...πρωτόγονη κι "άβγαλτη" Μαδαγασκάρη, τα πράγματα στην Κούβα ήταν διαφορετικά.
Ο μελαψός Κουβανός με το ανοιχτόχρωμο stetson panama, έσβησε τον κινητήρα της Chevrolet Belair του '57, μ' έναν ιδιαίτερο ήχο που θύμιζε ακροαστικά και βήχα, μπροστά στον αριθμό 104 της San Juan de Dios στην παλιά Αβάνα. Από την σκονισμένη σκάλα κατέβηκε άνετη όπως η Τζόπλιν στο φεστιβάλ του Μόντερει, μια τύπισσα ντυμένη στα άσπρα με τουρμπάν, για να μας υποδεχτεί. Ο ταξιτζής αφού της "πέρασε" στο χέρι, με ταχύτητα φωτονίου, ένα χαρτονόμισμα των 5 pesos για το αγώγι απ' το αεροδρόμιο, εξαφανίστηκε με ...ιλιγγιώδη ταχύτητα αφού απέφυγε στο χιλιοστό έναν μεθυσμένο κουβανό μεσήλικα που τρίκλιζε, σα να 'παιζε τον μεθυσμένο σε βαριετέ.

 
Last edited by a moderator:
Μηνύματα
138
Likes
1.941
20180705_113406.jpg
Το σενάριο γνωστό από την Ινδία, την Αίγυπτο και τινών ακόμη χωρών με ιδιοκτήτες guest house, που κάνουν τους απαγωγείς της Μπόκο Χαράμ να φαντάζουν γατούλες του καναπέ... Η ασπροφορεμένη santeros, πατρόνα της casa particular, παίρνοντας ξαφνικά ένα σοβαρό ύφος ... σα να επρόκειτο να μου διαβάσει το σημείωμα κάποιου απαγωγέα που ζητούσε λύτρα για την 92 χρονη μάνα μου, μας εξήγησε ότι το δωμάτιο που είχαμε προπληρώσει, είχε βλάβη στα υδραυλικά και τον κλιματισμό, κι ότι θα μέναμε 6 οικοδομικά τετράγωνα πιό μακριά στο σπίτι του Μιγκέλ -ενός ξαδέλφου της- ο οποίος κι έκανε την εμφάνισή του εκείνη τη στιγμή μαζί μ' έναν φίλο του.
Μετά από 14 ώρες ταξίδι και βλέποντας τη φίλη μου έτοιμη να καταλήξει με έμφραγμα του μυοκαρδίου που μπροστά του οι πρόσφατες εκρήξεις του ηφαιστείου Φουέγκο θα μοιάζαν με λόξυγγα, πήρα την απόφαση ν΄ακολουθήσω τον ''ξάδελφο''. Το μέλλον της πρώτης διανυκτέρευσης στην Κούβα ήδη διαγραφόταν θολό σαν μπουγαδόνερο...
 
Last edited:
Μηνύματα
138
Likes
1.941
Μετά το 3ο οικοδομικό τετράγωνο περπατώντας νότια, το σκηνικό ήταν βγαλμένο από τις σελίδες της "βρώμικης τριλογίας της Αβάνας" του Γκουτιέρες. Κάπου στο τέρμα της Aguacate, ανεβήκαμε 3 ορόφους από ένα στενό κλιμακοστάσιο που θύμιζε πυργίσκο υποβρυχίου του 2ου Παγκοσμίου, για να καταλήξουμε σ΄ ένα μικρό τυφλό δωμάτιο, χωρίς κουφώματα κι αερισμό. Αναγνωρίζοντας ότι και η φίλη μου στάθηκε αρκετά γενναία για να μην εγκαταλείψει ουρλιάζοντας το δωμάτιο, αποφασίσαμε να συμβιβαστούμε φέρνοντας και πάλι στο νου έναν προβληματισμό από μια αράδα της Βρώμικης Τριλογίας: "Για να ζήσεις με εσωτερική γαλήνη πρέπει να είσαι ηλίθιος. Ή όχι?" Άλλωστε η πλοκή του βιβλίου σου δείχνει πως πρέπει να ζεις σ' αυτή την πλέον μυθική χώρα. Ο ήρωας έχει μάθει να μην έχει την παραμικρή απαίτηση από αυτή τη ζωή... Να περιμένει το σούρουπο για να κοιτάξει τις δυο όψεις της πόλης (παλαιά – σύγχρονη), να αναπνεύσει την αρμύρα των παλιών σπιτιών, να κατεβάσει ρούμι όπως άλλοι πίνουμε νερό και να σκεφτεί με διαύγεια, πετώντας μακριά από τον εαυτό του, παρατηρώντας τον από μακριά.
20180712_112502.jpg
 
Last edited:
Μηνύματα
138
Likes
1.941
20180718_114926.jpg
Η φωνή του Μιγκέλ διέκοψε τους συνειρμούς μου στις ιστορίες του Γκουτιέρες, ζητώντας μου τα διαβατήρια, ενώ η σύζυγός του, μια μελαμψή Κουβανέζα με γαμψή μύτη αρπακτικού, που δεν διορθώνονταν ούτε με ψυχρή σύντηξη, με ρωτούσε άμα θα παίρναμε πρωινό την επόμενη μέρα, με το επιπλέον ευτελές (για τους Κουβανούς?) ποσό των 10 δολαρίων. Προσπάθησα να της εξηγήσω ότι η "ξαδέλφη" του συζύγου της είχε συμφωνήσει στην τιμή του δωματίου και το πρωινό αλλά τυφλωμένη στο κυνήγι του δεκαδόλαρου, αδυνατούσε να επεξεργαστεί οποιαδήποτε πληροφορία υπερέβαινε σε πολυπλοκότητα ένα διαφημιστικό καθαριστικού πιάτων...
"Πέστε και στη σύζυγο να έρθει να υπογράψει" συμπλήρωσε ο Μιγκέλ, ενώ του εξηγούσα ότι δεν είμαι παντρεμένος αλλά και ούτε θα το ξανασκεφτόμουνα ...τουλάχιστον μέχρι να σημειωθεί κάποιο τεράστιο τεχνολογικό άλμα στη ρομποτική...
 
Μηνύματα
138
Likes
1.941
20 λεπτά αργότερα...
Παλιά Αβάνα. Υπέροχα κτίρια, γεμάτα μπαρ-ρεστοράν με λάτιν μπάντες και μαγαζιά να πουλούν φιγούρες του Τσε κι επανάσταση με το τσουβάλι... Ετερόκλητο τουριστικό σερσελέμι, με γκλάμορους παρέες σε ροζ convertibles των '50ς να αυτοφωτογραφίζονται (πιθανολογώ) αναφωνώντας "είμαστε ένα έργο τέχνης!", γκρουπ Κινέζων να μαθαίνουν ομαδικά ρούμπες, τσα-τσά και σάλσα καθώς και back packers σε mood τρυφερότητας κι αιθέριας επαναστατικότητας, σε badget απέριττα μαγαζιά πάντα συνοδεία κάποιου λάτιν τρίο ή κουαρτέτου... Διακριτικές jineteras και jineteros σε εγρήγορση, παραιτημένοι ένοικοι στα σκαλοπάτια των χαμόσπιτων, ηλικιωμένοι που φοράνε τα καλά τους ρούχα ...αναπολητές περασμένων μεγαλείων.
Γραφικοί δρόμοι, επαναστατικά γκράφιτι, εμπνευσμένα συνθήματα να χαρακώνουν το μυαλό. Όμως η λέξη "εκλογές" να φαντάζει πιό σπανιοφανής κι απ' τον ροζ ιπποπόταμο της Κένυα!
20180713_093944.jpg
 
Μηνύματα
138
Likes
1.941
Η βραδιά πέρασε αποτίοντας φόρο τιμής στην τοπική παραγωγή rum Santero υπό μορφή mojitos κατά ριπάς...
Το σταματώ εδώ γιατί με την Αβάνα ανοίγεται ένας ωκεανός γραφής...
3 μέρες αργότερα...
Κόντρα στα αυτοδοξαστικά μοτοσυκλετικά κλισέ που εκτοξεύονται σαν θρησκευτικά μηνύματα από μεντρεσέ του Κανταχάρ ...περί της μοναδικής απόλαυσης που προσφέρει η μοτοσυκλέτα στα ταξίδια, οδηγώντας μια Ford sedan του '53 και μια Chevrolet Impala του '58, γυρίσαμε τη μισή Κούβα, σ' ένα υπέροχο ταξίδι, με μοναδικά μέρη και μοναδικούς αυθεντικούς ανθρώπους...
Off the beaten track!
Πιστός πάντα στην τέχνη της ατέλειας και του διαρκούς σφάλματος ...Cheersssss!

ΥΓ1 Ταξιδέψτε διαβάζοντας, χωρίς φωτό ...άλλωστε δεν έχουμε κανένα οπτικό ενδιαφέρον.
20180714_175135.jpg
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.731
Likes
14.343
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
ΥΓ1 Ταξιδέψτε διαβάζοντας, χωρίς φωτό ...άλλωστε δεν έχουμε κανένα οπτικό ενδιαφέρον.
Φυσικά και θα διαβάσουμε ό,τι γράφεις. Γράψε όμως.
Με μόλις 11 μικρά ποστ και 53 Likes θεωρώ ότι είσαι ό,τι πιο ελκυστικό έχω διαβάσει στο φόρουμ. Μπράβο. Ελπίζω να συνεχίσεις με τον ίδιο τρόπο.
Τώρα, αν βάλεις και κάτι πιο ταξιδιωτικό, λόγω των χαρακτηριστικών που έχει εδώ το φόρουμ, ακόμα καλύτερα.
 
Μηνύματα
138
Likes
1.941
Με μόλις 11 μικρά ποστ και 53 Likes θεωρώ ότι είσαι ό,τι πιο ελκυστικό έχω διαβάσει στο φόρουμ. Μπράβο. Ελπίζω να συνεχίσεις με τον ίδιο τρόπο.
Ευχαριστώ για τα hot κομπλιμάν!
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.687
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom