Georgevol

Member
Μηνύματα
78
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βαρκελώνη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
16123756_1883610968539579_7646276366639300608_n.jpg
Μετά την απόλυση μου από το στρατό, αυτό που χρειαζόμουν περισσότερο απ’ όλα ήταν ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Τι καλύτερο λοιπόν από μια βδομάδα στο Λονδίνο. Μετά από ώρες αναζήτησης στο forum και γενικά στο ίντερνετ το πρόγραμμα ήταν έτοιμο. Σίγουρα η πρώτη φορά στο Λονδίνο ακολουθεί το ρητό μια ίσον καμία, αλλά είναι αρκετή για να σε κάνει να το ερωτευτείς και να θες να γυρίσεις ξανά και ξανά.

Αναχώρηση

Η άφιξη μας στο Ελευθέριος Βενιζέλος συνοδεύτηκε από καταιγίδες, ομίχλη και χαμηλή θερμοκρασία. Με το ίντερνετικο check in στο κινητό και μετά από γρήγορο έλεγχο φτάσαμε στην πύλη επιβίβασης. Τα εισιτήρια είχαν κλειστεί στην τιμή των 130 ευρώ με την Aegean με άφιξη στο αεροδρόμιο του Gatwick και επιστροφή από το Heathrow. Η πτήση αναχώρησε με μια δεκαλεπτη καθυστέρηση και προσγειωθήκαμε στις 10:30 ώρα Λονδίνου. Το Gatwick αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου και βρίσκεται 48 χιλιόμετρα νότια του κεντρικού Λονδίνου. Αν και είχα διαβάσει διάφορες φήμες ότι όσοι ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ταυτότητα τους καθυστερούν σημαντικά στον έλεγχο, εμείς δεν αντιμετωπισαμε κανένα πρόβλημα και μέσα σε ένα μισάωρο από την προσγείωση ήμασταν έτοιμοι.

Η μεταφορά προς το κεντρικό Λονδίνο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Την πιο σύντομη επιλογή αλλά και την πιο ακριβή αποτελεί το τρένο. Εχει να επιλέξει κανείς ανάμεσα στο Gatwick express ( 19.90 λίρες και 35 λεπτά μέχρι το London victoria http://www.gatwickexpress.com ) Southern train ( 12.70 με την μετάβαση να διαρκεί ένα τέταρτο περισσότερο σε σχέση με το Gatwick express http://www.southernrailway.com ) και Thameslink train με κόστος 8 λίρες αλλά τερματισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του St. Pancras (χρόνος 50 λεπτά με 1 ώρα http://www.thameslinkrailway.com )*

Εναλλακτική, την οποία και προτιμήσαμε αποτελούν τα δρομολόγια των λεωφορείων, που αναχωρούν προς διαφορετικά σημεία του Λονδίνου (Waterloo, Victoria, West Brompton) και εκτελούνται από την National express (http://www.nationalexpress.com/home.aspx) και την Easybus (http://www.easybus.com). Είναι μια οικονομική λύση αλλά και αρκετά πιο χρονοβόρα με το δρομολόγιο Gatwick-Victoria να διαρκεί μιάμιση ώρα, χρόνος που αυξάνεται ανάλογα με την κίνηση. Μιας και το βασικό μας κριτήριο ήταν το οικονομικό, επιλέξαμε την Easybus με κόστος 2.95 λίρες μέχρι το London victoria coach station. Εδώ να τονίσω ότι όσο πιο νωρίς κλείσεις το εισιτήριο τόσο το καλύτερο καθώς η τιμή αυξάνεται όσο πλησιάζει η ημερομηνία που θες να ταξιδέψεις.

Το λεωφορείο μας αναχωρουσε από το βόρειο terminal του αεροδρομίου και επειδή η Aegean χρησιμοποιεί το νότιο, επιβιβαστηκαμε στο μικρό τρενάκι που ενώνει τα δύο terminal. Αναχωρεί κάθε πέντε με επτά λεπτά, η μετάβαση διαρκεί δύο περίπου λεπτά και η χρήση του είναι δωρεάν. Το λεωφορείο της Easybus ήταν ολοκαίνουριο, ο οδηγός ευγενικός και υπήρχε δωρεάν WiFi. Μετά από 1 ώρα και 30 λεπτά φτάσαμε στον σταθμό των λεωφορείων.

Συνάλλαγμα - βαλίτσες - μετακινήσεις

Ένα σημαντικό θέμα που μας απασχόλησε ήταν το τι θα κάνουμε με το συναλλαγμα. Αν και σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, εμείς επιλέξαμε να μην κάνουμε καθόλου συναλλαγμα από την Ελλάδα και να χρησιμοποιήσουμε για όλες τις συναλλαγές μας χρεωστική κάρτα (προσοχή γιατί η κάθε τράπεζα έχει διαφορετικές χρεώσεις). Επίσης αλλάξαμε ένα μικρό ποσό σε ανταλλακτηριο για να ξοδέψουμε σε σημεία που δεν ήταν δυνατή η χρήση χρεωστικης. (υπαίθριες αγορές, street food κλπ).

Επειδή θα μέναμε σε ένα ξάδερφο μου που ζούσε στο Haggerston, επιλέξαμε να αφήσουμε τις βαλίτσες κάπου στο κέντρο για να εξοικονόμησουμε χρόνο. Η φύλαξη αποσκευών στο Λονδίνο είναι πραγματικά πανάκριβη. Η πιο οικονομική επιλογή ήταν στο London victoria coach station όπου για φύλαξη 2-24 ωρών πλήρωνες 5 λίρες ανά βαλίτσα(το κόστος ήταν διπλάσιο στους σταθμούς τρένων).

Το τελευταίο θέμα μας ήταν ποια κάρτα να χρησιμοποιήσουμε για τις μετακινήσεις μας . Οι επιλογές, oyster και travelcard. Μετά από ψάξιμο στο forum καταλήξαμε στην εβδομαδιαία χάρτινη travelcard για να επωφεληθούμε από την προσφορά 2for1 με κόστος 33 λίρες. Η συγκεκριμένη κάρτα καλύπτει τις μετακινήσεις με όλα τα μέσα για τις ζώνες 1-2 και νομίζω ότι είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για όσους παραμένουν στο Λονδίνο από 5 και πάνω μέρες.(το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια φωτογραφία μικρή διαβατηρίου) Εδώ να επισημάνω ότι η χάρτινη travelcard εκδίδεται μόνο σε σταθμούς μετρο που παράλληλα είναι και σταθμοί τρένων(χαρακτηριστικό κόκκινο σηματάκι δίπλα από το όνομα της στάσης του μετρό).

*οι τιμές είναι μειωμένες με την χρήση oyster card ή εισιτηρίου με επιστροφή

1η μέρα

Η πρώτη μας στάση έγινε δίπλα από τον σταθμό των λεωφορείων στο ζαχαροπλαστειο Dominique Ansel. Το ζαχαροπλαστείο αυτό άνοιξε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο και αποτελεί το πρώτο στην Ευρώπη του Γάλλου pastry chef Dominique Ansel μετα την τεράστια επιτυχία του καταστήματος της Νέας Υόρκης. Ο ιδιοκτήτης αποτελεί τον δημιουργό του Cronut, το οποίο βραβεύτηκε ως μια από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2013 από το περιοδικό Time. Το cronut είναι συνδυασμός λεπτών φύλλων croissant που τηγανίζονται, γεμίζεται με κάποια γεύση, και όταν σχηματιστεί καλύπτεται με γλάσο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς - όπως και τα donuts. Κάθε μήνα το ζαχαροπλαστείο παρουσιάζει μια νέα και διαφορετική εκδοχή του(καινούργια γέμιση). Το δικό μας αποτελούσε συνδυασμό καστανου και φράουλας. Άλλα προτεινόμενα γλυκά αποτελούν το cookie shot και το Dka. (17-21 Elizabeth St, Belgravia, http://dominiqueansellondon.com )
DSC_0673~01.jpg

Όμως, επειδή η πείνα ήταν μεγάλη κάναμε μια ακόμη στάση για φαγητό πριν ξεκινήσουμε την περιήγηση μας. Επιλέξαμε το μπεργκεραδικο Bleecker που αποτελεί το αδερφάκι του ομώνυμου μαγαζιού στο Spitalfields. Παραγγείλαμε ένα cheeseburger, ένα Bleecker black(διπλό μπιφτέκι με διπλό τυρί και μια σως του μαγαζιού)και μια μερίδα πατάτες. Τα μπιφτέκια ήταν ψημένα μέτρια προς ωμά και είχαν απίστευτη γεύση. Πληρώσαμε μαζί με ένα νεράκι 22 λίρες και είχαμε ένα γευστικό ‘γρήγορο’ φαγητό. (205 victoria st, https://www.bleeckerburger.co.uk )
DSC_0684~01.jpg

Αφού φάγαμε, ξεκινήσαμε την βόλτα μας στις γειτονιές του Λονδίνου. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλάμβανε την περιοχή του Westminster, την Trafalgar square και λίγο από Soho. Μετά από περπάτημα πάνω στην Buckingham palace Rd φτάσαμε στο ανάκτορο του Μπακινχαμ. Το ανάκτορο του Μπάκινχαμ κατασκευάστηκε το 1703 και αποτελεί την επίσημη κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ. Το παλάτι εσωτερικά είναι προσβάσιμο μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) όπου και η βασιλική οικογένεια βρίσκεται στο εξοχικό της. Highlight του παλατιού είναι η αλλαγή φρουράς η οποία γίνεται καθημερινά στις 11 το πρωί. Μπροστά από το παλάτι συναντάμε το Victoria Memorial, μνημείο προς τιμήν της βασίλισσας Βικτωρίας. (https://www.royalcollection.org.uk/visit/the-state-rooms-buckingham-palace)
DSC_0800~01.jpg


DSC_0805~01~01.jpg

Συνεχίζοντας, πήραμε την The mall για να βρούμε το St James’s Park. Μετά από λίγο και στα αριστερά μας εμφανίστηκε το Clarence house, επίσημη κατοικία του Καρόλου. Στρίψαμε δεξιά και περνώντας από την Marlborough gate βρισκόμαστε στο St James’s Park. Το St James’s Park,σε απόσταση αναπνοής από το ανάκτορο του Westminster, συγκαταλέγεται στα βασιλικά πάρκα του Λονδίνου καθώς η έκταση του αποτελεί ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας. Το πάρκο έχει μια μικρή λίμνη και δύο μικρά νησάκια. Περνώντας την γέφυρα του πάρκου (Blue Bridge) αρχίσαμε να περπατάμε παράλληλα με την λίμνη σε μια διαδρομή που σε τίποτα δεν θυμίζει ότι βρίσκεσαι στο κεντρικό Λονδίνο. Guest star αποτελούν οι πάπιες και τα σκιουράκια του πάρκου.
DSC_0777~01.jpg


DSC_0789~01.jpg

DSC_0793~01.jpg

St-James-Park-Map.jpg

Βγαίνοντας από το πάρκο βρεθήκαμε μπροστά στο μουσείο Churchill war rooms. Είναι αφιερωμένο στη ζωή του Βρετανού πρωθυπουργού Τσόρτσιλ και οι αίθουσες αναπαριστούν με ακρίβεια το κέντρο διοίκησης της βρετανικής κυβέρνησης στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου(είσοδος 19.9 λίρες, συμμετέχει στην προσφορά 2for1, http://www.iwm.org.uk/visits/churchill-war-rooms ).
Δίπλα από την είσοδο του μουσείου υπάρχει το άγαλμα του Robert Clive, Άγγλου στρατιωτικού που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην θεμελίωση της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία.
Σε κοντινή θέση βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο Μπαλί το 2002, με πολλούς Βρετανούς να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.
DSC_0775~02.jpg

Ανεβαίνοντας τον ομώνυμο δρόμο βρεθήκαμε μπροστά στο Horse Guards parade, χώρος όπου γίνεται κάθε χρόνο η τελετή Trooping of the colour, που είναι αφιερωμένη στα γενέθλια της βασίλισσας. Στρίψαμε δεξιά στην Downing st και αφού περάσαμε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία(10 Downing st.) στρίψαμε πάλι δεξιά στην Parliament st στο βάθος της οποίας ξεπρόβαλε το Μπιγκ Μπεν. Το Big Ben αναφέρεται στο ρολόι και την καμπάνα ενός από τους τρεις πύργους του ανακτόρου του Westminster, ο οποίος είναι γνωστός ως Clock tower(μετονομαστηκε σε Elisabeth tower προς τιμήν της βασίλισσας το 2012). Αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της Μεγάλης Βρετανίας και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα όλου του πλανήτη. Η καμπάνα του ζυγίζει 13.5 τόνους. Διασχίζοντας την Westminster Bridge απολαύσαμε την θέα ολοκλήρου του ανακτόρου.
IMG_3776.JPG

Το palace of Westminster στεγάζει σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο και αποτελείται από τα παλαιά ανάκτορα, δηλαδή όσα απέμειναν από την φωτιά του 1834 και από τα νέα που πήραν την θέση όσων καταστράφηκαν. Περιλαμβάνει πάνω από 1100 δωμάτια και 100 κλιμακοστάσια. Η θέα από την Queen's walk προς το ανάκτορο είναι μαγευτική. Ξαναδιασχισαμε την γέφυρα και μετά από λίγο στρίψαμε αριστερά στην Parliament st όπου βρεθήκαμε έξω από την St. Margaret Church, στον περίβολο του αβαείου του Ουεστμινστερ. Η st. Margaret's church μαζί με το palace of Westminster και το Westminster abbey συγκαταλέγονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Το Westminster abbey η παλαιότερη λονδρέζικη εκκλησία, είναι χτισμένη με βάση την γοτθική αρχιτεκτονική και αποτελεί τον τόπο στέψης των βασιλέων του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και τελευταία διαμονή του σκηνώματός τους. Η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα και ο γάμος του γιου της Ουίλιαμ έγιναν στο Westminster abbey. Η εκκλησία ήταν τόσο μεγάλη και εντυπωσιακή που ένιωθες δέος μπροστά της. Μιας και η κούραση ήταν μεγάλη δεν επισκεφθήκαμε το εσωτερικό της εκκλησίας.(είσοδος 22 λίρες, συμμετέχει στην προσφορά 2for1 http://www.westminster-abbey.org)
DSC_0712~01.jpg


Στην συνέχεια περπατήσαμε την Victoria St μέχρι τον σταθμό του μετρό. Πάνω στον δρόμο συναντήσαμε αρχικά την Albert pub, μια από τις ιστορικοτερες pub του Λονδίνου από το 1862, στην συνέχεια τον καθεδρικό του Ουέστμινστερ και τέλος τον Little Ben έναν μικρό πύργο στα πρότυπα του Big Ben που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Vauxhall Bridge και Victoria St.
DSC_0693.jpg

IMG_3748.JPG

IMG_3719.JPG

Επόμενη στάση η Trafalgar square. Η πλατεία Τραφαλγκαρ, η μεγαλύτερη του Λονδίνου αποτελεί σημείο συνάντησης των Λονδρέζων. Η πλατεία ήταν γεμάτη από τουρίστες. Στην μέση της δεσπόζει η στήλη του Νέλσονα,προς τιμήν του νικητή της ναυμαχίας του Τραφαλγκαρ. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η National Gallery, με μια από τις πλουσιότερες συλλογές πινάκων στον κόσμο με τα εκθέματα να καλύπτουν από τον 13ο αιώνα μέχρι το 1900. (είσοδος δωρεάν https://www.nationalgallery.org.uk) Εντυπωσιακή α μη τι άλλο η εξωτερική όψη της εθνικής πινακοθήκης. Στα δεξιά της πινακοθήκης υπάρχει η εκκλησία St Martin in the fields με το χαρακτηριστικό παράθυρο που φαίνεται σαν να έχει παραμορφωθει και να έχει μια τρύπα στο κέντρο.
DSC_0833.jpg

DSC_0836~02.jpg

vitral-e-altar.jpg

Στην συνέχεια αρχίσαμε να ανηφορίζουμε την Haymarket για να βρεθούμε στο Piccadilly circus. Περάσαμε το θέατρο Hey majesty που στεγάζει το κλασικό μιούζικαλ Phantom of the opera και σε λίγο βρεθήκαμε στην διασταύρωση των οδών Regent, Shaftsbury Ave και Coventry St. Το Piccadilly circus η πλατεία η οποία έγινε γνωστή για τις χαρακτηριστικες φωτεινές-νέον πινακίδες σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιοχής γεμάτης με επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση. Μπαρ, κλαμπ, θέατρα, εστιατόρια για όλα τα γούστα μας θυμίζουν γιατί το Λονδίνο είναι τόσο ξεχωριστό. Βέβαια την περίοδο που το επισκεφθήκαμε εμείς οι φωτισμένες πινακίδες είχαν δώσει την θέση τους σε μία απλή διαφημιστική πινακίδα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασης τους που θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο του 2017. Πάνω στο συντριβάνι του Shaftsbury βρίσκεται το άγαλμα του Αντερωτα,αδερφού του Ερωτα.
DSC_0847~01.jpg

DSC_0852~01.jpg
 
Last edited:

georgiaP

Member
Μηνύματα
55
Likes
35
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σαφάρι στην Τανζανία!
Ωραία, λεπτομερής περιγραφή, με χρήσιμες πληροφορίες. Περιμένουμε και τη συνέχεια!
 

Georgevol

Member
Μηνύματα
78
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βαρκελώνη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Ευχαριστώ!! Επειδή είναι η πρώτη μου ιστορία ζητώ επιείκεια για όσα λάθη κάνω :):)
 

Georgevol

Member
Μηνύματα
78
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βαρκελώνη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Ξερει κάποιος πως μπορώ να βάλω περιεχομενα στην ιστορία μου και να την μεταφέρω στο Ηνωμένο Βασίλειο?
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.554
Likes
12.363
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν. Αμερική
Ξερει κάποιος πως μπορώ να βάλω περιεχομενα στην ιστορία μου και να την μεταφέρω στο Ηνωμένο Βασίλειο?
Όταν την τελειώσεις θα μας (*) στείλεις ένα προσωπικό μήνυμα και θα τα τακτοποιήσουμε όλα :)

(*) Εμείς είμαστε οι moderators.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.812
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom