Ηνωμένο Βασίλειο Hogmanay στο Εδιμβούργο! Δυο μήνες μέτα..... θυμάμαι!

Μηνύματα
46
Likes
60
Επόμενο Ταξίδι
τωρα με ΔΝΤ... βρασε ρυζι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Ζηλανδια
Για ανθρώπους που δε χορταίνουν να τριγυρίζουν, το να πας 2 φορές στο ίδιο μέρος, ακούγεται κάπως …άσκοπο.
Δυο μήνες μετά το ταξιδάκι μου στο Εδιμβούργο, μετράω τις ημέρες και υπολογίζω τις άδειες για να χωρέσω άλλη μια επίσκεψη στην τρομερή αυτή πόλη.

Βρέθηκα λοιπόν στην πρωτεύουσα της Σκοτίας για 4 ημέρες, από 29 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου. Με πτήση της KLM από Αθήνα για Άμστερνταμ, και από εκεί για Γλασκόβη, μιας και σαν προορισμός είναι πιο οικονομικός από ότι το Εδιμβούργο (διαφορά στα εισιτήρια περίπου 150? για τις μέρες που πήγαμε.) Το Εδιμβούργο με το τρένο είναι μια διαδρομή περίπου μιας ώρας… ίσως και κάτι λιγότερο, κ κοστίζει σχεδόν 11 λίρες (πες 15 ευρώ). Από το αεροδρόμιο της Γλασκόβης μέχρι τον σταθμό των τρένων πας πολύ εύκολα με το λεωφορείο, και αν είστε κ μεγάλη παρέα έχετε κ έκπτωση στην τιμή των εισιτηρίων. Ότι έχετε ακούσει για την καλοσύνη των ανθρώπων ισχύει. Είναι εξαιρετικά ευγενικοί και καλοπροαίρετοι, πρόθυμοι ακόμα κ να σε πάρουν απ το χεράκι που λέει ο λόγος, για να σου δείξουν αυτό που ψάχνεις!

Δεν θα σας κουράσω με περιγραφές της πόλης, λίγο πολύ, έχουν ειπωθεί όλα για την ομορφιά των τοπίων, των κτιρίων, των ανθρώπων και τα λοιπά…. Γενικά tips, για την εποχή που πήγαμε εμείς είναι

  • Zεστά ρούχα! ΣΚΟΥΦΟ + ΚΑΣΚΟΛ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, αλλιώς θα βιώσεις την ευχάριστη εμπειρία της αίσθησης ότι το κεφάλι σου θα ξεκολλήσει απ το σβέρκο σου
  • Πάνε στο Stirling! Χιονισμένα battlefields, το κάτι άλλο! Με τρένο… καμιά ωρίτσα. Πολύ όμορφη πόλη, πανέμορφη θέα απ το κάστρο, απερίγραπτη αίσθηση απ την ταράτσα του μνημείου Wallace (εκεί θα δεις και το σπαθί του). Για να πας στο μνημείο θα πάρεις λεωφορείο, ο σταθμός τους είναι παραδίπλα απ τον σταθμό των τρένων.
  • Αν θέλεις να πας στα Highlands, δεν είναι η καταλληλότερη εποχή.. Δεν πήγαμε λόγω καιρού, κ αυτός είναι ο λόγος που θα ξανάπαω εκεί πάνω την άνοιξη ή το καλοκαίρι!
  • Αν σ αρέσουν τα illusion, τα εφέ και οι σαχλαμαρίτσες τέτοιου είδους, πάνε στο Camera Obscura, στο Royal Mile, θα το διασκεδάσεις με την καρδιά σου!
  • Ό,τι είναι να κάνεις και να πας, κάντο γρήγορα! Το χειμώνα αρχίζεις να βλέπεις φως γύρω στις 8:30 το πρωί και σκοτεινιάζει απ τις 4:00 το απόγευμα. Μουσεία κ παρόμοιοι χώροι κλείνουν νωρίς, πράγμα που δεν σου δίνει κ πολλές επιλογές… Μετά τις 6:00 απ τα λίγα που μπορείς να κάνεις είναι να πας για φαγητό, αλλά όχι μετά τις 9:00, θα μείνεις νηστικός! Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις αυτά τα tour σε «στοιχειωμένες» κατακόμβες κτλ… Αν έχεις κλειστοφοβίες άστο, αν πραγματικά πιστεύεις ότι θα δεις κάτι, ή κάποιο φάντασμα θα σου τραβήξει τα μαλλιά ενώ περπατάς, πάλι, άστο.. πάνε μόνο κ μόνο για να ακούσεις τις ιστορίες του ξεναγού, έχουν έναν άψογο θεατρικό τρόπο να τα λένε! Στο τέλος σε κερνάνε κ ουισκάκι να πάνε κάτω τα φαρμάκια!
  • Ο καιρός είναι ύπουλος. Ότι έχει κρύο, έχει, αλλά δεν έβρεχε κάθε τρεις κ λίγο, όπως συμβαίνει στο Λονδίνο, ας πούμε. Τα πρωινά χιόνιζε για λίγο, σταματούσε…ξανάρχιζε μετά από λίγο… Μια μέρα, για 5 λεπτά, έριξε κάτι σαν …φελιζόλ να το πω, δεν ήταν ούτε χιόνι, ούτε χαλάζι, κάτι ενδιάμεσο, που κράτησε για πέντε λεπτά κ μετά όλα καλά! Πάντως ούτε ομπρέλα χρειαστήκαμε, ούτε αδιάβροχα…. Βέβαια, αυτό είναι σχετικό…. Ο καιρός είναι πάντα απρόβλεπτος και καλό θα ήταν να είσαι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο.
  • Μην σταβοκοιτάς με απορία τους ντόπιους που – ενώ εσύ τουρτουρίζεις απ το κρύο, εκείνοι κυκλοφορούν με ανοιξιάτικη περιβολή. Δεν είναι ευγενικό!

