Αλβανία Βοσνία-Ερζεγοβίνη Κροατία Μαυροβούνιο Π.Γ.Δ.Μ. Σερβία Roadtrip Βαλκάνια, 6 χώρες, JesusChristMadonna (Χριστοπαναγίες!) and more....

evaT

Member
Μηνύματα
1.555
Likes
12.622
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Συγχαρητήρια για την εξαιρετική συγγραφή σου μα πάνω απ' όλα για το χιούμορ σου με το οποίο περιγράφεις καταστάσεις. εμπειρίες και συναισθήματα! Keep going!!!
Ευχαριστώ πολύ. Χωρίς χιούμορ δεν πας πουθενά....


Σε ευχαριστούμε για τις όμορφες εμπειρίες που μοιράστηκες μαζί μας. Ετοιμάζουμε και εμείς ταξίδι με road trip, οπότε οι εμπειρίες σας θα μας φανούν χρήσιμες...
Ευχαριστώ πολύ να τα περάσετε τέλεια!
 

mapouna protopao

New Member
Μηνύματα
3
Likes
37
Σε ευχαριστούμε για τις όμορφες εμπειρίες που μοιράστηκες μαζί μας. Ετοιμάζουμε και εμείς ταξίδι με road trip, οπότε οι εμπειρίες σας θα μας φανούν χρήσιμες...
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Λίγο πριν φτάσουμε σπίτια μας κουβαλώντας ακόμη μαζί τον ενθουσιασμό από τις εμπειρίες που μαζέψαμε, συμφωνήσαμε ότι οφείλουμε να επαναλάβουμε κάτι παρόμοιο το συντομότερο δυνατό.
Το λόγο πήρε ο Αντώνης εκφράζοντας την έντονη επιθυμία του να κάνει ένα οδικό λέει στην Transalpina που είναι κάτι βουνοκορφές στα Καρπάθια όρη στη Ρουμανία, ο δρόμος με τις πιο φαρμακερές φουρκέτες στην Ευρώπη, κοκάλωσα μόλις το άκουσα και ένιωσα το στομάχι μου να γίνεται φραπές. Να πάτε παιδιά και να μου στέλνετε φωτογραφίες 🤢

Στη συνέχεια η συζήτηση ξέφυγε, από Roadtrip στη Νορβηγία και τα φιόρθ, αισίως φτάσαμε στην Ισλανδία και τα ηφαίστεια και το τερματίσαμε κάπου στην Αμερική φαντασιώνοντας την παρέα να παίρνει τη Route 66 με τον Τάσο να κατεβαίνει με στυλ από νοικιασμένη ρετρό Μπιούικ με μπότες, σπιρούνια και καπέλο κάουμποι και να γεμίζει βενζίνη τώρα που βρήκε το κόλπο με τη μάνικα :haha:
Think big and dare to fail....

Η ρεαλιστική εκδοχή που αναγκαστικά επικράτησε, μένει να αναπτυχθεί, εμπλουτιστεί και εφόσον πλεύσει ούριος άνεμος, εντέλει να λανσαριστεί.

Το ταξίδι που όμως μόλις ολοκληρώθηκε ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένο.
Ξεπέρασε το έτσι κ αλλιώς μικρό καλάθι των προσδοκιών που είχαμε-κυρίως λόγω εποχής και μας άφησε τις θετικότερες των εντυπώσεων.
Τολμώ να πω ότι ήταν ένα από τα καλύτερα ταξίδια μου κ αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τόσο στην παρέα όσο και στη συνεχή εναλλαγή εικόνων που μας κρατούσε καθημερινά σε εγρήγορση και ανέβαζε την ψυχολογία.
Επιστρέφοντας ένιωσα την ικανοποίηση των πραγμάτων που ολοκληρώθηκαν και φυσικά την ανακούφιση που πήγαν όλα καλά και εδώ οπωσδήποτε οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Τάσο που οδήγησε μόνος και τα 3.000 χιλιόμετρα- ακούραστος και μας γύρισε πίσω σώους και αβλαβείς-τα μπινελίκια μπινελίκια, είναι όμως άριστος οδηγός και δεν υπήρξε ούτε στιγμή που να φοβήθηκα εξαιτίας δικών του ενεργειών.
Και τον Αντώνη που πάντα δέχεται αδιαμαρτήρητα τις αρχηγικές μου τάσεις στην οργάνωση (τι να κάνω μου έμεινε κάπως το κουσούρι λόγω επαγγέλματος), και είναι συνεπής χωρίς να καθυστερεί ποτέ κανέναν.

6 χώρες λοιπόν σε 11 μέρες μέσα στην χειρότερη περίοδο αιχμής, είμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο αλλά όσο κι αν ακούγεται απίστευτο τελικά ήταν ευκολότερο από όσο περιμέναμε.
Οι καθυστερήσεις κυρίως λόγω κίνησης είχαν προβλεφθεί, τα σπίτια είχαν κλειστεί έγκαιρα οπότε δεν ταλαιπωρηθήκαμε, μας χασομέρησαν μόνο μικρά και αδιάφορα συμβάντα που μπορούν να συμβούν οποτεδήποτε.
Ακόμα και η αδιάκοπη μετακίνηση-1 μόνο μέρα σε κάθε προορισμό δεν μας ενόχλησε. Κουραστήκαμε αρκετά αλλά ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον που τελικά τα ξεχνούσες όλα.
Προφανώς και εάν είχα την επιλογή θα προτιμούσα να το κάνω ίσως άνοιξη ή φθινόπωρο κυρίως για να απολαύσω τα πάντα με λιγότερο κόσμο και καλύτερες τιμές. Αλλά ως εκεί.
Οι θάλασσες-αυτές που τουλάχιστον βρήκαμε εμείς δεν ήταν συναρπαστικές.
Κακά τα ψέματα δύσκολα να μας εντυπωσιάσει φοβερά κάποια παραλία ειδικά στα Βαλκάνια...

Αξιολογώντας ξεχωριστά τις χώρες έχουμε και λέμε:

Αλβανία
Τι να πρωτοπώ. Στο κομμάτι που είδαμε εμείς από Θεσσαλονίκη-Κορυτσά-Πόγραδετς-Τίρανα έως λίμνη Σκόδρα και σύνορα, τα πράγματα είναι μίζερα και καταθλιπτικά. Εξαίρεση η λίμνη Οχρίδα που διαθέτει όμορφες εικόνες.
Δυστυχώς δεν δόθηκε η ευκαιρία να δούμε τις περιοχές των Άγιων Σαράντα και το Δυρράχιο που όπως λένε υπάρχουν όμορφες παραλίες, αυτά που είδαμε εμείς πάντως δεν είχαν κάτι το αξιομνημόνευτο. 'Ισως μόνο την ασχήμια των κτιρίων. Από το αδιάφορος καλύτερα άσχημος!
Για τους δρόμους όμως επιβάλλεται να αναφερθώ. Είναι ξεκάθαρα εξαιρετικά επικίνδυνοι. Θέλει μεγάλη προσοχή και αρκετή τύχη. Δεν έχουν καμία οδηγική παιδεία και δεν τους σταματάει κανένα μπλόκο. Θα το πω όσο πιο ωμά γίνεται....Ο καλύτερος τρόπος να περάσεις την Αλβανία είναι....αεροπορικώς!

Μαυροβούνιο
Κουκλίστικη μικρή χώρα με χάιλαιτ τον κόλπο του Κότορ και τα χωριά κατά μήκος της ακτής.
Το Κότορ μικρό, όμορφο και περιεκτικό δεν απογοητεύει κανέναν. Η Μπούτβα, κατάσταση προς αποφυγή εκτός αν είσαι τρελαμένος 18χρονος και γουστάρεις να κλαμπάρεις ολονυχτίς. (όχι ότι την είδαμε δηλαδή...) Η ακτή του Μαυροβουνίου πανέμορφη να τη διασχίσεις αλλά συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση από όλες τις Δαλματικές ακτές μαζί.. Περιέργως έχουν επίσημο νόμισμα το ευρώ, πράγμα που διευκολύνει τη ζωή μας-όλοι λένε πως η χώρα λειτουργεί κάτι σαν το βαλκανικό πλυντήριο ξεπλύματος ....Οι τιμές σχετικά νορμάλ αλλά πουλάνε και τον αέρα που αναπνέεις, δυστυχώς έχουν την τάση να αναπτύξουν ένα κακό τουριστικό προφίλ και στις εποχές μας αυτό δεν σε πάει πολύ μακριά. Οδηγούν λίγο...χειρότερα από τους Αλβανούς :p όχι εντάξει πλάκα κάνω αλλά βραβείο οδήγησης δεν παίρνουν, προσοχή και μ αυτούς και δεν γίνεται να μανουριαστείς εύκολα μαζί τους διότι είναι πανήψηλοι, οι πιο ψηλοί από όλους τους Βαλκάνιους!

Κροατία
Εντάξει, είναι η βασίλισσα των Δαλματικών. Έχει το Ντουμπρόβνικ, έχει μισή ντουζίνα μεσαιωνικές πόλεις, έχει και τις υποδομές και μυρίζει παντού ευρωπαικός αέρας.
Βάλε και τις λίμνες Πλίτβιτσε μέσα και έχεις ξελογιαστεί....
Φυσικά έχει και τις ανάλογες τιμές, αναμενόμενο. Με λίγη προσοχή αυτό που θα πληρώσεις θα έχει τουλάχιστον ποιότητα.
Νόμισμα κούνα κροατίας αλλά σύντομα υποδέχονται το ευρώ...Συναλλαγές απροβλημάτιστα με ρέβολουτ ακόμη και στα διόδια, τον χειμώνα όμως που βρέθηκα στο Ζάγκρεμπ έπαιρναν άνετα και το ευρώ, στα παράλια δεν χρειάστηκε.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Η Μις Βαλκάνια της καρδιάς μας...Επαρχιακή και ακατέργαστη, αυθεντική, γραφική σε πλημμυρίζει χρώματα κ αρώματα και δε γίνεται να μην συγκινηθείς. Ιδανική για roadtrip, budget friendly, έχει φύση, έχει ιστορία κι έχει και το Σεράγεβο που δύσκολα θα σε αφήσει ανεπηρέαστο. Μας έκλεισε το μάτι και έτσι απλά μας αιχμαλώτισε...
Νόμισμα Βοσνιακό μάρκο. Εμείς δίναμε ευρώ και που και που μας έδιναν ρέστα αυτά τα μάρκα. Νομίζω κράτησα κάπου ένα για συλλεκτικό μια και δεν το βλέπουμε να μακροημερεύει ως νόμισμα.
Το μόνο που της λείπει ως χώρα είναι κάτι κιόσκια με πλατάνια για κολατσιό :bleh:

Σερβία.
Βελιγράδι δεν έχω πάει ποτέ. Το κομμάτι της χώρας που είδα από τη μέση περίπου και κάτω δεν με έπεισε ότι η χώρα έχει να δείξει οτιδήποτε το πραγματικά όμορφο. 'Εχω ακούσει καλά λόγια για το Νόβι Σαντ-εάν φτάσω ως εκεί το ξανασκέφτομαι.
Συναλλαγές και δω με ρέβολουτ και μόνο.

Χώρα των Σκοπίων
Δεν πρόκειται να την αναφέρω με το επίσημο όνομά της. Είχαμε ήδη συστηθεί εδώ και χρόνια , έχω βρεθεί στα Σκόπια 2 φορές και τώρα γνώρισα δύο ακόμη πόλεις. Βελάσα και Γευγελή.
Πιο αδιάφορη από όλες, ούτε φύση, ούτε πόλεις ούτε τίποτα. Το καλύτερο σημείο, ο συνοριακός σταθμός με Ελλάδα.

Λοιπές πληροφορίες.
-Διόδια υπάρχουν μόνο στην Κροατία και πληρώνονται με κάρτα ή μετρητά σε ευρώ και κούνα κροατίας. Επίσης σε Σερβία και Σκόπια στην πρώτη δώσαμε κάρτα στη δεύτερη μονόευρα.
Βινιέτες δεν απαιτούνται πουθενά.
-Εμείς έχουμε διαβατήρια εκτός από τον Τάσο που πέρασε κανονικά παντού με ταυτότητα και την πράσινη (άσπρη) πλέον κάρτα του αυτοκινήτου.
-Δεδομένα είχαμε ελεύθερα στην Κροατία και μόνο. Στις υπόλοιπες χώρες με κατεβασμένους χάρτες (maps.me) και offline google. Αν χρειαστεί να μιλήσεις στο κινητό εκτός κάλυψης είναι αρκετά ακριβά-ο Τάσος μίλησε 2 φορές και του ήρθε λογαριασμός με επιβάρυνση +30 ευρώ.
-Η βενζίνη κατά μέσο όρο κόστιζε 1,5 με 1,6 την ώρα που στην Ελλάδα είχε ξεπεράσει τα 2 ευρώ.
-Οι θάλασσες δεν ήταν τόσο κρύες όσο ακούγεται. 'Οσο δε ανεβαίνεις προς τα πάνω τόσο ζεσταίνουν! Αμμουδιές στα χαμηλά, πέτρα κοτρώνα γύρω από το Ζαντάρ.
-Για τις λίμνες κλείσαμε τα εισιτήρια διαδικτυακά. Περνάς μέσα ανά ώρα πχ τα εισιτήρια για τις 11.00 το πρωί περνάνε από τις 11 έως τις 12.
-Πάρκινγκ υπάρχουν παντού. Δέχονται ευρώ αλλά συνήθως ζητούν μετρητά, οι χρεώσεις πάντως είναι γενικά λογικές. Στο Ντουμπρόβνικ είχαμε δικό μας πάρκιγκ και δεν χρησιμοποιήσαμε το αυτοκίνητο, το βράδυ πήραμε uber το οποίο λειτουργεί μια χαρά.
-Προσοχή στις κρατήσεις μέσω Booking. Εκτός από την Κροατία οι άλλες χώρες είναι βασίλειο της φοροδιαφυγής...Την πάτησα μη προσέχοντας ότι όλα τα δωμάτια έπρεπε να πληρωθούν επί τόπου και ψάχναμε μετρητά....Ζητούσαν ευρώ επί τόπου και δε χρέωναν την κάρτα.

Τελειώνοντας (μέχρι και γω με βαρέθηκα να γράφω!) ευχαριστώ ξανά τους συνταξιδιώτες μου για την απίθανη παρέα, όλα τα μέλη που με βοήθησαν να στήσω το πρόγραμμα της εκδρομής και το τελευταίο ευχαριστώ σε όσους διαβάζουν έστω και 2 παραγράφους μαζεμένες από αυτά που γράφω. 4.000 προβολές η ιστορία σε λιγότερο από 2 εβδομάδες....ουάουου :clap:

Καλές διακοπές σε όσους ξεκινούν τώρα!

Παρακαλώ την @katkats να φτιάξει όμορφη την ιστορία μου, με τα κεφάλαιά της και τα όλα της και να τη μεταφέρει :)






Λέω, υπάρχει μία σκοτεινή κοιτίδα στο Έθνος
Που δύναται λεοντόκαρδα ν' αντιπαρατεθεί
Στους έξωθεν κίνδυνους
Σε Φράγκους κι Αγαρηνούς
Και αυτή είναι η Ελληνική υβρεοποιία

Οι παραπάνω στίχοι είναι από το τραγούδι «Υβρεοπομπή» του Φοίβου Δεληβοριά . Αν αναζητήσεις του στίχους που ακολουθούν, έχεις μια καλή εικόνα του σάουντρακ του ταξιδιού.
Κωλοπετσωμένοι νταλικέρηδες θα κοκκίνιζαν μπροστά στο ρεπερτόριο της σωφεράρας μας. Ευτυχώς δεν είχαμε καμια εικονίτσα της Παναγιάς στο καθρεφτάκι, να πέσει φωτιά να μας κάψει.
Η συγγραφέας – τουρ οπερέιτορ- μάνα του λόχου, επέμενε να γράψω κι εγώ, σαν να μην έφτανε το μαρτύριο της ανάγνωσης των ανθυπολεπτομερειών της Βαλκανιάδας της .
Η ιστορία των Βαλκανικών πολέμων που διάβασα πριν τριάντα χρόνια λιγότερη ώρα μου πήρε.

Για το ταξίδι τι να πω. Με πετάξανε στο πίσω κάθισμα, αγκαζέ με το φορητό ψυγείο και κάθε τρείς και λίγο έπεφτε παραγγελιά.
¨Πιάσε ένα νερό, πιάσε ένα μπουρεκ, πιάσε μια σοκολάτα, πιάσε το υπονοούμενο. Μόνο ποδίτσα δεν φόρεσα.

Ας σοβαρευτώ. Ωραία συνολικά εμπειρία αν και λάθος εποχή για το συγκεκριμένο roadtrip.
Γρήγορος ρυθμός , καλή κατανομή χιλιομέτρων εκτός από τις δυό τελευταίες μέρες , ενδιαφέρουσα εναλλαγή παραστάσεων από την κυρίλα στην μαντίλα.
Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο ο γεωλογικός τουρισμός ( βουνά,ποτάμια, γιοφύρια,λίμνες, φαράγγια, γκρεμοί και το βράδυ σβήσιμο στην πόλη. Και καμιά δεκαριά χιλιόμετρα ποδαρόδρομο για να νιώσω πλήρης.
Ο ρυθμός του ταξιδιού δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο αλλά δεν με χάλασε κι όλας. Από Κροατία γενικά είχα αρκετή πληροφορία αφού είναι φουλ τουριστική χώρα και η περιέργεια μου ήταν να δώ τις υπόλοιπες τέσσερις , εν πολλοίς, άγνωστες χώρες.
Αλβανία, ελάχιστες ώρες με εκνευριστική κίνηση, δεν θα βιαστώ να εκφέρω άποψη. Το Πόγραδετς από Θεσσαλονίκη είναι οκ για να πεις ότι πήγα για Σ/Κ στο εξωτερικό.
Οι παραθαλάσσιες πόλεις με τα μεσαιωνικά ιστορικά κέντρα, ωραίες αλλά παρόμοιες. Ντουμπρόβνικ η πίο εντυπωσιακή , Τρογκιρ η πιό κουκλίστικη. Θάλασσες μέτριες, ίσως είναι καλύτερες στα νησιά που δεν επισκεφτήκαμε. Αν ξαναπήγαινα ντάλα καλοκαίρι θα επέλεγα ιστιοπλοικό η ταχύπλοο.
Λίμνες Πλίτβιτσε, θαύμα της φύσης. Από τα λίγα μέρη που οι φωτογραφίες που είχα δεί ήταν εφάμιλλες της πραγματικότητας. Ίσως βοήθησε και η ηλιόλουστη μέρα που αναδείκνυε τα χρώματα στο νερό. Μια ανοιξάτικη μέρα χωρίς τόσο πολύ κόσμο θα ήταν σούπερ.
Βοσνία- Ερζεγοβίνη το καλύτερο κομμάτι. Ωραία φύση, πολυπολιτισμική, μεταπολεμικά τραύματα, καλό φαγητό, οικονομική για εμάς και must για θεριακλήδες. Το τσιγάρο επιτρέπεται μέσα-έξω + ναργιλέδες παντού. Εικόνες από το παρελθόν για εμάς τους μεσήλικες. Κουκλάκι το Μόσταρ, συμπαθητικό το Τρέμπινιε, καθόλου πληκτικό το Σαράγεβο. Θα ξαναπήγαινα ευχαρίστως σε πιό trekking mode.
Το σερβικό κομμάτι μακράν το πίο αδιάφορο. Θεσσαλικός κάμπος χωρίς Μετέωρα. Ξαναπήρε μπρός και η υβρεοποιία του οδηγού-βενζινά-καθαριστή τζαμιών που είχε σιγήσει ανησυχητικά στους άδειους δρόμους της Βοσνίας.
Η Νις έχει ένα όμορφο κάστρο αλλά μου φάνηκε κάπως άδεια και ψόφια. Την μεθεπομένη που πήγα Χαλκιδική βλέποντας πινακίδες αυτοκινήτων, κατάλαβα ότι είχαν κουβαληθεί όλοι σε μας.
Επίσης οκ για ένα Σ/Κ στο εξωτερικό από Θεσσαλονίκη.

Ενδιαφέρον πείραμα πάντως, κάτι μεταξύ ταξιδιού και διακοπών σε κίνηση. Συνιστάται για Μαιο – Ιούνιο- Σεπτέμβριο. Πετσέτες να πάρετε.
 
Last edited by a moderator:

Travelliaris

Member
Μηνύματα
37
Likes
160
Καθόσουν πίσω και πολλά μπινελίκια δεν έφταναν αφού εκσφενδονίζονταν μπροστά 😄 κατά τ' αλλά ήσουν άμεσος στις παραγγελιές και συνεπής στις πλοηγήσεις. Λίγο με την Μπαμπάτσκαπωςδιάολοτηλέγανε που δε σε πήγαμε και μας πήγες αίμα για κάνα πεντάωρο!😂 Ωραία επεράσαμε να καθίσετε με την τουροπερεϊτορίνα να βγάλετε διαδρομές. Εγώ ζεσταίνω κινητήρα 🙂
 

figaleys

Member
Μηνύματα
5
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
Ακολουθώντας τον Δούναβη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Οδικός γύρος Μεσογείου
Πολύ 'όμορφο το ταξίδι σας και η γεμάτη χιούμορ περιγραφή σου...Έκανα κι εγώ παρόμοιο ταξίδι 14 ημερών ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα με αντίθετη φορά.... Η Βοσνία είναι μια εκπληκτική χώρα για εξερεύνηση..Μεγάλη εντύπωση μου έκανε το Jaise μια κουκλίστικη καστροπολιτεία κρυμμένη μέσα στο βουνό και στους καταρράκτες του ποταμού Βέρμπα. Αξίζει πραγματικά μία επίσκεψη..' '
 

figaleys

Member
Μηνύματα
5
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
Ακολουθώντας τον Δούναβη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Οδικός γύρος Μεσογείου
Τα μυστικά της Σερβίας είναι καλά κρυμμένα..Το δυτικό της κομμάτι στα σύνορα με Μαυροβούνιο και Βοσνία είναι πρόκληση για εξερεύνηση και γεμάτο εκπλήξεις. Τα βουνά εκεί κρύβουν απίστευτα πράγματα....Το διεθνές Jazz φεστιβάλ που γίνεται στο δάσος μέσα στο κάστρο της Νις είναι ομορφο αλλά υποτονικό σαν ολόκληρη την πόλη.... Αυτό που αξίζει και δίνει ατόφια βαλκανική γεύση είναι το φεστιβάλ της κορνέτας στην Γκούτσα...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.675
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom