Sam-chal
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Απρογραμμάτιστο
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού, Χιλή, Βολιβία
"...η εκτόνωση της καούρας των εγκάτων της γης είναι μοναδική."22-23 /11/2025. Ημέρες ταξιδιού 24 και 25
Τελευταίο ξύπνημα στο νησί Shikoku.
Έτοιμος να περάσω στο επόμενο, στο νοτιότερο Kyushu.
Μετά κόπων και παλινωδιών , είχα επιλέξει να ξεκινήσω από την νοτιότερη άκρη , την πόλη Kagoshima, και να ανέβω σιγά σιγά προς Fukuoka από όπου φεύγει και η πτήση μου.
Η Google maps μου έδινε δρομολόγιο, να ξανακάνω τον γύρο της Ιαπωνίας.
Επιστροφή Hiroshima , και πέντε έξη αλλαγές ΜΜΜ και χρήση του πανάκριβου Shinkansen και
κόστος 145 €.
Εγώ έβλεπα στο χάρτη, ότι υπήρχε ακτοπλοϊκή σύνδεση από ένα κοντινό λιμάνι με την απέναντι ακτή στο Kyushu.
Είχα και τζάμπα μετακίνηση μέχρι της 13.00
Αφού βεβαιώθηκα ότι υπάρχει πράγματι ακτοπλοϊκή σύνδεση, πήρα το τρενάκι μου και σε μια ώρα έφτασα στην Yawatahama.
Για το λιμάνι βρήκα εύκολα το δρόμο χωρίς χάρτη, αφού η σηματοδότηση στα πλακάκια του πεζοδρομίου μου έδειχνε τον δρόμο.
View attachment 516865
View attachment 516866
Με το που έφτασα , λες και με περίμενε το ferry για να ξεκινήσει. Ελληνική λιακάδα, θάλασσα λάδι , πράσινα νησάκια στην διαδρομή. Απόλαυση.
View attachment 516867
Αυτό ναι είναι κατάστρωμα. Στα ελληνικά πλοία όχι.
Οι νταλικέρηδες ήταν περισσότεροι από τους απλούς επιβάτες.
Έφτασα μεσημεράκι στο λιμανάκι Usuki.
View attachment 516868
View attachment 516869
Στο σταθμό τρένων , διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε κάποιο τοπικό τρένο για Kagoshima, και θα έπρεπε να κάνω τον γύρο το νησιού, με τρεις αλλαγές τρένων.
Συν 97 € λόγω Shinkansen.
Ε δεν δίνω κι άλλα 50 να πάρω ένα Kyushu JR 7-days pass να αλωνίσω το νησί;
Το αγόρασα διαδικτυακά από το Klook όπως και στο Shikoku κι όλα καλά.
Είχα καλή εμπειρία με το πάσο στο Shikoku.
Αυτό του Kyushu περιλάμβανε δύο τοπικά Shinkansen και όλα τα τοπικά τρένα.
Στα τοπικά τρένα όλα καλά, απλώς το έδειχνα στους ελεγκτές.
Στην ζώνη Shinkansen είχαμε κάτι θεματάκια, δεν διάβαζε το QR το μηχάνημα.
Με τούτο και με το άλλο και χάρη στην ευγενική φυσιογνωμία και το ακαταμάχητο χαμόγελο μου , κατάφερα να με αφήσουν να βγω από στον σταθμό της Kagoshima χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί το πάσο, μόνο με την απόδειξη αγοράς.
Η Kagoshima δεν είχε καθόλου κακό σήμα .Αντίθετα ήταν κατάφωτη , με ωραίο κόσμο, ωραίους δρόμους , ωραία μαγαζιά, κίνηση, μου εξέπεμπε ωραία vibes. Είχε κι αυτά τα ψαρωτικά.
View attachment 516938
Μην έχοντας την καν ακουστά , φανταζόμουν πως είναι μια μεσαίου μεγέθους πόλη , αλλά έχει πάνω από 600.000 πληθυσμό.
Είχε πια βραδιάσει, όταν έφτασα σε ένα ακόμη κουφό κατάλυμα.
Αυτό πάλι ήταν πλήρως αυτοδιαχειριζόμενο. Δεν υπήρχε ούτε ρεσεψιόν, ούτε κανείς σε ένα εξαώροφο Guest house.
Μια οθόνη υπολογιστή μόνο, όπου έβρισκες στην αρχική οθόνη ένα φάκελο με το όνομά σου, και υποτίθεται πώς αν τον άνοιγες θα σου έδινε αριθμό δωματίου και κωδικούς πρόσβασης. Εμένα δεν με είχαν φακελώσει πάντως . Τελικά ήρθε ένας υπεύθυνος και έδωσε λύση αφού είχαν μαζευτεί δύο τρεις ακόμα πελάτες αφακέλωτοι.
Ταλαιπωρία σήμερα , αλλά αποζημιώθηκα , αφού έφαγα καταπληκτικά σε διπλανή ιζακάγια .
Με νοήματα παράγγειλα σε μια θεία που μαγείρευε εκεί, οτιδήποτε εκτός από ψάρι.
Φοβερή τύπισσα η θεία , ένευσε άστο πάνω μου και στο τέλος έγλειφα και τα chopsticks μου. Δοκίμασα και ένα ωραίο γιαπωνέζικο κρασί και με κέρασε και ένα γιαουρτοποτό φεύγοντας.
View attachment 516939
Το δωμάτιο ήταν πολύ βολικό και αφού έφαγα όλη την μέρα στο δρόμο,αποφάσισα να μείνω ακόμα ένα βράδυ στην Kagoshima γιατί μου άρεσε η ενέργεια της.
Εσύ είσαι που το λες;
Δεν υπήρχε διαθέσιμο για το Σ/Κ, όχι αυτό που έμενα, αλλά ούτε τρύπα με κάτω από 120 ευρώ.
Το άφησα φλού και έπεσα για ύπνο.
Το πρωί πήγα να αγοράσω πρωινό και καφέ, και άνοιξα όλες τις πλατφόρμες μήπως έγινε καμία ακύρωση από χτες και μείνω στο δωμάτιο.
Και ω του θαύματος.!!!
Ο κύριος λόγος που έφτασα μέχρι εδώ , στην άκρη του κόσμου, είναι το νησί -ηφαίστειο Sakurajima.
Είχε πέσει στην αντίληψη μου, η είδηση ότι εξερράγη πριν λίγες μερες και ματαιώθηκαν πτήσεις λόγω της στάχτης και κάπνας, οπότε παρακολουθούσα πότε θα κάτσει ο κουρνιαχτός.
View attachment 516956
Το πρόγραμμα μου -ο θεός να το κάνει πρόγραμμα- έλεγε να πάω να δω το νησί ηφαίστειο για πέντε-έξι ώρες, και μετά να φύγω βόρεια.
Ε λοιπόν στην αναζήτησή μου, βρήκα ωραιότατο κατάλυμα πάνω στο ίδιο το νησί-ηφαίστειο και στο νησί υπάρχουν ελάχιστα καταλύματα.
Το νησί Sakurajima είναι σαν ένα αυγό που έσπασε η φύση μεσα στον κόλπο Kinko και το ασπράδι σταμάτησε λίγο πριν ακουμπήσει στην στεριά. Από την μια μεριά του κόλπου πας κολυμπώντας κι από την μεριά της Kagoshima πας με ένα ferry σε 15 λεπτά.
View attachment 516940
Το πάνω μέρος του κόλπου είναι σαν λίμνη και γεμάτο ιχθυοκαλλιέργειες και φυτείες φυκιών Nori για να έχουμε να τυλίγουμε τα σούσι.
Όχι τσιπούρα, ούτε φύκι αλανιάρικο δεν βρίσκεις την σήμερον ημέρα.
View attachment 516941
Το ferry υπερπαραγωγή. Έρχεται και συρταρώνει σε φυσούνα τύπου αεροδρομίου και σε ράμπες για αυτοκίνητα.
View attachment 516942
Με το που έφτασα , πήρα το ολοήμερο εισιτήριο λεωφορείου, που κάνει ένα κύκλο μιας ώρας γύρω από το ηφαίστειο και κάνει στάση σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος , με σημαντικότερο το πιο κοντινό στο ηφαίστειο παρατηρητήριο. Απογοήτευση.
Μια μαύρη κορυφογραμμή στα δύο χλμ απόσταση και ο γαλάζιος ουρανός από πάνω. Παραέκατσε ο κουρνιαχτός.
Πήγα στο χόστελ μου που ήταν κουκλάκι.
Το έτρεχε ένας πιτσιρικάς ιδιοκτήτης που έμενε στον πάνω όροφο και στο ισόγειο ήταν ένα δωμάτιο με έξι κουκέτες και ένα μικρό ζεστό μπαράκι.
View attachment 516943
Το νησί είναι πανέμορφο,καταπράσινο αλλά εγώ ήρθα για το ηφαίστειο. Σκάλισα λίγο τους χάρτες και πήρα ένα λεωφορείο για την άλλη μεριά του νησιού στο Kurokami για να δω το θαμμένο torii
Είναι το torii ενός παλιού shrine που μισοθάφτηκε από την στάχτη σε μια μεγάλη έκρηξη το 1913 και το άφησαν έτσι εις ανάμνηση του γεγονότος.
View attachment 516944
Όμορφο μέρος, αλλά το πιο ωραίο ήταν ότι από κει φαινόταν καθαρά, έστω και από μακριά ένας κρατήρας που κάπνιζε αρειμανίως. Μπίνγκο !!!
View attachment 516945
Δεν είναι κανένα οπτικό υπερθέαμα ένα ηφαίστειο που καπνίζει, αλλά η αίσθηση ότι βρίσκεσαι τόσο κοντά σε μια τόσο ισχυρή πηγή ενέργειας, όπως η εκτόνωση της καούρας των εγκάτων της γης είναι μοναδική.
Ικανοποιημένος, πήρα το δρόμο για την κοντινή παραλία για να σκοτώσω την ώρα , μέχρι να περάσει το λεωφορείο της επιστροφής.
Η ησυχία ήταν αφόρητη, βούιζαν τα αυτιά μου ,δεν υπήρχε ψυχή ζώσα τριγύρω.
View attachment 516957
Από τάφους ένα σωρό και με ψάθα να μην χτυπάει ο ήλιος τον μακαρίτη.
Η βολτίτσα με αντάμειψε με ένα μαγικό λιμανάκι καβάντζα. Έμεινα κανένα δεκάλεπτο εκεί ρεμβάζοντας. Από τις αξέχαστες στιγμές του ταξιδιού.
View attachment 516946
Επέστρεψα στο θαμμένο Torii , έβαλα την υπογραφή μου σε ένα βιβλίο επισκεπτών που έχουν εκεί, και επέστρεψα χαρούμενος στο χόστελ. Ο καπνός του ηφαιστείου, τώρα φαινόταν από παντού.
View attachment 516947
View attachment 516949
Ήταν ακόμα νωρίς και το νησί ερημώνει όταν φύγουν οι ημερήσιοι επισκέπτες.
View attachment 516950
Θα έκοβα φλέβες.
Οπότε ξαναπέρασα με το ferry στην ζωηρή Kagoshima, χαζολόγησα στις αγορές όπου είναι ήδη στολισμένα για Χριστούγεννα.
Δεν καταλαβαίνουν Χριστό οι αφιλότιμοι, ούτε στο Στρασβούργο δεν έχουν στολίσει ακόμα.
View attachment 516951
View attachment 516952
View attachment 516953
View attachment 516954
View attachment 516955
Για φαγητό πήγα στην αγαπημένη θεία που με συμπάθησε χτες. Σήμερα είχε και μια παρέα που οι δύο μιλούσαν αγγλικά και πιάσαμε μια θερμή ψιλοκουβέντα.
Είχα κι άλλα δείγματα του πόσο προσηνείς είναι ο Γιαπωνέζοι τις προηγούμενες μέρες, αλλά να με αγγίζουν και να με χτυπάνε φιλικά στον ώμο όταν έφυγα, δεν το περίμενα.
Ξαναπήρα το ferry για Sakurajima και φτάνοντας στο χόστελ βλέπω τρεις μαντράχαλους πιτσιρικάδες σε εύθυμη διάθεση να τα πίνουν στο μπαρ.
Φαντάστηκα ότι ήταν οι συγκάτοικοι στο δωμάτιο και ήπια κι εγώ ένα να πάμε μαζί για ύπνο.
Νύσταξα τελικά και έφυγα πρώτος.
Το πρωί διαπίστωσα ότι συνδιανυκτέρευσα με δύο Γαλλίδες και τρεις Κορεάτισσες . Οι μαντράχαλοι ήταν απλώς πελάτες στο μπαρ. Συμβαίνουν κι αυτά.
η φράση με άγγιξε γιατί τη νύχτα είχα αφόρητες καούρες... κακή διατροφή...