Θα σταθώ όμως στο Hogmanay, ένα απίστευτο φεστιβάλ για την υποδοχή του νέου έτους, που ξεκινάει στις 29/12 – δεν ξέρω αν κάθε χρονιά ξεκινάει την ίδια μέρα για να σας πω την αλήθεια - και περιλαμβάνει πολλά και διάφορα, παρελάσεις με καρναβάλια, πυροτεχνήματα, συναυλίες, γενικά όπου κ να κοιτάξεις, κάθε μέρα μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, κάτι γίνεται.
Το μεγάλο ξεφάντωμα βέβαια λαμβάνει χώρα την παραμονή της πρωτοχρονιάς! Το κέντρο της πόλης κλείνει, (ναι, ναι, κλείνει!) με περίφραξη κ για να μπεις στο πάρτι πρέπει να έχεις προμηθευτεί από νωρίς το εισιτήριό σου, (ναι, ναι, εισιτήριο!), το οποίο κοστίζει, αν θυμάμαι καλά, 15λίρες.
Τώρα, θα μου πεις, γιατί να δώσω τα ωραία μου λεφτουδάκια για να κάτσω μες το κρύο και να περιμένω το new year? Ε, δεν περιγράφεται! Θέλεις να είσαι εκεί μέσα και όχι να το κοιτάς από την απέναντι γέφυρα! Φαντάσου τη νεολαία, και όχι μόνο, μιας πρωτεύουσας, να είναι συγκεντρωμένη σε ένα μέρος (όσοι μπήκαν, μπήκαν μέχρι τις 11 το βράδυ, μετά οι πόρτες κλείνουν και όποιος πρόλαβε, πρόλαβε!) Φαντάσου μια τεράστια έκταση με γιγαντοοθόνες σε κάθε άκρη να μεταδίδουν συναυλίες που γίνονται σε άλλο σημείο του πάρτι, και ένα πλήθος ανθρώπων με καλοπροαίρετη όρεξη για χαβαλέ και ξεφάντωμα, ντυμένοι είτε με κορόνες και περικεφαλαίες, με στολές σούπερ ηρώων, με ότι να ‘ναι γενικώς, με παραδοσιακά κιλτ (τα οποία οι πιο τολμηροί δεν δίσταζαν να ανασηκώσουν ….κ έτσι μου λύθηκε κ εμένα η απορία για το «τι φοράνε από κάτω») (χαχα!!), φαντάσου μια ΑΨΟΓΗ διοργάνωση, ανά 5 μέτρα υπήρχαν σταθμοί πρώτων βοηθειών, άνθρωποι που έδιναν πληροφορίες και οδηγίες, και σκάψου ότι με τόσο κόσμο, με τόση ένταση και τόσο ποτό (ποτο=μπύρα=5λίρες=αν δεν δείξεις ταυτότητα δεν σ αφήνουν ούτε στην ουρά να σταθείς!) (εγώ πάντως κολακεύτηκα που μου τη ζήτησαν, κοντά 30 χρονών γαϊδάρα και να μην πείθω για ενήλικη?! οχοχο! ) δεν έγινε το παραμικρό! Θα περίμενε κανείς μια γενικευμένη σούρα από όλο το πλήθος και ένα γενικό μπάχαλο… αλλά οι σκοτσέζοι μας εξέπληξαν ευχάριστα!…
Χορός και μουσική λοιπόν, για να μην μακρηγορώ, στην ώρα της αντίστροφης μέτρησης έγινε ο αναμενόμενος πανζουρλισμός και φωνές, τραγούδια κ ένα απίστευτο show με πυροτεχνήματα… κ άντε αν γυρίσεις τώρα στο ξενοδοχείο…..

Εδώ ήταν το ζουμί της υπόθεσης… γιατί, άντε, όσο περιμένεις τη νέα χρονιά, είσαι ας το πούμε απασχολημένος… περιμένεις…. Με το που αλλάζει ο χρόνος και μέχρι να τελειώσουν τα πυροτεχνήματα και τα τραγούδια, πάει 1:00 η ώρα κ το πάρτι τελειώνει, οι πόρτες ανοίγουν και ο χώρος αδειάζει μέχρι τις 2:00. Φαντάσου τώρα ότι όόόόόόόόόόλο αυτό το πλήθος, τριγυρνάει μέσα στην πόλη, παρέες-παρέες και εύχονται ο ένας στον άλλο καλή χρονιά, φιλιούνται, αγκαλιάζονται χορεύουν και χοροπηδάνε και είναι όλοι ευτυχισμένοι! Ένα πράγμα απίστευτο αλλά υπέροχο! Να περπατάς στην παγωμένη, κατά τα άλλα, πόλη και να έρχονται προς τα πάνω σου δεκάδες, μη πω εκατοντάδες, άγνωστοι άνθρωποι με ανοιχτές αγκαλιές, με τεράστια χαμόγελα και να σου δίνουν ευχές για τη νέα χρονιά… Εκείνη την ημέρα κόντεψα να πάθω τενοντίτιδα απ τις χειραψίες και απορίας άξιον το πώς δεν κολλήσαμε καμία γρίπη (που ήταν κ της μόδας) με τα τόσα φιλιά που ανταλλάξαμε! Είχε τόόόόσο γέλιο, αξίζει να τη ζήσεις αυτή την εμπειρία!

Γύρισα πίσω με τις καλύτερες εντυπώσεις για το Εδιμβούργο και τη Σκοτία γενικότερα. Υπέροχος κόσμος, υπέροχες τοποθεσίες και ένα σωρό πράγματα που δεν προλάβαμε να δούμε ή δεν μπορέσαμε λόγω καιρού.. Θα υπάρξει σίγουρα δεύτερο ταξίδι εκεί, όχι μόνο για να δω όσα δεν είδα, αλλά και για να ξαναδώ τα ίδια πράγματα, από διαφορετική πλευρά. Κοιτώντας τις απέραντες εκτάσεις γύρω – γύρω από το κάστρο του Stirling, καλυμμένες με χιόνι, δεν χορταίνεις! Στη σκέψη κ μόνο του πόσο όμορφα θα είναι εκεί πάνω την άνοιξη ή το καλοκαίρι που θα είναι όλα καταπράσινα……!

_____________________________________________________________
photo by wikipedia.org
Αυτό το αρχείο εικόνας διανέμεται με τους όρους της άδειας Creative Commons / Αναφορά - Παρόμοια Διανομή 3.0 Unported
 

Attachments

latina

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
298
Επόμενο Ταξίδι
??
Ονειρεμένο Ταξίδι
κούβα και ινδία
welcome!!:clap:
σ' ευχαριστουμε για την ιστορια σου!!!πολυ καλη!και πολυ ενδιαφεροντα τα οσα γραφεις για το Hogmanay!
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Καλως ηρθες, μπαινεις δυναμικα στο φορουμ. Σ' ευχαριστουμε που μοιραζεσαι τις ταξιδιωτικες σου εμπειριες
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.191
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΑΠΩΝΙΑ
Πολύ καλή η ιστορία σου!και διαφορετική απο τις συνηθισμένες μια και μας μεταφέρεις το κλίμα αυτού του φεστιβάλ,ενός εθίμου ουσιαστικά της πόλης...!
Φαίνεται ότι το απόλαυσες,σου εύχομαι να ξαναπάς και με άλλες καιρικές συνθήκες για να χαρείς πλέον την πόλη κα τα γύρω της..
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Εγω εμεινα με την απορια: τελικα τι φορουν κατω απο το κιλτ;
 
Μηνύματα
46
Likes
60
Επόμενο Ταξίδι
τωρα με ΔΝΤ... βρασε ρυζι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Ζηλανδια
Εγω εμεινα με την απορια: τελικα τι φορουν κατω απο το κιλτ;
αγαπητή Έρση

έχω σχετική φωτογραφία... αλλά δεν θα περάσει από τους administrators!!!
:shock: :shock: :shock: :shock:
 
Μηνύματα
37
Likes
5
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.498
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom