Αυστρία Σλοβακία Na zdravie Bratislava

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.966
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Στις ομορφιές της πόλης:



Προχωρήσαμε στα ενδότερα της Σλοβάκικης πρωτεύουσας τηρώντας πιστά το πλάνο (το ποιο ;) της εκδρομής. Για αρχή θαυμάσαμε τη λεγόμενη στήλη της πανούκλας ‘’Morový stĺp’’ ,ένα μνημείο που συναντάει συχνά κάποιος στη Σλοβακία αλλά και τη Τσεχία και πρόκειται ουσιαστικά για μια μπαρόκ στήλη αφιερωμένη στη χριστιανική αγία τριάδα, αφιερωμένη εορτασμό του τέλους της πανώλης:

IMG_4474.JPG


Μνημείο που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στην εκκλησία του καθεδρικού του «St Martin's»

IMG_4475.JPG


Κινηθήκαμε προς τα δεξιά, βλέποντας παράλληλα και το άγαλμα του Δανού συγγραφέα «Hans Christian Andersen» που δεν έχω ιδέα γιατί βρίσκεται εκεί:

IMG_4479.JPG


Μπροστά μας ξεδιπλώνονταν η υπέροχη πλατεία ‘’Hviezdoslav’’ με τα πολλά και σκιερά δέντρα της, πεζοδρομημένη όπως είναι λογικό:

IMG_4480.JPG


Τα διάφορα σταντ συγκέντρωναν εκείνη την ώρα πολύ κόσμο:

IMG_4483.JPG


Όπως και τα διάσπαρτα καφέ κι εστιατόρια της πλατείας:

IMG_4486.JPG
IMG_4488.JPG

IMG_4489.JPG


Ο καλός καιρός αποτελούσε σύμμαχο για εξορμήσεις στη πόλη και η ιδιαίτερη για την εποχή ζέστη έκανε τους Σλοβάκους να ξεμυτίσουν και να χαρούν τις ομορφιές της:

IMG_4487.JPG

IMG_4490.JPG


Το απόγευμα του Σαββάτου είχε όντως και το περισσότερο κόσμο που είδαμε στη πόλη!
Η πλατεία ήταν ιδιαίτερα όμορφη κι εμείς δε χάσαμε την ευκαιρία να την εξαντλήσουμε περπατώντας την:

IMG_4488b.jpg


Βρίσκοντας την ευκαιρία να ψωνίσουμε και ορισμένα σουβενίρ από τα υπαίθρια περίπτερα που βρίσκονταν εκεί:

IMG_4495.JPG

IMG_4491.JPG


Φτάνοντας παράλληλα μέχρι και το κτήριο του εθνικού θεάτρου της Σλοβακίας ‘’Slovenské národné divadlo’’

IMG_4496.JPG


Με ένα σάλτο σχεδόν βρεθήκαμε ξανά στα αγαπημένα στενάκια του ιστορικού κέντρου, που επίσης έσφυζαν από ζωή:

IMG_4497.JPG

IMG_4498.JPG


Στη συμβολή των οδών Rybárska brána & Panská είδαμε ξανά μέσα σε λίγες ώρες το γλυπτό ‘’man at work’’ ,με απόλυτη διαύγεια όμως αυτή τη φορά ως οφείλαμε:

IMG_4499.JPG

IMG_4503.JPG


Όπως και τη πλατεία Hlavné námestie:

IMG_4506.JPG


Κατευθυνόμενοι πλέον προς τη πύλη του Μιχαήλ:

IMG_4509.JPG


Ανακαλύψαμε κάτι πολύ ωραίο μέσα σε μια στοά, στο οποίο μπήκαμε από καθαρή περιέργεια:

IMG_4511.JPG


Ένας υπαίθριος χώρος με κάτι σαν αναψυκτήριο – καντίνα στο κέντρο της πόλης, στον οποίο οι περισσότεροι έτρωγαν κάτι σαν τηγανιτό ψάρι, εμείς όμως βρήκαμε ευκαιρία να παραγγείλουμε δυο παγωμένες ξανθιές Σλοβάκικες μπυρίτσες:

IMG_4512.JPG


Κάπου εκεί θυμηθήκαμε βεβαίως και το γεγονός ότι ήμασταν νηστικοί, έτσι με συνοπτικές διαδικασίες κατευθυνθήκαμε στη ‘’The Dubliner Irish Pub’’ (άλλο που δε θέλαμε) ,παραγγέλνοντας δύο μπέργκερ για να χορτάσουμε τη πείνα μας μαζί με δυο Guinness (άλλο που δε θέλαμε), με τιμές όμως που μόνο Σλοβακία δε θύμιζαν. Είπαμε, πόλη χωρίς Ιρλανδική μπυραρία δύσκολα να υπάρξει!

IMG_4512b.jpg


Φροντίσαμε να ρωτήσουμε και για το βραδινό τελικό, λαμβάνοντας την απάντηση ότι όσο πιο νωρίς έρθετε τόσο το καλύτερο όπως είναι λογικό. Ήταν βλέπετε το τελευταίο Σάββατο του Μάη, βραδιά τελικού champions league όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.

Συμφωνώντας λοιπόν να έρθουμε όσο πιο νωρίς γίνεται για να πιάσουμε καλή θέση για το ματς ξεκινήσαμε προς επιστροφή. Τουλάχιστον έτσι νομίζαμε, γιατί λίγο μετά η περιέργεια μας χτύπησε και πάλι τη πόρτα. Και τι πόρτα… Γεμάτη ερωτηματικά. Κάναμε συμφωνία κυρίων ότι δε θα βουλιάξουμε και μπήκαμε να εξερευνήσουμε και το επόμενο μπαράκι...

Σε καμία περίπτωση δε περιμέναμε βέβαια ότι το ‘’Goblins Pub’’ θα είναι ένα μέρος τόσο μεγάλης ομορφιάς, μιας και με τίποτα δε φαινόταν κάτι τέτοιο από την είσοδο του.

IMG_4512c.jpg


Πέσαμε όμως σε διαμάντι, κάτι που εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς. Οι τιμές φυσικά εξευτελιστικές, επιπέδου Σλοβακίας, με τη μεγάλη μπύρα να κοστίζει περίπου 1,70€.

IMG_4512d.jpg

IMG_4512e.jpg


Η ώρα περνούσε απειλητικά όμως και καθώς δεν έπρεπε να χάσουμε άλλο χρόνο κινηθήκαμε γρήγορα προς το διαμέρισμα μας προκειμένου να ετοιμαστούμε, κάνοντας ένα γρήγορο πέρασμα και από τη πλατεία ‘’Mariánsky’’, βλέποντας τους υπαίθριους πάγκους έξω από την Προτεσταντική εκκλησία του 17ου αιώνα ‘’Jesuit Church’’

IMG_4515.JPG


Αλλά και υπόλοιπα γνωστά πλέον σημεία της παλιάς πόλης:

IMG_4518.JPG

IMG_4539.JPG


Φτάσαμε στο σπίτι αλλά δεν ετοιμαστήκαμε όσο γρήγορα θέλαμε, καθώς αφενός το υπόλοιπο του μπουκαλιού της βότκας, αλλά και τα διαόλια που μας έβαλε το email με τις προσφορές της Aegeanν που ήρθε αναπάντεχα, δε μας άφησαν σε ησυχία. Γεμίσαμε τα ποτήρια, φωνάξαμε Na zdravie και κάναμε το πολυπόθητο κλικ που θα μας έστελνε στο Δουβλίνο ένα εξάμηνο μετά…

Την ώρα που βγήκαμε τελικώς έξω, λίγο πριν τις εννιά δηλαδή με τη σέντρα του τελικού να είναι σε μερικά λεπτά, δεν υπήρχαν και πολλές ελπίδες. Φάγαμε «πόρτα» από το Red Lion καθώς δεν είχε χώρο ούτε για όρθιους και βολευτήκαμε τελικά στο Dubiner όπως-όπως, βλέποντας το παιχνίδι διαγώνια και μετ’ εμποδίων, ευτυχώς πίνοντας μπυρίτσες.
Η εμπειρία να βλέπεις τελικό μαζί με Αγγλάρες, ειδικά όταν συμμετέχει Αγγλική ομάδα είναι μοναδική. Δυστυχώς ο καφενές με τα κόκκινα, σήμα το κορμοράνο και ατραξιόν έναν αστείο γκολκιπερ δε μας έκανε τα κέφια, μιας και ο Ουαλός πρώην ποδοσφαιριστής έβαλε αυτά που δε μπαίνουν και η μικρή ομάδα της Μαδρίτης πήρε ακόμα ένα τρόπαιο. Ευτυχώς έχω να θυμάμαι τα πανηγύρια και τις φωνές στο 1-1 με την ισοφάριση του Μανέ. Γιεεεεεεεε.
Άκου γιεεεεεεε οι ξενέρωτοι…



Τις μπύρες που δεν ήπιαμε στο red lion βλέποντας το ματς τις ήπιαμε εν τέλει μετά από αυτό, κάνοντας ένα ακόμη πέρασμα από τα μπαράκια, με αποκορύφωμα το barrock, φάγαμε μια πίτσα γιατί μας έκοψε και όντας πολύ κουρασμένοι (άραγε από τι;) επιστρέψαμε λίγο πριν τις τρεις στο διαμέρισμα για ξεκούραση.

IMG_4539z.jpg
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.966
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Ε, δεν αλλάζουμε χώρα; (ημέρα τρίτη)



Σε μια συζήτηση της προηγουμένης σε ένα από τα μπαρ που πήγαμε, είχαμε κάνει τη κοινή διαπίστωση ότι η Μπρατισλάβα είναι η μόνη πρωτεύουσα κράτους που βρίσκεται τόσο κοντά στα σύνορα. Επίσης είδαμε ότι έχει πολύ κοντινή γειτνίαση με τη Βιέννη. Τηρώντας πιστά λοιπόν το πρόγραμμα της εκδρομής και για τρίτη συναπτή ημέρα, δίνοντας βάση στην οργάνωση αναρωτηθήκαμε «ε δε πάμε μια Βιέννη;». Και δε πάμε;

Σηκωθήκαμε λοιπόν ξανά χαράματα όχι και τόσο νωρίς, και ξεχυθήκαμε στους δρόμους, με άλλη κατεύθυνση αυτή τη φορά:

IMG_4540.JPG


Η απουσία κίνησης λόγω της Κυριακής στη πρωτεύουσα ήταν παραπάνω από εμφανέστατη:

IMG_4543.JPG


Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να βρούμε το κεντρικό σταθμό λεωφορείων ‘’Autobusova Stanica’’ στην οδό Bottova όπου αφού εκδώσαμε τα εισιτήρια μας κόστους περίπου 16€ μετ’ επιστροφής, επιβιβαστήκαμε χωρίς καθόλου αναμονή στο λεωφορείο που θα μας μετέφερε στην Αυστρία, αφού πρώτα έκανε μια στάση στο αεροδρόμιο της Βιέννης:

IMG_4544.JPG


Η διαδρομή ήταν αδιάφορη, πλην όμως ανεμπόδιστη και κράτησε παραπάνω από μια ώρα. Το λεωφορείο είχε δωρεάν WiFi & νεράκι, οπότε ο χρόνος πέρασε ευχάριστα.

IMG_4545.JPG


Κατεβήκαμε και πήρα μια φωτογραφία με το κινητό καλού κακού το σταθμό, για να μη ψαχνόμαστε στην επιστροφή.

IMG_4545b.jpg


Οι διαφορά της πόλης σε σχέση με τη Μπρατισλάβα από την οποία ερχόμασταν ήταν εμφανέστατη από τα πρώτα κιόλας βήματα:

IMG_4547.JPG


Αποφασίσαμε να μη χρησιμοποιήσουμε κάποιο μέσο για να κατέβουμε στο κέντρο, ή τέλος πάντων αυτό που προσδιορίζαμε ως κέντρο, καθώς σε ακόμα μια περίπτωση δεν υπήρχε το παραμικρό πρόγραμμα:

IMG_4551.JPG


Προχωρούσαμε στους άδειους και εκεί δρόμους:

IMG_4552.JPG


Μ’ εμένα να φωτογραφίζω μετά μανίας τη πόλη και τα επιβλητικά της κτήρια, κάτι που μ’ αρέσει πολύ σε κάθε εκδρομή μου:

IMG_4560.JPG

IMG_4569.JPG


Δε κάναμε καμία στάση στη διαδρομή,

IMG_4572.JPG

IMG_4575.JPG


παρά μόνο όταν είδαμε από μακριά ένα πάρκο και περάσαμε κατευθείαν απέναντι στο δρόμο. Ένα άγαλμα μεγάλων διαστάσεων μας τράβηξε τη προσοχή:

IMG_4579.JPG


Φυσικά το άγαλμα δεν ήταν άλλο από αυτό που έχει στηθεί από το 1896 για να τιμήσει τον τεράστιο συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart που πέρασε τα χρόνια της ζωής (και δημιουργίας) του στη Βιέννη:

IMG_4582.JPG


Το μεγάλο πάρκο με το όνομα ‘’Burggarten’’ αποτελούσε μια όαση δροσιάς για τους Βιεννέζους, που απολάμβαναν κατά συρροή τα γρασίδια του μια τέτοια μέρα με μεγάλη –για τα δεδομένα της χώρας- ζέστη:

IMG_4583.JPG


Προχωρήσαμε περιμετρικά θαυμάζοντας παράλληλα το πάρκο και το ‘’Hofburg Palace’’

IMG_4585.JPG


Το οποίο ήταν υπό ανακατασκευή:

IMG_4586.JPG


Οι εικόνες του κόσμου μου ήταν τόσο παράξενες και άγνωστες ως εκείνη τη στιγμή, μιας και είναι κάτι το οποίο δε συνηθίζεται στη χώρα μας:

IMG_4588.JPG

IMG_4590.JPG


Αφού βγήκαμε ξανά στο δρόμο αγοράσαμε δυο μπυρίτσες από το διπλανό αναψυκτήριο για να σβήσουμε τη δίψα μας απ’ το περπάτημα. Οι εικόνες συνέχιζαν να είναι υπέροχες:

IMG_4594.JPG


Και γίνονταν όλο και πιο όμορφες όσο συνεχίζαμε, μιας και φτάναμε στην πλατεία ‘’Ablertina’’ παρατηρώντας τα γλυπτά έξω απ’ το μουσείο:

IMG_4594b.JPG


Η πόλη – αποκάλυψη ξεδιπλώνονταν μπροστά μας με όλο και πιο δυνατά στιγμιότυπα. Μπήκαμε στο περίφημο πεζόδρομο της οδού Graben που ξεκινάει από την πλατεία ‘’Stephansplatz’’ όπου υπάρχει και η ομώνυμη στάση του Μετρό:

IMG_4601.JPG

IMG_4601b.JPG


Βέβαια δεν είχαμε δει ακόμα το σημαντικότερο και πλέον επιβλητικό σημείο της πόλης, κάτι που συνέβη μερικά μέτρα πιο κάτω:

IMG_4603.JPG


Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (Domkirche St. Stephan), αποτελεί βεβαίως την έδρα της μητρόπολης της Βιέννης και θεμελιώθηκε πάνω σε δύο αρχαιότερους ναούς:

IMG_4605.JPG


Ο ναός που έχει αποτελέσει επίκεντρο σημαντικών γεγονότων της Αυστρίας, είναι χτισμένος σε μεικτό ρoμανικό και γοτθικό ρυθμό και δικαίως νομίζω αναφέρεται ως κεντρικό αξιοθέατο της πόλης:

IMG_4617.JPG


Κάναμε το γύρο κοιτώντας αποσβολωμένοι το θεόρατο μέγεθος του, προτού συνεχίσουμε για τα υπόλοιπα...
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.966
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Κι εδώ ποτάμι έχει – Βιέννης συνέχεια



Έτσι ακανόνιστα είχαμε σκοπό να συνεχίσουμε τη βόλτα μας. Δεν υπήρχε άλλωστε λόγος για κάτι πιο συγκεκριμένο πέρα από βόλτα κι ευχαρίστηση. Σχεδόν αυθόρμητα διαπιστώσαμε από την αρχή συμφωνώντας παράλληλα, ότι τη Βιέννη πρέπει να τη δούμε σ’ ένα άλλο ταξίδι δίνοντας της το χρόνο που της αρμόζει. Συνεπώς τις υπόλοιπες ώρες που είχαμε στη πόλη θα τις επενδύαμε σε ότι μας κινούσε τη περιέργεια, κινούμενοι προς το Δούναβη όπως ήταν ο στόχος μας.

Χωρίς λοιπόν να το καταλάβουμε πέσαμε πάνω στο περίφημο ‘’Ankeruhr clock’’,ένα ρολόι κατασκευής του 1914 (ωραία χρονιά) και διάσημο αξιοθέατο του κέντρου:

IMG_4626.JPG


Που βρίσκεται σε μια αν μη τι άλλο πολύ όμορφη γειτονιά η οποία πλαισιώνεται και από το εξίσου γνωστό σιντριβάνι ‘’Vermählungsbrunnen’’ όνομά που έλαβε από τη σκηνή του γάμου της Μαρίας και του Ιωσήφ:

IMG_4627.JPG


Προς στιγμήν είχαμε πιστέψει ότι βγήκαμε στο ποτάμι, όταν 400 μέτρα πιο κάτω βρεθήκαμε πάνω στη γέφυρα ‘’Marienbrücke’’ ,αντικρίζοντας τα καραβάκια να πηγαινοέρχονται ανάμεσα στα διάφορα καφέ και καταστήματα εστίασης:

IMG_4637.JPG


Δεν ήταν τίποτε παραπάνω όμως από το κανάλι που στην ουσία ορίζει τη συνοικία ‘’Leopoldstadt’’ οπότε συνεχίσαμε αμέριμνοι το δρόμο μας:

IMG_4649.JPG


Η πόλη μας έδειχνε την ομορφιά της ακόμα και στα πιο μικρά κι ασήμαντα στενάκια της:

IMG_4654.JPG


Χωρίς φυσικά να στερείται αξιοθέατων, όπως για παράδειγμα το μνημείο ‘’Tegetthoffdenkmal’’ ,αφιερωμένο στον Αυστριακό ναύαρχο Wilhelm von Tegetthoff, αξιωματικό του 19ου αιώνα:

IMG_4655.JPG


Η αλληλουχία των σημείων ενδιαφέροντος όμως δε σταματούσε καθόλου σ’ αυτή την εντυπωσιακή πόλη, με αποτέλεσμα ενάμισι χιλιόμετρο πιο κάτω και βλέποντας πλέον μπροστά μας τις γέφυρες του ποταμού, να έχουμε στα δεξιά μας τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (Kirche zum heiligen Franz von Assisi)

IMG_4658.JPG


Η θεόρατη αυτή καθολική εκκλησία χτίστηκε μεταξύ του 1898 και του 1910 και αποτελεί το επιβλητικότερο κτίσμα της περιοχής:

IMG_4660.JPG


Η συγκίνηση ήταν βαθιά, η εντύπωση μεγάλη, ωστόσο η πείνα μεγαλύτερη, έτσι πριν κάνουμε το βήμα προς το Δούναβη σταματήσαμε επιτόπου σε μία από τις καντίνες.
Ζήτησα κάτι ντόπιο, δοκιμάζοντας λευκό λουκάνικο, φυσικά με την υποστήριξη μιας παγωμένης, με τσουχτερή Αυστριακή τιμή:

IMG_4660b.jpg


Πήραμε τα ποτά και τα φαγώσιμα και πεταχτήκαμε απέναντι για να καθίσουμε να τα απολαύσουμε στο ποτάμι:

IMG_4665.JPG


Ανεβήκαμε από τα σκαλιά στη πεζογέφυρα, όπου η θέα προς την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου ήταν αρκετά πιο καλή:

IMG_4673.JPG


Αλλά και προς τα κλασσικά πλέον πλωτά καταστήματα του Δούναβη:

IMG_4679.JPG


Εννοείται πως δε χάσαμε την ευκαιρία να φωτογραφηθούμε κι εμείς με τέτοιο ωραίο φόντο, αλλά και τέτοιες ωραίες μπλούζες Κουβανέζικες. Είπαμε, Αβάνα – Μπρατισλάβα, ένα τσιγάρο δρόμος!

IMG_4679b.jpg


Για μια ακόμη φορά σε εκδρομή είχαμε απεριόριστη θέα προς το μεγάλο ποτάμι, κάτι που μας άρεσε ιδιαίτερα. Από τη μία ο χώρος για περπάτημα, από την άλλη το πάρκο με γρασσίδι, συντελούσαν στη πολύ όμορφη εικόνα που βλέπαμε:

IMG_4697.JPG


Μαζί με τους κύκνους που κολυμπούσαν αμέριμνοι. Εντάξει, το ποδήλατο στο βυθό ήταν λίγο παράταιρο, αλλά αυτά γίνονται παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα:

IMG_4700.JPG


Είχαμε ήδη περπατήσει πολύ έχοντας δει αρκετά πράγματα από τη πόλη, ώστε θεωρήσαμε χρησιμότερο για εξοικονόμηση χρόνου να πάρουμε το μετρό για την επιστροφή μας στο κέντρο της. Αφενός ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο σταθμός βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα του Δούναβη αλλά παράλληλα πάνω σ’ αυτήν. Αφετέρου ήρθαμε για μια ακόμα φορά σε επαφή με την ακριβή πραγματικότητα της Αυστριακής πρωτεύουσας, δίνοντας 2,40€ για εισιτήριο μονής διαδρομής!

Επιστρέψαμε στο κέντρο και τη περιοχή του Stephansdom συνεχίζοντας το αγαπημένο μας σπορ, να περιφερόμαστε δηλαδή στα στενά της πόλης:

IMG_4707.JPG


Φτάνοντας σε μια ακόμα καθολική εκκλησία με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική:

IMG_4719.JPG

IMG_4726.JPG


Μία από τις πολλές που είδαμε εκείνη την ημέρα, την ‘’Katholische Kirche Jesuitenkirche – Universitätskirche’’

IMG_4729.JPG


Επιστρέφοντας ως τη Stephansplatz για μερικές ακόμα μοναδικές λήψεις:

IMG_4735.JPG

IMG_4749.JPG


Ώσπου ξαφνικά στ’ αυτιά μας έφτασε μουσική. Βιεννέζικη κλασσική μουσική:

IMG_4756.JPG


Είχαμε φτάσει ήδη έξω από το μουσείο τέχνης Albertina, σε μια ακόμα πολύ όμορφη περιοχή, εκεί όπου βρίσκεται και το περίτεχνο σιντριβάνι ‘’Albrechtsbrunnen’’ κάτω από το οποίο οι μουσικοί χάριζαν στο κόσμο καταπληκτικές στιγμές:


Εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός ύπαρξης καντίνας στη πλατεία για μια ακόμη παραδοσιακή λιχουδιά, μαζί με μια τοπική βαις μπύρα για συνοδεία όπως είναι λογικό:

IMG_4756c.jpg


Ο κόσμος εξακολουθούσε να πυκνώνει στη Κυριακάτικη βόλτα του, λίγο πριν πέσει η νύχτα:

IMG_4756b.jpg


Με ‘μας να κινούμαστε προς το σταθμό των λεωφορείων για την επιστροφή μας στη Σλοβακία:

IMG_4759.JPG


Κρατώντας τις πιο όμορφες εικόνες από τη πολύ περιεκτική επίσκεψη μας στη Βιέννη:

IMG_4767.JPG


Φτάσαμε περίπου μισή ώρα νωρίτερα από την αναχώρηση μας, αξιοποιώντας το χρόνο στο διπλανό αναψυκτήριο πίνοντας από μια μπύρα αρχικά και άλλη μία στη συνέχεια αφήνοντας τα τελευταία χρήματα που είχαμε πάνω μας (χωρίς λόγο) με τον Αυστριακό μάλιστα να μας κάνει και «ψαλίδι» στη τιμή…
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.966
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Μια τελευταία βόλτα και φεύγουμε…



Η απόσταση των 70 χιλιομέτρων καλύφθηκε σε μια περίπου ώρα, με αποτέλεσμα γύρω στις 10 το βράδυ τοπική να είμαστε και πάλι στη Σλοβάκικη πρωτεύουσα.

Διανύαμε τις τελευταίες ώρες εκεί και δε θέλαμε με τίποτα να τις αφήσουμε ανεκμετάλλευτες. Μετά από ένα σύντομο λοιπόν φρεσκάρισμα ξανοιχτήκαμε και πάλι στους δρόμους προς αναζήτηση κάποιου φιλόξενου μπαρ.

Χωρίς να το ψάξουμε και πολύ μπήκαμε στο κοντινότερο όλων, το ‘’bukowski bar’’ με τ’ όνομα, κάνοντας τη κοινή διαπίστωση ότι φερθήκαμε πολύ επιπόλαια που δεν είχαμε μπει στο μαγαζί αυτό τις προηγούμενες ημέρες:

2018-05-28 00.50.51.jpg


Από την υπέροχη είσοδο λοιπόν ενός νεοκλασικού, οδηγείσαι στην ουσία σ’ έναν αυλόγυρο γεμάτο stand και τραπεζάκια, με πολύ κόσμο και δυνατές μουσικές, απόλυτα ταιριαστές με το περιβάλλον που πλαισιώνει την αυλή γεμάτη μαρμάρινες προθήκες και κολώνες με γλυπτά:

2018-05-28 00.50.52.jpg


Ο χώρος όπως καταλαβαίνετε ήταν πολύ ωραίος εντός και εκτός, ο κόσμος ακόμη καλύτερος, δίνοντας μας την ευκαιρία για μερικά ποτάκια, άλλο που δε θέλαμε κι εμείς…

Βγήκαμε βολτάροντας για τελευταία φορά στη νυχτερινή Μπρατισλάβα:

2018-05-28 00.50.54.jpg


Προχωρήσαμε στα γνωστά στέκια περνώντας από τη πύλη του Μιχαήλ, φτάνοντας ως την οδό Župné námestie και τα εκεί μπαράκια, τα μόνα που είχαν λίγο κόσμο εκείνη την ώρα. Ήταν βλέπετε μια τυπική Κυριακή βράδυ για τη Σλοβακία και όχι μια παραμονή αργίας όπως σε μας!

Μερικές τελευταίες μπυρίτσες που μας άξιζαν για το κλείσιμο και αυτής της βραδιάς λοιπόν κι επιστροφή για το διαμέρισμα για τις λίγες ώρες ξεκούρασης που απέμεναν, βλέποντας παράλληλα τις αφίσες με τις συναυλίες που επρόκειτο να διεξαχθούν στη πόλη, ζηλεύοντας παράφορα γι΄αυτό…

2018-05-28 01.42.10.jpg




Το ταξί που μας είχε κανονίσει ο σπιτονοικοκύρης, μας παρέλαβε λίγο πριν τις δέκα το πρωί για το αεροδρόμιο. Η καθυστέρηση της Ryan μας βοήθησε ώστε να κάνουμε λίγα ψώνια, κάτι το οποίο μας βγήκε σε καλό. Η αγορά του τοπικού αποστάγματος ‘’Koniferum’’ ήταν κάτι που απέδωσε χωρίς να το ξέρουμε και επίσης κάτι που συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Προσοχή, πίνεται αυστηρώς παγωμένο (όπως στην εικόνα που βρήκα στο νετ) και κατά προτίμηση για χωνευτικό!

btr.jpg


Επιβιβαστήκαμε τελικά στο αεροπλάνο αποχαιρετώντας τη Μπρατισλάβα με εξαίσιο καιρό:

2018-05-28 11.32.21.jpg


Η δίωρη πτήση προς το αεροδρόμιο Μακεδονία ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και η μέρα αργίας συνεχίστηκε με διασκέδαση στις ταβέρνες και τα μπαράκια της πόλης.

2018-05-28 12.14.45.jpg


Μια ακόμα όμορφη εκδρομή είχε τελειώσει!

2018-05-28 12.14.46.jpg
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.966
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Επίλογος – συμπεράσματα.



1.
Νομίζω ότι το τριημεράκι για τη συγκεκριμένη πόλη είναι ικανοποιητικότατο, δεδομένου του μικρού μεγέθους και της ευκολίας της. Ξέρω ότι δεν είμαι ο κατάλληλος να το κρίνω βάσει του προγράμματος που ακολουθήθηκε, υπάρχουν πολύ καλύτερες ιστορίες γι’ αυτό, ωστόσο θα έλεγα ότι ακόμα και με 2 ημέρες στη Μπρατισλάβα παίρνεις αρκετά καλή γεύση.

2. Σημαντικό για μια ακόμη φορά, σε μία ακόμη εκδρομή το γεγονός ότι νύχτωνε πολύ αργά, κάτι που εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Τείνει για το λόγο αυτό να είναι η αγαπημένη μου περίοδος για εκδρομές στα βόρεια...

3. Προφανώς υπήρχαν πράγματα που δε κάναμε κι άλλα τόσα που δεν είδαμε, ήμουν νομίζω απόλυτα ξεκάθαρος σ’ αυτό από την αρχή. :cool:

4. Περιττό να πω ότι δεν αντιμετωπίσαμε πουθενά το παραμικρό θέμα με την ασφάλεια μας, κινούμενοι βέβαια στα πολύ τουριστικά σημεία μόνο.

5. Από την ελάχιστη τριβή που είχαμε με τους Σλοβάκους δεν έχω να θυμάμαι κάτι αρνητικό, κάθε άλλο. Σίγουρα παίζει ρόλο το γεγονός ότι μιλάμε για άκρως τουριστική πόλη.

6. Για τον ακριβώς από πάνω λόγο έχω να επισημάνω λοιπόν ότι παντού μπορούσες να βγάλεις σχετικά καλή συνεννόηση και να κατατοπιστείς σε ότι ψάχνεις. Τουριστική μεν, φιλική δε, χωρίς να στερείται αυθεντικότητας όσο κι αν έχει αλλοιωθεί από τον κόσμο που την επισκέπτεται αλλά και τους πολλούς φοιτητές που φιλοξενεί.

7. Το φαγητό σε όσα λίγα δοκιμάσαμε ήταν νοστιμότατο αλλά όχι τόσο οικονομικό για τα δεδομένα της πόλης πάντα. Η διαμονή σχετικά φυσιολογική και το αλκοόλ αρκετά φθηνό, ακόμα και στα καλά μπαρ της πόλης. Μεγάλο ρόλο σε αυτά παίζει το γεγονός ότι η Σλοβακία βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ.

8. Εν κατακλείδι ήταν μια οικονομικότατη και πολύ βολική εκδρομή. Αεροπορικό εισιτήριο κάτω των 90€, διαμονή περίπου στα 80€-90€ για τρία βράδια, φθηνές μετακινήσεις, νορμάλ τιμές στα υπόλοιπα, κάτι που καθιστά τη Μπρατισλάβα μια καλή επιλογή.

9. Κλείνοντας λοιπόν τα συμπεράσματα μου κι έχοντας ως κύριο γνώρισμα την ευκολία, θα έλεγα ότι η εκδρομή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, ιδανική για λίγες ημέρες χαλάρωσης βόλτας και φυσικά παρταρίσματος.


Ραντεβού στην επόμενη ιστορία, σε κοντινή ή μακρινή, παλιά ή -ελπίζω- νέα εκδρομή!

Na zdravie
🍻🍻🍻
 

Eleni P

Member
Μηνύματα
101
Likes
480
Επίλογος – συμπεράσματα.



1.
Νομίζω ότι το τριημεράκι για τη συγκεκριμένη πόλη είναι ικανοποιητικότατο, δεδομένου του μικρού μεγέθους και της ευκολίας της. Ξέρω ότι δεν είμαι ο κατάλληλος να το κρίνω βάσει του προγράμματος που ακολουθήθηκε, υπάρχουν πολύ καλύτερες ιστορίες γι’ αυτό, ωστόσο θα έλεγα ότι ακόμα και με 2 ημέρες στη Μπρατισλάβα παίρνεις αρκετά καλή γεύση.

2. Σημαντικό για μια ακόμη φορά, σε μία ακόμη εκδρομή το γεγονός ότι νύχτωνε πολύ αργά, κάτι που εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Τείνει για το λόγο αυτό να είναι η αγαπημένη μου περίοδος για εκδρομές στα βόρεια...

3. Προφανώς υπήρχαν πράγματα που δε κάναμε κι άλλα τόσα που δεν είδαμε, ήμουν νομίζω απόλυτα ξεκάθαρος σ’ αυτό από την αρχή. :cool:

4. Περιττό να πω ότι δεν αντιμετωπίσαμε πουθενά το παραμικρό θέμα με την ασφάλεια μας, κινούμενοι βέβαια στα πολύ τουριστικά σημεία μόνο.

5. Από την ελάχιστη τριβή που είχαμε με τους Σλοβάκους δεν έχω να θυμάμαι κάτι αρνητικό, κάθε άλλο. Σίγουρα παίζει ρόλο το γεγονός ότι μιλάμε για άκρως τουριστική πόλη.

6. Για τον ακριβώς από πάνω λόγο έχω να επισημάνω λοιπόν ότι παντού μπορούσες να βγάλεις σχετικά καλή συνεννόηση και να κατατοπιστείς σε ότι ψάχνεις. Τουριστική μεν, φιλική δε, χωρίς να στερείται αυθεντικότητας όσο κι αν έχει αλλοιωθεί από τον κόσμο που την επισκέπτεται αλλά και τους πολλούς φοιτητές που φιλοξενεί.

7. Το φαγητό σε όσα λίγα δοκιμάσαμε ήταν νοστιμότατο αλλά όχι τόσο οικονομικό για τα δεδομένα της πόλης πάντα. Η διαμονή σχετικά φυσιολογική και το αλκοόλ αρκετά φθηνό, ακόμα και στα καλά μπαρ της πόλης. Μεγάλο ρόλο σε αυτά παίζει το γεγονός ότι η Σλοβακία βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ.

8. Εν κατακλείδι ήταν μια οικονομικότατη και πολύ βολική εκδρομή. Αεροπορικό εισιτήριο κάτω των 90€, διαμονή περίπου στα 80€-90€ για τρία βράδια, φθηνές μετακινήσεις, νορμάλ τιμές στα υπόλοιπα, κάτι που καθιστά τη Μπρατισλάβα μια καλή επιλογή.

9. Κλείνοντας λοιπόν τα συμπεράσματα μου κι έχοντας ως κύριο γνώρισμα την ευκολία, θα έλεγα ότι η εκδρομή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, ιδανική για λίγες ημέρες χαλάρωσης βόλτας και φυσικά παρταρίσματος.


Ραντεβού στην επόμενη ιστορία, σε κοντινή ή μακρινή, παλιά ή -ελπίζω- νέα εκδρομή!

Na zdravie
🍻🍻🍻
Όπως και οι υπόλοιπες ιστορίες σου, έτσι και αυτή ήταν πολύ όμορφη, κατατοπιστική και με υπέροχες φωτογραφίες. Ομολογώ ότι την Μπρατισλάβα δεν την εκτίμησα όπως θα έπρεπε, μιας και πήγαμε μετά από μια εβδομάδα στην Βουδαπέστη, για τριήμερο κλείσιμο το 2018 και εμείς. Βέβαια αν με ξανά βγάλει ο δρόμος, η ιστορία σου θα βοηθήσει πολύ 😊
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.966
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Όπως και οι υπόλοιπες ιστορίες σου, έτσι και αυτή ήταν πολύ όμορφη, κατατοπιστική και με υπέροχες φωτογραφίες. Ομολογώ ότι την Μπρατισλάβα δεν την εκτίμησα όπως θα έπρεπε, μιας και πήγαμε μετά από μια εβδομάδα στην Βουδαπέστη, για τριήμερο κλείσιμο το 2018 και εμείς. Βέβαια αν με ξανά βγάλει ο δρόμος, η ιστορία σου θα βοηθήσει πολύ 😊
Σ' ευχαριστώ για την ανάγνωση και τα πολύ όμορφα λόγια σου. :)
Το εκτιμώ ιδιαίτερα.

Είναι εύκολη και βολική η Μπρατισλάβα, δε το συζητώ, ίσως όμως μετά από τη Βουδαπέστη κι εγώ να μη την εκτιμούσα τόσο. :haha:
Να είσαι καλά, αν και δεν είναι από τις εκδρομές που ψάχτηκα πολύ ή έκανα/είδα αρκετά πράγματα, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα.
 

Eleni P

Member
Μηνύματα
101
Likes
480
Σ' ευχαριστώ για την ανάγνωση και τα πολύ όμορφα λόγια σου. :)
Το εκτιμώ ιδιαίτερα.

Είναι εύκολη και βολική η Μπρατισλάβα, δε το συζητώ, ίσως όμως μετά από τη Βουδαπέστη κι εγώ να μη την εκτιμούσα τόσο. :haha:
Να είσαι καλά, αν και δεν είναι από τις εκδρομές που ψάχτηκα πολύ ή έκανα/είδα αρκετά πράγματα, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα.
Κάπως έτσι κ εμείς :haha: πήγαμε λίγο χύμα αλλά κάποιες φορές χρειάζεται και αυτό!!😊
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.966
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Κάπως έτσι κ εμείς :haha: πήγαμε λίγο χύμα αλλά κάποιες φορές χρειάζεται και αυτό!!😊
Επιβάλλεται, όχι μόνο χρειάζεται.
Μας είχε τραβήξει τόση ενέργεια η προετοιμασία του ταξιδιού στη Κούβα όπως γράφω και στο πρόλογο μου, που δεν είχαμε όρεξη ν' ασχοληθούμε παρά ελάχιστα.
Χύμα στο κύμα. :haha:
 

Eleni P

Member
Μηνύματα
101
Likes
480
Επιβάλλεται, όχι μόνο χρειάζεται.
Μας είχε τραβήξει τόση ενέργεια η προετοιμασία του ταξιδιού στη Κούβα όπως γράφω και στο πρόλογο μου, που δεν είχαμε όρεξη ν' ασχοληθούμε παρά ελάχιστα.
Χύμα στο κύμα. :haha:
Λογικό τότε 😂, χρειαζόταν ένα city break στην Μπρατισλάβα!!
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Τη Μπρατισλάβα τη λιμπιζομαι αρκετά χρόνια τώρα λόγω της νυχτερινής της ζωής και όλο δεν μου κάθεται..... Οταν λυγίσει όμως και μου κάτσει θα γίνει της Μπρατισλάβας :haha:

Όμορφα :)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.966
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Τη Μπρατισλάβα τη λιμπιζομαι αρκετά χρόνια τώρα λόγω της νυχτερινής της ζωής και όλο δεν μου κάθεται..... Οταν λυγίσει όμως και μου κάτσει θα γίνει της Μπρατισλάβας :haha:
Όμορφα :)
Σ' ευχαριστώ. :)
Είναι πολύ βολικό κι εύκολο εκδρομάκι είναι η αλήθεια, δυο-τρεις μέρες αρκούν για όλα!
Με το καλό μόλις ανοίξουν λίγο τα πράγματα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.798
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom