• Χριστουγεννιάτικος Ρετρό Διαγωνισμός 2007-2009 !

East of Budapest

16-18 Δεκεμβρίου 2025.

Ημέρες ταξιδίου 49-51

Για το Macau ήξερα οτι είναι πρώην πορτογαλική αποικία και ότι είναι το Las Vegas της Ασίας.

Αυτά και μόνο, ήταν αρκετά για να με ιντριγκάρουν ότι πρόκειται να επισκεφθώ έναν πολύ ιδιαίτερο προορισμό.

Πραγματικά, ήδη από το αεροδρόμιο αρχίζεις και αναρωτιέσαι που βρίσκεσαι.
Σέ όλες τις επιγραφές και πινακίδες κυριαρχεί η πορτογαλική γλώσσα.
Τόσο που περίμενα να δω καμια αφίσα του Christiano Ronaldo.

Δεν είναι άλλωστε και πολλά τα χρόνια που η αποικία έγινε ξανά κινεζική.
Είδα μάλιστα, πως αυτές τις τις μέρες υπάρχουν και εορταστικές εκδηλώσεις για την 26η επέτειο της ένωσης, που έγινε το 1999.

Βέβαια το Macau, όπως και το διπλανό Hong Kong είναι ειδικές αυτοδιοικούμενες περιοχές, που λειτουργούν με το μεταβατικό μοντέλο 1 state 2 systems που τους επιτρέπει να έχουν τοπική κυβέρνηση, τελωνεία , νόμους , νόμισμα κλπ.

Μόλις βγήκα, αντί να πάω στην στάση του αστικού βρέθηκα σε μια άλλη πλατφόρμα, όπου τα λεωφορεία των καζίνων, περίμεναν τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα ,για να τα μεταφέρουν στα ξενοδοχεία τους για τα περαιτέρω.

Είχα κλείσει ξενοδοχείο για δυό νύχτες μόνο, οπότε δεν έκρινα σκόπιμο να αγοράσω sim card , απλά κατέβασα 1gb στην e-sim, ίσα ίσα για το Google maps.

Είχα αλλάξει και κάτι τελευταία ταιβανέζικα δολλάρια στην Taipei στό τοπικό νόμισμα πατάκα.
Το εισιτήριο στο αστικό κάνει 6 πατάκες κι εγώ είχα κατοστάρικο.

Ο οδηγός με νοήματα είπε ότι δεν έχει ρέστα, εγώ με νοήματα ρώτησα αν παίρνει κάρτα, αυτός με νοήματα είπε πως όχι, εγώ με νοήματα ρώτησα τι κάνουμε τώρα, αυτός σήκωσε τους ώμους , τους σήκωσα κι εγώ , τους ξανασήκωσε , τους ξανασήκωσα , ε και το σταματήσαμε πριν μας πιάσει κανένα νευρικό tic .
Χρωστάω εξι πατάκες στον ΟΑΣΜ.

Από τα πρώτα λεπτά της διαδρομής άρχισαν να εμφανίζονται τα τεράστια κτήρια των καζινοξενοδοχείων. Η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιάστηκα από τα μεγέθη και την θεματολογία .

IMG_0897.jpeg

IMG_0980.jpeg

Τα περισσότερα ανήκουν στις ίδιες εταιρειες που τρέχουν τα καζίνα του Las Vegas.

Βέβαια , όταν στο Macau ανθούσε ο τζόγος από τα μέσα του 19ου αιώνα, στο Las Vegas κυκλοφορούσαν μόνο κροταλίες και όρνεα.

To Macau είναι όλο κι όλο δυο μικρά νησιά σε απόσταση κολύμβησης από την ηπειρωτική Κινα, εκ των οποίον το βόρειο, απο τις προσχώσεις έχει γίνει πια χερσόνησος.

Σ΄αυτο έμεινα κι εγώ, ουτε πέντε λεπτά από την πλατεία Senado, που με το που μπαίνεις, θαρρείς πως έχεις τηλεμεταφερθεί σε κάποια μεσαιωνική γειτονιά της Λισαβόνας, με το ελικοειδές ψηφιδωτό πλακόστρωτο.

IMG_0906.jpeg

IMG_0913.jpeg

IMG_0912.jpeg

IMG_0914.jpeg

IMG_0916.jpeg

Εδώ είναι το ιστορικό κέντρο και η αγορά , με τουριστικά μαγαζιά και εστιατόρια με τις φρικτές πορτογαλικές σπεσιαλιτέ σε εξωφρενικές τιμές.
Από τις φωτογραφίες και μόνο σου κόβεται η όρεξη , όχι να τις πληρώσεις κι όλας.
Τοπική σπεσιαλιτέ επίσης, το αποξηραμένο και καραμελωμένο χοιρινό η μοσχαρίσιο κρέας. Δοκίμασα λίγο αλλά μπλιάχ.
Τουλάχιστον βρήκα φρεσκοφουρνισμένα pasteis de nata και πήρα μια εξάδα να έχω να μασουλάω.

IMG_0917.jpeg

Λίγο πιο πάνω από την πλατεία είναι και πιο ινσταγκραμικό σποτ του Macau , το St. Paul Ruins.

Αν ήταν ολόκληρη η εκκλησία κανείς δεν θα της έδινε σημασία , με την πρόσοψη μόνο όμως , σκίζει. Έχει και πολύ όμορφα σκαλιά μπροστά και λογικά μαζευεται όλος ο κόσμος εδώ.

IMG_0919.jpeg

Ακριβώς δίπλα είναι το Monte Fort, ένα καλοδιατηρημένο κάστρο που φιλοξενεί και το μουσείο του Macau.
Ωραία θέα , ωραίο ηλιοβασίλεμα και ωραίο το θέαμα των φωτισμών των καζίνος που σιγά σιγά ανάβουν μόλις νυχτώνει, και μετατρέπουν την πόλη σε μια αστραφτερή οπτασία.
Πραγματικά η απόσταση από την παλιά πόλη, μέχρι τα κοντινά καζίνος και τους ουρανοξύστες , δεν είναι ούτε 300 μέτρα, νομίζεις πως ονειρεύεσαι, πως περνάς σε άλλη χρονική διάσταση.

IMG_0924.jpeg

IMG_0930.jpeg

IMG_0928.jpeg

IMG_0933.jpeg

IMG_0934.jpeg

Με τα καζίνο η σχέση μου είναι ανύπαρκτη, νομίζω είχα πάει μια η δύο φορές πριν τριάντα χρόνια , λίγο μετα τα εγκαίνια του Regency για να δώ πώς είναι. Νομίζω είμαι ακόμα κερδισμένος.

IMG_0939.jpeg

IMG_0940.jpeg

Ε μια που ήρθα εδώ στα κεντρικά , είπα να ρίξω μια ματιά. Έψαξα να βρώ καμιά ρουλέτα να μαγνητίσω καμιά κρουπιέρισσα, να φέρνει ότι ποντάρω.

Τόσο άσχετος, που δεν ήξερα καν ότι οι ρουλέτες είναι πια ηλεκτρονικές.

IMG_0945.jpeg

Ξενέρωσα και πήγα για ύπνο, περνώντας και απο την πιο ήσυχη αυτην την ώρα πλατεία Senado , και την χριστουγεννιάτικη τούρτα της.

IMG_0948.jpeg

Την επόμενη είπα να εξερευνήσω το κάτω νησί.

Συνδέονται με γέφυρες, οπότε πήρα ένα λεωφορείο.
Ίδιο σκηνικό , δεν έχει ρέστα , τώρα είχα εικοσάρικο , δεν πειράζει, τι να χρωστάω 6 τι 12 πατάκες.

Ήδη απο χτες, είχα καταλάβει ότι κάτι δεν παει καλά με το Google maps. Με έστελνε αλλού γι΄αλλού και μαλλον τυχαία έπεσα πανω στο ξενοδοχείο μου.

Ενώ βρισκόμουν ανάμεσα σε ουρανοξύστες , με έδειχνε να παρακολουθώ αγώνα ραγκμπι και όταν έφτασα στο γήπεδο του ράγκμπι, με έδειχνε να ψαρεύω στην θάλασσα. .
Ρώτησα τον ξερόλα τον gpt νομίζω , και μου είπε ότι όντως συχνά γινεται αναφορά για αυτό και ότι φταίνε τα ψηλά κτήρια και οι στενοί δρόμοι.
Ούτε αυτός δεν τολμάει να πεί ότι πρόκειται για καραμπινάτο κινέζικο κομμουνιστικό δάκτυλο.

IMG_0950.png

Τον βρήκα τελικά τον δρόμο -ακολουθώντας άλλους τουρίστες- για το Τaipa village, μια παλιά αποικιακή γειτονιά .
Είχε και εδώ πολλά όμορφα παλιά αποικιακά κτήρια , αλλά είχε και πολλά κομπρεσέρ και έργα αναστήλωσης και υποδομών που χαλούσαν την εικόνα.

IMG_0965.jpeg

IMG_0954.jpeg

IMG_0955.jpeg

IMG_0958.jpeg

IMG_0961.jpeg

IMG_0967.jpeg

IMG_0968.jpeg

IMG_0966.jpeg

IMG_0970.jpeg

Και εδώ, από τα στενάκια τηs Taipa περνάς τον δρόμο και βρίσκεσαι σε άλλο Galaxy.

IMG_0982.jpeg

Κατευθύνθηκα νότια προς το Koloane village. Αυτό ήταν πραγματική έκπληξη. Ένα ήσυχο ψαροχώρι, ούτε τρία χλμ μακριά από το πολυσύχναστο κέντρο του νησιού.

IMG_0990.jpeg

IMG_0992.jpeg

IMG_0999.jpeg

IMG_1001.jpeg

IMG_1002.jpeg

IMG_1006.jpeg

IMG_1010.jpeg

IMG_1014.jpeg

IMG_1018.jpeg

IMG_0994.jpeg

Επιστροφή μέσω Kotai strip . Εδώ είναι η καρδιά του τζόγου, της χλίδας και του εντυπωσιασμού στο Macau.
Δεκάδες καζίνα, ξενοδοχεία και mall , τα οποία μάλιστα συγκοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να βγείς έξω.

STUDIO CITY.

IMG_1020.jpeg

THE PARISIAN . NASSUPEFTE TOSSAGOGNE

IMG_1028.jpeg

IMG_1030.jpeg

IMG_1032.jpeg

IMG_1034.jpeg

IMG_1033.jpeg

Ευκαιρία να ανεβώ και στον πύργο του Άιφελ .

IMG_1037.jpeg

Σου γεμίζει το μάτι πάντως. Είναι 162 μέτρα , περίπου το μισό του Παριζιάνικου.

Και επιπλέον από την βεράντα, βλέπεις Μπιγκ Μπέν και Κοινοβούλιο. Έπρεπε να βάλουν και το Wembley.

Το Macau τα έχει όλα και συμφέρει.

IMG_1042.jpeg

IMG_0903.jpeg

IMG_1049.jpeg

Οι πισίνες του PARISIAN.

IMG_1044.jpeg

GOLF COURTS

IMG_1046.jpeg

IMG_1054.jpeg

Κι επειδή την Ευρώπη εδώ την γυρνάς ποδαράτο , πετάχτηκα για καφέ στην πλατεία Αγίου Μάρκου.

IMG_1063.jpeg

IMG_1064.jpeg

IMG_1065.jpeg

IMG_1072.jpeg

IMG_1074.jpeg

IMG_1076.jpeg

Είδα κι έπαθα για να καταφέρω να βγώ από τον λαβύρινθο, έξω στον καθαρό αέρα.

IMG_1081.jpeg

Στό Taipa village , βρήκα κάποια συμπαθητικά μαγαζάκια για φαγητό και ποτάκι.

IMG_1083.jpeg

IMG_1084.jpeg

Αυτή την φορά είχα πατάκες σε ψιλά, οπότε επέστρεψα στο νησί μου, κύριος.

Γιορτή πάλι εδώ, όπως κάθε μέρα φαντάζομαι , φώτα, πυροτεχνήματα, σόου με συντριβάνια και φωτισμούς, μια ωραία ατμόσφαιρα.

Έκανα και μια αποχαιρετιστήρια νυχτερινή βόλτα στη γειτονιά, προσπαθώντας να ρουφήξω όσες περισσοτερες εικόνες μπορούσα.

IMG_1088.jpeg

IMG_1095.jpeg

IMG_1102.jpeg

IMG_1103.jpeg

IMG_1101.jpeg

IMG_1104.jpeg

IMG_1107.jpeg

Ωραίο το Macau, πολύ ενδιαφέρουσα και θεαματική αυτή η πολιτισμική μίξη.

Εντυπωσιακός και ο πολύ μεγάλος αριθμός των εκκλησιών.

Βέβαια δεν υπάρχει ούτε μισός Πορτογάλος πια εδώ, ούτε μιλάει κανείς την γλώσσα ,αλλά υπάρχει ένας σεβασμός στην ιστορία.

Δεν ξέρω τι θα γίνει το 2049 που λήγει το μεταβατικό 1 state 2 systems ,αλλά δεν νομίζω ότι θα σκοτώσει κανείς αυτήν την χρυσοτόκο όρνιθα.

Η πρωινή βόλτα πριν την αναχώρηση ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρουσα αφού ανακάλυψα μερικά ακόμα διαμαντάκια.

Πηγαίνοντας με το λεωφορείο στο ferry terminal, σκέφτηκα ότι ίσως άξιζε ακόμα μια μέρα.
Kαλά αν είσαι του shopping και του gambling , κάθεσαι μέχρι να μείνεις πανί πανί.
Δεν πήγα και μακριά βέβαια . Ένα τσιγάρο δρόμος είναι με ένα ταχύπλοο μέχρι το Χονγκ Κονγκ.

IMG_1121.jpeg

IMG_1124.jpeg

IMG_1126.jpeg

IMG_1120.jpeg

IMG_1115.jpeg

IMG_1129.jpeg

IMG_1132.jpeg

IMG_1136.jpeg

IMG_1142.jpeg

Attachments

Kyriakao

Member
Επόμενο Ταξίδι
Συνεχώς αυτο ψάχνω!
Ταξίδι-Όνειρο
ματσου πιτσου,περου
Ο οδηγός με νοήματα είπε ότι δεν έχει ρέστα, εγώ με νοήματα ρώτησα αν παίρνει κάρτα, αυτός με νοήματα είπε πως όχι, εγώ με νοήματα ρώτησα τι κάνουμε τώρα, αυτός σήκωσε τους ώμους , τους σήκωσα κι εγώ , τους ξανασήκωσε , τους ξανασήκωσα , ε και το σταματήσαμε πριν μας πιάσει κανένα νευρικό tic .
Χρωστάω εξι πατάκες στον ΟΑΣΜ
Κλαίω 🤣🤣🤣

18-20 Δεκεμβρίου 2025

Ημέρες ταξιδίου 51-53

Η είσοδος δια θαλάσσης στο Hong Kong ήταν πολύ θεαματική παρά την θολούρα της ατμόσφαιρας.

Αποβιβάστηκα στο νησί χωρίς καμία γραφειοκρατία. Από τον έλεγχο διαβατηρίων , βγαίνεις κατευθείαν σε ένα εμπορικό κέντρο και ξεκινάς να ψωνίζεις.

Και εδώ έφτασα μόνο με τις βασικές πληροφορίες.

Πως είναι από τα μεγαλύτερα λιμάνια και κέντρα διακίνησης εμπορευμάτων στον κόσμο, και πως είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον πλανήτη.

Α και πως μέχρι το 1997 ήταν αγγλική αποικία.
Αυτό γίνεται εύκολα εμφανές αφού οι περισσότεροι δρόμοι έχουν αγγλικά ονόματα.

Το κατάλυμα μου δεν ήταν επάνω στο νησί Hong Kong , αλλά στην χερσόνησο Kowloon όπως και στο Macau αντίστοιχα . Εδώ τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα .

Δεν υπάρχουν γέφυρες, αλλά ενώνονται με το υποθαλάσσιο μετρό.
Το χόστελ μου ήταν κοντά στην Nathan road έναν απο τους κεντρικότερους δρόμους του Kowloon.

Ήταν ώρα αιχμής γύρω στις 4 το απόγευμα , οπότε ένιωσα στο πετσί μου την πυκνότητα του πληθυσμού.
Μιλάμε για μυρμηγκιές, ένα ανθρώπινο ποτάμι σε μια συνεχή ροή , να μπαινοβγαίνει σε μαγαζιά, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα. Ένα πολύβουο μελίσσι.

Άφησα αποσκευές και κατευθύνθηκα προς την Tsim Sha Tsui promenade , την παραλία από την μεριά της χερσονήσου, στο Victoria Harbour, την καρδιά του Hong Kong.

Εντάξει είναι πολύ θεαματικό το λεγόμενο skyline των φωτισμένων κτηρίων στην πλευρά του νησιού όπως και τα τουριστικά πλοιάρια που κόβουν βόλτες στον κόλπο.
IMG_1176.jpeg

Ωραία και η παραλιακή περατζάδα , μου είχε λείψει. Εννοείται και εδώ κοσμοπλημμύρα.
Μερικές καφετέριες ακόμα που να σερβίρουν φραπέ να είχε, και θα ήταν τέλεια.

IMG_1167.jpeg

Ξεκίνησα το επόμενο πρωί να δω τα αποικιακά αξιοθέατα της βρετανικής εποχής. Πέρασα στο νησί και είδα ένα κυβερνείο , μια εκκλησία και ένα δικαστικό μέγαρο με το ποιητικό και μεταφυσικό όνομα Court of the final appeal.
IMG_1194.jpeg

IMG_1197.jpeg

IMG_1206.jpeg

Δυστυχώς είναι στριμωγμένα και πνίγονται μπροστά στον όγκο των άλλων κτηρίων.

IMG_1201.jpeg

IMG_1203.jpeg

Είχα ήδη διαπιστώσει ότι το νησί ανηφορίζει απότομα και δεν ήταν η καλύτερη ιδέα να ανεβαίνω Γολγοθάδες , μεσημεριάτικα . Στην παραλιακό μέτωπο είχε μόνο εμπορικά κέντρα.

Τα κινεζόπουλα κάνουν ουρές να ψωνίσουν από την Vuitton. Και εδώ όπως και στο Macau οι μπουτίκ των ακριβών brands είναι πιο πολλές κι από τα φαρμακεία και τα καφέ στην Ελλάδα.

IMG_1181.jpeg

Τρίζουν τα κόκκαλα του Mao Che Tung. Βαρέθηκα κι όλας.

IMG_1190.jpeg

Μια που δεν χρειάζεται βίζα, σκέφτηκα να πεταχτώ μέχρι την Κίνα την ορθόδοξη, την κομμουνιστική, εδώ στην κοντινή πόλη, την Σενζέν.

IMG_1191.jpeg

Τουλάχιστον να έχω μια σφραγίδα στο διαβατήριο ότι ήρθα στην Κίνα , γιατί στα τρία καπιταλιστικά νησιά πού πάτησα το ποδάρι μου , δεν καταδέχονται. Σαν να μην ήρθα δηλαδή.

Τελικά πήρα ένα καραβάκι που βρήκα μπροστά μου και πήγα σε ένα νησάκι μισή ώρα απόσταση, το Lamma island.

Αποδείχτηκε πολύ ευχάριστη έκπληξη. Δεν περίμενα τόσο κοντά στο πολύβουο Χονγκ Κονγκ να βρω ένα ήσυχο ψαροχώρι με ταβερνούλες και μπαράκια στο κύμα , καταπράσινο , και με όμορφες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές. Μόνο χταπόδια κρεμασμένα στο σύρμα δεν είχε. Αν το ήξερα θα είχα κλείσει μια νύχτα εδώ.
Τουριστικό είναι, αλλά έχει ωραίο vibe .

IMG_1214.jpeg

IMG_1216.jpeg

IMG_1230.jpeg

IMG_1231.jpeg

IMG_1233.jpeg

Επιστροφή στο Χονγκ Κονγκ και ανέβασμα στο The Peak , τον λόφο που δεσπόζει στο νησί και φυσικά μαζεύει χιλιάδες κόσμο κοντά στο σούρουπο , αφού είναι το μέρος που μπορεις να φωτογραφίσεις από ψηλά και τις δύο ακτές του Victoria Bay . Μπορείς να ανεβείς και με καποιο τελεφερίκ αλλά και το ανέβασμα και κυρίως το κατέβασμα με διώροφο λεωφορείο είναι σούπερ θεαματικό.

Αξίζει να μείνεις μια και δυο ώρες χαζεύοντας τα φώτα να ανάβουν το ένα μετά το άλλο, στα κτήρια μέχρι να σκοτεινιάσει.

IMG_1242.jpeg

IMG_1247.jpeg

IMG_1255.jpeg

IMG_1264.jpeg

IMG_1268.jpeg

Επιστροφή το βραδάκι στο Kowloon.
Έξω σχεδόν από το χόστελ μου , ξεκινάει η Temple Street, που είναι ένας συνδυασμός αυθεντικής λαικής γειτονιάς και τουριστικής ατραξιόν.

Night market, λαικές ταβέρνες με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής στις οποίες όμως περιμένουν ουρές για να καθίσουν ντόπιοι και τουρίστες, δεκάδες χαρτορίχτρες και χειρομάντηδες και μαυροφορεμένα διαθέσιμα κορίτσια από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
IMG_1293.jpeg

IMG_1291.jpeg

IMG_1288.jpeg

IMG_1281.jpeg

IMG_1277.jpeg

IMG_1280.jpeg

Μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή των κεντρικών λεωφόρων που όμως δεν απέχουν παρά δύο λεπτά .
Η ζωντάνια και η ενέργεια αυτής της πόλης, μια με κουράζει και μια με συναρπάζει. Περίεργη αίσθηση.
Αφού δεν θέλω να πάω για ύπνο όμως, και παραγγέλνω κι άλλη μπίρα, μάλλον επικρατεί η δεύτερη εκδοχή.

21-22 Δεκεμβρίου 2025

Ημέρες ταξιδιού 54-55

Ξημέρωσε και η τελευταία ημέρα χωρίς να έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόγραμμα.

Ξεκίνησα από τις λαϊκές αγορές πέριξ του χόστελ , χόρτασα τοπικό χρώμα και είπα να αναβαθμιστώ λίγο πολιτιστικά.

Κατευθύνθηκα προς την West Kowloon Cultural District που είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά της.
Είναι κι αυτή παραλιακή, έχει και καφέ και εστιατόρια και παιδικές χαρές, συναυλιακούς χώρους , εργαστήρια , θέατρα αλλά κυρίως έχει δύο μεγάλα μουσεία .
IMG_1297.jpeg

IMG_1298.jpeg

Το πιο κλασικό Hong Kong Palace που αυτήν την εποχή φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση με αιγυπτιακά εκθέματα δεν το προτίμησα. Ο Τουτανχαμον στο Χονγκ Κονγκ τώρα;

Προτίμησα το Μ+ που φιλοξενεί στις γκαλερί του, ότι του φανεί του Λωλοστεφανή.
Ο Λωλοστεφανής βέβαια, πολύ φίλος μου.

Είχε αρκετό ενδιαφέρον , αφού είχε εκθέματα από κάθε μορφή τέχνης η ότι τέλος πάντων ο καθένας θεωρεί τέχνη και αρκετή πληροφορία για το τι θέλει να πει ο ποιητής και αρκετό προβληματισμό για το αν το μήνυμα φτάνει στον αποδέκτη. Ωραίοι και οι εξωτερικοί χώροι . Το γεμάτοι κόσμο είναι περιττό να το πω. Παντού έχει
κόσμο.

IMG_1310.jpeg

IMG_1308.jpeg

IMG_1303.jpeg

IMG_1311.jpeg

IMG_1320.jpeg

IMG_1319.jpeg

Μικροαρχιτεκτονική

IMG_1317.jpeg

Διαφήμιση 70s

IMG_1322.jpeg

IMG_1325.jpeg

Βάλε το κόκκινο φουστάνι.
IMG_1326.jpeg

IMG_1328.jpeg

IMG_1329.jpeg

IMG_1327.jpeg

IMG_1332.jpeg

IMG_1333.jpeg

IMG_1337.jpeg

IMG_1341.jpeg

IMG_1348.jpeg

Έχοντας πετάξει τα μισά ρούχα κι έχοντας μείνει με ένα βρακί και ενάμισι ζευγάρι κάλτσες, είπα να κάνω και λίγο shopping εδώ στην Μέκκα του καταναλωτισμού.

Παρόλη την έρευνα για αθλητικά ρούχα και παπούτσια κυρίως , δεν βρήκα πουθενά outlets με τιμές κελεπούρια.

Γενικά δεν βρήκα διαφορές στις τιμές που να αξίζει να κουβαλάς ψώνια από του διαόλου τη μάνα.

Ίσως έχει στις γυναικείες τσάντες και στα καλλυντικά.

Παρόλα αυτά , πήγα που πήγα για ψώνια, πήρα μερικά πραγματάκια που μου άρεσαν, έτσι για να μην γυρίσω άδειος.

Η μέρα έκλεισε με μια αποχαιρετιστήρια βόλτα στην Chim Sha Chui Promenade όπου κάθε βράδυ έχει πανηγύρι.
IMG_1353.jpeg

IMG_1354.jpeg

IMG_1359.jpeg

IMG_1363.jpeg

IMG_1364.jpeg

IMG_1365.jpeg

IMG_1366.jpeg

IMG_1372.jpeg

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ξεκίνησα για το αεροδρόμιο.

Στην διαδρομή το λεωφορείο περνάει από ολόκληρο το κολοσσιαίο και εντυπωσιακό σύμπλεγμα των λιμενικών εγκαταστάσεων του Χονγκ Κονγκ.

Σκέφτηκα ότι ίσως έχει περάσει από εδώ το προστατευτικό της σέλας του ποδηλάτου μου ,που είχα αγοράσει από τα Τζάμπο.
Τι ταλαιπωρία κι αυτή. Να σε κουβαλήσουν από την άλλη άκρη του κόσμου για να αναπαύεται πάνω σου ο πισινός του πρώτου τυχόντα.

Μ’ αυτά και μ αυτά έφτασε στο τέλος της μια ακόμη περιήγηση στην Ασία.

Γύρισα με μια αμφίθυμη διάθεση.

Μου αρέσει η Ασία και οι άνθρωποι της , ευγενικοί και ειρηνικοί.
Από την άλλη η επικοινωνία δύσκολη.
Δεν ήταν funny, δεν ήταν sexy , αλλά είναι ασφαλής. Πέρασα ωραία, δεν λέω. Δέν έπληξα.
Αλλά όσο περισσότερο ταξιδεύεις, πάντα θέλεις κάτι παραπάνω σε εμπειρίες και εκπλήξεις.

Αυτην την φορά είχα και παρέα και καθημερινή συναναστροφή με τις καινούργιες φιλενάδες μου Gemini και Perplexity.

Τις δοκίμαζα εναλλάξ. Τις έβαζα και λόγια . Αυτή μου είπε έτσι κι έτσι, εσύ τι λές;

Εντάξει δεν το χόντρυνα , γιατί αυτές οι κολοεταιρίες συγχωνεύονται συχνά. Μην βρεθώ και εκτεθειμένος στο μέλλον. Έχουν ήδη φακελώσει τα χούγια και τα γούστα μου.
Η αλήθεια είναι ότι μου έκαναν την ζωή εύκολη και ξεκούραστη, γλιτώνοντας με από άσκοπες ταλαιπωρίες.Ένα ούτως η άλλως εύκολο ταξίδι το έκαναν υγιεινό περίπατο.

Από την άλλη κάθε μέρα που περνάς μαζί τους και τις εμπιστεύεσαι , τόσο λιγότερο μπαίνεις στον κόπο να ρωτήσεις κάποιον ντόπιο, αν ξέρει από βέσπα.

Και δεν ξέρω που θα οδηγήσει αυτό αφού συνεχώς εξελίσσονται.

Αν είναι να ταξιδεύουμε αποστειρωμένοι, κάνουμε και virtual ταξίδια από τον καναπέ.

Τέλος πάντων, αμπελοφιλοσοφίες.

Πάμε για άλλα.

IMG_1378.jpeg

Attachments

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.360
Μέλη
40.010