Λουξεμβούργο Luxembourg City

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899

Luxembourg City.


Η πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου,της 7ης μικρότερης ευρωπαικής χώρας με το 2ο παγκοσμίως μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα,έχει πληθυσμό γύρω στις 100.000 (2011) κατοίκους.Βρίσκεται στο κέντρο της Δυτικής Ευρώπης και είναι εύκολα προσβάσιμη,ιδίως με τρένο,από όλες τις γειτονικές της χώρες.

Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που αξίζει κάποιος να βρεθεί εκεί,είτε ως μονοήμερη είτε ως long weekend επίσκεψη.Η μοναδική γεωγραφική τοποθεσία,με τους ποταμούς Alzette και Petrusse να δημιουργούν βαθιές κοιλάδες γύρω της,τα διάσπαρτα μνημεία του μοναδικού εναπομείναντος Μεγάλου Δουκάτου στον κόσμο,τα πολλά εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας,ο περίπατος στο Chemin de la Corniche,μερικά πολύ αξιόλογα μουσεία,είναι παραπάνω λόγοι που αξίζει κάποιος να βρεθεί στην 1η έδρα της σημερινής Ευρωπαικής Ένωσης.


Αξιοθέατα.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ιδιαίτερα μικρό και τα περισσότερα αξιοθέατα είναι σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων,μετατρέποντας την αναζήτησή τους σε ευχάριστο και ξεκούραστο περίπατο.Τα πράγματα αλλάζουν αν κάποιος θέλει να κινηθεί στο Grund ή το Clausen λόγω της υψομετρικής διαφοράς.

- Place Guillaume II.Το τυπικό κέντρο της πόλης με το Δημαρχείο και το έφιππο άγαλμα του Μεγάλου Δούκα William II,αποτελεί και το σημείο έναρξης μια και τα υπόλοιπα αξιοθέατα βρίσκονται περιμετρικά γύρω της.
- Place d’Armes.Το ουσιαστικό,και περισσότερο πολύβουο κέντρο της πόλης.
- Grand Ducal Palace.
- Notre Dame Cathedral.
- Place Clairefontaine με το άγαλμα της αγαπημένης Δούκισσας Charlotte,αποτελεί και την έδρα πολλών κρατικών κτιρίων και υπουργείων.
- Place de la Constitution με το μνημείο σύμβολο της Gelle Frau.
- The Casemates.Ένα σύμπλεγμα πολυδαίδαλων πέτρινων υπόγειων τούνελ που εκτείνονταν σε μήκος 23χλμ κάτω από την πόλη.Σήμερα ένα κάποιο μέρος τους είναι ακόμα ανοικτό για το κοινό αλλά όχι τους χειμερινούς μήνες.
- Kirchberg plateau.Η έδρα των Ευρωπαικών γραφείων και του παραρτήματος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου,καθώς και του κτιρίου της Φιλαρμονικής και 2 μουσείων.
- Bussiness district.Στα περίχωρα της πόλης,περιηγηθείτε ανάμεσα σε κτίρια από γυαλί και μέταλλο πασίγνωστων πολυεθνικών,και απολαύστε μοντέρνα γλυπτά όπως το ύψους 8μ Large Banker.Εδώ βρίσκεται και το τεράστιο mall,Auchan.
- Villa Pauly
- 2 Place de Metz.Εδώ που πρωτοξεκίνησε η Ευρωπαική Ένωση.

Περίπατοι.

- Chemin de la Corniche.Και να μην είχε αποκαλεσθεί «το ωραιότερο μπαλκόνι της Ευρώπης»,πάλι θα ήταν ικανός και αναγκαίος λόγος για επίσκεψη στην πόλη.Απίστευτη θέα,ασύληπτη ομορφιά αλλά και τρόπος να κατανοήσεις την ιδιαίτερη τοπογραφία της πόλης.
- Petrusse valley και Alzette valley.Οάσεις πρασίνου μέσα στην πόλη,στις κοίτες των ομώνυμων ποταμών προσφέρουν και μοναδική οπτική της υπερκείμενης πόλης.
- Municipal park.Στο ανατολικό άκρο της πόλης,για ανάπαυση από το πολύβουο παρακείμενο εμπορικό κέντρο.Στο νότιο άκρο του υπάρχουν και απομεινάρια της μεσαιωνικής οχυρωμάτωσης.
- Parc des Trois Glands.Πρόκειται για κυριολεκτικό δάσος που απλώνεται από το Clausen έως το Kirchberg.Υπάρχουν 3 σημεία πρόσβασης αν κατευθύνεστε από το Clausen(1.Ακριβώς κάτω από την red bridge,μέσω των σκαλοπατιών του πύργου 2.Μέσω του ομώνυμου δρόμου στο κέντρο του Clausen 3.Από τα σκαλιά της Rue Jules Wilhelm).Τα πράγματα μπορεί να είναι πιο μπερδεμένα στην κατάβαση από το plateau,γι’αυτό ρωτήστε πρώτα,επισημαίνοντας το ακριβές σημείο που θέλετε να βρεθείτε.
- Grund.Στα πόδια της παλιάς πόλης,μέσα στην κοιλάδα του Alzette έχει κρατήσει ακόμα το παραδοσιακό της χρώμα.(Tip:από το τέλος της Montee de Clausen,διασχίστε το Rives de Clausen και ακολουθήστε το αριστερό τμήμα της κοίτης μέχρι το Grund)

Μουσεία.

- Luxembourg City History Museum.Εκθέματα σε 6 ορόφους,με τους 3 κατώτερους να αναφέρονται στην ιστορία της πόλης με εκπληκτικές ξύλινες μακέτες,και τους 2 τελευταίους σε περιοδικές εκθέσεις.Χρησιμοποιήστε το μεγαλύτερο ανελκυστήρα της Ευρώπης για ένα γρήγορο «ταξίδι» στην ιστορία ανεβαίνοντας στο ισόγειο.Είσοδος 5 ευρώ.
- Drai Eechelen Museum.Διαμαντάκι,στην σκιά του MUDAM.Η αρχιτεκτονική όμως,δείχνει το ανάποδο βλέποντάς τα από μακριά.Θέμα και πάλι η ιστορία της πόλης με εκθέματα όπως γνήσια ρούχα,πανοπλίες,έγγραφα,κλπ μέσα στο άριστα διατηρημένο πύργο.Είσοδος ελεύθερη.
- MUDAM.Το μουσείο σύγχρονης τέχνης της πόλης,μάλλον ελκύει περισσότερο για την αρχιτεκτονική του παρά για τα ίδια τα εκθέματα.Είσοδος 5 ευρώ.
- National Museum of History and Art.6 όροφοι ιστορίας και τέχνης με τα προιστορικά εκθέματα στον κατώτερο όροφο.Νεολιθική εποχή,ρωμαικοί χρόνοι,αλλά και Picasso,Kutter,καθώς και η συλλογή πολύτιμων αντικειμένων του Μεγάλου Δούκα,όλα εδώ.Είσοδος 5 ευρώ.
- Neumunster Abbey Cultural Center στο Grund.Περιηγηθείτε στο κτίριο του Αββαείου, και δείτε από περιοδικές εκθέσεις μέχρι φωτογραφίες της περιόδου που είχε διατελέσει φυλακή.Είσοδος ελεύθερη.

 
Last edited by a moderator:

elenara88

Member
Μηνύματα
1.789
Likes
1.817
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική, Περού, Ινδία
δεν θα θελες να ειναι ιστορια για να μην χαθει;:D
 

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899
Τι να φάω.
Η χώρα δεν διαθέτει καμιά ιδιαίτερη κουζίνα,αλλά πρόκειται για μίξη στοιχείων της Γαλλικής και της Γερμανικής,με την πρώτη μάλλον να υπερτερεί.Οι χορτοφάγοι δεν έχουν και πάρα πολλές επιλογές αφού κύριο στοιχείο κάθε πιάτου είναι το κρέας και μάλιστα σε ικανή ποσότητα.

Juddmatgaardebounen.Πρόκειται για κρύο πιάτο με καπνιστό χοιρινό,συνοδευόμενο με φασόλια και πατάτες με μπέικον.
aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_3_3b_Judd_mat_Gaardebounen.jpg




Bouchealareine.Κοτόπουλο,μανιτάρια και κρέμα μέσα σε ζύμη.
aencrypted_tbn3_gstatic_com_images_77ff66ea160a6c310331f8b7c0a5148a._.jpg



Που να φάω.
Όποιο εστιατόριο και να επιλέξετε θέλει ιδιαίτερη προσοχή στις μέρες και ώρες λειτουργίας του,ειδάλλως θα βρεθείτε πεινασμένοι ή καταλήξετε σε «τυχαίες» επιλογές της τελευταίας στιγμής.
-Mousel’s cantine.Το όνομα ξεγελάει αλλά πρόκειται για κανονικό εστιατόριο στο Clausen και μάλιστα πολύ δημοφιλές με έμφαση στην ντόπια κουζίνα,και με λογικές τιμές.
Restaurant Mousels Cantine - Luxembourg - RESTO.LU
-Um Dierfgen.Το εσωτερικό του εστιατορίου δεν γεμίζει το μάτι αλλά το φαγητό είναι ικανοποιητικό χωρίς να χρειάζεται μια περιουσία.
Luxemburger Spezialitten - Spcialits Luxembourgeoises - Restaurant in Luxemburg - Restaurant au Luxembourg
-Chiggeri.Στον 2ο όροφο είναι το πολυτελές Γαλλικό εστιατόριο,αλλά στο ισόγειο και τον 1ο τα πράγματα είναι πιο χαλαρά.Μεγάλο ατού ότι είναι ανοικτό και Κυριακές προσφέροντας κρύο μπουφέ με 22 ευρώ.
Chiggeri - Restaurant
-A la soupe.Το όνομα και μόνο τα λέει όλα.Ποικιλία από σούπες καθημερινά με την επιλογή της ημέρας να προεξάρχει.Πίσω ακριβώς από την Place Guillaume II.Η κολοκυθόσουπα είναι απίστευτη.
ΐ la soupe
-La table du pain.Ίσως το καλύτερο μέρος στην πόλη για πρωινό.
Restaurant La Table du Pain

Επιπλέον,μια πλειάδα εστιατορίων εδράζεται στο Ilot Gastronomique,ακριβώς στην πίσω πλευρά του Grand Ducal Palace.Αλλά αν ακόμα και αυτά δεν είναι αρκετά,το Λουξεμβούργο διαθέτει ίσως τα περισσότερα βραβευμένα με Michelin εστιατόρια ανά κάτοικο.Αξιοσημείωτο,ότι δεν χρειάζεται να τινάξετε την μπάνκα στον αέρα αφού τα περισσότερα διαθέτουν lunch menu και κάποια από αυτά και dinner menu(κάποιες μέρες) σε τιμές προσιτές.Επίσης μερικά διαθέτουν και τα πιο φτηνά και προσιτά «αδελφάκια» τους.

-Clairefontaine.Το όνομα και μόνο αρκεί.
Restaurant Clairefontaine - Luxembourg - RESTO.LU
-Mosconi.Από τα πρώτα βραβευμένα Ιταλικά εκτός Ιταλίας.
Mosconi
-Le Bouquet Garni.Απίστευτο lunch menu στα 40 ευρώ.
Le Bouquet Garni | Modulobox


Αλκοόλ.
Η τοπική παραγωγή σε μπύρες περιλαμβάνει τις Mousel,Diekirch και Bofferding που πίνονται ιδιαίτερα ευχάριστα.
Το πιο hot σημείο της πόλης για ποτό είναι ακριβώς στα αριστερά του Παλατιού με πρώτο το Café Urban που είναι γεμάτο σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας.Ίδιος χαμός και στα διπλανά Palais και Café Go Ten.
Στο Rives de Clausen,στις εγκαταστάσεις ενός παλιού ζυθοποιείου,βρίσκονται συγκεντρωμένα αναρίθμητα μπαρ το ένα δίπλα στο άλλο θυμίζοντας Φαληράκι….

Που να μείνω.
Ουσιαστικά οι 2 πυρήνες της πόλης είναι είτε ο σιδηροδρομικός σταθμός είτε η Upper Old Town.
Πλησίον του σταθμού,τα ξενοδοχεία είναι πιο φτηνά,αλλά η περιοχή φιλοξενεί και ποικίλης ποιότητας μπαρ(χωρίς βέβαια να υπάρχει οποιαδήποτε υποψία κινδύνου).
Στην παλιά πόλη οι τιμές ανεβαίνουν,και οπωσδήποτε χρειάζεται μεταφορικό μέσο για την πρόσβαση.
Αν βέβαια θέλετε να κάνετε την υπέρβαση,το όνομα είναι ένα:Sofitel Le Grand Ducal…τα υπόλοιπα είναι για να έχουμε να λέμε.
Τα Σαββατοκύριακα οι τιμές στα ξενοδοχεία πέφτουν αρκετά,μια και οι επιχειρηματίες,εργαζόμενοι κλπ εξαφανίζονται,αφήνοντας την πόλη σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.
 
Last edited by a moderator:

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899
Χρήσιμα.

α.Μετακινήσεις.
Η πόλη είναι πολύ μικρή και όλα είναι σε walking distance,εκτός της business district.Για να πάτε εκεί,χρησιμοποιείστε το λεωφορεία 1 ή 16.Αυτά,όπως και όλα όσα αναγράφουν Eurobus,διέρχονται από το Kirchberg μέσω της Red Bridge.
Εσιτήρια μπορείτε να αγοράσετε από τον οδηγό.Κοστίζουν 1,5 ευρώ και έχουν ισχύ για 2 ώρες σε οποιαδήποτε γραμμή και κατεύθυνση.
Αν ο καιρός ενδείκνυται,μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ποδήλατο,νοικιάζοντας από την εταιρία Veloh του δήμου της πόλης.Περισσότερες πληροφορίες εδώ…Luxembourg - Veloh


β.Εκδρομές.
Λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας,οι αποστάσεις είναι μηδαμινές και το ταξίδι στην πρωτεύουσα μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη σε αξιοθέατα γειτονικά είτε λίγο πιο μακρινά.Το κάστρο Bourscheid,το Clervaux με την παγκοσμίου φήμης συλλογή Family of Man,η οινοπαραγωγός κοιλάδα Moselle,το Echternach,το Vianden με το παραμυθένιο του κάστρο,η λίμνη Upper Sure είναι μερικά παραδείγματα.
Τα περισσότερα μπορούν να γίνουν με χρήση δημοσίου μέσου μεταφοράς αλλά η ενοικίαση αυτοκινήτου θα σας εξοικονομήσει πάρα πολύ χρόνο.Βέβαια η ανεύρεση ενός πρακτορείου είναι μια μικρή οδύσσεια,και γι’αυτό χρειάζεται καλή προετοιμασία από πριν.


γ.Οι άνθρωποι.
Παρά την τοποθεσία της στο κέντρο της Ευρώπης,τις 3 επίσημες κρατικές γλώσσες,μπορεί να συναντήσετε άνθρωπο να μην καταλαβαίνει ή μιλάει τα Αγγλικά.Βέβαια,ακόμα και έτσι προσπαθούν να βοηθήσουν με μια πραότητα που τους χαρακτηρίζει σε όλες τους τις δραστηριότητες….δείχνουν να μην έχουν και πολλά προβλήματα να τους απασχολούν.Ίσως μόνο το ποιος θα ξεκινήσει γρηγορότερα στο φανάρι,γι’αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο δρόμο αφού η οδήγησή τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήρεμη.


δ.Πριν το ταξίδι,συμβουλευτείτε τον οδηγό Luxembourg του Tim Skelton εκδόσεων Bradt.Είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί,όχι μόνο για την πρωτεύουσα αλλά και για την χώρα.
Luxembourg - Bradt Travel Guides


ε.Χρήσιμα links

Luxembourg - Wikipedia, the free encyclopedia


LCTO - Luxembourg City Tourist Office - Luxembourg the city


Home - Visit Luxembourg
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.721
Likes
14.823
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
αυτές κι'αν είναι πληροφορίες,μπράβο.
 

elenara88

Member
Μηνύματα
1.789
Likes
1.817
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική, Περού, Ινδία
Τα χρησιμα ποστ εγιναν ιστορια, και μεταφερθηκαν στις "Ταξιδωτικες ιστοριες Ευρωπης" :)
 

marouli

Member
Μηνύματα
73
Likes
54
Επόμενο Ταξίδι
Στοκχόλμη
Ταξίδι-Όνειρο
Κρουαζιέρα στην Αλάσκα
χμμμ....Λίγο αλμυρή η τιμή του εισιτηρίου 300 ευρώ το φθηνότερο και με σεβαστό χρόνο αναμονής μεταξύ των πτήσεων αφού δεν έχει απ΄ευθείας. :shock:
 

teoxen

Member
Μηνύματα
47
Likes
11
Επόμενο Ταξίδι
μηλος
Ταξίδι-Όνειρο
μαλβιδες
Καλησπέρα σας. Σκέφτομαι για ένα 10ημερο ταξίδι από Αθήνα Λουξεμβούργο Βέλγιο Ολλανδία. Πιστεύετε ότι αξίζει να πάω και Λουξεμβούργο γιατί βλέπω ότι έχει μια Α αποστάσεις Λουξεμβούργο- Βρυξέλλες. Αξίζει να το βάλω στο πρόγραμμα έστω για μια μέρα και να κάνω μετά το ταξίδι με τρένο η λεωφορείο για Βρυξέλλες?
Σας ευχαριστώ
 

Vicks

Member
Μηνύματα
636
Likes
1.908
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Καλησπέρα σας. Σκέφτομαι για ένα 10ημερο ταξίδι από Αθήνα Λουξεμβούργο Βέλγιο Ολλανδία. Πιστεύετε ότι αξίζει να πάω και Λουξεμβούργο γιατί βλέπω ότι έχει μια Α αποστάσεις Λουξεμβούργο- Βρυξέλλες. Αξίζει να το βάλω στο πρόγραμμα έστω για μια μέρα και να κάνω μετά το ταξίδι με τρένο η λεωφορείο για Βρυξέλλες?
Σας ευχαριστώ
Καλημέρα! Το Λουξεμβούργο ήταν το τελευταίο μου ταξίδι πριν την πρώτη καραντίνα. Ζούσα Γερμανία και ήταν δύο βήματα (οκ, 30-40 λεπτά πτήση). Είχα ακούσει τα γνωστά, πόσο μικρό, βαρετό, γεμάτο γραφειοκράτες είναι.
Για εμένα, καμία σχέση, άξιζε την επίσκεψη με το παραπάνω. Θεωρώ πως ναι, αξίζει να πάτε και να έχετε ολοκληρωμένη άποψη για Μπενελούξ.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.116
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom