Σλοβενία S - LOVE - NIA! Στην πολυαγαπημένη!

Vegerazaros

Member
Μηνύματα
1.464
Likes
2.061
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ελβετία ξανά
Ίσως περισσότερο στους Κροάτες να ισχύει αυτό. Κι εγώ μη νομίζεις λέω ότι έχω διαβάσει. Ότι αυτή η άποψη επικρατεί. Πάντως γεωγραφικά δεν τη λες τη Σλοβενία ακριβώς Βαλκάνια. Σίγουρα επιρροές έχει από Ιταλία κυρίως προς αδριατική μεριά. Πάντως από τη στιγμή που άνηκε στο βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας είναι κομμάτι της ιστορίας της θέλουν δεν θέλουν.

Όμως κάλλιστα θα μπορούσε να είναι κομμάτι της Αυστρίας ή της Ιταλίας.
χαχα
Βιέννη και Μπρατισλάβα. Λέω μετά τη Σλοβενία να γράψω ιστορία. Όχι γιατί θα γράψω κάτι καινούριο για τη Βιέννη, αλλά γιατί η Μπρατισλάβα δεν έχει αναλυθεί και γιατί ήταν ένα ανοιξιάτικο τέλειο ταξίδι και γιατί την καημένη την Βιέννη ξενέρωτη την ανεβάζουν, ξενέρωτη την κατεβάζουν:D Και επίσης γιατί κατάφερα την μεγάλη και σοβαρή Βιέννη με τα χίλια-δυο αξιοθέατα να την κάνω κι αυτή χαλαρή! Το χουμε οι Θεσσαλονικείς φαίνεται:p
Χεχεχε...Οκτωμβρη παω Βιεννη....εε τι να πω.....?...μεχρι τωρα παραπονιόμουν κ ελεγα "μα ολα εγω πρεπει να τα κανω?"....να μωρε που βρεθηκε ενας ανθρωπος να κανει κατι να το βρω ετοιμο..... Μολις κατεβεις Κρητη δωσε σημα...εχεις φιλοξενία για οσο θες....!!!!! :clap::clap::clap:
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Χεχεχε...Οκτωμβρη παω Βιεννη....εε τι να πω.....?...μεχρι τωρα παραπονιόμουν κ ελεγα "μα ολα εγω πρεπει να τα κανω?"....να μωρε που βρεθηκε ενας ανθρωπος να κανει κατι να το βρω ετοιμο..... Μολις κατεβεις Κρητη δωσε σημα...εχεις φιλοξενία για οσο θες....!!!!! :clap::clap::clap:
Χαρά μου!
Τώρα με έφτιαξες:D:clap:
 

Dimitris_A

Member
Μηνύματα
26
Likes
39
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλασκα - Πάρκα ΗΠΑ
Πόσες μέρες πήγατε στην Σλοβενία ;
Κουκλίστικη η Λιουμπλιάνα !
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Λιουμπλιάνα Part 3

Για να ανέβεις στο κάστρο υπάρχουν διάφορα μονοπάτια από την παλιά πόλη που ανηφορίζουν προς το λόφο. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι το τελεφερίκ και ο ιδανικός που επιλέγουν οι περισσότεροι είναι άνοδος με το funicular και κάθοδος με τα πόδια.

Το επίσημο site είναι κατατοπιστικότατο
:
http://www.ljubljanskigrad.si/en/visit-us/how-to-get-to-the-castle/

Πηγαίνοντας για το τελεφερίκ συναντήσαμε τον γραφικό δρόμο Studentovska ulica, ένα από τα μονοπάτια που οδηγούν στο κάστρο




Από την πλατεία Vodnikov trg στην Krekov trg όπου βρίσκεται το Τελεφερίκ για το κάστρο.
page.jpg




Η ιδέα της ύπαρξης ενός τελεφερίκ που θα πηγαίνει στο κάστρο χρονολογείται από το 1897, αλλά πραγματοποιήθηκε λίγα χρονάκια αργότερα το 2006! Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Χωράει 33 άτομα και διαρκεί 1 λεπτό μέχρι την κορυφή στο λόφο του κάστρου.


Το κόστος της ανάβασης μονής διαδρομής είναι 2,20€ και με επιστροφή 4€. Αναχωρήσεις κάθε 10 λεπτά.

Opening hours
• January, Februar, March, November: 10:00-20:00 daily,
• April, May, October: 9:00-21:00 daily,
• June to September: 9:00-23:00 daily,
• December: 10:00-22:00 daily

Η θέα ανεβαίνοντας ήταν συμπαθητική



Όταν φτάσαμε πάνω μπήκαμε στην μεγάλη αυλή του κάστρου. Ένας ιδιαίτερα περιποιημένος χώρος με καφέ, εστιατόρια, με κήπους, παγκάκια ενώ μοιάζει να είναι πολύ καινούριο! Δεν μπορείς να διανοηθείς πως το κάστρο έχει ιστορία 900 χρόνων. Πιο πολύ για πολυχώρος εκδηλώσεων μου έμοιασε μιας και εκείνη την ώρα όντως γίνονταν μια δεξίωση. Ίσως γι ‘αυτό να μη με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Μου αρέσει να συντηρούν ιστορικά μνημεία και κτίρια αλλά θέλω να διατηρούν τον αρχικό τους παλιό χαρακτήρα. Να μη θυμηθώ το κάστρο της Μπρατισλάβας που το παράκαναν με το μπογιάτισμα!


Το κάστρο στεγάζει πολλά Μουσεία όπως μια έκθεση σχετικά με την ιστορία της Σλοβενίας, ένα μουσείο μαριονέτας, καθώς και μια σειρά από ιστορικά δωμάτια, όπως το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, την φυλακή, και μια αίθουσα παρουσίασης με βίντεο που ονομάζεται Virtual Castle, και η γενική είσοδος είναι 7,5€ Η βόλτα στην αυλή και στα τείχη του είναι φυσικά δωρεάν οπότε είχαμε την ευκαιρία για μια όμορφη βόλτα και για θέαση προς την πόλη από ψηλά.
page1.jpg


Αναλυτικά οι τιμές από την επίσημη ιστοσελίδα

http://www.ljubljanskigrad.si/en/visit-us/opening-hours-and-prices/

Ο πύργος του ρολογιού ήταν το σημείο μόνο που ήθελα να επισκεφτούμε και που προσφέρει την πιο όμορφη θέα της Λιουμπλιάνα και τις γύρω περιοχές αλλά τελικά το αφήσαμε για εκείνη την ώρα με την προοπτική αν είχαμε χρόνο να ερχόμασταν ξανά την τελευταία ημέρα. Έτσι μετά τη μικρή βόλτα βγήκαμε και τριγυρίσαμε γύρω από τα εξωτερικά τείχη του κάστρου που σαν εικόνα τουλάχιστον θύμιζε παλιό κάστρο.

page2.jpg


Από διάφορα σημεία του λόφου η πανοραμική θέα
page3.jpg



Κι εκεί που καθόμασταν αραγμένοι σε ένα παγκάκι από του πουθενά μαυρίζει ο ουρανός και άρχισε να βρέχει. Ότι να ναι δηλαδή. Ώσπου να βγάλουμε και να ανοίξουμε την ομπρέλα η βροχή είχε ήδη σταματήσει και ο ήλιος ξανά έκανε την εμφάνιση του χαρίζοντας μας ένα λαμπερό και χρυσό πανόραμα προς στην πόλη.
Έτσι το κατέβασμα μας από το μονοπάτι ήταν το ιδανικό.




Όταν κατεβήκαμε από τον λόφο η συνέχεια είχε γνώριμα μέρη, ενώ ο ήλιος έπεφτε και ερχόταν το σούρουπο η πόλη μου φάνηκε ακόμα πιο όμορφη




Το ανάχωμα Petkovskovo nabrezje είναι μάλλον το πιο λαοφιλές και από τις δύο όχθες του ποταμού με πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό.

page4.jpg


Όλη τη μέρα είχαμε λιώσει και εξαντλήσει το παραποτάμιο κομμάτι και καθώς βράδιασε όλα τα μαγαζιά και οι πλατείες στις όχθες γέμισαν με κόσμο αυτό το καλοκαιρινό όμορφο βράδυ. Ήμασταν ούτε μια μέρα στη Λιουμπλιάνα και ένοιωθα ότι την ξέρω χρόνια. Καλό ή κακό δεν ξέρω αλλά η οικειότητα ήταν μεγάλη.

Πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο στρίψαμε στην όδο Nazorjeva ulica που είχα σταμπάρει μια ταβέρνα με ονομασία Sarajevo '84. Αν και όλος ο κόσμος ήταν δίπλα από το ποτάμι εμείς επιλέξαμε αυτό το μαγαζί για φαγητό. Το εσωτερικό του μου άρεσε πάρα πολύ, όμως μου ταίριαζε πιο πολύ για χειμώνα οπότε καθίσαμε στα τραπεζάκια έξω αφού ο καιρός ήταν θαυμάσιος. Ένα γνήσιο βαλκανικό μαγαζί με φαγητά από τη Βοσνία και με άριστη εξυπηρέτηση. Νόστιμα κρέατα όπως η μπιφτεκάρα pleskavica, πεντανόστιμα σουτζουκάκια σε πίτα, μπύρες, στο τέλος τούρκικος παραδοσιακός καφές και όλα αυτά γύρω στα 20€! Το συνιστώ για κρεατοφάγους και για μπάτζετ καταστάσεις. Έχει και μαγειρευτά φαγητά αλλά όλα με βάση το κρέας.
page5.jpg


Η 2η μέρα ξεκίνησε με ένα καφεδάκι στο Caffe Cacao στην Petkovskovo nabrezje δίπλα στο ποτάμι. Είναι ένα από τα πιο γνωστά καφέ – ζαχαροπλαστεία της πόλης. Ενώ όλα ήταν άδεια αυτό είχε σχεδόν γεμίσει με ντόπιους που ξεκινούσαν τη μέρα τους χαλαρά. Το καφέ φημίζεται κυρίως για τα παγωτά όμως εγώ πήρα μια κρύα σοκολάτα με παγωτό και ο Rose έναν καπουτσίνο. Η σοκολάτα στα 6€ και ο καπουτσίνο 1,80€. Υπέροχη αρχή έχοντας απέναντί μας την πανέμορφη σκεπαστή αγορά και τον Καθεδρικό ναό.

Slovenia-426.jpg


Μετά πήγαμε ως τον σταθμό λεωφορείων καθώς η σημερινή μέρα είχε εκδρομή προς την θάλασσα και συγκεκριμένα στις πόλεις Koper και Piran.

Θα πατήσω όμως ένα pause! Τα των εκδρομών είναι ξεχωριστά κεφάλαια.

Στη Λιουμπλιάνα επιστρέψαμε πια βραδάκι αλλά σιγά μη πηγαίναμε στο ξενοδοχείο. Όλη η πόλη ήταν έξω, άλλωστε ήταν η ώρα του βραδινού γεύματος. Πήγαμε στο πολυσύχναστο Petkovskovo nabrezje, εκεί που πίναμε καφέ το πρωί και τα πάντα ήταν γεμάτα. Μια ζωντανή καλοκαιρινή εικόνα, ενώ όλες οι μπυραρίες αλλά και τα εστιατόρια είχαν οθόνες έξω για τo Euro. Στην τύχη καθίσαμε στο Ιταλικό εστιατόριο PROMENADA και μας εξυπηρέτησε εξαιρετικά ένα ευγενέστατο παλικάρι που μας έκανε και πρόταση για τα πιάτα ημέρας. Μία πίτσα οκ, ένα υπέροχο ριζότο με σουπιά και μελάνι, μπύρα και ένα τέλειο κρασί σε ποτήρι κόστισαν 24€. Πολύ καλά θα έλεγα αλλά όλα τα πιάτα κόστιζαν πάνω από 10€ όπως και το ριζότο μου. Όπως και να έχει και χορτάσαμε και πληρώσαμε λίγα.
Slovenia-716.jpg


Φεύγοντας είδαμε ουρά στο καφέ cacao. Τόσο τέλειο παγωτό έχει πια? Η αλήθεια είναι πως περισσότερο είχα όρεξη για ένα γλυκό γι’ αυτό και μπήκαμε μέσα να επιλέξουμε. Πολύς κόσμος και μέσα, και οι 4 πωλητές σε εγρήγορση. Μου φάνηκε κουφό που μας είπαν πως τα γλυκά είναι μόνο πακέτο και όχι για να καθίσεις να το φας εκεί! Έτσι κι αλλιώς για το ξενοδοχείο το ήθελα. Πήραμε κομμάτι τούρτα σοκολάτα πορτοκάλι και παγωτό μια γεύση που ούτε θυμάμαι και τα δύο ήταν όνειρο! Φαγώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες πριν καν φτάσουμε στο δωμάτιο!


Η 3η ημέρα ξεκίνησε από τον σταθμό τρένων. Η λίμνη Bled μας περίμενε


Η επιστροφή μας έγινε απόγευμα. Ήθελα οπωσδήποτε να προλάβουμε ένα μεγάλο event που γίνεται στην πόλη. Στην πλατεία Pogačarjev trg, απέναντι από την σκεπαστή αγορά στήνεται η υπαίθρια κουζίνα. Τις Παρασκευές από τα μέσα Μαρτίου έως τον Οκτώβριο, η Κεντρική Αγορά φιλοξενεί την ανοιχτή αγορά τροφίμων και είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσει κανείς σαν βρεθεί την σωστή εποχή και την σωστή μέρα στη Λιουμπλιάνα!


Φρέσκα μαγειρεμένα τρόφιμα παρασκευάζονται live από Σλοβένους μάγειρες και οι γαστρονομικές αλχημείες δεν έχουν τελειωμό. Γεύσεις Σλοβενίας, Βαλκανίων αλλά και εξωτικές σε 30 διαφορετικούς πάγκους που εκπροσωπούν αντίστοιχα εστιατόρια αλλά και από ανεξάρτητους σεφ που θέλουν να προωθήσουν τις προσφορές τους. Και όλα αυτά με τη συνοδεία μουσικής που ακούγεται από τα μεγάφωνα της πλατείας συνθέτουν μια γιορτή άνευ προηγουμένου.


Ένα μέρος ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης θα έλεγα αφού όλοι γίνονται μια παρέα. Υπάρχουν λίγα σταντ που μπορείς να φας όρθιος αλλά οι περισσότεροι κάθονται όπου βρουν κενό. Σε σκαλιά, κάτω, στο όρθιο σε μια γωνιά τέλος πάντων.

page6.jpg


Εντάξει δεν ξέραμε τι να επιλέξουμε. Ζαλιστήκαμε από τις μυρωδιές και τις εικόνες. Ούτε ξέραμε τι τραβά η όρεξή μας και μπερδευτήκαμε σαν βλέπαμε τα λιγουρευτά φαγητά στις σχάρες και τις κατσαρόλες. Στην τύχη πήραμε κάτι αιγυπτιακά μαγειρευτά, ένα κλασικό μπιφτέκι pleskavica σε ψωμάκι. Ήταν οκ χωρίς να εξτασιαστούμε. Το θέμα είναι πως θέλαμε να έχουμε πολλά στομάχια για να τα δοκιμάσουμε όλα! Όταν πέρασε λίγη ώρα ξανά ψαχτήκαμε και πήραμε κάτι στικς χοιρινά και πίτα τυλιχτή με λουκάνικο. Ωραία δουλειά να τρως ασταμάτητα να παίρνεις τις θερμίδες και να ξοδεύεις και λεφτά! Μετάνιωσα που δεν πήρα τηγανιτά καλαμάρια και γαρίδες αλλά δεν υπήρχε άλλος χώρος. Είχαμε σκάσει! Ούτε για κρέπες και γλυκά που είχαν πολλοί πάγκοι.
page7.jpg


Πάντως σταθήκαμε τυχεροί και φάγαμε σε σταντ με την άνεση μας. Όμως δεν είναι φτηνή υπόθεση αυτή η τρελή γιορτή φαγητού. Το πιο φτηνό σάντουιτς κοστίζει 5€ ενώ τα περισσότερα είχαν 7ευρώ. Το ίδιο και 5 γαρίδες σε ένα πιατάκι. 7€! Μάλιστα όταν μιλούσαμε με την κοπέλα από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και η συζήτηση ήρθε σ’ αυτή τη γιορτή μας είπε πως για την ίδια είναι πολύ ακριβά. Φυσικά και είναι αλλά η επιτυχία αυτού του event είναι δεδομένη και τα έσοδα τρελά.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας αλλά κυρίως νεότεροι επιδίδονταν σε ένα φαγοπότι δίχως τελειωμό και η πλατεία γέμισε με χαρούμενες φάτσες! Οι περισσότεροι Σλοβένοι που φαίνονταν να απολαμβάνουν αυτήν την ιδιαίτερη μέρα.



Η ανοιχτή κουζίνα ξεκινά από τις 10 το πρωί και τελειώνει στις 11 το βράδυ. Κάτσαμε πολύ ώρα μέχρι που βράδιασε. Αλλάξαμε πολλές θέσεις και καταλήξαμε με μπύρες στα σκαλιά της πλατείας παρέα με εκατοντάδες Λιουμπλινέζους!

 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Λιουμπλιάνα Part4

Η 4η και τελευταία μέρα στη Λιουμπλιάνα είχε μόνο ανέμελες βόλτες. Ξημέρωσε μια ηλιόλουστη και ζεστή μέρα και όπως αποδείχτηκε και πολύ γιορτινή με διάφορες εκδηλώσεις. Η ημέρα ξεκίνησε από το δρόμο μας Miklosiceva cesta.


Είχαμε αρκετές ώρες στη διάθεση μας αφού η πτήση ήταν στις 17:15 και από τη Λιουμπλιάνα θα αναχωρούσαμε κατά τις 15:00. Πήγαμε στη σκεπαστή αγορά όπου αγοράσαμε διάφορες πίτες, παραγγείλαμε τους καφέδες μας και αράξαμε στα τραπεζάκια έξω στην πλατεία Pogacarjev trg όπου χαζεύαμε τον κόσμο που ψώνιζε από την μικρή κεντρική αγορά. Το κομμάτι αυτό της αγοράς περιλαμβάνει βότανα, μπαχαρικά και παραδοσιακά προϊόντα από τη χώρα.
page8.jpg


Λίγο μετά κάναμε ένα πέρασμα από την πλατεία Vodnikov trg και στην μεγάλη υπαίθρια κεντρική αγορά της πόλης. Εδώ είναι η μεγάλη λαϊκή αγορά και μπορείς να βρεις τα πάντα. Φρούτα, λαχανικά, προϊόντα τοπικής παραγωγής, ρούχα, φυτά, λουλούδια και πολλά άλλα. Ότι έχει μια μεγάλη αγορά δηλαδή. Η αγορά είναι ανοιχτή Δευτέρα με Σάββατο.
page9.jpg


Στη συνέχεια στην Ciril-Metodov trg από ένα ωραίο σουβενιράδικο με φυσιολογικές τιμές αγοράσαμε διάφορα μικροπράγματα όπως σε κάθε ταξίδι.


Κατευθυνθήκαμε ευθεία προς την πλατεία Mestni trg και το Δημαρχείο




Μπήκαμε στο δημαρχείο και κάναμε μια μικρή περιήγηση στην εσωτερική του αυλή. Είχε και μια ενδιαφέρουσα έκθεση για τα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη.


Είναι πραγματικά εντυπωσιακά τα έργα ανάπλασης που έχουν γίνει. Σε πολλές περιπτώσεις ολικό λίφτινγκ ώστε η Λιουμπλιάνα να γίνει μια πόλη πρότυπο. Με λίγα λόγια είχαν μια καλή βάση, δηλαδή μια ήδη όμορφη πόλη που όμως την έκαναν ακόμα ομορφότερη και το πιο σημαντικό με άριστο επίπεδο να ζεις. Δεν μπορούσα να πιστεύω πως ήταν το πριν της πλατείας Novi trg, ή της πλατείας Kongresni trg ή τα αναχώματα του ποταμού. Και όλα αυτά τα έργα έγιναν από το 2007 και πολλά απ αυτά μετά το 2010. Δείτε να καταλάβετε.
page10.jpg

page11.jpg

page12.jpg

page13.jpg


Σε μια αίθουσα παρατηρήσαμε πως είχε μια έκθεση με κάτι πίνακες και είπαμε να μπούμε. Καλά μιλάμε για πολύ προχωρημένη έκθεση. Τι απεικόνιζαν οι πίνακες? Ρεαλιστικά και πολύ hard core λεσβιακά σκηνικά. Για έκθεση σε Δημαρχείο μου έκανε εντύπωση. Μιλάμε για πολύ άγρια σκηνικά. Στην υποδοχή ήταν και ένα παλικάρι που όλο καμάρι αλλά και με πονηρό ύφος χαιρετούσε τον κόσμο. Να ήταν ο δημιουργός? Δεν ξέρω. Υπογράψαμε και στο βιβλίο επισκεπτών! Θα χει ενδιαφέρον να διάβασε τι γράψαμε!

Και μετά από τόση τέχνη και κουλτούρα από την πλατεία Mestni trg και την Stritarjeva ulica πήγαμε στην πλατεία Preseren ακολουθώντας το πλήθος. Στην Stritarjeva ulica είχαν στηθεί πάγκοι και προετοιμάζονταν για μια γιορτή κρασιού ενώ στην πλατεία Preseren υπήρχε έντονη κινητικότητα και ακούγονταν μουσικές. Όπου γάμος και χαρά… πήγαμε κι εμείς!



Στην κεντρική πλατεία μπροστά από την εκκλησία είχε μαζευτεί τρελός κόσμος και χόρευε βαλς. Ένα συγκρότημα τραγουδούσε παραδοσιακά τραγούδια και κατενθουσιαστήκαμε!

page14.jpg


Τι όμορφη εικόνα να χορεύουν ζευγάρια μεγάλης ηλικίας αλλά και νέα παιδιά και άγνωστοι μεταξύ τους. Δεν έχω ιδέα τι γιορτή ήταν και σε ποιά πλαίσια γινόταν, αλλά μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η χαρούμενη ατμόσφαιρα, ότι καλύτερο για αποχαιρετιστήριο. Εκεί που κοιτούσαμε ήρθε απότομα μια κοπελίτσα το πολύ 20 χρονών και ζήτησε σε χορό τον Rose. Να τα και τα τυχερά! Εγώ τους καμάρωσα και τους τράβούσα βίντεο. Μια χαρά χόρεψε ο Rose με την μικρή Σλοβένα που διακριτικά τον φλέρταρε και στεναχωρήθηκε όταν της είπε ότι φεύγουμε σε λίγη ώρα.

Ιδού το ζευγαράκι!
Slovenia-957.jpg


Λίγο μετά από την Stritarjeva ulica ξεκίνησε πομπή η φιλαρμονική και άνθρωποι με παραδοσιακές στολές και ένα αμαξάκι με κάποιους με καρναβαλίστικες να το πω στολές και τερμάτισαν στην πλατεία Preseren. Μακάρι να ξέρα τι ήταν όλο αυτό. Ε λίγη σημασία έχει. Το σίγουρο είναι πως χορτάσαμε χορούς, τραγούδια, μουσικές γιορτές και πανηγύρια!
page15.jpg



Επειδή γίναμε κουδούνι από την πολυκοσμία και τα γλέντια καθίσαμε για παγωτό και γλυκό. Το Cafe Lolita στην Cankarjevo nabrezje μπροστά στο ποτάμι είναι από τα πιο φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Λιουμπλιάνας. Καθίσαμε στα τραπεζάκια έξω και απολαύσαμε ένα ωραίο σοκολατένιο κέικ και λαχταριστό παγωτό. Πριν φύγουμε ρίξαμε και μια ματιά στο μοντέρνο και αρτιστίκ εσωτερικό του Cafe Lolita.
page16.jpg

page17.jpg


Που πάμε τώρα? Περνάμε την εμπορική οδό Copova ulica, και φτάνουμε Slovenska cesta



Στον κάθετο δρόμο Stefanova ulica στον αριθμό 1 είναι η είσοδος για τον ουρανοξύστη Neboticnik (Skyscraper).

Slovenia-700.jpg


Το κάποτε ψηλότερο κτίριο στα Βαλκάνια στεγάζει στον τελευταίο όροφό του το καφέ εστιατόριο Neboticnik. Το ασανσέρ μας οδήγησε στον 12ο όροφο και το μπαλκόνι μας πρόσφερε μια ωραιότατη πανοραμική θέα της Λιουμπλιάνας. Δεν καθίσαμε για καφέ. Άλλωστε δεν ήρθε και κανείς να μας ρωτήσει. Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και φύγαμε κύριοι.




Μέσω της Nazorjeva ulica επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας



Πήραμε τις αποσκευές μας και αποχαιρετίσαμε τα κορίτσια στη ρεσεψιόν. Λίγο πριν τον σταθμό τρένων φάγαμε σάντουιτς από το δημοφιλές και με καλές κριτικές fast food, Νobel Burek. Δεν ξέρω αν παίρνει Νόμπελ αλλά ήταν ποιοτικό, νόστιμο και χορταστικό με 2,70€.

Στον σταθμό περιμέναμε να περάσει η ώρα για να έρθει το λεωφορείο της Alpetour που θα μας πήγαινε στο Αεροδρόμιο. Κάναμε τον απολογισμό και συμφωνήσαμε πως ήταν ένα εξαιρετικό 4ημερο. Ξεκούραστο, χαλαρό όπου χαρήκαμε μια πανέμορφη χώρα.


Το λεωφορείο από την θέση 28 για αεροδρόμιο αναχώρησε, η διαδρομή διήρκησε 50 λεπτά και είχε έρθει η ώρα να αποχαιρετίσουμε το μικρό αεροδρόμιο Joze Pucnik και την ίδια τη Σλοβενία.
page18.jpg

Slovenia-996.jpg


Πριν από τα κεφάλαια με τις εκδρομές έρχεται ένα έξτρα αφιέρωμα για τη Ljubljana.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Βρε Γιάννη το πιο πιπεράτο αφησες φωτογραφικά ακάλυπτο; Μιας κι εμείς εδώ μείναμε καλλιτεχνικά πτωχοί χωρίς παλλόμενους φαλλούς φλαμανδών καλλιτεχνών.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Βρε Γιάννη το πιο πιπεράτο αφησες φωτογραφικά ακάλυπτο; Μιας κι εμείς εδώ μείναμε καλλιτεχνικά πτωχοί χωρίς παλλόμενους φαλλούς φλαμανδών καλλιτεχνών.
:DΜα με συνεπήρε η δράση και το θέαμα. Δεν σκέφτηκα να βγάλω φωτό άσε που δεν το θεωρώ και σωστό. Το παίζαμε άνετοι μ'αυτά που βλέπαμε. Και ήμασταν άνετοι δεν μπορώ να πω πως με σόκαρε απλά παραξενεύτηκα;)Πάντως στο βιβλίο επισκεπτών κάναμε την κριτική μας και τις προτάσεις μας για την συγκεκριμένη έκθεση:p
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.699
Οι φωτό σου από τις εκδηλώσεις μου θύμισαν μια γιορτή που πέτυχα και εγώ στο κάστρο αλλά δεν πήγα τελικά, λεγόταν κάπως σαν χορεύοντας κάτω από τ'άστρα (ples pod zvezdami) αλλά πρέπει να ήταν Ιούλιος. Ομορφαίνει πολύ η πόλη και εσύ μάλλον την πέτυχες στα καλύτερά της!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ο Ιουνιος ειναι ο μηνας εκδηλωσεων απ' οσο ξερω με διαφορα φεστιβαλ.
Οντως ειναι στα καλυτερα της η Λιουμπλιανα αλλα και η εποχη των εορτων των Χριστουγεννων ειναι καλη.
Γενικα η πολη εχει ανεβει πολυ τα τελευταια χρονια.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ljubljana by night

Σ’ αυτό το κεφάλαιο δεν θα κάνω αναλύσεις και επεξηγήσεις. Πιστεύω σύμφωνα με τα προηγούμενα να γνωρίσατε λιγάκι την πρωτεύουσα της Σλοβενίας και να την βάλατε στην άκρη του μυαλού σας για μελλοντικό προορισμό. Αν παρατηρήσατε δεν παρέθεσα βραδινές φωτογραφίες. Όχι δεν ξέχασα την φωτογραφική μου μηχανή στις βραδινές εξορμήσεις, ούτε το αμέλησα να βγάλω φωτογραφίες. Το αντίθετο μάλιστα. Η Λιουμπλιάνα τη νύχτα είναι τόσο όμορφη που σε μαγεύει. Μια φαντασμαγορική ζωντανή πόλη που θα τη ζήλευαν πολλές. Αν τη μέρα είναι όμορφη, το βράδυ είναι καλλονή! Αλλού ήρεμη, αλλού πολύβουη αλλά πάντα σαγηνευτική και ρομαντική!Με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο κλείνω το κεφάλαιο Λιουμπλιάνα! Η Λιουμπλιάνα τη νύχτα.

Πλατεία Preseren




Tromostovje / Τριπλή γέφυρα



Τριπλή γέφυρα και Stritarjeva ulica




Θέα από την Τριπλή γέφυρα


Stritarjeva ulica


Τσάρκες στην Cankarjevo nabrezje




Πλατεία Mestni trg



Παλιά πόλη




Σκεπαστή αγορά / Plecnikove arkade



Avtobusna postaja / Zelezniska Postaja
(Σταθμός τρένων και λεωφορείων)



Η πανοραμική θέα από το Sky bar – Neboticnik






Petkovskovo nabrezje


Hribarjevo nabrezje και Dvorni trg



Pogacarjev trg / food market - Open Kitchen
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.812
Με βροχή ή λιακάδα... με ήλιο ή συννεφιά... είναι τόσο υπέροχη η γραφή σου και τόσο ατμοσφαιρικές οι φωτογραφίες σου που πάντα μας ταξιδεύουν!
Ευχαριστούμε για τη γνωριμία αυτής της υπέροχης πόλης! Σίγουρα μπαίνει στο πρόγραμμα για μελλοντική επίσκεψη.
Περιμένουμε τη συνέχεια!!!
Keep going! :photographer:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.541
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom