Ιταλία Κροατία Σερβία Roadtrip Σερβία - Κροατία - Ιταλία Gardaland Οδικώς με παιδιά Καλοκαίρι 2017

EKAR

Member
Μηνύματα
19
Likes
191
Η ιδέα ήταν να ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητο καλοκαίρι του 2017 στην Ιταλία μέσω Βαλκανίων με αφετηρία την Αθήνα.Ο σκοπός μας να περάσουμε ωραία εμείς και τα παιδιά μας (7 και 10 ετών ) χωρίς να ταλαιπωρηθούμε .
Την πραγματοποιήσαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας μαζί με πολύτιμες και χρηστικές πληροφορίες .

.


1η ΗΜΕΡΑ
Ξεκινάμε λοιπόν από Αθήνα το θερμόμετρο δείχνει 44 βαθμούς Κελσίου με προορισμό το Νiς της Σερβίας . Καλός οιωνός σκεφτήκαμε μιας και οδεύουμε προς βόρεια οπότε θα αποφύγουμε την ζέστη. Τα χιλιόμετρα είναι πολλά και αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη διαδρομή κάνοντας μια διανυκτέρευση στη Λάρισα ώστε να μας έρθει πιο ομαλά η πρώτη ημέρα.
Η απόσταση Αθήνας - Νις είναι 877 χλμ περίπου.Ξεκινάμε λοιπόν από τη Λάρισα στις 1 Ιουλίου 2017 στις 3:40 π.μ.. Περάσαμε τα τούνελ των τεμπών (τα φρέσκοεγκαινιασμένα) και 6:30 π.μ. φτάσαμε στα σύνορα των ευζώνων.
Περάσαμε τα ελληνικά σύνορα πολύ γρήγορα και στα σύνορα των Σκοπίων είχε μια μικρή ουρά αλλά μόνο με τον τυπικό έλεγχο των διαβατηρίων προχωρήσαμε.και 6:50 π.μ. μπήκαμε στα Σκόπια.Τα φώτα όλοι αναμμένα, πάμε αργά και σταθερά.Πρώτο γέμισμα βενζίνης ,βάλαμε 48 λίτρα και πληρώσαμε 57 €,(εννοείται δέχονται €).Περνάμε και τα πρώτα διόδια αξίας 1,5 € αλλά εδώ δέχονται μόνο κέρματα του 1 και 2 € καθώς και των 50 λεπτών.Διασχίζοντας τη χώρα πληρώσαμε άλλες 4 φορές του 1 και 1,5 €.


Η εθνική οδός περνάει έξω από την πόλη των Σκοπίων και αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη περνώντας χωρίς να σταματήσουμε μέσα από το κέντρο της πόλης . Ήταν πολύ πρωί και οι δρόμοι ήταν άδειοι , οπότε η βόλτα αυτή ήταν σύντομη χωρίς να δούμε καθόλου κίνηση. Το αστείο τις υπόθεσης ήταν ότι μπήκαμε σε έναν δρόμο-αδιέξοδο που χωρίς να το καταλάβουμε άρχιζε να γεμίζει μπρος - πίσω μας με υπαίθριους λιανοπωλητές - παζάρι , ίσα που προλάβαμε να κάνουμε αναστροφή και να μην μείνουμε εκεί μέχρι το απόγευμα.

Συνεχίσαμε αποχαιρετώντας την πρωτεύουσα, που δεν μας γέμισε και πολύ το μάτι , και έτσι φτάσαμε στα σύνορα των Σκοπίων -Σερβίας χωρίς κανένα πρόβλημα. Περάσαμε 10:00 π.μ. είχε μια μικρή ουρά αλλά προχωράμε σχετικά γρήγορα.Στα σέρβικα σύνορα βάλανε σφραγίδα στα διαβατήρια. Αφού απομακρυνθήκαμε από τα σύνορα συναντήσαμε τα πρώτα διόδια των 0,50 λεπτών(δέχονται και εδώ ευρώ ) και τα επόμενα ήταν 17 χμ. πριν το Niς που είναι και η πρώτη μας διανυκτέρευση πληρώσαμε διόδια άλλα 1,5 €.
Φτάσαμε Νις νωρίς το μεσημέρι.Με μια πρώτη ματιά η πόλη φαίνεται πολύ όμορφη ,καθαρή και ήσυχη.Δεν έχει πολύ κίνηση και η μετακίνηση γίνεται άνετα παντού.Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι τα αυτοκίνητα με το που βλέπουν πεζό να πλησιάζει σταματάνε και περιμένουν να περάσει.
Οπότε μπήκαμε από νωρίς σε mood οδήγησης φιλικής προς τον πεζό και όχι ελληνικής καφρίλας


Τρώμε κάτι πρόχειρο σε ένα πολύ καλό φούρνο που είχε πολλά, ωραία, νόστιμα και πολύ φθηνά εδέσματα .Αμέσως μετά πάμε στο ξενοδοχείο γιατί χρειαζόμαστε ύπνο.Το LOTOS DEPANDANS είναι σχετικά κοντά στο κέντρο. Πολύ καλό ,καινούργιο με πάρκινγκ και κοστίζει 40€ τη βραδιά .

Το απόγευμα κάναμε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης όπου εκεί αξίζει να επισκεφτείς το κάστρο και να κάνεις μια βόλτα με το τρενάκι του.Έχει πολλά εμπορικά καταστήματα , βρήκαμε και ένα ελληνικό γυράδικο που δεν είχε καμία σχέση όμως με τα δικά μας σε γεύση, μιας και το τιμήσαμε από περιέργεια πιο πολύ .
Έχει επίσης πολλά καφέ -μπαρ που είναι πολύ όμορφα δίπλα στο ποτάμι με πολύ νέο κόσμο που πίνουν πολλά μπουκάλια μπύρας - πραγματικά πολλά - δίπλα στο ποτάμι. Πολύ όμορφες και ξέγνοιαστες εικόνες.ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Πήραμε το πρωινό μας στο γνωστό πια ωραίο φούρνο και 11:30 ξεκινήσαμε για Βελιγράδι απόσταση 236χλμ..Με το που βγήκαμε απο το Νις διόδια.Πήραμε το χαρτάκι μας χωρίς να πληρώσουμε και 30 χλμ.πριν μπούμε στο Βελιγράδι συναντάμε τα διόδια που πρέπει να πληρώσουμε .Η κάρτα έδειξε 800 δηνάρια γύρω στο 7-8 ευρώ.(1 ευρω =120 δηνάρια).Πριν μπούμε στο κέντρο της πόλης κάναμε μια στάση στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη του Βελιγραδίου που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Αvalo στη δυτικοανατολική πλευρά της πόλης και προσφέρει μια φανταστική θέα της πρωτεύουσας της Σερβίας.

Δίπλα βρίσκεται ο πύργος τηλεπικοινωνιών ένας πολύ ψηλός πύργος.Ανεβήκαμε για να δούμε την απεριόριστη θέα με οικογενειακό εισιτήριο V.I.P. τεσσάρων ατόμων 550 δηνάρια ,που περιελάμβανε δωρεάν ρόφημα στο café PANORAMA του πύργου.Το παρκινγκ και για τα δύο αξιοθέατα ηταν δωρεάν.

Απόγευμα πια βρέχει στο Βελιγράδι,παρόλο αυτά όμως επισκεφτήκαμε τον ναο του Αγίου Σάββα .
Τεράστιος πολυτελεστατος αλλά βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή.Το υπόγειο όμως ήτανέτοιμο και καταπληκτικό με πολύ πολυτέλεια.Ήταν απερίγραπτο αυτό που αντικρύσαμε κατεβαίνοντας πολλά σκαλοπάτια και διασχίζοντας πολλούς διαδρόμους.Βρέχει δυνατά κάνει κρύο και η μόνη λύση για φαγητό είναι το εμπορικό κέντρο,στο κέντρο της πόλης,που αν και Κυριακή όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά με πολύ κόσμο.Το παρκινγκ του εμπορικού ήταν και αυτό δωρεάν. Βράδυ πήγαμε στο διαμέρισμα που ενοικιάσαμε σε μπλοκ στο 13ο όροφο κόντα στο κέντρο με 41 ευρώ τη βραδιά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017.
Συνεφιασμένη μέρα ευτυχώς δεν βρέχει.Ξεκινάμε την μέρα μας με επίσκεψη στο οχυρό του Βελιγραδίου Κelemeghan .Eίναι ένα τεράστιο πάρκο στο κέντρο της πόλης με πολύ πράσινο και βρίσκεται στη συμβολή του ποταμού Δούναβη και Σαββα.


Στον πύργο που βρίσκεται εκεί , οι Τούρκοι έπιασαν τον Ρήγα Φεραίο και τον πέταξαν στο Δούναβη.(ο κεντρικός δρόμος μπροστά από το οχυρό λέγεται Ρήγας Φεραίος).
Στις 9π.μ. που πήγαμε εμείς δεν είχε καθόλου κόσμο.Όσο περνούσε η ώρα γέμιζε από γκρουπ τουριστών. Η είσοδος στο κάστρο είναι δωρεάν .Το οχυρό περιλαμβάνει και ένα αρκετά μεγάλο ζωολογικό κήπο που τα παιδιά ενθουσιάστηκαν.Εδώ πληρώνουμε είσοδο 500 δινάρια για τους ενήλικες και 300 δηνάρια για τα παιδιά.Στο πάρκινγκ για 3 ώρες (πληρώσαμε 240 δηνάρια 2 ευρώ) .
Ο καιρός δε λέει να φτιάξει και πήγαμε στο ποταμίσιο τεχνητό νησί Ada.
Εκεί έχει μια τεράστια οργανωμένη πλαζ με πολλά café και διάφορα θαλάσσια και μη σπορ.Κόσμο δεν είχε καθόλου και όλα τα σπορ που θέλαμε να κάνουμε ήταν κλειστά.Λόγω καιρού, μια ήλιο ,μια συννεφιά,και κατα διαστηματα ψιλόβροχο ούτε μπάνιο καταφέραμε να κάνουμε.

Περπατήσαμε όμως αρκετά μέσα στο καταπράσινο δάσος του νησιού.Το καλύτερο όμως ήταν όταν ενοικίασαμε όλοι μας απο ένα ποδήλατο και κάναμε το γύρο του νησιού (7km = 50min ) στο ποδηλατόδρομο που ήταν πότε δίπλα στη παραλία και πότε μέσα στο δάσος.
Ήταν πολύ όμορφα και αισθανόσουν πολύ ξέγνοιαστα.Βγαίνοντας από το νησί πληρώσαμε πάρκιγκ 350 δηνάρια διοτι είχαμε μπει εντος του νησιου αν και υπάρχει πάρκινγκ έξω από το νησί δωρεάν.

Επιστροφή στο κέντρο της πόλης, για βόλτα και φαγητό στο γνωστό δρόμο του πρίγκιπα του Μιχαήλ.Ο βασικός πεζόδρομος και το εμπορικό κέντρο του Βελιγραδίου.Βρέχει πάλι.Φάγαμε σ΄ ένα κεντρικό εστιατόριο με πολύ καλό και φθηνό φαγητό.Επιστροφή στο σπίτι για ξεκούραση γιατί αύριο έχει ταξίδι για Κροατία.


ΤΡΙΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017.

7:30 αφού φουλάραμε βενζίνη έξω απο το Βελιγράδι 1,20€/λίτρο ξεκινήσαμε για Κροατία.
Πρώτα διόδια πήραμε την καρτούλα μας και φτάνοντας στα σύνορα πληρώσαμε 3 ευρώ. Περάσαμε τα σύνορα χωρίς καμία καθυστέρηση στις 9:00π.μ..Με το που μπήκαμε Κροατία πήραμε το χαρτάκι μας πάλι από τα διόδια και περιμέναμε την έξοδο.Πολύ καλός δρόμος ,περάσαμε ένα μπλόκο αστυνομικών χωρίς έλεγχο για μας


Για το Ζάγκρεμπ θέλουμε ακόμα 285 χλμ.30 χλμ.πριν μπούμε στη πόλη πληρώσαμε τα διόδια 19.16 ευρω. Το σπίτι που ενοικιάσαμε στο Ζάγκρεμπ είναι στο κέντρο.Σαν να λέμε πάνω στην Ερμού.Πολύ καλό διαμέρισμα με 65 ευρώ τη βραδιά.
Η κεντρική πλατεία απο την οποία ξεκινούν τις βόλτες τους οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες είναι η Ilica,και είναι δίπλα μας.Τα περισσότερα κτίρια είναι του 19ουαιώνα και το χαρακτηριστικό της είναι τα μπλε τραμ που τη διασχίζουν ασταμάτητα.

Το Ζάγκρεμπ χωρίζεται σε Άνω και Κάτω πόλη.Η Άνω πόλη είναι παλαιότερη και απλώνεται σε δύο λόφους.Η Άνω πόλη είναι εντυπωσιάκη.Έχει πολλά στενά ,με μεσαιωνικά κτίρια,γκαλερί και μπαράκιαΤα φανάρια που φωτίζουν τους δρόμους είναι αυθεντικά ,λειτουργούν με φωταέριο και κάθε βράδυ τα ανάβει ένας φανοκόρος .Στη κεντρική πλατεία του Gradec θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Μάρκου της οποίας η πολύχρωμη στέγη κατασκευάστηκε το 1880 απο ζωγραφισμένα κεραμίδια.Εκεί βρίσκεται το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο. Η πέτρινη πύλη στην ανατολική πλευρά σήμερα είνα ναός .Στο σημείο προϋπήρχε μια ξύλινη πύλη η οποία καταστράφηκε το1731 απο πυρκαγιά ,σώθηκε όμως μια εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας .Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή.

Στο kaptol απο την άλλη,κυριαρχεί ο επιβλητικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τος δίδυμους οβελίσκους .Στην Άνω πόλη μπορείτε να πάτε και με το τελεφερίκ που βρίσκεται κοντά στην Ilica που με 0,50€ το άτομο ,θα σας ανεβάσει στο πύργο Lotrscak που εκεί κάθε μέρα στις 12:00 το μεσημέρι πέφτει ένας κανονιοβολισμός ,για τον οποίο ο μύθος λέει πως κάποτε ένας τέτοιος κανονιοβολισμός διέλυσε ένα κόκορα στο στρατόπεδο των Τούρκων οι οποίοι τον θεώρησαν κακό οιωνό και δεν επιτέθηκαν στην πόλη.Έτσι τον επαναλαμβάνουν καθημερινά


Στην Κάτω πόλη βρίσκονται τα περισσότερα μουσεία όπως και το μουσείο of illusiom με αστεία και ψευδαισθήσεις που αν και μικρό αξίζει να το επισκεφτείς.Ειδικά για τα παιδιά ήταν το κάτι άλλο.Το Ζάγκρεμπ δεν ειναι πολύ οικονομικό ,σχεδόν τα πάντα τιμές Ελλάδος.(1 ευρω=7,36 κούνα).

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017


4:45 π.μ. αφήνουμε το Ζάγκρεμπ και ξεκινάμε για Βενετία 490χλμ.Έξω από τη Ζαγκρεμπ πήραμε από τα διόδια το χαρτάκι και περιμένουμε να πληρώσουμε στην έξοδο.Μέχρι τα σύνορα με τη Σλοβενία είναι 378χλμ.Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη ,πολλά βούνα με δάση ,πολλά τούνελ και σε ορισμένα σημεία πολύ ομίχλη με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 10 βαθμούς κελσίου.Διόδια πληρώσαμε 10,50€. 7:00π.μ. περνάμε τα σύνορα Κροατία – Σλοβενια κατευθείαν αφού ήμασταν μόνο εμείς. Βάλαμε βενζίνη στα σύνορα 1,30 € /λίτρο.


Περνώντας το τελωνείο της Σλοβενίας κάναμε ένα μικρό λαθάκι στη διαδρομή μας και για να επανορθώσουμε ακολουθήσαμε κάθετα μια διαδρομή μέσα σ ένα πλούσιο δάσος σε επαρχιακό δρόμο πολύ στενό και με πολλές στροφές.Περάσαμε όμορφα χωριουδάκια και η διαδρομή άξιζε πολύ.Οπότε απο τη Σλοβενία μπήκαμε στην Ιταλία χωρίς να το καταλάβουμε.Δεν συναντήσαμε κανένα τελωνείο.Ο δρόμος τελικά που επιλέξαμε ήταν πολύ σύντομος( E61 ) χωρίς να διασχίσουμε πολύ τη Σλοβενία και χωρίς υποχρέωση Vignette


Ιταλία πια, και ακολουθούμε στη εθνική οδο για Βενετία τη διαδρομή Α4.Πήραμε τη πρώτη κάρτα από τα διόδια της Ιταλίας και πληρώσαμε 7,60 € στην έξοδο αρκετά χιλιόμετρα απο τη Βενετία.Είχαμε κανονίσει πριν φτάσουμε στο ξενοδοχείο που είχαμε ενοικιάσει να κάνουμε μια στάση σ΄ ένα κοντινό παραθαλάσσιο τουριστικό χωριό για τις νεροτσουλήθρες Aquardioum (καθ ότι έπρεπε να διασκεδάσουμε και λίγο τα παιδιά.)οι οποίες αποδείχτηκαν πολύ ακριβά σε σχέση με αυτα που προσφέρουν .Μικρός χώρος με πολύ κόσμο.
Το απόγευμα φτάνουμε στον προορισμό μας ,σε μια κωμόπολη πολύ κοντά στη Βενετία στο Mogliano.Eκεί βρίσκεται το σπίτι που ενοικίασαμε με 54 € τη βραδιά.Κάναμε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης με τα πόδια, όλα είναι πολύ κοντά και φάγαμε την πρώτη ιταλική πίτσα με το μέτρο σε πολύ καλό και γνωστό εστιατόριο στο dapino, .Λίγο τσιμπημένο όμως αλλά άξιζε.(γενικώς στη Βενετία είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές της) .


ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017.

Ξεκινάμε για την επίσκεψη στην πολυπόθητη Βενετία.Αφήνουμε το αυτοκίνητο σττο σπίτι και με τα πόδια πάμε στο σταθμό του τρένου.Για μια απόσταση 30 λεπτών με εισιτήριο 2,60€ για ενήλικα και 1,80€ για τα παιδιά. Με πολύ καθαρό και άνετο τρένο φτάσαμε στη Βενετία.Θα μπορούσαμε να πάμε και με το αυτοκίνητο , να το αφήναμε σε υπαίθριο πάρκινγκ αλλά πάλι θα έπρεπε να πάρουμε κάποιο άλλο μέσω για να φτάσουμε στο κέντρο.
Κατεβαίνοντας από το τρένο δεν ξέρεις τι να θαυμάσεις και προς τα πού να πας.Χαμός απο τουρίστες,Ακολουθούμε το δρόμο αριστερά μας και παρασυρόμαστε από τον κόσμο. Οι εικόνες που βλέπουμε είναι τόσο όμορφες και τόσο διαφορετικές που σε μαγεύουν .Περπατάς σε σοκάκια περνάς τις γέφυρες άλλες πιο μικρές άλλες πιο μεγάλες ,θαυμάζεις τις γόνδολες ,που αξίζει μια βόλτα, οπωσδήποτε ,αξίας 80€.Παραξενεύεσαι με τα πλεούμενα ταξί ,λεωφορεία το λεγόμενο βαπορέτο,τα ασθενοφόρα και τα περιπολικά.Περπατώντας ανακαλύπτοντας την πόλη μπορείς να αγοράσεις τα απαραίτητα σουβενίρ ( γόνδολες ,μάσκες ,μουράνο).Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες ,το νερό 1,30 τα 500ml .Το φαγητό είναι πιο προσιτό, οι δημοτικες τουαλέτες δε, 1,5€ το άτομο. Μια σημαντική στάση είναι η αγορά του Ριάλτο που υπήρξε η καρδιά της Βενετίας και μπορεί το χρυσάφι ,το μετάξι και τα μπαχαρικά να αντικαταστάθηκαν με τα χρόνια από τα χταπόδια ,τα μύδια και τα ψάρια, αλλά θα νιώσεις το πνεύμα του εμπορικού δαιμονίου της πόλης που γέννησε τον Μάρκο Πόλο ,τον πιο διάσημο έμπορο-εξερευνητή της ιστορίας.Η αγορά λειτουργεί όμως μέχρι το μεσημέρι ,μετά είναι κλειστή και καθαρίζουν τα πάντα.
Το Μεγάλο Κανάλι απλώνεται μπροστά σας και σε μια στροφή του, θα δείτε την πιο διάσημη γέφυρα και μια απο τις παλαιότερες της Βενετίας ,τη Ριάλτο ,που χωρίζει τα διαμερίσματα του Σαν Πόλο και του Σαν Μάρκο.

Η γέφυρα του Ριάλτο είναι απο τα πιο κομβικά σημεία της πόλης με την καλύτερη θέα στο Μεγάλο Κανάλι και σίγουρα θα πάρετε το χρόνο σας να παρατηρήσετε τα δεκάδες διαφορετικά πλεούμενα που μεταφέρουν ντόπιους και τουρίστες.

Και μέσα απο τα στενά δρομάκια θα φτάσετε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.Μπροστά σας απλώνεται επιβλητικά η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το διάσημο καμπαναριό της ,το παλάτι των Δόγηδων και η Πόρτα του Ρολογιού.Ένα άλλο χαρακτηριστικό της πλατείας, είναι το πρώτο σημείο της Βενετίας που το καλύπτει η θάλασσα μετά από μια δυνατή νεροποντή.


Πέρα όμως απ’ όλα αυτά η πλατεία ενδείκνυται για βόλτες σε μαγαζιά καθώς εκεί βρίσκονται πολυτελή καταστήματα ,για ένα καφεδάκι σε καταστήματα που παίζουν ζωντανή μουσική ή ακόμα για επίσκεψη στα αξιοθέατα.Επίσης δεν θα παραλείψουμε και τη φωτογραφία στη γέφυρα των στεναγμών.

Για την επιστροφή στο σιδηροδρομικό σταθμό επιλέξαμε τη λύση του βαπορέτου(πλεούμενο λεωφορείο)με τη γραμμή 2 με αρκετές στάσεις και με εισιτήριο 7,5€ το άτομο ,(δωρεάν είναι μέχρι 6 ετών).

Υπάρχει και το ταξί που κόστιζε 60ευρώ για 4 άτομα.
Τα δρομολόγια του τρένου της γραμμής Venetia-Mogliano είναι σύχνα οπότε η επιστροφή ήταν ανώδυνη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017


Ξυπνήσαμε πρωί γιατί σήμερα το πρόγρμμα έχει GARDRLAND (ένα λούνα παρκ αντίστοιχο της DISNEYLAND) που βρίσκεται κοντά στη Βερόνα 140χλμ απο το Mogliano .Τα εισιτήρια τα είχαμε αγοράσει από την Ελλάδα γιατί αν τα έβγαζες νωρίτερα είχανε κάποια έκπτωση.Φτάσαμε 10:30 π.μ. στο πάρκινγκ πλήρωσαμ 5 ευρώ για όλη τη μέρα .Φύγαμε απο το πάρκο 10:00μ.μ κομμάτια.Το πάρκο τεράστιο με πάρα πολλά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και για όλα τα γούστα.Πολύ κόσμο σε όλα τα παιχνίδια με αναμονή απο 10 μέχρι 30 λεπτά στο καθένα.Πολύ ζέστη και το νερό να κοστίζει απο 1,5 εως 2 ευρώ τα 500ml.Όλα πολύ ακριβά ,αλλά οπωσδήποτε θα πάρεις μια γρανίτα σε κρεμάστο ποτήρι απο 4 εως 5 ευρώ ή ξυλακι γρανίτα 2 ευρώ. Το φαγητό ακριβό και αυτό σε πολλά εστιατόρια και fast food.Η καλύτερη λύση είναι να έχεις μια τσάντα με πολύ νερό ,σάντουιτς ,φρούτα και άλλα σνακ γιατί θα μείνεις όλη μέρα που πραγματικά αξίζει.


Ξεκινήσαμε για το σπιτί 11:00 μ.μ. και πιστεύαμε ότι δεν θα βρούμε κίνηση.Μετά απο 50 χλμ μήνυμα στο GPS ότι έγινε ατύχημα και έχει καθυστέρηση.Τεράστια ουρά.20χλμ πριν φτάσουμε ,μήνυμα,άλλο ατύχημα και άλλη καθυστέρηση.Και αφού καθυστερήσαμε σχεδόν δυο ώρες και πληρώσαμε στα διόδια 9,80 ευρώ καταφέραμε να φτάσουμε σπίτι.
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Αφήνουμε το Mogliano στις 5:00 π.μ.και ξεκινάμε για Πίζα,με μια ενδιάμεση στάση στη Φλωρεντία.Πήραμε την κάρτα διοδίων ,βάλαμε βενζίνη 52 ευρώ,(έχουμε κάνει ως τώρα 2580χλμ.)και προχωράμε άνετα.Φτάσαμε στη Φλωρεντία αφού πληρώσαμε στα διόδια 19,30 ευρώ.Όμορφη πόλη η Φλωρεντία.Παρκάραμε σ΄ ένα υπόγειο πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης για να επισκεφτούμε τα πιο γνωστά αξιοθέατα.Για 3 ώρες πληρώσαμε 9ευρώ.Πρώτη στάση στο καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας


Santa Maria del Fiore(Αγία Μαρία των Λουλουδιών )ίσως ο πιο εντυπωσιακός ναός είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά.Διαθέτει ένα απο τους μεγαλύτερους τρούλους στον κόσμο αφού ο Μπρουνελλέσι που το σχεδίασε είχε οδηγίες να ξεπεράσει αυτούς του ρωμαικού <<Πάνθεον>> και της Αγίας Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης.Δίπλα στο ναό δεσπόζει το πανύψηλο κωδουνοστάσιο.Για την είσοδο στο ναό έχει τεράστια ουρά και γι΄αυτό τη προσπεράσαμε.Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το βαπτηστήριο επίσης συγκλονιστικής γοητείας χάρη στο οκταγώνιό του σχέδιο και τις μεγαλοπρεπείς πόρτες τις οποίες ανέλαβαν να σχεδιάσουν οι Πισάνο ,Γκιμπέρτι και Μιχαήλ Αγγελος,γνωστές ως πόρτες του παραδείσου.
Η Γκαλερί Ουφίτσι (Glleria Uffizi)είναι μια απο τη πιο σημαντική στάση στη Φλωρεντία αφου σήμερα στεγάζουν τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ευρωπαικής τέχνης απο αρχαία αλληνικά και ρωμαικά αγάλματα μέχρι κορυφαίους πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βιίντσι ,του Τζιότο ,του Μποτιτσέλι περιλαμβανομένης της περίφημης <<Αφροδίτης>>του Μιχαήλ Αγγελου ,του Τιτζιάνο,του Καραβάτζιο,του Ρέμπραντ κ.α. Η Galleria Accademia βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και αποτελεί το <<σπίτι>> γλυπτού στον κόσμο.Εδώ στεγάζεται ο περίφημος <<Δαυίδ>> του Μιχαηλ Άγγελου ,το πελώριο άγαλμα ύψους 5 μέτρων.Στο τέλος η στοά καταλήγει στη παλαιότερη γέφυρα της Φλωρεντίας πυ στεφανώνει <<αψιδωτά>> τον ποταμό Άρνο και φιλοξενεί ακόμη και σήμερα τα ίδια καταστήματα κοσμηματοπώλων και χρυσοχόων που άνοιξαν τον 14ο αιώνα.Η γέφυρα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης που επιλέγουν τη συγκεκριμένη γέφυρα για τις μεταβάσεις τους απο το ιστορικό κέντρο στην νέα πόλη.Έχει πάει μεσημέρι και φεύγουμε απο τη Φλωρεντία με προορισμό την Πίζα.Βγαίνοντας απο τη Φλορεντία έρχεται μήνυμα στο GPS ότι έγινε ατύχημα και έχει μποτιλιάρισμα .Αποφασίζουμε να βγούμε απο την εθνική οδό και να πάμε στημ Πίζα απο επαρχιακό δρόμο.Πλρώνουμε διόδια μόνο δύο ευρώ γιατί βγήκαμε σχεδόν αμέσως και ακολουθούμε τις πινακίδες για Lucca.Είναι λίγο πιο μακρύα αλλά άξιζε ο κόπος γιατί είδαμε όμορφα χωριά ,δάση και βουνά της Τοσκάνης .
Φτάνουμε στο διαμέρισμα που είχαμε κλείσει που είναι 12 χλμ. έξω απο την Πίζα, και κόστιζε 74 ευρώ τη βραδιά .Λίγη ξεκούραση και 6:30μ.μ. ήμασταν στην πόλη της Πίζας. Παρκάραμε στο πάρκιγκ πολύ κοντά απο το ιστορικό κέντρο και για 3 ώρες πληρώσαμε 6 ευρώ.


Τα σπουδαία σύμβολα της πόλης βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μια περιφραγμένη απο μεσαιονικά τείχη έκταση στα βόρεια του κέντρου στην περίφημη<< πλατεία των θαυμάτων>>.Εκεί μέσα σε μι ακαταπράσινη ,πλατεία ξεφυτρώνουν τα τέσσερα αρχιτεκτονικά θαύματα της πόλης: Ο Duomo, το Βαπτιστήριο, ο επικλινής Πύργος και το Camposanto.-Doumο :Ο καθεδρικός ναός της Πίζας κόβει την ανάσα όχι μόνο χάρη στο μέγεθός του αλλά και στην αρχιτεκτονική πρωτοπορία του -ήταν η πρώτη εφαρμογή των εναλλασόμενων <<ράβδων>> λευκού και γκρίζου μαρμάρου στην εξωτερική όψη του.
-Battistero : Το μεγαλοπρεπές Βαπτιστήριο της πλατείας ολοκληρώθηκε τον 14οαιώνα και αφιερώθηκε στον Ιωάννη τον Βαπτιστή.
-Ο επικλινής Πύργος της Πίζας : Το διάσημο κτίσμα που γέρνει το καμπαναριό του Καθεδρικού ναού.Την κλίση την οείλει στην σύσταση του εδάφους της περιοχής ,που δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ιδανική για ψηλά κτίρια.Γι΄αυτό και το κτίσμα είχε αρχίσει να παίρνει κλίση πριν καν ολοκληρωθεί – τα προβλήματα παρατηρήθηκαν όταν είχαν χτίστεί οι τρεις πρώτοι απο τους οκτώ ορόφους του.Σήμερα χάρη σε ένα κολοσσιαίο έργο διατήρησης, ο ύψος 60 μέτρων Πύργος παραμένει όρθιος ,αλλά με κλίση περίπου 4 μοιρών .Ελαφριά κλίση , παρ΄ ότι όχι εμφανή ,παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα κτίσματα της Piazza delDuomo. -CamposantoMonumentale:Θεωρείται ιερός τόπος όπως μαρτυρά και το όνομά του.Το μνημειώδες κοιμητήριο του Πάρκου κατα πολλούς το ομορφότερο του κόσμου, χτίστηκε γύρω από μια ποσότητα ιερών χωμάτων τα οποία μεταφέρθηκαν απο τους Αγίους Τόπους στην Πίζα κατά την τέταρτη Σταυροφορία .Στους σκεπαστούς διαδρόμους του διασώζονται 84 γλυπτά απο σπουδαίους ιταλούς καλλιτέχνες του Μεσαίωνα.

Η είσοδος στην Πλατεία των Θαυμάτων είναι ελεύθερη,ενώ για την είσοδο του κάθε μνημείου ειναι ξεχωριστή και με διαφορετική τιμή.

Στην πλατεία έχει πολύ κόσμο που βγάζουν αμέτρητες φωτογραφίες το ίδιο κάναμε και μεις βέβαια.Δίπλα στην πλατεία βρίσκεται και ο κεντρικός πεζόδρομος επίσης με πολύ κόσμο στα πολλά εστιατόρια και καφέ που έχει.΄Όλα είναι πολύ τουριστικά με όχι κάλο φαγητό και ακριβό.Δεν περιμένεις όμως κάτι διαφορετικό σε τέτοια περιοχή.Επιστρέψαμε στο χωριό που βρίσκεται το σπίτι γύρω στις 9:30 με 10:00 το βράδυ με την προυπόθεση να καθίσουμε κάπου για ένα παγωτό ή ποτό.Σάββατο βράδυ και τα πάντα ήταν κλειστά και όλοι δρόμοι σκοτεινοί. Δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος.ΚΥΡΙΑΚΚΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017.

Ημέρα ξεκούρασης.Ξυπνήσαμε αργά ,πήραμε το πρωινό μας και χαλαρά ξεκινήσαμε για μπάνιο σε κοντινή παραλία.Μετά απο 35 χλμ φτάσαμε σε ένα πολύ τουριστικό μέρος με πολύ κόσμο.Παρκάραμε σ΄ένα από τα πολλά μαγαζιά που ήταν πάνω στη θάλασσα που είχε και την Ελληνική σημαία.Φτάνουμε στην πλαζ και παντού είχε τεράστιες ομπρέλες με κρεβάτια -ξαπλώστρες ,τραπεζάκια κτλ.,όλα πολύ οργανωμένα.Ρωτήσαμε για να καθίσουμε και μας είπαν ότι κοστίζει 135 ευρώ τη μέρα.Εννοείται φύγαμε.Προχωρήσαμε και στο τέλος της παραλίας βρήκαμε άλλα μαγαζιά με κανονικές, για μας .ξαπλώστρες και ομπρέλες ,αλλά και ελεύθερη ζώνη για να απλώσεις την πετσέτα σου δωρεάν.Προτιμήσαμε αυτό γιατί ήταν μια μέρα με σύννεφα και δεν είχαμε και πολύ χρόνο.Ωραία θάλασσα χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.

Έπρεπε να φύγουμε σχετικά νωρίς ,πριν πέσει εντελως ο ήλιος για να προλλάβουμε να βγάλουμε φωτογραφίες στα χωριά της Ιταλικής Ριβιέρας που ήταν 57χλμ. μακριά μας.
Στην Ιταλία λοιπόν στη βόρεια ριβιέρα της χώρας ,εκεί που η επαρχία της Λιγουρίας συναντά το πέλαγος δημιουργεί έναν πενταπλό μύθο το Cinque Terre. <<Πέντε γαίες>>δηλαδή μια χούφτα χωριά τα οποία παραμένουν ξεχασμένα για δεκαετίες ,μέχρι που η UNESCO τα χαρακτήρισε <<παγκόσμια κληρονομιά>>και η Ιταλία σκέφτηκε πως το παλιό φολκλόρ τοπίο ενδείκνυται για να μετατραπούν αυτά τα ψαροχώρια σε τουριστικό χρυσωρυχείο.Τα διόδια μέχρι τα χωριά είναι 4,90 ευρώ ,με μια ωραία διαδρομή ανεβαίνοντας το βουνό μέσα στο πράσινο και με θέα τη θάλασσα.

Επισκεφτήκαμε το πρώτο απο τα πέντε χωριά το Manarola που συνδέεται με μονοπάτι με το χωριό Riomaggiore.Το χωριό Manarola είναι απο το πιο γνωστό και πολυφωτογραφημένο απο τα πέντε χωριά και διαθέτει εντυπωσιακή μαρίνα με πυργόσπιτα σκαρφαλωμένα σε δυσθεώρητα ύψη και πολλαπλά επίπεδα.Ακόμη ωραιότερη θέα θα βρείτε ανηφορίζοντας προς το αιωνόβιο ναό του Αγίου Λαυρεντίου με την πλατεία μπροστά του.Αφου βγάλαμε ατελείωτες φωτογραφίες ήπιαμε το καφεδάκι μας και την αυθεντική ιταλική γρανίτα,πήραμε το δρόμο της επιστροφής σταματώντας σε μια ταβέρνα για φαγητό,είχε πια νυχτώσει.Το περίεργο σ΄αυτά τα χωριά είναι ότι μετά τις 9:00 το βράδυ δεν υπάρχει ζωή τα πάντα κλείνουν και δεν σερβίρουν τίποτα.Απο το ξενοδοχείο ήμασταν μακριά 100 χλμ.με διοδια 8,60 ευρώ.ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017.

Ξεκινήσαμε 6:00π.μ. απο Πίζα για Ρώμη περίπου 350χλμ.Άνετο ταξίδι και χωρίς κίνηση φτάσαμε στη Ρώμη. Διόδια μέχρι εδώ 19,80 ευρώ. Πρώτη στάση 20χλμ. πριν το κέντρο σ΄ένα εμπορικό outlet χωριό που βρισκόταν και δίπλα σ΄ένα μεγάλο λούνα παρκ (λίγο παλιό σε σχέση με το Gardelamd) το Rainbow.

Χωρίς καθόλου κόσμο κάναμε τα πάντα και ήταν σχετικά φτηνό.Επισκεφτήκαμε βέβαια και το
outlet και κάναμε μερικά ψώνια γιατί οι τιμές του σε όλα τα επώνυμα και μη μαγαζιά ήταν πολύ καλές.Αργά το απόγευμα πια φτάνουμε στο ξενοδοχείο Cristoforo colombo ,που το τετράκλινο δωμάτιο κοστίζει 72 ,00 ευρώ.Το ξενοδοχείο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εμπορικό EUROPA 2 που βοηθάει αρκετά.ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017.

Πρώτη επίσκεψη στο κέντρο της Ρώμης,και αποφασίσαμε να κινηθούμε με τις συγκοινωνίες.Απο το ξενοδοχείο το μετρό είναι 2χλμ.οπότε έπρεπε να πάρουμε πρώτα λεωφορείο,που περνάει ακριβώς έξω από το ξενοδοχείο.Επειδή όμως δεν είχαμε εισητήρια (μας είπανε ότι πουλάνε μόνο στο σταθμό) αποφασίσαμε να περπατήσουμε. Έυκολη διαδρομή με μεγάλα πεζοδρόμια και πολλα δέντρα φτάσαμε στο σταθμό.Απο τη στάση Ferma αλλάξαμε μετρό στη στάση Termina και κατεβήκαμε στο Vaticano.Κόσμος ,τουρίστες ,χαμος γινόταν.Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το εσωτερικό του ναού του Αγίου Πέτρου,καθότι μιλάμε για τον μεγαλύτερο ναό του κόσμου.


Στηθήκαμε στην ουρά αλλά προχωρούσαμε σχετικά γρήγορα και μετά απο 40 λεπτά μπήκαμε μέσα στο ναό.Το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν απερίγραπτο και μοναδικό.


Σαν τολμηροί που είμαστε ανεβήκαμε και στον τεράστιο τρούλο του ναού με τις σκάλες.600 σκαλοπάτια ανεβήκαμε τα μισά πολύ στενά και στριφογυριστά και να γέρνουν.

Κουραστήκαμε πολύ αλλά ανταμοίβεσαι όταν φτάνεις και βλέπεις το εσωτερικό του ναού.Είναι τόσο ψηλά που οι άνθρωποι φαίνονται σαν μυρμήγκια.

Αλλά και απο την έξω πλευρά του τρούλου η θέα του Βατικανού και της Ρώμης είναι συγκλονιστική.Η είσοδος στο ναό του Αγίου Πέτρου είναι ελεύθερη αλλά για να ανέβεις στο τρούλο με τα σκαλοπάτια κοστίζει 6 ευρώ και με το ασανσέρ 8 ευρώ.Τα παιδιά είναι δωρεάν.

Χωρίς να επισκεφτούμε τα μουσεία η περιηγησή μας στο εσωτερικό του ναού κράτησε 3 ώρες.Πέρασαν χωρίς να το καταλάβουμε.Ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι,φύγαμε απο το κρατίδιο του Βατικανού και και πάμε για λίγη ξεκούραση και φαγητό.Αμέσως μετά ξεκινάμε να περπατάμε στα στενά δρομάκια της πόλης με προορισμό το Πάνθεον.


Πηγαίνοντας διασχίσαμε μια απο τις γέφυρες του ποταμού Τίβερη και εκεί συναντήσαμε το κάστρο του Αγίου Άγγελου,που είναι ένα επιβλητικό κάστρο στη δεξιά όχθη του ποταμού Τίβερη με μια πολυτάραχη ιστορία ακόμη και για τα πρότυπα της Ρώμης.Περάσαμε απο τη Piazza Navona που είναι μια απο τις πιο διάσημες και ομορφότερες πλατείες της Ρώμης.
Η Piazza Navona διαθέτει τρια συντριβάνια .Το κεντρικό και μεγαλύτερο είναι το Fontana dei Quattro Fiumi(συντριβάνι των τεσσάρων ποταμών).Τα άλλα δύο σιντριβάνια είναι το Fontana di Nettuno(η κρήνη του Ποσειδώνα)στο βόρειο άκρο και η Fontana del Moro(η κρήνη του Μαυριτανού) στο νότιο άκρο.Η Piazza Navonaβρίσκεται ,στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης ,δυτικά απο το Πάνθεον και είναι μια απο τις πιο ζωντανές πλατείες τις Ρώμης με πολλές καφετέριες,εστιατόρια, και νυχτερινά κέντρα.


Στο δρόμο μας συναντήσαμε και δοκιμάσαμε παγωτό απο το μαγαζι με τις 150 γεύσεις (με πολλές περίεργες και υπέροχες γεύσεις),και αμέσως μετά αντικρίσαμε το Πάνθεον .
Χτισμένο 1800 χρόνια πριν, το Πάνθεον στέκεται ακόμα ως υπενθύμηση της μεγάλης ρωμαικης αυτοκρατορίας.Με τους χοντρούς τοίχους του και τις μεγάλες μαρμάρινες κολόνες, το Πάνθεον εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.Αυτό που θα σας αφήσει άφωνους όμως είναι ο 43 μέτρα ψηλός τρούλος του.Ήταν ο μεμεγαλύτερος τρούλος στον κόσμο μέχρι το 1436, όταν στην Φλωρεντία τελείωσε η κατασκευή της Μητρόπολης.

Στην κορυφή του θόλου υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα ,το Oculus,το οποίο ήταν η μόνη πηγή φωτός.Το Πάνθεον περιέχει τώρα τους τάφους του διάσημου καλλιτέχνη Ραφαήλ και αρκετών Ιταλών Βασιλέων. Άρχισε να βραδιάζει και ήταν η καλύτερη ώρα να επισκεφτούμε τη Fontana di Trevi


Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το πιο διάσημο και το πιο όμορφο συντριβάνι της Ρώμης .Η κεντρική φιγούρα του συντριβανιού είναι ο Ποσειδώνας ,θεός της θάλασσας.Η αναπαράσταση έχει τον Ποσειδώνα στα ηνία ενός άρματος σε σχήμα κελύφους ,να έλκεται από δύο ιππόκαμπους .Κάθε ιππόκαμπος καθοδηγείται απο ένα Τρίτωνα. Ένα από τα άλογα είναι ήρεμο και υπάκουο,και το άλλο ανήσυχο.Οι συμπεριφορές τους συμβολίζουν τις διακυμάνσεις της θάλασσας.Απο την αριστερή πλευρά του Ποσειδώνα είναι ένα άγαλμα που εκπροσωπεί τη αφθονία ,και στα δεξιά ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει την υγιεινή.Το νερό στο κάτω μέρος του συντριβανιού αντιπροσωπεύει τη θάλασσα.Ο θρύλος λέει ότι θα επιστρέψετε στη Ρώμη εάν πετάξετε μέσα ένα κέρμα στο νερό.Θα πρέπει να το πετάξετε πάνω απο τον ώμο με την πλάτη προς το νερό.Πράγμα που κάναμε και μεις αλλά κάνοντας μια ευχή.Βέβαια για να καταφέρεις να ρίξεις το κ΄ρμα πρέπει να στριμωχτείς και να κάνεις γρήγορα γιατί έχει πολύ κόσμο που θέλει να κάνει το ίδιο πράγμα και να βγάλει φωτογραφίες.Αργά πια επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο πολύ κουρασμένοι αλλά γεμάτοι απο όμορφες εικόνες και εμπειρίες.ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017.

Σήμερα είμαστε πιο χαλαροί αλλά ακόμα κουρασμένοι.
Με τον ίδιο τρόπο(αλλά αφού προμηθευτήκαμε εισητήρια για το λεωφορείο πήγαμε στο μετρό )κατεβήκαμε στο Colosseo που είναι και η ομόνυμη στάση. Μόλις βγαίνεις απο το μετρό το αντικρίζεις μπροστά σου.Είναι τόσο τεράστιο που η θέα του ματιού σου δεν το χωράει.Κάναμε μια βόλτα γύρω του και αναγκαστικά πρέπει να ανέβεις κάπου ψηλά αν θέλεις να βγάλεις φωτογραφίες και αυτές βέβαια μεμονωμένα κομμάτια.

Το Κολοσσαίο λοιπόν είμαι ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίριο της ρωμαικής αυτοκρατορίας.Οι διαστάσεις του κτίσματος είναι εκπλητικές και το ύψος του άνω των 48 μέτρων.Αφού θαυμάσαμε το Κολοσσαίο ανεβήκαμε στο κόκκινα διώροφα λεωφορεία (που είχαμε δωρεάν διαδρομή απο το booking)για να κάνουμε βόλτα στο κέντρο της Ρώμης περνώντας απ΄ολα τα σημαντικά αξιοθέατα.Ήταν πολύ ωραία αλλά είχε πάρα πολύ ζέστη ο ήλιος έκαιγε πολύ και δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε τη διαδρομή και τα αξιοθέατα.Κατεβήκαμε άρων- άρων στη Piazza di Spagna.H Πλατεία της Ισπανίας είναι ένα απο τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στη Ρώμη.Είναι επίσης ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης.Ο συνδυασμός της μνημειώδους σκάλας ,η διάσημη Ισπανική Σκάλα ,ενός οβελίσκου και μιας όμορφης ακκλησίας θα σας κάνει έντονη την επιθυμία για πολλές φωτογραφίες.Η Πιάτσα ντι Σπάνια είναι συνδεδεμένη με μια μεγάλη σκάλα με τη γαλλική εκκλησία της Τρινιτά ντε Μόντι που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου.Η κομψή σκάλα υψώνεται 37 μέτρα πάνω από την πλατεία και αποτελείται απο δώδεκα διαφορετικές σκάλες.Έχει παράτυπη αν και συμμετρική δομή.Στην πλατεία στην αρχη της σκάλας βρίσκεται η Fontana della Barcaccia ένα ήρεμο συντριβάνι.Επίσης γύρω απο την πλατεια βρισκονται και πολλα επώνυμα,απλησίαστα απο τιμές καταστήματα όπως Chanel,Diesel,Dolce&Gabbana κ.α.Λόγω ζέστης λοιπόν δεν είχαμε κουράγιο για περισσότερες περιηγήσεις και ευτυχώς εκεί κοντά υπάρχει στάση του μετρό Spagna και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.Ξεκούραση εκεί Αυτα απο Ρώμη.


Πηγή: taxidologio.gr
ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

.Αφήσαμε τη Ρώμη και ξεκινήσαμε για Πομπηία 225 χλμ.Ο δρόμος ατελείωτος ,αρκετα κουραστικός με πολλές νταλίκες ,χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα εκτός απο ένα μποτιλιάρισμα κάμποσων χιλιομέτρων λόγω κάποιου ατυχήματος.Μια στάση στο 67ο χιλιόμετρο για βενζίνη 50 ευρώ 1,6 το λίτρο απο την πιο ακριβή τιμή.Έξοδος διοδίων 14,50 ευρώ και 26 χλμ. πριν μπούμε στη Πομπηία πληρώσαμε 2 ευρώ διόδια χωρίς εισιτήριο και χωρίς κάρτα.


Βλέπουμε το Βεζούβιο να έχει φωτιά στους πρόποδες του που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το επισκεφθούμε. Στην αρχή έχουν πάθει πανικό όλοι τους στις γύρω περιοχές γιατί φαινόταν σαν να είχε γίνει έκρηξη του ηφαιστείου.Αφού δεν μπορούμε να ανεβούμε στο Βεζούβιο πάμε να επισκεφτούμε την Πομπηία.
Πολύ κοντά απο στην είσοδο της αρχαίας Πομπηίας υπάρχει πάρκιγκ με 1,5 ευρώ την ώρα.Η είσοδος στην αρχαία Πομπηία 13 ευρώ για τους ενήλικες και για τα παιδιά δωρεάν.Μπαίνοντας αντικρίζεις σε βιτρίνες τα σώματα που βρέθηκαν σε τραγικές φιγούρες και μετά ξεκινά η περιήγηση στους δρόμους της πόλης που μοιάζει με ζωντανή πόλη.Ο κόσμος είναι αρκετός απλωμένος παντού να εξερευνά τους δρόμους, τα σπίτια, τα θέατρα, τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά.
Η Πομπηία λοιπόν πρόκειται για την αρχαία ρωμαική πόλη η οποία στις 14 Αυγούστου του 79μ.χ.καταστράφηκε ολοσχερώς μετά απο σφοδρότατη έκρηξη του γειτονικού ηφαιστείου.Ολόκληρη η πόλη κυριολεκτικά θάφτηκε κάτω από στρώμα στάχτης ,ελαφρόπετρας και πέτρας ύψους 6 έως 7 μέτρων.Υπολογίζεται ότι περισσότερα απο 2000 άτομα θάφτηκαν ζωντανά και πέθαναν απο ασφυξία καθώς λόγω του πανικού που προκλήθηκε δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν απο την περιοχή.Απο τις ανασκαφές διασώθηκαν (σε μεγάλο βαθμό) ,διατηρημένα πολλά κτίσματα όπως:το Αμφιθέατρο, το μικρό και το μεγάλο θέατρο,το ωδείο,και ο χώρος της αγοράς όπου ξεχωρίζουν ο ναός του Δία ,η Βασιλική,ο ναός του Απόλλωνα, η αγορά Macellum, το κτίριο της Ευμαχίας ,τα λουτρά και αρκετά εργαστήρια.Επίσης οι πολυτελέστατες βίλες -επαύλεις των πλουσίων κατοίκων της πόλης αποτελούν απο μόνες τους ένα αξιοθέατο καθώς οι εξαίσιες διακοσμητικές τοιχογραφίες που υπάρχουυν στο εσωτερικό τους θεωρούνται πραγματικά έργα τέχνης.

Η ζέστη όμως είναι αφόρητη και κουραστική,γι΄αυτό λένε ότι η καλύτερη περίοδος να επισκεφτείς την Πομπηία είναι Μάιος -Ιούνιος.
Μετά απο αυτη την επίσκεψη και αφού έχει πάει απόγευμα πάμε για φαγητό να δοκιμάσουμε και την πίτσα τους, στην νέα πόλη της Πομπηίας.Αλλά μας ενημερώνουν επειδή πέρασε το μεσημέρι δεν σερβίρουν πλέον πίτσα αλλά μόνο ζυμαρικά.Αργά πια,πάμε στο ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει 12 χλμ.έξω απο την Πομπηία στο Scafati, με 80 ευρώ τη βραδιά.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017.


Ο Βεζούβιος ακόμα καίγεται. Παρόλα αυτά προσπαθήσαμε να πάμε αλλά ανηφορίζοντας στον δρόμο υπάρχει πυροσβεστική που διέκοπτε την κυκλοφορία .Εκεί υπάρχει και μια πολύ ωραία καφετέρια με θέα απο τη μια πλευρά τη Νάπολη και το Τυρρηνικό πέλαγος και απο την άλλη το Βεζούβιο να καίγεται και τα ελικόπτερα να περνάνε ασταμάτητα απο πάνω μας προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά.Από εκεί αποφασίσαμε να πάμε και να επισκεφτούμε τη Νάπολη,που απέχει μόνο 17χλμ.


Η Νάπολη είναι η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας μετά τη Ρώμη καιτο Μιλάνο και μια απο τις αρχαιότερες της χώρας.Είναι απο τις λίγες πόλεις στον κόσμο που απο την ίδρυσή της κατοικείται ασταμάτητα.Φτάνοντας λοιπόν στη Νάπολη βγήκαμε στο λιμάνι που είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ιταλίας.Απο εκεί πήγαμε στο κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητο.Χαμός απο κόσμο και κίνηση.Καμία σχέση με τη Βόρεια Ιταλία.Όλοι παρκάρουν παντού και όλοι έχουν προτεραιότητα. Επικρατεί ένα χάος. Ο Έλληνας όμως προσαρμόζεται άνετα στην όλη αναρχία.Επίσης και πολύ βρώμικη πόλη.Σκουπίδια παντού.

Δυσκολευτήκαμε λιγο να παρκάρουμε αν και υπήρχαν πολλά πάρκιγκ τα οποία όμως ήταν ακριβά (5 ευρώ την ώρα)και επρεπε να τους αφήσεις και τα κλειδιά ,πράγμα που δεν θέλαμε.Με λίγο παραπάνω ψάξιμο και λίγο πιο απομακρυσμένα από το κέντρο βρήκαμε ένα στα μέτρα μας και ήταν και κοντά σε μέτρο για να μπορέσουμε να κινηθούμε πιο άνετα.

Ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς τη Νάπολη λένε,είναι να χαθεί στα στενά του ιστορικού κέντρου.Έτσι και μείς περιπλανηθήκαμε στα σοκάκια της πόλης που ήταν πράγματι πολύ όμορφα ,με πολλά μαγαζιά .Περάσαμε και απο την οδό via sanGregorio Armeno που είναι διάσημη γιατί φιλοξενεί ότι χειροποίητο φτιάχνουν στη Νάπολη ,και φυσικά τις φάτνες.Εννοείται ότι φάγαμε την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα.που ειναι μια πεντανόστιμη μαργαρίτα,και δροσιστήκαμε με την περίφημη γρανίτα λεμόνι.Το πιο φημισμένο μέρος για ναπολιτάνικη πίτσα είνα η πιτσαρία DaMichele που φτάνοντας απ΄έξω θα πάρετε νούμερο και θα περιμένετε (πολύ )για να καθίσετε σε ένα τραπέζι και να φάτε την καλύτερη και οικονομικότερη πίτσα.Περπατώντας φτάσαμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης που είναι ένα απο τα σημαντικότερα μουσεία της Ιταλίας με σημαντικές συλλογές που προέρχονται ,κατά κύριο λόγο, από ευρήματα των ανασκαφών της Πομπηίας και του Ερλοκάντο.Έχει επίσης και πολύ ελληνικό στοιχείο και όταν τους ζητήσαμε οδηγό στα ελληνικά μόνοι τους χλεύαζαν ότι παρόλο που τα περισσότερα εκθέματα είναι ελληνικά δεν έχουν ελληνικό οδηγό.Μερικά από τα σπουδαία εκθέματα του μουσείου είναι το ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ,όπως και η τοιχογραφία από τη <<Θυσία της Ιφιγένειας>>.Αφού το γυρίσαμε όλο μας πήρε περισσότερο από 2 ώρες,με το μετρό πήγαμε στο πάρκιγκ,και απο εκεί στο Scafati. Ξεκουραστήκαμε στο ξενοδοχείο με θέα το Βεζούβιο,και ετοιμαστήκαμε για αύριο που παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής.

https://2.bp.blogspot.com/-yz2Iyoj_nok/WhHSVuUo4ZI/AAAAAAAAecE/KWYAfxp6Pp4Z9IB2VTXTL_443xVJ1xWOACLcBGAs/s1600/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE.PNG
ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017.

φύγαμε πρωί από το ξενοδοχείο της Πομπηίας χωρίς τελικά να καταφέρουμε να ανεβούμε στο Βεζούβιο.Πάμε για Μπάρι περίπου 260χλμ.Το καράβι από Μπάρι για Ηγουμενίτσα φεύγει στις 6:00μ.μ., αλλά φτάσαμε νωρίς το μεσημέρι κάναμε μια στάση έξω από την πόλη σ΄ ένα outlet center που αποδείχθηκε πολύ καλό.


Κάναμε τα ψώνια μας φάγαμε το τελευταίο μεσημεριανό στην Ιταλία και ξεκινήσαμε για το λιμάνι.Φτάσαμε 4:30μ.μ. στο λιμάνι ,κάναμε

check in και μπήκαμε στο καράβι.Ξεκινήσαμε 6:45μ.μ. τελικά,είχαμε μια μικρή καθυστέρηση.Το καράβι καλό ,είχαμε ήρεμο ταξίδι ,κοιμηθήκαμε και ξυπνήσαμε στις 07:00π.μ. στην Κέρκυρα που έκανε μια στάση.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 8:00π.μ. φτάσαμε στην Ηγουμενίτσα,και ξεκινάμε για Άθήνα γεμάτοι απο πολύ ωραίες εμπειρίες...............ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΕΛΟΣ.
 
Last edited by a moderator:

vasiliss

Member
Μηνύματα
921
Likes
8.361
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Καλώς ήρθες στην παρέα μας @EKAR :welcome2:

Πολύ ενδιαφέρον το ταξίδι σας, με πολλούς και όμορφους προορισμούς.
 

skoumpi

Member
Μηνύματα
1.206
Likes
1.101
Πω πω σας θαύμασα...Ταξιδιάρικη οικογένεια!!! Καλά ταξίδια!
 

alvadi

Member
Μηνύματα
556
Likes
2.851
Επόμενο Ταξίδι
Μπέργκαμο
Ταξίδι-Όνειρο
Μεξικό
Τέλειο! Θέλω και γω να το κάνω αλλά το ψιλοφοβάμαι, μόνη μου με τα παιδιά.
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
921
Likes
8.361
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Τέλειο! Θέλω και γω να το κάνω αλλά το ψιλοφοβάμαι, μόνη μου με τα παιδιά.
Δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. Αν αντέχετε τις πολλές ώρες οδήγησης, τολμήστε το. Θα είναι και για τα παιδιά σας μια ξεχωριστή εμπειρία. Εμείς κάνουμε τέτοιου είδους ταξίδια, οικογενειακώς πολλά χρόνια.
 

NightcoreKing

Member
Μηνύματα
241
Likes
567
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο_Καλοκαίρι :P
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Ζηλανδια!
πω πω !!! Τελεια ολα ! Πρωτα απο ολα :welcome: και πραγματικα μπραβο που κανετε τετοια ταξιδια σαν οικογενεια !!!! Πολυ ομορφα παιδακια
 

xrysa25

New Member
Μηνύματα
3
Likes
0
Σκέφτομαστε το ίδιο ταξίδι... Μπορείς να μας βοηθήσεις: 1. τι κόστος περίπου να υπολογίζουμε; 2. ταξιδευουμε 2 ενήλικες με νεες ταυτότητες κ ο πεντάχρονος γιος με διαβατηριο θα συναντήσουμε πρόβλημα;
 

stelpap

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
Ήθελα να σας ρωτήσω για το ταξίδι σας στην Ιταλία με ενδιαφέριε να το κάνω και εγώ ηθελα να ρωτήσω για το θέμα του αυτοκινήτου με έχουν τρομάξει ότι κλέβουν και ανοίγουν αυτοκίνητα στην Ιταλία. Πως το διαχειριστήκατε το αφήνατε μόνο σε κλειστό παρκινγκ?
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.215
Likes
20.684
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Ήθελα να σας ρωτήσω για το ταξίδι σας στην Ιταλία με ενδιαφέριε να το κάνω και εγώ ηθελα να ρωτήσω για το θέμα του αυτοκινήτου με έχουν τρομάξει ότι κλέβουν και ανοίγουν αυτοκίνητα στην Ιταλία. Πως το διαχειριστήκατε το αφήνατε μόνο σε κλειστό παρκινγκ?
Ήθελα να 'ξερα που τα ακούτε/διαβάζετε αυτά...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.289
Μηνύματα
886.793
Μέλη
38.955
Νεότερο μέλος
alex_07

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom