Off-topic - The Religion Section (Αυστηρά θρησκευτικό)

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

thanassis1979

New Member
Μηνύματα
4
Likes
0
Ο νόμος θα έπρεπε να μην υφίσταται, όχι μόνο για λόγους κοινής λογικής αλλά και σε εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου των Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων από την Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. που κύρωσε πέρσι η Ελλάδα. Απλά ο νομοθέτης ξέχασε να καταργήσει τους σχετικούς νόμους. Επίσης κανείς δεν δείχνει να θυμάται τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήδη απο το 1976 (υπόθεση Handyside v. UK) η οποία αναφέρει: "To ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης περιλαμβάνει όχι μόνο πληροφορίες και ιδέες που γίνονται ευνοϊκά αποδεκτές που δεν προκαλούν ή που μας αφήνουν αδιάφορους, αλλά και εκείνες τις απόψεις που προκαλούν, σοκάρουν ή ενοχλούν το κράτος ή οποιοδήποτε τμήμα του πληθυσμού, καθώς είναι τετοιες οι απαιτήσεις του πλουραλισμού, της ανεκτικότητας και της αντιμετώπισης των αντίθετων απόψεων με ευρύ και ανοικτό πνεύμα, χωρίς τις οποίες δεν υφίσταται μία δημοκρατική κοινωνία".
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.799
Likes
18.647
Όταν πρωτοεμφανίστηκε το θέμα με τον Παϊσιο-Παστίτσιο, ομολογώ ότι γέλασα. Θεώρησα επιτυχημένο και εξόχως χιουμοριστικό τον χαρακτηρισμό, όπως και πολλοί άλλοι απ'ό,τι φάνηκε. Όμως μόλις είδα την εικόνα με το πρόσωπο του μοναχού με ένα παστίτσιο φάτσα-κάρτα, με ξένισε λίγο, όχι από συντηρητισμό και μικροαστικό καθωσπρεπισμό, αλλά απλά επειδή δε συμβάδιζε με τα δικά μου γούστα περί χιούμορ. Αντίθετα, όταν ένας φίλος είχε διοργανώσει το μέγα τουρνουά τέννις "ΠΑΪΣΙΑ" (ναι, έχει γίνει...) είχε φτιάξει μια εικόνα του μοναχού με μια ρακέτα στο χέρι, η οποία ήταν ξεκαρδιστική ακόμα και σε θρησκευόμενα άτομα που την έδειξα.

Από πότε όμως η διακωμώδηση, η σάτιρα σε αυτό το επίπεδο και το έστω κακό χιούμορ αποτελεί αδίκημα ποινικά κολάσιμο? Είναι τρανή μάλλον απόδειξη στο ότι ζούμε σε μία χώρα, που Ιράν μεν δεν είναι, αλλά είναι περίτρανα το Ελλαδιστάν, μια χώρα που σε θέματα σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, δεν έχει καμία σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές αστικές δημοκρατίες. Το ζήτημα γίνεται περισσότερο ύποπτο και επικίνδυνο, μετά την επερώτηση στη βουλή του "βουλευτή" της ΧΑ, κόμματος ναζιστικής, ολοκληρωτικής-αντιδημοκρατικής ιδεολογίας. Από πότε εκτελεί η ΕΛΑΣ, επίσημο όργανο του κράτους εντολές κατά επιθυμία της ΧΑ? Νομίζω είναι τρανή αποδειξη της διαχρονικής σχέσης κράτους-παρακράτους στην Ελλάδα, μόνο που το παρακράτος έγινε και με τη βούλα κράτος, αφού μικρόνοοι της επαρχίας και της Κυψέλης τους ψήφισαν για να τους...απαλλάξουν από μαύρους, κίτρινους κτλ. όπως τους αποκαλούν. Μόνο που οι μικρόνοοι μικροαστοί δεν καταλαβαίνουν ότι αύριο θα χτυπήσουν τη δική τους πόρτα για να φάνε καρπαζιές από τα φασιστοειδή, επειδή π.χ. είναι πιο μελαμψοί από το επιτρεπτό, έχουν μακριά μαλλιά κτλ. Το αυγό του φιδιού θα χτυπήσει και τη δική τους (μας) πόρτα, αλλά θα τότε θα είναι αργά...

Πέραν λοιπόν από τη πολιτική διάσταση του θέματος, υπάρχει και η θρησκευτική. Επειδή τυχαίνει με τα θέματα θρησκείας να έχω ασχοληθεί αρκετά και σεβόμενος απολύτως τον Χριστιανισμό όπως και όλες τις θρησκείες, θα ήθελα να πληοροφορήσω όσους δε γνωρίζουν, ότι ο γέροντας Παϊσιος ήταν ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος, που όχι μόνο δεν τον πείραζε να τον βρίζουν και να τον λοιδωρούν, αλλά τουναντίον το επιζητούσε. Μπορεί σε κάποιους αυτό να φαίνεται περίεργο, αλλά μεγάλη αρετή της χριστιανοσύνης είναι η ταπεινότητα, που περίτρανα δίδαξε στη πράξη ο Ιησούς και ένας βαθύτατα πιστός όπως ο Παϊσιος ήταν πραγματικά ταπεινός, ένα με το χώμα στη κυριολεξία. Αν του έλεγαν λοιπόν ότι κάποιος, κάπου τον αποκάλεσε Παστίτσιο, όχι μόνο δε θα αντιδρούσε, αλλά θα το αντιμετώπιζε και με χιούμορ. Μπορεί να αντιδρούσε αν κάποιος τον επευφημούσε, αλλά αν τον έβριζε, αποκλείεται.

Οι οργισμένες αντιδράσεις λοιπόν διαφόρων γύρω από τη δήθεν "βλασφημία", είναι τριών ειδών:

1. Στη πρώτη κατηγορία ανήκουν οι φανατισμένοι "χριστιανοί", του δόγματος "Ορθοδοξία ή Θάνατος". Άτομα μισαλλόδοξα, φανατισμένα, ανέραστα, λαχταρούν ένα βυζαντινικού τύπου κράτος με πλήρη επέμβαση της Εκκλησίας στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων, πέρα της πνευματικής. Σκοταδιστές με μεσαιωνικές φαντασιώσεις ριξίματος μαγισσών στη πυρά.

2. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατ'επίφαση χριστιανών, που δηλώνουν Χ.Ο. απλά επειδή έτσι μεγάλωσαν. Υποκριτές του χειρίστου είδους (ουαί υμίν..), φοράνε κομποσχοίνια ως ένδειξη ευσέβειας (ενώ κρύβουν έτσι τη βαθιά τους δεισιδαιμονία) και πηγαίνουν στην εκκλησία με όλη την οικογένεια μόνο σε μεγάλες γιορτές και κοιτούν με ταπεινότητα τον πισινό της μπροστινής και φαντασιώνονται αυτά που θέλουν να κάνουν και ίσως εν τέλει κάνουν εκτός οικογενειακής εστίας. Οι αντιδράσεις αυτών σταματούν μόλις παίζει ο Ολυμπιακός CL γιατί πάνω απ'όλα η ομάδα...οι λιγότεροι επικίνδυνοι σαφώς.

3. Στη τρίτη κατηγορία, ανήκουν όλοι εκείνοι οι τσαρλατάνοι που γύρω από τον Παϊσιο και κάθε Παϊσιο, έχουν στήσει μαγαζάκια, επιχειρήσεις και πολιτικές καριέρες. Άνθρωποι χωρίς κανένα ενδοιασμό να εκμεταλλευτούν και την ίδια τους τη μάνα, που εμπορεύονται την ελπίδα και το φόβο των συνανθρώπων μας, αδίστακτοι τηλε-έμποροι και πολιτικοί του φιλήματος της εικόνας μπροστά στις κάμερες, ενώ κλέβουν και τρώνε τον αγλέορα πίσω από αυτές.

Εν κατακλείδι και καταθέτοντας τη προσωπική μου άποψη, ούτε εμένα μου πολυ-άρεσε τελικά ο όλος ντόρος και η όλη πλάκα με τον Παστίτσιο, θεωρώ το χιούμορ με θρησκευτικό περιεχόμενο άλλου τύπου πολύ καλύτερο, πιο διεισδυτικό και πιο επιτυχημένο (π.χ. βλέπε τους θρυλικούς Monty Python και το ανεπανάληπτο Life of Brian). Αλλά όταν κάτι δε μου αρέσει, το σέβομαι παρόλα αυτά και θέλω να υπάρχει, σε μια δημοκρατία που επιτέλους πρέπει να αρχίσει να θυμίζει Ευρωπαϊκό αστικό κράτος και όχι τριτοκοσμικό βαλκανικό-ανατολικό θεοκρατικό καθεστώς. Αντί λοιπόν να συλλάβεις τον ταλαίπωρο που το κατασκεύασε, μπορείς απλά να τον αγνοήσεις, αυτός είναι ο θρίαμβος της δημοκρατίας.
 

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.039
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Το σεντόνι το έγραψες για να υπερασπιστείς το τρολ;
 

papastef

Member
Μηνύματα
37
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατ. Αμερική, Β. Πόλος
Και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο τα δύο άρθρα του ποινικού κώδικα:

Άρθρο 198. Κακόβουλη βλασφημία.
1. Με φυλάκιση μέχρι 2 ετών τιμωρείται όποιος δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιοδήποτε τρόπο το Θεό.
2.Όποιος εκτός απο την περίπτωση της παρ.1 εκδηλώνει δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών.

Άρθρο 199. Καθύβριση θρησκευμάτων.
Όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Λογικά θα τον δικάσουν βάσει του 199 και της δεύτερης παραγράφου του 198 γιατί ο Παίσιος δεν είναι Θεός.

Y.Γ. Το αν θα πρέπει να αλλάξουν ή να καταργηθούν τα παραπάνω είναι άλλη κουβέντα.


Δεν είμαι νομικός (ευτυχώς), αλλά ελπίζω ότι δεν θα τραβάνε τον Πατσίτσιο με το άρθρο 198. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε τεράστιο θέμα, διότι "θείο" σημαίνει όπως ξέρουμε όλοι θεϊκό. Αλλά ο παππούς, ένας απλός καλόγερος, πόρρω απέχει από το θεό και το θεϊκό.
 

papastef

Member
Μηνύματα
37
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατ. Αμερική, Β. Πόλος

ZephX

Member
Μηνύματα
401
Likes
198
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Azerbaijan/Bhutan
Δεν είμαι νομικός (ευτυχώς), αλλά ελπίζω ότι δεν θα τραβάνε τον Πατσίτσιο με το άρθρο 198. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε τεράστιο θέμα, διότι "θείο" σημαίνει όπως ξέρουμε όλοι θεϊκό. Αλλά ο παππούς, ένας απλός καλόγερος, πόρρω απέχει από το θεό και το θεϊκό.
Σκέφτεσαι όμως σαν νομικός!!!

Όντως δεν υπάρχει actus reus εκτός και αν το δικαστήριο έχει αποφασίσει ότι καλόγεροι μπαίνουν κάτω απο την ομπρέλα του "θείο".
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.220
Μηνύματα
884.134
Μέλη
38.912
Νεότερο μέλος
Aza

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom